Diskuse k článku

Nutella je nezávadná, uklidňuje výrobce. Italové bojkotují palmový tuk

Společnost Ferrero v Itálii brání svou oblíbenou čokoládovou pomazánku Nutella. Někteří obchodníci totiž v minulých měsících bojkotovali výrobky s obsahem palmového tuku. Ferrero ujišťuje, že Nutella je zdravotně nezávadná a bojkot v zemi se jejích výrobků netýká.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A71n49t26o95n68í80n 54Š14á19l48a 4318341979700

Na trhu není jediný rostlinný tuk, ve kterém by nebyl palmový olej. A to je Evropa zaplavena levným řepkovým olejem. Jaká je tedy cena palmového oleje?

0/0
19.1.2017 8:47

O97l33d31ř43i79c51h 64H72o72r21á13k 2564159711645

Rozhodně vyjde zdravěji palmový tuk než před lety tolika používané ztužené tuky. Tolik k původním kvalitním recepturám. Výrobci to ale neradi připouštějí co za sajrajty vyráběli a nabízeli.

+1/0
14.1.2017 14:27

J79i59ř19í 75E59r86b16e68n 1183264386777

A víte, že i ten palmový tuk se taky musí ztužovat? :-)

0/0
14.1.2017 19:06

Z40d67e51n27e74k 87S22e24i74d82l 6384405850177

Zase jeden chytrák, který neví o tom vůbec nic a jen plká.

0/0
16.1.2017 8:25

J76i52ř83í 65Š33t49ě41r54b68a 9703242327215

Nutella je marketingově postavena jako kvalitní ořiškočokoládová pomazánka, avšak oříšků má kolem 15% a kakaa kolem 7%, zbytek převážně cukr a ztužený olej. Existují i pomazánky (Samba), které mají 30-50% oříšků a 10-15% kakaa, cena zhruba dvojnásobná, ale jak chuťově, tak zdravotně jsou někde jinde..

+2/0
14.1.2017 9:43

L80e91n63k23a 27M50a72l33á 5143316934373

Problémem je nejen palmáč v potravinách a kosmetice, ale hlavně ekologický v JVA. Všichni se dokola divíme, co s námi dělá "počasí" a málokdo si uvědomí, že odlesnění pralesů ovlivňuje proudění vzduchu a vody, ovlivňuje ekologii nejen v dané oblasti, ale celé zeměkoule. Ale to je vlastně pro spoustu lidí "prkotina". Vlastně každý z nás - obyvatel planety - by se měl snažit chovat v první řadě ekologicky a pak teprve ekonomicky. Vč. nadměrného používání palmového oleje.

+2/0
13.1.2017 14:45

P67e91t57r 89N95o30v78o88t51n20y 1621840511

Tak v první řadě nejezdit autem. Až potom nejíst palmový olej. A kdo to dodrží?

+1/0
14.1.2017 3:24

R91o88b45e85r98t 79H12o51m76o40l31k20a 2690212892221

Ani není tak dávno doba, kdy se na sáčcích Bohemia Chips hlásilo "Smaženo výhradně na nejkvalitnějším palmovém oleji." Velkým písmem na přední straně sáčku. Hysterie a manipulace je sviňa...

+2/0
13.1.2017 11:51

F82i71l31i89p 37S65m57o83l63a 9717508451427

Však už smaží výhradně na slunečnicovém. :-)

0/0
14.1.2017 10:13

J69i70ř38í 78E70r35b60e36n 1473154506907

Cože? 8-o

Slunečnicový degraduje už při nějakých 115-120 °C, smažit na něm je poukázka na pěkné zdravotní problémy.

0/0
14.1.2017 19:07
Foto

H85a90n60a 35A78n36t19o88n76o68v47á 6417939244354

V pořadu Jídlo s.r.o. na streamu říkali, že pro potravinářský průmysl byl vyšlechtěn nový typ slunečnicového oleje, který má vyšší teplotní odolnost.

0/0
17.1.2017 10:14

R41o61b31e36r39t 66H19o16m69o92l40k97a 2850382842441

Právě. A přitom je slunečnicový na smažení snad nejhorší možnost... Ale ona ta hysterie okolo palmového zase poleví.

+1/0
14.1.2017 20:43

A66n79d97r51e73a 95N57o84v45á 8404551656115

A co takhle si připustit, je to vlastně fuk. Že když sníte jednu ročně, tak celkem buřt, jestli je tam palmáč nebo jiný tuk. Že holt prostě nemůžu z mnoha a mnoha důvodů jíst jednu týdně.:-)

+1/0
13.1.2017 10:38
Foto

H32a95n83a 56M98a29l73i26c78h21o34v75a 9830897423483

Ano a a kvůli Nutele firma přestěhovala ohroženou faunu do nových a lepších domovů :-/:-/:-/

0/0
13.1.2017 9:26

P37e33t60r 90V33o80d61i95č71k61a 5448142465

Palmový olej v potravinářství rozhodně není problém z pohledu orangutánů. Většina palmového oleje se pálí v kamnech a spaluje v autech (a ano, vozí se i do Evropy a lijeme si ho do nádrží).

0/0
13.1.2017 10:08

M97i20l52a15n 47Č95e55r51n85ý 5183209289862

Koukám, že jste se nepodíval na ten graf u článku. Z něj je patrný pravý opak vašeho tvrzení. Nejvíce palmového oleje se opravdu používá v potravinářství.

+1/0
13.1.2017 10:13

P67e73t74r 88V15o25d45i17č17k94a 5738762505

A vy jste se nepodíval na jeho legendu ;) Je tam napsáno v EU. V Indonézii a okolí se palmáč používá téměř výhradně jako palivo a to ve velkém, protože je levný.

+2/0
13.1.2017 10:17

M44i87l83a47n 84Č69e79r87n22ý 5243339789522

V Indonésií lejou do nádrží leccos, olej z friťáku, a pod. Co má být?

0/0
13.1.2017 10:24

P45e91t85r 46V52o79d15i92č92k32a 5968712385

Já jen psal, že se celosvětově většina palmového oleje spálí. Takže potravinářství není ten hlavní problém.

+3/0
13.1.2017 10:33
Foto

H87a10n82a 90M24a78l37i95c61h67o66v48a 9330497473983

http://zpravy.idnes.cz/odlesnovani-a-devastace-destnych-pralesu-v-indonesii-p0x-/zahranicni.aspx?c=A140630_173503_zahranicni_ert

0/0
13.1.2017 10:54

P54e58t51r 20N62o79v53o30t69n52y 1921710561

Za to nemůže nutela, ale použití v biopalivech. Zatímco objem využití pro potravinářské účely se příliš nezvětšuje, tak biopaliva rostou velkou rychlostí. http://ekonomika.idnes.cz/palmovy-olej-indonesie-biopaliva-dqn-/eko_euro.aspx?c=A160404_204555_eko_euro_kha

0/0
13.1.2017 11:07

R50a65d86e74k 55U81r78b14a31n 8104530514557

Článek se ale týká rafinace a údajně nezdravých glycidyl esterů mastných kyselin a potažmo 3-MCPD a ty podle dostupných informací vznikají nejvíc právě v palmovém oleji. Prostě si nevyberete, stále se jedná o průmyslové zpracování a tam je vždycky na místě obezřetnost. V něčem je palmový lepší v něčem zas ne, to samé můžeme říct o jiném oleji nebo složce.

0/0
13.1.2017 9:06

R82a33d28e97k 28U39r66b93a47n 8724540614757

Pardon, reagoval jsem na pana Vodičku :)

0/0
13.1.2017 9:07

P17e56t61r 30V71o84d64i49č21k12a 5798722765

Koukám, že jsme na tom podobně :)... To ano, článek je trochu o něčem jiném, ale já jsem reagoval na nejoblíbenější reakce v diskuzi, které ve velkém démonizují palmový olej, ačkoliv prakticky neexistuje zdravější náhrada. A k tomu 3-MCPD, zrovna v Nutelle nevěřím, že se máme čeho obávat. Pokud nepoužívají rafinovaný olej, jak tvrdí výrobce, tak je bojkot nonsense.

+1/0
13.1.2017 9:27

P67e67t94r 33V58o96d68i16č96k29a 5118712335

Nemáte pravdu. Zkuste najít nějaký jiný tuk, který není potřeba ztužovat, aby byl při pokojové teplotě tuhý. Můžete použít ještě kokosový tuk, který nemá žádnou výhodu, jen je dražší. A pak ještě možná tak kakaové máslo - cena cca 1kč za 1g.

+1/0
13.1.2017 9:03

P62e15t62r 12V91o41d23i79č73k32a 5528102375

Do pr... Člověk chce přidat reakci do vlákna a pak tohle. Už by měli to nelogické rozhraní předělat.

0/0
13.1.2017 9:05

P68e85t16r 70V31o48d34i51č71k97a 5978242245

Ne, používá se proto, že se nemusí ztužovat, aby byl při pokojové teplotě tuhý. To žádný jiný tuk neumí. A průmyslově ztužený tuk je nezdravý, protože při ztužování vznikají transmastné kyseliny. Proto je palmový olej zdravější, protože je neobsahuje. V minulosti cukrovinky obsahovaly ztužené tuky a palmový tuk je postupně nahradil, což byl ze zdravotního hlediska rozhodně krok správným směrem.

+8/0
13.1.2017 8:43

P56e92t68r 20K36o59l58o47u31š59e86k 6199198473594

Přesně toto jsem psal a když jsem byl v polovině, tak koukám, že vy tam máte úplně to samé.

Ano 100% souhlas. Výrobci byli dotlačeni k tomu, aby používali palmový olej a neztužovali klasické, což je nezdravé.

90% lidí se nechá strhnout kravinama a vůbec je nazajímá pravda.

+6/0
13.1.2017 8:49

Š96á93r45k52a 33M30a38t81y10á36š97o62v46á 1811905172639

90% lidí by si mělo ve škole zopakovat chemii;-D

+1/−1
13.1.2017 9:59

R86a77d84e30k 20U62r95b91a50n 8894460364297

http://ekonomika.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A170112_170235_eko-zahranicni_fih&vlakno=82656447

0/0
13.1.2017 9:08

R60a21d11e74k 53U77r62b55a90n 8924280204687

Jak je v poslední době už normou, článek je tradičně povrchní a odfláklý, médiím jde asi hlavně o to chrlit stále nové a nové články.

Nechci dělat chytrého, všechno jsem si vyčetl z netu, ale dává to smysl:

V článku je hloupě a bez souvislostí něco o zahřívání tuků a že je to údajně běžné u mnoha potravin. To je zkrátka rafinace olejů, která se používá ne údajně, ale zcela běžně u průmyslově zpracovávaných potravin s přidanými tuky.

Poměrně nedávno se v přepálených ve smažených potravinách zjistily velmi nezdravé akrylamidy. V tomto ohledu není palmový olej nejhorší, mnohem horší je např. slunečnicový. I řepkový je vhodnější na smažení. Osobně používám olivový nebo rýžový. Jde hlavně o teplelnou stabilitu, kdy třeba slunečnicový jí má poměrně nízkou (řepkový 240 stupňů).

Dále se u palmového oleje uvádí oproti jiným vyšší podíl nasycených mastných kyselin. Ale horší jsou až ty trans-mastné, které právě vznikají až při dalších průmyslových úpravách.

Článek se ovšem týká 3-MPCD, kterých má naopak podle všeho palmový olej víc než ostatní a vzniká právě tou rafinací. Takže si nevyberete.

Nepíšu to jako obhajobu toho či onoho, zajímají mě fakta.

Je třeba si zkrátka uvědomit, že tyhle potraviny prostě nejsou přirozená strava a podle vlastního rozumu se zařídit :)

Další věc je ekologické hledisko, ale to je zase na další sáhodlouhou debatu.

+1/0
13.1.2017 7:46
Foto

H83a38n96a 22A65n39t51o32n31o41v62á 6387869404484

Palmy mají velkou výnosnost - pokud chcete nahradit palmový olej řepkovým, musíte osadit až 3x větší plochu.

Problém palmového oleje není ani tak ekologický (vzhledem k poptávce se vždycky bude nějaká olejnina pěstovat), jako politicky-sociální. Palmy v jihovýchodní Asii pěstují zahraniční firmy na pronajaté půdě, čili ji nezáleží na tom, že ji úplně zplundrují a otráví přírodu a obyvatelstvo. Ve chvíli kdy je půda nepoužitelná, přesunou se prostě o pár km dál.

+1/0
13.1.2017 7:59

Š59á81r40k90a 55M79a74t85y60á70š37o23v54á 1171955832669

a i to už dovozci a výrobci řeší, platí víc za olej těm, co neplundrují.....

0/0
13.1.2017 10:00

V19á50c78l67a93v 38K33r16a83j95č39a 5796489459654

A co tak ten tuk vypustit, nebo alespoň zmenšit jeho množství? V podstatě ve zmiňované Nuttele nenajde skoro nic zdravého.

0/0
13.1.2017 10:24

J46a23n 94S19v62o36b64o88d19a 3517454509373

No a, že tam není nic zdravého? Zdravější verze oříškových pomazánek jsou běžně k dostání, ale popularity Nutelly žádná z nich nedosahuje, proč asi? No protože samozřejmě lidem chutná nejvíce právě Nutella a je naprosto jedno, že je nezdravá. To složení prostě lidem chutná.

Sám se o stravu velice zajímám, konzumuji proti drtivé většině populace mnohem zdravější stravu a přesto si Nutellu na rozdíl od konkurenčních výrobků občas rád dám. Jsem zastánce toho, že je lepší si dát občas něco nezdravého v menším množství, než se krmit "fitness verzí" toho samého (uspokojení se mi z toho stejně nedostane). Vždy se směji když někdo propaguje nějakou svou zdravou verzi dortíku, pomazánky, cukroví, čehokoliv, ale když si člověk pozorně přečte ten vylepšený recept, tak zjistí, že buď je to vylepšení v řádu pár procent (tak proč se kvůli tomu šidit na chuti), nebo jde již o něco úplně jiného, co původní produkt již nepřipomíná krom názvu ničím.

+2/0
13.1.2017 12:10

J26i96ř25í 35E57r94b29e46n 1613804646527

"popularity Nutelly žádná z nich nedosahuje, proč asi?" - že by reklama? Před třiceti lety tady Nutellu skoro nikdo neznal a kupovali jsme Nugetu z n.p. Čokoládovny Praha-Modřany, skutečně oříškovo-čokoládovou...

0/0
14.1.2017 19:10

J16a84n 70S82v44o16b22o34d70a 3757404219863

Nevím jak před 30 lety, možná nebyla k dostání, ale již před 20 lety byla Nutella u nás doma svátkem, protože byla extrémně drahá. Jedl jsem tak levnější náhražku "Veverku" z Polska, ale Nutella byla o třídu jinde.

+1/0
16.1.2017 19:51

J30i40ř54í 60E68r25b58e87n 1953894856807

Před 30 lety v ČSSR opravdu nebyla Nutella k dostání, leda v Tuzexu :-)

0/0
20.1.2017 14:16

T14o31m52a26s 29T84r41n40k65a 5564508923159

podravka lino mléčná je ze sušeného mléka mnohem lepší než nutela :) akorád nejde moc sehnat

0/0
13.1.2017 7:46

K73a45r33e25l 65K49o66š13ť47á36l 8647731840915

Tehdy se do ní cpaly částečně ztužené rostlinné tuky s mnohem horšími zdravotními následky, ale tehdy se to tak neřešilo. Kolem palmového oleje prostě vypukla hysterie.

+1/0
13.1.2017 7:53

Z65d16e64n19ě94k 83I12v40á83n68e18k 4513905970806

Kácíme pralesy, drancuje půdu řepkou a kukuřicí, snižujeme emise za hranice možností, abychom mohli jezdit ,,ekologicky"...Tomu říkám logika.

+5/0
13.1.2017 7:24

M30i73l88a60n 55V94o79l35e71k 5399493296769

Lež je dnes standardem. Nutella není žádný nový výrobek a silně pochybuji, že se v 60. letech minulého století do ní používal palmový olej.

+4/0
13.1.2017 7:23
Foto

H65a94n86a 51A43n92t75o33n11o46v55á 6197139424604

Proč ne? Palmový olej se neobjevil před 10 lety.

0/0
13.1.2017 8:00

M63i17l24a58n 67V32o27l62e75k 5239393956849

Ne, používá se už tisíce let, ale teď se bavíme o levné průmyslové výrobě. Uvádí se, že v roce 1985 měly palmové plantáže jen 1 500 km čtverečních, teď už asi stonásobek. Tuk do Nutelly tak nejspíš původně obstarávaly lískové oříšky.

0/−1
13.1.2017 9:29

M80a91r79t54i64n 34N74á88p81r65a18v97n32í56k 1292364425511

U nutelly je to podobny jak u cigaret, kdo si chce dat, tak at si da. Nic zdravyho na tom neni, clovek to k zivotu nepotrebuje, ale holt to nekomu chutna.

+1/−1
13.1.2017 5:34

J51i61ř28í 71T64e25p90r 4617540485415

Nejvíc mě děsí ta Bionafta! (její růst v přiloženém grafu)

Ale už jsem viděl na jedné čerpací stanici protiúder: "Čerpáme naftu bez biosložek!" a vedle vyjmenování výhod ve smyslu že se neničí motor atd.

+1/−1
13.1.2017 5:03

T20o38m13á95š 90C52o18u66b11a53l 8775676719803

Bohužel ta nafta je nařízena zákonem aby měla bio složky. Jediná sít kde se dá oupit je myslím eurooil jelokož prodává naftu ze státních hmotných rezerv kde je nafta kuli trvanlivosti bez bio složek...

+1/0
13.1.2017 7:21
Foto

J51a16n59a 45B74í96l36k43o71v87á 1443661192377

Prémiová paliva bývají bez toho sajrajtu.

0/0
13.1.2017 7:41

D63u63š13a78n 35R56a70j36n14i12n41e14c 4204682403961

Pri tom sa od nepamäti umývate palmovým mydlom . Kto sa trochu pamätá , trak v Bratislave bola firma Palma / ešte aj je , len s tými mydlami je to slabšie/ a vyrábala mydlo pre celú ČSR ! Prečo asi sa tak volala ?

+2/0
13.1.2017 4:14

M72i93l56a89n 23Č19e40r25n79ý 5503159769662

Aby to znělo exoticky.;-) Ale třeba značka Palmolive původně obsahovala jako hlavní složky palmový a olivový olej, díky nimž dostala svůj název. Teď aby se kvůli této hysterii přejmenovala třeba na Sunolive nebo Rapeolive.;-)

0/0
13.1.2017 10:22

Najdete na iDNES.cz