Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Michelin rozdal v Praze tři hvězdy a sedm Bibů za cenově dostupné menu

Michelinův průvodce zveřejnil letošní prestižní ocenění za výjimečné kulinářské přínosy. Z českých restaurací obdržely michelinskou hvězdu tři restaurace: Alcron, La Degustation Bohême Bourgeoise a Field. Dalších sedm českých restaurací získalo ocenění Bib Gourmand, poprvé se z něj radují v karlínské Esce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P36e19t70r 41S87o93v24a 9976518666289

k milosrdnejm sme chodili na pivo a vybornou tlacu.zlaty 90ty...

+1/0
11.3.2017 14:01

T31o44m84á16š 78J35a30n13í17r79e29k 8980807976989

Mno, jak znam tyhle "nobl" restaurace, tak bych se tam asi nenajedl. Mam rad restaurace, kde proste prijdu, protoze mam hlad a dobre se najim. A ne prijit na kaficko za tri stovky, k tomu nejaky hloupy zakusek nebo jednohubku na taliri s necim malym neidentifikovatelnym uprostred za dva litry. To jsou takove ty jakoze "bohemske" restaurace, kde chodi jakoze intelektualove, filozofove, hipsteri a podobne zkrachovale existence .... proste takova ta nadrazka pro snoby .....

Uz jenom ty fotky interieru me vyslovene odpuzujou, ze bych do takove knajpy rozhodne nesel. Zadne soukromi, zadna intimita ... dvacet stolu pohazenych na 40ti metrech ctverecnich. Nejake jakoze moderni "umeni" na stenach, cili vysloveny hnus. Absolutne sterilni prostredi bez nadechu nejakeho designu nebo soudnosti, poplatne kdejakemu komunistickemu nadraznimu prasecaku z devadesatych let. Interier musi byt nejakym zpusobem osobni, rozdeleny prepazkama, protoze me absolutne nezajima, co zere a keca clovek o 4 stoly za mnou ... kdyz budu chtit neco takoveho, tak si zajdu do tacovky na menicko za 59,- a ne do michelinske restaurace ....

+1/−5
10.3.2017 0:37

K49a88r62e77l 88J91u75r25d44a 6479831538108

Jak rekla moje pritelkyne. To nema cenu cist to je idiot. Az navstivite alespon 10 takovych restauraci tak se vyjadrujte. A jenom na okraj neznam v Cechach restauraci kde stoji kava 300 kc

+2/0
13.3.2017 21:41

K97a39r48e24l 75J14u28r16d39a 6899171268688

To je fakt blabol. Napr. kde by na to Vami uvadeni filosofove vzali?

0/0
13.3.2017 21:43

J59i90r89i 16D19o88m43i87n54i34k 1451728771360

Alcron je absolutní špička už dlouho, rád jsem tam chodíval už za komunistů a je to tam více, než skvělé dodnes. Nikdy jsem tam nelitoval jediné koruny. Fantazie....

Před rokem, bez vědomí toho, že je to Pohlreichova restaurace jsem zašel v poledne i do "jeho" Imperialu, měli jsme s manželkou štěstí , že se uvolnil stůl pro dva. Ani jsme nevěděli, že je to Imperial, šli jsme okolo, vypadala dobře a tak jsme zašli. A byli jsme oba nadšení. To, že je to Pohlreichova restaurace jsem zjistil až po jídle a podle toho, že se tam objevil osobně mezi hosty a namátkově se ptal, jak jsou spokojení. Později jsem byl, už s vědomím, že je jeho i v jeho druhé restauraci Divinis, která získala BIB, ale tam už jsem tolik nadšený nebyl. Ale každý má jiná měřítka a jiné priority.

0/0
9.3.2017 12:14
Foto

M55i28r49o67s94l81a29v 14S77t41e15i32n76e79r 4920202980546

Restaurace si může nastavit ceny, jak si myslí, že to zvládne. Při určité kvalitě a prostředí jim trh sám potvrdí, zda to nastavili správně, nebo ne.

Příliš nízké ceny za velké porce jsou na začátku dobrý důvod, aby se jim lokál brzo naplnil. Teprve když získají dostatečně štamgastů, mohou tu a nam se slzou v oku prohlásit, že na to doplácejí a že musí cenu maličko zvýšit.

Jakékoliv zvyšování cen se v poloprázdném hostinci neprojeví jinak, než že bude ještě prázdnější. Takže pořadí, v jakém se zvyšují ceny, je neúprosně dáno.

Restaurace, kde se vaří jako v kantýně, mají své oprávnění, pokud v jejich okolí je dost zaměstnanců, kteří si přejí mít teplý oběd. Musí však kantýnské kvalitě přiřadit i kantýnskou cenu. Večer však je třeba vyhýbat se kantýnské atmosféře, lidé si večer chtějí posedět a pokecat v příjemné, nestresové atmosféře.

Denní a večerní menu musí pak být přizpůsobeno přání hostů, nemůže to být celý den totéž. Pak se mohou lišit i ceny a obsluha. V poledne hotovky, večer pak čerstvě na objednávku připravené a opečované jídlo s více přílohami.

+2/−1
8.3.2017 19:37

P60a29v42e84l 35N37o37v94á19k 4213538145131

To je samozřejmě nesmysl. Koncept restaurace a tedy i ceny se musí stanovit předem. Restauraci si pak najdou ti, kterým to vyhovuje. A ne že nalákam klienty na nízkou cenu a pak je začnu ztrácet kvůli jejímu zvýšení. To je stejně jako bych řekl, je nalákam nejdřív na vepro knedlo a pak začnu postupně měnit menu na italskou restauraci a budu doufat, že si zvyknou.

0/0
9.3.2017 6:09

J50i97r77k72a 86K88o31c22m43a49n 3558234584

Komu je to vlastně určené, ten článek? Nejspíš bohatým snobům. Takže snobové, chcete - li být opravdu inn, zajeďte si radši do Monte Carla než do Karlína, vedle kasína je tam pro Vás hotýlek co těch hvězd má nejspíš víc.

0/−5
8.3.2017 19:30

J11i86ř21í 63O94u44k35r89o21p58e92c 5690928223409

Nevím, proč by se lidi nemohli chtít jít kvalitně najíst. V některém případě si dopřát i nějaký ten kulinářský zážitek. Například restaurace, které drží ocenění Bib jsou cenově dostupné pro širokou veřejnost pro občasnou návštěvu (nikoli pravidelnou). Oslava narozenin, romantická večeře apod...

0/0
8.3.2017 23:11

K98a71r18e59l 72J38u64r34d98a 6169161308768

Nevite o cem mluvite :-(

0/0
10.3.2017 6:59

P42e27t79r 86V71r75á36n50a 7834557262193

Kdo určuje a podle čeho, co je rozumná cena?

0/0
8.3.2017 17:13

P78a22v38e49l 83O12b92d76r90ž22á71l41e94k 6496294468622

Tuším, že hranice je 30€ nebo 35€ podle nějakého Michelinského standartu.

0/0
8.3.2017 22:12
Foto

M21i56l87o23š 57H57o93v77o16r97k26a 2840883256257

mnam

0/0
8.3.2017 16:46

P90e50t93r 25S35t83e25j14s22k53a85l 3309558484906

Barum ma taky nejake hvezdy? Pocitam, ze tam by to mohlo byt levnejsi?

0/0
8.3.2017 16:26

M31i56l89a87n 71R98o37m94a30n64o43v70s76k13ý 8765906116955

ESCE úspěch přeji. Když to přeženu - tři hvězdy si zaslouží jenom ten jejich chléb. R^R^R^

0/−1
8.3.2017 11:27

M54i72l60o90š 22B47r11a44d62í83k 3336989977478

Mimo Prahu se Michelinci nedostali. Asi se bojí, že zbytek republiky je Asie.

+6/0
8.3.2017 11:07

K76a52r79e20l 74N56o61v36á58č36e94k 5401625369166

Super jídlo vyhledávám, ale tohle udělování ocenění mi začíná připadat divné. Je to moc neměnné a třeba Field dostal vloni Michelinskou hvězdu pomalu dříve, než ho pořádně rozběhli. Příjde mi to, jako by někdo z Paříže zavolal někomu z Prahy a zeptal se ho, jak to tady vypadá a ten někdo pochválí své kamarády (i když uznávám, že všechny uvedené restaurace vaří hodně dobře).

+3/0
8.3.2017 9:05

M95a10r51e38k 86K98a80l52i28n64a 3579504405168

Field dostal hvězdu 8 měsíců po otevření... To se někdy stává, pro restauraci ve střední Evropě je to velké vyznamenání... A buďte si jist, že s ohledem na to, jak jsou na náš region komisaři stále extrémně přísní, že tam byli min. 5x a vše muselo být zcela dokonalé...

0/−2
8.3.2017 9:07

J86a13k48o41b 76F98o27r24m89a77n 7689119280

Som najprv čítal...7 blbů :D

+15/0
8.3.2017 6:06

D23a33n95i80e84l 74Ř38e65h82á80č70e21k 5487943981607

To vyjde na stejno... ;-D

+1/0
8.3.2017 7:53

P54e26t16r 30Š29i71r33l 2559986844363

Jak se má z těch malých porcí Manža nadlabnout

+2/0
8.3.2017 6:01

T88o80m19á73š 68K84r79a66u28s 6326826724

5x 5 chodů a je to

0/0
9.3.2017 12:24

D74u12s49a13n 32K77r29i38v14s27k63y 7454605627793

VKalina je silenec. Milujte si ho jak chcete

+2/0
8.3.2017 3:55

P97a51v10e49l 81S98o48b48o83t72k17a 5110354

Dát 3000 za večeři si může dovolit prakticky každý.

Horší je, pokud to musíte násobit pěti (bez manželky a dětí by vám nechutnalo).

Ale už když jsme u těch 3000Kč, tak je to velká výzva - za ty peníze už se dají nakoupit hodně dobré suroviny a i ten čas vám to zaplatí který se u sporáku motáte.

Takže ano, se slečnou nebo obchodním partnerem, udělat dojem, pozvat a zaplatit...

ALE

i tady je velká otázka jestli větší dojem neuděláte když se vám takhle podaří připravit večeři doma.

Pokud nemáte volčové ruce ;-D

+9/0
8.3.2017 2:57

L67u38k79á38š 70Š53l40e27h78o68f11e77r 1783569325709

To se dost pletete, jidla na urovni Fieldu mozna nejaky velmi zrucny domaci kuchar pripravi, ale ani nahodou to nebude financne vyhodnejsi. Uz jen cas straveny shanenim surovin... Ale dojem na slecnu urcite udelate, to ano ;-)

0/0
8.3.2017 8:50

M27a73r22e16k 15K81a25l28i81n11a 3739364625658

Ani je nepřipravíte, nebudete táhnout něco 20 hodin na omáčku, nebudete mít doma vybavení, se kterým by všechny technické postupy šly udělat...

+3/−2
8.3.2017 9:06

P39a24v75e93l 70S74o46b34o74t17k32a 5610284

No a pak se divte, že ty jejich gumy jsou tak drahý.

+8/0
8.3.2017 2:51

J81a98r70o12s52l25a76v 65M98o93u94č30k85a 3227617568689

Jakožto milovník dobrého jídla z toho mám velkou radost. Až příště přijedu do Prahy tak určitě vyzkouším některou z těch Bibo restaurací. V La Bottega jsem už byl.

+1/0
8.3.2017 0:22
Foto

A79l13b64e23r39t 85P12ě84n85i56č34k92a 2980158825527

V pár Michelin hvězdných restauracích jsem večeřel, ať už na svoje nebo firemní náklady, kde opravdu nešlo vůbec o peníze. ALE nejlepší jídlo je stejně úplně někde jinde, kam Michelin nikdy nezavítá ;-)

+15/0
7.3.2017 23:51

J62a42n 29N21o98v30á21k 6844984

Př.?

+1/0
8.3.2017 0:57

J39i29ř79í 73Š83v62a84g77r 3158370285966

Doma.

+6/0
8.3.2017 1:37
Foto

M15i52r22o67s27l66a68v 52S72t10e88i21n76e33r 4790422450696

Za mého mládí bývaly vyhláčené restaurace mimo Prahu, na dálkových tazích. Typická hříšná restaurace bývala na Zbraslavi, tamější hostinský měl plný sklad pumpiček a rezervních kol, které dostal místo zaplacení. Jezdívali tam papaláši užívat se svými jinde vdanými sekretářkami.

Zachována je anekdota o panu Kopeckém, který to z Barandova neměl ani moc daleko.

Prý po delším mejdanu přistoupil vrchní s prosbou, aby panstvo zaplatilo, že se mění směna. Kopecký prý zjistil, že si zapomněl vzít peněženku, ale měl báječný nápad: "pane vrchní, přineste nám ještě mísu ústřic a držte mi palec, aby tam byla perla- tou vám ten účet lehko zaplatím".

Jiná slavná restaurace byla na hradecké silnici, tam se servírovalo v kotlíku a jídelní lístek byl plný fantastických názvů- třeba šusterka ševce Potěha nebo podkůvka z kapra Pepy, což mnohé podřadné pajzly napodobovaly.

0/0
8.3.2017 19:53

J58a91n 78N23o98v65á32k 6204114

Já zbožňuji lanýžovou omáčku... a jehněčí kotletky (ano, v tomto pořadí) v La Bottega Bistroteka na Dlouhé v Praze. Pak konfitovanou kachnu se zelím v restauraci Konfit v Brně. Ale vrchol je cheeseburger s chilli navíc v okénku M Burger kousek od Svoboďáku. To je prostě vrchol !!!

+2/−5
7.3.2017 23:40

L93e48n25k93a 76M64a54j56o88r16o52v80á 4630510421364

Těžko říct, jak to myslíte vy, ale když si vzpomenu na ty vyhladovělé chvilky po půlnoci po mnoha hodinách courání městem, tak ano, míra blaha z cheeseburgru je neporovnatelná s ničím. :-D

+3/0
8.3.2017 8:45

T39o40m67á95š 60T82a52t42í44č77e36k 5280902530558

;-D;-D;-DR^

0/0
8.3.2017 14:24

P45e16t65r 74M14a57l16í22k 2561315751896

Fandím dobrému jídlu a kuchyni, a i se sám se pokouším něco vylepšit doma. Určitě dát 3000,- za večěři/oběd je nadstandard, ale určitě bych to chtěl aspoň zkusit (bohužel do Prahy téměř nejezdím) jen abych si udělal představu, jestli to je opravdu takový rozdíl. A Karpíška jsem sledoval v TV pravidelně, vždy se mi líbil a ten úspěch mu přeji.

0/0
7.3.2017 22:21
Foto

Š35t91ě87p94á49n 46B86i68n35k64o 3236494213956

Ve Fieldu tolik za večeři, nedej bože oběd, rozhodně nedáte, nebojte.

+1/0
7.3.2017 22:23

M81a58r97e38k 36K65a45l60i16n74a 3969764375778

Ve dvou... Ideální skladba pro nás je na osobu 2x předkrm, 1x hlavní chod, 1 x dezert. To už je opulentní hostina za 1500 / os. Lahev vína (dobrého) od 800,-

0/−3
7.3.2017 22:25
Foto

Š33t28ě20p74á84n 91B26i49n55k82o 3856814133836

Přesně tak......

0/0
7.3.2017 22:31

P30e80t91r 25M63a17l74í56k 2231285941206

Možná hloupý dotaz, jsou tam nutné rezervace předem, třeba na ten oběd ?

0/0
7.3.2017 22:27

M53a73r84e23k 96K72a18l18i45n17a 3539484645288

Na večeře aspoň týden dopředu, na oběd je to lepší... Někdy se stane, že když zavoláte, jeden stůl bude volný, třeba na půl druhou... Ale je určitě lepší zavolat...

0/−1
7.3.2017 22:31
Foto

Š13t75ě14p91á78n 74B48i51n63k41o 3846234733936

Na oběd nevím, na večeři určitě. I když si tedy nejsem jistý, že to není "uměle tlačeno". Stalo se nám, že jsme jednou volali na poslední chvíli a samozřejmě "bez šance". Ale vzali si číslo, že kdyby se náhodou něco uvolnilo......... A ono se "uvolnilo", ale když jsme tam večer byli, nemálo stolů bylo volných, takže možná jenom strategie....

0/0
7.3.2017 22:33

M40a72r32e28k 73K69a68l74i93n78a 3449174345558

Ve Fieldu večer bez rezervace určitě ne a neriskoval bych ani poledne, většinou je zcela plno... Restaurace má jen cca 50 míst...

0/−1
7.3.2017 22:36
Foto

Š39t51ě76p89á87n 14B66i16n63k75o 3296214523136

Já vím, jenom popisuju, co se nám stalo....

0/0
7.3.2017 22:41

J25a55r80o19s12l63a35v 37V31a14c90e67k 1622842422366

Tak ve dvou uplně v pohodě. Spíš víc, když si vyberete nějaké překvapení.

0/0
7.3.2017 23:58

M31a38r10e68k 86K12a68l31i13n25a 3799614145158

Karpíšek v TV nevařil, to byl Kašpárek... I Brně, Ostravě, Olomouci, Karlových Varech, Táboře, Mariánských Lázních, Plzni, jsou podniky, které určitě stojí za návštěvu, mám osobní zkušenost... Kam to máte blízko, třeba se Vám nějaký tip bude líbit...

0/−1
7.3.2017 22:24

P40e75t10r 63M36a60l96í62k 2831785871116

Ježíši, pravda Kašpárek. Jsem z Valaška, takže nejblíže Zlín, ValMez, Rožnov, z větších měst Olomouc/Ostrava.

0/0
7.3.2017 22:29

M29a71r98e29k 51K80a72l37i53n90a 3219834255238

V dosahu máte několik skvělých podniků... Fieldu je stylem podobná Entreé v Olomouci - krásný podnik skvělé inovativní jídlo... Pak Miura v Čeladné - neskutečně moderní interpretace valašské kuchyně... V OStravě se super vaří v restauraci Na Hradbách...

+2/0
7.3.2017 22:35

P86e59t16r 86M83a73l33í26k 2721245671976

Díky, naplánuji nákupy v Ostravě/Olomouci (pro ženu, nějaký ten svetřík přetrpím) a pak "pojedeme" po mém ;-D

+1/0
7.3.2017 22:38

M58a81r38e68k 53K31a79l85i82n95a 3319834725978

Pro mě pořadí: 1. Enreé 2. Miura 3. Na Hradbách. Takže radši Olmík...

0/0
7.3.2017 22:40







Najdete na iDNES.cz