Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jak to vypadá v pivním tanku. Podívejte se do zákulisí hospody

Hospodské debaty o čistotě trubek a chuti piva ze dna sudu se pomalu staly minulostí. Dnes se s oblíbeným nápojem zachází delikátněji. Zvláštní péči dostává v hospodách s tanky. Pivo tu hýčkají ve vzduchotěsných vacích, jeho teplota se udržuje mezi pěti a osmi stupni Celsia. Tanky někdy i dotvářejí interiér.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K61a92r16e27l 34E72h36l 5206601366907

Jen technická poznámka...

Hovno bude hovnem i když bude servírováno na zlatém tácu !

Když do toho tanku načerpáte patok z cizáckých pivních chemiček

Plzeň,G,Kozel,Radegast,Smíchov.. zavřený pivovar Zlatopramen a Bráník aj..

Tak ho tím bohužel nevylepšíte ;-O

0/0
9.8.2016 18:58

M43i71c55h36a31l 75M14a29u56e13r 6618632212602

Zaplat pan Buh za male pivovary, konecne muzeme pit super veci, chutne a "uvarene", nikoli vyrobene. Ale osobne mi prijde, ze se malinko treba Gambrinus zlepsil, protoze uz musi. V zaplave Clocku, Matusku, Kocouru, Albrechtu a temer 400 dalsich az na vyjimky super pivovaru proste musi.

Ale jak to s velkymi pivovary je spatne porad jeste spousta lidi nechape, napriklad pomatenci z meho rodneho kraje stale propagujici (ano, kdysi skvely) Radegast.

Ovsem u naroda co si bezduvodne mysli, ze PILSNER URQUELL je DVANACTKA je to opravdu slozite ;-€;-€;-€;-€

+1/0
9.8.2016 13:50

B31o73h92u86m55i65l 41M46á74c52a 5801342216703

Pivní tank aneb pivo v pytli.

+1/0
9.8.2016 9:12

J77a16n 54F40o82r27g87á94č 7354571570273

Je mi to jedno hlavně když to výčepní umí správně natočit ;-D

0/0
8.8.2016 23:51

J66i51ř41í 18T10u39č94e66k 1120988423327

Pivo z tanku i ze sklepa..i ze sudu:-))

0/0
8.8.2016 19:37

V14l69a59s95t96i13m55i96l 63S42v50o50b57o31d79a 7923728355474

Jinak jestli tank nebo sud... no takhle, přijde mi, že tankové pivo snad mají v Praze jen ty naleštěný restaurace obvykle v centru či poblíž a ty jsou dost drahé, tak tam nechodím ;-). Místo toho kupuji lahve z pivoték, když šetřím, tak lahve ze super/hypermarketů, v Praze je výběr solidní a i na úrovni těchto obchodů celá řada kousků překonává produkci mega pivovarů. Točené pivo piju obvykle mimo Prahu, v malých podnicích a tam tanky nemají.

+1/0
8.8.2016 18:23

J45a39n 38S98o88u15k66u52p 1514394546675

Tankové pivo má dneska kdejaká špeluňka...

+1/0
8.8.2016 19:42

V78l72a31s35t23i67m90i97l 32S11v60o62b33o11d89a 7593788585114

Tak to mám asi nějakou smůlu na špeluňky :-(.

0/0
8.8.2016 20:46

M93a75r60t95i92n 75K70o69ž90í40n 1605146661190

To asi máte. Dnes to má kdejaká vesnická hospoda.

0/0
8.8.2016 20:49

V74l70a76s35t94i66m34i80l 37S25v43o77b74o75d87a 7243168735924

Vždy když se tu píše o pivu, proč to musí být jenom o patocích z Prazdroje? Tak nemusíte snad psát jenom články, které si někdo zaplatí, ne?

Lahvového Pilsnera zadupe do země jako nic např. Grunt z Vyškova a točeného? No, jsem z Prahy, tak mě napadá třeba pivovar Břevnov, který zrovna dělá top 12ku v ČR a to ani nelze s Pilsnerem srovnat, je to prostě úplně jiná dimenze ;-).

+5/−10
8.8.2016 16:28

V37l60a90s28t75i38m58i51l 97S10v66o71b96o92d53a 7573398235334

Ještě recenze:

http://pivnirecenze.cz/20954-recenze-brevnovsky-benedict-svetly-lezak

Je pravdivá, věřte mi ;-).

0/0
8.8.2016 18:15

R82u90d76a 22S48l45a62v24í10k 5943808756331

A v které hospodě čepují tankovou dvanáctku z Břevnova?

0/0
8.8.2016 19:46

V86l21a39s58t82i52m10i96l 45S24v36o79b70o52d45a 7843318275584

Myslím, že distribuci do tanků Břevnovský pivovar neprovozuje. Tak ale v článku se mluvilo o hlavní výhodě, že pivo z tanku je nepasterizované. Pivo z Břevnova je pochopitelně nepasterizované a nefiltrované i v láhvi, prostě v libovolné formě ;-).

0/0
8.8.2016 20:45

R10u81d89a 11S60l47a52v82í23k 5233588566261

A vzhledem k tomu, že článek je o pivních tancích (a ne o pivu), tak je logické, že se zmíní pivo, které z pivního tanku dostanete spíš, než to, které v něm vůbec nenajdete, že?

+3/0
8.8.2016 21:00

T33o42m84á85š 63S93e74i85b23e36r46t 7758496427770

Vyškov?Grunt?Tak to jo.Jednou jsem zkusil a nikdy více.Si nedovedu představit,poslat jich do krku pět,šest.

0/0
10.8.2016 0:36

J91a26n 39S77t77o32d74o50l95a 7191770213400

Zatím jsem nenašel podstatný rozdíl v pivu z tanku a ze sudu. Poslední měsíc jsem se stavoval v zapadlých vesnických putykách, kde čepují starším zařízením ze sudů. Měli výborné pivo. V jedné zrovna došel sud, když mi natáčel. Hospodskej to vylil, požádal mě o pět minut a šel narazit. Mezitím propláchl trubky a první dva půllitry vylil. Vyšlo na mě první (třetí včetně vylitých) a bylo výborné.

Tankové piju občas v Praze a nepřijde mi lepší než obyčejné sudové. Spíš je výhoda v tom - jak píše restauratér v článku - že personál nemusí odbíhat narážet nové sudy. Chuťově necítím rozdíl.

+3/−1
8.8.2016 15:43

M69a85r83e86k 67T19ů55m37a 4672588306372

Dnes už víceméně jen z tanku! Rozdíl v chuti i kvalitě je znát, pěna je výborná a dlouho drží.

V Praze většinou vyhledávám podniky, kde mají Plzeň, ale třeba nedávno jsem byl v Budějovicích přes noc a zašel jsem do jednoho lokálu - Budějovičáci by měli znát, jménuje se to Masné krámy, kde mají jak dobré jídlo tak i skvělé pivo! Rozhodně doporučuji to zkusit každému!R^

0/0
8.8.2016 15:33

M51a71r86e55k 53T34ů20m14a 4742898956822

Jinak tam v Budějovicích to je samozřejmě Budvar!

0/0
8.8.2016 15:36

J80i78ř93í 57H91u88d76e84c 4822431269362

A Plzeň je kvalitní jo?:-)

+1/0
8.8.2016 16:29

M51a58r18e40k 85T50ů33m67a 4182508356592

A není snad? Je fakt pravda, že na takové pecky jako Branik, či Staropramen nemá...;-D

Jinak PU pokud se řeší kvalita, tak je jedno z nejlepších na světě.

0/−1
8.8.2016 18:11

J86i94ř51í 84H66u16d65e78c 4892101169872

Tak to už dávno neplatí...je to průměrné pivo..

+2/−1
8.8.2016 18:34

J25a97r45o78s81l45a53v 18P55e60l13d93a

Uživatel požádal o vymazání
+1/0
9.8.2016 12:19

J25i79ř28í 34S66c38h73w39a53c43h 8698954468916

nj, ".... v Českých Budějovicích by chtěl žít každý...." ;-)

+1/0
8.8.2016 16:50

K28a76r77e46l 46H51o52l30e25č87e15k 8542848727952

V Řepích točí Krušovice z tanku a taky výborné !

0/0
8.8.2016 19:08
Foto

D27a14v36i90d 57S68c85h86n40e22b60e35r75g43e80r 9375488423893

Čepovat pivo na jeden zátah je pro mnohé výčepní nadlidský úkol, a přitom by to měl být základ čepovaní.

+6/−6
8.8.2016 13:57

P26e76t39r 18N24ě61m50e94c 4645402292217

snad už nikdo nečepuje pivo "na několikrát" - kromě sudu na zahradě

0/−4
8.8.2016 14:12

J53a11n 43H36l39a43d15k87ý 9328419887470

Já se s tím občas setkávám. Když vypomáhám rodičům v hospodě, tak si obša dokonce někdo řekně, že to tak chce. Ono některá piva mají opravdu vysoký obsah CO2. Pro některé lidi je pak lepší, když se pivo rozbije a čepuje se třeba na třikrát. Tím se dá snižit obsah Co2 až o polovinu. Taky trochu zteplá. To zase oceňují někteří starší pánové. Hlavně se s tím setkávám u piv z větších pivovarů. Pokud máme na čepu nějaký regionální či rodinný pivovar, tak tam jedině na hladinku.

+7/0
8.8.2016 14:19
Foto

D33a84v25i76d 85S43c59h65n21e93b55e29r86g94e21r 9395168733313

Ono záleží asi jak kde, ale já se běžně setkávám bohužel s opakem.

+2/−2
8.8.2016 14:19

R56o21m10a17n 34D42o17r50s93k42ý 1536664840868

Taky se s tím setkávám dost často. Navíc se mi několikrát stalo, že pokud se člověk zeptal, zda není první nebo poslední ze sudu, že je nějaký divný, tak byl vždy ujištěn, že néé, že je v pořádku, že si nikdo nestěžuje. V tu chvíli poděkuji, že pivo zaplatím, ale nevypiju a dám si nějaké nealko. Vždy je mi dostatečným zadostiučiněním, když další pivo pro místního pivaře dojde, nebo řekne, že je hnusný. Taky mi stačilo vidět jak se k tomu pivu někde chovají. Protože jsou to většinou ženský, co nesehnaly jinou práci, jdou dělat do výčepu.... vůbec to neumí a protože jim to moc pění, tak si s tím u každýho piva neskutečně hrajou, že "malý chemik" hadr. Tímto stylem natočí 2-3 piva plný pěny, kterou zahazují do dalšího půllitru, který pak plní funkci odkapávače a chytá kapky z pípy. A na jakoukoliv kritiku se oboří, že to takhle točí x let a nikdo si nestěžoval ....

Uplně nejlepší zážitek byl z hospody, kde bylo neskutečně teplé pivo ... barmanka se vymlouvala na kdesi cosi, na blbý počasí, na blbý tlak, na nově naraženej sud ... pak se jeden ze štamgastů mrkl za bar a milá barmanka si šoupla sud k chlaďáku, takže se jí pěkně nahříval....

Ale to je přesně to, že za barem dělá kdokoliv, kdo má dvě ruce a nohy.

+2/0
8.8.2016 16:15

P91e83t38r 46E73b18r 2302790623980

Kecy rádobyznalců. Natočeno najednou nebo na dvakrát....

Je to tak " důležité" že se to neřeší ani na soutěžích.

Zamyslel se autor teorie nad tím jakou v tom případě hraje roli hraje při točení průtok piva, teplota sklenice nebo teplota okolí?

To je klasický pokus dělat vědu z něčeho, co za to nestojí.

+3/−3
8.8.2016 15:02
Foto

D58a54v23i48d 43S31c75h80n58e20b41e35r33g77e89r 9435788923653

Kecy maximálně pro vás, a na soutěžích se toto řeší, znám mistra světa v čepovaní, a na jednom jsem i byl, vy evidentně ne. A výmluvy na průtok atd... každý výčepní zná svůj výčep, jako řidič zná svoje auto atd... a na každém výčepu to jde.

+1/0
8.8.2016 15:07

P32e67t37r 70V41e94s20e81l91ý 7414645104768

právě na soutěžích se to řeší a to dost, ony větší pivovary si i školí personál hospod, aby čepoval tak jak to chce pivovar. Osobně upřednostňuji pivo na hladinku, a je jedno z jakého pivovaru, před pivem do kterého výčepák nechá kapat pivo z pípy...

+2/0
8.8.2016 15:26

P58e10t57r 78N29o67v16o71t66n71y 1181740541

Na soutěžích? Tak určitě. Pokud máte natočit pivo na hladinku, tak je to prostě najednou. Žádné cmrndání.

+1/0
8.8.2016 17:02

J65a60n 60K55r40á38t37k24ý 9397413315835

PR článek na europivo z plastu?

Já proti plastu nakonec tak striktně nejsem, když to nejde jinak, petku použuju, ale že bych chodil do hospody, kde se točí z plastu??? 8-o8-o8-o

A to jsme prý byli národem pivařů ;-(

+1/−6
8.8.2016 13:56

J80o52s32e48f 82K49a92r20f64í75k 7322305216240

A jak by jste si to představoval. Nepasterované pivo do nerozového (nejlépe dřevěného) sudu a apk do něj foukat vzduch či CO?

No to by byla ňamka:-P

0/0
9.8.2016 10:45

J21a85n 93H65l94a28d95k86ý 9388599317460

Problém je, že ze špatného piva ani skladování v tanku a dobrý výčepní dobré pivo neudělají. Ovšem z dobrého piva může špatná údržba výčepního zařízení a špatný výčepák udělat nekonzumovatelnou věc.

+11/0
8.8.2016 13:56

J11i36ř71í 62H29u68d36e94c 4472241829322

Já mám radši pivo a né rychlokvašku kterou článek propaguje.

+2/−5
8.8.2016 13:55

M83i32l24a64n 89W89e38l39s44e25r 5272518298731

Kazdy tyden na Idnes jeden PR clanek o Prazdroji.

+6/−4
8.8.2016 13:51

P46e12t87r 93V23e72s27e45l47ý 7664475124568

si zaplaťte a může tu být třeba obden článek o Vás...

+13/0
8.8.2016 14:20

M63i93l25a75n 95K12r70á80l 8713148401961

R^

0/0
8.8.2016 14:51

M48a31r90e12k 84T18ů29m42a 4552318336162

Myslíte si, že to PU skutečně potřebuje. Já si klidně skočím i bez PR.

+1/0
8.8.2016 15:38

B53o10h20u15m48i84l 57S26t86e43j74s45k28a49l 4316497583916

Celé tento článek je jen dlouhodobá snaha plzeňského pivovaru přesvědčit veřejnost že za hnusné pivo může jen a jen výčepní. Moje zkušenost je taková že Gambrinus je hnusnej jak z tanku tak ze sudu o lahvovém ani nemluvě. Prazdroj jsem měl nedavno taky z tanku a opravdu průměrné pivo .Ne nejsem zaujatý proti prazdroji, jen kdyby točily to samé pivo co dávají do exportních třetinek tak jsem spokojen.

+5/−4
8.8.2016 13:35

P74e97t56r 96Ž74á51k 1358432625579

no ono i bohužel u tankového piva se musí z tanku dostat potrubím až k pípě, takže na hospodským záleží stále a je to samozřejmě znát, protože ani stejné tankové pivo nechutná ve všech hospodách stejně.

Mluvil jsem nedávno s majitelem tankovny a u něj musí výčepní při zavíračce potrubí propláchnout, rozebrat pípu a ráno znovu propláchnout a čepovat.

+5/0
8.8.2016 13:45
Foto

D27a69v10i41d 69S19c32h94n90e65b42e86r55g24e19r 9155568543833

Tento proces je požadován pivovary pro všechny výčepní (mělo by to být jako když si člověk vytře prd.. když se vys... prostě automativky) ať už v Praze v Brně či Teplicích.

A ještě odtočení, ale to nedělají takřka nikde.

0/0
8.8.2016 14:09

J45o86s79e82f 62K56r34a59l 3567353684797

To odtočení samozřejmě není zadarmo, nebudu jmenovat známý pražský lokál, tam mají rovnou uvedeno v nápojáku, že konzument si zaplatí obsah 0,47 l. :-) Vzhledem k tomu jak se podnik prsí pivními pravidly, to určitě nemají protiopatření proti ČOI. ;-D

0/0
8.8.2016 14:49
Foto

D15a32v98i97d 26S42c42h75n19e26b35e57r92g59e87r 9515418863693

Pivovar vždycky dává víc piva než účtuje, je to právě na odtočení.

0/0
8.8.2016 14:51

J94i79ř58í 26L70e46f85a46n 5849441583750

Jo? A jak to dává? Jakože je v sudu víc piva, než je jeho obsah ne?;-D;-D

Pivo by se odtáčet mělo a ztráta pak dělá zhruba 5% výtoče. A o těch 5% pak logicky musíte dát vyšší cenu. Jenže strach o hosty kvůli vyšší ceně brání často hospodám toto praktikovat. A další věc je, že když to v hospodě zavedete, musíte sakra dobře hlídat personál, pokud tam neděláte sám. Protože jinak odtoč nejde do odpadu, ale do spropitného zaměstnancům a hosti nedostal aji 100%ní servis a kvalitu. O tom, že 99% výčepáku a barmanů pivo čepovat neumí a není správně proškolena a většina píp v Čechách jsou "zmrzliny" na kterých se správné čepování praktikuje obtížněji, neni třeba ani psát. Způsob čepování, druh pípy, druh použitého plynu a správná péče o sklo, sanitace pivního vedení a čistota chlazení úplně zásadně ovlivní chuť čepovaného piva.

+1/0
9.8.2016 0:28

P69e32t84r 36K63o56v25a91r71i23k 4785739280615

zijeme v zahranici a jsme odkazani jen na exportni plzen ve skle, horsi humac sem nepil. plzen je asi posledni pivo co bych si v krame koupil.

+1/0
8.8.2016 15:25

F89r13a68n82t27i68s64e72k 10M55i15k38e61s 8393957560402

To je sr..i s tou sink waterRv!!

0/0
8.8.2016 13:28

P59e50t65r 34L17a32n33g94e26r 3931976801100

Mohl by mi prosím někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi tankem a sudem ?

0/0
8.8.2016 13:27







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.