Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vaření tu upadá do hlubin, na bio jsem alergický, říká český „Michelin“

Restaurace Field šéfkuchaře Radka Kašpárka získala michelinskou hvězdu, nejprestižnější gastronomické ocenění. Letos ji dostaly jen tři podniky v Česku. „Pořád to vstřebávám, přicházejí emoce, chvíli mám radost, pak jsem podrážděný, potom zase chvíli naštvaný,“ říká energický šéfkuchař s jadrným slovníkem, který pro ostřejší slovo nejde nikdy daleko.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P42e90t59r 25O58t84r36u32b76a 6496678672385

Tento pán se měl před prvním pořadem naučit hlavně mluvit. Jakmile uslyším jeho hlas, tak okamžitě přepínám na jiný program. A takových znám více. Pak se dost lidí ani nedoví, že možná umí i vařit.

Nicméně, já raději ocením pořádnou dobře udělanou domácí českou hotovku za 80 korun, než tuhle navoněnou bídu z nóbl restaurací, které se navíc ani člověk nenají.

0/−2
17.3.2016 20:06

M29a44r92e63k 32K93a50š96n73ý 9135642970555

Jen co dostal Michelina tak Barrandov reprízuje...

0/0
17.3.2016 12:07

O75s72k34a58r 37K25o93v60a49ř97í96k 8937373696887

Ten pořad reprízují pořád dokola...snad rok.

0/0
17.3.2016 20:38

M63a32r54i31a82n 95K54r33a71l 6404812174537

Nejak nechapu tu ceskou averzi vuci bio. Cely smysl je, ze ty zvirata sou chovany v lepsich podminkach a je jim tim padem lip. To samozrejme vic stoji, protoze na stejny plose vyprodukuju min masa (napriklad misto klecoveho chovu slepic, musi slepice vetsinu casu volny pristup ven, nemuzou bejt krmeny rustovymi hormony, masokostni mouckou atp...). Nevidim tu racionalni uvahu lidi, kteri proti tomu broji.

0/0
17.3.2016 10:15

P57a68v87l94í26n13a 18B62u96t28a21n52o72v77á 3784464958698

Můj názor je, že je to proto, že se za "bio" vydává něco, co je normální (nebo by mělo být). Abych to vysvětlila - je normální, že kráva běhá po louce, žere trávu, apod. V současnosti je to vydáváno za něco "speciálního". Chápu, že u velkochovů to asi není reálné a je samozřejmé, že pro zvířata je takový způsob chovu horší, ale vydávat něco, co funguje staletí, za něco převratného, mi taky přijde postavené na hlavu.

+5/0
17.3.2016 11:33

F34r61a43n51t57i43š25e58k 30B49e62r27d54a 5182506139801

To máte sice pravdu, ale bio se netýká jen živočišné produkce. Zejména u rostlinných produktů je to někdy až směšné. Nejvíce je to patrné u komodit jako je třeba javorový sirup, kde označení bio nedává smysl, neboť se šťáva z javorů získává celá staletí stále stejným způsobem z lesa, takže hrát si na termíny les vs. bio les už mi přijde fakt na palici. Je to jen marketing. Stejný jako všechny ty podvodné EURA 6 u emisí.

+6/0
17.3.2016 11:45

A19l11e76x34a61n36d65r 13C42h77y19t28i74l 2864742695871

Masokostni mouckou a myslim ze i rustovymi hormony je krmit prisne zakazano:)

Ta averze vznikla z toho, ze hromada produktu oznacena za BIO (ci napriklad kojenecka voda) byla svou kvalitou horsi nez nejlevnejsi produkt.

Staci se podivat na par recenzi na dtestu.

+1/0
17.3.2016 15:52

D90a23v26i40d 60U11n54g86e22r 4441109651443

Me by teda zajimalo, a navic to bylo zdurazneno v titulu, proc je "alergicky na BIO"?

0/0
16.3.2016 22:20

A32n73t97o36n93í91n 69S72c35h77i47n24d64l16e39r 8553617865579

trošku bezduchý projev toho kuchaře, restaurace jak "ledové království", ale asi to se v Michelinu nehodnotí...

+2/−2
16.3.2016 22:07

A66l35e58x88a63n78d49r 75C78h73y23t30i13l 2754432855541

Ja bych od elektrikare cekal spise kvalitne a pekne odvedenou praci, nez usmev a nove dziny.

0/0
17.3.2016 15:54

P75a60v80e77l 27S19o65b45o78t25k95a 5930254

jj, Michelin vaří polívky z pytlíku, kdepak nějaké Bio ;-D

+1/0
16.3.2016 19:06

J41i60ř57í 52K98r19a72m84p44l 4566534266896

Pane Kašpárek gratuluju!

Váš pořad o vaření jednoznačně překonával ostatní, bohužel je v čechách furt dost lidí, kteří nechápou moderní způsob vaření a dokud jim neteče omastek po bradě a nelítají knoflíky od gatí, tak se nenají.

Nic si z toho nedělejte. Jste fakt dobrý. A máte pravdu, že lidem chybí pokora a respekt. Hlavně v Čechách a na Moravě

+3/0
16.3.2016 16:24

K97a22r56e44l 47D30o29k84t78o11r 4157789494250

Důkazem skutečnosti, že lidem chybí pokora a respekt, jste Vy zářným příkladem. :-)

0/0
16.3.2016 18:56

J92a53n 83J62a53d80r63n41ý 4620724605766

Má to být mínus, překlep

0/0
17.3.2016 8:46

P34a23v68l40í13n36a 61B36u21t53a87n44o76v74á 3744394618588

Prohlédla jsem si jídelní lístek všech tří českých "Mišelinek" a uvažuju nad tím, kde končí dobré vaření z kvalitních surovin s nápadem a začíná snobství....protože např. gulášová polévka v Alcronu za 220,- Kč mi prostě přijde jako šílenost!Je mi sice jasné, že to není gulášovka ze sáčku s párkem, ale tohle je cena, jako by kvůli jedné porci museli porazit celou krávu :-/ Stejně jako degustační menu v La Degustation - dýně, šlehačka, škvarky, k tomu veltlínské zelené 2014 za 3800,- .....

+3/0
16.3.2016 13:12

K51a72r58e92l 79U40r60b92a10n 2444354651589

Gulášovka tam je ale hodně dobrá. Za tu cenu to stojí. R^

0/−3
16.3.2016 13:25

M83a82r70c95e16l25a 48B96r78o27t23h14á49n65k49o85v77á 5160344792136

Může být hodně dobrá, ale určitě není taková, jakou dělal můj táta

+1/0
16.3.2016 17:55

M30i86l28a40n 43K37l79o20u36č26e10k 9544937139606

Uvědomte si za co platíte, né za suroviny, ikdyž asi budou pečlivě vybrané, ale platíte za to, že na restuaraci s 48 místy mají 25 ks personálu a další nutné náklady, i kdyby tam podávali jenom rohlíky s máselm, tak nebudou stát 5 korun - při takto zajištěníém podniku. Prostě to není hospoda na to, zajít si tam na gulášovku.

+4/0
16.3.2016 13:52

P16a78v67l24í23n60a 72B54u45t88a39n74o20v17á 3314374118858

Proč je tam tolik lidí? Chápu víc lidí v kuchyni - tedy soudím jen podle filmů :-) - kuchař na polévky, na omáčky, na maso, na ryby, na sladké....několik pomocníků, šéfkuchař, víc číšníků, barman....ale to může tak 15? lidí. Co dělá zbytek? Ptám se asi hloupě, ale přiznám se, že mě nikdy nenapadlo, že by tam mohlo být takové množství lidí.

0/−4
16.3.2016 14:36

M55i62l95a51n 64K72l86o67u86č51e10k 9224597559616

To je jako bych se já ptal, proč má truhlář v truhlárně 7 lidí a né 4, zeptejte se asi majitele, já to těžko zodpovím proč né vašich teoretických 15 ale jeho reálných 25.

0/0
16.3.2016 14:57

J87a78k98u47b 19P66r51o57k42e81š 6513138612683

Protože servis se má o zákazníka postarat a ne že po 20 minutách sezení v restauraci přiběhne uřícený číšník a je nervózní z toho, že ještě nemáte vybráno.

Má Vás odvést na místo, pomoci usadit a být Vám k dispozici, když potřebujete poradit s výběrem, nebo s jakoukoliv další věcí.

+7/0
16.3.2016 16:55

D12a15n88a 97P67o47l50a64n63e23c94k36á 3546735307535

Nenapadly vás třeba dvě směny, sedm dní v týdnu ?

+2/0
17.3.2016 13:51

L33u39b83o23š 32T37ě31m88í91n 9290134149621

Připlatit si za kvalitu moc nelze, protože tu kvalitu není kde dostat. Jakmile otevře nějaký fajnovější obchod, záhy zkrachuje. To ale mluvíme spíše o luxusních potravinách (i když i tyto z pohledu bohatší Evropy tak luxusní nejsou).

Na úrovni každodenní osobně nevidím důvodu si za kvalitu připlácet, protože běžné potraviny jsou dnes v ČR už dost drahé na to, aby zároveň byly i kvalitní. Černého Petra tedy nevidím u spotřebitele a jeho údajné neochotě si připlatit, nýbrž u výrobců a obchodníků, kteří se zdráhají dohnat požadovanou cenu i kvalitou (viz srovnání s Německem nebo Francií).

+1/0
16.3.2016 12:32

J69a23k69u35b 97P83r45o21k23e90š 6173218332253

Nejenom, výrobce nic netlačí kvalitu zvyšovat, protože o ni nikdo nestojí. Velice krásným případem bylo "křehčené" maso, které bylo ve výsledku dražší než normální kvalitní maso a přesto jej lidé kupovali plnými hrstmi. Nebýt obrovské mediální kampaně, která lidem vtloukala do hlavy, to co už bylo dávno ze zákona na obalu obou těch výrobků napsáno, kupovali by jej dodnes.

Dokud se spotřebitelé nebudou zajímat o to co kupují, nebudou se bát producenti vypustit jakýkoliv humus.

0/0
16.3.2016 17:03
Foto

F85r52a82n21t77i37š87e58k 21H29r48a46b74a83l 3983169486438

Zajímavý a pro mne atraktivní styl vaření.

Při čem se mi ale ježí chlupy, jako Kašpárkovi u BIO, je "s příběhem".

Dnes snad i cesta na toaletu musí mít příběh.

Už to skoro vypadá, jakoby se nedala prodávat kvalita bez této módní berličky.

+2/−2
16.3.2016 11:52

J45i11ř93í 10K35r11a55m88p83l 4426194476756

vy si pod příběhem asi představujete jen jednu věc.

On ten příběh může být třeba jen to, že víte, kde to vyrostlo a jak se to dostalo k vám na stůl. To je taky příběh

+3/−1
16.3.2016 16:27
Foto

F12r98a22n45t46i18š17e35k 76H74r20a11b50a85l 3613199616228

Já tomu v podstatě rozumím. Jen je to poslední dobou tak hojně používané, jako kdyby to bylo víno s přívlastkem. Již jsem se setkal s "hovězím s příběhem", "kávou s příběhem", "fotografií s příběhem", dokonce i s "košilí s příběhem". Jakoby ten původ a způsob vzniku produktu automaticky zvyšoval jeho kvalitu. Začíná to být pomalu nálepka, která má zvýšit atraktivitu artiklu.

+4/0
16.3.2016 17:11

J17a52n 72J75a31d30r84n27ý 4810644875526

Na většinu to prostě funguje. O to jde v marketingu

0/0
17.3.2016 8:49

T55o49m72a52s 46T47r62n47k61a 5964408183679

ale s tím jak často ochutnává bude za chvilku jak kobliha :)

0/0
16.3.2016 10:13

T35o82m97a84s 24T93r79n31k29a 5114948123369

zajimavé, připomíná mi to Hestona, ten suchý led a odvar z jehličí, bravo! možná jednou získá i druhou

+1/0
16.3.2016 10:08

Š76á90r59k29a 36Č51e46c34h29o69v37á 8968496245565

Daněk žije v lese a proto zázvor !;-D A žere se to syrové

+3/0
16.3.2016 8:01

E23v59a 19D21r64o17z94d46o86v41á 7669707185305

Kašpárka sleduji dlouho a musím říct, že co jsem podle něj uvařila, bylo vždycky super. Komunikovala jsem i s redakcí z TV Barrandov ohledně receptů a chápu jeho nevoli tam dál točit.

Ať se daří s konceptem Fieldu, snad najdu čas zaskočit.:-)

+1/0
15.3.2016 21:06

K35a48t76e49ř19i69n70a 87V42ý70b88o70r43n16á 6230699869

I Láďa Hruška by si měl otevřít svou rwstauraci. Každá michelinská hvězda v ČR dobrá! :-)

+5/−2
15.3.2016 20:25

P73e78t32r 18Č69e91r83m47á28k 9818535729860

Restauraci nebo jídelnu pro chudé?;-)

+2/0
15.3.2016 23:45

J68i79ř38í 13K93r31a59m57p39l 4536844356276

ten by dostal spíš rudou hvězdu

+1/0
16.3.2016 16:28

D47a31v92i73d 88R33y26c54h92e91t84s22k64ý 9566921120900

Gratulace, ale:

1. na fotce má výraz sériového vraha

2. "kostka ve skluzu"

+12/0
15.3.2016 14:39

K87a26r24e54l 12K18o42š39ť21á90l 8197391440355

Kostka ve skluzu, to je oč tu běží, trefněji bych to nevyjádřil. Ale nekritizovat, nebo vás místní snobi umínusují. ;-D

+3/0
15.3.2016 17:26

K47a81r52e53l 62K53o54š91ť30á56l 8427741870535

Pokud je vrcholem gastronomie flák syrového daňka s jeřabinami a zázvorem, to všechno zalité vývarem z jehličí, ale zásadně podávané na kameni, pak tahle rádoby špičková gastronomie mě prostě nezajímá. Suchý led jsem si nechal nakonec, to je jen další ukázka samoúčelných efektů gastronomického porna, jak to trefně nazývá Zdéňa Pohlreich.

+3/−8
15.3.2016 14:12

L90u38c74i66a 55L48e65s67k21o71v44s23k60a 5449762423166

a uz ste to ochutnal, ze tak "odborne a znalecky" kritizujete?

+6/−1
15.3.2016 15:20

J24a58n 65H47e39l22l12e39r 9578455946

a co je pro vás vrcholem gastronomie?

0/0
15.3.2016 18:41

M95a67r22c36e29l88a 47B81r25o52t83h94á68n78k70o79v18á 5490914202256

Zvěřinu mám ráda a jím ji celkem často, ale syrovou bych nechtěla. A pak, co má s daňkem zázvor? Ten v lese neroste, nebo to byl daněk cestovatel?

+1/0
16.3.2016 18:01

J86i50ř27í 26J31a15n60o26t72a 2369965123

super a BIO je faaakt na nic

+1/0
15.3.2016 14:02

M69a71r52t58i17n 92W71a95l93l26n63e40r 6625960674680

Hrozně mě štval s těmi zdrbnělinami...tak, a máme výborný salátek.

Ale z vařících programů jsem ho právě pro ten jeho styl měl si nejradši (i když to dvakrát nesleduji)

+1/0
15.3.2016 13:21

Š41á92r89k64a 35M78a18t27y94á20š97o82v86á 1651525252859

Gratuluju....VR^

+3/−1
15.3.2016 11:11

Š91á97r17k27a 30M10a55t30y23á31š70o86v85á 1631345472909

pane Emile Misko, vy nejste přející člověk?

0/0
16.3.2016 13:58

T83o78m46a42s 75V89a62r35g63a 1965934886185

palec hore R^

ps: to že se tady kupuje jen to nejlevnější jídlo má jednoduchý důvod, a ten se jmenuje chudoba

+6/−15
15.3.2016 8:46

M37a72r47t53i69n 97K60o51l20á92ř 1435444219575

prosím vás, vy asi nevíte jak vypadá chudoba....často kvalitnější potraviny nejsou o moc dražší, než to co je v akci, jen si stačí přečíst etiketu....

+19/−3
15.3.2016 10:25

L47u39k18á56š 72A45d94a80m73e78c 6530269170547

Co je chudoba spíš nevíte vy.

+3/−6
15.3.2016 12:41

M90i66l12a60n 40K15l92o96u48č41e92k 9364857499736

Chudoba je definovaná v každé zemi nějakou částkou, myslím, že ani chudí lidé u nás nemusí jíst šmejdy.

+6/0
15.3.2016 13:07

J84i12ř96í 63J42a24n94o55t50a 2319535233

chudí lidé v Česku mají na měsíc 2000 Kč, na jídlo, hygien.potřeby a třeba i na MHD, to vše v jednom, myslíte, že si mohou vyskakovat a kupovat kvalitu?

+4/0
15.3.2016 14:04







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.