Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jak to vypadá v pivním tanku. Podívejte se do zákulisí hospody

Hospodské debaty o čistotě trubek a chuti piva ze dna sudu se pomalu staly minulostí. Dnes se s oblíbeným nápojem zachází delikátněji. Zvláštní péči dostává v hospodách s tanky. Pivo tu hýčkají ve vzduchotěsných vacích, jeho teplota se udržuje mezi pěti a osmi stupni Celsia. Tanky někdy i dotvářejí interiér.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K57a67r90e48l 67E78h32l 5826551586597

Jen technická poznámka...

Hovno bude hovnem i když bude servírováno na zlatém tácu !

Když do toho tanku načerpáte patok z cizáckých pivních chemiček

Plzeň,G,Kozel,Radegast,Smíchov.. zavřený pivovar Zlatopramen a Bráník aj..

Tak ho tím bohužel nevylepšíte ;-O

0/0
9.8.2016 18:58

M53i46c43h42a11l 61M53a71u83e39r 6638182332622

Zaplat pan Buh za male pivovary, konecne muzeme pit super veci, chutne a "uvarene", nikoli vyrobene. Ale osobne mi prijde, ze se malinko treba Gambrinus zlepsil, protoze uz musi. V zaplave Clocku, Matusku, Kocouru, Albrechtu a temer 400 dalsich az na vyjimky super pivovaru proste musi.

Ale jak to s velkymi pivovary je spatne porad jeste spousta lidi nechape, napriklad pomatenci z meho rodneho kraje stale propagujici (ano, kdysi skvely) Radegast.

Ovsem u naroda co si bezduvodne mysli, ze PILSNER URQUELL je DVANACTKA je to opravdu slozite ;-€;-€;-€;-€

+1/0
9.8.2016 13:50

B84o33h68u37m86i32l 22M53á20c45a 5481212406193

Pivní tank aneb pivo v pytli.

+1/0
9.8.2016 9:12

J75a23n 87F70o30r97g71á88č 7394131340803

Je mi to jedno hlavně když to výčepní umí správně natočit ;-D

0/0
8.8.2016 23:51

J27i72ř13í 92T58u67č85e82k 1550628553677

Pivo z tanku i ze sklepa..i ze sudu:-))

0/0
8.8.2016 19:37

V35l47a98s35t96i92m88i31l 44S94v70o51b92o86d34a 7893948925654

Jinak jestli tank nebo sud... no takhle, přijde mi, že tankové pivo snad mají v Praze jen ty naleštěný restaurace obvykle v centru či poblíž a ty jsou dost drahé, tak tam nechodím ;-). Místo toho kupuji lahve z pivoték, když šetřím, tak lahve ze super/hypermarketů, v Praze je výběr solidní a i na úrovni těchto obchodů celá řada kousků překonává produkci mega pivovarů. Točené pivo piju obvykle mimo Prahu, v malých podnicích a tam tanky nemají.

+1/0
8.8.2016 18:23

J12a16n 28S93o80u17k52u88p 1534544366305

Tankové pivo má dneska kdejaká špeluňka...

+1/0
8.8.2016 19:42

V59l42a12s93t59i72m63i42l 20S45v59o68b31o12d61a 7983718425944

Tak to mám asi nějakou smůlu na špeluňky :-(.

0/0
8.8.2016 20:46

M86a61r95t52i60n 17K53o27ž28í54n 1135456761170

To asi máte. Dnes to má kdejaká vesnická hospoda.

0/0
8.8.2016 20:49

V92l74a27s41t60i54m66i56l 58S71v78o54b52o27d21a 7583488685624

Vždy když se tu píše o pivu, proč to musí být jenom o patocích z Prazdroje? Tak nemusíte snad psát jenom články, které si někdo zaplatí, ne?

Lahvového Pilsnera zadupe do země jako nic např. Grunt z Vyškova a točeného? No, jsem z Prahy, tak mě napadá třeba pivovar Břevnov, který zrovna dělá top 12ku v ČR a to ani nelze s Pilsnerem srovnat, je to prostě úplně jiná dimenze ;-).

+5/−10
8.8.2016 16:28

V88l51a85s16t54i44m86i16l 10S82v60o57b90o52d18a 7773678765554

Ještě recenze:

http://pivnirecenze.cz/20954-recenze-brevnovsky-benedict-svetly-lezak

Je pravdivá, věřte mi ;-).

0/0
8.8.2016 18:15

R11u51d85a 13S58l80a48v72í11k 5853338276681

A v které hospodě čepují tankovou dvanáctku z Břevnova?

0/0
8.8.2016 19:46

V15l56a29s49t16i67m72i95l 72S48v66o73b96o24d86a 7123448495534

Myslím, že distribuci do tanků Břevnovský pivovar neprovozuje. Tak ale v článku se mluvilo o hlavní výhodě, že pivo z tanku je nepasterizované. Pivo z Břevnova je pochopitelně nepasterizované a nefiltrované i v láhvi, prostě v libovolné formě ;-).

0/0
8.8.2016 20:45

R81u92d66a 21S13l47a37v35í15k 5713848306751

A vzhledem k tomu, že článek je o pivních tancích (a ne o pivu), tak je logické, že se zmíní pivo, které z pivního tanku dostanete spíš, než to, které v něm vůbec nenajdete, že?

+3/0
8.8.2016 21:00

T91o51m44á32š 68S70e98i14b58e37r12t 7288396617650

Vyškov?Grunt?Tak to jo.Jednou jsem zkusil a nikdy více.Si nedovedu představit,poslat jich do krku pět,šest.

0/0
10.8.2016 0:36

J60a69n 66S46t79o45d75o48l44a 7261110783420

Zatím jsem nenašel podstatný rozdíl v pivu z tanku a ze sudu. Poslední měsíc jsem se stavoval v zapadlých vesnických putykách, kde čepují starším zařízením ze sudů. Měli výborné pivo. V jedné zrovna došel sud, když mi natáčel. Hospodskej to vylil, požádal mě o pět minut a šel narazit. Mezitím propláchl trubky a první dva půllitry vylil. Vyšlo na mě první (třetí včetně vylitých) a bylo výborné.

Tankové piju občas v Praze a nepřijde mi lepší než obyčejné sudové. Spíš je výhoda v tom - jak píše restauratér v článku - že personál nemusí odbíhat narážet nové sudy. Chuťově necítím rozdíl.

+3/−1
8.8.2016 15:43

M66a34r86e27k 90T18ů14m71a 4522788746772

Dnes už víceméně jen z tanku! Rozdíl v chuti i kvalitě je znát, pěna je výborná a dlouho drží.

V Praze většinou vyhledávám podniky, kde mají Plzeň, ale třeba nedávno jsem byl v Budějovicích přes noc a zašel jsem do jednoho lokálu - Budějovičáci by měli znát, jménuje se to Masné krámy, kde mají jak dobré jídlo tak i skvělé pivo! Rozhodně doporučuji to zkusit každému!R^

0/0
8.8.2016 15:33

M53a76r43e38k 19T83ů18m75a 4682538116282

Jinak tam v Budějovicích to je samozřejmě Budvar!

0/0
8.8.2016 15:36

J83i94ř29í 26H13u98d16e66c 4912661479332

A Plzeň je kvalitní jo?:-)

+1/0
8.8.2016 16:29

M87a67r52e72k 18T84ů86m39a 4192878346552

A není snad? Je fakt pravda, že na takové pecky jako Branik, či Staropramen nemá...;-D

Jinak PU pokud se řeší kvalita, tak je jedno z nejlepších na světě.

0/−1
8.8.2016 18:11

J86i28ř73í 45H20u36d25e68c 4612831939732

Tak to už dávno neplatí...je to průměrné pivo..

+2/−1
8.8.2016 18:34

J73a72r88o92s34l10a80v 50P42e41l68d35a

Uživatel požádal o vymazání
+1/0
9.8.2016 12:19

J64i27ř82í 81S48c37h31w31a10c85h 8158834978766

nj, ".... v Českých Budějovicích by chtěl žít každý...." ;-)

+1/0
8.8.2016 16:50

K23a42r27e35l 36H13o73l78e97č44e95k 8932148197162

V Řepích točí Krušovice z tanku a taky výborné !

0/0
8.8.2016 19:08
Foto

D83a23v55i59d 48S79c91h52n42e30b33e62r72g72e86r 9675148933573

Čepovat pivo na jeden zátah je pro mnohé výčepní nadlidský úkol, a přitom by to měl být základ čepovaní.

+6/−6
8.8.2016 13:57

P85e48t32r 16N14ě64m61e85c 4285482852547

snad už nikdo nečepuje pivo "na několikrát" - kromě sudu na zahradě

0/−4
8.8.2016 14:12

J33a22n 24H26l72a58d33k59ý 9958319887840

Já se s tím občas setkávám. Když vypomáhám rodičům v hospodě, tak si obša dokonce někdo řekně, že to tak chce. Ono některá piva mají opravdu vysoký obsah CO2. Pro některé lidi je pak lepší, když se pivo rozbije a čepuje se třeba na třikrát. Tím se dá snižit obsah Co2 až o polovinu. Taky trochu zteplá. To zase oceňují někteří starší pánové. Hlavně se s tím setkávám u piv z větších pivovarů. Pokud máme na čepu nějaký regionální či rodinný pivovar, tak tam jedině na hladinku.

+7/0
8.8.2016 14:19
Foto

D15a13v50i10d 15S21c75h91n98e56b32e67r61g16e51r 9945858933723

Ono záleží asi jak kde, ale já se běžně setkávám bohužel s opakem.

+2/−2
8.8.2016 14:19

R14o56m74a10n 50D57o55r24s18k80ý 1436604640588

Taky se s tím setkávám dost často. Navíc se mi několikrát stalo, že pokud se člověk zeptal, zda není první nebo poslední ze sudu, že je nějaký divný, tak byl vždy ujištěn, že néé, že je v pořádku, že si nikdo nestěžuje. V tu chvíli poděkuji, že pivo zaplatím, ale nevypiju a dám si nějaké nealko. Vždy je mi dostatečným zadostiučiněním, když další pivo pro místního pivaře dojde, nebo řekne, že je hnusný. Taky mi stačilo vidět jak se k tomu pivu někde chovají. Protože jsou to většinou ženský, co nesehnaly jinou práci, jdou dělat do výčepu.... vůbec to neumí a protože jim to moc pění, tak si s tím u každýho piva neskutečně hrajou, že "malý chemik" hadr. Tímto stylem natočí 2-3 piva plný pěny, kterou zahazují do dalšího půllitru, který pak plní funkci odkapávače a chytá kapky z pípy. A na jakoukoliv kritiku se oboří, že to takhle točí x let a nikdo si nestěžoval ....

Uplně nejlepší zážitek byl z hospody, kde bylo neskutečně teplé pivo ... barmanka se vymlouvala na kdesi cosi, na blbý počasí, na blbý tlak, na nově naraženej sud ... pak se jeden ze štamgastů mrkl za bar a milá barmanka si šoupla sud k chlaďáku, takže se jí pěkně nahříval....

Ale to je přesně to, že za barem dělá kdokoliv, kdo má dvě ruce a nohy.

+2/0
8.8.2016 16:15

P47e10t10r 24E60b79r 2172710923540

Kecy rádobyznalců. Natočeno najednou nebo na dvakrát....

Je to tak " důležité" že se to neřeší ani na soutěžích.

Zamyslel se autor teorie nad tím jakou v tom případě hraje roli hraje při točení průtok piva, teplota sklenice nebo teplota okolí?

To je klasický pokus dělat vědu z něčeho, co za to nestojí.

+3/−3
8.8.2016 15:02
Foto

D75a88v55i64d 65S17c38h73n12e57b83e37r39g13e98r 9525588953673

Kecy maximálně pro vás, a na soutěžích se toto řeší, znám mistra světa v čepovaní, a na jednom jsem i byl, vy evidentně ne. A výmluvy na průtok atd... každý výčepní zná svůj výčep, jako řidič zná svoje auto atd... a na každém výčepu to jde.

+1/0
8.8.2016 15:07

P20e65t95r 66V18e24s15e50l79ý 7344235644428

právě na soutěžích se to řeší a to dost, ony větší pivovary si i školí personál hospod, aby čepoval tak jak to chce pivovar. Osobně upřednostňuji pivo na hladinku, a je jedno z jakého pivovaru, před pivem do kterého výčepák nechá kapat pivo z pípy...

+2/0
8.8.2016 15:26

P62e30t34r 60N11o90v58o11t51n69y 1571170731

Na soutěžích? Tak určitě. Pokud máte natočit pivo na hladinku, tak je to prostě najednou. Žádné cmrndání.

+1/0
8.8.2016 17:02

J19a70n 96K24r18á30t21k14ý 9817883795315

PR článek na europivo z plastu?

Já proti plastu nakonec tak striktně nejsem, když to nejde jinak, petku použuju, ale že bych chodil do hospody, kde se točí z plastu??? 8-o8-o8-o

A to jsme prý byli národem pivařů ;-(

+1/−6
8.8.2016 13:56

J47o50s59e65f 57K48a88r91f51í74k 7192785486500

A jak by jste si to představoval. Nepasterované pivo do nerozového (nejlépe dřevěného) sudu a apk do něj foukat vzduch či CO?

No to by byla ňamka:-P

0/0
9.8.2016 10:45

J67a47n 65H68l95a47d59k43ý 9148449527650

Problém je, že ze špatného piva ani skladování v tanku a dobrý výčepní dobré pivo neudělají. Ovšem z dobrého piva může špatná údržba výčepního zařízení a špatný výčepák udělat nekonzumovatelnou věc.

+11/0
8.8.2016 13:56

J25i92ř53í 37H79u40d53e38c 4632501979442

Já mám radši pivo a né rychlokvašku kterou článek propaguje.

+2/−5
8.8.2016 13:55

M93i30l68a24n 32W44e60l28s75e67r 5622728478231

Kazdy tyden na Idnes jeden PR clanek o Prazdroji.

+6/−4
8.8.2016 13:51

P92e41t71r 13V45e25s23e91l33ý 7954485234938

si zaplaťte a může tu být třeba obden článek o Vás...

+13/0
8.8.2016 14:20

M77i34l19a85n 27K48r31á73l 8743788441211

R^

0/0
8.8.2016 14:51

M69a83r33e88k 57T39ů79m89a 4652478226662

Myslíte si, že to PU skutečně potřebuje. Já si klidně skočím i bez PR.

+1/0
8.8.2016 15:38

B60o14h82u31m11i96l 72S75t18e50j81s93k65a80l 4456337263496

Celé tento článek je jen dlouhodobá snaha plzeňského pivovaru přesvědčit veřejnost že za hnusné pivo může jen a jen výčepní. Moje zkušenost je taková že Gambrinus je hnusnej jak z tanku tak ze sudu o lahvovém ani nemluvě. Prazdroj jsem měl nedavno taky z tanku a opravdu průměrné pivo .Ne nejsem zaujatý proti prazdroji, jen kdyby točily to samé pivo co dávají do exportních třetinek tak jsem spokojen.

+5/−4
8.8.2016 13:35

P27e62t36r 90Ž75á40k 1888122745659

no ono i bohužel u tankového piva se musí z tanku dostat potrubím až k pípě, takže na hospodským záleží stále a je to samozřejmě znát, protože ani stejné tankové pivo nechutná ve všech hospodách stejně.

Mluvil jsem nedávno s majitelem tankovny a u něj musí výčepní při zavíračce potrubí propláchnout, rozebrat pípu a ráno znovu propláchnout a čepovat.

+5/0
8.8.2016 13:45
Foto

D67a33v37i40d 21S52c35h22n65e98b72e77r15g68e13r 9295118393333

Tento proces je požadován pivovary pro všechny výčepní (mělo by to být jako když si člověk vytře prd.. když se vys... prostě automativky) ať už v Praze v Brně či Teplicích.

A ještě odtočení, ale to nedělají takřka nikde.

0/0
8.8.2016 14:09

J76o93s55e73f 26K29r59a39l 3697383514427

To odtočení samozřejmě není zadarmo, nebudu jmenovat známý pražský lokál, tam mají rovnou uvedeno v nápojáku, že konzument si zaplatí obsah 0,47 l. :-) Vzhledem k tomu jak se podnik prsí pivními pravidly, to určitě nemají protiopatření proti ČOI. ;-D

0/0
8.8.2016 14:49
Foto

D98a31v17i17d 83S22c51h82n22e55b32e67r26g75e48r 9565678863563

Pivovar vždycky dává víc piva než účtuje, je to právě na odtočení.

0/0
8.8.2016 14:51

J39i59ř78í 97L70e21f58a20n 5209611233640

Jo? A jak to dává? Jakože je v sudu víc piva, než je jeho obsah ne?;-D;-D

Pivo by se odtáčet mělo a ztráta pak dělá zhruba 5% výtoče. A o těch 5% pak logicky musíte dát vyšší cenu. Jenže strach o hosty kvůli vyšší ceně brání často hospodám toto praktikovat. A další věc je, že když to v hospodě zavedete, musíte sakra dobře hlídat personál, pokud tam neděláte sám. Protože jinak odtoč nejde do odpadu, ale do spropitného zaměstnancům a hosti nedostal aji 100%ní servis a kvalitu. O tom, že 99% výčepáku a barmanů pivo čepovat neumí a není správně proškolena a většina píp v Čechách jsou "zmrzliny" na kterých se správné čepování praktikuje obtížněji, neni třeba ani psát. Způsob čepování, druh pípy, druh použitého plynu a správná péče o sklo, sanitace pivního vedení a čistota chlazení úplně zásadně ovlivní chuť čepovaného piva.

+1/0
9.8.2016 0:28

P24e66t72r 55K97o60v28a16r59i55k 4205309710875

zijeme v zahranici a jsme odkazani jen na exportni plzen ve skle, horsi humac sem nepil. plzen je asi posledni pivo co bych si v krame koupil.

+1/0
8.8.2016 15:25

F56r49a79n12t71i81s80e21k 81M29i33k46e94s 8343117400302

To je sr..i s tou sink waterRv!!

0/0
8.8.2016 13:28

P98e89t48r 53L59a12n91g58e16r 3671496791130

Mohl by mi prosím někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi tankem a sudem ?

0/0
8.8.2016 13:27







Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.