Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Průzkum MF DNES: Hospody po zavedení EET zdražily, i když nemusely

Redaktoři MF DNES oslovili celkem 34 hospod a restaurací, z toho u 22 jim potvrdili majitelé zdražení jídel i nápojů, šest podniků skončilo, pět ceny prý měnit nebude a jedna restaurace dočasně zlevnila. Náklady na EET by hostinským přitom mělo bohatě vrátit snížení DPH z 21 procent na 15.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J59i49ř35í 52V45e58s67e48l90ý 3220532410330

Byl jsem od zavedení a spuštění EET 3 x v hospodě. Ceny piva stále stejné, dostal jsem nyní 3x účtenku. Podle opozice šílená totální katastrofa (až konec světa!), já ji nevidím a tleskám.

0/0
13.12.2016 18:41

R36o28m79a47n 21V45i25t26h14o25u10s 3145381906540

Soudružko redaktorko, podle profilu máte ekonomické vzdělání... Jestli ano, tak vás ve škole určitě museli učit, že když se dělá kalkulace, zahrnují se všechny skutečné, repektive reálné, příjmy. Nikoli příjmy imaginární. A stejně tak výdaje. Vzít v úvahu pouze teoretický maximální vícepříjem ze změny sazby DPH u jídla (a pominout například fakt že mnoho restaurací prodávalo i více jak 40 % "meníček" ve formě jídla přes ulici, čili s DPH 15 %, čili že to navýšení díky DPH nebude 7%, ale třeba jen 4-5%) a současně proti nadhodnocenému výnosu do nákladů zahrnout pouze dílčí náklady, tedy ty související s pořízením a licencemi na technické řešení, to je fakt excelentní výkon. Já tedy získal své vzdělání ještě "za totáče", ale tohle udělat i jen se školním příkladem, letěl bych od zkoušky jako raketa Sojuz. Ty domnělé zisky totiž spláchne třeba u toho příkladu malého podniku naprosto spolehlivě pouhá potřeba jedné pomocné síly za minimální mzdu na dvě hodiny "přes oběd" v pracovní dny. (Mimochodem, byla jste někdy v nějaké restauraci dál než u baru či v jídelně, nebo se na svět díváte z podobného akvária, jako ministerští úředníci...) Možná by nebylo od věci, když si iDnes hraje na investgativce, FUNDOVANĚ se zeptat pár hostinských z tábora odmítačů EET na jejich kalkulace a propočty (a možná spíš jejich účetních). A stejně tak z tábora opačného. A ne že budete hledat potvrzení svých či šéfových názorů za každou cenu.

+4/−1
5.12.2016 19:23
Foto

P75a82v18e10l 28K69o33l21á93ř 1945925224510

Tak už jste pochopili, kdo to zaplatí?

+1/0
5.12.2016 7:53

M43o22j14m57í32r 34S39k11á76l15a 2130292386

„Dovedete si představit, že by v Česku byly průměrné marže hospodského jako jinde v Evropě? Že by plzeň stála 80 korun a kafe 80 až 90 korun, biftek 450 korun?“ varuje bývalý provozovatel.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/zavedeni-eet-a-zdrazeni-v-restauracich-dhb-/ekonomika.aspx?c=A161201_205135_ekonomika_rts

komik;-D;-D;-D

0/−1
5.12.2016 6:07

M10a55r33i35e 47C17h66m22e72l18a14ř53o22v63á 8125166857519

Když budeme mít jejich platy tak si dovedu představit plzeň za 80 kafe 80-90 korun, není problém si to představit.

0/0
10.12.2016 9:40

M27a32r73e81k 90M21a51r81t13i61n 8539974766140

Zřejmě nová doba. Novinářka určuje, zda hospody musely nebo nemusely zdražit. Ale koho chleba jíš, toho píseň zpívej, že, paní Vlková? Rv

+3/−1
4.12.2016 19:37

R80o89m68a77n 86V68i56t84h55o38u69s 3145101146190

Asi tak. Navíc evidentně bez znalosti věci a pohledem z okna. Bývalý přítel mé dcery byl po určitou dobu společníkem v s.r.o., která provozovala restauraci kousek od Národního divadla. Společníci byli dva, ale byli to fakt kapitalisté jako vyšití. Jeden byl kuchař, druhý číšník, jejich funkce byla "trojjediná". Tedy byli společníci, jednatelé a v kuchyni a na place pracující zaměstnaci s.r.o. současně. K tomu servírka přes poledne, na dohodu za minimální mzdu plus dýška, a Ukrajinka na úklid a mytí nádobí, která jediná měla vždy stálý plat. Největší tržby, ale současně nejnižší zisk, byly z cca 40 - 50 meníček/den v pracovní dny. Kalkulaci bylo nutno vyladit tak, aby se cena pokud možno i s nějakou vodou či malým pivem v průměru vešla pod cenu "stovkové" stravenky, kterými většinou zaměstnanci v okolí platili. Většinou nic nechtěli zpět, rozdíl bylo dyško, ale zisk z jídla s odvedenou plnou DPH prakticky nulový. Zdražení přitpm znamenalo okamžitý odliv zákazníků jinam. Příjemné bylo jen to, že kolem 1/3 jídel šlo "přes ulici", protože tam byla koncová cena stejná, ale DPH snížená. Takže tam byl nějaký průběžný výdělek. Další závisel na pití, případně na tom, kolik se dalo od cestovek "urvat" zájezdů chlastajícících a žravých Rusů a Němců. Ale nějak přežívali, sem tam se zablesklo na leší časy. Vaz jim nakonec zlomil krizový rok 2009 a vynucená přestávka provozu, když pražský magistrát opravoval topení v domě, včetně rozvodů které byly v restauraci, ale nájemné chtěl v plné výši (cca 90 tis.) i za těch šest týdnů, kdy nemohli restauraci provozovat... Paradoxem bylo, že to topení nebylo pro restauraci, ale byty nad ní. Ale holt "fšeci kradnú", jen "veřejná moc" je poctivá a spravedlivá...

+3/0
6.12.2016 2:57

J69i36ř94í 90H63o84r95k64ý 4285648227829

No tak že nezdražuje McD nebo Subway, ti už jsou drazí i tak dost a navíc za to co tam nabízejí za ty peníze...

+4/0
4.12.2016 19:02

V65í14t 15K67o74u40b98a 6726310944348

Pokud restaurace vydává 300 obědů, pak bude kvůli EET potřebovat extra pokladní, která bude rozhodně stát více než úspora na DPH, navíc investice 100 tisíc do pokladního zařízení není jednorázová jak se všude uvádí. Životnost těchto věcí je 5 let když máte kliku. 2 roky a 3 dny, když máte pech, Takže ono jde opravdu jen o automatizovaného fízla nasazeného do všech podniků, ale novinkou je, že si ho platí sám podnikatel.

+2/−1
3.12.2016 23:33

R28o27m94a42n 76V44i21t85h21o47u71s 3425341586160

A to nevíte, že jak v době protektorátu tak v padesátých letech v době "reálného socialismu" se náklady státu na popravu a pohřeb či spálení pozůstatků běžně účtovaly rodinám odsouzených? Tohle je něco podobného, jen (zatím) relativně mírnějšího...

0/−1
6.12.2016 3:05

L23u29k83á35š 49F22o74k84t 5894802509703

V průměru je třeba zdražit o 50-70% , u běžné restaurace, ty dražší méně. Jinak nelze poplatit všechny daně, odvody...a to se nikdo nefláká. Mluvím o provozu kde všichni makají. Ale holt někdo chce ten citron vyždímat po 2. , tak zdraží služby... Začne to domácím balením jídla = krachy, ale... Vždyť si to všichni diskutéři přejí.

+3/0
2.12.2016 21:39

A73l10e40š 86C74h12u75d73ý 1673526286298

Problém demokracie je ten, že se může vyjadřovat beztrestně naprosto každý... Tohle je opravdová síla, ten tvůj příspěvek...

0/−1
3.12.2016 12:25

M16a77r11t44i93n 70N79o19v67o26t79n87ý 6954541216

Na to se ani nic rict neda,jsou to svine! Doufam ze vsichni co to udelali brzo zavrou.....

+1/−1
2.12.2016 21:39

J41i14n60d36ř73i26c22h 20M17i83t67t32e81r 6424545761646

Proč by nezdražili, když mají dobrou záminku. Nemusejí, ale mohou.

+4/0
2.12.2016 20:35

J15a43n 43K72r49u95p19k69a 9601374562307

Absurdní je volat po legálních možnostech krácení daní a dělat z toho politický program. Nedovedu si představit, že by kterákoliv firma v západní Evropě vyplácela Francouzovi, Němci, Dánovi či Švýcarovi peníze na ruku bokem, neplatila z takových peněz povinné odvody a ještě k tomu zkreslovala stav účetních aktiv.

+3/−3
2.12.2016 18:22

L52u90k29á90š 32F41o63k90t 5914552899653

Eet narovná prostředí. Polední menu +200kč

+2/0
2.12.2016 21:40

R90o37m20a13n 56V36i34t71h12o32u89s 3205761796900

Tak, ona původní myšlenka "stravenek" byla toliko kompenzace vícenákladů na stravování v restauraci, oproti stravování doma či v podnikové (bezziskové) jídelně. Čili asi by to nebylo +200 Kč za menu, ale prostě cena všech surovin, plus režijní náklady, plus průměrný zisk v ekonomice, plus u plátců samozřejmě nutno zohlednit DPH na vstupu i na výstupu. Stravenkáři by se prostě měli smířit s tím, že si ke stovkové stravence dalších 50 - 100 Kč připlatí, protože to menu tak zkrátka v průměru podle kalkulace vychází.

0/−1
6.12.2016 3:19

B17a51r65b22o87r65a 89P64e91t47r41o59v10á 3905844724595

To mě baví.. a co pokryje náklady podnikům, kde se nevaří? My nejsme ani plátci DPH (a ani se šesti kasama nebudeme)... takže když jsme zdražili . na pokrytí nákladů včetně eet, tak jsme předtím podnikali nepoctivě????

+6/−2
2.12.2016 15:32

P53e77t81r 22N85o15v22ý 9341123838

Celkem by mě zajímalo, na co potřebuje firma šest kas, když dosahuje měsíčních tržeb kolem 80 000.

+1/0
2.12.2016 15:41

B27a29r11b18o23r52a 50P55e49t35r43o11v10á 3105724274655

to měla být ironie.... :)... plátcem DPH jsem nebyla, nejsem..a ni pod drobnohledem nebudu.. jen prostě zdražím, abych pokryla náklady.. a jsem označována ze nepoctivce? Jakým právem?

+5/−2
2.12.2016 15:43

P25e75t34r 80N26o59v39ý 9661983978

Nepoctivci jsou označováni ti, kteří prostě nepoctiví jsou. Není důvod to vztahovat na sebe.

+2/−1
2.12.2016 15:46

B78a31r45b52o86r85a 80P71e45t90r38o27v17á 3585444454465

bylo psáno - zdražili ti, co předtím nepřiznávali tržby... ano, beru si toto osobně...uráží to ty, kteří přiznávali tržby a nechtějí pokrývat zvýšené náklady ze svého..

+5/−1
2.12.2016 15:55

P26e52t76r 80B49r68o49d96a 8576767137109

Logicky asi když nebudu přiznávat tržby tak na sebe nebudu upozorňovat zdražováním aby mi nenarostly tržby ale zlevním . Tohle říká logika.

Nový se prostě nesmířil s tím žer podporoval EET a Hrabiše a teď se to dotklo jeho kapsy. Já říkám dobře mu tak. Já do hospody nechodím a dvacka za oběd mne nezabije. A přeji lidem jako vy aby jste Hrabišovy experimenty přežili . Kamarád to na rozdíl od vás vzdal. Než by si zřizoval přípojku internetu a EET a po zákazu kouření stejně dojel vzdal to teď

+2/−1
2.12.2016 17:58

A68l70e51š 23K53o71u34ř14i81l 2557243290380

Úžasný je tematický štítek pod tímto článkem " McDonald's" :)

0/0
2.12.2016 14:32

S37t35a36n96i68s74l46a80v 22P23i23š31t27ě38k 1626948559385

„Dovedete si představit, že by v Česku byly průměrné marže hospodského jako jinde v Evropě? Že by plzeň stála 80 korun a kafe 80 až 90 korun, biftek 450 korun?“ varuje bývalý provozovatel.

A dovede si byvaly provozovatel predstavit, ze by zamestnancum platil jako na zapade?;-D

+8/−4
2.12.2016 14:27

P18ř76e70m75y29s86l 14H62r86o19m41a63d69a 2374576518221

Tak pokud by měl ty ceny jako na západě, tak by jim to platil v pohodě. Otázkou je, jestli to lidé dostanou i v jiných oborech. Každopádně minimálně stejné zdražování jako v restauracích nás čeká v březnu u obchodníků. Tak si jděte říci o zvýšení mzdy ;-)

+2/0
2.12.2016 14:30

M22a98r87i12e 66H29r55d57i37n91o36v42á 5718181365276

Obchodníci očekávají snížení DPH zrovna tak, jako to mají restaurace. Pro přehlednost navhuji jednotnout DPH 1%. Vzhledem k tomu, že díky EET nateče do rozpočtu očekávaných 18 mld., tak 1% pro stát je dostačující.

0/−4
2.12.2016 14:34
Foto

M15a51r66t60i16n 49P92i16š87t36o49r58a 8528858726749

18 mld. je ve srovnání s DPH zanedbatelných. Tak 1 procentní bod.

0/0
2.12.2016 17:14

J26a29r81o56s49l16a19v 51H30o71r58á22k 6353547465324

Ja si to predstavit dovedu. Smutna zprava pro socialne slabsi je, ze na Zapade si delnas fakt neprolije krk deseti kousky za vecer. Ostatne proto jsme take oblibenou destinaci omladiny z Britanie ci Danska. Chlast je tu proste neuveritelne levny. :-)

+4/0
2.12.2016 14:31

P37e52t32r 16K84e60l36l72e15r 4819230394

...spíše policajti a zákony děravé... V Dánsku mu prostě nenalejí, dokud nevidí průkaz... A nebo jej ani nepustí dovnitř...

.

Tady jim to ÚOOÚ zakazuje, že na kontrolu OP nebo pasu nemají nárok...;-€

+1/0
2.12.2016 14:39

J78a96r14o51s28l61a25v 51H36o79r76á97k 6413257405434

"Tady jim to ÚOOÚ zakazuje, že na kontrolu OP nebo pasu nemají nárok" - proc pisete takovehle nesmysly? Bez te kontroly hospodsky typkovi proste nenaleje. Zadne poruseni zakona 101/2000 Sb. to neni. :-)

+1/0
2.12.2016 14:45

J90i80ř80í 43P88a27u30l 3106625667892

Já ano a dokonce bych to vítal. Pokud by byly takové průměrné ceny v průměrných restauracích, znamenalo by to, že platy jsou už také v jiných dimenzích. Jednostranně to zavést nelze.

0/0
2.12.2016 14:39

P65e92t19r 50A67s91c79h71e32n67b16r93e73n38n93e94r 6575743332731

Nejvíce asi zdražovali ti, kteří vědí, že už plátcovstvi DPH neuniknou. Ti musí zdražit právě o těch 15%.

+3/−1
2.12.2016 14:10

P68e29t91r 80K34e11l79l49e61r 4759140874

Proč by měli zdražit o 15% 8-o?

.

Při plátcovství DPH si naopak odečítají DPH na vstupu a platí ji na výstupu. Takže pokud bude kupovat suroviny s DPH 15% tak si toto DPH odečte na vstupu-nyní dávala do nákladů cenu včetně DPH! Pokud nakoupí suroviny z DPH 21% tak si uplatní na vstupu odečet 21%, ale platit bude jen 15%...

.

A pak zdaní jídlo DPH 15%, takže navýšení ceny je matematicky potřeba pouize o 15% z marže na daném produktu, třeba o 15% z 10,- nebo 20,- Kč zisku na menu, což dělá 1,5 nebo 3,- Kč... Takže ne 15% z celých 60,- Kč, což je 9,- Kč...!!

+1/0
2.12.2016 14:23

P60ř71e59m58y27s38l 19H16r61o52m17a75d83a 2864166148941

Někdo si prostě stále myslí, že neplátce DPH je automaticky zloděj. Jediný důvod proč se DPH drobní podnikatelé vyhýbají, je ušetření nákladů za účetnictví. Jinak podnikatel plátce DPH si může například dovolit lepší auto, či vybavení. Neplátce se snaží pro zákazníky udržet co nejvýhodnější ceny. Ovšem teď se ukazuje, že ho ti lidé za to nazvou zlodějem :-/

+2/−2
2.12.2016 14:28

P31e72t34r 39N92o30v45ý 9101373268

No hospoda či restaurace, která není plátcem DPH a má 2 zaměstnance, tak poctivá nejspíš není.

+1/−1
2.12.2016 15:08

P65e21t39r 20B56r62o28d42a 8126777457779

A jak to víte podle sebe?

0/−1
2.12.2016 17:59

J28a65n 27D22l26o22u26h96ý 8466930753540

Nemůžete brát zisk, ale i náklady, ze kterých si neodečte DPH (nepř. mzdy)

0/0
2.12.2016 14:32

P39e12t79r 58K66e50l23l57e88r 4219520934

Ale zase musíte přičíst snížení vstupů o dané DPH - třeba hrnce,kastroly, sporáky,auta, nájemné... Musí se to brát celkově a ne vytrhávat jedno...

0/0
2.12.2016 14:36

J32a41n 60D22l65o53u14h35ý 8586530533670

u zaběhnuté restaurace to není významná položka

+1/0
2.12.2016 14:43

D21a80n 14R33o82z39s79í71v45a83l 3800532820684

„Pokud podnikali férově, měli by zlevnit – snížení DPH by jim mělo pokrýt náklady na kasu,

Z čehož logicky plyne jediné, férově u nás podnikal málokdo.

+4/−3
2.12.2016 13:54

P74e60t63r 87B87r17o23d33a 8896837607149

Víte vůbec co to je DPH ?

+1/−1
2.12.2016 14:01

P41e91t89r 49N95o84v58ý 9211463858

Ano. Pokud restaurace férově podnikala, prodala 1000 jídel měsíčně za cenu 100 Kč, tak jí zůstane díky snížené sazbě DPH víc o cca 4 500 měsíčně. Takže i bez zdražení to v pohodě pokryje náklady a i něco zbude.

+4/0
2.12.2016 14:05

P46e89t73r 59B41r80o57d47a 8606177387959

Celkem pitomé počty. Máme tady hospody, kde si dáte max tyčinky k pivu, jinde max nakládaný hermelín nebo utopence, Jinde prodají maximálně 10 jídel. Pak jsou plátci DPH a pak nejsou.

Předně hospodští mají své dodavatele jak piva tak masa tyčinek a pod. Vše je dnes již evidováno v přiznání DPH a kontrolním hlášení. Tak že Babiš ví za kolik nakoupil ten či onen plátce DPH a za kolik toho prodal výstup je platba nebo vratka DPH. Už tam úředník od stolu dokáže vydedukovat jestli někdo podvádí nebo ne. Pak stačí daňová kontrola a tam se jednoduše zjistí že vyčepoval 1000 piv ale z pivovaru obdržel 2000. To samé i jiní dodavatelé. Účtenku jste musel dostat už před zavedením EET a udavači vesele udávali také před tím. Tak co se EET změní? Naberou se lidi vydělají na tom prodejci EET a zaplatí to nakonec zákazník

+3/−2
2.12.2016 14:33

P77e52t71r 69K65e46l54l87e90r 4299710784

NIkoliv, v dokladech máte jen částky a nikoliv kusy čehokoliv, třeba těch uváděných 1000 piv... Nyní byla snaha být v kladné nule ve výsledku odvodu DPH, daně z příjmu apod.... Po EET už se dozví FÚ všechny tržby...

+1/0
2.12.2016 14:38

P97e86t81r 95B86r94o93d70a 8316887247739

Víte co to je přiznání DPH a Kontrolní hlášení? A co za data z EET chodí na Fú. Tam se dozví data z výše zmíněných úkonů nikoli za kolik čeho kdo prodal. Navíc nájem, energie, PHM , poplatky tam nikdo neuvidí stejně.

Babiš si navíc plete pojmy vice zde:

http://svobodneforum.cz/varovani-k-eet-evidujte-predani-zbozi-nikoli-jeho-zaplaceni/

0/−1
2.12.2016 14:51

P24e38t74r 41N75o51v32ý 9531743448

Jak prosím vás v přiznání DPH a Kontrolním hlášení zjistíte, že v něm daná restaurace vykázala všechny tržby a dle toho i dovedla DPH ?

+1/0
2.12.2016 15:02

P24e46t77r 36N29o21v66ý 9581943268

Můžete mi vysvětlit, co je pitomého na konkrétním příkladu, kde férová

restaurace prodá 1000 jídel měsíčně, tedy 50 za 20 pracovních dní ?

Kontrolní hlášení - asi vůbec netušíte, že doklady do 10 000 nelze spárovat (identifikovat).

+1/0
2.12.2016 14:59

P27e94t60r 54B98r60o59d65a 8226677747889

Viz výše. Vy pořád počítáte s tím že všeci kradů a ta férová restaurace byla férová i před tím měla li tolik jídel tak musela mít i pokladu před tím. Takové modelové situace jsou vždy nesmysl. Účtenky se vydávaly vždy já i na párek v rohlíku a pochybuji že by si někdo lajznul krátit tržby když vydává účtenky. Ta i před EET šla ověřit. Zdražení je v pořádku. Zvětšené náklady a ty nejsou jen na pořízení údržbu ale i obsluhu a kontrolu. Nemusí jít internet (výpadek ) zhroutí se systém a to někdo bude muset nad rámec řešit což stojí peníze.

0/−1
2.12.2016 15:08

P38e96t55r 36N70o22v22ý 9481953288

Co to píšete za bludy ? Já naopak uvádím příklad pro férovou restauraci, která nepodvádí.

Zvýšené náklady - na tom jednoduchém příkladě jsem vám uvedl, že díky snížené sazbě DPH odvede restaurace o 4 500 měsíčně méně a to na zvýšené náklady bohatě stačí i bez zdražení. Taková restaurace prostě nemá důvod kvůli EET zdražovat.

Zkuste jednoduše odpovědět na následující otázky, potom to možná pochopíte.

1. Odvede restaurace o 4500 na DPH méně ?

2. Stačí 4 500 měsíčně na pokrytí nákladů souvisejících s EET ?

3. Pokud odpovíte na 1. a 2. otázku ano, proč by měla taková restaurace zdražovat kvůli EET ?

+1/0
2.12.2016 15:14







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.