Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Michelin rozdal v Praze tři hvězdy a sedm Bibů za cenově dostupné menu

Michelinův průvodce zveřejnil letošní prestižní ocenění za výjimečné kulinářské přínosy. Z českých restaurací obdržely michelinskou hvězdu tři restaurace: Alcron, La Degustation Bohême Bourgeoise a Field. Dalších sedm českých restaurací získalo ocenění Bib Gourmand, poprvé se z něj radují v karlínské Esce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P79e62t26r 86S36o37v43a 9896298126799

k milosrdnejm sme chodili na pivo a vybornou tlacu.zlaty 90ty...

+1/0
11.3.2017 14:01

T28o18m22á27š 27J58a38n45í39r16e76k 8680517406479

Mno, jak znam tyhle "nobl" restaurace, tak bych se tam asi nenajedl. Mam rad restaurace, kde proste prijdu, protoze mam hlad a dobre se najim. A ne prijit na kaficko za tri stovky, k tomu nejaky hloupy zakusek nebo jednohubku na taliri s necim malym neidentifikovatelnym uprostred za dva litry. To jsou takove ty jakoze "bohemske" restaurace, kde chodi jakoze intelektualove, filozofove, hipsteri a podobne zkrachovale existence .... proste takova ta nadrazka pro snoby .....

Uz jenom ty fotky interieru me vyslovene odpuzujou, ze bych do takove knajpy rozhodne nesel. Zadne soukromi, zadna intimita ... dvacet stolu pohazenych na 40ti metrech ctverecnich. Nejake jakoze moderni "umeni" na stenach, cili vysloveny hnus. Absolutne sterilni prostredi bez nadechu nejakeho designu nebo soudnosti, poplatne kdejakemu komunistickemu nadraznimu prasecaku z devadesatych let. Interier musi byt nejakym zpusobem osobni, rozdeleny prepazkama, protoze me absolutne nezajima, co zere a keca clovek o 4 stoly za mnou ... kdyz budu chtit neco takoveho, tak si zajdu do tacovky na menicko za 59,- a ne do michelinske restaurace ....

+1/−5
10.3.2017 0:37

K27a14r78e24l 86J70u76r56d84a 6469481718468

Jak rekla moje pritelkyne. To nema cenu cist to je idiot. Az navstivite alespon 10 takovych restauraci tak se vyjadrujte. A jenom na okraj neznam v Cechach restauraci kde stoji kava 300 kc

+2/0
13.3.2017 21:41

K88a14r78e20l 78J77u81r51d17a 6409101578238

To je fakt blabol. Napr. kde by na to Vami uvadeni filosofove vzali?

0/0
13.3.2017 21:43

J25i86r77i 12D92o74m56i88n20i38k 1211158241180

Alcron je absolutní špička už dlouho, rád jsem tam chodíval už za komunistů a je to tam více, než skvělé dodnes. Nikdy jsem tam nelitoval jediné koruny. Fantazie....

Před rokem, bez vědomí toho, že je to Pohlreichova restaurace jsem zašel v poledne i do "jeho" Imperialu, měli jsme s manželkou štěstí , že se uvolnil stůl pro dva. Ani jsme nevěděli, že je to Imperial, šli jsme okolo, vypadala dobře a tak jsme zašli. A byli jsme oba nadšení. To, že je to Pohlreichova restaurace jsem zjistil až po jídle a podle toho, že se tam objevil osobně mezi hosty a namátkově se ptal, jak jsou spokojení. Později jsem byl, už s vědomím, že je jeho i v jeho druhé restauraci Divinis, která získala BIB, ale tam už jsem tolik nadšený nebyl. Ale každý má jiná měřítka a jiné priority.

0/0
9.3.2017 12:14
Foto

M51i60r36o80s77l86a90v 55S35t36e66i88n72e57r 4940192720776

Restaurace si může nastavit ceny, jak si myslí, že to zvládne. Při určité kvalitě a prostředí jim trh sám potvrdí, zda to nastavili správně, nebo ne.

Příliš nízké ceny za velké porce jsou na začátku dobrý důvod, aby se jim lokál brzo naplnil. Teprve když získají dostatečně štamgastů, mohou tu a nam se slzou v oku prohlásit, že na to doplácejí a že musí cenu maličko zvýšit.

Jakékoliv zvyšování cen se v poloprázdném hostinci neprojeví jinak, než že bude ještě prázdnější. Takže pořadí, v jakém se zvyšují ceny, je neúprosně dáno.

Restaurace, kde se vaří jako v kantýně, mají své oprávnění, pokud v jejich okolí je dost zaměstnanců, kteří si přejí mít teplý oběd. Musí však kantýnské kvalitě přiřadit i kantýnskou cenu. Večer však je třeba vyhýbat se kantýnské atmosféře, lidé si večer chtějí posedět a pokecat v příjemné, nestresové atmosféře.

Denní a večerní menu musí pak být přizpůsobeno přání hostů, nemůže to být celý den totéž. Pak se mohou lišit i ceny a obsluha. V poledne hotovky, večer pak čerstvě na objednávku připravené a opečované jídlo s více přílohami.

+2/−1
8.3.2017 19:37

P65a73v54e88l 78N82o52v73á24k 4573788745671

To je samozřejmě nesmysl. Koncept restaurace a tedy i ceny se musí stanovit předem. Restauraci si pak najdou ti, kterým to vyhovuje. A ne že nalákam klienty na nízkou cenu a pak je začnu ztrácet kvůli jejímu zvýšení. To je stejně jako bych řekl, je nalákam nejdřív na vepro knedlo a pak začnu postupně měnit menu na italskou restauraci a budu doufat, že si zvyknou.

0/0
9.3.2017 6:09

J14i64r68k40a 89K80o59c32m69a32n 3688604514

Komu je to vlastně určené, ten článek? Nejspíš bohatým snobům. Takže snobové, chcete - li být opravdu inn, zajeďte si radši do Monte Carla než do Karlína, vedle kasína je tam pro Vás hotýlek co těch hvězd má nejspíš víc.

0/−5
8.3.2017 19:30

J44i14ř11í 98O92u11k65r42o48p50e63c 5610818533389

Nevím, proč by se lidi nemohli chtít jít kvalitně najíst. V některém případě si dopřát i nějaký ten kulinářský zážitek. Například restaurace, které drží ocenění Bib jsou cenově dostupné pro širokou veřejnost pro občasnou návštěvu (nikoli pravidelnou). Oslava narozenin, romantická večeře apod...

0/0
8.3.2017 23:11

K13a71r43e76l 60J67u61r33d14a 6269141378238

Nevite o cem mluvite :-(

0/0
10.3.2017 6:59

P54e95t50r 84V37r37á47n48a 7724257632763

Kdo určuje a podle čeho, co je rozumná cena?

0/0
8.3.2017 17:13

P19a34v64e24l 15O78b18d37r31ž28á97l87e91k 6106824828792

Tuším, že hranice je 30€ nebo 35€ podle nějakého Michelinského standartu.

0/0
8.3.2017 22:12
Foto

M96i81l88o72š 51H86o52v98o77r33k54a 2160893406557

mnam

0/0
8.3.2017 16:46

P78e98t51r 43S95t18e97j47s95k10a91l 3369968624926

Barum ma taky nejake hvezdy? Pocitam, ze tam by to mohlo byt levnejsi?

0/0
8.3.2017 16:26

M37i53l64a67n 75R43o74m13a66n46o22v25s37k55ý 8635316416865

ESCE úspěch přeji. Když to přeženu - tři hvězdy si zaslouží jenom ten jejich chléb. R^R^R^

0/−1
8.3.2017 11:27

M51i19l92o57š 49B85r70a97d44í91k 3726599607548

Mimo Prahu se Michelinci nedostali. Asi se bojí, že zbytek republiky je Asie.

+6/0
8.3.2017 11:07

K46a83r94e10l 51N31o64v22á13č94e83k 5951835929706

Super jídlo vyhledávám, ale tohle udělování ocenění mi začíná připadat divné. Je to moc neměnné a třeba Field dostal vloni Michelinskou hvězdu pomalu dříve, než ho pořádně rozběhli. Příjde mi to, jako by někdo z Paříže zavolal někomu z Prahy a zeptal se ho, jak to tady vypadá a ten někdo pochválí své kamarády (i když uznávám, že všechny uvedené restaurace vaří hodně dobře).

+3/0
8.3.2017 9:05

M90a42r78e59k 48K55a52l10i78n14a 3779964765978

Field dostal hvězdu 8 měsíců po otevření... To se někdy stává, pro restauraci ve střední Evropě je to velké vyznamenání... A buďte si jist, že s ohledem na to, jak jsou na náš region komisaři stále extrémně přísní, že tam byli min. 5x a vše muselo být zcela dokonalé...

0/−2
8.3.2017 9:07

J81a40k16o85b 66F78o52r59m62a79n 7199329390

Som najprv čítal...7 blbů :D

+15/0
8.3.2017 6:06

D16a96n72i52e11l 77Ř36e52h59á93č98e22k 5987923831257

To vyjde na stejno... ;-D

+1/0
8.3.2017 7:53

P94e72t34r 86Š23i30r64l 2779206274233

Jak se má z těch malých porcí Manža nadlabnout

+2/0
8.3.2017 6:01

T27o41m78á97š 50K26r25a45u12s 6166606764

5x 5 chodů a je to

0/0
9.3.2017 12:24

D29u49s55a32n 45K17r73i66v85s67k44y 7674175847443

VKalina je silenec. Milujte si ho jak chcete

+2/0
8.3.2017 3:55

P26a85v42e94l 42S83o63b19o21t80k94a 5580944

Dát 3000 za večeři si může dovolit prakticky každý.

Horší je, pokud to musíte násobit pěti (bez manželky a dětí by vám nechutnalo).

Ale už když jsme u těch 3000Kč, tak je to velká výzva - za ty peníze už se dají nakoupit hodně dobré suroviny a i ten čas vám to zaplatí který se u sporáku motáte.

Takže ano, se slečnou nebo obchodním partnerem, udělat dojem, pozvat a zaplatit...

ALE

i tady je velká otázka jestli větší dojem neuděláte když se vám takhle podaří připravit večeři doma.

Pokud nemáte volčové ruce ;-D

+9/0
8.3.2017 2:57

L82u56k81á19š 43Š94l14e47h66o97f28e70r 1463599375599

To se dost pletete, jidla na urovni Fieldu mozna nejaky velmi zrucny domaci kuchar pripravi, ale ani nahodou to nebude financne vyhodnejsi. Uz jen cas straveny shanenim surovin... Ale dojem na slecnu urcite udelate, to ano ;-)

0/0
8.3.2017 8:50

M96a21r90e64k 80K98a59l68i20n27a 3919644405448

Ani je nepřipravíte, nebudete táhnout něco 20 hodin na omáčku, nebudete mít doma vybavení, se kterým by všechny technické postupy šly udělat...

+3/−2
8.3.2017 9:06

P50a49v57e77l 82S38o85b34o33t21k79a 5960584

No a pak se divte, že ty jejich gumy jsou tak drahý.

+8/0
8.3.2017 2:51

J86a24r34o95s34l36a58v 24M69o14u92č23k83a 3957237988269

Jakožto milovník dobrého jídla z toho mám velkou radost. Až příště přijedu do Prahy tak určitě vyzkouším některou z těch Bibo restaurací. V La Bottega jsem už byl.

+1/0
8.3.2017 0:22

A12l49b16e32r56t 77P22ě67n75i98č72k71a 2860798835837

V pár Michelin hvězdných restauracích jsem večeřel, ať už na svoje nebo firemní náklady, kde opravdu nešlo vůbec o peníze. ALE nejlepší jídlo je stejně úplně někde jinde, kam Michelin nikdy nezavítá ;-)

+15/0
7.3.2017 23:51

J50a72n 54N85o31v67á38k 6804294

Př.?

+1/0
8.3.2017 0:57

J79i45ř63í 63Š98v41a71g35r 3178180405906

Doma.

+6/0
8.3.2017 1:37
Foto

M35i39r45o21s38l57a37v 85S51t81e33i19n39e42r 4330672230936

Za mého mládí bývaly vyhláčené restaurace mimo Prahu, na dálkových tazích. Typická hříšná restaurace bývala na Zbraslavi, tamější hostinský měl plný sklad pumpiček a rezervních kol, které dostal místo zaplacení. Jezdívali tam papaláši užívat se svými jinde vdanými sekretářkami.

Zachována je anekdota o panu Kopeckém, který to z Barandova neměl ani moc daleko.

Prý po delším mejdanu přistoupil vrchní s prosbou, aby panstvo zaplatilo, že se mění směna. Kopecký prý zjistil, že si zapomněl vzít peněženku, ale měl báječný nápad: "pane vrchní, přineste nám ještě mísu ústřic a držte mi palec, aby tam byla perla- tou vám ten účet lehko zaplatím".

Jiná slavná restaurace byla na hradecké silnici, tam se servírovalo v kotlíku a jídelní lístek byl plný fantastických názvů- třeba šusterka ševce Potěha nebo podkůvka z kapra Pepy, což mnohé podřadné pajzly napodobovaly.

0/0
8.3.2017 19:53

J43a20n 34N12o76v42á57k 6144764

Já zbožňuji lanýžovou omáčku... a jehněčí kotletky (ano, v tomto pořadí) v La Bottega Bistroteka na Dlouhé v Praze. Pak konfitovanou kachnu se zelím v restauraci Konfit v Brně. Ale vrchol je cheeseburger s chilli navíc v okénku M Burger kousek od Svoboďáku. To je prostě vrchol !!!

+2/−5
7.3.2017 23:40

D66a10n46i79e70l52a 92H24i42l18d73e92b20r11a94n77d97t21o54v34á 4650170131224

Těžko říct, jak to myslíte vy, ale když si vzpomenu na ty vyhladovělé chvilky po půlnoci po mnoha hodinách courání městem, tak ano, míra blaha z cheeseburgru je neporovnatelná s ničím. :-D

+3/0
8.3.2017 8:45

T22o73m29á65š 32T62a12t63í33č80e69k 5840152110628

;-D;-D;-DR^

0/0
8.3.2017 14:24

P45e27t90r 59M48a11l33í19k 2381345781306

Fandím dobrému jídlu a kuchyni, a i se sám se pokouším něco vylepšit doma. Určitě dát 3000,- za večěři/oběd je nadstandard, ale určitě bych to chtěl aspoň zkusit (bohužel do Prahy téměř nejezdím) jen abych si udělal představu, jestli to je opravdu takový rozdíl. A Karpíška jsem sledoval v TV pravidelně, vždy se mi líbil a ten úspěch mu přeji.

0/0
7.3.2017 22:21
Foto

Š12t79ě20p59á95n 33B67i95n33k37o 3916784163196

Ve Fieldu tolik za večeři, nedej bože oběd, rozhodně nedáte, nebojte.

+1/0
7.3.2017 22:23

M38a40r20e71k 95K58a88l87i47n25a 3539724205508

Ve dvou... Ideální skladba pro nás je na osobu 2x předkrm, 1x hlavní chod, 1 x dezert. To už je opulentní hostina za 1500 / os. Lahev vína (dobrého) od 800,-

0/−3
7.3.2017 22:25
Foto

Š20t36ě97p83á81n 60B53i69n20k87o 3806434653426

Přesně tak......

0/0
7.3.2017 22:31

P18e35t22r 52M39a42l93í77k 2281615821716

Možná hloupý dotaz, jsou tam nutné rezervace předem, třeba na ten oběd ?

0/0
7.3.2017 22:27

M23a90r71e43k 52K60a57l55i23n10a 3939944345588

Na večeře aspoň týden dopředu, na oběd je to lepší... Někdy se stane, že když zavoláte, jeden stůl bude volný, třeba na půl druhou... Ale je určitě lepší zavolat...

0/−1
7.3.2017 22:31
Foto

Š24t68ě30p32á90n 61B91i56n78k21o 3136104433776

Na oběd nevím, na večeři určitě. I když si tedy nejsem jistý, že to není "uměle tlačeno". Stalo se nám, že jsme jednou volali na poslední chvíli a samozřejmě "bez šance". Ale vzali si číslo, že kdyby se náhodou něco uvolnilo......... A ono se "uvolnilo", ale když jsme tam večer byli, nemálo stolů bylo volných, takže možná jenom strategie....

0/0
7.3.2017 22:33

M55a41r18e45k 11K19a46l62i97n76a 3459304855208

Ve Fieldu večer bez rezervace určitě ne a neriskoval bych ani poledne, většinou je zcela plno... Restaurace má jen cca 50 míst...

0/−1
7.3.2017 22:36
Foto

Š29t18ě41p27á28n 79B27i35n57k94o 3706304793666

Já vím, jenom popisuju, co se nám stalo....

0/0
7.3.2017 22:41

J21a59r39o51s26l79a98v 80V91a57c92e24k 1212612702536

Tak ve dvou uplně v pohodě. Spíš víc, když si vyberete nějaké překvapení.

0/0
7.3.2017 23:58

M86a69r75e81k 37K70a79l85i81n62a 3599304825228

Karpíšek v TV nevařil, to byl Kašpárek... I Brně, Ostravě, Olomouci, Karlových Varech, Táboře, Mariánských Lázních, Plzni, jsou podniky, které určitě stojí za návštěvu, mám osobní zkušenost... Kam to máte blízko, třeba se Vám nějaký tip bude líbit...

0/−1
7.3.2017 22:24

P73e80t39r 79M50a47l46í92k 2131165201476

Ježíši, pravda Kašpárek. Jsem z Valaška, takže nejblíže Zlín, ValMez, Rožnov, z větších měst Olomouc/Ostrava.

0/0
7.3.2017 22:29

M25a83r33e14k 67K65a64l14i18n11a 3539964385508

V dosahu máte několik skvělých podniků... Fieldu je stylem podobná Entreé v Olomouci - krásný podnik skvělé inovativní jídlo... Pak Miura v Čeladné - neskutečně moderní interpretace valašské kuchyně... V OStravě se super vaří v restauraci Na Hradbách...

+2/0
7.3.2017 22:35

P79e53t69r 63M29a78l96í78k 2821225841406

Díky, naplánuji nákupy v Ostravě/Olomouci (pro ženu, nějaký ten svetřík přetrpím) a pak "pojedeme" po mém ;-D

+1/0
7.3.2017 22:38

M20a32r17e92k 66K69a70l89i54n94a 3619764935928

Pro mě pořadí: 1. Enreé 2. Miura 3. Na Hradbách. Takže radši Olmík...

0/0
7.3.2017 22:40







Najdete na iDNES.cz