Diskuze

Nutella je nezávadná, uklidňuje výrobce. Italové bojkotují palmový tuk

Společnost Ferrero v Itálii brání svou oblíbenou čokoládovou pomazánku Nutella. Někteří obchodníci totiž v minulých měsících bojkotovali výrobky s obsahem palmového tuku. Ferrero ujišťuje, že Nutella je zdravotně nezávadná a bojkot v zemi se jejích výrobků netýká.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na trhu není jediný rostlinný tuk, ve kterém by nebyl palmový olej. A to je Evropa zaplavena levným řepkovým olejem. Jaká je tedy cena palmového oleje?

0 0
možnosti

Rozhodně vyjde zdravěji palmový tuk než před lety tolika používané ztužené tuky. Tolik k původním kvalitním recepturám. Výrobci to ale neradi připouštějí co za sajrajty vyráběli a nabízeli.

1 0
možnosti
Foto

J78i27ř84í 94E35r63b41e74n

14. 1. 2017 19:06

A víte, že i ten palmový tuk se taky musí ztužovat? :-)

0 0
možnosti

Nutella je marketingově postavena jako kvalitní ořiškočokoládová pomazánka, avšak oříšků má kolem 15% a kakaa kolem 7%, zbytek převážně cukr a ztužený olej. Existují i pomazánky (Samba), které mají 30-50% oříšků a 10-15% kakaa, cena zhruba dvojnásobná, ale jak chuťově, tak zdravotně jsou někde jinde..

2 0
možnosti

L54e93n41k51a 18M44a29l18á

13. 1. 2017 14:45

Problémem je nejen palmáč v potravinách a kosmetice, ale hlavně ekologický v JVA. Všichni se dokola divíme, co s námi dělá "počasí" a málokdo si uvědomí, že odlesnění pralesů ovlivňuje proudění vzduchu a vody, ovlivňuje ekologii nejen v dané oblasti, ale celé zeměkoule. Ale to je vlastně pro spoustu lidí "prkotina". Vlastně každý z nás - obyvatel planety - by se měl snažit chovat v první řadě ekologicky a pak teprve ekonomicky. Vč. nadměrného používání palmového oleje.

2 0
možnosti

Tak v první řadě nejezdit autem. Až potom nejíst palmový olej. A kdo to dodrží?

1 0
možnosti
Foto

Ani není tak dávno doba, kdy se na sáčcích Bohemia Chips hlásilo "Smaženo výhradně na nejkvalitnějším palmovém oleji." Velkým písmem na přední straně sáčku. Hysterie a manipulace je sviňa...

2 0
možnosti

F54i49l14i86p 76S47m33o69l81a

14. 1. 2017 10:13

Však už smaží výhradně na slunečnicovém. :-)

0 0
možnosti

A95n72d62r53e11a 39N38o25v25á

13. 1. 2017 10:38

A co takhle si připustit, je to vlastně fuk. Že když sníte jednu ročně, tak celkem buřt, jestli je tam palmáč nebo jiný tuk. Že holt prostě nemůžu z mnoha a mnoha důvodů jíst jednu týdně.:-)

1 0
možnosti

Ano a a kvůli Nutele firma přestěhovala ohroženou faunu do nových a lepších domovů :-/:-/:-/

0 0
možnosti

Palmový olej v potravinářství rozhodně není problém z pohledu orangutánů. Většina palmového oleje se pálí v kamnech a spaluje v autech (a ano, vozí se i do Evropy a lijeme si ho do nádrží).

0 0
možnosti

Článek se ale týká rafinace a údajně nezdravých glycidyl esterů mastných kyselin a potažmo 3-MCPD a ty podle dostupných informací vznikají nejvíc právě v palmovém oleji. Prostě si nevyberete, stále se jedná o průmyslové zpracování a tam je vždycky na místě obezřetnost. V něčem je palmový lepší v něčem zas ne, to samé můžeme říct o jiném oleji nebo složce.

0 0
možnosti

Pardon, reagoval jsem na pana Vodičku :)

0 0
možnosti

Nemáte pravdu. Zkuste najít nějaký jiný tuk, který není potřeba ztužovat, aby byl při pokojové teplotě tuhý. Můžete použít ještě kokosový tuk, který nemá žádnou výhodu, jen je dražší. A pak ještě možná tak kakaové máslo - cena cca 1kč za 1g.

1 0
možnosti

Do pr... Člověk chce přidat reakci do vlákna a pak tohle. Už by měli to nelogické rozhraní předělat.

0 0
možnosti

Ne, používá se proto, že se nemusí ztužovat, aby byl při pokojové teplotě tuhý. To žádný jiný tuk neumí. A průmyslově ztužený tuk je nezdravý, protože při ztužování vznikají transmastné kyseliny. Proto je palmový olej zdravější, protože je neobsahuje. V minulosti cukrovinky obsahovaly ztužené tuky a palmový tuk je postupně nahradil, což byl ze zdravotního hlediska rozhodně krok správným směrem.

8 0
možnosti

Přesně toto jsem psal a když jsem byl v polovině, tak koukám, že vy tam máte úplně to samé.

Ano 100% souhlas. Výrobci byli dotlačeni k tomu, aby používali palmový olej a neztužovali klasické, což je nezdravé.

90% lidí se nechá strhnout kravinama a vůbec je nazajímá pravda.

6 0
možnosti