- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Na trhu není jediný rostlinný tuk, ve kterém by nebyl palmový olej. A to je Evropa zaplavena levným řepkovým olejem. Jaká je tedy cena palmového oleje?
Rozhodně vyjde zdravěji palmový tuk než před lety tolika používané ztužené tuky. Tolik k původním kvalitním recepturám. Výrobci to ale neradi připouštějí co za sajrajty vyráběli a nabízeli.
A víte, že i ten palmový tuk se taky musí ztužovat?
Nutella je marketingově postavena jako kvalitní ořiškočokoládová pomazánka, avšak oříšků má kolem 15% a kakaa kolem 7%, zbytek převážně cukr a ztužený olej. Existují i pomazánky (Samba), které mají 30-50% oříšků a 10-15% kakaa, cena zhruba dvojnásobná, ale jak chuťově, tak zdravotně jsou někde jinde..
Problémem je nejen palmáč v potravinách a kosmetice, ale hlavně ekologický v JVA. Všichni se dokola divíme, co s námi dělá "počasí" a málokdo si uvědomí, že odlesnění pralesů ovlivňuje proudění vzduchu a vody, ovlivňuje ekologii nejen v dané oblasti, ale celé zeměkoule. Ale to je vlastně pro spoustu lidí "prkotina". Vlastně každý z nás - obyvatel planety - by se měl snažit chovat v první řadě ekologicky a pak teprve ekonomicky. Vč. nadměrného používání palmového oleje.
Tak v první řadě nejezdit autem. Až potom nejíst palmový olej. A kdo to dodrží?
Ani není tak dávno doba, kdy se na sáčcích Bohemia Chips hlásilo "Smaženo výhradně na nejkvalitnějším palmovém oleji." Velkým písmem na přední straně sáčku. Hysterie a manipulace je sviňa...
Však už smaží výhradně na slunečnicovém.
A co takhle si připustit, je to vlastně fuk. Že když sníte jednu ročně, tak celkem buřt, jestli je tam palmáč nebo jiný tuk. Že holt prostě nemůžu z mnoha a mnoha důvodů jíst jednu týdně.
Ano a a kvůli Nutele firma přestěhovala ohroženou faunu do nových a lepších domovů
Palmový olej v potravinářství rozhodně není problém z pohledu orangutánů. Většina palmového oleje se pálí v kamnech a spaluje v autech (a ano, vozí se i do Evropy a lijeme si ho do nádrží).
Článek se ale týká rafinace a údajně nezdravých glycidyl esterů mastných kyselin a potažmo 3-MCPD a ty podle dostupných informací vznikají nejvíc právě v palmovém oleji. Prostě si nevyberete, stále se jedná o průmyslové zpracování a tam je vždycky na místě obezřetnost. V něčem je palmový lepší v něčem zas ne, to samé můžeme říct o jiném oleji nebo složce.
Pardon, reagoval jsem na pana Vodičku :)
Nemáte pravdu. Zkuste najít nějaký jiný tuk, který není potřeba ztužovat, aby byl při pokojové teplotě tuhý. Můžete použít ještě kokosový tuk, který nemá žádnou výhodu, jen je dražší. A pak ještě možná tak kakaové máslo - cena cca 1kč za 1g.
Do pr... Člověk chce přidat reakci do vlákna a pak tohle. Už by měli to nelogické rozhraní předělat.
Ne, používá se proto, že se nemusí ztužovat, aby byl při pokojové teplotě tuhý. To žádný jiný tuk neumí. A průmyslově ztužený tuk je nezdravý, protože při ztužování vznikají transmastné kyseliny. Proto je palmový olej zdravější, protože je neobsahuje. V minulosti cukrovinky obsahovaly ztužené tuky a palmový tuk je postupně nahradil, což byl ze zdravotního hlediska rozhodně krok správným směrem.
Přesně toto jsem psal a když jsem byl v polovině, tak koukám, že vy tam máte úplně to samé.
Ano 100% souhlas. Výrobci byli dotlačeni k tomu, aby používali palmový olej a neztužovali klasické, což je nezdravé.
90% lidí se nechá strhnout kravinama a vůbec je nazajímá pravda.