- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Gastronovinářka, to mě... asi nějaký nový obor na fakultě sociálních věd, ale asi je učí blbě, když šunku nazve uzeninou, přitom šunka se neudí, jen vaří.
Tak jsme měli právě 125. výročí narození "chlebíčkového" předsedy české vlády, hrdiny, vraha a traviče. To se sem hodí. Aneb, dosti již bylo podezřelých českých chlebíčků, nyní zpět ke zdravé výživě.
Chlebíček je prý česká specialita. Doporučuji projít "chlebíčkovou aféru", kdy se předseda české vlády rozhodl v rámci odboje likvidovat otrávenými chlebíčky české novináře. Patrně šlo o nápad mafiána Beneše v Londýně. Dílo pak bylo dokonáno velkou čistkou v roce 1946. Aneb, i Češi mají pěkné mafiánské historky.
Co mě pobavilo, šlo o poblázněné levicové novináře, co propagovali národní socialismus, bývalé redaktory Rudého práva. Se socialismem předběhli dobu jen o pár let.
Měli zemřít na chlebíčky se sardinkami z luxusního lahůdkářství U Lipperta.
Proč se tomu říká chlebíčky, když jsou z veky. Ale je fakt, že vekýčky zní blbě.
A zase tip kde v Praze jsou nejlepší chlebíčky. Proč jednou nedoporučí třeba ty nej chlebíčky kde koupím v naší vesnici...?
proč by dělali test pro jednoho člověka?
Jj jak mohli alergici žít v době, kdy se alergeny neuváděli. Jistě v té temné době hromadně hynuli na alergické reakce po požití jídla kde nebyli alergeny uvedeny :-)
Naše babča řeší astma, dusí se a nejspíš jí to jednou ošklivě zakroutí krkem. Má na to dýcháky z plicního, co jí všichni platíme, za nějaké ty tisíce. Dlabe sádlo, cibuli, pije mléko. Snažím se jí vysvětlit, že původem je alergie, kterou by měla řešit jak léky, tak jídelníčkem. Směje se tomu. Lékařka s ní žádnou alergii neřeší a jen ji udržuje na živu, dámy si pokecají, a to je tak celá léčba.
Já jako alergik dnes vím, že když mě nepřejede auto, tak se udusím. Tomu se říká pokrok v lékařské vědě.
Trefil jste to, alergici v minulosti hromadně hynuli bez pomoci.
...autorka prvorepublikové kuchařky? No tvl, kolik jí je? A to ještě pozná chlebíček od řízku?
Mě přijde, že za posledních 15-20 let šly obecně "české lahůdky" dolů. Kdysi jsem tyhle mňamky milovala, dnes si raději chlebíček vyrobím doma. Výjimka je opravdu Světozor a sem tam nějaké malé neznámé lahůdkářství, kde to neplácaj pro půl republiky. Opravdu vtipná mi ovšem přijde moje oblíbená dětská pochoutka šunkový závitek v aspiku. Z toho je dnes vcelku slušná nízkokalorická svačinka pro hubnoucí. To dnes obsahuje 90% aspiku, po jednom plátku šunky, vajíčka a okurky. no a okolo jakéhokoli salátu to proběhlo kosmickou rychlostí
A Libeřské lahůdky na Palmovce nebo ve Vodičkově. Obecně platí, že čerstvé jsou tam, kde je velký obrat, to je logické
Mám tady bývalou bolševickou výrobnu chlebíčků - je to snad ještě i dnes státní podnik. Vše se zde řídí nízkou cenou. Cílem je kvantita za nízkou cenu.
Bageta od soukromníka nastavená pepřem. Asi aby pěkně pálila v žaludku. Uzeniny na hraně výrobního salámu - nejlevnější šunky se sojou, salám něco jako vysočina. Nevím co dělají s vejci, ale asi je skladují přes noc v octové vodě, protože jsou pravidelně abnormálně kyselá. (Zdá se, že si dělají vajíčkovou přípravu na pondělí už v pátek.) Když rajčata, tak pravidelně shnilá... To nepochopíš. Kdo dá jako ozdobu kousek shnilého rajčete? Ukrajinka, co si ta zdravá rajčata nese po směně domu v tašce?
Řešili jsme takový zajímavý problém. Chlebíčky byly zespodu celé opatlané od salátů a zbytků potravin. Ve výrobně měly dámy problém si před každou novou várkou uklidit pracovní plochu. Tak jsme je na to upozorňovali. Dopadlo to krutě. Sehnaly si dámy asi mokrý hadr na podlahu. (Má představa.) A začaly chodit chlebíčky sice čisté, ale nacucané vodou. Raději jsme se vrátili k té špíně a už to nekomentujeme. Prý je vyrábí Ukrajinky a je s nimi těžká domluva.
Normálně jde o žloutenku a je to jen pro silné povahy. Netroufám si tyhle chlebíčky už pár let konzumovat. Ale jak to sleduji, pořád jsou stejné a pořád jdou za tu nízkou cenu báječně na dračku.
A teď bacha, sedím na poradě vedení. Samá česká honorace s luxusními platy. A přinesli nám tuhle odpudivou hrůzu. A přítomní zazobaní pánové začali plakat dojetím, jak se máme, když dnes v tom našem skvělém kapitalismu máme takové obrovské chlebíčky. Vedla se kolem toho "podnětná debata" snad půl hodiny.
Pak řešte v Česku kvalitu čehokoliv. Když chcete zmapovat řádné socky, neopomeňte zařadit na seznam i řidiče Superbů.
Tušili jste, že Světozor má sortiment chlebíčků, které běžně neprodává? Nebo je potkáte jen výjimečně? Koukněte jin na web. Řecký, rajčatový, caprese, žervé se sušenými rajčaty (doporučuji), s nivou, česnekem a jablky (doporučuji)...
Další úlet MF Dnes, testovat šunkový a salámový, v roce 2015...
Testovali klasicke a sunkovy je muj nejoblibenejsi.
když reklama, tak reklama. Nejlepší chlebíčky dělají v lahůdkářství v Brně na Ćeské. Mnoho druhů, vždy čerstvé a za velmi příjemné ceny.