Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nutella je nezávadná, uklidňuje výrobce. Italové bojkotují palmový tuk

Společnost Ferrero v Itálii brání svou oblíbenou čokoládovou pomazánku Nutella. Někteří obchodníci totiž v minulých měsících bojkotovali výrobky s obsahem palmového tuku. Ferrero ujišťuje, že Nutella je zdravotně nezávadná a bojkot v zemi se jejích výrobků netýká.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A28n81t75o96n84í97n 20Š98á56l36a 4408121199410

Na trhu není jediný rostlinný tuk, ve kterém by nebyl palmový olej. A to je Evropa zaplavena levným řepkovým olejem. Jaká je tedy cena palmového oleje?

0/0
19.1.2017 8:47

O93l30d96ř59i16c47h 96H84o44r77á51k 2864889361115

Rozhodně vyjde zdravěji palmový tuk než před lety tolika používané ztužené tuky. Tolik k původním kvalitním recepturám. Výrobci to ale neradi připouštějí co za sajrajty vyráběli a nabízeli.

+1/0
14.1.2017 14:27

J50i74ř73í 87E56r47b91e54n 1353184576277

A víte, že i ten palmový tuk se taky musí ztužovat? :-)

0/0
14.1.2017 19:06

Z23d32e80n52e83k 25S95e58i47d74l 6264665310337

Zase jeden chytrák, který neví o tom vůbec nic a jen plká.

0/0
16.1.2017 8:25

J61i77ř47í 78Š59t22ě23r22b58a 9883252307145

Nutella je marketingově postavena jako kvalitní ořiškočokoládová pomazánka, avšak oříšků má kolem 15% a kakaa kolem 7%, zbytek převážně cukr a ztužený olej. Existují i pomazánky (Samba), které mají 30-50% oříšků a 10-15% kakaa, cena zhruba dvojnásobná, ale jak chuťově, tak zdravotně jsou někde jinde..

+2/0
14.1.2017 9:43

L18e53n55k33a 70M59a10l15á 5403186684933

Problémem je nejen palmáč v potravinách a kosmetice, ale hlavně ekologický v JVA. Všichni se dokola divíme, co s námi dělá "počasí" a málokdo si uvědomí, že odlesnění pralesů ovlivňuje proudění vzduchu a vody, ovlivňuje ekologii nejen v dané oblasti, ale celé zeměkoule. Ale to je vlastně pro spoustu lidí "prkotina". Vlastně každý z nás - obyvatel planety - by se měl snažit chovat v první řadě ekologicky a pak teprve ekonomicky. Vč. nadměrného používání palmového oleje.

+2/0
13.1.2017 14:45

P68e74t14r 30N96o90v57o91t96n98y 1271370671

Tak v první řadě nejezdit autem. Až potom nejíst palmový olej. A kdo to dodrží?

+1/0
14.1.2017 3:24

R86o33b65e44r83t 11H91o70m12o82l10k58a 2590952622221

Ani není tak dávno doba, kdy se na sáčcích Bohemia Chips hlásilo "Smaženo výhradně na nejkvalitnějším palmovém oleji." Velkým písmem na přední straně sáčku. Hysterie a manipulace je sviňa...

+2/0
13.1.2017 11:51

F78i15l54i75p 29S59m17o82l13a 9887948551547

Však už smaží výhradně na slunečnicovém. :-)

0/0
14.1.2017 10:13

J10i86ř55í 63E74r78b61e11n 1863124496817

Cože? 8-o

Slunečnicový degraduje už při nějakých 115-120 °C, smažit na něm je poukázka na pěkné zdravotní problémy.

0/0
14.1.2017 19:07
Foto

H69a13n40a 29A29n15t29o55n18o96v49á 6677419154744

V pořadu Jídlo s.r.o. na streamu říkali, že pro potravinářský průmysl byl vyšlechtěn nový typ slunečnicového oleje, který má vyšší teplotní odolnost.

0/0
17.1.2017 10:14

R53o59b88e18r81t 42H62o28m79o20l63k13a 2510612342331

Právě. A přitom je slunečnicový na smažení snad nejhorší možnost... Ale ona ta hysterie okolo palmového zase poleví.

+1/0
14.1.2017 20:43

A50n79d96r66e58a 30N79o63v17á 8354511236805

A co takhle si připustit, je to vlastně fuk. Že když sníte jednu ročně, tak celkem buřt, jestli je tam palmáč nebo jiný tuk. Že holt prostě nemůžu z mnoha a mnoha důvodů jíst jednu týdně.:-)

+1/0
13.1.2017 10:38
Foto

H67a50n44a 28M70a64l60i28c70h43o16v25a 9530507213463

Ano a a kvůli Nutele firma přestěhovala ohroženou faunu do nových a lepších domovů :-/:-/:-/

0/0
13.1.2017 9:26

P71e65t37r 38V86o85d63i88č53k49a 5308182185

Palmový olej v potravinářství rozhodně není problém z pohledu orangutánů. Většina palmového oleje se pálí v kamnech a spaluje v autech (a ano, vozí se i do Evropy a lijeme si ho do nádrží).

0/0
13.1.2017 10:08

M20i25l83a42n 48Č25e12r37n61ý 5373809659822

Koukám, že jste se nepodíval na ten graf u článku. Z něj je patrný pravý opak vašeho tvrzení. Nejvíce palmového oleje se opravdu používá v potravinářství.

+1/0
13.1.2017 10:13

P16e61t36r 11V96o11d18i29č10k19a 5968722695

A vy jste se nepodíval na jeho legendu ;) Je tam napsáno v EU. V Indonézii a okolí se palmáč používá téměř výhradně jako palivo a to ve velkém, protože je levný.

+2/0
13.1.2017 10:17

M31i77l77a90n 41Č77e73r64n80ý 5893669939452

V Indonésií lejou do nádrží leccos, olej z friťáku, a pod. Co má být?

0/0
13.1.2017 10:24

P41e10t31r 87V33o87d22i83č57k12a 5618712835

Já jen psal, že se celosvětově většina palmového oleje spálí. Takže potravinářství není ten hlavní problém.

+3/0
13.1.2017 10:33
Foto

H47a11n56a 83M23a85l40i39c95h11o27v63a 9640217443143

http://zpravy.idnes.cz/odlesnovani-a-devastace-destnych-pralesu-v-indonesii-p0x-/zahranicni.aspx?c=A140630_173503_zahranicni_ert

0/0
13.1.2017 10:54

P37e69t93r 33N32o46v36o38t43n25y 1611400681

Za to nemůže nutela, ale použití v biopalivech. Zatímco objem využití pro potravinářské účely se příliš nezvětšuje, tak biopaliva rostou velkou rychlostí. http://ekonomika.idnes.cz/palmovy-olej-indonesie-biopaliva-dqn-/eko_euro.aspx?c=A160404_204555_eko_euro_kha

0/0
13.1.2017 11:07

R10a88d54e12k 29U93r26b61a29n 8274810564437

Článek se ale týká rafinace a údajně nezdravých glycidyl esterů mastných kyselin a potažmo 3-MCPD a ty podle dostupných informací vznikají nejvíc právě v palmovém oleji. Prostě si nevyberete, stále se jedná o průmyslové zpracování a tam je vždycky na místě obezřetnost. V něčem je palmový lepší v něčem zas ne, to samé můžeme říct o jiném oleji nebo složce.

0/0
13.1.2017 9:06

R84a25d17e11k 91U57r26b81a40n 8474960604487

Pardon, reagoval jsem na pana Vodičku :)

0/0
13.1.2017 9:07

P43e72t86r 89V89o63d93i13č66k67a 5128112345

Koukám, že jsme na tom podobně :)... To ano, článek je trochu o něčem jiném, ale já jsem reagoval na nejoblíbenější reakce v diskuzi, které ve velkém démonizují palmový olej, ačkoliv prakticky neexistuje zdravější náhrada. A k tomu 3-MCPD, zrovna v Nutelle nevěřím, že se máme čeho obávat. Pokud nepoužívají rafinovaný olej, jak tvrdí výrobce, tak je bojkot nonsense.

+1/0
13.1.2017 9:27

P51e44t24r 82V66o74d39i16č83k17a 5218602675

Nemáte pravdu. Zkuste najít nějaký jiný tuk, který není potřeba ztužovat, aby byl při pokojové teplotě tuhý. Můžete použít ještě kokosový tuk, který nemá žádnou výhodu, jen je dražší. A pak ještě možná tak kakaové máslo - cena cca 1kč za 1g.

+1/0
13.1.2017 9:03

P28e54t52r 91V87o62d53i12č21k85a 5248312655

Do pr... Člověk chce přidat reakci do vlákna a pak tohle. Už by měli to nelogické rozhraní předělat.

0/0
13.1.2017 9:05

P43e23t69r 97V35o26d47i96č54k59a 5248372455

Ne, používá se proto, že se nemusí ztužovat, aby byl při pokojové teplotě tuhý. To žádný jiný tuk neumí. A průmyslově ztužený tuk je nezdravý, protože při ztužování vznikají transmastné kyseliny. Proto je palmový olej zdravější, protože je neobsahuje. V minulosti cukrovinky obsahovaly ztužené tuky a palmový tuk je postupně nahradil, což byl ze zdravotního hlediska rozhodně krok správným směrem.

+8/0
13.1.2017 8:43

P72e19t14r 28K89o29l25o60u56š19e94k 6549168433824

Přesně toto jsem psal a když jsem byl v polovině, tak koukám, že vy tam máte úplně to samé.

Ano 100% souhlas. Výrobci byli dotlačeni k tomu, aby používali palmový olej a neztužovali klasické, což je nezdravé.

90% lidí se nechá strhnout kravinama a vůbec je nazajímá pravda.

+6/0
13.1.2017 8:49

Š78á97r51k36a 29M22a71t27y30á69š84o54v27á 1541575562279

90% lidí by si mělo ve škole zopakovat chemii;-D

+1/−1
13.1.2017 9:59

R75a49d64e97k 52U96r57b77a58n 8564380934787

http://ekonomika.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A170112_170235_eko-zahranicni_fih&vlakno=82656447

0/0
13.1.2017 9:08

R77a20d64e89k 87U59r14b17a92n 8614930204627

Jak je v poslední době už normou, článek je tradičně povrchní a odfláklý, médiím jde asi hlavně o to chrlit stále nové a nové články.

Nechci dělat chytrého, všechno jsem si vyčetl z netu, ale dává to smysl:

V článku je hloupě a bez souvislostí něco o zahřívání tuků a že je to údajně běžné u mnoha potravin. To je zkrátka rafinace olejů, která se používá ne údajně, ale zcela běžně u průmyslově zpracovávaných potravin s přidanými tuky.

Poměrně nedávno se v přepálených ve smažených potravinách zjistily velmi nezdravé akrylamidy. V tomto ohledu není palmový olej nejhorší, mnohem horší je např. slunečnicový. I řepkový je vhodnější na smažení. Osobně používám olivový nebo rýžový. Jde hlavně o teplelnou stabilitu, kdy třeba slunečnicový jí má poměrně nízkou (řepkový 240 stupňů).

Dále se u palmového oleje uvádí oproti jiným vyšší podíl nasycených mastných kyselin. Ale horší jsou až ty trans-mastné, které právě vznikají až při dalších průmyslových úpravách.

Článek se ovšem týká 3-MPCD, kterých má naopak podle všeho palmový olej víc než ostatní a vzniká právě tou rafinací. Takže si nevyberete.

Nepíšu to jako obhajobu toho či onoho, zajímají mě fakta.

Je třeba si zkrátka uvědomit, že tyhle potraviny prostě nejsou přirozená strava a podle vlastního rozumu se zařídit :)

Další věc je ekologické hledisko, ale to je zase na další sáhodlouhou debatu.

+1/0
13.1.2017 7:46
Foto

H91a70n16a 53A43n36t49o20n98o88v87á 6357319804744

Palmy mají velkou výnosnost - pokud chcete nahradit palmový olej řepkovým, musíte osadit až 3x větší plochu.

Problém palmového oleje není ani tak ekologický (vzhledem k poptávce se vždycky bude nějaká olejnina pěstovat), jako politicky-sociální. Palmy v jihovýchodní Asii pěstují zahraniční firmy na pronajaté půdě, čili ji nezáleží na tom, že ji úplně zplundrují a otráví přírodu a obyvatelstvo. Ve chvíli kdy je půda nepoužitelná, přesunou se prostě o pár km dál.

+1/0
13.1.2017 7:59

Š85á64r24k28a 29M71a90t35y97á87š60o77v78á 1161205592769

a i to už dovozci a výrobci řeší, platí víc za olej těm, co neplundrují.....

0/0
13.1.2017 10:00

V48á48c89l64a26v 64K45r75a12j18č71a 5666319639484

A co tak ten tuk vypustit, nebo alespoň zmenšit jeho množství? V podstatě ve zmiňované Nuttele nenajde skoro nic zdravého.

0/0
13.1.2017 10:24

J48a14n 28S14v36o71b38o86d15a 3157914349233

No a, že tam není nic zdravého? Zdravější verze oříškových pomazánek jsou běžně k dostání, ale popularity Nutelly žádná z nich nedosahuje, proč asi? No protože samozřejmě lidem chutná nejvíce právě Nutella a je naprosto jedno, že je nezdravá. To složení prostě lidem chutná.

Sám se o stravu velice zajímám, konzumuji proti drtivé většině populace mnohem zdravější stravu a přesto si Nutellu na rozdíl od konkurenčních výrobků občas rád dám. Jsem zastánce toho, že je lepší si dát občas něco nezdravého v menším množství, než se krmit "fitness verzí" toho samého (uspokojení se mi z toho stejně nedostane). Vždy se směji když někdo propaguje nějakou svou zdravou verzi dortíku, pomazánky, cukroví, čehokoliv, ale když si člověk pozorně přečte ten vylepšený recept, tak zjistí, že buď je to vylepšení v řádu pár procent (tak proč se kvůli tomu šidit na chuti), nebo jde již o něco úplně jiného, co původní produkt již nepřipomíná krom názvu ničím.

+2/0
13.1.2017 12:10

J63i57ř83í 11E10r37b56e52n 1743644366877

"popularity Nutelly žádná z nich nedosahuje, proč asi?" - že by reklama? Před třiceti lety tady Nutellu skoro nikdo neznal a kupovali jsme Nugetu z n.p. Čokoládovny Praha-Modřany, skutečně oříškovo-čokoládovou...

0/0
14.1.2017 19:10

J74a79n 39S17v74o69b62o22d57a 3687164499883

Nevím jak před 30 lety, možná nebyla k dostání, ale již před 20 lety byla Nutella u nás doma svátkem, protože byla extrémně drahá. Jedl jsem tak levnější náhražku "Veverku" z Polska, ale Nutella byla o třídu jinde.

+1/0
16.1.2017 19:51

J94i37ř10í 43E71r59b88e91n 1163874956137

Před 30 lety v ČSSR opravdu nebyla Nutella k dostání, leda v Tuzexu :-)

0/0
20.1.2017 14:16

T79o41m17a98s 89T63r13n27k75a 5784298633329

podravka lino mléčná je ze sušeného mléka mnohem lepší než nutela :) akorád nejde moc sehnat

0/0
13.1.2017 7:46

K78a27r26e54l 83K55o82š23ť48á86l 8797861450345

Tehdy se do ní cpaly částečně ztužené rostlinné tuky s mnohem horšími zdravotními následky, ale tehdy se to tak neřešilo. Kolem palmového oleje prostě vypukla hysterie.

+1/0
13.1.2017 7:53

Z40d59e74n45ě67k 57I84v77á55n34e61k 4653365170806

Kácíme pralesy, drancuje půdu řepkou a kukuřicí, snižujeme emise za hranice možností, abychom mohli jezdit ,,ekologicky"...Tomu říkám logika.

+5/0
13.1.2017 7:24

M95i47l45a40n 53V82o19l72e51k 5659273846629

Lež je dnes standardem. Nutella není žádný nový výrobek a silně pochybuji, že se v 60. letech minulého století do ní používal palmový olej.

+4/0
13.1.2017 7:23
Foto

H86a32n53a 16A49n63t40o95n91o82v39á 6567489674514

Proč ne? Palmový olej se neobjevil před 10 lety.

0/0
13.1.2017 8:00

M19i26l97a97n 45V91o62l28e31k 5199263936449

Ne, používá se už tisíce let, ale teď se bavíme o levné průmyslové výrobě. Uvádí se, že v roce 1985 měly palmové plantáže jen 1 500 km čtverečních, teď už asi stonásobek. Tuk do Nutelly tak nejspíš původně obstarávaly lískové oříšky.

0/−1
13.1.2017 9:29

M21a38r14t23i73n 74N14á13p67r43a80v72n30í58k 1512404945751

U nutelly je to podobny jak u cigaret, kdo si chce dat, tak at si da. Nic zdravyho na tom neni, clovek to k zivotu nepotrebuje, ale holt to nekomu chutna.

+1/−1
13.1.2017 5:34

J22i86ř27í 89T22e19p77r 4267200765155

Nejvíc mě děsí ta Bionafta! (její růst v přiloženém grafu)

Ale už jsem viděl na jedné čerpací stanici protiúder: "Čerpáme naftu bez biosložek!" a vedle vyjmenování výhod ve smyslu že se neničí motor atd.

+1/−1
13.1.2017 5:03

T54o17m13á71š 77C77o69u72b22a61l 8135556229153

Bohužel ta nafta je nařízena zákonem aby měla bio složky. Jediná sít kde se dá oupit je myslím eurooil jelokož prodává naftu ze státních hmotných rezerv kde je nafta kuli trvanlivosti bez bio složek...

+1/0
13.1.2017 7:21
Foto

J12a34n33a 41B88í93l83k49o45v95á 1453911792437

Prémiová paliva bývají bez toho sajrajtu.

0/0
13.1.2017 7:41

D37u10š85a56n 24R89a58j65n64i61n52e52c 4964332903141

Pri tom sa od nepamäti umývate palmovým mydlom . Kto sa trochu pamätá , trak v Bratislave bola firma Palma / ešte aj je , len s tými mydlami je to slabšie/ a vyrábala mydlo pre celú ČSR ! Prečo asi sa tak volala ?

+2/0
13.1.2017 4:14

M44i19l57a26n 10Č56e74r69n97ý 5713129309832

Aby to znělo exoticky.;-) Ale třeba značka Palmolive původně obsahovala jako hlavní složky palmový a olivový olej, díky nimž dostala svůj název. Teď aby se kvůli této hysterii přejmenovala třeba na Sunolive nebo Rapeolive.;-)

0/0
13.1.2017 10:22







Najdete na iDNES.cz