Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jídlem plýtvá téměř polovina Čechů. V koši končí ovoce i staré rohlíky

Čtyři z deseti Čechů několikrát měsíčně vyhazují zkažené potraviny. Nejčastěji to jsou plesnivé nebo shnilé ovoce, zelenina a pečivo. Míra plýtvání se podle průzkumu společnosti Ipsos oproti loňskému roku nesnížila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P93e58t80r 94N64o43v59á60k 3533916164694

Možná by se měli zamyslet i pekaři, pokud koupím chleba a rohlíky ze supermarketu, tak druhý den je to tak na strouhanku a topinky. Pokud koupím chleba v klasickém COOP, tak je měkký ještě třetí den! Možná by to chtělo peskovat jinde, než na spotřebitele. To ani nemluvím o ovoci a zelenině co je skladována v chlaďácích aby na pultě vypadala aspoň hodinu čerstvě a bez plísně !!! Rv

+1/0
9.10.2015 15:14

P59e43t82r 48N28o59v93á21k 3503536694934

No a co, na polích místo obilí roste řepka a podobné nesmysly, které pak spálíme, to není plýtvání ???

Co si zaplatím, to si zase můžu vyhodit. Navíc pokud začnete méně nakupovat, tak se to zase zdraží, tak aby zisk byl zase větší...:-/

0/0
9.10.2015 15:10

V53l58a79s69t50i84m79i24l 43H79a59l26b23i12c29h 8853765486268

Rohlíky na strouhanku a i z tvrdého chleba se dá udělat polévka.

0/0
2.10.2015 11:56

J82i31r88i 40Z13u56z68a55ň80á15k 4388860523146

Všichni se,tak nechovají a lidé v městech vědí prd co je dobré jen to co jim nabídnou dnešní super a hypo super obchodní řetězce.;-D

0/0
2.10.2015 11:14

Š20á10r20k84a 79M90a12t16y35á54š26o62v33á 1311145572739

pokud je doma vážit si jídla a potravin nenaučili, budou jídlem šeredit !!.... u nás se rohlíky sušily a suší,děláme z nich strouhanku, pokud je moc ovoce, nadělají se dřeně nebo kompoty..ale když ho kupujerme, bereme jen co se stačí sníst...kolegyně z práce se divila, když jsem se jí ptala,proč vyhazuje ten přezrálý banán- prej tohle už nejí...tak jsem ho oloupala,rozmačkala,zakápla trochou citronu, zamíchala do jogurtu a jak baštila...když další kolegyně donese křížaly,tak si mlaská, ale jablka,trochu natlučená vyhodí...že by je nakrájela a dala sušit? Asi je to složitý a moc pracný...

+4/0
2.10.2015 6:57

A34d72a14m 53B21e32r69n48a65r93d 3264347423376

A co tak plesnivé jahody ve vaničce, které koupím dopoledne v supermarketu a odpoledne je otevřu? Stačí jedna plesnivá a letí všechny.

+2/0
2.10.2015 9:53

O50n71d73ř19e91j 29L75o91š68o35t79h 1245625845861

No a někdo by vyhodil jen tu jednu a zbytek snědl. Znám i lidi, kteří odškrábnou plíseň z džemu a zbytek použijí, já to vyhazuji.

+1/0
2.10.2015 10:26

J92a44n 34F76r57o64l61í78k 6986660885864

8 z 9 lékařů doporučuje acylpirin a 4 z 10 Čechů pije rum.

+1/0
2.10.2015 0:40

L24a41d34i18s89l11a21v 88S21o60k56o94l 1650542575802

Tuzemák...

0/0
2.10.2015 9:00

O45n27d40ř18e16j 62L78o10š80o98t65h 1785855195931

Tohle se řeší úplně zbytečně. Každý ať si vyhazuje kolik jídla chce, utrácí vlastní peníze.

+2/−4
1.10.2015 23:17

M19a34r39e88k 76Z36a11h71r34a60d72i97l 6804829765811

To je dost krátkozraký přístup...

+2/−1
2.10.2015 7:01

O91l19d14ř97i63c49h 58J78a18n77e54č17e18k 8119556193351

a přitom brečí jak je to jídlo drahé

+2/−1
2.10.2015 7:27

O50n62d84ř40e24j 68L13o18š25o68t83h 1555885805291

Někdo brečí a někdo ne. Lidi, co mají peněz méně, se musí chovat zodpovedneji, lidé, kteří jich mají dost, tak nemusí, ale můžou. A někdy se toho koupí víc, než se sní.

0/0
2.10.2015 10:23

J97i32ř82í 86K76o15z95l55í84k 1809206682589

To ano, ale lépe, když se i to vyhazované nějak zužitkuje, např. naše slepice sežerou skoro všechno, co zbyde...

0/0
2.10.2015 9:11

L55a63d25i58s27l87a55v41a 24H95r60u93š45k93o54v33á 6897936618870

Když to sežerou slepice, zajíci nebo srnky tak to není vyplýtvané.

0/0
2.10.2015 10:01

M73a87r20e78k 71Š32i57m45o65n 2394547438578

Každé 2 roky nový mobil, tomu říkám plýtvání.

+3/0
1.10.2015 22:37
Foto

L44u59b69o15m67í95r 71J91a72n65o18t85a 5356814686115

:-/ já pálím slivovicu raz do roka a vydrží mě to tak akorát do dalšího pálení, tož nevim kdo tu plýtvá, prostě to mosíja všeci dělat tak akorát, aby nevyhazovali do koša ;-D;-)

+2/0
1.10.2015 22:19

J10i61ř90í 25K16o69z81l74í15k 1799546652969

Chlast slast ;-D

0/0
2.10.2015 9:13

M95a57r66i16e 60V86a59š94í63č84k36o65v26á 3811243532698

Ano, plýtvám, ale plýtvám doopravdy? Koupím si půlku chleba, který už na omak je vlhký no a i při uchování v utěrce, nebo chlebníku je do čtyř dnů zelený. Když jsem byla malá, i týden starý chleba se dal jíst. A brambory? Vozím si z pole od rodičů a vydrží cwlou zimu. Koupím si v supermarketu a jsou ještě od oprání mokré. Kdo proboha umývá brambory před skladováním? Dělají to řetězce, jen aby se lidem rychle zkazily. A tak bych mohla pokračovat dál. Dělala jsem za studií ve skladu ovoce a zeleniny a to by jste nechtěli vidět... Otírali jsme vousy plísně z rajčat, leštili papriky... Prostě doma vydrží to, co si vypěstuji, ale z obchodu to je hned jeté.

+11/0
1.10.2015 22:03

O85n95d75ř75e63j 39L92o52š42o37t88h 1875395615251

Brambory jsou k dostání celý rok, tak osobně nevidím potřebu je někde skladovat. Koupím 2 nebo 3 kg, ty sním a koupím další a kupuji zásadně brambory čisté, kdo to má doma proboha omývat?

+2/−1
1.10.2015 23:12

J27i35ř75í 69K60o29z29l30í81k 1519146972169

Hmm, raději je mám doma, každý rok koupím v září metrák, vydrží mi do března, letos trochu podražili, kg za 8 korun. A proč bych se neumyl ?!?

0/0
2.10.2015 9:17

O87n50d52ř98e59j 61L20o68š68o31t29h 1925365225181

Protože je to dost pracné, my děláme z 90% brambory ve slupce a na to jsou lepší už umyté, protože příprava jídla pak zabere o dost míň času.

0/0
2.10.2015 10:28

Š54á32r15k74a 54M74a49t98y55á48š83o19v65á 1761545932229

chleba dávám do lednice, tam nezezelená...ale po 4 dnech je dobrej tak na obalení ve vajíčku....

+1/0
2.10.2015 6:58

V35í93ť45a 53N85o45v87á78k 1108153575651

Proto je dobré se zasobit hlavně alkoholem. Ten se nekazí :-))

+7/0
1.10.2015 21:11

M54a50r66t91i16n 22M36u28s97i32l 4600231113531

To je fakt. Nekazí se, protože dlouho nevydrží (uložený v baru). Jo, potraviny denní spotřeby, jsou prostě prevít. ;-D

0/0
2.10.2015 7:17

L52u21k77á10š 12S91t75r34a80k11a 9272717109454

tomu výzkumu nechci kecat do hodnoceni (predevsim by si meli sahnout mladi lide), ale kdyz chleba zplesnivi za dva dny, zelenina rovnez a to je uz celkem jedno, z ktereho obchodu, tak pokud si neudelam vlastni nevyhnanou prevodnatou zeleninu ze skleniku, tak nemam moc sanci se temto prekvapkum vyhnout.

+16/0
1.10.2015 19:43

J68i86t74k74a 43K50u89l93h42á52n72k70o41v67á 7927361711844

No, když budu jezdit každý druhý den do obchodu pro ovoce a zeleninu, aby mi doma náhodou za tři dny neshnilo, tak zase projedu spoustu benzínu a zamořím ovzduší. Tak je otázka, jestli by se nevyplatilo spíš prodávat kvalitní ovoce, zeleninu i pečivo, aby se to za pár dní nezkazilo. Potom by to lidi nemuseli vyhazovat.

+3/0
1.10.2015 19:41

J40a84r91o44s67l32a15v 55H73o77r25á84k 5893872506360

Boze muj, to je jak u blbych na dvorku. Chcete kvalitni ovoce, zeleninu, pecivo, ale aby to vydrzelo buhvijak dlouho? To nejde jinak nez ze to budete mit nahonene konzervantama. Musite to proste tepelne upravit, zamrazit, vyudit, vysusit anebo jinak zakonzervovat. Bez chemie. Lepsi rada je konzumovat to ihned a holt chodit casteji nakupovat.

+2/−1
1.10.2015 20:36

L82u38k44á85š 47S66t13r62a27k44a 9572387309434

ja teda nevim, ale kdyz moje mamka upece chleba z mouky a kvasnic, tak vydrzi temer tyden, i po tretim dnu je pozivatelny, tak je asi zakonzervovana mouka. Kdyz mrkev nebo cibule zhnije nebo zplesnivi za dva dny, tak opravdu nevidim problem ve vlastnim skladovanim, to prominte

+5/0
1.10.2015 20:54

J66a86r74o55s86l68a60v 76H51o17r51á38k 5933252256260

Tak to clovek musi kupovat pecene, ne rozpekane pecivo. A co se tyce zeleniny, zadna cibule ani mrkev za dva dny nezplesnivi, pokud je ulozena v temnem, suchem miste. Ale kdyz to holt nejaky jantar strci i se sackem do lednice, tak mu to zplesnivi. I kdyz pochybuji ze za dva dny, to by to musel i namocit.

+3/0
1.10.2015 21:13

J66i82ř81í 90P41a20u96l 3366985917272

Zeleninu za jantara namáčí=pere již producent. On totiž ten jantar nepranou zeleninu nerad nakupuje.

+3/0
1.10.2015 21:37

L88u81k49á87š 57S26t52r44a58k97a 9252417629664

Vite, pane Horaku, cibule je casto plesniva primo z obchodu, bohuzel pod slupku nevidim. S tou mrkvi vam to verim, bohuzel, kdyz je na suchem a tmavem miste, dost casto odesla jako starecek, opet po dvou dnech. Nejlepsi zkusenost se zeleninou je s tou z vlastni zahradky, tam kupodivu obecna pravidla skladovani plati.

Jsem rad za radu s rozpecenym pecivem, nicmene tim jen poukazujete na to, ze pravda s plytvanim neni jen takova, jak je prezentovana vyzkumem, ale take je to o tom, co mame na vyber v obchodech. Jsem rad, ze je zpatky cteni slozeni na obalu (u zeleniny a ovoce bohuzel, tam bud verite/znate nebo ne), nicmene bych radsi ocenil, kdyby frikulini a spekulanti nebyli vubec a pane klausova nikdy nevidena neviditelna ruka trhu fungovala. Setrvacnost je svina.

0/0
2.10.2015 10:16

J31a61r91o77m94í38r 18K46r12á27l 4890559474519

Zajímavé.  Opravdu si myslíte, že dodavatel pěstuje zeleninu pro každého odběratele zvlášť ? ;-D

0/0
2.10.2015 6:24

D34a76g76m29a87r 76P42á87t69k66o63v79á 5778712809671

Také plýtvám. Koupím si dvě broskve a čekám, až trochu změknou, aby byly k jídlu. Někdy mi dřív obě zplesniví, tak co s nimi? Do kompostu, jíst je přeci nebudu! S nostalgií pak vzpomínám na broskve, které rostly na zahrádce mých rodičů.

Podobné je to i s jinou zeleninou a ovocem.

+14/−1
1.10.2015 19:25

V68o66j50t38ě74c87h 45B43l30a95ž88e79j 7446470693

já vzpomínám na broskev, kterou měli prarodiče na zahradě. Měla tolik plodů, že ani třicet sklenic zavařenin, které nikdo moc nejedl, to nezachránilo.. a sousedi už to pak ani nechtěli.

+1/0
1.10.2015 20:06

D66a70g15m91a33r 30P47á22t74k88o88v73á 5318202419571

Ale ta chuť! Půlka broskve, na ni kopeček lučiny ozdobené petrželkou - to byla božská mana!

0/0
1.10.2015 20:26

J40a74r30o58m31í87r 96K23r59á87l 4410849664799

Jenomže tyhle broskve byste asi nemohla rozvážet po republice.

+2/0
2.10.2015 6:27

J53a17n35a 28N93o23v17a66k87o43v47a 1299373620847

Ja se snazim jidlem plitvat minimalne mam psi takze co nesnim ja to snedi oni

A pecivo tak to bud taky zbasti psi nebo to susim a pak jezdim tam kde maji kone a davam to konim 

My znamy zase dvaji suseny chleba sousedce co ma slepice

0/0
1.10.2015 19:16

Š98á71r21k19a 64M41a49t68y26á20š45o81v17á 1781725412159

plýtvejte ještě méně ;-)

0/−1
2.10.2015 7:01

Š37t17e19f45a65n 95F91r46i44č32a 7172428253826

Nedávno zde byl článek, co za humus se v potravinách pro český trh skrývá. Nezřídka je to parodie na potraviny. Takže není divu, že čas od času z toho něco našinec vyhodí, protože se mu po rozbalení zvedne žaludek.

+4/−1
1.10.2015 19:15

B68o69h59u74m88i69l72a 57Z24a22c66h65o12v82á 1768344595192

Hlavne ty potreviny jsou nekvalitni a brzy se kazi. kdyz jsem byla v CR, koupila jsem u reznika maso a sunkovy salam a cabajku. Sunkovy salam byl druhy den  nazelenaly  a byl v lednici. To maso nebylo zrovna moc dobre citit take. Jindy jsem si ve Vrchlabi objednala pravou svickovou a rostenou. Bylo to pripravene, stalo to pres  tisic korun. V prodejne byla vaha, dala jsem to na ni a zjistila jsem,ze  mne okradli o 180 Kc. Samozrejme jsem to hned reklamovala, ale je to tedy hnus co se deje. Bud vas okradou, nebo prodavaji asi omyte prosle zarukou jidlo. neni preci normalni, aby  to do druheho dne v lednici zezelenalo.

+5/0
1.10.2015 19:01

J69a15n 23N98o55v74á63k 9157252277277

No, právě je problém, že v ČR je jen jeden řezník, že jo... Mimochodem - když jsem byl v Holandsku, stalo se mi něco podobného.

+1/0
1.10.2015 21:27

Z95u26z61a83n94a 61V23l47a28c97h52o45v63á 8586932330

No to je zase článek, co si každý udělá s tím, co si poctivě zaplatil je jen jeho věc. A jestli to sní nebo hodí do popelnice to už není ničí věc.

+3/−5
1.10.2015 18:53

A97n39n88a 63Č66e97r56m32á54k77o54v69á 1145985346634

takže plýtvání jídlem Vám přijde ok? Zamyslete se někdy nad ekologií. Zřejmě je Vám to totálně šumák, ale mám pro Vás info - díky přírodě třeba dýcháte:-P

+4/−2
1.10.2015 18:59

Š57t40e95f25a49n 14F27r86i25č21a 7222908713626

Není vždy se jedná o plýtvání. Mnohdy se jedná o nekvalitní potraviny již na pultu prodejny. Vzpomeňte na nedávný pořad "potravinového inspektora" Ládi Hrušky.

0/−1
1.10.2015 19:17

J77a45r95o80s40l16a85v 37P63l39a28c14h60e49t83k67a 7766246976279

Plytvame absolutne vsim, tak nechapu, proc by zrovna jidlo melo byt problem. Kdyz si zenska kupuje hadriky, ktere na sebe vezme dvakrat a ma 20 paru bot, tak to nikomu divne neprijde, ale je to mnohem vetsi zatez na zdroje, nez kdyby vyhazovala jidlo.

+1/−1
1.10.2015 19:50

R80a16d28o96s17l57a35v 71K75l51a86u44d41a 5824258764342

Říká vám něco pojem "trvale udržitelný rozvoj"?

+2/0
1.10.2015 18:59

D17a28l93i56b71o12r 42F85o31j98t 3664479400526

nejvyšší čas zdražit jídlo ;-D

0/−1
1.10.2015 18:14

J44i75n73d44ř95i38c77h 82Š32k58o59p65e86k 4865411690295

ano, pokud lidé jídlem plýtvají (tj. nakupují více než jsou schopni využít), je to důkaz příliš nízké ceny potravin

+3/0
1.10.2015 19:12

P66a68v90e52l 16S78o33b33o44t25k63a 5310364

jj, pokud bychom ušetřili třetinu potravin, mohli bychom propustit třetinu zemědělů a to se vyplatí!

0/0
1.10.2015 18:14







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.