Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Češi přišli na chuť řepkovému oleji. Kupují ho na úkor slunečnicového

Řepkový olej byl dlouho stranou zájmu českých zákazníků, kteří dávali přednost spíš oleji slunečnicovému. Loni však šly jeho prodeje i přes vyšší cenu nahoru. Důvodem může být propagační kampaň, kterou z větší části platili daňoví poplatníci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

J74i77ř55í 47D32v63o50ř75á49k 5585249550458

Řepkový olej je dobrý na mazání vrtáků , ruční pilky na kov , závitníků , .... . Na smažení slunečnicový , nebo sádlo .Do salátů olivový .

0/0
15.3.2016 16:58

P46a19v51e24l 54D34v20o95ř29á28k 8142719887358

Proti řepce a řepkovému oleji nemám apriori nic, má své výhody i nevýhody. Rozhodně jsem ale proti jejímu dotování a používání jako příměsi do pohonných hmot, to je prostě zvrhlost a vzhledem k opoře v zákoně navíc krádež za bílého dne.

+1/0
15.3.2016 6:54

A83n54t11o91n76í45n 98B89a42b59á54č77e15k 3372838265831

na smažení řízku lepší než slunečnicový - neprská zdaleka tolik

0/0
14.3.2016 23:59

J52i72ř57í 75N65o76v20o89t61n81ý 2508542595507

sádlo je sádlo.

+3/0
15.3.2016 12:58

T75o43m38á65š 31T47a66t46í19č45e56k 5750902680768

To je dobře. Ať oběti reklamy skupují olej řepkový, já si koupím slunečnicový levněji. :-)

+1/−2
14.3.2016 22:13

M81i21c13h43a60l 98N40o59v28á76k 7900119257624

Řepkový olej se dá pořídit o třetinu levněji vždycky.

+1/0
15.3.2016 6:51

T58o44m82á18š 77T44a76t70í61č78e27k 5150622220288

To nic nemění na tom, že jejich snížený zájem ten slunečnicový zlevní. :-)

0/−1
15.3.2016 8:14

P88e84t51r 23R42ů10ž39i51č26k89a 8762133773476

Mě je jedno, kdo pěstuje řepku a kdo slunečnici. Pro mě je důležité to, že řepka se během vegetačního období až 30x chemicky ošetřuje. U slunečnice je to podstatně méně! Z toho důvodu kupuji olej slunečnicový!

+1/−2
14.3.2016 18:42

Š53t56ě64p31á55n 86K21a92r82l89í41k 3524219583331

30x ošetřuje? To máte odkud? Při takové intenzitě postřiků by se to vůbec nevyplatilo pěstovat.

+4/0
14.3.2016 19:02

P25e55t45r 27R40ů38ž91i48č86k82a 8622293923666

Můj bratr tu řepku ošetřuje. Na přání zákazníků-pěstitelů.

0/−1
14.3.2016 20:03

P28e11t41r 97R32ů17ž32i62č83k17a 8342173953116

A dokonce na konci vegetačního období, pro rovnoměrné dozrávání se aplikuje neselektivní herbicid Roundup!

0/−1
14.3.2016 20:07

Š60t80ě88p87á79n 27K11a44r41l84í47k 3194619173771

když vynecháte zimu, tak to v podstatě znamená každý týden jeden postřik. opravdu ošetřuje jedno pole každý týden?

0/0
14.3.2016 20:23

P48e91t67r 28R35ů64ž88i10č53k88a 8502113613706

V jedné aplikaci může být použito několik přípravků. např. na škůdce a současně je aplikováno umělé hnojivo!

0/−1
14.3.2016 21:10

J37a91n 33P41á90t87r15a 5925741485

Jste dost dobre mimo, repka se chemicky osetruje na podzim cca trikrat a na jare cca tri-petkrat. Jsem pestitel takze to mam z prvni ruky R^ Jen pro zajimavost a porovnani psenice se behem vegetace chemicky osetruje cca šestkrat.

+3/0
14.3.2016 23:04

S74t64a82n69i56s59l23a55v 24K84u44l25h66á87n69e45k 8717804448984

Článek by měl být jasně označen jako reklama na Agrofert.

Jediný řepkový olej který kupuji a to nedobrovolně je v palivu do aut

+5/−1
14.3.2016 17:02

L38u26d48ě72k 13M91u24s76e69l29í71k 3556269

Doufám že to nebude dlouho trvat než ho tam přestanou míchat

+4/0
14.3.2016 18:49

T28o53m69á80š 28T53a92t74í93č85e76k 5360222350448

Inšaláh!

0/0
14.3.2016 22:15

J70a54n 25K34o57v75á19ř 8574261209667

Tak to asi budu za exota, když používám rýžový olej ...

+1/0
14.3.2016 16:37

M64i45c45h84a94l 22M88i97l47l44e10r 9646532379502

proc? My jsme radu let pouzivali repkovy, ale uz skoro 10 let davame prednost ryzovemu.R^

0/0
14.3.2016 16:40

V33ě43r39a 70B45e89n65o79v15á 9259130473

Proč? Je kvalitnější?

0/0
14.3.2016 17:28

M97i50c18h94a53l 70M60i88l57l38e18r 9906642479242

jemnejsi chut nez repkovy- netluce se s potravinami, hodi se i na majonezu, vysoky bod prepaleni - hodi se ke smazeni a fritovani

znamy jako Rice Bran Oil = olej z ryzovych otrub

0/0
15.3.2016 4:39

M86i98c70h89a71l 95M16i51l74l28e55r 9736762979652

Tominsky, nez tu budes chtit opet sirit takove nesmysly jako jsi napsal dole:

"olivový olej obsahuje 2x víc nasycených mastných kyselin než řepkový.

A nasycené kyseliny jsou ty špatné. Olivový olej je velmi nezdravý."

bud tak laskav a precti si nasledujici clanek, jehoz link prikladam.!!

http://zdrava-vyziva.zdrave.cz/olivovy-olej-a-jeho-ucinky-na-zdravi/

Obsahuje mimo jine slova "vysoké množství mono-nenasycených mastných kyselin"

Domnivam se, ze kdyz sis vyhledal materialy, vynechal ti zrak. Z mono-nenasycenych mastnych kyselin jsi vytvoril nasycene a tak jsi to okopiroval.

Ze bys nechapal rozdil mezi mono-nenasycenymi a nasycenymi. ?

+1/0
14.3.2016 16:14

M39i69c91h74a90l 56T38o49m55i92n91s48k92ý 9931345477164

Řepkový olej obsahuje méně nasycených mastných kyselin.

Takže je zdravější.

Nicméně ty žluté lány, ty jsou kvůli biopalivům a babišovo biodotacím od EU Rv

+1/−1
14.3.2016 15:47

K97a74r78e79l 44J35a40n50í90k 9978422755974

ta statistika by měla být spíše oleje lisované za studena vs tepelnou úpravou. Protože mezi např. kvalitním řepkovým a olivovým lze volně přecházet a do friťáku je zase jedno, jestli je to šunt z řepky nebo slunečnice.

0/−1
14.3.2016 15:02
Foto

P95a83t89r90i98k 48C98h88r56z 4678579592249

to není. Slunečnicový olej není vhodný na smažení, přepaluje se dříve, než řepkový.

+4/0
14.3.2016 15:05

K95a79r57e23l 57J50a79n48í75k 9118292845944

ok, takový argument beru. Ale něco mi říká, že když už si dopřeji jedou za čas smažené, tak s nezdravostí počítám a olej po smažení beztak vždy vyléváme.

0/−1
14.3.2016 15:10

M43a60r33t98i57n 94K72a57r96á17s57e11k 9948853488268

Zalezi, pokud sezenete na fritovani specialni slunecnicovy olej HOSO, tak tak ten je urcite lepsi nez repka (ve smyslu tepelne stalejsi)...

0/−1
14.3.2016 16:00

V51ě17r30a 30B29e39n59o91v77á 9509910953

Na smažení? Nyní doporučují jen sádlo, domnívám se, že všechna doporučení jsou jen byznys.

+1/0
14.3.2016 17:29
Foto

P58a30t82r70i16k 13C14h47r65z 4568199612859

Ano, sádlo je jedna z nejlepších voleb. Třeba na takový vepřový řízek není nic lepšího - už proto, že se to chuťově "netluče", také se na sádle méně přichytává k pánvi, než na oleji.

Sádlo má sice nižší teplotu, kdy se začne přepalovat, na druhou stranu prý ani při přepalování nevznikají některé škodlivé látky jako u rostlinných tuků.

Pravděpodobně nejlepší je přepuštěné máslo.

0/0
14.3.2016 17:51

I66v98a72n 10P21r61o63c40h32á34z92k97a 3631744145115

Vylhaný článek na objednávku. Řepkový olej skoro nikdo dobrovolně nekupuje.

0/−9
14.3.2016 14:37

J40i31ř17í 13E76r97b75e34n 1853944906807

Já třeba jo, Manku od Jenčkových z Holína. Akorát že na Heuréce ho koupíte za 59 Kč a v normálním krámě za 42 korun...

0/0
15.3.2016 20:39

P11a59v93e97l 67C44h61a40m86r91á65d 4887380649365

Také jsem přešel na řepkový, vydrží vyšší teploty a déle.

+7/0
14.3.2016 14:19

P95e88t72r 51S37u10c46h34ý 1358129584196

Já osobně používám poslední dobou váhradně olivový olej. Je ale pravda, ža olej celkově používám dost málo, takže mi 1L vydrží klidně 2-3 měsíce, takže mi nevadí ani cena cca 170kč/L (kdybych jej používal často, tak už by to problém asi byl).

+1/−1
14.3.2016 14:17

M67i32c48h24a26l 69T82o39m71i39n94s40k29ý 9221735237484

olivový olej obsahuje 2x víc nasycených mastných kyselin než řepkový.

A nasycené kyseliny jsou ty špatné.

Olivový olej je velmi nezdravý.

0/−5
14.3.2016 15:52

M64i27c73h21a71l 79M44i23l52l62e79r 9636352679952

8-o8-o8-o8-o

smarja, takove broskvoviny!

0/0
14.3.2016 16:05

J18i34ř93í 17N48o77v49o28t54n34ý 2638652925417

To vysvětli jižanským národům s absencí srdečních a cévních chorob, mudrlante.

+1/0
15.3.2016 13:03

M31i24c36h32a85l 70M83i83l96l94e51r 9136112729162

to mi pripomina jak sousedova matka, Spanelka, 85 let sla na kazdorocni pravidelnou prohlidku k doktorovi. Doktor se podival na jeji krevni testy a rikal "Mrs. Rodriguez, vase cholesterolove hladiny jsou vyborne. Na cem varite?" Ona odpovedela " Ja jsem od detstvi jenom na olivovem oleji, pane doktore".

0/0
15.3.2016 18:45

P12a74v46e71l 98B31í93n28a 1653745702253

Jaká kampaň? To si ten naivní pasáček vepřů chce přivlastnit zásluhy za něco, co se stalo 'samo od spoda'? Nebo z těch peněz platili diskutující maminy a přispěli panu Vaňkovi na pořad? Jak to je?

+2/0
14.3.2016 13:28

P98e29t85r 17S24u51c80h30ý 1488539414486

Přesně, o tu kampaň jsem ani nezavadil ...

+1/0
14.3.2016 14:10

K96a21r34e36l 97V65o44h76n75o21u52t 4588279930937

Řepkový olej, tedy z brukve řepky, není na vaření moc dobrý. Lepší je olej z brukve řepáku.

0/0
14.3.2016 12:36

J20o36s95e69f 56V25l54t83a64v21s86k37y 3615295521673

To zrejme kupuji z lasky k Babisovi :))))

0/−3
14.3.2016 11:12

R57a43d97i73m 86P96o67l29á10š40e93k 9486873759369

Já používám slunečnicový olej na studenou kuchyni, mimochodem je hnusný, má proti řepkovému takovou umělou prázdnou chuť. A tam, kde není vyšší teplota než 100 st C, třeba na další fázi po smažení jídel, kdy se to jídlo už podlévá vodou, protože je levnější než řepkový.

A řepkový olej na teplou kuchyni. Tam zas bývají dost rozdíly mezi řepkovými oleji, dražší řepkové značkové, třeba od Lukany bývají o dost chutnější než ty neznačkové levné.

0/0
14.3.2016 10:20

P89e30t56r 70K92r51á83t83k32ý 5519376686251

dříve se říkalo, že slunečnicový je zdravější, v tom aby se člověk vyznal...

0/0
14.3.2016 10:17

R20a37d82i56m 33P52o93l25á29š29e17k 9236683759699

Slunečnicový má být zdravější pro studenou kuchyni a jako základ všelijakých mazání na kůži. Řepkový má být zdravější na smažení.

Aspoň takhle to mám zapamatováno já.

+3/0
14.3.2016 10:22
Foto

T26o31m16á95š 88D83v96o17ř14á58k 3585263736596

Máte to zapamatováno správně.

+1/0
14.3.2016 13:17

Z74d31e59n37ě51k 18P71r56o46k25o44p 9808215693101

To je zase PR článek.))

+3/0
14.3.2016 10:11

K49a57r34e75l 23E66n11d45l40e79r 3413230300785

Dáváme a nadále budeme dávat přednost oleji slunečnicovému, s neutrální chutí a bez vůně, místo toho po zahřátí hnusně smrdícího řepkového.

+2/−1
14.3.2016 9:54

M97i74l36a30n 64K54l96o56u84č27e66k 9964697849896

Ten ovšem není vhodný příliš na tepelnou úpravu.

+3/0
14.3.2016 10:13

M61a17r71t36i16n 63K11a33r50á59s92e73k 9858283578208

Ja ze stejneho duvodu jako vy dama prednost repkovemu pred slunecnicovym.... ja fakt ze nekupuju ten nejvetsi low cost, tak nevim jeslti treba levnejsi repkac nejak nesrmdi...

0/0
14.3.2016 14:09

D94a51v77i48d 49P18e60c55a 1255134911716

Je to stejné jako s preferencemi ANO. Nikomu to nechutná, nikdo na tom nevari, ale to autorům oslavnych článků nevadí.

+2/0
14.3.2016 9:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.