- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ten sajr**t, který u nás prodávají asi moc nezdraží. Ani na panenském oleji není uvedena acidita,....
No jestli jeho velkoobchodni cena vzrostla o petinu tak muzeme byt v klidu - ceny v CR supermarketech jsou u olivoveho hodne nadsazene oproti vstupni cene suroviny, a tak to, koli zaplatite za olivac se odviji hlavne od toho, jestli sezenete prodejce co to prodava s rozumnou marzi, nebo jen zlatokopy ze supermarketu (holt kdyz lidi jsou schopni kupovat mizerny olej z nejakych spanelskych zbytku za cenu 200/pullitr, tak obchodnik nema duvod jim to neprodat ze....)
Problémy by nebyly, kdyby si řečti chytráci za peníze evropske unie nevysazeli spoustu palmových haju z nevhodných levnych odrud, ktere nikdo nesklizi ...a kterém sou všude. .
Rok 2014 v italii pro olivi byl katastrofalni, dostavame vzdy olivovy olej jako darek a minuly rok nam nikdo nic nedal, proste uroda byla velice spatna a nekvalitni, stezovali si vsichni co maji olivove haje, ze to byla mizerie a to rikali uz v cervenci, jelikoz 2014 stale prselo
Rok 2015 byl dobry, takze olej zase, jsem zvedava co bude letos 2016
Zatim nam chybi jeden metr vody v bazenu, a pocasi v rime je takove, ze tri mesice nepeselo, pak prselo 2 dny a zase neprselo pres mesic, hlasi, ze ma prset, ale vzdycky to nejak prejde par kapek a dost
Drive to bylo tak ze 2 prselo v jednom kuse slejvaky a pak deset dni hezky
Proste se modlim, aby prselo, leto bylo hodne suche a zima take,
Jinak uz v rime kvetou mimozy, stromy maji pupeny, no nevim nevim
Je to vsechno o mesic drive nez by melo
A nyní si zkusme zbourat i pár mýtů. Mínusy mi prosím dejte až po přečtení odkazu, děkuji.
Nevidím tam vyvrácení žádného mátu, nikdo netvrdí, že palmový olej nemá vhodné technologické vlastnosti a nebo je jehho produkce neefektivní, problém na který se poukazuje u palmového oleje je ten, že se kvůli němu likvidují deštné pralesy.
Jen bych upozornil na to, jak je článek málo podložen realitou. Tunisko vždy produkovalo výrazně více olivového oleje, ovšem jeho velkou část konzumovalo doma a to nejenom do kuchyně, ale též v podobě polotovarů pro kosmetický a farmaceutický průmysl, resp. vlastní kosmetický průmysl. Současný růst vývozu je cílený, neb turismus se propadl, zadlužení země narůstá a je tedy (jako několikrát v minulosti ještě za prez. ben Alího) exportován olivový olej nehledě na jeho nedostatek na vnitřním trhu (pro potřeby kuchyně se prostě natvrdo nahradí dovezeným tureckým slunečnicovým). Mimo to pochopitelně Tunisané pečovali a rozvíjeli vždy velmi cíleně olivové háje /viz okolí Sfaxu/ , ovšem než začne oliva rodit, tak to trvá "věčnost". Nelze tedy dojít k závěru, že Tunisané "ze dne na den" zvýšili výrobu, ale zvýšili vývoz - což není - viz výše, totéž.
Když nemáte olivový, vražte tam palmový! A když nemáte palmový, tak tam nedávejte NIC!