Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jak to vypadá v pivním tanku. Podívejte se do zákulisí hospody

Hospodské debaty o čistotě trubek a chuti piva ze dna sudu se pomalu staly minulostí. Dnes se s oblíbeným nápojem zachází delikátněji. Zvláštní péči dostává v hospodách s tanky. Pivo tu hýčkají ve vzduchotěsných vacích, jeho teplota se udržuje mezi pěti a osmi stupni Celsia. Tanky někdy i dotvářejí interiér.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K80a54r72e30l 29E39h60l 5806931486947

Jen technická poznámka...

Hovno bude hovnem i když bude servírováno na zlatém tácu !

Když do toho tanku načerpáte patok z cizáckých pivních chemiček

Plzeň,G,Kozel,Radegast,Smíchov.. zavřený pivovar Zlatopramen a Bráník aj..

Tak ho tím bohužel nevylepšíte ;-O

0/0
9.8.2016 18:58

M23i17c23h48a69l 84M95a72u68e65r 6918532362452

Zaplat pan Buh za male pivovary, konecne muzeme pit super veci, chutne a "uvarene", nikoli vyrobene. Ale osobne mi prijde, ze se malinko treba Gambrinus zlepsil, protoze uz musi. V zaplave Clocku, Matusku, Kocouru, Albrechtu a temer 400 dalsich az na vyjimky super pivovaru proste musi.

Ale jak to s velkymi pivovary je spatne porad jeste spousta lidi nechape, napriklad pomatenci z meho rodneho kraje stale propagujici (ano, kdysi skvely) Radegast.

Ovsem u naroda co si bezduvodne mysli, ze PILSNER URQUELL je DVANACTKA je to opravdu slozite ;-€;-€;-€;-€

+1/0
9.8.2016 13:50

B21o64h47u87m60i83l 39M77á52c92a 5231482336903

Pivní tank aneb pivo v pytli.

+1/0
9.8.2016 9:12

J39a29n 25F81o50r53g47á45č 7814731630603

Je mi to jedno hlavně když to výčepní umí správně natočit ;-D

0/0
8.8.2016 23:51

J33i93ř96í 43T87u11č46e83k 1170748233917

Pivo z tanku i ze sklepa..i ze sudu:-))

0/0
8.8.2016 19:37

V42l63a64s45t63i30m34i30l 61S14v43o49b50o20d12a 7813968745814

Jinak jestli tank nebo sud... no takhle, přijde mi, že tankové pivo snad mají v Praze jen ty naleštěný restaurace obvykle v centru či poblíž a ty jsou dost drahé, tak tam nechodím ;-). Místo toho kupuji lahve z pivoték, když šetřím, tak lahve ze super/hypermarketů, v Praze je výběr solidní a i na úrovni těchto obchodů celá řada kousků překonává produkci mega pivovarů. Točené pivo piju obvykle mimo Prahu, v malých podnicích a tam tanky nemají.

+1/0
8.8.2016 18:23

J72a34n 10S60o45u79k18u14p 1214124486825

Tankové pivo má dneska kdejaká špeluňka...

+1/0
8.8.2016 19:42

V64l16a32s49t86i88m12i80l 61S48v42o98b28o59d57a 7923778985634

Tak to mám asi nějakou smůlu na špeluňky :-(.

0/0
8.8.2016 20:46

M85a42r92t49i67n 42K12o29ž65í55n 1265226281230

To asi máte. Dnes to má kdejaká vesnická hospoda.

0/0
8.8.2016 20:49

V30l77a43s28t69i24m92i94l 93S29v34o90b11o42d84a 7313258355224

Vždy když se tu píše o pivu, proč to musí být jenom o patocích z Prazdroje? Tak nemusíte snad psát jenom články, které si někdo zaplatí, ne?

Lahvového Pilsnera zadupe do země jako nic např. Grunt z Vyškova a točeného? No, jsem z Prahy, tak mě napadá třeba pivovar Břevnov, který zrovna dělá top 12ku v ČR a to ani nelze s Pilsnerem srovnat, je to prostě úplně jiná dimenze ;-).

+5/−10
8.8.2016 16:28

V48l61a50s71t65i63m16i83l 68S45v35o45b36o24d85a 7963818245734

Ještě recenze:

http://pivnirecenze.cz/20954-recenze-brevnovsky-benedict-svetly-lezak

Je pravdivá, věřte mi ;-).

0/0
8.8.2016 18:15

R18u83d69a 90S47l72a25v75í41k 5693438436391

A v které hospodě čepují tankovou dvanáctku z Břevnova?

0/0
8.8.2016 19:46

V89l10a78s60t79i15m76i63l 62S39v33o58b68o83d97a 7753248445134

Myslím, že distribuci do tanků Břevnovský pivovar neprovozuje. Tak ale v článku se mluvilo o hlavní výhodě, že pivo z tanku je nepasterizované. Pivo z Břevnova je pochopitelně nepasterizované a nefiltrované i v láhvi, prostě v libovolné formě ;-).

0/0
8.8.2016 20:45

R17u51d27a 38S77l70a13v98í50k 5873748246351

A vzhledem k tomu, že článek je o pivních tancích (a ne o pivu), tak je logické, že se zmíní pivo, které z pivního tanku dostanete spíš, než to, které v něm vůbec nenajdete, že?

+3/0
8.8.2016 21:00

T12o95m54á35š 44S34e27i75b47e19r54t 7538466427780

Vyškov?Grunt?Tak to jo.Jednou jsem zkusil a nikdy více.Si nedovedu představit,poslat jich do krku pět,šest.

0/0
10.8.2016 0:36

J87a27n 98S26t35o40d36o86l72a 7711110893750

Zatím jsem nenašel podstatný rozdíl v pivu z tanku a ze sudu. Poslední měsíc jsem se stavoval v zapadlých vesnických putykách, kde čepují starším zařízením ze sudů. Měli výborné pivo. V jedné zrovna došel sud, když mi natáčel. Hospodskej to vylil, požádal mě o pět minut a šel narazit. Mezitím propláchl trubky a první dva půllitry vylil. Vyšlo na mě první (třetí včetně vylitých) a bylo výborné.

Tankové piju občas v Praze a nepřijde mi lepší než obyčejné sudové. Spíš je výhoda v tom - jak píše restauratér v článku - že personál nemusí odbíhat narážet nové sudy. Chuťově necítím rozdíl.

+3/−1
8.8.2016 15:43

M16a36r75e87k 25T97ů56m72a 4392718416892

Dnes už víceméně jen z tanku! Rozdíl v chuti i kvalitě je znát, pěna je výborná a dlouho drží.

V Praze většinou vyhledávám podniky, kde mají Plzeň, ale třeba nedávno jsem byl v Budějovicích přes noc a zašel jsem do jednoho lokálu - Budějovičáci by měli znát, jménuje se to Masné krámy, kde mají jak dobré jídlo tak i skvělé pivo! Rozhodně doporučuji to zkusit každému!R^

0/0
8.8.2016 15:33

M26a36r69e41k 72T83ů41m38a 4332208326872

Jinak tam v Budějovicích to je samozřejmě Budvar!

0/0
8.8.2016 15:36

J18i80ř63í 43H44u50d69e20c 4432651389472

A Plzeň je kvalitní jo?:-)

+1/0
8.8.2016 16:29

M84a16r58e55k 67T36ů18m13a 4662558106862

A není snad? Je fakt pravda, že na takové pecky jako Branik, či Staropramen nemá...;-D

Jinak PU pokud se řeší kvalita, tak je jedno z nejlepších na světě.

0/−1
8.8.2016 18:11

J68i61ř52í 94H13u87d39e36c 4122801639572

Tak to už dávno neplatí...je to průměrné pivo..

+2/−1
8.8.2016 18:34

O17d97s54t74r65a58n97ě16n55ý 92U52ž27i61v76a29t32e80l

Uživatel požádal o vymazání
+1/0
9.8.2016 12:19

J90i18ř61í 80S76c73h82w97a74c17h 8548364128456

nj, ".... v Českých Budějovicích by chtěl žít každý...." ;-)

+1/0
8.8.2016 16:50

K14a51r10e47l 69H80o42l47e18č56e92k 8412758197342

V Řepích točí Krušovice z tanku a taky výborné !

0/0
8.8.2016 19:08
Foto

D42a35v67i16d 55S20c71h12n75e39b33e71r76g90e50r 9535798523563

Čepovat pivo na jeden zátah je pro mnohé výčepní nadlidský úkol, a přitom by to měl být základ čepovaní.

+6/−6
8.8.2016 13:57

P47e74t61r 38N59ě51m47e53c 4985142872447

snad už nikdo nečepuje pivo "na několikrát" - kromě sudu na zahradě

0/−4
8.8.2016 14:12

J96a73n 73H41l80a85d29k56ý 9348419497330

Já se s tím občas setkávám. Když vypomáhám rodičům v hospodě, tak si obša dokonce někdo řekně, že to tak chce. Ono některá piva mají opravdu vysoký obsah CO2. Pro některé lidi je pak lepší, když se pivo rozbije a čepuje se třeba na třikrát. Tím se dá snižit obsah Co2 až o polovinu. Taky trochu zteplá. To zase oceňují někteří starší pánové. Hlavně se s tím setkávám u piv z větších pivovarů. Pokud máme na čepu nějaký regionální či rodinný pivovar, tak tam jedině na hladinku.

+7/0
8.8.2016 14:19
Foto

D17a45v18i65d 56S66c13h23n87e28b70e58r80g95e18r 9645178663723

Ono záleží asi jak kde, ale já se běžně setkávám bohužel s opakem.

+2/−2
8.8.2016 14:19

R96o87m94a35n 97D13o58r68s66k59ý 1956314150358

Taky se s tím setkávám dost často. Navíc se mi několikrát stalo, že pokud se člověk zeptal, zda není první nebo poslední ze sudu, že je nějaký divný, tak byl vždy ujištěn, že néé, že je v pořádku, že si nikdo nestěžuje. V tu chvíli poděkuji, že pivo zaplatím, ale nevypiju a dám si nějaké nealko. Vždy je mi dostatečným zadostiučiněním, když další pivo pro místního pivaře dojde, nebo řekne, že je hnusný. Taky mi stačilo vidět jak se k tomu pivu někde chovají. Protože jsou to většinou ženský, co nesehnaly jinou práci, jdou dělat do výčepu.... vůbec to neumí a protože jim to moc pění, tak si s tím u každýho piva neskutečně hrajou, že "malý chemik" hadr. Tímto stylem natočí 2-3 piva plný pěny, kterou zahazují do dalšího půllitru, který pak plní funkci odkapávače a chytá kapky z pípy. A na jakoukoliv kritiku se oboří, že to takhle točí x let a nikdo si nestěžoval ....

Uplně nejlepší zážitek byl z hospody, kde bylo neskutečně teplé pivo ... barmanka se vymlouvala na kdesi cosi, na blbý počasí, na blbý tlak, na nově naraženej sud ... pak se jeden ze štamgastů mrkl za bar a milá barmanka si šoupla sud k chlaďáku, takže se jí pěkně nahříval....

Ale to je přesně to, že za barem dělá kdokoliv, kdo má dvě ruce a nohy.

+2/0
8.8.2016 16:15

P38e30t23r 42E81b96r 2422110733560

Kecy rádobyznalců. Natočeno najednou nebo na dvakrát....

Je to tak " důležité" že se to neřeší ani na soutěžích.

Zamyslel se autor teorie nad tím jakou v tom případě hraje roli hraje při točení průtok piva, teplota sklenice nebo teplota okolí?

To je klasický pokus dělat vědu z něčeho, co za to nestojí.

+3/−3
8.8.2016 15:02
Foto

D12a24v60i83d 76S63c48h67n68e52b44e22r20g20e62r 9965968463623

Kecy maximálně pro vás, a na soutěžích se toto řeší, znám mistra světa v čepovaní, a na jednom jsem i byl, vy evidentně ne. A výmluvy na průtok atd... každý výčepní zná svůj výčep, jako řidič zná svoje auto atd... a na každém výčepu to jde.

+1/0
8.8.2016 15:07

P90e95t64r 33V52e75s94e32l34ý 7684395954238

právě na soutěžích se to řeší a to dost, ony větší pivovary si i školí personál hospod, aby čepoval tak jak to chce pivovar. Osobně upřednostňuji pivo na hladinku, a je jedno z jakého pivovaru, před pivem do kterého výčepák nechá kapat pivo z pípy...

+2/0
8.8.2016 15:26

P48e56t94r 87N96o83v88o94t56n63y 1461820921

Na soutěžích? Tak určitě. Pokud máte natočit pivo na hladinku, tak je to prostě najednou. Žádné cmrndání.

+1/0
8.8.2016 17:02

J18a13n 32K29r98á44t63k21ý 9647813465905

PR článek na europivo z plastu?

Já proti plastu nakonec tak striktně nejsem, když to nejde jinak, petku použuju, ale že bych chodil do hospody, kde se točí z plastu??? 8-o8-o8-o

A to jsme prý byli národem pivařů ;-(

+1/−6
8.8.2016 13:56

J18o18s81e41f 24K98a38r55f31í73k 7622245736100

A jak by jste si to představoval. Nepasterované pivo do nerozového (nejlépe dřevěného) sudu a apk do něj foukat vzduch či CO?

No to by byla ňamka:-P

0/0
9.8.2016 10:45

J22a56n 66H43l42a28d49k58ý 9678919987140

Problém je, že ze špatného piva ani skladování v tanku a dobrý výčepní dobré pivo neudělají. Ovšem z dobrého piva může špatná údržba výčepního zařízení a špatný výčepák udělat nekonzumovatelnou věc.

+11/0
8.8.2016 13:56

J68i93ř41í 12H82u73d58e96c 4872751179632

Já mám radši pivo a né rychlokvašku kterou článek propaguje.

+2/−5
8.8.2016 13:55

M42i63l17a36n 71W43e49l18s55e98r 5322178538301

Kazdy tyden na Idnes jeden PR clanek o Prazdroji.

+6/−4
8.8.2016 13:51

P49e28t50r 58V50e88s41e19l39ý 7434245284898

si zaplaťte a může tu být třeba obden článek o Vás...

+13/0
8.8.2016 14:20

M65i75l21a46n 48K13r11á77l 8213238861331

R^

0/0
8.8.2016 14:51

M51a90r58e69k 71T33ů58m62a 4342398566392

Myslíte si, že to PU skutečně potřebuje. Já si klidně skočím i bez PR.

+1/0
8.8.2016 15:38

B34o28h32u33m34i72l 22S52t52e60j52s78k87a84l 4676507283706

Celé tento článek je jen dlouhodobá snaha plzeňského pivovaru přesvědčit veřejnost že za hnusné pivo může jen a jen výčepní. Moje zkušenost je taková že Gambrinus je hnusnej jak z tanku tak ze sudu o lahvovém ani nemluvě. Prazdroj jsem měl nedavno taky z tanku a opravdu průměrné pivo .Ne nejsem zaujatý proti prazdroji, jen kdyby točily to samé pivo co dávají do exportních třetinek tak jsem spokojen.

+5/−4
8.8.2016 13:35

P16e37t71r 27Ž47á49k 1598692715899

no ono i bohužel u tankového piva se musí z tanku dostat potrubím až k pípě, takže na hospodským záleží stále a je to samozřejmě znát, protože ani stejné tankové pivo nechutná ve všech hospodách stejně.

Mluvil jsem nedávno s majitelem tankovny a u něj musí výčepní při zavíračce potrubí propláchnout, rozebrat pípu a ráno znovu propláchnout a čepovat.

+5/0
8.8.2016 13:45
Foto

D29a81v22i30d 79S77c53h48n10e44b79e89r48g79e80r 9865648173433

Tento proces je požadován pivovary pro všechny výčepní (mělo by to být jako když si člověk vytře prd.. když se vys... prostě automativky) ať už v Praze v Brně či Teplicích.

A ještě odtočení, ale to nedělají takřka nikde.

0/0
8.8.2016 14:09

J62o32s28e67f 17K79r81a72l 3637113314817

To odtočení samozřejmě není zadarmo, nebudu jmenovat známý pražský lokál, tam mají rovnou uvedeno v nápojáku, že konzument si zaplatí obsah 0,47 l. :-) Vzhledem k tomu jak se podnik prsí pivními pravidly, to určitě nemají protiopatření proti ČOI. ;-D

0/0
8.8.2016 14:49
Foto

D26a96v27i58d 16S72c47h69n50e26b67e36r36g46e56r 9115798873833

Pivovar vždycky dává víc piva než účtuje, je to právě na odtočení.

0/0
8.8.2016 14:51

J34i62ř91í 10L12e11f24a14n 5499961143890

Jo? A jak to dává? Jakože je v sudu víc piva, než je jeho obsah ne?;-D;-D

Pivo by se odtáčet mělo a ztráta pak dělá zhruba 5% výtoče. A o těch 5% pak logicky musíte dát vyšší cenu. Jenže strach o hosty kvůli vyšší ceně brání často hospodám toto praktikovat. A další věc je, že když to v hospodě zavedete, musíte sakra dobře hlídat personál, pokud tam neděláte sám. Protože jinak odtoč nejde do odpadu, ale do spropitného zaměstnancům a hosti nedostal aji 100%ní servis a kvalitu. O tom, že 99% výčepáku a barmanů pivo čepovat neumí a není správně proškolena a většina píp v Čechách jsou "zmrzliny" na kterých se správné čepování praktikuje obtížněji, neni třeba ani psát. Způsob čepování, druh pípy, druh použitého plynu a správná péče o sklo, sanitace pivního vedení a čistota chlazení úplně zásadně ovlivní chuť čepovaného piva.

+1/0
9.8.2016 0:28

P46e78t61r 63K92o30v30a74r23i27k 4465929450645

zijeme v zahranici a jsme odkazani jen na exportni plzen ve skle, horsi humac sem nepil. plzen je asi posledni pivo co bych si v krame koupil.

+1/0
8.8.2016 15:25

F91r40a69n33t80i92s75e26k 95M29i33k95e24s 8573907670962

To je sr..i s tou sink waterRv!!

0/0
8.8.2016 13:28

P72e45t36r 30L56a73n82g62e79r 3581226691170

Mohl by mi prosím někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi tankem a sudem ?

0/0
8.8.2016 13:27







Najdete na iDNES.cz