Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Řetězce musí stáhnout miliony vajec z Polska, hrozí nákaza salmonelou

Státní veterinární správa nařídila okamžitě stáhnout z trhu vejce od polského dodavatele. Jejich příjemci byly v Česku obchodní řetězce Tesco, Ahold a Kaufland a jedna zpracovatelská firma. Podle informace obdržené systémem rychlého varování RASFF jsou vejce zdrojem původce salmonelózy v několika evropských státech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

F15i30l70i74p 52S88o95k82o73l 2310161850

"Nejhorší je, že tímto likvidují konkurenci v ČR, protože nedodržují předpisy. U nás se vše velmi dobře kontroluje a proto jsou náklady vyšší. Někdo kdo na to kašle, nemá konkurenci. O zneužívaní dotací ani nemluvě. Jak je možné, že v jedné zemi se něco dotuje a ta to něco dováží za sníženou cenu k sousedům?"

Lidi, všímáte si dobře, jak se vyrábí nenávist mezi sousedními národy ?

Proč ?

+1/0
29.10.2016 18:49

F72i98l18i34p 90S35o57k50o34l 2470441130

"Je prosím normální, aby na krabičce bylo CZ a na vajíčku PL? Viděl jsem taková vejce v Penny marketu."

Okamžitě nahlásit potravinářské inspekci. Den, čas, místo ( prodejna ), přibližný počet, a spojení na sebe.

Proč ? Ve středověku jsme chcípali na mor, protože jsme se nechránili.

+1/0
29.10.2016 18:47

R23u28d54o18l93f 83M75a60t37ě96j44o11v21s98k23ý 6895735

je to svým způsobem legální

https://www.stream.cz/adost/10013824-jak-polske-slepice-snasi-ceska-vajicka

0/0
2.11.2016 14:18
Foto

A60n53d20r49e76a 74Š91r72e74t21r40o66v64á 7431125170518

No, sice je mi jasne, ze i ceske vyrobky maji nejake mouchy, presto se je snazim kupovat, co to jde. Chci podporovat nase vyrobce. Rozhodne nekupuji nic polskeho, protoze vse, co se sem vozi, je hnusne, a to podporovat nechci.

+3/0
28.10.2016 8:33

M29i43l93o22s17l23a92v 18S50e71d86l19á20č10e61k 6954964234961

Ale pamatuji dobu kdy i česká družstevní vejce měla salmonelu. Proto se přešlo na výrobu zmrzliny z prášku. A musela se tepelně upravovat, nebo se mrazili žloutky i bílky ,které odebírali pak cukrárny a pekárny Když se dobře tepelně upraví, tak nebezpečí nehrozí. Dokonce i krém se může dělat , ale šlehat v horké vodní lázni. Ani když si odeberete pár vajec od soukromníka , tak není jistota že jsou nezávadná.

0/0
27.10.2016 3:47

P66a37v30e55l 79S96t63a26v20j26a34n89í92k 6808765147111

"Řetězce musí stáhnout miliony vajec z Polska", Takže v Polsku okamžitě dojdou vajíčka.

+2/0
26.10.2016 17:44

B82e59d66ř44i68c77h 89H64a80s72t22í24k 8420522675766

Naopak, myslím že by jich mělo mít Polsko brzy přebytek a nikdo by je něměl od nich dovážet. Ať si je ta firma rozdá nebo "prodá" hrdým Polákům, ať sami poznají, čím jejich firmy tráví Evropu. Proč mi se na ně pořád orientujeme? už se nedivím, proč vedeme ve výskytu rakoviny! Kontroly Polského zboží jsou stále NEDOSTATEČNÉ!

0/−1
30.10.2016 10:23

M74a85r94i49a45n40a 94K95r96á68s27n57á 7890197147191

Nepochopil jste, Pavel Stavjaník upozornil pouze na formulaci zprávy, kterou tak lze vyložit úplně jinak, než bylo myšleno. Lepší by bylo formulovat : "... polských vajec z českého trhu..."

0/0
30.10.2016 11:52

M26a11r39e61k 53V28y76m71a48z82a66l 5828306732520

Kupuji jedině vejce označená =CZ=

Moc času mi to nezabere, abych si otevřel krabičku a vejce zkontroloval, že jsou česká....

+4/0
26.10.2016 17:32

M48i59c14h97a41l 41Ž73á15k 8859620979272

Nemůžu si pomoct ale polský potraviny jsou otřesný.

+1/−3
26.10.2016 15:52

M21i87l79a59n 71S55v21i83t79á97k 9487100128

A nedaj si říct a nedaj si říct. PL = ČOI.

+1/0
26.10.2016 13:10

J46a22n 82C61e19p31e52k 1574186230

Řetězce si nechávají z Polska dovážet k nám na prodej levná nekvalitní vajíčka se salmonelou protože si to prý zákazníci přejí. Náš zákazník náš pán. :-)

+7/0
26.10.2016 12:40

M59i57c77h40a13l 40T48o41m44i42n39s95k22ý 9761375557984

Když si ty vejce člověk uvaří, tak jim nic není. Salmonelu to okamžitě zlikviduje.

Klidně bych si je koupil a zkonzumoval.

Jestli je budou likvidovat, tak je to obrovská hloupost. :-/

+2/−3
26.10.2016 9:19

M49i74c14h48a57l 66M85r58a78z64i83k 6437147884130

ma to jen jeden hacek - ta salmonela je casto i zvenku na skorapce - tedy staci vzit to vejce do ruky, dat do hrnce a pak si treba oliznout prst - nebo si utrit ruce do uterky a tu dal pouzivat atd. Nehlede na to, ze treba vejce na mekko nebo volske oko bude mit take sva rizika (o syrovem vejci netreba mluvit).

+7/0
26.10.2016 9:22

J61a40n 11C29e68p25e71k 1514456650

A na ty vejce a krabičku šaháte v atomobleku, který následně zakopete 10 metrů pod zem?

0/−2
26.10.2016 12:43

M18i13l89o69s83l37a62v 68S56e48d19l59á56č73e98k 6974754284961

Taky si myslím že je to kravina. Stačí je třeba vytlouct a upravit pasterizací, nebo zamrazením na vhodnou minus teplotu. Já sám jsem objevil že jednu vadnou šarži mám. A než se objevili informace o salmonele tak jsem jich už 6 spotřeboval A neposr... sem se. A ony taky nemusí být všechny špatné. v balení může být jen jedno vadné. to ovšem bez rozboru nepoznáme. Akorát to chce pořádně umýt ruce po skořápce

0/0
27.10.2016 3:57

J44i51r40i 79D98o93m91i17n22i82k 1561148181940

Z lásky k česku....:-)

+6/0
26.10.2016 9:07

J44a67k95u11b 30F26e94i37f93a93r 7389569876409

Jo, jasně, z Polska se k nám dovážejí kvalitní potraviny. Už se těším na podobný placený článek v horizontu 2 týdnů.....

+3/−1
26.10.2016 9:01

A13n53n50a 28E37r98l15e85b19a18c96h62o71v53á 7151640474531

Doufám, že to jsou ty, co měli minulý týden v Albertu v akci za 16,- ;-D;-D;-D

+4/0
26.10.2016 8:49

J74a91n 59H71u77r80k79a 7900126496237

salmonela...výborný patentovaný v PL doplněk na 100 procentní hubnutí cena po této reklamě 117 Kč plus jedno zdarma celé balení jen 600Kč bez poštovného a balného mimořádná ...

+2/−2
26.10.2016 8:26
Foto

L82a90d67i90s48l66a93v 54A57n98t32o84š 7358703438384

Jak je to PL, tak me to rozrusi asi jako zprava o potravinovem skandalu v Cine.

+2/0
25.10.2016 23:47

M75i21l40a88n 49D29v46o96ř25á61k 3319724584256

Pokud se vejce tepelně opracují, tak není problém. Salmonela je choulostivá na teplotu a nízké pH. Stejnak tatarák či majonézu se syrovými vejci dělá již málo kdo.

Salmonela je na skořápce, takže kvůli této akci je asi více povyku. Nevěřím, že by více než milion vajec bylo závadných a že by to byla 1 šarže. Chudák český dovozce a jeho zaměstnanci....

0/−6
25.10.2016 23:38

J87a85n 31S93m50í27š57e95k 9775987572655

Já bych Vám přál čuchnout si k tomu "povyku", který momentálně v koupelně a na záchodě horem a dolem produkujeme. Ještě tak před dvěma hodinami bych to bral podobně jako Vy.

+7/0
25.10.2016 23:48

M25i67l48a31n 26D42v11o69ř49á11k 3619304754856

Tak to věřím, že salmonelóza je velmi nepříjemná a vůbec se nedivím Vaší reakce. Bylo to z vařených vajec?

+1/0
26.10.2016 15:58

J74a16n 69S75m17í77š66e70k 9765377442185

Snídali jsme vajíčka na měkko. Abych byl přesný, byla skoro na hniličku, zjevně to nestačí.

Co mi opravdu vadí a rád bych věděl, kdo je za to odpovědný, je to, že v Polsku a např. i v Chorvatsku začali tato vejce stahovat pět dní před tím, než je začali stahovat v ČR. Pět dní zpoždění mi přijde dost.

0/0
26.10.2016 18:38

J22a47n 60M76o63t74ů72r80e79k 7250792821599

A co treba domaci majoneza? A co prenosy dotykem, kdyz je na skorapce?

+3/0
26.10.2016 6:00

D60a32n57a 62P67o20l45a28n44e57c81k87á 3986415857875

Ten pán neví, jak se dělá majonéza a tatarák. Z vařených vajec to dost dobře nejde.;-D

+4/−1
26.10.2016 8:51

M87i33l40a18n 78D80v33o16ř74á37k 3809494594156

Ten pán odpovídá, že většina majonézu kupují a požadavky na potravináře z vlastní zkušenosti jsou dost přísné...

O majonéze i tataráku z vařených vajec jsem ještě neslyšel.

0/0
26.10.2016 15:55

M91i55l18a52n 59D25v98o60ř41á18k 3989604404586

Salmonela se může dostat i dovnitř vejce, pokud je špatná skořápka. Jinak se může běžně vyskytovat na skořápce, obzvláště pokud není čistá. Záleží hodně hygieně, což je samozřejmost u vajec. Ptáci bývají "přenašeči" salmonely zejména svými exkrementy.

+1/0
26.10.2016 16:08

D61a45n76a 85P84o57l48a17n11e11c36k54á 3576295817275

Dovozce to prostě reklamuje u výrobce. A proč by se to mělo dotknout zaměstnanců, to jaksi nechápu. maximálně tu budou muset vyklidit z těch regálů. Řetězce by si měly dobře rozmyslet, kde budou zboží nakupovat. Když vidím v regálu vejce z Polska, tak je prostě nekupuju. Musíte ale koukat i na samotná vejce, nedávno bylo na krabici CZ a teprve na vejcích PL.

0/0
26.10.2016 8:50

J59a39k36u87b 48F38e38i82f41a35r 7569799336799

Naprostý nesmysl se skořápkou.

A navíc, právě dnes si čím dál tím víc lidí dělá domácí majonézu a vejce na různé nízké tepelné úpravy. Jenže to nesmí být polská....

+1/0
26.10.2016 9:04
Foto

J77a29r29o87s38l87a52v 32D11o52u14š90a 3292634944396

tak já tatarák zrovna dělám často a asi nejsem sám, kdo si ho dává i v hospodě.

Jinak syrové vejce můžete sníst třeba ve skle (3vejce do skla :-) ), na hniličko, majonéza, někdo dává syrová vejce do tvarohu, volské oko, knedlíky s vejcem (já je dávám až na konec než to jde na talíř jen trochu prohřát), ... Prostě syrové vejce se v kuchyni používá i dnes docela dost často.

Salmonelu jsem ještě neměl. Také si myslím, že vyhazovat několik šarží je zbytečnost, stačilo by je převařit. Nebo z nich udělat štěpánskou, ptáčky, pštrosí vejce, knedlíky, ... prostě je tepelně zpracovat

+1/0
26.10.2016 9:40

M42i81l11o11s80l21a21v 11S30e77d13l51á39č15e33k 6674384804811

No já raději syrové ne i když mám rád na hniličku nebo vejce na měkko . do tvarohu ano a pak do buchet se salmonela v troubě zničí. Jak jsem psal v příspěvku výše i u nás se v 70 letech doporučovalo tepelně upravit. protože slepičí vejce z většiny družstevních chovů bakterie obsahovali a jistota nebyla ani u domácích chovů. Na krémy se doporučovali kachní a husí vejce. Jenže postupem doby se i u nich objevila salmonela. Proto od těch dob raději pořádně tepelně upravuji. Protože vím co je to salmonelóza , kterou jsem kdysi dávno chytl v Rumunsku. A majonéza i tatarák se se může dělat z hluboce zamrazené vaječné melanže. To ovšem nevím kolik stupňů mrazu musí být aby se bakterie zničili.

0/0
27.10.2016 4:26

J47a25n 68C76e58p25e16k 1354456680

Pán bude gurmán a odborník asi šéfkuchař. Domácí tatarák a majonéza z vařených vajec? Není ten tatarák i z vařeného masa?

+1/0
26.10.2016 12:41

L84i42b98o49r 59V33e54n97g22l68á75ř 4984505832864

polsko to je evropska cina a my to porad kupujeme, hlavne ze je to levne Rv

+8/0
25.10.2016 23:31

J58a46k98u42b 24F32e18i80f48a36r 7619839656939

Nemáte úplně pravdu. Když budete v Polsku, je tam většina věcí kvalitních. Problém je tlak řetezců na nízkou cenu, tedy zároveň i kvalitu. To asi z lásky k Česku....

+4/0
26.10.2016 9:49

J75a45n 51S36m68í31š37e53k 9275837162205

Dnes ráno jsme snídali vajíčka na měkko, ty z Kaufladnu polské, oba se ženou zvracíme.

+1/0
25.10.2016 23:25
Foto

L98a62d81i41s63l37a19v 39A58n81t91o12š 7368863468164

Kdo chce kam...

+1/−4
25.10.2016 23:48

J46i65n92d39ř77i62c70h 42H17r77a22d39e68c74k40ý 6885439602502

"vitajte v krámu uniwerzalnym! co pan šuka všistko mame: kot packówy, fazule jantarówe, lizaki malinówe..."

+3/−2
26.10.2016 8:23

S76t27a20n27i32s34l83a12v 73B18u63r88i62a83n 5713594874157

Myslím, že je našich vajec na našem trhu nadbytek a tak tady máme uměle vyvolanou ochrannou akci. U nás doma se tatarák nedělá a tak se všechny vejce zpracovávají tepelně, tudíž žádné obavy.

0/−6
25.10.2016 23:03

M53i49r65o54s13l28a33v 68J43a98n69o48š40í60k 5586691363875

Před nedávnem solení posypovou solí, teď zase salmonela. Třeba je to jen náhoda...:-)

+3/−4
25.10.2016 22:20

M23a40r19t37i14n 53F16l52a54n92d49e78r80k69a 3854486767156

Tak jsem právě v Kauflandu vrátil plato vajec(30 ks) a bez problémů a bez účtenky. Je zajímavé, že na obalu bylo označení CZ (pouze třídírna) a malým písmem - země původu Polsko.

+5/0
25.10.2016 22:16

M47i57c92h50a82l 32M64r44a70z23i58k 6937627734700

to ale odpovida zakonu - tridirna musi byt oznacena a kazde vejce je potom oznaceno zvlast.

0/0
25.10.2016 22:18

I40v50a60n 11S10t43e23c10h 8201787537860

U 30 ks plata je to problém. Jeden neví, kde ten malý nápis "země původu" hledat a na vejce přes folii je špatně vidět

+2/0
25.10.2016 22:22

M73i23c30h70a34l 23M11r75a84z15i89k 6757737654900

Ano to souhlasim, ja s tim vzdy zatresu aby se vejce pootocilo a ja si to mohl precist :D ale prodavacky to nerady vidi :D

+3/0
25.10.2016 22:23
Foto

M93i21l89o79s32l18a38v 30D67o85u15b63r15a37v78a 1491639195194

A když se to vejce tepelně zpracuje, třeba uvaří natvrdo, tak ta salmonela tam stále je?

0/0
25.10.2016 22:07

I43v73a45n 98S57t27e77c68h 8791647757930

Jak byl v článku řečeno, tak stačí 72° po dobu 16 vteřin. Takžte v polívce, v do těsta a pod. to není problém. Ale na volské oko, na měkko, do majonézy to není vhodné.

+5/0
25.10.2016 22:16

L19u15k31á32š 29J86í69l25e66k 7152361251165

A já se ptám, proč také nevyvážíme tuny vajec (bez salmonely) do ciziny?

+1/0
25.10.2016 22:00

T29o85m31á36š 31D94v79o42ř98á29k 7905466927221

Salmonela je za příplatek?;-)

+3/0
25.10.2016 22:03

M21i51c53h61a35l 58M79r82a41z84i49k 6197347954130

mozna kdyz to dobre nazvete - treba specialni odtucnovaci vejce :D

+1/0
25.10.2016 22:05







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.