- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Byl jsem od zavedení a spuštění EET 3 x v hospodě. Ceny piva stále stejné, dostal jsem nyní 3x účtenku. Podle opozice šílená totální katastrofa (až konec světa!), já ji nevidím a tleskám.
Soudružko redaktorko, podle profilu máte ekonomické vzdělání... Jestli ano, tak vás ve škole určitě museli učit, že když se dělá kalkulace, zahrnují se všechny skutečné, repektive reálné, příjmy. Nikoli příjmy imaginární. A stejně tak výdaje. Vzít v úvahu pouze teoretický maximální vícepříjem ze změny sazby DPH u jídla (a pominout například fakt že mnoho restaurací prodávalo i více jak 40 % "meníček" ve formě jídla přes ulici, čili s DPH 15 %, čili že to navýšení díky DPH nebude 7%, ale třeba jen 4-5%) a současně proti nadhodnocenému výnosu do nákladů zahrnout pouze dílčí náklady, tedy ty související s pořízením a licencemi na technické řešení, to je fakt excelentní výkon. Já tedy získal své vzdělání ještě "za totáče", ale tohle udělat i jen se školním příkladem, letěl bych od zkoušky jako raketa Sojuz. Ty domnělé zisky totiž spláchne třeba u toho příkladu malého podniku naprosto spolehlivě pouhá potřeba jedné pomocné síly za minimální mzdu na dvě hodiny "přes oběd" v pracovní dny. (Mimochodem, byla jste někdy v nějaké restauraci dál než u baru či v jídelně, nebo se na svět díváte z podobného akvária, jako ministerští úředníci...) Možná by nebylo od věci, když si iDnes hraje na investgativce, FUNDOVANĚ se zeptat pár hostinských z tábora odmítačů EET na jejich kalkulace a propočty (a možná spíš jejich účetních). A stejně tak z tábora opačného. A ne že budete hledat potvrzení svých či šéfových názorů za každou cenu.
„Dovedete si představit, že by v Česku byly průměrné marže hospodského jako jinde v Evropě? Že by plzeň stála 80 korun a kafe 80 až 90 korun, biftek 450 korun?“ varuje bývalý provozovatel.
komik
Když budeme mít jejich platy tak si dovedu představit plzeň za 80 kafe 80-90 korun, není problém si to představit.
Zřejmě nová doba. Novinářka určuje, zda hospody musely nebo nemusely zdražit. Ale koho chleba jíš, toho píseň zpívej, že, paní Vlková?
Asi tak. Navíc evidentně bez znalosti věci a pohledem z okna. Bývalý přítel mé dcery byl po určitou dobu společníkem v s.r.o., která provozovala restauraci kousek od Národního divadla. Společníci byli dva, ale byli to fakt kapitalisté jako vyšití. Jeden byl kuchař, druhý číšník, jejich funkce byla "trojjediná". Tedy byli společníci, jednatelé a v kuchyni a na place pracující zaměstnaci s.r.o. současně. K tomu servírka přes poledne, na dohodu za minimální mzdu plus dýška, a Ukrajinka na úklid a mytí nádobí, která jediná měla vždy stálý plat. Největší tržby, ale současně nejnižší zisk, byly z cca 40 - 50 meníček/den v pracovní dny. Kalkulaci bylo nutno vyladit tak, aby se cena pokud možno i s nějakou vodou či malým pivem v průměru vešla pod cenu "stovkové" stravenky, kterými většinou zaměstnanci v okolí platili. Většinou nic nechtěli zpět, rozdíl bylo dyško, ale zisk z jídla s odvedenou plnou DPH prakticky nulový. Zdražení přitpm znamenalo okamžitý odliv zákazníků jinam. Příjemné bylo jen to, že kolem 1/3 jídel šlo "přes ulici", protože tam byla koncová cena stejná, ale DPH snížená. Takže tam byl nějaký průběžný výdělek. Další závisel na pití, případně na tom, kolik se dalo od cestovek "urvat" zájezdů chlastajícících a žravých Rusů a Němců. Ale nějak přežívali, sem tam se zablesklo na leší časy. Vaz jim nakonec zlomil krizový rok 2009 a vynucená přestávka provozu, když pražský magistrát opravoval topení v domě, včetně rozvodů které byly v restauraci, ale nájemné chtěl v plné výši (cca 90 tis.) i za těch šest týdnů, kdy nemohli restauraci provozovat... Paradoxem bylo, že to topení nebylo pro restauraci, ale byty nad ní. Ale holt "fšeci kradnú", jen "veřejná moc" je poctivá a spravedlivá...
No tak že nezdražuje McD nebo Subway, ti už jsou drazí i tak dost a navíc za to co tam nabízejí za ty peníze...
Pokud restaurace vydává 300 obědů, pak bude kvůli EET potřebovat extra pokladní, která bude rozhodně stát více než úspora na DPH, navíc investice 100 tisíc do pokladního zařízení není jednorázová jak se všude uvádí. Životnost těchto věcí je 5 let když máte kliku. 2 roky a 3 dny, když máte pech, Takže ono jde opravdu jen o automatizovaného fízla nasazeného do všech podniků, ale novinkou je, že si ho platí sám podnikatel.
A to nevíte, že jak v době protektorátu tak v padesátých letech v době "reálného socialismu" se náklady státu na popravu a pohřeb či spálení pozůstatků běžně účtovaly rodinám odsouzených? Tohle je něco podobného, jen (zatím) relativně mírnějšího...
V průměru je třeba zdražit o 50-70% , u běžné restaurace, ty dražší méně. Jinak nelze poplatit všechny daně, odvody...a to se nikdo nefláká. Mluvím o provozu kde všichni makají. Ale holt někdo chce ten citron vyždímat po 2. , tak zdraží služby... Začne to domácím balením jídla = krachy, ale... Vždyť si to všichni diskutéři přejí.
Problém demokracie je ten, že se může vyjadřovat beztrestně naprosto každý... Tohle je opravdová síla, ten tvůj příspěvek...
Na to se ani nic rict neda,jsou to svine! Doufam ze vsichni co to udelali brzo zavrou.....
Proč by nezdražili, když mají dobrou záminku. Nemusejí, ale mohou.