Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

V Česku jsou stovky minipivovarů. Velké pivní značky táhnou stále méně

Spotřeba piva v Česku neroste, přesto se o přízeň zákazníků uchází čím dál více značek piva. Minipivovary nadále vznikají rychlým tempem. Jejich počet už loni překročil tři stovky a letos se přiblíží hranici 400.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J80a76n 87P94a23v36e96l79k15a 3137551114561

To není "nová móda". To je malý sortiment a stále horší kvalita velkých pivovarů,

0/0
23.8.2016 10:14

A19r14n97o74š75t 83P53á72t28e35k 4177526615327

Mno, jak to tady čtu od různých znalců... rozhodně neplatí, že každý "mini"pivo je nějaký zázrak. Co si budeme nalhávat, velkovýroba má několik podstatných výhod - chuť se nemění, kvalita taky ne, normy hygienické a oborové to taky vždycky plní... a jistota že si z toho nezamažete trenky je hoooodně vysoká. Což se bohužel o minipivovarech obecně říci nedá. Jistě fousatý děcka s iphonem a rozumama vyčtenýma na fejsbooku mají jistě svůj cool názor... ale v klidu nad ním můžou přemítat na WC. ;-D

+1/0
23.8.2016 0:47

J62a73n 47S62o86u83k97u78p 1264164526615

Že si zamažete trenky je problém Vaší trávicí soustavy, nikoliv piva.

0/−1
23.8.2016 8:13

M19i47c13h15a78e15l 24M94e45n38s22i53k 8911846300192

"Co si budeme nalhávat, koncernová břečka má několik podstatných výhod - chuť scanek se nemění..."

- a jistota, že si zamažete trenky, je rovněž konstantní;-D

0/0
23.8.2016 20:44

A28l54e35š 31V75a73j19g95a17r 6342399939146

a VYŠKOVSKÉ pivo, pivo samotného BOHA...

0/0
23.8.2016 0:02

L57u93k59a70s 69N15e48m57e33c 7889780392184

;-D;-D;-D ano, vyskovske pivo je pojem, lepsiho laxativa neni.

0/0
23.8.2016 12:31

A40l76e52š 37V43a42j58g76a12r 6512969569546

Dalešice, Polička, Zlínský švec,Břeclavský kanec,Kraslice...R^VR^V

+1/0
23.8.2016 0:00

M83i18c19h11a31e20l 64M34e75n32s73i95k 8681946510782

"V Česku během pár let přibyly desítky tisíc lidí, kteří se tváří, že pivu rozumějí a vědí, jaké jsou rozdíly mezi různými druhy piv."

Já se v žádném případě netvářím. Prostě chutná nebo nechutná, čistá hlava + čistý trenky nebo naopak.

Stejně tak, domnívám se, je tomu s většinou: v Česku prostě přibyly desetitisíce lidí, kteří poznají, co jsou a co nejsou scanky a z čeho se pozvracejí nebo znečistí prádlo.

A tito lidé pochopili, že (omlouvám se těm, které nebudu jmenovat;-)) Gambáč, Starobrno, Kozel, Staropramen, Krušovice nikdy více...

+1/0
22.8.2016 21:17

P20a23v57e77l 47J40a75r47o40š 5325877956573

Patřím k mladším ročníkům a nikdy jsem nebyl velký pivař, než jsem začal ochutnávat piva z minipivovarů. Ten rozdíl oproti mrtvým pivům z velkokoncernů je razantní. Jinak co se týče značek, tak mám rád Valáška, Nachmelenou Opici, Permon ze Sokolova, Matušku (bohužel už dost drahý), Beskydské pivo z Ostravice nebo i Qásek z Piv. domu v Ostravě. Z pivních stylů preferuji piva typu IPA a další "ejly", ale nepohrdnu ani českým ležákem. :-)

+2/0
22.8.2016 19:38

M12i20c51h61a67l 83F37r92a97n23z 7563653211712

mno jo, když se ty splašky ze staropramenů, gambrinusů apod nedají pít...

0/0
22.8.2016 16:30

A81r11n58o32š28t 10P97á63t21e30k 4187236615307

Z pivovaru Květnice - to mi chutná nejvíce! :)

0/0
22.8.2016 16:30

P22a53v28l10a 22K71v17a48p45i12l69o80v93á 7239978514747

Paroháč z Luční boudy! Doporučuju.

+1/0
22.8.2016 13:12

M76a88r17t56i46n 41K67o75ž74í48n 1885576311480

Já doporučuju Permon Sokolov, Podklášterní Třebíč, Slavkov, Beskydské hořké, Lucky Bastard.

+1/0
22.8.2016 13:15

M23a64r37t79i36n 15K17o29ž19í11n 1115166441340

Z těch větších třeba Poličku

+2/0
22.8.2016 13:19

R76a35d30i73m 13H73l70a80v92i53n46k15a 3397510904334

mel jsem ten na dovolene a super :-)

0/0
22.8.2016 19:47

J93a82k17u31b 42S74ú86k93e88n49í73k 1698530829

Nejsem znalec piva.

Jsem však náruživý konzument, který se drží motta "dvě piva denně pro pevné zdraví".

Chuťové rozdíly rozeznávám, ale piva po chuti většinou nepoznám.

Málokdy se stane, že je pro mě pivo nepoživatelné, ale už i to jsem zažil.

Nicméně malé značky preferuji, protože to není "furt to samé" a chuť se mění. Pít pořád braník a staráč je chuťová nuda, i když se obojí pít dá.

Ideologicky jsou mi malé firmy bližší než nadnárodní kolosy, takže je v tom u mě i tento rozměr.

Na zdraví!

0/0
22.8.2016 12:49

M79a21r21t92i72n 11K76o17ž64í76n 1115186351840

No a potom koupí Číňani skupinu, která sdružuje několik středních a malých pivovarů a čert aby se v tom vyznal :-)

0/0
22.8.2016 13:12

J88a13k21u34b 21S86ú67k35e29n50í44k 1368600599

Zas tak to neprožívám, i tu Plzeň občas piju:-)

0/0
22.8.2016 13:25

J30i30ř92í 59J69o98z80a 3458373320861

Vyborny pivo (11� a 13�) maji v minipivovaru Jilovice (okres Ceske Budejovice)... fakt doporucuji vyzkouset... jen tam musite zajet

0/0
20.8.2016 19:43

O23n31d85ř56e31j 42L39o63š61o81t11h 1805485505131

U piva dost platí, že lidem chutná to, na co jsou zvyklý a často je to dost lokální záležitost. U nás v Rakovníku se hodně pije Bakalář a Krušovice, mně chutná oboje, ale ne všechny druhy. Na sever od nás se zase pije hodně Žatec, Louny, nechutná mi ani jedno, jim zase jo...

Malé pivovary nevím, tam je to tak 50/50, jedna hospoda u nás dřív měla každý týden jiné pivo z malého pivovaru a občas mi připadalo, že piji psí chcanky a byl jsem rád, že jsem si mohl spravit chuť Za studena chmeleným Bakalářem.

+5/0
20.8.2016 13:20

P47e53t59r 60Č72e51r17m27á46k 9648955659790

Zásadní rozdíl je především v tom že se jedná o dva poměrně odlišné produkty - komu chutnají produkty z nadnárodních chemiček, které vaří z náhražek a extraktů sirupy HGB a ty potom ředí vodou a nechájí stát v CKtancích, tomu zpravidla nechutná živé pivo z normálních surovin a uvařené bežnou cestou, a naopak.

Trh samozřejmě nejsou jen minipivovary nebo europiva, existuje poměrně početná skupina průmyslových pivovarů (Náchod, Strakonice, Polička atd..)které se pohybují někde mezitím a dokáží nabídnout produkt spojící to lepší z obojího.

+7/−3
20.8.2016 14:02
Foto

Z13b97y74n80ě35k 76M88e54l37i71c66h68a43r 9545227195279

máte tam faktickou chybu - pivo se ředí až na konci, nemělo by smysl zabírat kapacitu CKT ředěným pivem... jinak celkem souhlas

+1/−2
20.8.2016 19:10

P81e49t98r 19Č36e38r37m20á84k 9328275649150

Máte pravdu že většina pivovarů to tak dělá, ale není to nutné pravidlo.

0/−1
20.8.2016 20:28

M53a33r67t58i37n 83K91o56ž52í75n 1825436141970

To sou kecy. Samozřejmě že se pivo na požadovanou stupňovitost ředí až na konci při filtraci. A dělá se to z důvodu zvyšování kapacity pivovaru, protože nejužším hrdlem je varna.

+1/−1
20.8.2016 22:44

P47e50t55r 69Č67e27r36m37á67k 9388695279740

Ale houby, jasně že když už to někdo dře co to jde tak to dělá až na závěr, ale to je pouze ekonomický důvod, technologický nikoliv - jsou pivovary co to naředí hned po kvašení a pak to jde znova do tanku a v nich to je různě dlouho podle toho o jaký pivo jde.

0/−1
20.8.2016 22:58

M57a26r29t33i65n 85K78o43ž81í75n 1865116451350

A jaký by to mělo význam snižovat si kapacitu ležení tím, že zaberu sklepy pivem s nižší stupňovitostí když mám HGB. V oboru se nějaký ten pátek pohybuju a nikdy jsem to co tvrdíte neslyšel. Ostatně i pro kvalitu piva by to mělo přínos nulový. Můžete uvést příklad kde to tak dělají?

0/0
20.8.2016 23:19

P82e77t51r 61Č67e79r67m69á91k 9588935589350

HGB jako takové primárně šetří náklady při vaření, nikoliv ležení, to už je pak celý systém. Smysl toho proč se někde ředí už po kvašení je pochopitelně v kvalitě výstupního produkutu - piva. Je rozdíl jestli naředím mrtvé filtrované pivo těsně předtím když jde do lahve, a nebo ještě živé nechám nějaký čas v ckt zrát.

Ekonomicky to pochopitelně je výhodné méně než ta klasika, a jelikož zpravidla ten kdo už používá tyto technologie jde primárně po ekonomické stránce, tak to lze vidět málokde. Ale neslyšet o tom dává tomu pohybování se v oboru poněkud trhliny ;-)

0/0
21.8.2016 0:08

M45a35r57t20i41n 18K60o36ž69í73n 1425106671270

Můžete mně to nějak objasnit biochemicky? Co je tam jinak? Nic. Biochemicky je to jinak pokud vaříte kmenové várky 10,11,12°, ale ne pokud to naředíte po hlavním kvašení a dáte zbytkovým kvasnicím další šok naředěním vodou, tím je úplně odrovnáte a nic vám nebude dokvašovat a dozrávat. Jak už jsem psal, v oboru pracuji cca 20 roků a to co píšete slyším poprvé a nevím o žádném pivovaru, který by to dělal.

HGB samozřejmě šetří peníze i při ležení, protože je sakra rozdíl, jestli chladíte třicet tisíc hektolitrů zrajícího piva o stupňovitosti 15°, ze kterých vyrobíte řekněme v průměru 50 tisíc hektolitrů výsledného produktu v různém spektru stupňovitostí a nebo jestli chladíte 30 tisíc hl ve složení 10 tis hl desítky, 10 jedenáctky a deset dvanáctky. Výroba chladu je totiž podstatně dražší než výroba tepla potřebného na varně. HGB vážený pane je pro pivovar dost velká investice, která je o ekonomice provozu a navýšení kapacit a o ničem jiném. Znamená to zařízení na výrobu odplyněné vody a přesně stanovené dávkování této vody před a za filtrem na požadovanou stupňovitost s přesností na desetiny stupňů plato. Ještě jednou vás žádám, abyste uvedl pivovar, kde to dělají jak to píšete.

+1/−1
21.8.2016 2:16

L96u11k24a72s 90N26e65m67e56c 7989680762684

Kozine, dle tvé logiky by stačil prodávat pivní sirup. Bylo by to pro pivovary ještě výhodnější.

Dle tvé logiky by mohli vlastně podobnou metodu používat i vinaři, někteří už to tak dělají i dnes. Doufám, že lidí jako ty bude minimum.

+1/−1
21.8.2016 8:42
Foto

Z80b97y89n82ě96k 17M75e46l35i31c48h26a37r 9135357255609

Jste trochu mimo, ne? Pan Kožín jen popisuje skutečnost z velkých pivovarů...

+1/−1
21.8.2016 12:12

L53u60k52a17s 76N52e36m89e46c 7589660682664

Ne, píše, že to nemá na výslednou chuť a kvalitu vliv.

+1/−1
21.8.2016 13:14
Foto

Z76b21y51n34ě62k 29M93e36l16i78c28h10a68r 9965887575409

ale to jen vytrháváte jednu větu z kontextu...

+1/0
21.8.2016 13:24

M71a15r25t49i32n 25K49o78ž43í48n 1335246401390

Píšu, že pokud jednou HGB použijete, tak je co se kvality týče jedno jestli ředíte mladé pivo a nebo až při filtraci. Naopak ředit mladé pivo před ležením bude pro výslednou chuť horší, než ředit až při filtraci.

+1/−1
21.8.2016 15:12

P64e94t11r 67Č29e32r11m95á55k 9958595849620

Což je právě ten nesmysl a sám se z něj usvedčujete - v první větě tvrdíte že na kvalitu to vliv nemá, a v druhé že ano. Rv

0/0
21.8.2016 21:45

J62a59n 45S80o31u73k96u36p 1504284866425

No já myslím, že ředit po rmutu bude mít na výsledek podstatně menší vliv, než ředit při filtraci, protože jde akorát o změnu podílu cukru, nic víc. Zatímco řezení po ležení bude mít násobně větší vliv - pivo při různé stupňovitosti jinak kvasí, jinak se chová, jinak chutná, proces kvašení šestnáctky bude ve výsledku řádově jiný, než při kvašení dvanáctky.

0/0
22.8.2016 11:15

P71e27t19r 32Č88e38r40m15á20k 9988765679100

Nemáte pravdu, tvrdí že takto to jediná možná cesta, což je samozřejmě nesmysl. Já sám jsem hned na začátku psal že většina pivovarů to takto dělá.

0/0
21.8.2016 21:48

D43a60n79i85e51l 61D89r85á43b28e14k 8460220825952

Ale vždyť to tak Plzeň dělá na Slovensko a do Polska posílá granule který se jenom zalehoz vodou

0/0
21.8.2016 13:00

M53a96r91t76i90n 45K40o92ž69í90n 1445966821260

Takhle to opravdu nefunguje. Jediné granule, které se používají jsou chmelové, protože z šišek nevaří až na Budvar prakticky nikdo z větších pivovarů.

+1/0
21.8.2016 15:16

M61a29r97t65i93n 78K22o16ž49í16n 1985826951590

Píšu o tom, že nemá význam ředit mladé pivo po vykvašení. Pokud už HGB používáte, tak až na konci. To co popisuje pan Čermák je technologický i ekonomický nesmysl.

+1/−1
21.8.2016 15:09

P44e23t78r 91Č46e62r23m74á68k 9838975199970

Nikdo nemluvil o ekonomice, ta samozřejmě vždy bude na straně HGB. A za to že nerozumíte technologii používání HGB, resp. rozumíte pouze té variantě co používáte vy, já nemůžu.

0/0
21.8.2016 21:46

M63a96r69t89i41n 91K30o48ž49í91n 1395716751950

Jednak jsme si Němče zatím nepotykali a druhak nejste schopen chápat psaný text. Nikde se HGB nezastávám, jen popisuju jak to funguje v praxi.

+1/−1
21.8.2016 15:14

P70e10t41r 42Č77e65r47m55á16k 9778695389980

Popisujete jak to funguje v praxi u vás. To vám nikdo nebere, většina pivovarů to takto dělá. Ale že se snažíte z toho dělat jediný možný způsob používání HGB a snažíte se to opřít o to že už 20let jste v oboru (mimochodem by mě zajímalo v kterém českém pivovaru jste před 20ti lety pracoval s HGB...;-)) je už pak úsměvné...;-)

0/0
21.8.2016 21:51

M28a52r31t43i67n 34K88o80ž24í28n 1665596891660

Před dvaceti lety jsem měl tu možnost pracovat v Erdingeru, o něco později pak ve Swechateru a dále ve Wieselburgu.

+1/−1
21.8.2016 23:44

J86a68n 27S18o90u14k30u44p 1184304376905

Hádáte se tady zbytečně (říkáte v podstatě to samé), HGB jde skutečně použít dvojím způsobem, po rmutu se může ředit, ale i po filtraci (což dělá většina pivovarů).

0/0
22.8.2016 11:25

M40a38r34t97i50n 46K19o57ž62í24n 1605206251530

Ale určitě ne po hlavním kvašení před sudováním jak píše kolega.

0/0
22.8.2016 12:20

P18e45t79r 43Č54e73r60m57á55k 9508845429600

Psal jsem po kvašení před ležením ;-)

0/0
22.8.2016 12:35

M18a70r37t21i92n 19K69o83ž51í70n 1665656521980

No však.

0/0
22.8.2016 12:39

M79a51r42t59i80n 38K57o59ž56í83n 1605736851150

Sudováním myslím přečerpání do ležáckých tanků.

0/0
22.8.2016 12:42

M97a76r26t36i23n 35K26o48ž91í39n 1195496571870

Po rmutu před zcezením?

0/0
22.8.2016 12:46

J65a46n 98S91o21u23k78u29p 1974904376575

To je vyslazování, ni? Když ale vysladím, zcedím, tak můžu sladinu stále říznout vodou, to podle mého není na závadu. Při velkém množství si myslím, že hgb tady má opodstatnění, přecijen to tam asi nehážou kýblem.

0/0
22.8.2016 12:55







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.