Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Matoucí značení piv skončí. Podívejte se, která piva budou plná či silná

Chystané změny ve značení piv se dotknou méně než tří procent piv na trhu. S názvy plná piva a silná piva se pivaři setkají nejvíce u minipivovarů a výrobců, kteří se zaměřují na speciály a pšeničná piva. Změny pocítí například náchodský Primátor. Naopak velké nadnárodní pivovary se značením nebudou mít tolik práce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z42d79e55n94ě25k 84M94a62n41d72í57k 4629136383643

Když ležák, tak Budvar. Jistojistě nezklame. Před lety, co pamatuji, stejně jako nyní. Konkurence mu přibyla, ale stejně je to jedno z nejlepších piv na trhu, protože má všechno, co má kvalitní pivo mít.

0/0
21.2.2016 15:12

R82o16s68ť16a 79J72a78n13č13a98r 4727759831356

A co povinně uvádět stupňovitost. Také bych zavedl povinné označení technologie HGB (ředění piva vodou s CO2) při využití nad 0,3 %

+2/0
17.2.2016 19:43

M97i25r98o80s25l61a23v 90Š44i42m50k90o 7645853932355

Hlavně by mělo být velkým písmem napsán obsah alkoholu. Čím je ho více, tím je pivo kvalitnější, méně vodnaté. Lihem se snad u nás nedotuje...

+1/−3
17.2.2016 11:23

J93i28ř56í 84P80r45a49ž43á74k 9210632761512

Nemáte úplnou pravdu. Množství alkoholu závisí na prokvašení sladu. Když necháte hodně prokvasit, máte víc alkoholu, ale jde to na úroveň chuti, kterou dělá zbytek sladu. Podstatná je stupňovitost, tedy množství suchého podílu před kvašením.

+4/0
17.2.2016 11:40

M95a52r18t20i37n 42K56o57ž80í87n 1765516901700

Co to je suchý podíl před vykvašením? Stupňovitost znamená extrakt původní mladiny před vykvašením, tedy kolik je v mladině cukru a měří se sacharometrem.

+1/0
17.2.2016 13:25

J36i64ř87í 18P91r18a77ž14á53k 9290972541622

Máte pravdu, vyjádřil jsem se nepřesně. Je to extrakt z rozpuštěné mladiny , tedy sladu a chmele ropuštěného v maldině, což ale také závisí na množství "kolik toho do mladiny nasypete". Nevím zda se do toho extraktu započítává i řepný cukr přidaný do mladiny jak se dělá u levnějších piv.

0/0
17.2.2016 13:32

M75a65r16t13i96n 45K48o47ž89í42n 1795366521460

Cukr je dnes podstatně dražší než slad, takže se už roky nepoužívá. Po cukru se začala používat izoglukóza, ale používá to dnes taky málokdo, protože i ta je dražší než slad. Jinak do mladiny se nic nesype, ta vzniká při chmelovaru ze sladiny. Sladina zas vzniká scezením rmutu, rmut vzniká zcukřením vystírky a do vystírky se sype sladový šrot.

0/0
17.2.2016 13:48

J76i23ř39í 79P43r88a73ž23á77k 9850122701682

Proč se tedy do levných nebo vícestupňových piv stále přidává cukr? Cukr stojí kilo cca 0,29 usd, kilo sladu od 22 Kč. A z kila cukru asi vykvasí o hodně více alkoholu než z kila sladu....

http://www.vasepivo.cz/zbozi/slad-O54/cesky-slad-Z211.html

http://www.kurzy.cz/komodity/cukr-graf-vyvoje-ceny/index.asp?A=5&idk=96&curr=USD&on=0&unit=1%20kg&lg=1

0/0
17.2.2016 14:46

M73a90r97t87i21n 82K78o80ž91í74n 1835786151510

Kilo sladu stojí 10Kč. Cukru tam zas nemůžete dát tolik a podstatně mění chuť.

0/0
17.2.2016 17:44

J33i45ř32í 17P80r49a70ž10á90k 9240492641642

Poslal jsem Vám link-kilo sladu 22 až 29 Kč dle druhu. Kolik alkoholu vykvasí z kg cukru a kolik z kila sladu?

Cukr:

http://www.kurzy.cz/komodity/cukr-graf-vyvoje-ceny/index.asp?A=5&idk=96&curr=CZK&on=0&unit=1000%20kg&lg=1

0/0
17.2.2016 18:00

M88a62r86t29i11n 35K76o74ž55í91n 1535676531730

Vy jste mně poslal odkaz na internetový obchod pro domovařiče. My máme pro letošní rok u Soufflet nasmlouvánu cenu 10.000Kč za tunu sladu. Pokud budete kvasit jen z cukru, nebude to pivo.

0/0
17.2.2016 20:27

J65i84ř47í 55P10r38a46ž50á76k 9550772311312

Vypadá, že jste odborník, tak se ptám: mám pocit, že z kg cukru vznikne více alkoholu než z kg sladu. Slad je přece jako mouka, takže cca 60% sacharidů. Tak možná proto dávají ke sladu i cukr, aby zlevnili a zůstala i nějaká chuť sladu. Ta cena sladu co uvádíte asi je slušná, sladovnický ječmen stojí cca 5500/tunu-na komoditní burze.

0/0
17.2.2016 20:34

M96a72r10t83i48n 56K27o88ž27í15n 1545826521380

Cukr se dává aby bylo více extraktu jak píšete. Ale dává se ho jen určité malé procento. To pivo chutná jinak, drsně. S cukrem je obtížná manipulace, musíte hodně zainvestovat do technologie. Pokud máte moderní počítačem řízenou varnu s dobrou scezovačkou, nebo sladinovým filtrem, kde při rmutování řídíte teploty i teplotní gradienty na desetiny stupně, vysoce výkonná čerpadla na přehánění mezi nádobami aby bylo vše ve správný čas na vteřiny, tak se dostanete na takovou výtěžnost, že surogaci nepotřebujete. Jen v případě, že narazíte na kapacitu varny, tak použijete surogaci, v dnešní době obvykle izoglukózou, tuším případ Svijan a Smíchova. Málé chudé pivovary na hraně kapacity varny patrně sypou do mladinové pánve cukr ručně z pytlů - je to pro ně levnější, než zainvestovat do automatického dávkování glukózy, nedej bože do nové varny, tam se budete pohybovat řádově v desítkách až stovkách milionů Kč.

0/0
17.2.2016 21:02

J76i76ř53í 77P48r36a75ž15á25k 9520672481362

Dík za info:-)

0/0
17.2.2016 21:13

M27a48r85t40i51n 78K14o78ž11í55n 1175146211360

Rádo se stalo :-)

0/0
17.2.2016 21:26

M83a47r79t92i71n 57K98o69ž72í32n 1765386931550

V současné době u velkých pivovarů je trend nechávat piva víc prokvášet, tedy mají víc alkoholu než dřív. Paradoxně je to naopak než píšete, když je v pivu méně alkoholu je sladší a plnější, když ho necháte hodně prokvasit, působí prázdně až vodnatě, veškeré zbytkové cukry zkvasily na líh a vzniká tzv. eurobeer bez chuti a bez zápachu.

0/0
17.2.2016 13:55

M90i57l56a25n 10W30e10l50s41e73r 5132138488581

Mýlíte se. Víte, jak se vyrábí DIA pivo? Uvaří se to jako devítka pivo, pak se to nechá dlouho prokvasit až do mrtě. Ve výsledku to má alkoholu jako dvanáctka, ale chuť nijaká. Nezůstanou tam žádné sacharidy, škroby.

+1/0
17.2.2016 16:46

M75i30r45e73k 37Z10á91v66o44d59n95ý 7902367560748

Nerozumím, k čemu je takové označení dobré. Proč se to neoznačuje klasicky stupni.

0/0
17.2.2016 10:08

J62a62n 22S84o57u87k52u97p 1914144896355

Protože značení stupni je v podstatě nicneříkající. Představte si, že kupujete auto v krabici a na ní máte napsáno, kolik má kol.

0/0
17.2.2016 10:41

R42o16b15i89n 67Ž18i49ž92k52a 2858134116926

Říká víc než současné značení nebo i to navrhované.

0/0
17.2.2016 21:16

R63u33d23a 96S29l18a92v52í74k 5773208906281

Protože by pak Pilsner Urquell musel přiznat, že vaří 11° a ne 12°.

+4/0
17.2.2016 11:03

R89u70d33a 32S53l68a46v74í58k 5603398686371

Zatímco označení "silné pivo" a "plné pivo" je naprosto přehledné a plně informativní. :-P

+1/0
17.2.2016 11:04

T81o85m63á32š 76V59e20s90e93l63ý 5395108720949

omyl, vaří 14 (resp. necelých 15) a ředí na 11 :-/

0/0
17.2.2016 12:54

M96a81r67t38i93n 97K49o28ž77í69n 1305426431630

Ano v rámci zvýšení kapacity výroby a snížení ztrát.

0/0
17.2.2016 13:56
Foto

M28i14r72o82s37l90a36v 16S88t51e10i60n79e36r 6948174923315

Tradice byla vždy 10° sladu jako výčepní pivo, 12°byl ležák (i když i to řídké pivo, 7°, 8°, 10°, nově i 11° se vyrábí také jako ležáky, t.j. "spodním" kvašením za nízké teploty).

Historické pivo před r. 1840 bylo vždy vyráběno "svrchním" kvašením za pokojové teploty. Takže stačí podat také stupňovitost, čili podíl "mladiny" v základu, tím i dostatečně vyjádřit relativní obsah alkoholu i výživných látek v pivě a označit takové pivo za "kvasnicové" nebo "pšeničné", v Německu je to označení třeba "Kölsch", čili pivo stylu Kolín/Rýnem, nebo "Weissbier", na rozdíl od "Pils" nebo "Export" pro piva plzeňského typu- ležáky.

Plné pivo je otrocky přeložený "Vollbier" což značí neochuzené pivo s nejméne 12° mladiny. Silné pivo je opět překlad "Starkbier" čili pivo od 13° nahoru. Mimo Německo se ale takové označení nepoužívá.

Pivovar v Náchodě ovšem české pivo nevaří, tam se zřejmě díla ujali Němci. Už podle barvy, české pivo je vždy přibarvováno do zlatova, německé pivo má přírodně světlou barvu, i to "silné".

+1/0
17.2.2016 8:53

M80a73r49t92i90n 32K44o70ž86í63n 1175926121440

Barva piva záleží především na podílu plzeňského, karamelového, barvícího, případně vídeňského, či mnichovského sladu. Plzeňský nejsvětlejší, pak je vídeň, pak mnichov, pak karamel a nakonec přepražený barvící. Takže německá světlá přírodní barva jsou keci.

0/0
17.2.2016 14:20

M25a55r72t88i89n 55K72o80ž68í89n 1915256371420

Barva piva záleží především na podílu plzeňského, karamelového, barvícího, případně vídeňského, či mnichovského sladu. Plzeňský nejsvětlejší, pak je vídeň, pak mnichov, pak karamel a nakonec přepražený barvící. Takže německá světlá přírodní barva jsou kecy.

0/0
17.2.2016 14:20

J28i23ř32í 70K75r98u61t69i24l 2350234500488

Pondělí až pátek piji plná piva a jen ve středu piji silná piva abych po návratu domů byl silný.

Konečně i moje životní družka je spokojená.

0/0
17.2.2016 8:41

P66a14v71e97l 95V49a65j45n33e63r 4160262474577

Naleju si plné pivo, ale během chvilky je z něj prázdné pivo...

+9/0
17.2.2016 8:28

P14e59t10r 74M94e11j51z73l41í46k 8268134821540

Už jsme tady jednou měli značení piv podle stupňovitosti. Což bylo značení vůči spotřebiteli nejférovější. Všechno ostatní jsou jen tanečky, jak ho oklamat.

+2/0
17.2.2016 8:20

M41a46r74t49i17n 15K76a96r90á95s75e70k 9968933588258

No znacit pivo jen podle stupnovitosti je asi tak logicke jako znacit tvrdy alkohol jen podle % alkoholu, proc odlisovat vodku a whiskey? Spotrebiteli musi stacit ze je to "ctyricitka"...

+1/0
17.2.2016 9:13

T53o38m50á61š 65V63e34s47e54l46ý 5245398400619

tak jistě, že ideální by bylo:

vařeno na AA (a ředěno na BB), leží CC dní při teplotě DD a tlaku EE. Kromě vody, chmele a sladu použita taková a taková aditiva v takovém a takovém množství.

Jenom se obávám, že není moc velkých pivovarů, kterým by to nevadilo. Slovy jeden ;-)

0/0
17.2.2016 13:12

M78a45r82t89i91n 26K40o76ž40í52n 1315176671140

Bohužel údaje AA, CC, DD a EE jsou součástí receptur jednotlivých pivovarů a ty jsou obvykle tajné.

0/0
17.2.2016 14:08

T98o33m13á57š 24V25e92s87e62l30ý 5885768210369

njn, ti, u kterých by to bylo dobré vědět to jen tak neprozradí...

0/0
17.2.2016 20:19

M93a70r89t46i65n 39K26o39ž87í17n 1125416841750

Nikdo vám to neprozradí.

0/0
17.2.2016 20:29

M97a96r39t58i95n 30K48o31ž42í66n 1245256681890

A co takhle značení IPA, 16 stupňů, 6,8% alkoholu. Nebo Ležák 12 stupňů, 5% alkoholu. Není to přehlednější než plné, nebo silné pivo?

0/0
17.2.2016 14:11

M81a61r11t24i14n 13K81a68r61á83s50e38k 9868683458958

je, ale porad lepsi nez dnesni znaceni IPA - lezak, 6% alkoholu

0/0
17.2.2016 14:36

J55i81ř39í 26P89r64a89ž39á80k 9900872721372

Zase jde o možnost vařit patoky a vydávat je za pivo. Kdyby i u nás platil Deutsches Reinheheitsgebot, tak by bylo vše jasné a pivo by se vařilo jen ze sladu, chmele a vody. Nešlo by do piva přidávat cukr ani rýži,.... Stupňovitost a obsah alkoholu dává dostatečnou informaci o prokvašení a tedy chuti, kterou dělá neprokvašený slad a chmel.

+1/−1
17.2.2016 7:08

D33a32n50i70e36l 57N35. 16P86o37k80o93r38n44ý 6557176665421

Přísně dle RG smí být v pivu jen JEČNÝ slad. Tedy ani pšenice, žito či oves. Takže jste pro zrušení weizenu, stoutů, spousty moderní alů, velkou část belgických stylů?

0/0
17.2.2016 9:50

J78i85ř45í 21P42r84a51ž10á26k 9700702431232

To určitě ne. Ale jsem např. proti přislazování-náhradě části sladu pro kvašení cukrem, jak je to u levných piv běžné. Ono i u pšeničných je slad z pšenice, nebo ne? Ty zvěrstva, které dělají velké pivovary- např. vaření silného piva a pak jeho naředění na patřičnou silou,.... Ty europiva (sterilní jak voda na mytí podlahy v nemocnici) jsou nepitelné.

0/−1
17.2.2016 9:58

J24a19n 40S38o61u98k67u60p 1214194896675

Samotná surogace cukrem není patrně nějak levnější, prostě je to součást receptu, např. stouty se sypou cukrem, ale třeba medové pivo je v podstatě taky doslazované.

Pšeničné piva mají většinou podíl sladu z pšenice a ječmene, jestli se ptáte na to.

Ředění silného piva pomocí HGB je zlo, ale tak se prostě průmyslově piva vyrábějí. Jednoduše je nepijte.

0/0
17.2.2016 10:46

J54i57ř32í 60P30r44a32ž23á57k 9190852911212

Dnes si skutečně člověk může vybrat i z menších pivovarů, ale také je to třeba časem měnit. I dobrá piva se zhorší s časem. Piji nepaserizované, střídání je nutné, protože na stejnou značku si člověk zvykne.

0/0
17.2.2016 11:39

M89a65r28t35i40n 63K45o53ž23í66n 1835966161920

Hlavní problém vidím v tom, že pokud se stává malý pivovar úspěšným a zvětšují se mu trhy, ztráci pivo na kvalitě - zmíněná surogace, HGB, kratší doby ležení - vše pro zvýšení kapacity a maximalizaci zisku.

0/0
17.2.2016 21:48

J18i98ř81í 66P76r55a52ž86á36k 9290482951362

Přesně! takto už jsem zaměnil Svijany za nyní lepší Klášter. A už zase hledám nějakou jinou značku, nepasterizované.

0/0
17.2.2016 21:54

T48o29m64á15š 33T48a26t71í43č49e34k 5800542530238

No hlavně že v Plzni smí i nadále označovat tu svou jedenáctku, která leží akorát tak na korbě náklaďáku při rozvážce, jako ležák. :-P

+2/−1
17.2.2016 5:37

J40a90n 47J63e24ž51e24k 3241755527195

Ono to spíš vypadá, že ti "leží v žaludku", ne?

0/0
17.2.2016 6:20

T45o68m12á38š 97T86a43t37í96č34e58k 5600602570888

Nemá mně co ležet v žaludku, nejsem dobytek, abych to pil.

Ale tys chtěl asi říct, že mnou kritizovaná stupňovitost a absence uležení té břečky neodpovídá pravdě, že?

+2/0
17.2.2016 6:56

J31a73n 58J56e84ž31e11k 3391555447815

Hmm, "břečka". Takže leží v žaludku.

0/0
17.2.2016 7:47

T83o81m84á34š 14T88a62t23í13č57e68k 5150502470478

Jinou mantru neumíš? Co takhle se raději vyjádřit ke skutečnostem?

0/0
17.2.2016 8:01
Foto

M27i56r88o81s40l86a16v 34S30t49e65i28n66e87r 6438394553925

Plzeň z láhve je kvalitní ale řídké dietní pivo. Před ruskou okupací to ale bývala poctivá 12°ka a po dvou pivech jste už měl náladičku.

Dnes byste jich musel vypít 3.

+1/0
17.2.2016 8:57







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.