Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Uvařili nejstarší pivo na světě, použili kvasnice z útrob lodního vraku

Australští vědci tvrdí, že se jim podařilo uvařit „nejstarší pivo na světě“, na které použili dvě stě dvacet let staré kvasnice zachráněné z lodi, jež se potopila s 265 hektolitry alkoholu na palubě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

S13t98a65n63i32s75l27a61v 85T72e88s14a33ř 9837984982424

Kdyby taková loď ztroskotala poblíž Ruska, náklad alkoholu by nemohl zůstat nedotčen. Nejspíš by se podle ruských zvyklostí ztratili i policajti, pověření vyšetřováním.

+2/0
15.6.2016 10:25

P49e19t49r 87M44a19g37a12t 8595336471

"starého anglického receptu na ležák"

myslím že to nebude ležák ale ALE (ejl)

+1/0
15.6.2016 10:11

M21a62r73t42i77n 49V10a10s76i14n74a 7501783881276

Bude to nejspíš IPA (India Pale Ale), protože nic jiného by tehdy tak dlouhou cestu po lodi a navíc přes rovník nepřežilo.

Tzn. více alkoholu a více chmele, protože oboje konzervuje.

+1/0
15.6.2016 10:45

D42a43v59i81d 35K98a28č20í18r92e25k 1226740968168

a strašně dobře se to pije :-)

0/0
15.6.2016 11:48

J39a83n 64S63o87u52k94u48p 1144324176945

Počítám, že to uvařili a zjistili, že je to hnusné.

0/0
15.6.2016 10:06
Foto

S33t91a70n29i32s55l11a59v 54T75e60s14a36ř 9127684572304

Australani pijou hodně hnusný piva, takže jim to "staré" klidně může chutnat

+1/−1
15.6.2016 10:26

M12a51r93t70i91n 49V20a61s35i93n77a 7381203511866

Tak já bych to určitě rád ochutnal. Otázka je, jak a z čeho to uvařili. Pokud z toho udělali Ale s nějakým pěkným voňavým Australským nebo Novozélandským chmelem, tak to mohlo být hodně dobré ...

0/0
15.6.2016 10:47

D12a17v57i90d 84K47a23č61í29r31e55k 1346560618948

třeba chmel Galaxy je hodně voňavej

0/0
15.6.2016 11:49

J39a32n 91S95o20u61k24u55p 1224394446345

No, jde o ty kvasnice, ne o ten chmel. Určitě to nebude nic, co by se dalo srovnávat s aktuálními S-04 nebo S-05, počítám, že to bude kalné, poměrně mrtvolné pivo. Něco, jak když se u nás někdo pokoušel vařit ́původní originální české pivo ́, tak zjistili, že je to nepitelná břečka.

Btw. v dnešní době typický chmel pro ipa/apa je americký (Citra). Ty novozélandské jsou taky výborné.

0/0
15.6.2016 11:59

V53l27a89d17i67m72í52r 56L45o27u31d44a 8677827296472

Zajímavé. Jen škoda že jaksi už nejsou k sehnání původní suroviny jako nešlechtěný ječmen atd.

0/0
15.6.2016 9:50

Z45d45e86n25ě31k 12W11e81r28n58h36a41r88t 6777235652408

jsou, ale špatně. Někde jsem viděl článek o farmě, která se na to zaměřila, sehnali z nějakých bank semena starých odrůd, nebo dokonce divoké druhy. V podstatě to pole obilí byla napohled jen vysoká tráva, laicky. Kdo hledá, tak asi najde. Ale to je spíš kuriozita a pro radost, ekonomicky to bude nevýhodné, nízké výnosy, řada problémů s plevelem, škůdci... koneckonců proto se za staletí vyšlechtily dnešní odrůdy, protože jsou lepší.

+3/0
15.6.2016 9:53

M30a33r53t61i58n 12K77o21z44á72k 4944640199757

To není úplně pravda. Dnešní odrudy mají výrazně vyšší výnosy, ale někdy také výrazně nižší odolnost což se kompenzuje chemií. Typicky například pšenice špalda je výrazně odolnější jak co se podmínek, tak co se škůdců týká než pšenice setá ale výnosy jsou mnohem nižší.

+1/0
15.6.2016 11:09

Z71d26e78n67ě96k 17W41e32r71n98h41a80r35t 6827745432798

No, u jiných odrůd se zase záměrně vyšlechtila nesnášenlivost s plevelem a odolnost třeba proti plísním, pokud to bylo potřebné. Ono se dá udělat ledacos, a to i bez nějakých přímých manipulací s geny, ale pěkně po staru, cíleným křížením a hybridizací.

0/0
15.6.2016 12:19







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.