Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Skryté alergeny v jídlech. V hospodách neprošel každý pátý vzorek

O tom, že je v Italském salátu hořčice a celer, jídelní lístek zarytě mlčí. Zákazník se dozvídá jen o některých alergenech. Laboratorní testy ukázaly, že podobného klamání se dopustila pětina z restaurací, kontrolovaných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L85u52k21á82š 61A51d84a81m12e35c 3577303570777

Nejjednodušší je napsat, že všechna naše jídla obsahují všechny alergeny a máte vystaráno. Normální alergik se informuje, z čeho se daná jídla skládají.

+1/0
1.10.2015 17:45

L67i66n63d70a 43M81a34l94á 6764462281450

Víte jak je nepříjemné pro ženu se na přítomnost laktózy v jídle opakovaně ptát, zvlášťě když občas narazí na lehce přidrzlou nebo jen netaktní obsluhu? :-(

0/0
1.10.2015 19:17

J53i14r14k72a 42D88v45o53ř66á86k 4225390293978

To je ale obcházení zákona. V každém případě do takové hospody alergik asi nepáchne, protože ví, že s takovým přístupem může opravdu potkat ve všech vašich jídlech všechny alergeny. A alergiků opravdu není málo.

0/0
1.10.2015 20:20

R56o11m93a77n 45S55o76u48č62e60k 1902675860439

tak většina egoistů opět nevidí dál než na špičku svého nosu

0/0
1.10.2015 14:13

L81i49n33d74a 38M57a46l22á 6494222881130

Současné řešení alergenů velmi vítám. Asi před rokem jsem zjistila že mám velký problém když pozřu vyšší množství laktózy. Příznaky jsou jako při otravě - začne se motat hlava, špatně se dýchá, horko, návaly do hlavy, potím se, vnitřní pnutí, křeče atd. V tomto stavu si sednout třeba za volatn může být velmi nebezpečné! 

Současné označování alergenů je velmi důležité, protože poslední dobou různými chemickými procesy v zeměldělství a potavinářské výrobě je množství obsažených alergenů zejména v levných jídlech výrazně vyšší než bylo dříve.

+3/0
1.10.2015 13:58

J63a69n64a 38V46a65n24k42o86v56a 5585315698780

Ono se to krásně kritizuje, pokud nemáte v rodině někoho, kdo snad nějakou alergií trpí. Synové nemohou kvůli alergii lepek, soju, rýži, vejce, ořechy, hořčici, Jet někam znamená muset mít jídlo s sebou (na celou dobu), protože s touto kombinací JE  to problém. Navíc i když zařízení tvrdí, jak si troufne zajistit jakoukoli dietu, je vidět,, že provozovatelé mnohdy sami nevědí, co vlastně podávají. Pro mě je to zjištění ne zrovna optimistické. Ale jak říkám - chápu, že když ten problém nemáte, zdá se vám to jako šoatná legrace a pruda. Nicméně pro někoho je to záchrana.

+8/0
1.10.2015 13:46

J81a92r22o45m85í97r 17Š95t30o91h58a64n91s17l 5584439214902

Pardon, ale vy si malicko protirecite. Sama rikate, ze jidlo si stejne vozite s sebou, tak proc vas trapi nejaka cisla. Tady se malicko prekrucuje problem. Spoustu lidi se tu pousti do uvah, ze kterych skoro vyzniva, ze restaurateri mohou za to, ze je nekdo alergicky. Navic restaurace nemaji zadnou povinnost nabizet bezlepkova jidla, nebo jakakoliv jina.

Mimo to je obcas tezke urcit co nekdo prodava, protoze staci pouzit vegetu nebo jinou smes koreni, sojovou nebo ustricovou omacku, nebo jen konzervovane cokoliv a clovek si nemuze byt 100% jisty s jakymi alergeny se potyka... zvlast u azijskych nebo jihoamerickych potravin...

Mam dobreho kamarada, ktery ma podobnou kombinaci alergii s jakou se potykaji vasi synove a uz dvacet let normalne funguje a nejake usneseni EU pro nej nic nezmenilo.

+4/−1
1.10.2015 13:53

L24i75n89d47a 11M96a46l58á 6794392831600

Z vlastní zkušenosti mohu potrvdit, že přístup restaurací k řešením alergenů je velmi alibistický. Postupně jsem se začala ve třech různých ptát na obsah laktózy v nabízených jídlech, vyřešili to tak, že alergen 7 laktózu začali ozančovat u všech jídel. 

A přidám nejhrůznější současnou módu: nastavovat tatarskou omáčku sušeným mlékem nebo sušenou syrovátkou (které obsahují lakzózy 20 - 30ti násobek oproti čerstvému mléku) a nazývat to domácí tatarská omáčka je zvěrstvo!

+2/0
1.10.2015 14:06

H79a53n92a 45D44o11s36t50á15l92o82v70á 1219984450394

Dost bych se divila tomu nastavování, sušené mléko je totiž daleko dražší, než originál suroviny.

+1/0
1.10.2015 14:52

L17i79n30d95a 42M82a40l31á 6774842551620

SItuace se velmi zhoršila od blokády dvovozu evropských potravin do Ruska. Od té doby se cena sekundárních a "odpadových" mlékárenských produktů výrazně snížila a jde tak o nejlevnější "plnidlo", které naleznete i tam, kde byste to nečekala, například v párcích, uzeninách, brambůrkách. Třeba sušenky či oplatky bez laktźy jsou na trhu jediné - drahé rakouské :-( A v restauracích je možné se setkat s laktózou třeba i v čočkové polévce nebo masové směsi, a to je právě největší problém :-(

0/0
1.10.2015 16:51

P64e55t24r 56B26o75x98a22n 1291903790174

Nebudu mit problem, kdyz restaurace, pro svou ochranu, namrska ke vsem jidlum vsechny alergeny. To uz ale neco vypovi o restauraci. Dle me, kvalitni kuchar vi z ceho vari, vcetne dochucovadel, kde je vzdy presne slozeni.

0/0
1.10.2015 20:50

J38a28r18o52m63í90r 12Š70t88o66h37a83n96s10l 5294589754172

Uvařím jednoduche jídlo, přidám do něj sojovou omáčku a moji oblíbenou smes koření. Jak mam vedet, co za alergeny obsahuje ta sojovka a nebo jestli susena cibule v koreni nekdy v prubehu vyroby neprisla do kontaktu s celerem? Cely ten system je tak kratkozraky, ale to politky netrapi.

Mimo to dost dobre nechapu k cemu ma slouzit soupis alergenu v provozovne, je preci pevne dane, ktery alergen ma ktere cislo, ne? Takze clovek, co je alergicky na arasidy tak si bude davat pozor na cislo 5 a to jake cislo ma celer nebo vlci bob ho nezajima. Soupis alergenu je tak mozna atrakce prvnich par mesicu, ale ted snad kazdy alergik vi na jaka cisla si ma dat pozor...tohle je opravdovy Evropsky kocourkov.

+3/−2
1.10.2015 13:41

M89i81r45o80s36l58a76v 17Č71e98c79h 9549593985505

K prvej casti len dodam ze na obale od zmesi korenia a sojovke (atd) je presne napisane co obsahuje a s cim sa to mohlo kontaminovat. Aspon to uklada zakon.

+2/0
1.10.2015 13:57

R12o86m89a29n 49S29o16u94č88e34k 1792575230369

psát umíte a číst ne?

+1/0
1.10.2015 14:11

P67a98v90e32l 47N54o98v80á79k 7502119796649

Jako tenhle predpis mi prijde o nicem a zbytecna buzerace..

Ale totalni neznalost kucharu a cisniku o zbozi ktere prodavaji je take do nebe volajici.. Kdyz me manzelce jako bezlepkove jidlo, nabidli spagety (delane z normalnich psenicnych spaget) myslel jsem ze me trefi.. a takovemu podniku pak verte ze v tom a tom jidle opravdu neni zadna mouka

+2/0
1.10.2015 13:35

P21e56t21r 89V25e35s95e17l80ý 7794385684218

tak snad je Vaše žena natolik obeznámená, že si dovede z jídelního lístku vybrat a ujistit se u vybraného jídla jestli lepek neobsahuje

+3/−2
1.10.2015 13:37

P10a56v65e32l 23N32o19v17á79k 7752419106599

To z jidelniho listku neni dost mozne, lepek obsahuje totiz plno dochucovadel, polotovaru atd.. a to musi vedet kuchar co pouziva.. u spaget to samosebou clovek vi, ale kdy takovou zakladni vec nevi kuchar, jakou ma clovek jistotu ze kdyz rekne "je to bez lepku" neni tam nejaky dochucovadlo ci zda neco nezahustil moukou atd..

+1/0
1.10.2015 13:50

P28e70t60r 85V19e63s37e71l94ý 7154725984828

Já lístek píšu, náš skladový program nám u každé receptury zobrazí obsažené alergen, ale i tak nikdy nemám 100 % jistotu. Bohužel pokud chcete vařit slušně, použijete vývar a hned je tam celer apod. Někdy si říkám, že ty čísla musí lidi snad i odrazovat se najíst.

+2/0
1.10.2015 14:11

J50i41r55k38a 40D79v31o90ř88á76k 4675570413928

No a proto tam ten celer musíte uvádět. Právě proto že by ho tam jinak alergik třeba nečekal.

0/0
1.10.2015 20:12

M98i87c78h55a61e70l 54K73o20u96t27e51c66k73ý 3165360566

Holt lepší bude nejíst vůbec nic a žít ze vzduchu, to je jediná jistota.

+1/0
1.10.2015 13:19

V81l80a81d75i80m76í10r 54Š50n21e81k 9604238296911

Bůh s námi. RvEU

+1/0
1.10.2015 13:19

O19n74d58ř26e43j 43M28a35l72ý 3534233133703

Jak mohli dodneška alergici přežít, když neměli seznam alergenů? ;-D

+9/−5
1.10.2015 13:15

L93i43n16d95a 85M80a59l26á 6974432381440

Současná zemědělská a potrevinářská výroba použitím všemožných chemií postupně znásobil přítomnost hlavních alergenů tak, že komu dříve po pozřená bývalo těžko, ten má nyní příznak otravy. A například přiotrávený člověk který bude řídit je nebezpečím pro všechna okolo. Nás alergiků na laktózu je v ČR hrubým odhadem asi 20 % - tedy asi 2 miliony!

+1/0
1.10.2015 14:10

J78i20r40k53a 27D86v51o92ř50á40k 4715170313188

Nemohli moc chodit na jídlo do jídelen a hospod.

+1/0
1.10.2015 20:13

R67o71b19e20r36t 59B16a14l85a74b41á68n 9752213402

Holt budou muset alergici taky občas použít rozum.

+2/−3
1.10.2015 13:11

P80e63t32r 86N80o54v65á70k 1195301359118

No ono to vždy není tak jendoduché, bohužel...

Jak už jsem zde uváděl, když někteří restauratéři dokáží do bezmasé polévky dát slaninu aniž by to uvědli v jídelním lístku apod....

+2/0
1.10.2015 13:25

R86o21b97e68r27t 18B50a16l70a83b31á39n 9922453982

Těch lidí, kteří něco nemůžou je opravdu spousta a podle mých zkušeností vesměs nemají problém si to pohlídat. Myslím, že málokdo z nich se v restauraci řídí podle seznamu alergenů na jídelním lístku.

+2/0
1.10.2015 13:39

J84i51r75k21a 72D68v75o48ř30á50k 4625700953618

Těžko si někdo může pohlídat alergii na přísadu, které tam není moc  a není zřejmé že tam je i když není uvedená.

0/0
1.10.2015 20:15

P87e84t35r 71B93o16x27a56n 1321283690494

A jak si to pohlidat v restauraci? Jedno resemi bych mel, nechodit vubec do restauraci. Ale tak to rekne rovnou a nemelte h*vna.

0/0
1.10.2015 20:59

H56a97n51a 70D86o87s95t13á88l59o46v61á 1589624660704

To je pravda, a proto je účinnější říct při objednávce, co daný alergik nesmí, a nechat si to ověřit.

0/0
1.10.2015 14:55

P44e96t31r 55N61o31v45á21k 1365321749888

Mno, tak na to se člověk taky moc spolehnout nemůže :-D

0/0
3.11.2015 15:53

P75a65v81e36l 64S74o27b15o61t41k54a 5590814

všimně te si, že nikde není uvedeno že by se při přípravě pokrmů používalo i maso ;-D

+1/0
1.10.2015 13:08

P46a25v36e35l 72M15a33r71e29š 8355750667485

Tak jestli nakupují surovinu od majitele těchto novin...

+1/0
1.10.2015 13:15
Foto

P13a44v70e28l 94P96o21d39e31š61v94a 5709447539

Když jsem jako děcko chodil do skautu, tak "alergik" byla nadávka pro slabochy.

+2/−11
1.10.2015 13:00

P10a34v26e83l 25S83o40b34o94t72k15a 5130604

jj, něco jako krypl pro ulejváky s modrou knížkou.

0/0
1.10.2015 13:08

P55e63t98r 98N43o33v29á13k 1975191639308

Jojo, za co člověk mnohdy nemůže, tak za to ho hned zaškatulkujeme. Stejně jako já bych o vás mohl napsat že jste ko*ot, už jen za tu fotku a blbé slaboduché kecy co tu máte

+7/0
1.10.2015 13:26

J24a38r29o50s53l91a81v 71P80l16a86c14h50e45t41k52a 7396386676669

I voda je alergen! https://en.wikipedia.org/wiki/Aquagenic_urticaria

0/0
1.10.2015 12:35

J49i43ř21í 40J87e38z74d67i45n43s45k14ý 8118552953439

Super! Politici dokázali vyřešit problém, který tu nebyl. Bezva práce, zvedl bych jim platy...

+9/−4
1.10.2015 12:35

F85r42a23n11t34i95š72e50k 23N63o67v89á92k 6901445406691

Neřeší to náhodou vietnamci? Všechna jídla mohou obsahovat stopy všech alergenů a čau.

+5/−1
1.10.2015 12:16

A30n18n83a 49E89r75l85e55b47a35c76h15o41v18á 7161590974381

Nedávno mi říkala známá, že dostali pokutu za to, že neměli v nápojovém lístku a mlíčka do kafe napsaný alergen "mléko". To už mi přijde vážně uhozené na hlavu ...

+1/−1
1.10.2015 12:11

H38a14n71a 93D97o30s57t71á96l44o83v32á 1149734250944

Navíc když "mlíčko" do kafe není z mléka a správně má být vyznačen alergen sója.

+2/0
1.10.2015 14:56

L27u15k15a67s 98N86e74m74e56c 7909410422164

A úřední šiml řehtá...staletí se to neresilo a najednou je problém.

+8/−2
1.10.2015 11:51

P13e68t60r 64J86a72r46o70š 2104601215527

Nejaka ochrana nekoho je urednikum ukradena. Dulezite je, ze se to da kontrolovat a hlavne POKUTOVAT. Stat si nikdy nenecha ujit jedinou prilezitost sahnout lidem na penize.

+4/0
1.10.2015 11:53

J55i90n62d50ř73i20c81h 86Š35k12o48p59e21k 4635621560805

ano, dříve bylo alergií řádově méně

0/0
1.10.2015 12:10

J62a65r23o53s13l45a78v 96H59o67r12á24k 5443152626590

Protoze se o nekterych ani nevedelo ci se to neresilo. Nekomu treba bylo blbe z mleka, tak ho nepil. Vedel to a choval se podle toho. U jinych alergii se ptal v restauraci zda dana ingredience v jidle neni. Dneska je to jak u blbych, kazdy jak kdyby potreboval vodit za rucicku.

+5/0
1.10.2015 13:02

J75i45n45d10ř64i74c13h 15Š40k66o52p57e96k 4125391900825

ne, dříve bylo alergií objektivně méně.

Příčína alergií je v tom, že děti vyrůstají často ve sterilní čistotě a jelikož tělo navyklé bojovat proti různým látkám nemá proti čemu bojovat, začne takto regovat na běžné látky

0/0
1.10.2015 14:22

H15a85n16a 18D16o75s93t13á81l71o94v47á 1809724520724

Není to ani tak o sterilitě, jako o množství chemických látek v prostředí a v jídle, na které běžný organismus dříve nebyl zvyklý.

0/0
1.10.2015 14:57

J23a74r62o96s81l76a57v 35H55o10r54á48k 5763662676830

Kdyz je alergii objektivne vice a deti vyrustaji ve sterilni cistote, proc jsou stale nove alergie diagnostikovany i u dospelych? Protoze se proste vice resi.

Je to jako s poruchami. Drive byl nekdo proste blby na cestinu. Neumel psat, motal i/y dohromady, nedokazal precist ani Materidousku. Vedel to, vedeli to rodice, vedeli to ucitele. Dneska mu nadiagnostikuji dyslexii.

0/0
1.10.2015 17:04

J96i37r37k96a 55D82v80o42ř62á38k 4695370313418

Je pravda, že dnes je víc zaznamenaných nemocí kvůli lepší schopnosti je diagnostikovat, ale množství alergiků je dnes i tak doopravdy mnohem víc než v minulosti. No, zase se míň umírá na chřipku.

0/0
1.10.2015 20:33

J87i93r38k82a 44D14v56o23ř35á79k 4395150633678

Dřív se myslelo, že kdo neumí dobře číst nebo psát je prostě pitomec. Dnes je celkem jasné, že to s inteligencí nesouvisí a takoví lidé by byli odepisováni neprávem, na rozdíl od minulosti mohou dnes vykonávat i náročná povolání. Jsme na tom snad hůř?

0/0
1.10.2015 20:36







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.