Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Češi přišli na chuť řepkovému oleji. Kupují ho na úkor slunečnicového

Řepkový olej byl dlouho stranou zájmu českých zákazníků, kteří dávali přednost spíš oleji slunečnicovému. Loni však šly jeho prodeje i přes vyšší cenu nahoru. Důvodem může být propagační kampaň, kterou z větší části platili daňoví poplatníci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

J67i40ř42í 10D89v17o21ř12á67k 5925899370608

Řepkový olej je dobrý na mazání vrtáků , ruční pilky na kov , závitníků , .... . Na smažení slunečnicový , nebo sádlo .Do salátů olivový .

0/0
15.3.2016 16:58

P30a73v85e51l 36D82v51o79ř48á98k 8892319717588

Proti řepce a řepkovému oleji nemám apriori nic, má své výhody i nevýhody. Rozhodně jsem ale proti jejímu dotování a používání jako příměsi do pohonných hmot, to je prostě zvrhlost a vzhledem k opoře v zákoně navíc krádež za bílého dne.

+1/0
15.3.2016 6:54

A34n68t46o74n12í61n 65B63a27b82á34č24e37k 3462518595271

na smažení řízku lepší než slunečnicový - neprská zdaleka tolik

0/0
14.3.2016 23:59

J76i66ř78í 73N78o83v74o27t51n70ý 2428292405527

sádlo je sádlo.

+3/0
15.3.2016 12:58

T78o27m58á86š 43T31a28t86í75č93e65k 5560132270228

To je dobře. Ať oběti reklamy skupují olej řepkový, já si koupím slunečnicový levněji. :-)

+1/−2
14.3.2016 22:13

M55i14c37h87a81l 22N63o92v84á54k 7830709567604

Řepkový olej se dá pořídit o třetinu levněji vždycky.

+1/0
15.3.2016 6:51

T89o33m43á85š 40T54a95t78í59č17e37k 5970882900838

To nic nemění na tom, že jejich snížený zájem ten slunečnicový zlevní. :-)

0/−1
15.3.2016 8:14

P17e32t80r 57R15ů95ž66i14č40k58a 8392243343726

Mě je jedno, kdo pěstuje řepku a kdo slunečnici. Pro mě je důležité to, že řepka se během vegetačního období až 30x chemicky ošetřuje. U slunečnice je to podstatně méně! Z toho důvodu kupuji olej slunečnicový!

+1/−2
14.3.2016 18:42

Š41t59ě60p71á36n 85K70a32r69l72í71k 3254759543291

30x ošetřuje? To máte odkud? Při takové intenzitě postřiků by se to vůbec nevyplatilo pěstovat.

+4/0
14.3.2016 19:02

P59e82t33r 72R18ů77ž32i12č23k50a 8632333283126

Můj bratr tu řepku ošetřuje. Na přání zákazníků-pěstitelů.

0/−1
14.3.2016 20:03

P36e10t40r 70R15ů27ž57i76č36k62a 8152233843616

A dokonce na konci vegetačního období, pro rovnoměrné dozrávání se aplikuje neselektivní herbicid Roundup!

0/−1
14.3.2016 20:07

Š18t85ě89p29á22n 83K80a75r16l50í25k 3944199563461

když vynecháte zimu, tak to v podstatě znamená každý týden jeden postřik. opravdu ošetřuje jedno pole každý týden?

0/0
14.3.2016 20:23

P31e71t61r 51R29ů43ž71i40č53k70a 8362713813556

V jedné aplikaci může být použito několik přípravků. např. na škůdce a současně je aplikováno umělé hnojivo!

0/−1
14.3.2016 21:10

J70a67n 94P92á69t93r37a 5605441215

Jste dost dobre mimo, repka se chemicky osetruje na podzim cca trikrat a na jare cca tri-petkrat. Jsem pestitel takze to mam z prvni ruky R^ Jen pro zajimavost a porovnani psenice se behem vegetace chemicky osetruje cca šestkrat.

+3/0
14.3.2016 23:04

S43t31a60n93i88s55l20a17v 10K40u15l89h52á70n64e28k 8457544458574

Článek by měl být jasně označen jako reklama na Agrofert.

Jediný řepkový olej který kupuji a to nedobrovolně je v palivu do aut

+5/−1
14.3.2016 17:02

L84u22d97ě29k 45M82u30s12e49l61í19k 3696369

Doufám že to nebude dlouho trvat než ho tam přestanou míchat

+4/0
14.3.2016 18:49

T50o18m96á81š 76T51a97t60í28č71e51k 5500792250348

Inšaláh!

0/0
14.3.2016 22:15

J37a51n 57K82o24v85á35ř 8314331419587

Tak to asi budu za exota, když používám rýžový olej ...

+1/0
14.3.2016 16:37

M16i35c17h67a47l 30M44i62l11l62e67r 9466682129462

proc? My jsme radu let pouzivali repkovy, ale uz skoro 10 let davame prednost ryzovemu.R^

0/0
14.3.2016 16:40

V96ě65r50a 55B77e64n66o94v74á 9979140363

Proč? Je kvalitnější?

0/0
14.3.2016 17:28

M55i50c24h85a73l 49M27i45l72l52e60r 9336302159272

jemnejsi chut nez repkovy- netluce se s potravinami, hodi se i na majonezu, vysoky bod prepaleni - hodi se ke smazeni a fritovani

znamy jako Rice Bran Oil = olej z ryzovych otrub

0/0
15.3.2016 4:39

M23i71c69h14a88l 79M77i87l69l80e76r 9626932489392

Tominsky, nez tu budes chtit opet sirit takove nesmysly jako jsi napsal dole:

"olivový olej obsahuje 2x víc nasycených mastných kyselin než řepkový.

A nasycené kyseliny jsou ty špatné. Olivový olej je velmi nezdravý."

bud tak laskav a precti si nasledujici clanek, jehoz link prikladam.!!

http://zdrava-vyziva.zdrave.cz/olivovy-olej-a-jeho-ucinky-na-zdravi/

Obsahuje mimo jine slova "vysoké množství mono-nenasycených mastných kyselin"

Domnivam se, ze kdyz sis vyhledal materialy, vynechal ti zrak. Z mono-nenasycenych mastnych kyselin jsi vytvoril nasycene a tak jsi to okopiroval.

Ze bys nechapal rozdil mezi mono-nenasycenymi a nasycenymi. ?

+1/0
14.3.2016 16:14

M42i69c43h93a88l 22T85o75m92i95n50s66k72ý 9541155267344

Řepkový olej obsahuje méně nasycených mastných kyselin.

Takže je zdravější.

Nicméně ty žluté lány, ty jsou kvůli biopalivům a babišovo biodotacím od EU Rv

+1/−1
14.3.2016 15:47

K71a47r52e33l 14J92a24n55í76k 9618542155954

ta statistika by měla být spíše oleje lisované za studena vs tepelnou úpravou. Protože mezi např. kvalitním řepkovým a olivovým lze volně přecházet a do friťáku je zase jedno, jestli je to šunt z řepky nebo slunečnice.

0/−1
14.3.2016 15:02
Foto

P86a33t95r43i19k 90C88h36r26z 4148379942759

to není. Slunečnicový olej není vhodný na smažení, přepaluje se dříve, než řepkový.

+4/0
14.3.2016 15:05

K18a47r23e14l 43J64a63n51í89k 9558942165384

ok, takový argument beru. Ale něco mi říká, že když už si dopřeji jedou za čas smažené, tak s nezdravostí počítám a olej po smažení beztak vždy vyléváme.

0/−1
14.3.2016 15:10

M76a29r47t21i60n 41K70a95r19á26s69e39k 9458233378978

Zalezi, pokud sezenete na fritovani specialni slunecnicovy olej HOSO, tak tak ten je urcite lepsi nez repka (ve smyslu tepelne stalejsi)...

0/−1
14.3.2016 16:00

V55ě42r25a 37B38e83n75o42v72á 9279890503

Na smažení? Nyní doporučují jen sádlo, domnívám se, že všechna doporučení jsou jen byznys.

+1/0
14.3.2016 17:29
Foto

P53a95t76r11i36k 80C24h69r87z 4158539952349

Ano, sádlo je jedna z nejlepších voleb. Třeba na takový vepřový řízek není nic lepšího - už proto, že se to chuťově "netluče", také se na sádle méně přichytává k pánvi, než na oleji.

Sádlo má sice nižší teplotu, kdy se začne přepalovat, na druhou stranu prý ani při přepalování nevznikají některé škodlivé látky jako u rostlinných tuků.

Pravděpodobně nejlepší je přepuštěné máslo.

0/0
14.3.2016 17:51

I78v98a30n 52P73r96o50c35h53á44z23k79a 3771104915525

Vylhaný článek na objednávku. Řepkový olej skoro nikdo dobrovolně nekupuje.

0/−9
14.3.2016 14:37

J15i48ř42í 50E29r52b22e49n 1683124646987

Já třeba jo, Manku od Jenčkových z Holína. Akorát že na Heuréce ho koupíte za 59 Kč a v normálním krámě za 42 korun...

0/0
15.3.2016 20:39

P67a20v50e87l 29C13h58a84m54r88á97d 4307490259105

Také jsem přešel na řepkový, vydrží vyšší teploty a déle.

+7/0
14.3.2016 14:19

P61e63t31r 58S80u31c27h81ý 1668209544156

Já osobně používám poslední dobou váhradně olivový olej. Je ale pravda, ža olej celkově používám dost málo, takže mi 1L vydrží klidně 2-3 měsíce, takže mi nevadí ani cena cca 170kč/L (kdybych jej používal často, tak už by to problém asi byl).

+1/−1
14.3.2016 14:17

M36i85c80h83a70l 41T50o67m42i93n34s59k74ý 9501165967264

olivový olej obsahuje 2x víc nasycených mastných kyselin než řepkový.

A nasycené kyseliny jsou ty špatné.

Olivový olej je velmi nezdravý.

0/−5
14.3.2016 15:52

M49i22c10h14a51l 60M85i47l53l83e77r 9506372829772

8-o8-o8-o8-o

smarja, takove broskvoviny!

0/0
14.3.2016 16:05

J73i96ř31í 98N73o14v36o87t98n56ý 2668662385707

To vysvětli jižanským národům s absencí srdečních a cévních chorob, mudrlante.

+1/0
15.3.2016 13:03

M82i39c24h29a65l 26M97i53l11l84e34r 9946462279572

to mi pripomina jak sousedova matka, Spanelka, 85 let sla na kazdorocni pravidelnou prohlidku k doktorovi. Doktor se podival na jeji krevni testy a rikal "Mrs. Rodriguez, vase cholesterolove hladiny jsou vyborne. Na cem varite?" Ona odpovedela " Ja jsem od detstvi jenom na olivovem oleji, pane doktore".

0/0
15.3.2016 18:45

P72a27v15e20l 56B84í76n29a 1173335212223

Jaká kampaň? To si ten naivní pasáček vepřů chce přivlastnit zásluhy za něco, co se stalo 'samo od spoda'? Nebo z těch peněz platili diskutující maminy a přispěli panu Vaňkovi na pořad? Jak to je?

+2/0
14.3.2016 13:28

P33e11t56r 83S92u56c75h69ý 1548629304716

Přesně, o tu kampaň jsem ani nezavadil ...

+1/0
14.3.2016 14:10

K65a78r29e95l 45V73o77h66n19o40u35t 4388619560807

Řepkový olej, tedy z brukve řepky, není na vaření moc dobrý. Lepší je olej z brukve řepáku.

0/0
14.3.2016 12:36

J15o19s17e95f 53V14l74t52a53v10s40k47y 3695565121203

To zrejme kupuji z lasky k Babisovi :))))

0/−3
14.3.2016 11:12

R96a42d53i77m 65P80o83l43á54š53e13k 9926743289329

Já používám slunečnicový olej na studenou kuchyni, mimochodem je hnusný, má proti řepkovému takovou umělou prázdnou chuť. A tam, kde není vyšší teplota než 100 st C, třeba na další fázi po smažení jídel, kdy se to jídlo už podlévá vodou, protože je levnější než řepkový.

A řepkový olej na teplou kuchyni. Tam zas bývají dost rozdíly mezi řepkovými oleji, dražší řepkové značkové, třeba od Lukany bývají o dost chutnější než ty neznačkové levné.

0/0
14.3.2016 10:20

P46e75t90r 64K45r55á34t27k61ý 5149766516451

dříve se říkalo, že slunečnicový je zdravější, v tom aby se člověk vyznal...

0/0
14.3.2016 10:17

R42a40d96i61m 37P25o41l28á12š13e29k 9346353729509

Slunečnicový má být zdravější pro studenou kuchyni a jako základ všelijakých mazání na kůži. Řepkový má být zdravější na smažení.

Aspoň takhle to mám zapamatováno já.

+3/0
14.3.2016 10:22

T10o11m81á76š 35D77v93o71ř78á91k 3665633716256

Máte to zapamatováno správně.

+1/0
14.3.2016 13:17

Z91d73e87n38ě47k 10P24r56o50k64o59p 9858135433711

To je zase PR článek.))

+3/0
14.3.2016 10:11

K71a39r19e81l 82E27n60d32l98e26r 3673480670275

Dáváme a nadále budeme dávat přednost oleji slunečnicovému, s neutrální chutí a bez vůně, místo toho po zahřátí hnusně smrdícího řepkového.

+2/−1
14.3.2016 9:54

M69i70l60a68n 13K20l39o40u94č86e72k 9364527599266

Ten ovšem není vhodný příliš na tepelnou úpravu.

+3/0
14.3.2016 10:13

M27a48r73t59i98n 17K61a56r81á88s97e40k 9518873218798

Ja ze stejneho duvodu jako vy dama prednost repkovemu pred slunecnicovym.... ja fakt ze nekupuju ten nejvetsi low cost, tak nevim jeslti treba levnejsi repkac nejak nesrmdi...

0/0
14.3.2016 14:09

D60a55v39i80d 92P97e27c10a 1325424401436

Je to stejné jako s preferencemi ANO. Nikomu to nechutná, nikdo na tom nevari, ale to autorům oslavnych článků nevadí.

+2/0
14.3.2016 9:54







Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.