Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Čechům krkovička, Španělům kýta. Chutě národů mění obchod s vepřovým

Čechům chutná krkovice a koleno, které jinde v Evropě moc na odbyt nejdou. Naopak moc nemusí kýtu, po které je zase vysoká poptávka na jihu. Obchodníkům se jednotlivé části vepře vyplatí nakoupit levně tam, kde o ně není tak velký zájem. Chutě národů proto mění putování vepřového masa po Evropě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L23a13d87i90s50l32a50v 92K64u82d62l49a14c62e49k 8278960879829

Ktery hlupak prisel na to ze jako cech nemam rad kytu? Neni to stejny chytrak co prisel na to ze miluju kureci separat?

0/−1
13.1.2016 2:21
Foto

I80m24r54i83c92h 65S62u92c25h29a94r85s59k62ý 8626193275391

Zrušte sankce proti Rusku a máte po problému. ;-)

0/0
12.1.2016 18:33

J89i11ř72í 85E64r53b32e63n 1973234536657

Dovoz vepřového z EU do Ruska zakázala Putinova věrchuška v reakci na zákaz vývozu vojensky zneužitelných technologií z EU do Ruska. Ne obráceně...

0/0
12.1.2016 21:04

P63e48t24r 60S88c22h34w30a17r76z 7948479573361

Řízek jedině z krkny!

+1/0
12.1.2016 16:42

K11a89r47e30l 18N76o89v63o43t77n64y 6509331529215

Tak krkovicku bych nedal ani psovi (kdybych nejakeho mel).

0/−3
12.1.2016 15:23

M16i11l18a70n 60K31r81á42l 8923988241941

Já když mám před výplatou jím vždy maso bez přílohy.

0/0
12.1.2016 14:26

V66i50k77y76r 51B78o86h57u84m16i70l 21S63t28r43a39n47s70k34y 9777558656659

Majitelé dnešních firem obchodujících s masem jistého věku by si měli přeci ještě dobře pamatovat "obchod" s masem za starého režimu, kdy "strana" vyvážela ve velkém kvalitní části a ve jménu stability cen a trvalého dostatku masa na vnitřním trhu za něj de facto dovážela méně kvalitní části. Takže proč se divíme?

+1/0
12.1.2016 13:13
Foto

T52o51m35á51š 35D92v28o85ř97á35k 7445966647291

"Podle Karla Hanzelky ze skupiny Agrofert"

Asi nějakej odborník.

+1/0
12.1.2016 12:36

M82i97l10a55n 75K69l36o23u59č84e54k 9594707789736

Asi ano, nebo snad vy víte více o tom, odkud kam cestuje po evropě a jaké maso?

+2/0
12.1.2016 12:37
Foto

T65o83m56á94š 26D10v30o84ř22á44k 7165586637451

To nevím, ale ta firma je tam úplnou náhodou:-)

0/0
12.1.2016 12:42

M28i44l42a44n 13K12l72o68u57č72e67k 9654967749656

A proč by měla být náhodou, vybrali ji třeba schválně, protože je zároveň její majitel majitelem těchto novin a jde asi o největšího zpracovatele masa v čr, na tom je něco špatně?

+2/0
12.1.2016 12:47
Foto

T24o21m42á42š 41D48v64o64ř32á98k 7445356127831

Že vy tam pracujete v marketingu?

+1/−4
12.1.2016 12:52

M55i55l83a24n 78K53l36o89u24č52e44k 9414307799546

Ne nepracuji tam v marketingu, co je na tom špatně, požádat o vyjádření člověka ze "stejné" firmy?

+2/0
12.1.2016 12:55

M31a56r51i57e 27V55e46r40n91e48r33o84v11a 5118956485

Buďte rádi, že nám voní krkovička. Za pár let by to mohl být jen kebab.

+3/−6
12.1.2016 11:51

M47a50r69t23i46n 65K81o51l29á81ř 1105424879165

důvodem, proč se málo konzumuje hovězí maso je cena hovězího

+5/−5
12.1.2016 10:46

P50e34t21r 30B89e77z64s80t79a36r14o97s65t67i 2419236443501

Tím bych i oponoval, radši za 200-250 kvalitní hovězí než za 150 suché prsa Andrej kvality, ve výsledku to vyjde levněji, protože na nasycení mi stačí polovic hovězího , protože kuřecí je jen balast, který moc nezasyti...

+1/−5
12.1.2016 11:04

M89a66r42t40i34n 40P16e80t85r 6383202608739

Taky si raději koupím kvalitní hovězí a to i ty části, které se prodávají za výrazně více, než uvádíte. Ovšem ti lidé, kteří berou maso hlavně na množství (a ti nejvíce ovlivní trh), obvykle preferují levnější druhy masa.

0/0
12.1.2016 11:50

P94e21t19r 48B89e95z93s59t71a36r26o59s91t57i 2649856543461

Já si také rád koupim dražší, třeba i z dovozu z latinské Ameriky, toto jsem uváděl jako příklad, ale nepohrdnu ani rostenou z vesnického chovu za 250 Kč /kg nebo potom zase druhý extrém, mám chuť na sulc, koupim kolena, oberu a aby byla želatina tak i třeba 10 nozicek, nožička 5 Kč / kg a nějaké dostane na hraní pes... Ale co pozoruji dlouhodobě, játra jsou už jen za 50 Kč /kg , tam cena šla dolů, jo když mě to popadne , na mixovat , udělat směs třetina mixovanych syrových jater, třetina jablek a třetina křenu, vím, že rizikové , ale neznám lepší pomazanku na topinky...

0/0
12.1.2016 12:02

R30o25m41a11n 74S71t98o43n53e87k 1599523339731

bohužel kvalitní hovězí se u nás špatně shání :-/

0/0
12.1.2016 12:09

P97e50t75r 86B14e93z45s12t34a11r98o70s48t79i 2629136893311

Nevím jak kde, ale u nás v Podorlicku a Podkrkonoší je malém pět menších farem v každém okrese, které se specializují na masná plemena a na Ameriku ať už Latinu nebo USA tu máme makro...

+2/0
12.1.2016 12:24

M93a79r55t74i28n 58K89a92r17á87s31e32k 9608373828388

No na beznou ceskou kuchyni sezene podle me hovezi v naprosto dostacujici kvalite bezne, na steaky je to horsi....

0/0
12.1.2016 12:57

M10i48l33a89n 86K14l70o42u21č46e65k 9714467969436

Už se to dost zlepšuje, ale samozřejmě sehnat steakové české maso, které zrálo pouze za sucha je problém, nějaké vakuované z JA ale seženete v makru kdykoli.

+1/0
12.1.2016 12:59

J82o49s78e89f 29T83r76n56k94a 9419392747869

Dobrý kuchař upraví chutně i Hovězí pupek (levnější než Vepřové)...

0/0
12.1.2016 13:02

O21n40d93ř20e48j 25M29a34l30ý 3614313543553

"Na jih naopak často putují kýty. I když jsou z nich nejchutnější řízky, v Česku je to kvůli pracnému zpracování nejméně chtěný díl. "

To je docela diskutabilní, jestli jsou z ní nejchutnější řízky. A pracné zpracování? To někdo domů kupuje celou kýtu?

0/0
12.1.2016 9:48

L65a86d24i86s57l81a69v 32K58u84d62l92a98c88e30k 8578140169209

Ja jo. Ja za to nemuzu ze hodne zeru. ))) Ostatne je vyhodnejsi nakup celeho kusu masa. Jeden muze roztridit a upravit lepe nez z umolasaneho kousku.

0/0
13.1.2016 2:28

D57e74n11i80s 71H78u60m16l 4132335445336

Tady v Anglii stoji panenka stejne jako plec a casto ani neni na pultu

0/0
12.1.2016 9:47

M58a65r97t31i55n 11C49e74r51v59e98n63y 2573338876888

Anglicani nejedi panenku? Tak v tomhle jsou mi rakusane blizsi. Jenom skoda, ze mluvi nemecky ;-D

0/0
12.1.2016 11:33

M39a66r40e31k 72S10e95i51d59l 2763664215550

Srovnávat kýtu a krkovičku je jako srovnávat vrut a šroub. Obojí se hodí k něčemu jinému a výsledek závisí na schopnostech kuchaře (řemeslníka).

+17/0
12.1.2016 8:26

J10o97s53e97f 78T59r69n63k64a 9709912157839

Přesně!! a kdo hlásá, že hovězí je drahé...neumí vařit:-) Např. Hovězí pupek stojí ca 80kč/kg....a výborná hovězí líčka jsou také za celkem přijatelných 130kč/kg. Ano, roštěná nebo (falešná) svíčková...jsou drahé masa.

0/0
12.1.2016 13:08

V63l55a35d35i39m21í78r 95H57a78v44r54á93n91e35k 7766576540147

My přece máme nejraději separátory místo masa, i když to bude dražší...a palmový tuk ve všem...!!Rv

+5/0
12.1.2016 8:22

S96v25a73t92a86v17a 56D35u44r90a60n16o69v66á 3189389144461

Palmovy tuk ji cely svet a to neni nic nezdraveho. Co je na nem spatne je zpusob jeho ziskavani a to je neekologicke a pro misto zisku devastujici. Ze dvou duvodu vypalovani oblasti s palmami je to nejhorsi, ale pro mistni levne. Bohuzel se to deje v asijskych zemich, kde nejaky ohled na ostatni neni bran v potaz.

+2/−3
12.1.2016 8:35

D74e22n21i85s 29H70u86m73l 4112305795346

je nezdravy

+4/−2
12.1.2016 9:48

P19e70t78r 66B37e36z19s50t37a20r65o27s91t87i 2109536103621

Neplést palmový a palmojadrovy... Ve výsledku je však 3x zdravější jak sádlo nebo prepustene máslo , neznám však lepší olej na palacinky nebo jiné sladké věci, které nejsou vhodné na sadle...

0/0
12.1.2016 10:40

P43e84t64r 19N49o25v10o60t49n60y 1811110871

Zlaté sádlo. :-) http://www.vylecime.cz/proc-palmovy-a-kokosovy-tuk-je-horsi-nez-veprove-sadlo

0/0
12.1.2016 22:01

S85v48a69t88a39v36a 45D57u47r59a47n18o48v13á 3699579194151

neekologicky, v drivejsich dobach z teho jedl aniz jste to vedel, proste tam bylo napsane rostlinny tuk

0/0
12.1.2016 14:37

P68e81t22r 29M36o33l55á37k 9928121287854

A není to náhodou o ceně? Věřím, ze když bude plec za 80 Kč/kg. Tak se na pultu neohřeje.

+10/−2
12.1.2016 7:15

J92a49n 76P70e14r45n90i10k 8240151408726

Ale houby, krkovička je šťavnatější. I řízek z krokovičky je lepší obzvláště, pokud je naležený ještě v láku. Kýta je suchá. Guláš z kýty taky nic moc. Zkuste udělat např. segedín z panenky a uvidíte výsledek. Prostě všechno chce svoje.

+13/−3
12.1.2016 8:21

M13i58c29h61a12l 64N62o51v11á57k 7210529787804

Zajímala by mě statistika všeobecně, především kuřecí vůči vepřovému. Mám dojem, že jako národ čechů dáváme přednost levnějšímu, tedy kuřecímu a přitom chutnějšímu. Další co bych vyzdvihl levnější a taky pro někoho i chutnější je rybí podle sezony, krůtí, králičí, podle vkusu i kachní, husí...

Já osobně sním asi 10x víc kuřecího než vepřového a pokud nezapočítám šunku, tedy typy vepřového salámu(kde je obsah masa nedůvěryhodný vůči váze), tak v mase před vepřové předbíhá v jídelníčku i ryba. :)

+1/−8
12.1.2016 7:14

P78e87t76r 19M10o21l11á20k 9668451897614

Tak to tě lituji. Kuřecí maso je snad nejhorší co do kvality! Neboť normální kuře roste do porážky minimálně půl roku. A to co prodávají řetězce roste možná ani ne 3 měsíce a venku by okamžitě chcíplo. Proto je nadopované rustovými hormony a antibiotiky. To vše pak v nějakém množství dostanete jako dárek i vy.

+4/−5
12.1.2016 7:20

M19a29r79t47i10n 32Č90e21r15n30ý 7921814331

Někde jsem četl, že kuře vyroste do jateční váhy za 4-5 týdnů, ale co je na tom pravdy netusim.

+1/0
12.1.2016 7:24

P43e81t65r 83M37o86l35á68k 9558331477314

Jej je to tak. Viděl jsem dokument z velkochovu. Po zhlednutí už kuře z obchoďáku nesmí na jídelní stůl. Plno hormonů a antibiotik. A když dáte kuře vychované na venkově a koupené v obchodě, tak vás zarazí pevnost, barva a chuť masa pro venkov.

+4/−1
12.1.2016 7:31

V42á35c52l95a92v 58V17a59n91ě96k 2273603488471

A cena.

0/0
12.1.2016 23:26

M91i72c40h79a56l 96N64o14v78á27k 7280859337624

Jedl jsem i přírodní kuře a slepici dobře vykrmenou a taky si ji samozřejmě zabil. 3měsíční kuře je vyzáblé po 5 měsících už schopné snášet vajíčka. Z toho domácího kuřátka mě natahovalo z toho propečeného domácího smradu a "přírodního feromonu" kuřete, u slepice ještě hůř, jen se podívat na tu sklenici tuku co z toho zbylo, nechápu, u slepice jsem z toho byl na zblití.

To máme z těch náhražek, všechno musí být hezky navoňané bez přírodního zápachu. A ona ta slepice, když je vykrmovaná, tak má i pár nemocí, třeba špatně nabarvený trávicí trakt, to vám taky příjde zdravé jíst mírně nemocnou slepici s nadváhou?

0/−4
12.1.2016 7:35

M33a76r81t42i53n 77K53o98l52á89ř 1715934509855

tak to nevim co jste jedl, ale ten hnus co se vydává za kuře, nejlépe ještě v křehčené variantě, je to nejhorší co si můžete dát. Když si přeci doma vykrmíte kuře nebo slepici, tak to má jinou, lepší chut....to je jako byste chtěl srovnávat rádoby mléko ze supermarketu s domácím mlékem přímo od krávy....vypadá to zdálky stejně, ale jinak to nemá spolu nic společného

0/−1
12.1.2016 10:40

M39a83t73ú15š 91E39l69i74a30š 3180416744905

Kurčatá sa porážajú vo veku 37 dní.

0/0
12.1.2016 8:30

M61a78r54t41i88n 79C89e41r15v73e63n36y 2713658596288

Neni problem koupit dobre kure, jenom nestoji 70Kc/kg a to maso ma chut, pripadne se da nahradit masem krutim, ktere je take trosku drazsi nez kureci.

+1/0
12.1.2016 11:23

J61i36ř57í 53E74r41b83e75n 1423554486877

Přesně tak, lidi se honí za cenou a pak nadávají na kvalitu.

Stačí nebejt blbej a číst etikety. To minutové zdržení mi stojí za to, abych si víc pochutnal.

0/0
12.1.2016 21:08

M27i84l51a71n 78T57r45i66b76u97č20e25k 5944547504140

Kuře roste do zabití cca 40 dní. Podívejte se jak vypadá kuře které si koupíte v obchodu a jak vypadá kuře, které si seženete od někoho kdo je chová doma. Má trochu jiné proporce, ale hlavně chuť a vzhled masa je naprosto něco jiného.

+1/0
12.1.2016 7:38

M73i85c65h15a47l 57N51o81v56á39k 7350319107654

Chuť sice ano je to něco jiného, ale vůně to je jiná lahůdka. :(

Zvířecí zápach sice není tak agresivní jako lidský, ale pořád je to něco co vám příjde v dnešní době tak nějak nechutněRv...

0/−5
12.1.2016 7:41

M56i94l23a98n 59T34r75i18b86u24č86e48k 5134897894760

Netuším o jakém zápachu to mluvíte, protože pokud je chov v pořádku, to maso nemá po čem zapáchat.

+3/0
12.1.2016 7:44







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.