Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vaření tu upadá do hlubin, na bio jsem alergický, říká český „Michelin“

Restaurace Field šéfkuchaře Radka Kašpárka získala michelinskou hvězdu, nejprestižnější gastronomické ocenění. Letos ji dostaly jen tři podniky v Česku. „Pořád to vstřebávám, přicházejí emoce, chvíli mám radost, pak jsem podrážděný, potom zase chvíli naštvaný,“ říká energický šéfkuchař s jadrným slovníkem, který pro ostřejší slovo nejde nikdy daleko.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P82e25t65r 14O48t59r65u27b95a 6396188902985

Tento pán se měl před prvním pořadem naučit hlavně mluvit. Jakmile uslyším jeho hlas, tak okamžitě přepínám na jiný program. A takových znám více. Pak se dost lidí ani nedoví, že možná umí i vařit.

Nicméně, já raději ocením pořádnou dobře udělanou domácí českou hotovku za 80 korun, než tuhle navoněnou bídu z nóbl restaurací, které se navíc ani člověk nenají.

0/−2
17.3.2016 20:06

M58a54r58e33k 89K50a57š86n37ý 9395212370415

Jen co dostal Michelina tak Barrandov reprízuje...

0/0
17.3.2016 12:07

O21s82k24a44r 77K30o87v13a14ř56í24k 8677923696277

Ten pořad reprízují pořád dokola...snad rok.

0/0
17.3.2016 20:38

M86a61r98i14a44n 10K25r17a68l 6404842554377

Nejak nechapu tu ceskou averzi vuci bio. Cely smysl je, ze ty zvirata sou chovany v lepsich podminkach a je jim tim padem lip. To samozrejme vic stoji, protoze na stejny plose vyprodukuju min masa (napriklad misto klecoveho chovu slepic, musi slepice vetsinu casu volny pristup ven, nemuzou bejt krmeny rustovymi hormony, masokostni mouckou atp...). Nevidim tu racionalni uvahu lidi, kteri proti tomu broji.

0/0
17.3.2016 10:15

P34a54v84l53í76n16a 48B81u12t61a60n87o13v94á 3534964448658

Můj názor je, že je to proto, že se za "bio" vydává něco, co je normální (nebo by mělo být). Abych to vysvětlila - je normální, že kráva běhá po louce, žere trávu, apod. V současnosti je to vydáváno za něco "speciálního". Chápu, že u velkochovů to asi není reálné a je samozřejmé, že pro zvířata je takový způsob chovu horší, ale vydávat něco, co funguje staletí, za něco převratného, mi taky přijde postavené na hlavu.

+5/0
17.3.2016 11:33

F96r79a40n10t74i40š16e92k 41B95e74r55d13a 5912736609781

To máte sice pravdu, ale bio se netýká jen živočišné produkce. Zejména u rostlinných produktů je to někdy až směšné. Nejvíce je to patrné u komodit jako je třeba javorový sirup, kde označení bio nedává smysl, neboť se šťáva z javorů získává celá staletí stále stejným způsobem z lesa, takže hrát si na termíny les vs. bio les už mi přijde fakt na palici. Je to jen marketing. Stejný jako všechny ty podvodné EURA 6 u emisí.

+6/0
17.3.2016 11:45

A59l71e69x89a85n31d44r 84C10h47y26t40i15l 2704202345741

Masokostni mouckou a myslim ze i rustovymi hormony je krmit prisne zakazano:)

Ta averze vznikla z toho, ze hromada produktu oznacena za BIO (ci napriklad kojenecka voda) byla svou kvalitou horsi nez nejlevnejsi produkt.

Staci se podivat na par recenzi na dtestu.

+1/0
17.3.2016 15:52

D87a75v95i33d 79U53n46g83e74r 4511169561573

Me by teda zajimalo, a navic to bylo zdurazneno v titulu, proc je "alergicky na BIO"?

0/0
16.3.2016 22:20

A68n23t51o26n93í35n 73S74c20h58i94n25d73l91e89r 8613367355649

trošku bezduchý projev toho kuchaře, restaurace jak "ledové království", ale asi to se v Michelinu nehodnotí...

+2/−2
16.3.2016 22:07

A30l37e13x97a63n54d79r 27C32h16y21t78i37l 2374522785121

Ja bych od elektrikare cekal spise kvalitne a pekne odvedenou praci, nez usmev a nove dziny.

0/0
17.3.2016 15:54

P88a87v75e83l 60S10o77b26o10t18k15a 5600564

jj, Michelin vaří polívky z pytlíku, kdepak nějaké Bio ;-D

+1/0
16.3.2016 19:06

J31i48ř26í 50K35r29a64m24p87l 4716244176506

Pane Kašpárek gratuluju!

Váš pořad o vaření jednoznačně překonával ostatní, bohužel je v čechách furt dost lidí, kteří nechápou moderní způsob vaření a dokud jim neteče omastek po bradě a nelítají knoflíky od gatí, tak se nenají.

Nic si z toho nedělejte. Jste fakt dobrý. A máte pravdu, že lidem chybí pokora a respekt. Hlavně v Čechách a na Moravě

+3/0
16.3.2016 16:24

K67a98r78e67l 86D31o23k86t72o47r 4587809694370

Důkazem skutečnosti, že lidem chybí pokora a respekt, jste Vy zářným příkladem. :-)

0/0
16.3.2016 18:56

J35a80n 62J45a74d66r75n83ý 4720624855126

Má to být mínus, překlep

0/0
17.3.2016 8:46

P32a24v87l10í26n61a 75B19u41t77a47n42o31v82á 3474694588108

Prohlédla jsem si jídelní lístek všech tří českých "Mišelinek" a uvažuju nad tím, kde končí dobré vaření z kvalitních surovin s nápadem a začíná snobství....protože např. gulášová polévka v Alcronu za 220,- Kč mi prostě přijde jako šílenost!Je mi sice jasné, že to není gulášovka ze sáčku s párkem, ale tohle je cena, jako by kvůli jedné porci museli porazit celou krávu :-/ Stejně jako degustační menu v La Degustation - dýně, šlehačka, škvarky, k tomu veltlínské zelené 2014 za 3800,- .....

+3/0
16.3.2016 13:12

K67a69r65e91l 38U43r35b35a49n 2504744821369

Gulášovka tam je ale hodně dobrá. Za tu cenu to stojí. R^

0/−3
16.3.2016 13:25

M25a80r84c98e98l98a 71B31r96o14t59h95á57n42k29o24v90á 5280164352716

Může být hodně dobrá, ale určitě není taková, jakou dělal můj táta

+1/0
16.3.2016 17:55

M94i26l45a40n 84K53l74o89u21č35e44k 9574517319616

Uvědomte si za co platíte, né za suroviny, ikdyž asi budou pečlivě vybrané, ale platíte za to, že na restuaraci s 48 místy mají 25 ks personálu a další nutné náklady, i kdyby tam podávali jenom rohlíky s máselm, tak nebudou stát 5 korun - při takto zajištěníém podniku. Prostě to není hospoda na to, zajít si tam na gulášovku.

+4/0
16.3.2016 13:52

P46a83v48l69í86n78a 70B65u15t95a80n10o15v21á 3584314688578

Proč je tam tolik lidí? Chápu víc lidí v kuchyni - tedy soudím jen podle filmů :-) - kuchař na polévky, na omáčky, na maso, na ryby, na sladké....několik pomocníků, šéfkuchař, víc číšníků, barman....ale to může tak 15? lidí. Co dělá zbytek? Ptám se asi hloupě, ale přiznám se, že mě nikdy nenapadlo, že by tam mohlo být takové množství lidí.

0/−4
16.3.2016 14:36

M64i30l64a48n 68K23l54o96u40č84e78k 9254477159206

To je jako bych se já ptal, proč má truhlář v truhlárně 7 lidí a né 4, zeptejte se asi majitele, já to těžko zodpovím proč né vašich teoretických 15 ale jeho reálných 25.

0/0
16.3.2016 14:57

J67a77k17u79b 45P48r91o33k59e40š 6433148532683

Protože servis se má o zákazníka postarat a ne že po 20 minutách sezení v restauraci přiběhne uřícený číšník a je nervózní z toho, že ještě nemáte vybráno.

Má Vás odvést na místo, pomoci usadit a být Vám k dispozici, když potřebujete poradit s výběrem, nebo s jakoukoliv další věcí.

+7/0
16.3.2016 16:55

D78a62n13a 74P10o86l11a96n97e24c35k24á 3886485847865

Nenapadly vás třeba dvě směny, sedm dní v týdnu ?

+2/0
17.3.2016 13:51

L88u58b74o88š 47T43ě50m51í32n 9190714959141

Připlatit si za kvalitu moc nelze, protože tu kvalitu není kde dostat. Jakmile otevře nějaký fajnovější obchod, záhy zkrachuje. To ale mluvíme spíše o luxusních potravinách (i když i tyto z pohledu bohatší Evropy tak luxusní nejsou).

Na úrovni každodenní osobně nevidím důvodu si za kvalitu připlácet, protože běžné potraviny jsou dnes v ČR už dost drahé na to, aby zároveň byly i kvalitní. Černého Petra tedy nevidím u spotřebitele a jeho údajné neochotě si připlatit, nýbrž u výrobců a obchodníků, kteří se zdráhají dohnat požadovanou cenu i kvalitou (viz srovnání s Německem nebo Francií).

+1/0
16.3.2016 12:32

J17a34k18u11b 37P60r31o74k49e46š 6283198692793

Nejenom, výrobce nic netlačí kvalitu zvyšovat, protože o ni nikdo nestojí. Velice krásným případem bylo "křehčené" maso, které bylo ve výsledku dražší než normální kvalitní maso a přesto jej lidé kupovali plnými hrstmi. Nebýt obrovské mediální kampaně, která lidem vtloukala do hlavy, to co už bylo dávno ze zákona na obalu obou těch výrobků napsáno, kupovali by jej dodnes.

Dokud se spotřebitelé nebudou zajímat o to co kupují, nebudou se bát producenti vypustit jakýkoliv humus.

0/0
16.3.2016 17:03
Foto

F91r53a30n58t52i47š72e50k 84H39r63a31b45a22l 3603529896248

Zajímavý a pro mne atraktivní styl vaření.

Při čem se mi ale ježí chlupy, jako Kašpárkovi u BIO, je "s příběhem".

Dnes snad i cesta na toaletu musí mít příběh.

Už to skoro vypadá, jakoby se nedala prodávat kvalita bez této módní berličky.

+2/−2
16.3.2016 11:52

J14i92ř89í 89K26r23a61m87p63l 4216494216556

vy si pod příběhem asi představujete jen jednu věc.

On ten příběh může být třeba jen to, že víte, kde to vyrostlo a jak se to dostalo k vám na stůl. To je taky příběh

+3/−1
16.3.2016 16:27
Foto

F78r76a62n58t96i12š60e28k 58H40r66a48b77a47l 3163249196248

Já tomu v podstatě rozumím. Jen je to poslední dobou tak hojně používané, jako kdyby to bylo víno s přívlastkem. Již jsem se setkal s "hovězím s příběhem", "kávou s příběhem", "fotografií s příběhem", dokonce i s "košilí s příběhem". Jakoby ten původ a způsob vzniku produktu automaticky zvyšoval jeho kvalitu. Začíná to být pomalu nálepka, která má zvýšit atraktivitu artiklu.

+4/0
16.3.2016 17:11

J96a55n 13J15a76d89r12n36ý 4170964645836

Na většinu to prostě funguje. O to jde v marketingu

0/0
17.3.2016 8:49

T61o11m73a82s 83T53r81n62k62a 5504398953559

ale s tím jak často ochutnává bude za chvilku jak kobliha :)

0/0
16.3.2016 10:13

T61o32m50a48s 75T55r72n53k96a 5514648513739

zajimavé, připomíná mi to Hestona, ten suchý led a odvar z jehličí, bravo! možná jednou získá i druhou

+1/0
16.3.2016 10:08

Š98á72r56k69a 93Č62e62c73h78o65v74á 8938626615425

Daněk žije v lese a proto zázvor !;-D A žere se to syrové

+3/0
16.3.2016 8:01

E55v60a 56D26r17o59z25d66o60v87á 7409517915395

Kašpárka sleduji dlouho a musím říct, že co jsem podle něj uvařila, bylo vždycky super. Komunikovala jsem i s redakcí z TV Barrandov ohledně receptů a chápu jeho nevoli tam dál točit.

Ať se daří s konceptem Fieldu, snad najdu čas zaskočit.:-)

+1/0
15.3.2016 21:06

K63a58t18e41ř20i53n18a 16V92ý55b75o42r80n82á 6650749539

I Láďa Hruška by si měl otevřít svou rwstauraci. Každá michelinská hvězda v ČR dobrá! :-)

+5/−2
15.3.2016 20:25

P22e92t40r 97Č46e94r48m43á24k 9838165949800

Restauraci nebo jídelnu pro chudé?;-)

+2/0
15.3.2016 23:45

J63i21ř70í 43K24r16a66m62p52l 4176334496676

ten by dostal spíš rudou hvězdu

+1/0
16.3.2016 16:28

D11a49v74i77d 41R10y84c44h27e57t61s41k27ý 9636691960940

Gratulace, ale:

1. na fotce má výraz sériového vraha

2. "kostka ve skluzu"

+12/0
15.3.2016 14:39

K68a12r20e21l 90K64o70š47ť68á58l 8187891690845

Kostka ve skluzu, to je oč tu běží, trefněji bych to nevyjádřil. Ale nekritizovat, nebo vás místní snobi umínusují. ;-D

+3/0
15.3.2016 17:26

K16a57r78e92l 98K68o45š52ť15á20l 8467451620185

Pokud je vrcholem gastronomie flák syrového daňka s jeřabinami a zázvorem, to všechno zalité vývarem z jehličí, ale zásadně podávané na kameni, pak tahle rádoby špičková gastronomie mě prostě nezajímá. Suchý led jsem si nechal nakonec, to je jen další ukázka samoúčelných efektů gastronomického porna, jak to trefně nazývá Zdéňa Pohlreich.

+3/−8
15.3.2016 14:12

L11u95c52i95a 65L56e47s30k38o56v19s83k13a 5409712513756

a uz ste to ochutnal, ze tak "odborne a znalecky" kritizujete?

+6/−1
15.3.2016 15:20

J54a57n 71H54e82l48l69e69r 9388595266

a co je pro vás vrcholem gastronomie?

0/0
15.3.2016 18:41

M96a10r73c55e11l61a 45B71r16o21t33h23á46n85k29o32v83á 5240644152796

Zvěřinu mám ráda a jím ji celkem často, ale syrovou bych nechtěla. A pak, co má s daňkem zázvor? Ten v lese neroste, nebo to byl daněk cestovatel?

+1/0
16.3.2016 18:01

J63i43ř90í 87J89a63n27o57t81a 2369375953

super a BIO je faaakt na nic

+1/0
15.3.2016 14:02

M31a33r37t81i62n 82W51a93l98l44n63e30r 6435350684630

Hrozně mě štval s těmi zdrbnělinami...tak, a máme výborný salátek.

Ale z vařících programů jsem ho právě pro ten jeho styl měl si nejradši (i když to dvakrát nesleduji)

+1/0
15.3.2016 13:21

Š26á84r55k72a 54M45a43t66y81á67š20o97v27á 1241335842949

Gratuluju....VR^

+3/−1
15.3.2016 11:11

Š26á24r61k90a 49M31a41t23y20á79š28o78v70á 1531645932639

pane Emile Misko, vy nejste přející člověk?

0/0
16.3.2016 13:58

T41o95m80a63s 51V85a88r70g98a 1945714526765

palec hore R^

ps: to že se tady kupuje jen to nejlevnější jídlo má jednoduchý důvod, a ten se jmenuje chudoba

+6/−15
15.3.2016 8:46

M84a20r78t34i27n 20K16o71l75á63ř 1235594439645

prosím vás, vy asi nevíte jak vypadá chudoba....často kvalitnější potraviny nejsou o moc dražší, než to co je v akci, jen si stačí přečíst etiketu....

+19/−3
15.3.2016 10:25

L24u86k21á23š 54A13d62a82m36e14c 6410739380717

Co je chudoba spíš nevíte vy.

+3/−6
15.3.2016 12:41

M30i49l35a68n 69K42l94o17u10č45e35k 9544877909646

Chudoba je definovaná v každé zemi nějakou částkou, myslím, že ani chudí lidé u nás nemusí jíst šmejdy.

+6/0
15.3.2016 13:07

J42i66ř14í 17J31a74n82o87t81a 2269485233

chudí lidé v Česku mají na měsíc 2000 Kč, na jídlo, hygien.potřeby a třeba i na MHD, to vše v jednom, myslíte, že si mohou vyskakovat a kupovat kvalitu?

+4/0
15.3.2016 14:04







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.