Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nutella je nezávadná, uklidňuje výrobce. Italové bojkotují palmový tuk

Společnost Ferrero v Itálii brání svou oblíbenou čokoládovou pomazánku Nutella. Někteří obchodníci totiž v minulých měsících bojkotovali výrobky s obsahem palmového tuku. Ferrero ujišťuje, že Nutella je zdravotně nezávadná a bojkot v zemi se jejích výrobků netýká.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A60n87t83o13n84í28n 59Š19á65l76a 4638731519950

Na trhu není jediný rostlinný tuk, ve kterém by nebyl palmový olej. A to je Evropa zaplavena levným řepkovým olejem. Jaká je tedy cena palmového oleje?

0/0
19.1.2017 8:47

O15l95d33ř88i54c38h 21H64o57r14á60k 2554299981555

Rozhodně vyjde zdravěji palmový tuk než před lety tolika používané ztužené tuky. Tolik k původním kvalitním recepturám. Výrobci to ale neradi připouštějí co za sajrajty vyráběli a nabízeli.

+1/0
14.1.2017 14:27

J72i67ř50í 97E95r82b56e87n 1663714616937

A víte, že i ten palmový tuk se taky musí ztužovat? :-)

0/0
14.1.2017 19:06

Z64d83e68n76e73k 42S12e57i12d19l 6694165820957

Zase jeden chytrák, který neví o tom vůbec nic a jen plká.

0/0
16.1.2017 8:25

J79i51ř38í 98Š59t62ě92r19b22a 9743542237575

Nutella je marketingově postavena jako kvalitní ořiškočokoládová pomazánka, avšak oříšků má kolem 15% a kakaa kolem 7%, zbytek převážně cukr a ztužený olej. Existují i pomazánky (Samba), které mají 30-50% oříšků a 10-15% kakaa, cena zhruba dvojnásobná, ale jak chuťově, tak zdravotně jsou někde jinde..

+2/0
14.1.2017 9:43

L66e27n91k44a 55M80a88l36á 5863236264503

Problémem je nejen palmáč v potravinách a kosmetice, ale hlavně ekologický v JVA. Všichni se dokola divíme, co s námi dělá "počasí" a málokdo si uvědomí, že odlesnění pralesů ovlivňuje proudění vzduchu a vody, ovlivňuje ekologii nejen v dané oblasti, ale celé zeměkoule. Ale to je vlastně pro spoustu lidí "prkotina". Vlastně každý z nás - obyvatel planety - by se měl snažit chovat v první řadě ekologicky a pak teprve ekonomicky. Vč. nadměrného používání palmového oleje.

+2/0
13.1.2017 14:45

P53e62t96r 44N25o98v86o26t18n24y 1421620431

Tak v první řadě nejezdit autem. Až potom nejíst palmový olej. A kdo to dodrží?

+1/0
14.1.2017 3:24

R11o89b59e63r97t 86H88o10m93o52l52k24a 2470492242511

Ani není tak dávno doba, kdy se na sáčcích Bohemia Chips hlásilo "Smaženo výhradně na nejkvalitnějším palmovém oleji." Velkým písmem na přední straně sáčku. Hysterie a manipulace je sviňa...

+2/0
13.1.2017 11:51

F64i24l81i18p 19S39m21o77l59a 9547358401987

Však už smaží výhradně na slunečnicovém. :-)

0/0
14.1.2017 10:13

J51i83ř39í 10E54r89b39e72n 1873354366507

Cože? 8-o

Slunečnicový degraduje už při nějakých 115-120 °C, smažit na něm je poukázka na pěkné zdravotní problémy.

0/0
14.1.2017 19:07
Foto

H58a20n54a 29A76n58t71o74n64o59v27á 6797359914604

V pořadu Jídlo s.r.o. na streamu říkali, že pro potravinářský průmysl byl vyšlechtěn nový typ slunečnicového oleje, který má vyšší teplotní odolnost.

0/0
17.1.2017 10:14

R47o84b47e42r62t 69H94o10m67o83l47k94a 2340222792751

Právě. A přitom je slunečnicový na smažení snad nejhorší možnost... Ale ona ta hysterie okolo palmového zase poleví.

+1/0
14.1.2017 20:43

A88n55d67r60e29a 65N57o82v94á 8634651436905

A co takhle si připustit, je to vlastně fuk. Že když sníte jednu ročně, tak celkem buřt, jestli je tam palmáč nebo jiný tuk. Že holt prostě nemůžu z mnoha a mnoha důvodů jíst jednu týdně.:-)

+1/0
13.1.2017 10:38
Foto

H65a58n74a 62M39a90l86i49c92h73o79v62a 9190857453393

Ano a a kvůli Nutele firma přestěhovala ohroženou faunu do nových a lepších domovů :-/:-/:-/

0/0
13.1.2017 9:26

P63e46t62r 84V83o38d34i66č41k40a 5808372645

Palmový olej v potravinářství rozhodně není problém z pohledu orangutánů. Většina palmového oleje se pálí v kamnech a spaluje v autech (a ano, vozí se i do Evropy a lijeme si ho do nádrží).

0/0
13.1.2017 10:08

M46i98l13a61n 19Č11e35r71n42ý 5943309919352

Koukám, že jste se nepodíval na ten graf u článku. Z něj je patrný pravý opak vašeho tvrzení. Nejvíce palmového oleje se opravdu používá v potravinářství.

+1/0
13.1.2017 10:13

P80e86t96r 19V79o22d53i41č26k13a 5588172375

A vy jste se nepodíval na jeho legendu ;) Je tam napsáno v EU. V Indonézii a okolí se palmáč používá téměř výhradně jako palivo a to ve velkém, protože je levný.

+2/0
13.1.2017 10:17

M33i18l31a97n 19Č59e84r55n74ý 5763119109832

V Indonésií lejou do nádrží leccos, olej z friťáku, a pod. Co má být?

0/0
13.1.2017 10:24

P19e66t30r 51V41o91d57i43č52k78a 5438312115

Já jen psal, že se celosvětově většina palmového oleje spálí. Takže potravinářství není ten hlavní problém.

+3/0
13.1.2017 10:33
Foto

H24a21n15a 81M10a12l11i73c11h63o21v96a 9200427503483

http://zpravy.idnes.cz/odlesnovani-a-devastace-destnych-pralesu-v-indonesii-p0x-/zahranicni.aspx?c=A140630_173503_zahranicni_ert

0/0
13.1.2017 10:54

P16e20t95r 18N94o12v85o20t74n70y 1651590931

Za to nemůže nutela, ale použití v biopalivech. Zatímco objem využití pro potravinářské účely se příliš nezvětšuje, tak biopaliva rostou velkou rychlostí. http://ekonomika.idnes.cz/palmovy-olej-indonesie-biopaliva-dqn-/eko_euro.aspx?c=A160404_204555_eko_euro_kha

0/0
13.1.2017 11:07

R80a38d86e75k 18U44r73b49a91n 8754970974197

Článek se ale týká rafinace a údajně nezdravých glycidyl esterů mastných kyselin a potažmo 3-MCPD a ty podle dostupných informací vznikají nejvíc právě v palmovém oleji. Prostě si nevyberete, stále se jedná o průmyslové zpracování a tam je vždycky na místě obezřetnost. V něčem je palmový lepší v něčem zas ne, to samé můžeme říct o jiném oleji nebo složce.

0/0
13.1.2017 9:06

R18a13d19e54k 30U58r17b93a45n 8684470224157

Pardon, reagoval jsem na pana Vodičku :)

0/0
13.1.2017 9:07

P22e34t94r 16V39o46d51i79č30k35a 5348302125

Koukám, že jsme na tom podobně :)... To ano, článek je trochu o něčem jiném, ale já jsem reagoval na nejoblíbenější reakce v diskuzi, které ve velkém démonizují palmový olej, ačkoliv prakticky neexistuje zdravější náhrada. A k tomu 3-MCPD, zrovna v Nutelle nevěřím, že se máme čeho obávat. Pokud nepoužívají rafinovaný olej, jak tvrdí výrobce, tak je bojkot nonsense.

+1/0
13.1.2017 9:27

P97e75t97r 23V44o96d20i85č93k82a 5108302495

Nemáte pravdu. Zkuste najít nějaký jiný tuk, který není potřeba ztužovat, aby byl při pokojové teplotě tuhý. Můžete použít ještě kokosový tuk, který nemá žádnou výhodu, jen je dražší. A pak ještě možná tak kakaové máslo - cena cca 1kč za 1g.

+1/0
13.1.2017 9:03

P16e51t10r 44V69o48d62i13č32k48a 5548852465

Do pr... Člověk chce přidat reakci do vlákna a pak tohle. Už by měli to nelogické rozhraní předělat.

0/0
13.1.2017 9:05

P61e56t39r 86V77o84d33i28č60k40a 5948322335

Ne, používá se proto, že se nemusí ztužovat, aby byl při pokojové teplotě tuhý. To žádný jiný tuk neumí. A průmyslově ztužený tuk je nezdravý, protože při ztužování vznikají transmastné kyseliny. Proto je palmový olej zdravější, protože je neobsahuje. V minulosti cukrovinky obsahovaly ztužené tuky a palmový tuk je postupně nahradil, což byl ze zdravotního hlediska rozhodně krok správným směrem.

+8/0
13.1.2017 8:43

P50e12t29r 27K51o93l85o88u39š98e79k 6859648843664

Přesně toto jsem psal a když jsem byl v polovině, tak koukám, že vy tam máte úplně to samé.

Ano 100% souhlas. Výrobci byli dotlačeni k tomu, aby používali palmový olej a neztužovali klasické, což je nezdravé.

90% lidí se nechá strhnout kravinama a vůbec je nazajímá pravda.

+6/0
13.1.2017 8:49

Š97á74r36k53a 37M96a45t62y55á16š15o25v95á 1301545212149

90% lidí by si mělo ve škole zopakovat chemii;-D

+1/−1
13.1.2017 9:59

R22a45d97e60k 83U14r96b59a98n 8564310564597

http://ekonomika.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A170112_170235_eko-zahranicni_fih&vlakno=82656447

0/0
13.1.2017 9:08

R11a22d98e66k 29U85r13b51a93n 8364140484727

Jak je v poslední době už normou, článek je tradičně povrchní a odfláklý, médiím jde asi hlavně o to chrlit stále nové a nové články.

Nechci dělat chytrého, všechno jsem si vyčetl z netu, ale dává to smysl:

V článku je hloupě a bez souvislostí něco o zahřívání tuků a že je to údajně běžné u mnoha potravin. To je zkrátka rafinace olejů, která se používá ne údajně, ale zcela běžně u průmyslově zpracovávaných potravin s přidanými tuky.

Poměrně nedávno se v přepálených ve smažených potravinách zjistily velmi nezdravé akrylamidy. V tomto ohledu není palmový olej nejhorší, mnohem horší je např. slunečnicový. I řepkový je vhodnější na smažení. Osobně používám olivový nebo rýžový. Jde hlavně o teplelnou stabilitu, kdy třeba slunečnicový jí má poměrně nízkou (řepkový 240 stupňů).

Dále se u palmového oleje uvádí oproti jiným vyšší podíl nasycených mastných kyselin. Ale horší jsou až ty trans-mastné, které právě vznikají až při dalších průmyslových úpravách.

Článek se ovšem týká 3-MPCD, kterých má naopak podle všeho palmový olej víc než ostatní a vzniká právě tou rafinací. Takže si nevyberete.

Nepíšu to jako obhajobu toho či onoho, zajímají mě fakta.

Je třeba si zkrátka uvědomit, že tyhle potraviny prostě nejsou přirozená strava a podle vlastního rozumu se zařídit :)

Další věc je ekologické hledisko, ale to je zase na další sáhodlouhou debatu.

+1/0
13.1.2017 7:46
Foto

H21a45n78a 89A68n83t87o74n73o29v85á 6167249704384

Palmy mají velkou výnosnost - pokud chcete nahradit palmový olej řepkovým, musíte osadit až 3x větší plochu.

Problém palmového oleje není ani tak ekologický (vzhledem k poptávce se vždycky bude nějaká olejnina pěstovat), jako politicky-sociální. Palmy v jihovýchodní Asii pěstují zahraniční firmy na pronajaté půdě, čili ji nezáleží na tom, že ji úplně zplundrují a otráví přírodu a obyvatelstvo. Ve chvíli kdy je půda nepoužitelná, přesunou se prostě o pár km dál.

+1/0
13.1.2017 7:59

Š92á38r50k23a 16M95a14t91y25á39š10o68v17á 1621275192939

a i to už dovozci a výrobci řeší, platí víc za olej těm, co neplundrují.....

0/0
13.1.2017 10:00

V21á20c92l61a80v 19K87r46a68j83č37a 5926239599154

A co tak ten tuk vypustit, nebo alespoň zmenšit jeho množství? V podstatě ve zmiňované Nuttele nenajde skoro nic zdravého.

0/0
13.1.2017 10:24

J25a74n 57S64v84o89b42o76d16a 3537624599673

No a, že tam není nic zdravého? Zdravější verze oříškových pomazánek jsou běžně k dostání, ale popularity Nutelly žádná z nich nedosahuje, proč asi? No protože samozřejmě lidem chutná nejvíce právě Nutella a je naprosto jedno, že je nezdravá. To složení prostě lidem chutná.

Sám se o stravu velice zajímám, konzumuji proti drtivé většině populace mnohem zdravější stravu a přesto si Nutellu na rozdíl od konkurenčních výrobků občas rád dám. Jsem zastánce toho, že je lepší si dát občas něco nezdravého v menším množství, než se krmit "fitness verzí" toho samého (uspokojení se mi z toho stejně nedostane). Vždy se směji když někdo propaguje nějakou svou zdravou verzi dortíku, pomazánky, cukroví, čehokoliv, ale když si člověk pozorně přečte ten vylepšený recept, tak zjistí, že buď je to vylepšení v řádu pár procent (tak proč se kvůli tomu šidit na chuti), nebo jde již o něco úplně jiného, co původní produkt již nepřipomíná krom názvu ničím.

+2/0
13.1.2017 12:10

J24i80ř21í 55E19r91b94e14n 1763764216297

"popularity Nutelly žádná z nich nedosahuje, proč asi?" - že by reklama? Před třiceti lety tady Nutellu skoro nikdo neznal a kupovali jsme Nugetu z n.p. Čokoládovny Praha-Modřany, skutečně oříškovo-čokoládovou...

0/0
14.1.2017 19:10

J62a76n 47S21v76o98b12o78d94a 3537424159623

Nevím jak před 30 lety, možná nebyla k dostání, ale již před 20 lety byla Nutella u nás doma svátkem, protože byla extrémně drahá. Jedl jsem tak levnější náhražku "Veverku" z Polska, ale Nutella byla o třídu jinde.

+1/0
16.1.2017 19:51

J33i13ř77í 43E85r17b28e58n 1303314876717

Před 30 lety v ČSSR opravdu nebyla Nutella k dostání, leda v Tuzexu :-)

0/0
20.1.2017 14:16

T80o82m30a64s 11T47r96n45k45a 5324238943649

podravka lino mléčná je ze sušeného mléka mnohem lepší než nutela :) akorád nejde moc sehnat

0/0
13.1.2017 7:46

K38a54r60e80l 71K70o47š16ť92á85l 8887261700905

Tehdy se do ní cpaly částečně ztužené rostlinné tuky s mnohem horšími zdravotními následky, ale tehdy se to tak neřešilo. Kolem palmového oleje prostě vypukla hysterie.

+1/0
13.1.2017 7:53

Z68d92e69n42ě54k 59I48v95á25n80e23k 4933165440686

Kácíme pralesy, drancuje půdu řepkou a kukuřicí, snižujeme emise za hranice možností, abychom mohli jezdit ,,ekologicky"...Tomu říkám logika.

+5/0
13.1.2017 7:24

M26i11l88a82n 77V57o62l67e77k 5579603496649

Lež je dnes standardem. Nutella není žádný nový výrobek a silně pochybuji, že se v 60. letech minulého století do ní používal palmový olej.

+4/0
13.1.2017 7:23
Foto

H87a96n41a 48A40n56t37o52n75o89v68á 6457259424384

Proč ne? Palmový olej se neobjevil před 10 lety.

0/0
13.1.2017 8:00

M78i66l76a63n 13V47o75l83e10k 5429913426169

Ne, používá se už tisíce let, ale teď se bavíme o levné průmyslové výrobě. Uvádí se, že v roce 1985 měly palmové plantáže jen 1 500 km čtverečních, teď už asi stonásobek. Tuk do Nutelly tak nejspíš původně obstarávaly lískové oříšky.

0/−1
13.1.2017 9:29

M35a90r83t92i19n 82N18á28p49r74a63v59n17í26k 1502204295471

U nutelly je to podobny jak u cigaret, kdo si chce dat, tak at si da. Nic zdravyho na tom neni, clovek to k zivotu nepotrebuje, ale holt to nekomu chutna.

+1/−1
13.1.2017 5:34

J61i25ř34í 87T21e79p96r 4467270215225

Nejvíc mě děsí ta Bionafta! (její růst v přiloženém grafu)

Ale už jsem viděl na jedné čerpací stanici protiúder: "Čerpáme naftu bez biosložek!" a vedle vyjmenování výhod ve smyslu že se neničí motor atd.

+1/−1
13.1.2017 5:03

T15o47m23á31š 26C83o15u75b35a41l 8335206389903

Bohužel ta nafta je nařízena zákonem aby měla bio složky. Jediná sít kde se dá oupit je myslím eurooil jelokož prodává naftu ze státních hmotných rezerv kde je nafta kuli trvanlivosti bez bio složek...

+1/0
13.1.2017 7:21
Foto

J23a13n95a 30B35í72l79k94o40v27á 1803461782147

Prémiová paliva bývají bez toho sajrajtu.

0/0
13.1.2017 7:41

D95u72š65a96n 15R18a69j26n46i84n98e65c 4154532213291

Pri tom sa od nepamäti umývate palmovým mydlom . Kto sa trochu pamätá , trak v Bratislave bola firma Palma / ešte aj je , len s tými mydlami je to slabšie/ a vyrábala mydlo pre celú ČSR ! Prečo asi sa tak volala ?

+2/0
13.1.2017 4:14

M90i23l59a29n 66Č92e49r95n84ý 5483609199162

Aby to znělo exoticky.;-) Ale třeba značka Palmolive původně obsahovala jako hlavní složky palmový a olivový olej, díky nimž dostala svůj název. Teď aby se kvůli této hysterii přejmenovala třeba na Sunolive nebo Rapeolive.;-)

0/0
13.1.2017 10:22







Najdete na iDNES.cz