Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Tradiční vánoční dárky: Remoska zůstává hitem Vánoc v Česku i Británii

Remoska, elektrický hrnec na pečení, se pod českými vánočními stomky objevuje v téměř nezměněné podobě zhruba šedesát let. Dospělým dcerám ji k vánocům kupovaly už prababičky dnešních hospodyněk. Slovo „remoska“ proniklo i do angličtiny, stalo se obecným označením podobných výrobků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J71o34s58e54f 82V66o41l79f48í51k 4558675569483

Remosku jsem měl starou, mám i novou, viděl jsem ji i v Anglii. Ale co mne zaráží, je to, že v Anglii si k ní mohu přikoupit minimálně dvě věci, které si zde koupit nemohu. Takže k české remosce jsem si musel z Anglie objednat rošt a "misku" ledvinového tvaru, která se vloží do normální hluboké misky Remoska a můžete smažit, nebo opékat dvě věci zcela odděleně. Pokud máte zájem, najděte si obchodní dům Lakeland. Bohužel odkaz na to misku tam nyní nemohu najít. Alespoň tedy ten rošt.

http://www.lakeland.co.uk/10066/Standard-Remoska%C2%AE-Rack

0/0
27.12.2015 11:34

E29d71u50a48r24d 85H39e39j71l49e96k 8126166860976

Původní remosku vlastním vážení 60 let a stále funguje.Je bez okénka,to přibylo až později.Hodnotím ji jako "velmi dobrý a spolehlivý výrobek"!

Přesto jsem si koupil loni tuto inovovanou ještě za 1700 kč a jsem s ní naprosto spokojen.

Ti co remosku pomlouvají,asi ji buď nemají nebo jsou naprosto nešikovní při jejím používání.Remoska je výborná věc v domácnosti.[>-]

+7/0
25.12.2015 10:38

M45i91c13h15a39l 97T97o21m86i12n73s14k57ý 9611775117544

V tradiční remosce bylo okénko. V nové modernizované okénko chybí.

Pamatuji si, když v ní babička pekla kuře, tak viděla okénkem jak je pečené.

Oproti troubě to má tu výhodu, že se ohřívá podstatně menší objem a šetří se čas i peníze. Ale bez kontrolního okénka musíte remosku otvírat aby jste se přesvědčili jak jak je maso propečené, takže se ohřátý vzduch neúsporně dostává ven a dovnitř studený, což není ekonomické a prodlouží to čas.

Nová remoska je prostě krok zpět. Rv

0/−3
25.12.2015 0:01

K39a37r33e32l 22K54o23š31ť31á41l 8937861150845

V místě okénka to nepeklo, což se částečně řešilo pokládáním alobalu na okénko. Proto se okénko zrušilo.

+3/0
25.12.2015 1:07

M63a35r92t49i16n 63P64e50c19i30n72a 4391603

Ono to okénko bylo hlavně zcela zbytečné, stejně jím nebylo nic vidět.

+3/0
25.12.2015 10:09

M21i21c35h81a20l 71T95o56m75i59n74s22k79ý 9571905187764

Že by to bylo u okénka špatné, to říci nemohu. Remoska není gril a horký vzduch tam různě cirkuluje. Babiččino kuře bylo vždy propečené celé.

0/0
26.12.2015 1:47

J66o26s10e96f 88V49o32l67f37í93k 4908745859243

Třeba to dělala tak, jak se to doporučuje. To znamená půl hodiny zapnuto, pak deset minut vypnout, ale neotvírat a pak zase zapnout. Tak se dělaly i buchty, které by doopravdy bez tohoto fíglu byly uprostřed nedopečené. No a pokud to šlo (třeba kuřecí, králičí stehna) a podobně, tak do misky doprostřed se dával takový zvon, který jednak odrážel teplo do strana navíc zabraňoval tomu, aby se maso uprostřed špatně propékalo. Mimochodem, ten zvon, pokud vím, se už dávno neprodává, ale dá se nahradit nějakým nerezovým hrnkem nebo šálkem.

0/0
27.12.2015 11:39

Š11t49e25f62a19n 19F16r22i75č43a 7872178593436

Remoska je vynikající. Kdysi jsme ji používali na chalupě. Nedám na ni dopustit. Pokud někdo nemá pečící troubu, pak remoska představuje opravdu skvělou a pohodlnou alternativu. Typicky vepřové plátky na kmíně, pečené kuře, zapékané brambory nebo těstoviny, pizza, ryby a pod.

+4/0
24.12.2015 21:18

M74i92c82h17a58l 10M53i15l22l59e24r 9326852589512

ano, pouze jako posledni alternativa k dobre pecici troube, kdyz uz opravdu nic jineho neni.

Ale troube dam kdykoliv prednost - horkovzdusne, s vbudovanou "gratinovaci" topnou spiralou ve strope trouby a pod ni separatni grill.

Vedle toho uz cela desetileti pouzivame el. viceucelovou panev na peceni, smazeni, duseni a el. vok na rychle smazeni /poduseni asijskeho typu.

Vsechno s termostatem umoznujicim kontrolu teploty podle potreby a vsechno se sklenenou poklickou, takze vime porad co se uvnitr deje.

0/−3
25.12.2015 6:13

M43a12r65t11i72n 59P21e40c41i38n97a 4661603

Můžu porovnat, protože na chatě používáme Remosku (původní) a doma zase horkovzdušnou troubu s grilem. Do Remosky to všechno jednoduše naskládám, podleju, v polovině pečení obrátím / promíchám a za hodinu je to hotové. Šťavnaté, měkké s kůrkou. Bez jakékoli regulace, kontroly... Oproti tomu když dělám totéž jídlo v troubě, musím ho dělat v pekáči s poklicí, aby se nevysušilo a kůrku dělám úplně na závěr přepnutím trouby na gril. Takže s troubou je mnohem víc práce byť je výsledek srovnatelný. Naprostou většinu asijských jídel samozřejmě Remoska neumí a ani nemůže z povahy své konstrukce umět, to je bez debat.

+2/0
25.12.2015 9:53

M14i34c63h11a42l 72M34i61l10l17e66r 9376232579432

ja take mluvim ze zkusenosti.

My jsme si remosku vyzkouseli koncem 70.let kdyz jsme ji dostali svatebnim darem od pribuznych z Ceskoslovenska. V te dobe jsme (nejdriv kazdy jednotlive) uz nekolit let pouzivali to, cemu v Cesku rikate "multifunkcni elektricka panev" a prikoupili k tomu i elektricky vok. Troubu jsme meli elektrickou a se samostatnou "zasuvkou" v niz byl gril, ackoliv to tenkrat jeste nebyl horkovzdusny model. Zakratko na to jsme doplnili vybaveni kuchyne mikrovlnkou.

Remoska se nam v tomto prostredi vubec neosvedcila, v porovnani s jinymi spotrebici byla primitivni. Horkovzdusnou troubu se vbudovanym vnitrnim grilovacim telesem a separatni grilovaci "zasuvkou" mame od 1989. Do te doby remoska prevazne jen zabirala misto v kuchynske skrince, tak jsme ji nekdy v 1990 darovali do dobrocinneho bazaru.

0/−1
26.12.2015 4:54

M13i13c94h85a29l 62M33i98l84l51e57r 9696252819522

Ivan Novotny zrejme nemuze pochopit, ze nejsme v socijaaaalizmu, kdy bylo malo sortimentu, kazdy mel mit vicemene to same aby nezavidel a mel byt s tim stejne spokojeny.

V nasich podminkach se remoska ukazala vedle vybaveni nasi kuchyne jako primitivni spotrebic. Napr. tim, ze se musela casovat doslova podle budika, po urcite dobe na nekolik minut vypnout a pak zase zapnout atd. - no tak to je fakt primitivni!!, at se to nejakemu Novotnemu libi nebo ne.;-D

0/0
28.12.2015 10:00

J74i30ř11í 85N54o17s35e60k 1318537851266

Rizoto z remosky nemá chybu. Rýže, zelenina, šunka nebo kuřecí na menší kousky (případně ponořit kuřecí stehna), okořenit, zalít a hodinku nechat :-)R^

+3/0
24.12.2015 20:29

M80a11r57i43á45n 46H62r96i38v34ň13á80k 7408510100630

Bez Remosky se doma už neobejdeme. Skusis, a už ji nikdy neopustis. Maso v ni upecene je na vrchu krupave, vevnitr nevysusene, stavnate a mekoucke. Ve velke remosce udelame hlavní chod i s prilohou pro 4 lidi za 1 hodinu. Moje zena v ni pece i korpus na dort. Napriklad francouzke brambory bych uz trouby nechtel. Zvladne i dusit, takovy zabijackovy gulas je z Remosky delikatesaR^

+10/0
24.12.2015 19:52

P25a89t24r64i46k 28K64o91u16b22a 3712872940775

Dobre vidlackej darek.

+1/−24
24.12.2015 18:59

R44o64m75a75n 17Č27e83c93h24u33r78a 6282549467949

R^ Ano, honorace přece doma nevaří...

+1/0
25.12.2015 1:21

I97v15o 24Š65v35e95c 8160627712618

XPřechytralej žalud jako je Kouba, ten ještě v životě nic nevytvořil, všechno mu dala maminka před čumák. Když ho někam postavíte, tak tam bude stát ještě za tejden, protože neví co má sám dělat:-P:-P:-P

+1/0
25.12.2015 9:29

E44d82u91a51r38d 33H90e18j42l56e67k 8266646740926

Koubo ty vidláku jsi opravdu špatnej dárek!!!!

Kdežto remoska je dárek výbornej.

+2/0
25.12.2015 10:21

I45v41o 95Z10d40e67b98o19r55s21k23ý 3653731390521

Nerozumím tomu, nevím k čemu to je. Zakažte to!

+2/−10
24.12.2015 17:19

J47a57n 22Š14e54b82e10s11t72a 6947540370465

Kdyby se mělo zakázat všechno, čemu nerozumíš, nic by tu nezbylo....

+14/0
24.12.2015 18:14

P13e47t39r 87D58v90o41ř60á74k 5654715319756

;-D

0/0
24.12.2015 20:35

M83i81l94e27n20a 34K44l13o14u30č67k52o69v47á 1614403941360

Bez remosky ani ránu, mám jak tu starou,tak novou, starou vozime na dovolenou, rychlé,pohodlné,výborné

+10/0
24.12.2015 17:14

M45i23c70h72a51l 72N83o77v24á48k 6206860825559

Jezis k čemu to je, elektřiny to sežere, maso se v dělat nedá. Ve srovnání s moderními troubami je to akorát další krám do bytu.

+3/−26
24.12.2015 16:47

M42a33r16t26i29n 76P76e44c12i11n10a 4421183

Nejspíš jste to nikdy nezkoušel. V Remosce se dá dělat všechno. A zrovna to maso je z ní krásně propečené, má kůrku a přitom není vysušené.

+14/0
24.12.2015 17:06

M30i16l30e93n97a 43K70l44o84u62č22k18o52v53á 1354563301630

Asi v tom nic neděláte? Naopak maso je výborné, kure, krůta, losos, koleno,zitra v ni budu dělat husu

+8/0
24.12.2015 17:16

J93i42t83k95a 37Č24e55r24n74á 2583676782689

Právě, že to žere lektřiny málo, tak v ní peču maso a ne v troubě.

+8/0
24.12.2015 17:50

M71a51r39e74k 56Š18i28m25o87n 2494837968478

Jsou domácnosti, kde je trouba tím krámem, který se tam nevejde, tak zafunguje remoska. A maso se v tom dělat dá, nedávno jsem si upekl vepřovou kýtu. Elektřiny to sežere naopak míň protože se neohřívá 20 kilová trouba, ale jedna hliníková miska a dvoukilové víko.

+7/0
24.12.2015 19:26

J53a13r20o33s32l18a55v 80D45r48o75b46n19ý 6916798527297

nevím jakou máte troubu, ale ta žere 2000W a více, Remoska 500W a dá se v ní dělat všechno. Klokana a krocana jen po částech:-)

+7/0
24.12.2015 20:28

K95a84r27e83l 53K46o11š24ť59á10l 8217451780545

2000W je příkon všech topných spirál trouby, ovšem ty vždycky nejedou všechny najednou, ale především nejedou celou dobu pečení. Dále mají moderní trouby dobrou izolaci, což dále eliminuje tepelné ztráty. Reálná úspora energie spotřebované na přípravu jídla proto nevyjde zas tak skvěle, pokud vůbec nějaká, ve srovnání s nejlepšími troubami. Hlavní výhodou trouby je ovšem termostat s možností nastavení přesné teploty pečení, o čemž se remosce může jen zdát.

+1/0
25.12.2015 1:15

M44i21c39h75a11l 20M64i34l44l69e22r 9906162909982

v clanku se pise, ze Remosku vyvazeli do Australie. Ja se s ni tady nikde nesetkal.

Ale i kdyby, nekoupil bych ji po zkusenostech s tou puvodni. Kdyz jsme se totiz s manzelku brali koncem 70.let, jedna z ceskych pribuznych nam poslala Remosku jako svatebni dar.

Manzelce, zvykle na zdejsi "electric frying pan", pecici /smazici panev, ale s telesem ve dne a dobrym termostatem na regulaci teplot, se nelibilo, ze to nema zadny regulator a mne take ne. Take se nam nelibilo, ze jsme porad museli davat pozor kam behem vareni polozime horni cast s topnym telsem, aby nam neposkodila linku. Remosku jsme nekolikrat pouzili, ale vetsinou stala v rohu kuchynske skrinky, zatimco jsme hodne pouzivali a dodnes popuzivame jak velkou el. pecici panev, tak elektricky vok a maly "skillet" (malou el. panvicku s domovitou poklici), podle typu jidel a velikosti porci. Nakonec jsme remosku venovali dobrocinnemu bazaru.

+2/−6
24.12.2015 16:47

M20a97r35e45k 45Š29i87m21o29n 2694597728328

Moderní typy už regulátor mají.

+1/0
24.12.2015 19:28

K18a57r54e68l 98K69o31š11ť96á61l 8137501190405

Nemají a to je podle mě velká chyba, kromě nedostatků popsaných panem Millerem.

+1/−1
25.12.2015 1:01

J59i81t23k40a 55Č93e32r60n89á 2233196422189

Dělám v remosce rýži, franzouzské brambory, flíčky, peču maso i rozpeky jsem už v ní pekla. Děti už jsou dospělé a tak nám s manželem bohatě stačí, dnes jsem v ní dělala vánočního kubu a byl výborný.

+15/0
24.12.2015 16:11

H25a33n27a 55F41i59n90k12o36v22á 1666315164316

My máme doma asi 30 let starou remosku, loni jsem v ní pekla vanilkové rohlíčky a všichni si je pochvalovali ;-D

+2/0
25.12.2015 7:01

J77a18n 10J73a41n 7930190563618

Remoska se zacala vyrabet v 50 letech a Lady Milena si ji pamatovala z mladi nez ji odvezl Sir Nicholas Winton v roce 1938 vlakem do Anglie? Neco mi tu nesedi ...

+18/−1
24.12.2015 15:57

L47a56d29i27s37l84a96v 64K54v89a36s22n85i73č43k56a 1193597493575

A co na tom nesedí, do kolika let věku uznáváte "mládí" ? Tím vláčkem jela třeba v pěti letech, tak mne napadlo.

0/0
24.12.2015 21:47

P55a11v72e33l 87S11m81o80l22k45a 8108245156757

Ta remoska je učiněný zázrak...vloží tam nakrájenou červenou cibuli a vytáhne citron a bramboru! Kurňa to musím mít ale běda jestli je to klamavá reklama;-D:-P;-)R^

0/−9
24.12.2015 15:41

P65a18v84e40l 72N73o50v24á12k 2755267932652

nezáviď...

0/−1
24.12.2015 15:42

J31i36ř39í 84K84á59b17r13t 4908541554926

Víš o remosce h...o,kdyby nebyly Vánoce,tak bych to napsal v češtině!;-D

+1/0
24.12.2015 16:12

P49a83v24e83l 42N53o35v97á79k 4963768485341

Uvítal bych možnost regulace teploty.

+6/−2
24.12.2015 14:55

P29a75v83e14l 85N70o57v71á16k 2265587852162

to je právě to, proč remoska slaví úspěch, "jen" topí, nemá se tam de fakto co poškodit a proto je tak kvalitní, regulace teploty je nepotřebný, receptů je tolik, že si každý vybera a pokud je nutná přesná teplota, tak do trouby...

+8/−1
24.12.2015 15:41

T25o38m55á68š 62H26r39d83ý 9798340669101

Regulace teploty je ta, že to vytáhnete ze zásuvky. V jednoduchosti je síla!

+11/0
24.12.2015 16:06

J27i43ř71í 67K66á51b38r61t 4468601404406

Máme ji 50 roků,stále funkční,bezproblémové pečení.!!

+7/0
24.12.2015 16:14

M29a86r68t84i45n 76P76e96c34i55n47a 4201683

Není to potřeba.

+1/0
24.12.2015 17:06

M34i38r24e31k 93B44u95c59h47t84í52k 7239104484599

Protože letos třicet let stará remoska dosloužila, zakoupili jsme hranatou Pečenku od firmy ETA a nedáme na ni dopustit.R^

+1/−1
24.12.2015 14:51

P17a57v53e77l 77N25o38v42á39k 2695987432572

v dnešní době bych řekl, doufejme, že vydrží alespoň 1/3 životnosti původní remosky... Dnes se jede na spotřebku, ne na kvalitu :-(

+2/0
24.12.2015 15:44

Z89l12a92t87u34š57e 97J26e98l46í25n65k94o43v69á 1485822417322

Bohužel stále máme zloděje technologického nápadu/myšlenky (pro světov know-how), takže stále máme nějaké teflosky, pečenky a zahraniční TV šoupelesové krámy.

Prostě je to dobrý nápad, který skutečně funguje a kdejaký zloděj ho okopíruje s vlastním názvem (mimochodem pečenka je od firmy ETA) a netřeba na to Čínu.

+8/0
24.12.2015 14:03

P76a37v47e26l 97C92h41l89a19p10e80c 5908336450627

Prozradíte nám v čem tkví ta myšlenka a technologický nápad u hrnce s elektrickou topnou spirálou, kterých se vyrábí po světě stovky typu a druhů?

+1/−2
24.12.2015 16:14

J12i56ř81í 59K35á74b89r61t 4908571164626

Už se to tady píše:Regulace teploty je ta, že to vytáhnete ze zásuvky. V jednoduchosti je síla!

0/−2
24.12.2015 16:19

J22o29s93e72f 89V85o66n21d79r61á64k 2752886413258

Nevytáhnete. Originální Remoska má na zástrčce vypínač, takže nic se nevytahuje jenom se zmáčkne čudlík a je to. Když to chcete znovu zapnout zmáčknete čudlík z druhé strany a už to topí.

+9/0
24.12.2015 17:03







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.