Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

V Česku jsou stovky minipivovarů. Velké pivní značky táhnou stále méně

Spotřeba piva v Česku neroste, přesto se o přízeň zákazníků uchází čím dál více značek piva. Minipivovary nadále vznikají rychlým tempem. Jejich počet už loni překročil tři stovky a letos se přiblíží hranici 400.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J44a88n 63P50a28v23e39l19k76a 3917761164131

To není "nová móda". To je malý sortiment a stále horší kvalita velkých pivovarů,

0/0
23.8.2016 10:14

A46r83n62o48š31t 62P37á56t52e50k 4597936615937

Mno, jak to tady čtu od různých znalců... rozhodně neplatí, že každý "mini"pivo je nějaký zázrak. Co si budeme nalhávat, velkovýroba má několik podstatných výhod - chuť se nemění, kvalita taky ne, normy hygienické a oborové to taky vždycky plní... a jistota že si z toho nezamažete trenky je hoooodně vysoká. Což se bohužel o minipivovarech obecně říci nedá. Jistě fousatý děcka s iphonem a rozumama vyčtenýma na fejsbooku mají jistě svůj cool názor... ale v klidu nad ním můžou přemítat na WC. ;-D

+1/0
23.8.2016 0:47

J69a92n 67S81o44u12k20u49p 1424604616185

Že si zamažete trenky je problém Vaší trávicí soustavy, nikoliv piva.

0/−1
23.8.2016 8:13

M24i11c63h89a98e10l 50M66e51n36s68i88k 8941496490872

"Co si budeme nalhávat, koncernová břečka má několik podstatných výhod - chuť scanek se nemění..."

- a jistota, že si zamažete trenky, je rovněž konstantní;-D

0/0
23.8.2016 20:44

A84l94e11š 55V58a30j71g37a41r 6882669659706

a VYŠKOVSKÉ pivo, pivo samotného BOHA...

0/0
23.8.2016 0:02

L84u31k54a34s 30N98e47m56e52c 7989920522354

;-D;-D;-D ano, vyskovske pivo je pojem, lepsiho laxativa neni.

0/0
23.8.2016 12:31

A35l79e96š 27V41a56j27g24a47r 6852129419456

Dalešice, Polička, Zlínský švec,Břeclavský kanec,Kraslice...R^VR^V

+1/0
23.8.2016 0:00

M86i69c73h32a43e39l 65M44e95n11s48i89k 8571926960872

"V Česku během pár let přibyly desítky tisíc lidí, kteří se tváří, že pivu rozumějí a vědí, jaké jsou rozdíly mezi různými druhy piv."

Já se v žádném případě netvářím. Prostě chutná nebo nechutná, čistá hlava + čistý trenky nebo naopak.

Stejně tak, domnívám se, je tomu s většinou: v Česku prostě přibyly desetitisíce lidí, kteří poznají, co jsou a co nejsou scanky a z čeho se pozvracejí nebo znečistí prádlo.

A tito lidé pochopili, že (omlouvám se těm, které nebudu jmenovat;-)) Gambáč, Starobrno, Kozel, Staropramen, Krušovice nikdy více...

+1/0
22.8.2016 21:17

P90a52v74e30l 78J32a54r94o84š 5715527286833

Patřím k mladším ročníkům a nikdy jsem nebyl velký pivař, než jsem začal ochutnávat piva z minipivovarů. Ten rozdíl oproti mrtvým pivům z velkokoncernů je razantní. Jinak co se týče značek, tak mám rád Valáška, Nachmelenou Opici, Permon ze Sokolova, Matušku (bohužel už dost drahý), Beskydské pivo z Ostravice nebo i Qásek z Piv. domu v Ostravě. Z pivních stylů preferuji piva typu IPA a další "ejly", ale nepohrdnu ani českým ležákem. :-)

+2/0
22.8.2016 19:38

M82i89c19h47a59l 34F24r23a22n43z 7583553331852

mno jo, když se ty splašky ze staropramenů, gambrinusů apod nedají pít...

0/0
22.8.2016 16:30

A88r49n34o44š67t 36P71á71t64e32k 4187896905837

Z pivovaru Květnice - to mi chutná nejvíce! :)

0/0
22.8.2016 16:30

P12a79v24l54a 81K53v86a63p88i65l42o78v83á 7549428954507

Paroháč z Luční boudy! Doporučuju.

+1/0
22.8.2016 13:12

M44a88r82t30i60n 27K45o79ž55í28n 1595816281550

Já doporučuju Permon Sokolov, Podklášterní Třebíč, Slavkov, Beskydské hořké, Lucky Bastard.

+1/0
22.8.2016 13:15

M75a32r44t97i67n 60K14o67ž69í96n 1335166541590

Z těch větších třeba Poličku

+2/0
22.8.2016 13:19

R23a92d74i30m 30H43l35a69v40i66n66k98a 3687350324714

mel jsem ten na dovolene a super :-)

0/0
22.8.2016 19:47

J68a18k22u42b 96S79ú26k92e38n38í80k 1478640759

Nejsem znalec piva.

Jsem však náruživý konzument, který se drží motta "dvě piva denně pro pevné zdraví".

Chuťové rozdíly rozeznávám, ale piva po chuti většinou nepoznám.

Málokdy se stane, že je pro mě pivo nepoživatelné, ale už i to jsem zažil.

Nicméně malé značky preferuji, protože to není "furt to samé" a chuť se mění. Pít pořád braník a staráč je chuťová nuda, i když se obojí pít dá.

Ideologicky jsou mi malé firmy bližší než nadnárodní kolosy, takže je v tom u mě i tento rozměr.

Na zdraví!

0/0
22.8.2016 12:49

M74a10r13t51i15n 34K97o26ž55í57n 1245186651450

No a potom koupí Číňani skupinu, která sdružuje několik středních a malých pivovarů a čert aby se v tom vyznal :-)

0/0
22.8.2016 13:12

J38a41k38u41b 98S60ú83k89e18n74í42k 1298640469

Zas tak to neprožívám, i tu Plzeň občas piju:-)

0/0
22.8.2016 13:25

J49i81ř77í 58J93o40z62a 3248923440361

Vyborny pivo (11� a 13�) maji v minipivovaru Jilovice (okres Ceske Budejovice)... fakt doporucuji vyzkouset... jen tam musite zajet

0/0
20.8.2016 19:43

O16n25d20ř93e14j 76L61o50š83o63t96h 1395295635731

U piva dost platí, že lidem chutná to, na co jsou zvyklý a často je to dost lokální záležitost. U nás v Rakovníku se hodně pije Bakalář a Krušovice, mně chutná oboje, ale ne všechny druhy. Na sever od nás se zase pije hodně Žatec, Louny, nechutná mi ani jedno, jim zase jo...

Malé pivovary nevím, tam je to tak 50/50, jedna hospoda u nás dřív měla každý týden jiné pivo z malého pivovaru a občas mi připadalo, že piji psí chcanky a byl jsem rád, že jsem si mohl spravit chuť Za studena chmeleným Bakalářem.

+5/0
20.8.2016 13:20

P66e10t66r 83Č85e68r84m25á47k 9968635839540

Zásadní rozdíl je především v tom že se jedná o dva poměrně odlišné produkty - komu chutnají produkty z nadnárodních chemiček, které vaří z náhražek a extraktů sirupy HGB a ty potom ředí vodou a nechájí stát v CKtancích, tomu zpravidla nechutná živé pivo z normálních surovin a uvařené bežnou cestou, a naopak.

Trh samozřejmě nejsou jen minipivovary nebo europiva, existuje poměrně početná skupina průmyslových pivovarů (Náchod, Strakonice, Polička atd..)které se pohybují někde mezitím a dokáží nabídnout produkt spojící to lepší z obojího.

+7/−3
20.8.2016 14:02
Foto

Z50b51y93n14ě32k 25M87e66l78i22c56h33a58r 9645677165299

máte tam faktickou chybu - pivo se ředí až na konci, nemělo by smysl zabírat kapacitu CKT ředěným pivem... jinak celkem souhlas

+1/−2
20.8.2016 19:10

P28e13t90r 92Č72e78r37m34á59k 9208675289560

Máte pravdu že většina pivovarů to tak dělá, ale není to nutné pravidlo.

0/−1
20.8.2016 20:28

M19a58r36t19i56n 78K41o80ž50í62n 1835606201760

To sou kecy. Samozřejmě že se pivo na požadovanou stupňovitost ředí až na konci při filtraci. A dělá se to z důvodu zvyšování kapacity pivovaru, protože nejužším hrdlem je varna.

+1/−1
20.8.2016 22:44

P18e28t28r 61Č64e96r43m15á69k 9218755229260

Ale houby, jasně že když už to někdo dře co to jde tak to dělá až na závěr, ale to je pouze ekonomický důvod, technologický nikoliv - jsou pivovary co to naředí hned po kvašení a pak to jde znova do tanku a v nich to je různě dlouho podle toho o jaký pivo jde.

0/−1
20.8.2016 22:58

M44a92r63t95i40n 56K30o85ž46í76n 1785336851640

A jaký by to mělo význam snižovat si kapacitu ležení tím, že zaberu sklepy pivem s nižší stupňovitostí když mám HGB. V oboru se nějaký ten pátek pohybuju a nikdy jsem to co tvrdíte neslyšel. Ostatně i pro kvalitu piva by to mělo přínos nulový. Můžete uvést příklad kde to tak dělají?

0/0
20.8.2016 23:19

P65e44t51r 80Č26e63r60m19á72k 9938235349230

HGB jako takové primárně šetří náklady při vaření, nikoliv ležení, to už je pak celý systém. Smysl toho proč se někde ředí už po kvašení je pochopitelně v kvalitě výstupního produkutu - piva. Je rozdíl jestli naředím mrtvé filtrované pivo těsně předtím když jde do lahve, a nebo ještě živé nechám nějaký čas v ckt zrát.

Ekonomicky to pochopitelně je výhodné méně než ta klasika, a jelikož zpravidla ten kdo už používá tyto technologie jde primárně po ekonomické stránce, tak to lze vidět málokde. Ale neslyšet o tom dává tomu pohybování se v oboru poněkud trhliny ;-)

0/0
21.8.2016 0:08

M85a97r82t24i92n 22K84o76ž83í20n 1155626741720

Můžete mně to nějak objasnit biochemicky? Co je tam jinak? Nic. Biochemicky je to jinak pokud vaříte kmenové várky 10,11,12°, ale ne pokud to naředíte po hlavním kvašení a dáte zbytkovým kvasnicím další šok naředěním vodou, tím je úplně odrovnáte a nic vám nebude dokvašovat a dozrávat. Jak už jsem psal, v oboru pracuji cca 20 roků a to co píšete slyším poprvé a nevím o žádném pivovaru, který by to dělal.

HGB samozřejmě šetří peníze i při ležení, protože je sakra rozdíl, jestli chladíte třicet tisíc hektolitrů zrajícího piva o stupňovitosti 15°, ze kterých vyrobíte řekněme v průměru 50 tisíc hektolitrů výsledného produktu v různém spektru stupňovitostí a nebo jestli chladíte 30 tisíc hl ve složení 10 tis hl desítky, 10 jedenáctky a deset dvanáctky. Výroba chladu je totiž podstatně dražší než výroba tepla potřebného na varně. HGB vážený pane je pro pivovar dost velká investice, která je o ekonomice provozu a navýšení kapacit a o ničem jiném. Znamená to zařízení na výrobu odplyněné vody a přesně stanovené dávkování této vody před a za filtrem na požadovanou stupňovitost s přesností na desetiny stupňů plato. Ještě jednou vás žádám, abyste uvedl pivovar, kde to dělají jak to píšete.

+1/−1
21.8.2016 2:16

L98u39k93a41s 95N98e61m90e33c 7539560242124

Kozine, dle tvé logiky by stačil prodávat pivní sirup. Bylo by to pro pivovary ještě výhodnější.

Dle tvé logiky by mohli vlastně podobnou metodu používat i vinaři, někteří už to tak dělají i dnes. Doufám, že lidí jako ty bude minimum.

+1/−1
21.8.2016 8:42
Foto

Z53b49y79n39ě82k 54M57e46l71i53c64h92a56r 9125547595809

Jste trochu mimo, ne? Pan Kožín jen popisuje skutečnost z velkých pivovarů...

+1/−1
21.8.2016 12:12

L76u18k26a34s 65N77e75m94e61c 7429880422514

Ne, píše, že to nemá na výslednou chuť a kvalitu vliv.

+1/−1
21.8.2016 13:14
Foto

Z67b21y48n71ě15k 47M10e64l57i25c12h29a44r 9455477395509

ale to jen vytrháváte jednu větu z kontextu...

+1/0
21.8.2016 13:24

M48a79r24t25i36n 31K57o34ž77í53n 1275956931210

Píšu, že pokud jednou HGB použijete, tak je co se kvality týče jedno jestli ředíte mladé pivo a nebo až při filtraci. Naopak ředit mladé pivo před ležením bude pro výslednou chuť horší, než ředit až při filtraci.

+1/−1
21.8.2016 15:12

P16e78t60r 15Č91e86r18m11á88k 9128655739870

Což je právě ten nesmysl a sám se z něj usvedčujete - v první větě tvrdíte že na kvalitu to vliv nemá, a v druhé že ano. Rv

0/0
21.8.2016 21:45

J80a88n 28S48o34u56k80u27p 1724164296195

No já myslím, že ředit po rmutu bude mít na výsledek podstatně menší vliv, než ředit při filtraci, protože jde akorát o změnu podílu cukru, nic víc. Zatímco řezení po ležení bude mít násobně větší vliv - pivo při různé stupňovitosti jinak kvasí, jinak se chová, jinak chutná, proces kvašení šestnáctky bude ve výsledku řádově jiný, než při kvašení dvanáctky.

0/0
22.8.2016 11:15

P86e70t27r 86Č50e16r53m50á46k 9518245519570

Nemáte pravdu, tvrdí že takto to jediná možná cesta, což je samozřejmě nesmysl. Já sám jsem hned na začátku psal že většina pivovarů to takto dělá.

0/0
21.8.2016 21:48

D38a37n60i45e24l 50D36r54á42b39e84k 8520960465772

Ale vždyť to tak Plzeň dělá na Slovensko a do Polska posílá granule který se jenom zalehoz vodou

0/0
21.8.2016 13:00

M30a15r85t68i72n 43K73o10ž66í94n 1455606281310

Takhle to opravdu nefunguje. Jediné granule, které se používají jsou chmelové, protože z šišek nevaří až na Budvar prakticky nikdo z větších pivovarů.

+1/0
21.8.2016 15:16

M73a39r40t88i20n 72K21o66ž76í45n 1605856791110

Píšu o tom, že nemá význam ředit mladé pivo po vykvašení. Pokud už HGB používáte, tak až na konci. To co popisuje pan Čermák je technologický i ekonomický nesmysl.

+1/−1
21.8.2016 15:09

P27e30t50r 71Č84e47r64m77á78k 9798775579700

Nikdo nemluvil o ekonomice, ta samozřejmě vždy bude na straně HGB. A za to že nerozumíte technologii používání HGB, resp. rozumíte pouze té variantě co používáte vy, já nemůžu.

0/0
21.8.2016 21:46

M42a25r83t95i28n 62K25o12ž49í74n 1785856781110

Jednak jsme si Němče zatím nepotykali a druhak nejste schopen chápat psaný text. Nikde se HGB nezastávám, jen popisuju jak to funguje v praxi.

+1/−1
21.8.2016 15:14

P83e53t98r 87Č71e25r53m58á94k 9198965959490

Popisujete jak to funguje v praxi u vás. To vám nikdo nebere, většina pivovarů to takto dělá. Ale že se snažíte z toho dělat jediný možný způsob používání HGB a snažíte se to opřít o to že už 20let jste v oboru (mimochodem by mě zajímalo v kterém českém pivovaru jste před 20ti lety pracoval s HGB...;-)) je už pak úsměvné...;-)

0/0
21.8.2016 21:51

M52a92r60t82i27n 77K57o36ž70í57n 1825456831390

Před dvaceti lety jsem měl tu možnost pracovat v Erdingeru, o něco později pak ve Swechateru a dále ve Wieselburgu.

+1/−1
21.8.2016 23:44

J36a48n 44S70o70u10k93u64p 1884164636335

Hádáte se tady zbytečně (říkáte v podstatě to samé), HGB jde skutečně použít dvojím způsobem, po rmutu se může ředit, ale i po filtraci (což dělá většina pivovarů).

0/0
22.8.2016 11:25

M97a75r32t27i87n 55K75o68ž63í28n 1325956301580

Ale určitě ne po hlavním kvašení před sudováním jak píše kolega.

0/0
22.8.2016 12:20

P18e52t11r 18Č25e58r45m76á19k 9868335199130

Psal jsem po kvašení před ležením ;-)

0/0
22.8.2016 12:35

M40a60r45t39i37n 83K50o55ž40í48n 1255816231800

No však.

0/0
22.8.2016 12:39

M64a16r39t27i84n 62K28o97ž84í49n 1405696861240

Sudováním myslím přečerpání do ležáckých tanků.

0/0
22.8.2016 12:42

M20a52r23t23i56n 93K39o39ž36í43n 1805506891200

Po rmutu před zcezením?

0/0
22.8.2016 12:46

J91a69n 87S37o59u51k16u58p 1334334156205

To je vyslazování, ni? Když ale vysladím, zcedím, tak můžu sladinu stále říznout vodou, to podle mého není na závadu. Při velkém množství si myslím, že hgb tady má opodstatnění, přecijen to tam asi nehážou kýblem.

0/0
22.8.2016 12:55







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.