Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Co jsou fakta a co mýty kolem palmového oleje? Čtenářům odpovídal expert

Málokdy v minulosti vzbudilo mezi tuzemskými spotřebiteli něco takový rozruch, jako je využívání palmového oleje v potravinách. Některým vadí, že kvůli surovině do cukrovinek a margarínů mizí deštné pralesy v Indonésii. Odborník na potravinové oleje Jiří Brát odpovídal čtenářům iDNES.cz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P65e96t77r 60V22o95ň20k55a 2987753859433

Chytrej jak rádio, tak ať si ty šmakulády s palmáčem baští sám. Už to se*ou do všeho.Rv;-€

+3/−1
11.4.2016 23:18

P97ř56e30m87y73s14l 32H81o69r19á68č98e81k 4745880472792

lobista

+3/0
11.4.2016 16:23

T17o13m88a77s 92N73o98v90o86t29n77y 1811284706115

Takže pokračuje uměle vyvolaná hysterie na facebooku stále dál, předpokládám, že bude kvikotu, že pán je zaplacený a kdo ví co.

+2/−2
11.4.2016 15:55

L48u27k94á66š 91A46d25a37m66e74c 6550839370677

Vzhledem k tomu, že má za sebou 22 let jako vysoký manažer Unileteru tak je zaplacen zcela určitě. Ptát se jeho na tuky je asi tak stejné jako ptát se manažera Phillip Morris na škodlivost kouření.

+8/−2
11.4.2016 16:14

J90a23k23u44b 65Š61p95r78i40n18g78e37r 9241732222

Právě že to dělá 22 let znamená, že o tom bude něco vědět, na rozdíl od laiků, kteří i o palmáči přečtou max. na wikipedii (a to opravdu není důvěryhodný zdroj).

+2/−2
12.4.2016 7:39

L44u62k90á36š 50A38d80a35m71e51c 6220249650737

Chtěl bych především poděkovat panu expertu z chemického koncernu Unilever. Snažil se pěkně, ale i tak budu nadále ignorovat jeho výbornou Ramu, Perlu, Míšu, obecně produkty obsahující skvělé produkty chemického průmyslu vydávané kdo ví proč za potraviny.

+6/−4
11.4.2016 15:51

P49e35t97r 53N17o59v60o86t68n14y 1351440861

Zrovna rama a perla bude plná ztužených rostlinných tuků, kteří místní diskuzní "experti" prosazují jako "tradiční" proti palmovému tuku.

+2/0
11.4.2016 16:34

R31a26d36e82k 67S86ý22k91o61r20a 9307461409501

Doporučuji aplikovat PO 3x denně, k snídani namazat na chleba, k obědu standardně do misky jako polévku a k večeři si uplácat z oleje třeba řízek, smažit již není nutné.

Dobrou chuť.

+2/0
11.4.2016 15:33

V84í42t 19G93a19b82r63i74e44l 5384113256307

Tato diskuze je krásnou ukázkou inteligence českého občana.

+3/0
11.4.2016 15:15

T15o84m11á14š 67N45o12v45á48k 5504347859419

Takze i Vas, pokud jste cesky obcan.

+2/0
11.4.2016 15:23

M96i85r37e43k 46G43a85j23e29r 5451836719260

To je argument pro nebo proti? Nebo proti cemu?

0/0
13.4.2016 4:04

L50u76c47i62a60n 48P39a84p96a71z55i35a28n 5414727141815

Do středoevropských tradičních receptur patří jen středoevropské tradiční suroviny, žádný palmový či kokosový olej. Proto kupuji jen takové sladkosti a výrobky, kde tomu skutečně takto je. Pokud není, ingnoruji je. A věřím, že nejsem jediný. Doporučuji výrobcům, aby slyšeli hlas lidu a nikoli rádoby expertů.

+4/−4
11.4.2016 14:40

R95a69d52e83k 95S32ý77k57o11r67a 9787851299701

Pečeme si sušenky a všechno ostatní sami. Není nad to vědět, co člověk jí a hlavně ta chuť je naprosto, ale naprosto jiná. Do máslových sušenek prostě patří pouze máslo a žádný palmový olej, ať si je třeba zdravý jak chce a je proti všem neduhům světa, je mi to jedno :-)

+3/0
11.4.2016 15:35

J81a67n 82V73á85c94l70a12v71í35k 3912666101399

I pokud jsou puvodni suroviny zdravotne horsi nez suroviny nove? Brambory nebo rajcata jsou tradicni nebo vzhledem k puvodu take ne?

+1/0
11.4.2016 15:40

Z71u89z18a66n80a 55V41l11a75c55h97o92v50á 8396812890

Popravdě ať je palmový olej škodlivý či ne, prostě sušenky se nedají jíst. Tak si je radši upeču dětem sama.

+9/0
11.4.2016 14:04

M38a27r28t84i36n 63S46t73a89u40f95č11í98k 1491217706392

Úspora při použití palmového oleje nemůže obhájit kácení pralesů v takovém rozsahu. Jen aby něco podobného nenapadlo indiány v amazonii nebo v africe

+3/0
11.4.2016 13:53

M21a56r70t94i88n77a 62D89v35o36ř81á97k39o96v77á 3614413520124

Je to jednoduché, veškeré ztužené rostlinné tuky jsou nezdravé. Akorát jsou levné a dá se na nich dobře vydělat.

+10/0
11.4.2016 13:43

M37i82c21h86a63l 53M30a17l65ý 5112144749553

"Fakta a mýty" - asi tisíckrát omletá floskule, které ale na iDNES nedokážou odolat. Takže děkujeme za tento "příspěvek" k jazykové kultuře.

0/0
11.4.2016 13:39

J57i80ř78í 10J70e42z67d32i39n16s73k73ý 8208472183419

Mě je jedno, že se kácej pralesy, dřevo doroste rychleji než jsme schopni ho kácet... Ale plamovej olej má jinou chuť a s tim mám problém.

+3/−3
11.4.2016 13:36

V65l13a31d87i79m28í36r 82M73a59c17a35n 4338413811694

Přestal jsem jíst všechny výrobky od Opavie, který je vyrábí podle "tradičních receptur" a z "tradičních" surovin. A evidentně nejsem jediný, soudě podle toho, že klesá prodej cukrovinek z Opavie i jejich cena.

+19/−1
11.4.2016 13:19

J34i76ř33í 83P48a95u81l 3416805697692

A všímáte si, že na rozdíl od dřívější doby, regály s Tatrankami,....zůstavají zaplněné i v dobách slev.

+6/−1
11.4.2016 13:58

R60a81d80e88k 79S19ý68k57o68r48a 9707341689111

Vždyť už to ani ten Punťa nežere :-)

+3/0
11.4.2016 15:38

M60i73r86e67k 17G24a13j81e41r 5901506229400

To take pekne vyvraci argument, ze vyrobci musi do vseho davat palmovy olej, protoze jinak by to bylo tak drahe, ze by to lide nekoupili. Proste to nebudou kupovat s palmovym olejem.

0/0
13.4.2016 4:07

M48a46g65d23a23l77e36n45a 52H32r23o21n65o38v61s58k78á 3940312674929

Hm, pánovy odpovědi jsou značně odměřené, koneckonců jako suchar i vypadá...

+1/−2
11.4.2016 13:17

T12o61m45a77s 97N57o88v67o56t26n59y 1651164986635

Pořád lepší suchar, který má co říct, než zpovykané holčičky z facebooku, co bojují proti největšímu zlu světa - palmovému oleji bez ohledu na fakta a skutečnost.

+2/0
11.4.2016 15:58

V62l23a17d73i53m39í86r 67M39a18c77a39n 4558123551324

Plky za prachy nadnárodních monopolů...

+6/−1
11.4.2016 13:14

H83e39l83e80n52a 63L61a76y98e38r86o62v64á 3653944163710

http://ona.idnes.cz/palmovy-olej-vliv-na-zdravi-a-planetu-dwn-/zdravi.aspx?c=A150702_164004_zdravi_haa

Dneska je každý "expert" 8-o

+2/0
11.4.2016 12:57

L55u59k25á42š 17Š59m29a57h31e58l 2197674492214

V těchto výrobcích hraje palmový olej roli strukturního tuku a náhrady se opravdu těžko hledají.

A jak to dělali výrobci před tím, než byl palmový olej používán? Horalky a tatranky existovaly i za socialismu...

+12/−1
11.4.2016 12:39

L38u10k23á13š 43Š31l69e78h80o69f52e22r 1763399575799

A vy myslíte, že palmový olej ne? ;-D

+2/−6
11.4.2016 12:39

L75u52k21á44š 49Š40m10a72h67e95l 2767304332164

Ne v Tatrankách. https://cs.wikipedia.org/wiki/Tatranky

+6/0
11.4.2016 12:44

L39u28k89á69š 47Š50l36e64h80o12f38e33r 1893469605469

Gratuluju, umíte používat Wikipedii... Ale o složení původních tatranek tam není ani slovo ;-)

+3/−10
11.4.2016 12:47

J17a17k79u91b 10N39e91p95e10ř93e60n82ý 4125704626728

To nemění nic na tom, že v tatrankách se palmový olej před třiceti lety nepoužíval.

+11/0
11.4.2016 12:59

P11e60t46r 45K81o57l49á87ř 2428347254561

Trapné ...

+2/0
11.4.2016 13:30

B62o47h12u76m81í31r 45M40r22á26k35a 6475288607774

Mě by taky moc zajímalo dřívější složení oplatek a čokolád.Pamatuji si, že čokoláda na miňonkách se odlupovala jako plátek a teď je to šlichta, od které si upatláme prsty a o chuti ani nemluvím..

+14/0
11.4.2016 12:46

A50d50a42m 14H96u98r67t70a 2261452987100

Taky si vzpomínám, když jsem okousával čokoládu z Margot nebo Fidorky. Dneska si o tom můžu nechat zdát. Přešel jsem raději na salát:-)

+5/0
11.4.2016 13:38

J70a34k32u51b 22Š95p66r79i53n40g23e80r 9351872412

Vy si opravdu pamatujete chuť 20 let? 8-o Až příště budete chtít odlupovat plátky čokolády z mimoněk, nebuďte na sluníčku při 40 °C ;-)

+2/−6
11.4.2016 14:37

R37a70d47e29k 20S44ý39k88o19r90a 9837821529651

Představte si, že smyslová paměť funguje lépe, než Vaše snaha o to být za každou cenu vtipný.

+4/−1
11.4.2016 15:49

J47a44k16u64b 85Š45p39r50i91n13g94e15r 9631202702

Ode mě to nebyl vtip ani jeho pokus. Paměť je zrádná, viz. selektivní paměť. Člověk si sotva pamatuje, jak mu rodiče říkali, jaký je flákač a jak je zkažený, natož chuť nějaké potraviny.

+1/−1
11.4.2016 17:03

J96a12n 89V26á72c78l38a88v73í60k 3792606891919

Minonky byly donedavna "oplatky s kakaovou naplni v horke cokolade", pak se z nich staly "oplatky s kakaovou naplni v kakaove poleve" ... hadam, ze podobných par "vylepseni" absolvovaly uz předtím.

+1/0
11.4.2016 22:50

J62a12k15u82b 96Š10p74r74i45n29g32e55r 9901402962

Je to možné.

0/0
12.4.2016 7:38
Foto

H37o16n48z33a 34T98r30u85s80i61n48a 9730640760746

Používaly se částečně ztužené tuky. Naštěstí se již téměř nepoužívají a byly nahrazeny zdravějšími alternativami, jako je zejména palmový olej.R^

+6/−6
11.4.2016 12:55

M21a83g58d89a12l20e42n13a 57H37r72o95n36o25v79s52k56á 3820972424639

Ne olej, tuk. Plně ztužený.

+1/−1
11.4.2016 13:18

N52i53k50o67l37a13j 84M95a26l48í35k 5104803520561

Poslyště, a víte vy, jaký je rozdíl mezi tukem a olejem? Z chemického pohledu je to v podstatě to stejné, pouze jiná konzistence.

Samo, že plně ztužený je ale... Rv.

+1/0
11.4.2016 14:13

M44a17r81t16i35n 95K15a30r75á71s56e89k 9538453678308

Palmac ale na rozdil od tech ostatnich co se pouzivaly drive neni treba ztuzova

+1/0
11.4.2016 17:02

B18o93h76u77m29í16r 45M60r51á15k98a 6725408567564

Výrobcům jde o co největší zisky a mně o to, že se ty hnusy nedají jíst..;-€. A krávy se likvidují, protože mléko a máslo nejde na odbyt.

+13/−2
11.4.2016 12:38

B10o24h98u10m98í47r 89M60r56á27k57a 6445478607414

A taky mě překvapuje, jak si někdo pospíšil, aby nám vysvětlil, že palmový olej je vlastně dobrota. Škoda, že radši nezareagovali výrobci :-/!!

+8/−1
11.4.2016 12:42

T37o16m71a12s 67N78o71v58o78t65n86y 1741704736535

Dobrota to není, ale je to lepší alternativa než to, co se používalo dřív.

+1/0
11.4.2016 16:00

J10a31k13u40b 98N42e52p31e68ř30e19n55ý 4865264716878

Podle odpovědí pana odborníka Bártla jsem došel k závěru, že palmový olej není našemu zdraví škodlivý, pokud ho nebudeme jíst. To by potažmo mohlo znamenat, že cigarety vůbec neškodí zdraví, pokud je nebudeme kouřit. Je to velmi inspirativní úhel pohledu na svět okolo nás.. ;-)

+23/−2
11.4.2016 12:32

P87e25t14r 54K67o45l34á84ř 2548427444361

Jak tak koukám na fotku pana "experta", tak se mi vybavuje Hannibal Lecter ...:-P

+2/−2
11.4.2016 12:21

P51e29t81r 13K84o85l53á13ř 2448267574101

22 let v Unileveru ... To vysvětluje mnohé, ale nevěřil bych mu ani slovo ...:-/

+7/−1
11.4.2016 12:33







Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.