Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Co jsou fakta a co mýty kolem palmového oleje? Čtenářům odpovídal expert

Málokdy v minulosti vzbudilo mezi tuzemskými spotřebiteli něco takový rozruch, jako je využívání palmového oleje v potravinách. Některým vadí, že kvůli surovině do cukrovinek a margarínů mizí deštné pralesy v Indonésii. Odborník na potravinové oleje Jiří Brát odpovídal čtenářům iDNES.cz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P93e68t64r 79V81o41ň21k88a 2327303289523

Chytrej jak rádio, tak ať si ty šmakulády s palmáčem baští sám. Už to se*ou do všeho.Rv;-€

+3/−1
11.4.2016 23:18

P13ř43e63m54y28s28l 52H32o15r43á53č44e68k 4765200682512

lobista

+3/0
11.4.2016 16:23

T66o20m65a16s 41N84o15v59o37t87n32y 1941624486565

Takže pokračuje uměle vyvolaná hysterie na facebooku stále dál, předpokládám, že bude kvikotu, že pán je zaplacený a kdo ví co.

+2/−2
11.4.2016 15:55

L45u29k14á24š 63A95d80a66m23e11c 6630879350207

Vzhledem k tomu, že má za sebou 22 let jako vysoký manažer Unileteru tak je zaplacen zcela určitě. Ptát se jeho na tuky je asi tak stejné jako ptát se manažera Phillip Morris na škodlivost kouření.

+8/−2
11.4.2016 16:14

J45a23k63u11b 30Š79p62r17i86n96g12e77r 9491672902

Právě že to dělá 22 let znamená, že o tom bude něco vědět, na rozdíl od laiků, kteří i o palmáči přečtou max. na wikipedii (a to opravdu není důvěryhodný zdroj).

+2/−2
12.4.2016 7:39

L10u20k79á15š 86A33d57a15m54e86c 6700389980927

Chtěl bych především poděkovat panu expertu z chemického koncernu Unilever. Snažil se pěkně, ale i tak budu nadále ignorovat jeho výbornou Ramu, Perlu, Míšu, obecně produkty obsahující skvělé produkty chemického průmyslu vydávané kdo ví proč za potraviny.

+6/−4
11.4.2016 15:51

P40e31t26r 34N27o51v18o40t61n28y 1751810211

Zrovna rama a perla bude plná ztužených rostlinných tuků, kteří místní diskuzní "experti" prosazují jako "tradiční" proti palmovému tuku.

+2/0
11.4.2016 16:34

R27a27d61e27k 41S98ý32k46o63r77a 9547141579891

Doporučuji aplikovat PO 3x denně, k snídani namazat na chleba, k obědu standardně do misky jako polévku a k večeři si uplácat z oleje třeba řízek, smažit již není nutné.

Dobrou chuť.

+2/0
11.4.2016 15:33

V15í94t 74G91a91b77r86i13e71l 5564333426727

Tato diskuze je krásnou ukázkou inteligence českého občana.

+3/0
11.4.2016 15:15

T22o90m78á28š 86N21o50v46á87k 5374357529969

Takze i Vas, pokud jste cesky obcan.

+2/0
11.4.2016 15:23

M98i69r92e66k 47G79a22j93e28r 5351656529820

To je argument pro nebo proti? Nebo proti cemu?

0/0
13.4.2016 4:04

L89u42c39i23a88n 70P18a66p58a33z71i98a36n 5274457481685

Do středoevropských tradičních receptur patří jen středoevropské tradiční suroviny, žádný palmový či kokosový olej. Proto kupuji jen takové sladkosti a výrobky, kde tomu skutečně takto je. Pokud není, ingnoruji je. A věřím, že nejsem jediný. Doporučuji výrobcům, aby slyšeli hlas lidu a nikoli rádoby expertů.

+4/−4
11.4.2016 14:40

R17a47d66e48k 80S87ý42k77o88r84a 9617601279711

Pečeme si sušenky a všechno ostatní sami. Není nad to vědět, co člověk jí a hlavně ta chuť je naprosto, ale naprosto jiná. Do máslových sušenek prostě patří pouze máslo a žádný palmový olej, ať si je třeba zdravý jak chce a je proti všem neduhům světa, je mi to jedno :-)

+3/0
11.4.2016 15:35

J53a61n 43V37á60c13l57a24v45í81k 3882426211699

I pokud jsou puvodni suroviny zdravotne horsi nez suroviny nove? Brambory nebo rajcata jsou tradicni nebo vzhledem k puvodu take ne?

+1/0
11.4.2016 15:40

Z93u48z53a93n57a 78V65l58a15c26h50o61v51á 8796212800

Popravdě ať je palmový olej škodlivý či ne, prostě sušenky se nedají jíst. Tak si je radši upeču dětem sama.

+9/0
11.4.2016 14:04

M32a14r96t16i98n 54S73t83a18u87f65č58í33k 1301657906542

Úspora při použití palmového oleje nemůže obhájit kácení pralesů v takovém rozsahu. Jen aby něco podobného nenapadlo indiány v amazonii nebo v africe

+3/0
11.4.2016 13:53

M31a18r93t46i18n65a 69D92v86o12ř38á21k19o51v16á 3434343110664

Je to jednoduché, veškeré ztužené rostlinné tuky jsou nezdravé. Akorát jsou levné a dá se na nich dobře vydělat.

+10/0
11.4.2016 13:43

M38i23c62h93a92l 78M20a49l90ý 5102104809943

"Fakta a mýty" - asi tisíckrát omletá floskule, které ale na iDNES nedokážou odolat. Takže děkujeme za tento "příspěvek" k jazykové kultuře.

0/0
11.4.2016 13:39

J83i69ř95í 58J12e85z85d94i41n46s16k66ý 8718552953779

Mě je jedno, že se kácej pralesy, dřevo doroste rychleji než jsme schopni ho kácet... Ale plamovej olej má jinou chuť a s tim mám problém.

+3/−3
11.4.2016 13:36

V24l51a88d95i64m34í26r 17M54a98c52a39n 4558293111864

Přestal jsem jíst všechny výrobky od Opavie, který je vyrábí podle "tradičních receptur" a z "tradičních" surovin. A evidentně nejsem jediný, soudě podle toho, že klesá prodej cukrovinek z Opavie i jejich cena.

+19/−1
11.4.2016 13:19

J12i56ř26í 35P80a20u84l 3316245807432

A všímáte si, že na rozdíl od dřívější doby, regály s Tatrankami,....zůstavají zaplněné i v dobách slev.

+6/−1
11.4.2016 13:58

R81a26d87e35k 17S64ý53k23o85r57a 9907971299451

Vždyť už to ani ten Punťa nežere :-)

+3/0
11.4.2016 15:38

M79i50r56e85k 42G65a84j26e15r 5791696979780

To take pekne vyvraci argument, ze vyrobci musi do vseho davat palmovy olej, protoze jinak by to bylo tak drahe, ze by to lide nekoupili. Proste to nebudou kupovat s palmovym olejem.

0/0
13.4.2016 4:07

M52a42g41d14a73l49e53n82a 35H38r21o27n32o90v75s87k10á 3530642284159

Hm, pánovy odpovědi jsou značně odměřené, koneckonců jako suchar i vypadá...

+1/−2
11.4.2016 13:17

T45o39m44a74s 37N47o76v95o98t82n55y 1461654736695

Pořád lepší suchar, který má co říct, než zpovykané holčičky z facebooku, co bojují proti největšímu zlu světa - palmovému oleji bez ohledu na fakta a skutečnost.

+2/0
11.4.2016 15:58

V52l25a86d33i78m90í95r 24M28a74c25a43n 4938503261784

Plky za prachy nadnárodních monopolů...

+6/−1
11.4.2016 13:14

H25e43l60e46n96a 11L69a98y22e15r15o38v38á 3383714843340

http://ona.idnes.cz/palmovy-olej-vliv-na-zdravi-a-planetu-dwn-/zdravi.aspx?c=A150702_164004_zdravi_haa

Dneska je každý "expert" 8-o

+2/0
11.4.2016 12:57

L11u27k57á38š 76Š93m36a53h42e29l 2557624322434

V těchto výrobcích hraje palmový olej roli strukturního tuku a náhrady se opravdu těžko hledají.

A jak to dělali výrobci před tím, než byl palmový olej používán? Horalky a tatranky existovaly i za socialismu...

+12/−1
11.4.2016 12:39

L12u58k65á75š 31Š31l23e33h55o23f26e34r 1663849905849

A vy myslíte, že palmový olej ne? ;-D

+2/−6
11.4.2016 12:39

L89u45k52á57š 68Š49m97a31h86e65l 2667194522674

Ne v Tatrankách. https://cs.wikipedia.org/wiki/Tatranky

+6/0
11.4.2016 12:44

L50u53k58á82š 70Š36l79e72h94o62f12e87r 1933119245599

Gratuluju, umíte používat Wikipedii... Ale o složení původních tatranek tam není ani slovo ;-)

+3/−10
11.4.2016 12:47

J68a69k68u51b 43N65e26p78e84ř42e19n66ý 4545444656558

To nemění nic na tom, že v tatrankách se palmový olej před třiceti lety nepoužíval.

+11/0
11.4.2016 12:59

P23e12t54r 75K79o17l12á29ř 2588207724571

Trapné ...

+2/0
11.4.2016 13:30

B94o66h60u14m29í71r 15M96r49á82k26a 6165878427134

Mě by taky moc zajímalo dřívější složení oplatek a čokolád.Pamatuji si, že čokoláda na miňonkách se odlupovala jako plátek a teď je to šlichta, od které si upatláme prsty a o chuti ani nemluvím..

+14/0
11.4.2016 12:46

A84d93a70m 15H50u28r46t41a 2791972687830

Taky si vzpomínám, když jsem okousával čokoládu z Margot nebo Fidorky. Dneska si o tom můžu nechat zdát. Přešel jsem raději na salát:-)

+5/0
11.4.2016 13:38

J88a61k66u31b 83Š54p52r31i89n75g57e62r 9341712592

Vy si opravdu pamatujete chuť 20 let? 8-o Až příště budete chtít odlupovat plátky čokolády z mimoněk, nebuďte na sluníčku při 40 °C ;-)

+2/−6
11.4.2016 14:37

R58a72d29e38k 68S91ý73k98o43r64a 9497671179761

Představte si, že smyslová paměť funguje lépe, než Vaše snaha o to být za každou cenu vtipný.

+4/−1
11.4.2016 15:49

J29a29k33u30b 13Š31p18r86i26n93g31e42r 9881802942

Ode mě to nebyl vtip ani jeho pokus. Paměť je zrádná, viz. selektivní paměť. Člověk si sotva pamatuje, jak mu rodiče říkali, jaký je flákač a jak je zkažený, natož chuť nějaké potraviny.

+1/−1
11.4.2016 17:03

J28a22n 52V25á56c86l82a17v78í40k 3242956871669

Minonky byly donedavna "oplatky s kakaovou naplni v horke cokolade", pak se z nich staly "oplatky s kakaovou naplni v kakaove poleve" ... hadam, ze podobných par "vylepseni" absolvovaly uz předtím.

+1/0
11.4.2016 22:50

J86a29k15u84b 24Š23p55r38i38n14g67e37r 9491842122

Je to možné.

0/0
12.4.2016 7:38
Foto

H43o46n59z84a 27T48r46u36s24i91n30a 9410450260506

Používaly se částečně ztužené tuky. Naštěstí se již téměř nepoužívají a byly nahrazeny zdravějšími alternativami, jako je zejména palmový olej.R^

+6/−6
11.4.2016 12:55

M72a17g22d98a59l16e12n36a 14H66r80o71n83o24v20s87k59á 3430312764959

Ne olej, tuk. Plně ztužený.

+1/−1
11.4.2016 13:18

N76i46k12o48l48a82j 78M70a32l92í24k 5914223630941

Poslyště, a víte vy, jaký je rozdíl mezi tukem a olejem? Z chemického pohledu je to v podstatě to stejné, pouze jiná konzistence.

Samo, že plně ztužený je ale... Rv.

+1/0
11.4.2016 14:13

M30a37r85t52i37n 44K32a80r60á67s74e51k 9108803418818

Palmac ale na rozdil od tech ostatnich co se pouzivaly drive neni treba ztuzova

+1/0
11.4.2016 17:02

B12o93h72u76m39í74r 95M20r67á28k57a 6425448877564

Výrobcům jde o co největší zisky a mně o to, že se ty hnusy nedají jíst..;-€. A krávy se likvidují, protože mléko a máslo nejde na odbyt.

+13/−2
11.4.2016 12:38

B91o11h56u91m38í15r 45M34r67á41k23a 6315878807184

A taky mě překvapuje, jak si někdo pospíšil, aby nám vysvětlil, že palmový olej je vlastně dobrota. Škoda, že radši nezareagovali výrobci :-/!!

+8/−1
11.4.2016 12:42

T36o69m50a60s 41N89o27v89o28t89n61y 1881414686255

Dobrota to není, ale je to lepší alternativa než to, co se používalo dřív.

+1/0
11.4.2016 16:00

J73a47k25u78b 27N59e97p33e48ř52e95n58ý 4485184966618

Podle odpovědí pana odborníka Bártla jsem došel k závěru, že palmový olej není našemu zdraví škodlivý, pokud ho nebudeme jíst. To by potažmo mohlo znamenat, že cigarety vůbec neškodí zdraví, pokud je nebudeme kouřit. Je to velmi inspirativní úhel pohledu na svět okolo nás.. ;-)

+23/−2
11.4.2016 12:32

P74e31t86r 20K31o72l92á36ř 2258127834661

Jak tak koukám na fotku pana "experta", tak se mi vybavuje Hannibal Lecter ...:-P

+2/−2
11.4.2016 12:21

P73e48t52r 55K91o97l26á49ř 2838717114901

22 let v Unileveru ... To vysvětluje mnohé, ale nevěřil bych mu ani slovo ...:-/

+7/−1
11.4.2016 12:33







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.