Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Nutella je nezávadná, uklidňuje výrobce. Italové bojkotují palmový tuk

Společnost Ferrero v Itálii brání svou oblíbenou čokoládovou pomazánku Nutella. Někteří obchodníci totiž v minulých měsících bojkotovali výrobky s obsahem palmového tuku. Ferrero ujišťuje, že Nutella je zdravotně nezávadná a bojkot v zemi se jejích výrobků netýká.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A94n97t53o26n57í57n 48Š54á68l11a 4758441169370

Na trhu není jediný rostlinný tuk, ve kterém by nebyl palmový olej. A to je Evropa zaplavena levným řepkovým olejem. Jaká je tedy cena palmového oleje?

0/0
19.1.2017 8:47

O62l20d21ř19i23c89h 63H88o51r74á47k 2924539261655

Rozhodně vyjde zdravěji palmový tuk než před lety tolika používané ztužené tuky. Tolik k původním kvalitním recepturám. Výrobci to ale neradi připouštějí co za sajrajty vyráběli a nabízeli.

+1/0
14.1.2017 14:27

J28i45ř84í 19E16r15b65e58n 1673454516457

A víte, že i ten palmový tuk se taky musí ztužovat? :-)

0/0
14.1.2017 19:06

Z11d91e21n64e47k 25S56e33i41d78l 6794975110227

Zase jeden chytrák, který neví o tom vůbec nic a jen plká.

0/0
16.1.2017 8:25

J16i56ř78í 77Š64t13ě31r88b50a 9643902357105

Nutella je marketingově postavena jako kvalitní ořiškočokoládová pomazánka, avšak oříšků má kolem 15% a kakaa kolem 7%, zbytek převážně cukr a ztužený olej. Existují i pomazánky (Samba), které mají 30-50% oříšků a 10-15% kakaa, cena zhruba dvojnásobná, ale jak chuťově, tak zdravotně jsou někde jinde..

+2/0
14.1.2017 9:43

L31e96n61k52a 73M71a53l62á 5953406194983

Problémem je nejen palmáč v potravinách a kosmetice, ale hlavně ekologický v JVA. Všichni se dokola divíme, co s námi dělá "počasí" a málokdo si uvědomí, že odlesnění pralesů ovlivňuje proudění vzduchu a vody, ovlivňuje ekologii nejen v dané oblasti, ale celé zeměkoule. Ale to je vlastně pro spoustu lidí "prkotina". Vlastně každý z nás - obyvatel planety - by se měl snažit chovat v první řadě ekologicky a pak teprve ekonomicky. Vč. nadměrného používání palmového oleje.

+2/0
13.1.2017 14:45

P77e95t92r 33N49o65v86o17t92n98y 1191780881

Tak v první řadě nejezdit autem. Až potom nejíst palmový olej. A kdo to dodrží?

+1/0
14.1.2017 3:24

R79o48b24e21r51t 55H73o21m24o35l35k79a 2350152362571

Ani není tak dávno doba, kdy se na sáčcích Bohemia Chips hlásilo "Smaženo výhradně na nejkvalitnějším palmovém oleji." Velkým písmem na přední straně sáčku. Hysterie a manipulace je sviňa...

+2/0
13.1.2017 11:51

F59i19l26i68p 77S85m16o37l64a 9117988131287

Však už smaží výhradně na slunečnicovém. :-)

0/0
14.1.2017 10:13

J17i32ř87í 81E62r92b32e38n 1503544836457

Cože? 8-o

Slunečnicový degraduje už při nějakých 115-120 °C, smažit na něm je poukázka na pěkné zdravotní problémy.

0/0
14.1.2017 19:07
Foto

H87a63n70a 66A53n23t60o59n59o42v88á 6927199214934

V pořadu Jídlo s.r.o. na streamu říkali, že pro potravinářský průmysl byl vyšlechtěn nový typ slunečnicového oleje, který má vyšší teplotní odolnost.

0/0
17.1.2017 10:14

R41o85b56e50r56t 69H92o16m12o47l96k71a 2210132282181

Právě. A přitom je slunečnicový na smažení snad nejhorší možnost... Ale ona ta hysterie okolo palmového zase poleví.

+1/0
14.1.2017 20:43

A64n41d33r89e32a 45N69o20v86á 8484531686735

A co takhle si připustit, je to vlastně fuk. Že když sníte jednu ročně, tak celkem buřt, jestli je tam palmáč nebo jiný tuk. Že holt prostě nemůžu z mnoha a mnoha důvodů jíst jednu týdně.:-)

+1/0
13.1.2017 10:38
Foto

H43a93n71a 51M98a90l52i93c13h37o74v93a 9560677293553

Ano a a kvůli Nutele firma přestěhovala ohroženou faunu do nových a lepších domovů :-/:-/:-/

0/0
13.1.2017 9:26

P50e48t55r 40V34o33d60i85č30k70a 5958252455

Palmový olej v potravinářství rozhodně není problém z pohledu orangutánů. Většina palmového oleje se pálí v kamnech a spaluje v autech (a ano, vozí se i do Evropy a lijeme si ho do nádrží).

0/0
13.1.2017 10:08

M62i17l26a33n 42Č68e52r35n30ý 5213229749232

Koukám, že jste se nepodíval na ten graf u článku. Z něj je patrný pravý opak vašeho tvrzení. Nejvíce palmového oleje se opravdu používá v potravinářství.

+1/0
13.1.2017 10:13

P60e13t57r 94V75o76d50i63č46k98a 5968372495

A vy jste se nepodíval na jeho legendu ;) Je tam napsáno v EU. V Indonézii a okolí se palmáč používá téměř výhradně jako palivo a to ve velkém, protože je levný.

+2/0
13.1.2017 10:17

M19i43l85a30n 38Č93e36r58n50ý 5293589709242

V Indonésií lejou do nádrží leccos, olej z friťáku, a pod. Co má být?

0/0
13.1.2017 10:24

P98e75t30r 29V36o43d64i20č71k57a 5378342945

Já jen psal, že se celosvětově většina palmového oleje spálí. Takže potravinářství není ten hlavní problém.

+3/0
13.1.2017 10:33
Foto

H28a74n80a 25M18a28l95i91c58h19o48v98a 9820277483643

http://zpravy.idnes.cz/odlesnovani-a-devastace-destnych-pralesu-v-indonesii-p0x-/zahranicni.aspx?c=A140630_173503_zahranicni_ert

0/0
13.1.2017 10:54

P20e82t97r 34N60o77v73o42t26n71y 1621710381

Za to nemůže nutela, ale použití v biopalivech. Zatímco objem využití pro potravinářské účely se příliš nezvětšuje, tak biopaliva rostou velkou rychlostí. http://ekonomika.idnes.cz/palmovy-olej-indonesie-biopaliva-dqn-/eko_euro.aspx?c=A160404_204555_eko_euro_kha

0/0
13.1.2017 11:07

R46a84d58e94k 42U74r61b76a34n 8214390734317

Článek se ale týká rafinace a údajně nezdravých glycidyl esterů mastných kyselin a potažmo 3-MCPD a ty podle dostupných informací vznikají nejvíc právě v palmovém oleji. Prostě si nevyberete, stále se jedná o průmyslové zpracování a tam je vždycky na místě obezřetnost. V něčem je palmový lepší v něčem zas ne, to samé můžeme říct o jiném oleji nebo složce.

0/0
13.1.2017 9:06

R49a66d81e30k 53U25r26b55a61n 8734380104437

Pardon, reagoval jsem na pana Vodičku :)

0/0
13.1.2017 9:07

P50e10t47r 98V45o64d33i63č21k33a 5898132505

Koukám, že jsme na tom podobně :)... To ano, článek je trochu o něčem jiném, ale já jsem reagoval na nejoblíbenější reakce v diskuzi, které ve velkém démonizují palmový olej, ačkoliv prakticky neexistuje zdravější náhrada. A k tomu 3-MCPD, zrovna v Nutelle nevěřím, že se máme čeho obávat. Pokud nepoužívají rafinovaný olej, jak tvrdí výrobce, tak je bojkot nonsense.

+1/0
13.1.2017 9:27

P51e85t86r 84V71o67d59i39č38k17a 5608952285

Nemáte pravdu. Zkuste najít nějaký jiný tuk, který není potřeba ztužovat, aby byl při pokojové teplotě tuhý. Můžete použít ještě kokosový tuk, který nemá žádnou výhodu, jen je dražší. A pak ještě možná tak kakaové máslo - cena cca 1kč za 1g.

+1/0
13.1.2017 9:03

P47e55t82r 84V21o29d94i98č34k61a 5398352745

Do pr... Člověk chce přidat reakci do vlákna a pak tohle. Už by měli to nelogické rozhraní předělat.

0/0
13.1.2017 9:05

P73e50t66r 37V42o91d26i13č72k39a 5678752115

Ne, používá se proto, že se nemusí ztužovat, aby byl při pokojové teplotě tuhý. To žádný jiný tuk neumí. A průmyslově ztužený tuk je nezdravý, protože při ztužování vznikají transmastné kyseliny. Proto je palmový olej zdravější, protože je neobsahuje. V minulosti cukrovinky obsahovaly ztužené tuky a palmový tuk je postupně nahradil, což byl ze zdravotního hlediska rozhodně krok správným směrem.

+8/0
13.1.2017 8:43

P69e49t13r 22K91o86l13o27u27š76e80k 6369228693184

Přesně toto jsem psal a když jsem byl v polovině, tak koukám, že vy tam máte úplně to samé.

Ano 100% souhlas. Výrobci byli dotlačeni k tomu, aby používali palmový olej a neztužovali klasické, což je nezdravé.

90% lidí se nechá strhnout kravinama a vůbec je nazajímá pravda.

+6/0
13.1.2017 8:49

Š51á27r34k57a 59M96a92t19y72á10š74o67v78á 1251735252249

90% lidí by si mělo ve škole zopakovat chemii;-D

+1/−1
13.1.2017 9:59

R18a19d58e54k 94U22r68b52a31n 8564560724857

http://ekonomika.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A170112_170235_eko-zahranicni_fih&vlakno=82656447

0/0
13.1.2017 9:08

R10a30d31e18k 61U55r15b20a26n 8144750404407

Jak je v poslední době už normou, článek je tradičně povrchní a odfláklý, médiím jde asi hlavně o to chrlit stále nové a nové články.

Nechci dělat chytrého, všechno jsem si vyčetl z netu, ale dává to smysl:

V článku je hloupě a bez souvislostí něco o zahřívání tuků a že je to údajně běžné u mnoha potravin. To je zkrátka rafinace olejů, která se používá ne údajně, ale zcela běžně u průmyslově zpracovávaných potravin s přidanými tuky.

Poměrně nedávno se v přepálených ve smažených potravinách zjistily velmi nezdravé akrylamidy. V tomto ohledu není palmový olej nejhorší, mnohem horší je např. slunečnicový. I řepkový je vhodnější na smažení. Osobně používám olivový nebo rýžový. Jde hlavně o teplelnou stabilitu, kdy třeba slunečnicový jí má poměrně nízkou (řepkový 240 stupňů).

Dále se u palmového oleje uvádí oproti jiným vyšší podíl nasycených mastných kyselin. Ale horší jsou až ty trans-mastné, které právě vznikají až při dalších průmyslových úpravách.

Článek se ovšem týká 3-MPCD, kterých má naopak podle všeho palmový olej víc než ostatní a vzniká právě tou rafinací. Takže si nevyberete.

Nepíšu to jako obhajobu toho či onoho, zajímají mě fakta.

Je třeba si zkrátka uvědomit, že tyhle potraviny prostě nejsou přirozená strava a podle vlastního rozumu se zařídit :)

Další věc je ekologické hledisko, ale to je zase na další sáhodlouhou debatu.

+1/0
13.1.2017 7:46
Foto

H21a27n28a 33A11n53t61o66n27o12v20á 6627559154644

Palmy mají velkou výnosnost - pokud chcete nahradit palmový olej řepkovým, musíte osadit až 3x větší plochu.

Problém palmového oleje není ani tak ekologický (vzhledem k poptávce se vždycky bude nějaká olejnina pěstovat), jako politicky-sociální. Palmy v jihovýchodní Asii pěstují zahraniční firmy na pronajaté půdě, čili ji nezáleží na tom, že ji úplně zplundrují a otráví přírodu a obyvatelstvo. Ve chvíli kdy je půda nepoužitelná, přesunou se prostě o pár km dál.

+1/0
13.1.2017 7:59

Š15á37r49k46a 45M85a98t53y46á70š63o27v20á 1131905142829

a i to už dovozci a výrobci řeší, platí víc za olej těm, co neplundrují.....

0/0
13.1.2017 10:00

V23á63c10l51a33v 97K54r13a21j29č82a 5276219549154

A co tak ten tuk vypustit, nebo alespoň zmenšit jeho množství? V podstatě ve zmiňované Nuttele nenajde skoro nic zdravého.

0/0
13.1.2017 10:24

J50a50n 15S88v64o39b94o54d21a 3727814629473

No a, že tam není nic zdravého? Zdravější verze oříškových pomazánek jsou běžně k dostání, ale popularity Nutelly žádná z nich nedosahuje, proč asi? No protože samozřejmě lidem chutná nejvíce právě Nutella a je naprosto jedno, že je nezdravá. To složení prostě lidem chutná.

Sám se o stravu velice zajímám, konzumuji proti drtivé většině populace mnohem zdravější stravu a přesto si Nutellu na rozdíl od konkurenčních výrobků občas rád dám. Jsem zastánce toho, že je lepší si dát občas něco nezdravého v menším množství, než se krmit "fitness verzí" toho samého (uspokojení se mi z toho stejně nedostane). Vždy se směji když někdo propaguje nějakou svou zdravou verzi dortíku, pomazánky, cukroví, čehokoliv, ale když si člověk pozorně přečte ten vylepšený recept, tak zjistí, že buď je to vylepšení v řádu pár procent (tak proč se kvůli tomu šidit na chuti), nebo jde již o něco úplně jiného, co původní produkt již nepřipomíná krom názvu ničím.

+2/0
13.1.2017 12:10

J35i50ř62í 35E96r37b48e91n 1143224806397

"popularity Nutelly žádná z nich nedosahuje, proč asi?" - že by reklama? Před třiceti lety tady Nutellu skoro nikdo neznal a kupovali jsme Nugetu z n.p. Čokoládovny Praha-Modřany, skutečně oříškovo-čokoládovou...

0/0
14.1.2017 19:10

J93a43n 34S66v26o36b35o26d58a 3767694969123

Nevím jak před 30 lety, možná nebyla k dostání, ale již před 20 lety byla Nutella u nás doma svátkem, protože byla extrémně drahá. Jedl jsem tak levnější náhražku "Veverku" z Polska, ale Nutella byla o třídu jinde.

+1/0
16.1.2017 19:51

J49i53ř28í 19E87r78b51e45n 1173764696657

Před 30 lety v ČSSR opravdu nebyla Nutella k dostání, leda v Tuzexu :-)

0/0
20.1.2017 14:16

T56o29m82a15s 22T45r37n34k58a 5694948703869

podravka lino mléčná je ze sušeného mléka mnohem lepší než nutela :) akorád nejde moc sehnat

0/0
13.1.2017 7:46

K46a56r45e88l 57K80o65š33ť57á83l 8307811250435

Tehdy se do ní cpaly částečně ztužené rostlinné tuky s mnohem horšími zdravotními následky, ale tehdy se to tak neřešilo. Kolem palmového oleje prostě vypukla hysterie.

+1/0
13.1.2017 7:53

Z39d93e85n65ě63k 11I69v16á51n20e45k 4403425710526

Kácíme pralesy, drancuje půdu řepkou a kukuřicí, snižujeme emise za hranice možností, abychom mohli jezdit ,,ekologicky"...Tomu říkám logika.

+5/0
13.1.2017 7:24

M78i57l57a31n 93V41o94l98e28k 5299883986329

Lež je dnes standardem. Nutella není žádný nový výrobek a silně pochybuji, že se v 60. letech minulého století do ní používal palmový olej.

+4/0
13.1.2017 7:23
Foto

H71a97n84a 39A30n92t94o64n83o39v16á 6857339394144

Proč ne? Palmový olej se neobjevil před 10 lety.

0/0
13.1.2017 8:00

M34i52l26a48n 92V79o77l36e71k 5609313126439

Ne, používá se už tisíce let, ale teď se bavíme o levné průmyslové výrobě. Uvádí se, že v roce 1985 měly palmové plantáže jen 1 500 km čtverečních, teď už asi stonásobek. Tuk do Nutelly tak nejspíš původně obstarávaly lískové oříšky.

0/−1
13.1.2017 9:29

M93a67r46t74i11n 47N43á52p35r15a20v48n76í86k 1942284515451

U nutelly je to podobny jak u cigaret, kdo si chce dat, tak at si da. Nic zdravyho na tom neni, clovek to k zivotu nepotrebuje, ale holt to nekomu chutna.

+1/−1
13.1.2017 5:34

J11i89ř73í 74T12e49p16r 4527930715225

Nejvíc mě děsí ta Bionafta! (její růst v přiloženém grafu)

Ale už jsem viděl na jedné čerpací stanici protiúder: "Čerpáme naftu bez biosložek!" a vedle vyjmenování výhod ve smyslu že se neničí motor atd.

+1/−1
13.1.2017 5:03

T78o97m90á60š 69C25o91u41b83a85l 8955606989473

Bohužel ta nafta je nařízena zákonem aby měla bio složky. Jediná sít kde se dá oupit je myslím eurooil jelokož prodává naftu ze státních hmotných rezerv kde je nafta kuli trvanlivosti bez bio složek...

+1/0
13.1.2017 7:21
Foto

J15a10n26a 91B81í17l30k24o60v10á 1533301922437

Prémiová paliva bývají bez toho sajrajtu.

0/0
13.1.2017 7:41

D34u94š93a49n 80R23a35j22n57i26n26e79c 4354192603821

Pri tom sa od nepamäti umývate palmovým mydlom . Kto sa trochu pamätá , trak v Bratislave bola firma Palma / ešte aj je , len s tými mydlami je to slabšie/ a vyrábala mydlo pre celú ČSR ! Prečo asi sa tak volala ?

+2/0
13.1.2017 4:14

M15i38l74a36n 95Č49e89r59n21ý 5633919639462

Aby to znělo exoticky.;-) Ale třeba značka Palmolive původně obsahovala jako hlavní složky palmový a olivový olej, díky nimž dostala svůj název. Teď aby se kvůli této hysterii přejmenovala třeba na Sunolive nebo Rapeolive.;-)

0/0
13.1.2017 10:22







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.