Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Uvařili nejstarší pivo na světě, použili kvasnice z útrob lodního vraku

Australští vědci tvrdí, že se jim podařilo uvařit „nejstarší pivo na světě“, na které použili dvě stě dvacet let staré kvasnice zachráněné z lodi, jež se potopila s 265 hektolitry alkoholu na palubě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

S83t94a86n78i10s27l56a29v 73T70e57s83a37ř 9427504362844

Kdyby taková loď ztroskotala poblíž Ruska, náklad alkoholu by nemohl zůstat nedotčen. Nejspíš by se podle ruských zvyklostí ztratili i policajti, pověření vyšetřováním.

+2/0
15.6.2016 10:25

P23e97t17r 79M37a56g33a50t 8405946531

"starého anglického receptu na ležák"

myslím že to nebude ležák ale ALE (ejl)

+1/0
15.6.2016 10:11

M35a10r67t70i72n 10V64a97s53i83n81a 7651633621166

Bude to nejspíš IPA (India Pale Ale), protože nic jiného by tehdy tak dlouhou cestu po lodi a navíc přes rovník nepřežilo.

Tzn. více alkoholu a více chmele, protože oboje konzervuje.

+1/0
15.6.2016 10:45

D67a32v45i88d 35K27a75č80í18r29e57k 1476560478638

a strašně dobře se to pije :-)

0/0
15.6.2016 11:48

J38a68n 31S12o93u73k12u85p 1204364766525

Počítám, že to uvařili a zjistili, že je to hnusné.

0/0
15.6.2016 10:06
Foto

S81t11a40n42i52s27l30a88v 10T14e50s69a36ř 9597284592514

Australani pijou hodně hnusný piva, takže jim to "staré" klidně může chutnat

+1/−1
15.6.2016 10:26

M24a61r18t60i89n 55V23a43s60i67n42a 7651453341616

Tak já bych to určitě rád ochutnal. Otázka je, jak a z čeho to uvařili. Pokud z toho udělali Ale s nějakým pěkným voňavým Australským nebo Novozélandským chmelem, tak to mohlo být hodně dobré ...

0/0
15.6.2016 10:47

D58a73v92i79d 76K86a15č30í35r58e62k 1336280618758

třeba chmel Galaxy je hodně voňavej

0/0
15.6.2016 11:49

J44a54n 52S44o95u73k67u91p 1914544276975

No, jde o ty kvasnice, ne o ten chmel. Určitě to nebude nic, co by se dalo srovnávat s aktuálními S-04 nebo S-05, počítám, že to bude kalné, poměrně mrtvolné pivo. Něco, jak když se u nás někdo pokoušel vařit ́původní originální české pivo ́, tak zjistili, že je to nepitelná břečka.

Btw. v dnešní době typický chmel pro ipa/apa je americký (Citra). Ty novozélandské jsou taky výborné.

0/0
15.6.2016 11:59

V90l58a87d33i63m78í87r 20L61o65u48d81a 8647197416822

Zajímavé. Jen škoda že jaksi už nejsou k sehnání původní suroviny jako nešlechtěný ječmen atd.

0/0
15.6.2016 9:50

Z12d37e32n93ě80k 84W33e87r22n11h38a87r89t 6817115352598

jsou, ale špatně. Někde jsem viděl článek o farmě, která se na to zaměřila, sehnali z nějakých bank semena starých odrůd, nebo dokonce divoké druhy. V podstatě to pole obilí byla napohled jen vysoká tráva, laicky. Kdo hledá, tak asi najde. Ale to je spíš kuriozita a pro radost, ekonomicky to bude nevýhodné, nízké výnosy, řada problémů s plevelem, škůdci... koneckonců proto se za staletí vyšlechtily dnešní odrůdy, protože jsou lepší.

+3/0
15.6.2016 9:53

M87a23r70t46i34n 97K54o39z50á23k 4774160699797

To není úplně pravda. Dnešní odrudy mají výrazně vyšší výnosy, ale někdy také výrazně nižší odolnost což se kompenzuje chemií. Typicky například pšenice špalda je výrazně odolnější jak co se podmínek, tak co se škůdců týká než pšenice setá ale výnosy jsou mnohem nižší.

+1/0
15.6.2016 11:09

Z85d42e83n89ě63k 32W32e27r16n35h10a20r62t 6497105302798

No, u jiných odrůd se zase záměrně vyšlechtila nesnášenlivost s plevelem a odolnost třeba proti plísním, pokud to bylo potřebné. Ono se dá udělat ledacos, a to i bez nějakých přímých manipulací s geny, ale pěkně po staru, cíleným křížením a hybridizací.

0/0
15.6.2016 12:19







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.