Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Dvanáctka bude nadále ležák. Svrchně kvašená piva se označí za plná

Spodně kvašená 11° a 12° piva budou zřejmě i nadále nazývána ležáky, svrchně kvašená dostanou označení plná. Dohodly se na tom pivovary s ministerstvem zemědělství. „Finální znění vyhlášky, která značení piv změní, je ale na ministerstvu,“ řekl v úterý prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O63l84d54ř89i34c39h 49J82a89n69e88č89e68k 8799766803281

dejte proboha už pryč to příšerné ilustrační foto nebo celý článek!! [blijící smajlík]

0/0
27.1.2016 12:35

P97e25t29r 79K80ř69í72ž 1875352182

Mám v tom hokej. Asi budu muset nosit do hospody nějaký slovník :-(

0/0
26.1.2016 22:42
Foto

I23m64r16i89c53h 73S35u68c28h62a75r52s74k88ý 8916643225881

Jak vidno nad národní korporace vyhráli :-PEURvRvRv

0/0
26.1.2016 16:51

K13a71m71i76l 81P51y30t12e44l77a 8812250811129

V čem?

0/0
26.1.2016 20:15

V31á36c27l82a78v 45M25o43s21k58v28a 5516548505392

A co tak označovat piva - ANI NOHY UMYT (Heineken, G 10 ap.) DA SA ap. DRAHÉ JAK SVIŇA (Plzeň)...

+3/0
26.1.2016 16:44

M87a26r56t82i83n 63H46o46n81s64a 8688506393572

Absolutně nechápu, proč nemůžeme mít na pivu prostě uvedený styl piva, to úplně stačí.

Například: Pilsner nebo Imperial Lager, či Pale Lager, India Pale Ale, atd atd... proč si musíme pořád něco vymýšlet.

A v hospodě, tam se nic nezmění, každý si objedná buď "pivo" nebo "dvanáctku" 8-o

+7/0
26.1.2016 15:58

O85l13d79ř73i53c52h 62J73a80n42e53č86e37k 8609286633981

protože jeho síla by tam uvedená být měla.

mimochodem, když si každý objednává buďto "pivo" nebo "dvanáctku", tak k čemu Pilsner, Imperial Lager, Pale Lager, Pale Ale atd. atd.?

0/0
26.1.2016 16:19

V74l61a14s88t65i67m97i27l 44S84v89o45b28o20d93a 7853858345544

To je pro podniky, kde by při objednání "piva" nebo "dvanáctky" úplně nevěděli, co přinést ;-).

Asi má pan Honsa pravdu - uvést styl piva, stupňovitost, hotovo.

0/0
26.1.2016 16:56

O47l76d11ř96i76c23h 45J24a39n96e35č84e27k 8279646923881

ano, styl + stupňovitost. s tím souhlasím. stejně jsem nikdy nepochopil, co bylo / je na stupních špatné. podle mě to tak jako tak je nejpřehlednější ukazatel síly piva a ta hodnota na lahvi nejspíš tak jako tak bude muset být uvedena. já si teda mně neznámé pivo bez tohoto údaje nejspíš nekoupím, ledaže bych opravdu chtěl naslepo experimentovat, stejně jako si např. nekoupím jogurt bez uvedení obsahu tuku.

0/0
26.1.2016 17:17

P34e67t30r 45Č80e56r18m67á72k 9378615319590

Tak jako určitě nejsem proti povinnosti uvádět i EPM, na druhou stranu dnes to většina pivovarů dělala i tak, a obsah alkoholu byl uveden vždy - což mě pro orientaci bohatě stačilo, vybírám podle druhu a značky, epm až třetí v pořadí....

0/0
26.1.2016 17:57

O10l50d35ř72i26c31h 73J63a37n75e30č53e68k 8299186983711

obsah alkoholu tam určitě je a zůstane ze zákona. ten pro mě ale není zas tak podstatný, tedy pokud nechci nealko.

a jinak záleží na tom, co si představujete pod "druhem". když na lahvi bude "Buštěhradský David světlé pivo" tak mi to fakt moc neřekne. "Buštěhradský David světlý ležák" už jo, ale pokud to bude "speciál" (kde je jen dolní hranice EPM) nebo "výčepní" ("stolní" - s horní hranicí EPM) tak taky moc ne.

0/0
26.1.2016 18:32

P28e63t27r 14Č61e28r13m19á65k 9308925389140

No jde o to že píšete že chcete stupňovitost povinně, což bych já schvaloval ale jak píšu - seriozní to dělají, zbytek odvodím z alkoholu. Druh myšleno jako styl. Tedy ležák, ipa, stout atd atd...

0/0
26.1.2016 22:50

O84l83d91ř78i95c84h 58J54a10n42e29č35e96k 8909106913221

"odvodím z alkoholu" - Vás možná obsah alkoholu zajímá více a ano se stupňovitostí silně souvisí, ale ta korelace prostě není 100%. když má pivo 4% alkoholu, tak je vcelku jasné, že to je 'desítka', kolem 4,5-5 je to ležák - ale u speciálů se nevyznám, tam si z obsahu alkoholu neodvodím, jestli je to 14°, 16° nebo 21°, navíc u těch speciálů ta závislost asi ani tak jasná být nemusí. a když na lahvi bude prostě jen 'silné pivo', tak už to neřekne vůbec nic. pro mě je ta stupňovitost mnohem důležitější než obsah alkoholu.

0/0
27.1.2016 10:44

P36e98t68r 11Č19e96r14m55á48k 9328325639590

V tom nevidím moc logiku. Obě hodnoty mi jako takové nic neřeknou, pouze pro oritentaci. Jestli piju 14 nebo 16 je mi vcelku jedno, důležitá je chuť a pak třeba to zdali to plní deklarovaný styl piva. Proto je vcelku jedno jestli uvádí tu nebo tu hodnotu.

0/0
27.1.2016 12:42

D11a79n34i32e90l 46B61a88ž33a33n49t 4269270305970

Dodnes používám označení desítka a dvanáctka a všude mi rozumí. Takže pro mne za mne, ať si vymýšlí kdo chce, co chce...;-)

+1/0
26.1.2016 15:55

T78o64m37á13š 27J53e92l93a69č13i75č 1855867336569

Už vidím jak v hospodě řeknu "jedno plné pivo" a dostanu facku se slovy že podmíráky u nich netočej :-). Asi už v téhle republice nejsou důležitější věci k řešení...

+7/0
26.1.2016 15:55

J62o36s89e50f 41P48i10k73n10a 3625393325138

Vidim to v barvach. Jedno velke plne, prosim. :D

0/0
26.1.2016 15:48

V74l28a83s90t75i16m75i83l 94S28v46o16b17o85d63a 7293248595734

Jinak pokud by ty trapný přívlastky vymysleli pouze úředníci na ministerstvu a pak z vrchu nařídili je povinně používat, tak to pochopím. Ale že se na těchto přívlastcích, jejichž znění vůbec neodráží realitu výrobního procesu jednotlivých druhů piva, jejich podobu, prostě nic, dohodli i se zástupci pivovarů, tak to jsem z toho jelen. Možná moc pijí své produkty :-).

Nyní už to může být třeba "růžový s puntíčkama", je to úplně fuk.

0/0
26.1.2016 15:47
Foto

O65l75d70a 22V35a76r88h58á77n89e36k 5490864310896

Klidně ať mají jména ležák nebo stoják popř. plné. Já mám většinou sklenici prázdnou a né PLNOU. To pro moji peněženku nejhorší! ;-( :-P

0/0
26.1.2016 15:40

V28l50a29s83t19i80m56i72l 67S17v53o43b34o62d45a 7543848135654

Tak každé pivo "leží".

Např.:

- Poličská Eliška 150 dní

- Vyškovský Generál 120 dní

- Světlý ležák Premium z pivovaru Ferdinand 60 dní

- no a třeba Gambrinus 10 od Prazdroje pravděpodobně 3 dny

:-)

+4/0
26.1.2016 15:25
Foto

Z65b37y14n16ě57k 24M86e56l97i92c67h78a59r 9835267675239

ten neleží, ale stojí ;-)

+1/0
26.1.2016 15:34

P10a40v50e92l 18S13o13b14o81t42k63a 5950414

jj, dolihovaná sedmička bude nejsilnějším pivem, jen teď musíme nějak zmáknout označení ;-D

0/0
26.1.2016 15:18
Foto

Z45b50y46n30ě64k 61M23e44l70i68c31h33a58r 9785987385929

bože bože, nechápu, proč úředníci trvají na takových nesmyslech... stačí uzákonit nějakou šablonu typu: EPM - typ kvašení - styl piva - objem alkoholu a nemusíme vymýšlet kraviny typu plné pivo či ležák jen pro 11-12% EPM // 11,7EPM spodně kvašený ležák Pilsner Urquell 4,4% nebo 12,0EPM svrchně kvašený weizen Primátor 5,0% atd. by bohatě stačilo... a danit by se mělo podle skutečného obsahu alkoholu, nikoli podle teorie a podílu zkvasitelných cukrů na začátku varného procesu

+3/0
26.1.2016 15:13

J59a17n 94M32r53k53v61i72č57k34a 9103116745818

V hospodě každej řekne desítku, dvanáctku, případně tmavý, nebo řezaný (světlý se rozumí samo sebou). Úředník ať si pivo pojmenuje třeba čárovým kódem, lidem to bude fuk. :-)

To je jako rum, úředník ho přejmenoval na "tuzemák", ale neřekne to tak ani děda v hospodě co má chuť na panáka, ani babička v samoobsluze, co chce upéct bábovku.

+10/0
26.1.2016 15:10

M33a60r66i57o 26T41r38n29k63a 6530773388700

Ale v takej hospode tych plnych piv asi nebude vela ak vobec nejake bude.

+1/0
26.1.2016 17:15

J28i68ř59í 33S13o74u87č82e55k 5116187919959

Před pár lety se zrušilo označení stolní víno, nyní se zavání označení stolní pivo. Mám dojem, že některé úřady skutečně jen řeší, jak by bylo možné vykázat nějakou činnost, aby někomu nedošlo, že je nepotřebujeme.

+8/0
26.1.2016 15:08

A83n57t17o37n23í43n 94S86e97b72e91r31a 7823968630409

Mně zajímá jen procento alkoholu, nic pod 5% a nad 7% nemám u piva rád.

Co si na to napíšou dalšího mi už je jedno. Jo ještě občas zabírám na "nefiltrovaný", to jo.

0/0
26.1.2016 15:03

R53i50c54h25a82r42d 13M97i10k95u35l85e98n76k59a 1579657297564

Plzeňští asi hodně lobovali - aby nemuseli přiznat těch jejich 11°....

+9/−1
26.1.2016 15:03

J80a21n 36H40l43a42v83a30t95ý 7679122307778

Touché! A co potom i restaurace, které hrdě hlásají tu neexistující dvanáctku Urquell za bratru 40Kč. ;-D

+2/−1
26.1.2016 15:09

J33a51n 12K59u63b75í23č51e53k 3194371268181

velmi trapný ilustrační obrázek ;-D

+1/−1
26.1.2016 14:57

O18l87d30ř22i43c65h 62J49a82n28e26č20e20k 8819976213171

jo, radši prosím ten od článku "Dvanáctka už nebude ležák", na který je dole odkaz - ten je aspoň autentický.

RvRvRv

0/0
26.1.2016 15:02

F39r96a74n56t62i56š74e98k 93L88u15p15í37n12e98k 8231356346942

Az pujdu do hospody a budu chtit *plne pivo*, abych ho vůbec dostal.

+1/0
26.1.2016 14:48

J98a82n 33Č46e67r38n50ý 8330840494521

Bylo by fajn, kdyby ta označení vytvářel někdo, kdo rozdílům mezi pivy rozumí, ale to bychom asi chtěli moc.

+4/−1
26.1.2016 14:27

M93a25r39t45i78n 39K50a60r55á41s55e22k 9498753578448

Jakoze cesti pivovarnicu tomu nerozumi?

+5/0
26.1.2016 14:44

J55a25n 27H95l84a57v12a22t33ý 7169602177288

Nerozumět a nechtít rozumět a chtít aby ti, co tomu nerozumějí, aby nerozuměli... Kdo ví :-P

0/0
26.1.2016 15:10

J21a32n 88P59e50k93a 5893743903

Málo blbostí z EU, musíme si vymýšlet ještě vlastní...

+9/−1
26.1.2016 14:27

R33u68d72a 73S77l63a53v69í83k 5693208926941

Většinu těch blbostí, co tady máme, jsme si vymysleli sami.

+4/−1
26.1.2016 14:29

D17a67v52i66d 46U22n27g22e71r 4781429421443

Tak to jsem z toho uplny jelen.. 8-o;-D

+2/0
26.1.2016 14:19

K18a66m62i97l 81P66y68t63e91l57a 8332200781489

A co lambic?

0/0
26.1.2016 14:16
Foto

J67a62n 32N89o96v34á26k 4258309174835

No ... důležité je kupovat ležák a ne plná piva vyráběná jakkoliv, třeba HGB technologií. Dolít vodou si to umím taky. Tradiční značky se označení stupňovitosti bránit nebudou, ale třeba takové kaufland-pivo značky Pivo, tam ani nepoznáte, jestli je to z chmele. Btw nejlepší je kupovat pivo, kde je ve složení uvedeno voda-slad-chmel, pokud je tam cokoliv dalšího ... rychle pryč.

+1/−2
26.1.2016 14:14

P57e77t57r 78Č60e89r39m41á43k 9558855179840

A to jako proč? Stejně tak jak jako může být hnusnej ležák je naopak výborný ale nebo stout. Takže není důvod kupovat hlavně ležáky - spíše naopak, vzhledem k jejich rozšířenosti je právě tam daleko větší riziko že se bude jednat o kukuřičňák z hgb.

0/0
26.1.2016 15:57

O87l52d34ř40i24c19h 29J55a66n73e58č58e49k 8879456173271

já myslím, že jste ho špatně pochopil - mu nejde o to, jestli je to zrovna ležák nebo něco silnějšího nebo slabšího, to byl jen příklad.

mu šlo o to, že když už chce člověk ležák, tak to má být poctivě vyrobený ležák a ne nějaká náhražka napasovaná na zákonnou definici ležáku.

0/0
26.1.2016 16:18

J91i45ř54í 24Z33á88h20o84r40a 5673925782459

čeština není tak bohatá na slova, aby mohla konkurovat jiným jazykům v v pivním názvosloví. My máme pivo a to je označení pro všechny druhy piva. Těžko říct, jestli nějaký dělení má význam.

0/−5
26.1.2016 14:14

R91u80d55a 46S11l53a10v84í10k 5213868376891

Pardon, ale co to je za názor, že dělení na druhy nemá smysl? Pivo je všeobecné označení pro kvašený nápoj z vodu, sladu a chmele. A protože může mít různé postupy výroby, tak se také dělí na různé druhy. Takže dělení má pochopitelně smysl, aby byl přesně popsán určitý druh piva. A pokud čeština nemá dostatečnou slovní zásobu na názvy těch piv, tak ať je nazývá stejně jako v cizích jazycích.

+3/0
26.1.2016 14:28

J14i97ř30í 20Z11á92h34o25r62a 5503625702639

myslím to tak, že v česku se většina piv dělá plzeňským způsobem, tedy spodním kvašením. běžný uživatel nepozná mezi pivy rozdíl a vše je pro něj pivo, jedno jestli radegast, branik, breznak, nebo svijany. stejně tak je ale pro něj pivo, které je svrchně kvašené, bez použití chmele.

chapu to tak, ze nove nazvoslovi chce vsechny tyto rozdily pojmenovat, tedy v nadsazce pivo prestane byt pivem, prijme se ejl (ale), nebo se udela novy cesky ekvivalent?

0/−1
26.1.2016 15:10

M63a23r55t82i51n 36M76i30š80o 3762124137869

Ježiš to je zas blbost....stupňovitost by rozhodně měla být zachována. Takhle hned každý vidí jestli pije desítku nebo třináctku a po třech pivech to s ním sekne. Klidně ať si tam dopíšou jestli je svrchně nebo spodně kvašené, ale dělit to na stolní a další kraviny....co to je za blbost???

+12/−2
26.1.2016 14:09

D90a17n 41H90e34l67e86k43a84l 6216647302659

Stupňovitost ne nutně odpovídá množství alkoholu. Takže je pouze SILNĚ orientační.

+2/0
26.1.2016 14:11
Foto

P98a54v29e39l 40B92ř75e47z89i85n39a 3269698601593

O slovu "silně" bych trochu polemizoval. Mnohem větší rozplizlost způsobilo rozdělení do skupin, takže to co si lidé objednávají jako plzeňskou dvanáctku je jedenáctka atd. Obsah alkoholu se dá přesně vyjádřit samozřejmě jenom jako obsah alkoholu.

Já ovšem klesnul ještě hlouběji. Vlastně ani pořádně nevímím, co piju. (Za týden budu lahvovat. ;-) )

0/0
26.1.2016 15:09

D68a33n 30H27e17l24e12k26a82l 6706257932829

Tím silně jsem měl na mysli to, že i desítka může srovnatelně alkoholická jako dvanáctka – např. Podskalák z Rohozce 4,2, Plzeň 4,4.

Gratuluju k vlastnímu pivu, snad bude chutnat!

0/0
26.1.2016 15:33

O62l84d36ř32i11c51h 46J19a36n49e11č30e12k 8749636163361

však plzeňská 'dvanáctka' dávno není dvanáctka???

přeci jen mezi stupni a obsahem alkoholu dost silná korelace je, i když ne 100%

+1/0
26.1.2016 15:46







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.