Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Obří obchod s pivem. Gambrinus i Prazdroj převezme gigant AB InBev

Největší pivovar světa Anheuser-Busch InBev kupuje svého menšího rivala SABMiller, pod který spadá i tuzemské jednička Plzeňský Prazdroj. Po dlouhém jednání obě strany nakonec uzavřely předběžnou dohodu o obchodu za zhruba 68 miliard liber, tedy téměř 2,5 bilionu korun.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J36i44r12k87a 10H25o79n91c36ů 2904394641828

Tak na Gambrihnusu už není co zkazit a Plzeň také není co bývala. Takže vlastně o nic nejde.

0/0
18.10.2015 20:38

P29e90t89r 61G63a83b49r62i40e28l 93S44t95. 3146769882526

Chcete pít dobré pivo a nechcete, aby zisk z jeho prodeje utíkal do zahraničí a vůbec již ne amíkům? pijte naše piva z našich pivovarů. Černá Hora, Radegast, Vyškov, Janáček..., samozřejmě Budvar a spousta minipivovarů je si z čeho vybírat a ještě podpoříte naše pivovarníky!!;-DR^  Cizácká piva cizákům!!

0/−1
14.10.2015 16:11

P62a97t81r58i72k 95H86r82a66d38i23l 9279982844510

Radegast má stejnýho majitele jako Plzeň,udíž SAB Miller.

+2/0
14.10.2015 22:44

P14e62t48r 67G23a98b25r48i49e83l 18S50t66. 3916959472896

B již stačil zprasit 12° Gambrinus, který dávno nevoní ani po sladu, ani po chmelu. Takže jsem jej úplně přestal pít. I Prazdroj se změnil a není to ono. A teď příjdou émeričtí przniči a udělají z toho rýžovou sraxku, jako je BUD.  To je výsledek "moudré" Zemanovy privatizace bank za korunu i s majetkovými podíly!!Rv:-/

0/0
14.10.2015 15:59

A49n73t91o56n15i19n 32N13e17m93e35c 7708313621540

Kdopak zavinil, ze miliardy za ceske pivovary kasiruji cizi firmy, nebyl to Klaus s ODS a bankou IPB?

+2/−2
14.10.2015 10:22

P75e89t80r 56G45a63b89r36i23e58l 97S50t32. 3386949852296

IPB i s majoritním podílem v Prazdroji  přece prodal za kačku Belgičanům nejmilejší a nejoblíbenější MILOUŠEK BECHEROVČIČKA ZEMÁNEK!!Točte se pardálové. Václav Perokrad Modropták je zodpovědný za úplně jiné prtichvatizační prasečiny!!;-DRv

0/0
14.10.2015 16:03

J47a73n 52U16l37m 7450939406442

Tak to bude Plzeň ještě hnusnější a dražší

+2/−1
14.10.2015 7:22

J60a28r73o54m26í85r 38Č41e59c84h 1443598837102

Tak a je dokonáno. Představám pít Plzeň. Je mi to sice hloupé vůči Českým zaměstnancům ale nenazrany Američany prostě nemám rád.

+1/−3
13.10.2015 20:01

J22a60n 43U58l64m 7850929176302

Já už ten evropskej předraženej patok přestal pít před šesti lety

0/0
14.10.2015 7:23

T74o86m95á77š 55P27e39c94h50a21n84e45c 5269815956710

Hochu, když někdo na něco má a může investovat peníze do něčeho rozumného, není to nenažranost, ale chytré rozhodnutí ... což tvůj nápad napsat takhle stupidní komentář rozhodně nebyl ... každopádně, jdi si koupit třeba Stoličnaju, zajisté investuješ lépe ...

0/0
14.10.2015 20:38

J68a18r71o52m60í36r 44Č47e61c91h 1723788807182

Tak a je dokonáno. Představám pít Plzeň je mi to sice hloupé vůči Českým zaměstnancům ale ty nenazrany Američany prostě nemám rád.

0/−2
13.10.2015 19:58

M46i37c39h52a85l 57J48a39r21o11š 7644440322735

Dáš si fofolu?

+3/0
13.10.2015 21:42

F48r82a39n63t70i88š55e23k 49C56h93m40e48l44a85ř 6828470

Neumím říct, jaký vliv a na co ta fúze bude mít a je mně to v podstatě jedno.

Důležitá je kvalita a ta doufám zůstane dobrá.

Jiný problém je už dřívější prodej rodinných klenotů cizákům, ale to je na jinou debatu a netýká se jenom pivovarů - prakticky všechno dobré, co jsme tady měli, naši politici úspěšně zničili nebo zašantročili.

+1/0
13.10.2015 19:44

J58a86n 14U83l55m 7910399346572

zůstane?!

0/0
14.10.2015 7:24

P42a57t16r17i18k 37H61r95a63d31i38l 9119882344930

Plzen uz 20 let nepatricechum a kvalita je mizerna.

+1/0
16.10.2015 21:36

M95i79c45h22a47l 22J62a55r72o52š 7774400472285

Mám kamaráda, který si dodnes myslí, že Plzeň je dobré pivo, a pije to.

+4/−1
13.10.2015 13:46

P55a53t15r16i38k 41H49r16a41d28i42l 9439832234560

Ja znam chlapa a ten mysli,ze to stacej do dubovejch sudu.

+3/0
13.10.2015 15:01

M81a58r33t92i17n 14K20o79ž91í21n 1945856831620

A ještě tvrdí, že je to pivo zásadité, ne?

+1/0
13.10.2015 15:07

P39a77t89r42i50k 20H25r31a71d57i84l 9869642604130

No jasně.

0/0
14.10.2015 22:43

J77a62n 98U15l72m 7240289836322

a to ještě neví, že je to desítka

0/0
14.10.2015 7:28

P42a18t74r60i93k 20H51r56a85d76i63l 9389982914730

jedenáctka

0/0
14.10.2015 22:45

J96a35n 19U11l48m 7150529536172

Ty voe, to musí být prase... (blicí smajlík)

0/0
14.10.2015 7:27

F11r39a22n89t22i69š43e54k 54S56c34h75l58i31c20h29t10s 9975202111315

Ve 30.letech minstoletí vznikla v Plzni konkurence - Světovar.

Chtělo by to zase vařit pořádné plzeňské pivo! 

A né zrzavou obarvenou vodu Prazdroj, pardón, Budweiser!

0/0
13.10.2015 13:34

F13r85a87n11t78i62š22e79k 78N79o88v11á72k 6311815306381

Na videu je zadokumentováno, proč se to pivo chuťově zhoršilo. Místo chmele podezřelé granule, místo kádě na kvašení tank, ležák leží 1/3 potřebné doby..

0/0
13.10.2015 13:26

M85i51c31h18a81l 73R25e24j74z24e88k 5106497945501

Neni na to nejaka norma nebo zakon?

0/0
13.10.2015 13:27

M31a13r25t50i20n 20K58o57ž63í74n 1735666331130

Je. Musí na etiketě uvést chmel a chmelové produkty. Ty granule jsou chmel, chmelové produkty, to je chmelový  extrakt, stabilizátory pěny a aromata na bázi chmele.

0/0
13.10.2015 15:06

V37o49j89t90ě24c55h 87V91a49š38e69k 6730364649730

Ty granule jsem měl v ruce a řekl bych, že to je slisovaný chmel. Bohužel jsem je i ochutnal ;-D ... hodně hořké.

0/0
13.10.2015 13:35

M21a39r83t38i67n 96K57o80ž70í20n 1795386871550

Ty granule jsou lisovaný chmel. Mnohem větším nešvarem je delsí doba hlavního kvašení při vyšší teplotě a pak podstatně kratší ležení piva. Piva se nechávájí podstatně víc prokvášet, nemají plnost. Posledním hřebíkem do rakve je HGB.

0/0
13.10.2015 14:59

M44i24c50h22a86l 34R33e97j85z93e16k 5586817735541

Vsichni se tady pohorsuji nad kvalitou Plzne a Europiv. Pripada me to jako u aut, kdy vsichni odsuzuji Skodu a cely VW a jezdi prinejlepsim Alfou 159 1,9JTD nebo radeji benzinem. Samozrejme se vsichni divaji na CT2, ART a Prima ZOOM a ne na ty prihlouple serialy. Vsichni ji podle Maurera a ne podle Ladi Hrusky a Babici. My jsme ale kulturni a odusevnely narod;-D

+5/0
13.10.2015 13:19

D76a82n54i84e45l 34S90p44á98č35i54l 5566775789203

JJ, stejně jako si nikdo nekupuje Blesk, nesleduje zprávy na Nově a už vůbec nesleduje intelektuálně chabé filmy od Trošky ;-)

0/0
13.10.2015 13:34

P84a67t41r57i34k 87H56r85a11d41i74l 9359452764790

Plzen,ale fakt pije jen idiot.

+2/0
13.10.2015 15:04

M85i33c12h13a87l 64R93e91j63z64e98k 5256257675401

Ze jich tu ale mame;-D

+1/0
13.10.2015 15:29

P56e53t87r 10J35a74r11o56š 2854961895817

a ne? vsak se podivejte na volby

0/0
13.10.2015 19:22

P23a20t20r87i24k 63H23r12a52d52i89l 9239262914140

Už ubejvaj.

0/0
14.10.2015 22:44

T76o57m18á72š 88P55e54c86h86a34n19e12c 5789385476140

Prosím, Hradile, poradím ti ... mlč. Ano? Někdo, kdo napíše větu "Plzen,ale fakt pije jen idiot." zřejmě nemá ani ponětí o tom, co je to interpunkce, má vychozené tak tři třídy základní školy a nemá nejmenší právo kohokoliv jiného označovat za idiota.

0/0
14.10.2015 20:42

P23a15t51r82i81k 74H50r44a12d22i25l 9879652394700

Plzínkář? ;-D

0/0
14.10.2015 22:47

M17a31r96t53i48n 22M18i44k36o36l33á84š77e21k 7840830633

Blahopřeji AB InBev k této transakci, nicméně já zůstávám u svého Bernarda...;-D

+3/0
13.10.2015 13:12

R47a38d83e71k 42H20o38r36a22k 4167597736665

Na kvalite piva se spis projevi horke leto nez zmena vlastnika. Navic dobytkum co chlastaj teply pivo z 2 litrovy PETky je uplne jedno kam jejich prachy jdou.

0/0
13.10.2015 13:07

M87i56c25h26a87l 14R34e89j34z95e78k 5776257595961

To je jenom klise. PET za to nemuze. Jsou v nem i kvalitni piva. Nechci delat reklamu, ale zkus si treba Gwerna. Bohuzel nelahvuji do skla, ale porad i z PET je to super pivo.

+2/0
13.10.2015 13:20

V95l38a58d27i58m76í58r 81H67a37v96r91á70n40e42k 7626436760487

Když vám dají v Prazdroji ochutnat při exkurzi pivo z dřevěných sudů klasickou metodou, je to veliká dobrota. Žel, masová produkce se od toho velice liší...urychlení, nerezové tanky,,,,Rv

+3/−2
13.10.2015 13:04

M78i17c68h89a17l 60R93e39j51z59e15k 5556827225421

No, to je jako s vinem. Stare dobre dubove sudy. Je to ale blbost. Dnes uz jen rizene kvaseni v nerezu. A kvalita? Proste super a ne jako nahoda ve dreve.

+3/−1
13.10.2015 13:22

V96o62j87t11ě95c17h 16V87a87š28e95k 6420924569710

No já nevím, ale myslím, že se zrát dávají pořád do dubů. Viz. např Arcibiskupské sklípky Kroměříž. A nejen že to mají na stránkách, ale osobně jsem byl i vevnitř. Ale vinař nejsem - jen konzument.

0/0
13.10.2015 13:31

M61i11c39h45a51l 37R16e31j97z32e28k 5356987755211

Kecy. Do dubu patri jen cervene plne vino a toho tu mame pomalu. Nejsme v Bordeaux.

0/−1
13.10.2015 15:30

P53e84t58r 72D77l53o61u46h68ý 3415901292498

Dovolil bych si nesouhlasit. Hlavní rozdíl vidím v pasterizaci a filtraci. U Prazdroje sice nemám přímé srovnání, protože pro exkurze a hospodu Šalanda, která je "za branou" a musí se zde objednávat, se točí přímo z dřevěných sudů. Nicméně v Gambrinusu je také hospoda uvnitř areálu (na objednávku větších skupin, možno spojit s prohlídkou a výukou čepování), kde se točí pivo ze stejných tanků jako normální produkce. Jenže před pasterizací. A z vlastní zkušenosti můžu prohlásit, že Gábinka před a po pasterizaci je diametrální rozdíl. A jen na okraj. Pojem "nefiltrovaný" Gambrinus je bohužel jen polovina pravdy. I "nefiltrovaný" se filtruje, jen o něco méně. Skutečně nefiltrovaný je zakalený a právě ten "kal" (tj. zbytky kvašení) tomu dávají pravou chuť.

+1/0
13.10.2015 13:33

M92a73r66t46i67n 88K57o74ž20í41n 1835356751630

To sou ale keci. O něco méně filtrovaný. To bych chtěl vidět, jak toho dosáhnete. Pasterace na chuť nemá až tak zásadní vliv. K chuťové změně bezprostředně po pasteraci dojde, ale tak za dva dny se to vrátí zpět. A ty dřevěné sudy, to je obvykle divadlo pro lidi. Uvnitř je sud nerezový a dřevěný je jen jako. Jak by ste to dřevo sanitoval, aby se pivo nekazilo?

0/−2
13.10.2015 15:04

V64o81j70t18ě40c75h 43V43a46š69e25k 6130194249420

Pasterizace má vliv. Ochutnejte točené a lahvové pivo stejné značky. Liší se právě jen způsobem pasterizace (různá kombinace délky ohřátí a teploty). Stupeň filtrace dosáhnete jemností filtru - to snad je jasné. Například Bernard "nefiltr" je čirý.

0/0
13.10.2015 15:43

M97a54r31t87i23n 57K41o84ž60í46n 1515106111210

A tu jemnost filtru dosáhnete jak? Já se jen ptám, protože v oboru pracuji už nějakou tu desítku let a tohle slyším poprvé.

Meziprodukt nefiltrované pivo má obecně malý zákal. Většího zákalu se dosáhne dalším přidáním kvasnic. Některé pivovary to dokonce dělají tak, že pivo normálně zfiltrují a pak do něj přidají přesné množství kvasnic a tím dosáhnou požadovaného zákalu.

Na křemelinovém filtru moc možností hrubší filtrace není. Resp. je a řídí se to poměrem jemnějších a hrubších křemelin ve filtrační směsi. Ale to se pořád pohybujeme v regulaci zákalu v pásmu, které je pro oko neviditelné (pivo se jeví jako čiré), případně viditelné jen nepatrně. Ale rozhodně se tím nedá regulovat, jak je kvasničák kalný.

0/0
13.10.2015 16:03

P10e33t96r 23D87l78o75u60h11ý 3245841162558

Pasterizace že nemá zásadní vliv na chuť a za dva dny je chuť zpět? Převratná myšlenka. Jenže jak v Prazdroji (na Šalandě), tak vedle v Gambrinusu (v bývalé varně) jsem několikrát ochutnal před pasterizací a po ní. Rozdíl je diametrální. Takže pokud rozdíl v chuti není dán pasterizací, tak potom nevím. Mimochodem, zde si můžete objednat prohlídku, školu čepování a neomezenou konzumaci http://www.prazdrojvisit.cz/zazitky/party-v-pivovaru-gambrinus/ a pokud nepoznáte rozdíl, tak klidně pijte třeba Bud Light nebo jinou žbrďolu, chutnají stejně :-)

A co se týká sanitace. Ještě před revolucí jsem v Prazdroji byl 2x v létě na brigádě. Hádejte, co dají mladému uchu za práci. Sanitaci sudů. Navlíkli mě do gumových hadrů, otevřeli sakra malá "dvířka" ve víku sudu a čistil jsem louhem. Dále se sudy smolí. Nejprve se horkým vzduchem odstraní stará smola a potom se nalije horká nová, tak 40-50 litrů na sud. Tím se utěsní. Pokud by byl nerezový uvnitř, asi by to nebylo potřeba :-) A klidně se přijeďte podívat. Smolení probíhá pravidelně, je to celkem zábava http://www.prazdroj.cz/cz/media/archiv-tiskovych-zprav/tiskove-zpravy/1335-mistri-bednari-predvedli-smoleni-sudu-v-akci

0/0
13.10.2015 21:03

P14e51t43r 57Č73e24r76m64á20k 9958225289320

Veškerý plzeňský pivo čepovaný z tanku je nepasterovaný.

0/0
13.10.2015 15:31

M78a30r34t65i39n 74K32o43ž23í71n 1115246401480

Místo pasterace jde přes membránovou filtraci (neplést se základní filtrací piva), která na membráně zachytí případné choroboplodné zárodky. Moderní trend poslední doby - nižší energetická náročnost, bez chuťových změn, ale méně účinné než pasterace.

0/0
13.10.2015 16:12







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.