Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Michelin rozdal v Praze tři hvězdy a sedm Bibů za cenově dostupné menu

Michelinův průvodce zveřejnil letošní prestižní ocenění za výjimečné kulinářské přínosy. Z českých restaurací obdržely michelinskou hvězdu tři restaurace: Alcron, La Degustation Bohême Bourgeoise a Field. Dalších sedm českých restaurací získalo ocenění Bib Gourmand, poprvé se z něj radují v karlínské Esce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P60e95t24r 58S63o92v58a 9826278796729

k milosrdnejm sme chodili na pivo a vybornou tlacu.zlaty 90ty...

+1/0
11.3.2017 14:01

T39o46m37á20š 83J87a92n43í52r91e97k 8630497846889

Mno, jak znam tyhle "nobl" restaurace, tak bych se tam asi nenajedl. Mam rad restaurace, kde proste prijdu, protoze mam hlad a dobre se najim. A ne prijit na kaficko za tri stovky, k tomu nejaky hloupy zakusek nebo jednohubku na taliri s necim malym neidentifikovatelnym uprostred za dva litry. To jsou takove ty jakoze "bohemske" restaurace, kde chodi jakoze intelektualove, filozofove, hipsteri a podobne zkrachovale existence .... proste takova ta nadrazka pro snoby .....

Uz jenom ty fotky interieru me vyslovene odpuzujou, ze bych do takove knajpy rozhodne nesel. Zadne soukromi, zadna intimita ... dvacet stolu pohazenych na 40ti metrech ctverecnich. Nejake jakoze moderni "umeni" na stenach, cili vysloveny hnus. Absolutne sterilni prostredi bez nadechu nejakeho designu nebo soudnosti, poplatne kdejakemu komunistickemu nadraznimu prasecaku z devadesatych let. Interier musi byt nejakym zpusobem osobni, rozdeleny prepazkama, protoze me absolutne nezajima, co zere a keca clovek o 4 stoly za mnou ... kdyz budu chtit neco takoveho, tak si zajdu do tacovky na menicko za 59,- a ne do michelinske restaurace ....

+1/−5
10.3.2017 0:37

K44a72r87e32l 89J74u40r85d27a 6979341548278

Jak rekla moje pritelkyne. To nema cenu cist to je idiot. Az navstivite alespon 10 takovych restauraci tak se vyjadrujte. A jenom na okraj neznam v Cechach restauraci kde stoji kava 300 kc

+2/0
13.3.2017 21:41

K34a34r19e93l 59J32u61r62d61a 6799851988478

To je fakt blabol. Napr. kde by na to Vami uvadeni filosofove vzali?

0/0
13.3.2017 21:43

J96i94r26i 68D97o59m19i77n14i24k 1191388561820

Alcron je absolutní špička už dlouho, rád jsem tam chodíval už za komunistů a je to tam více, než skvělé dodnes. Nikdy jsem tam nelitoval jediné koruny. Fantazie....

Před rokem, bez vědomí toho, že je to Pohlreichova restaurace jsem zašel v poledne i do "jeho" Imperialu, měli jsme s manželkou štěstí , že se uvolnil stůl pro dva. Ani jsme nevěděli, že je to Imperial, šli jsme okolo, vypadala dobře a tak jsme zašli. A byli jsme oba nadšení. To, že je to Pohlreichova restaurace jsem zjistil až po jídle a podle toho, že se tam objevil osobně mezi hosty a namátkově se ptal, jak jsou spokojení. Později jsem byl, už s vědomím, že je jeho i v jeho druhé restauraci Divinis, která získala BIB, ale tam už jsem tolik nadšený nebyl. Ale každý má jiná měřítka a jiné priority.

0/0
9.3.2017 12:14
Foto

M92i85r63o47s26l27a67v 87S69t88e62i36n80e20r 4180462900366

Restaurace si může nastavit ceny, jak si myslí, že to zvládne. Při určité kvalitě a prostředí jim trh sám potvrdí, zda to nastavili správně, nebo ne.

Příliš nízké ceny za velké porce jsou na začátku dobrý důvod, aby se jim lokál brzo naplnil. Teprve když získají dostatečně štamgastů, mohou tu a nam se slzou v oku prohlásit, že na to doplácejí a že musí cenu maličko zvýšit.

Jakékoliv zvyšování cen se v poloprázdném hostinci neprojeví jinak, než že bude ještě prázdnější. Takže pořadí, v jakém se zvyšují ceny, je neúprosně dáno.

Restaurace, kde se vaří jako v kantýně, mají své oprávnění, pokud v jejich okolí je dost zaměstnanců, kteří si přejí mít teplý oběd. Musí však kantýnské kvalitě přiřadit i kantýnskou cenu. Večer však je třeba vyhýbat se kantýnské atmosféře, lidé si večer chtějí posedět a pokecat v příjemné, nestresové atmosféře.

Denní a večerní menu musí pak být přizpůsobeno přání hostů, nemůže to být celý den totéž. Pak se mohou lišit i ceny a obsluha. V poledne hotovky, večer pak čerstvě na objednávku připravené a opečované jídlo s více přílohami.

+2/−1
8.3.2017 19:37

P42a90v11e39l 36N93o17v55á29k 4943838315741

To je samozřejmě nesmysl. Koncept restaurace a tedy i ceny se musí stanovit předem. Restauraci si pak najdou ti, kterým to vyhovuje. A ne že nalákam klienty na nízkou cenu a pak je začnu ztrácet kvůli jejímu zvýšení. To je stejně jako bych řekl, je nalákam nejdřív na vepro knedlo a pak začnu postupně měnit menu na italskou restauraci a budu doufat, že si zvyknou.

0/0
9.3.2017 6:09

J97i55r38k91a 22K83o58c78m97a11n 3198894294

Komu je to vlastně určené, ten článek? Nejspíš bohatým snobům. Takže snobové, chcete - li být opravdu inn, zajeďte si radši do Monte Carla než do Karlína, vedle kasína je tam pro Vás hotýlek co těch hvězd má nejspíš víc.

0/−5
8.3.2017 19:30

J25i76ř42í 97O30u20k90r37o72p59e91c 5560378533189

Nevím, proč by se lidi nemohli chtít jít kvalitně najíst. V některém případě si dopřát i nějaký ten kulinářský zážitek. Například restaurace, které drží ocenění Bib jsou cenově dostupné pro širokou veřejnost pro občasnou návštěvu (nikoli pravidelnou). Oslava narozenin, romantická večeře apod...

0/0
8.3.2017 23:11

K71a47r92e84l 67J87u57r82d64a 6789541778528

Nevite o cem mluvite :-(

0/0
10.3.2017 6:59

P83e22t12r 38V26r13á86n40a 7524627842103

Kdo určuje a podle čeho, co je rozumná cena?

0/0
8.3.2017 17:13

P64a86v69e81l 78O10b65d55r14ž69á35l62e25k 6156614378282

Tuším, že hranice je 30€ nebo 35€ podle nějakého Michelinského standartu.

0/0
8.3.2017 22:12
Foto

M58i43l50o64š 23H84o88v46o88r28k20a 2490303416937

mnam

0/0
8.3.2017 16:46

P40e98t66r 32S70t23e82j98s54k21a96l 3789518764746

Barum ma taky nejake hvezdy? Pocitam, ze tam by to mohlo byt levnejsi?

0/0
8.3.2017 16:26

M11i97l35a12n 34R13o51m58a98n73o84v92s41k20ý 8475446646485

ESCE úspěch přeji. Když to přeženu - tři hvězdy si zaslouží jenom ten jejich chléb. R^R^R^

0/−1
8.3.2017 11:27

M93i67l84o15š 93B14r56a45d59í51k 3206119877198

Mimo Prahu se Michelinci nedostali. Asi se bojí, že zbytek republiky je Asie.

+6/0
8.3.2017 11:07

K94a22r52e19l 50N94o38v69á37č56e18k 5331965379896

Super jídlo vyhledávám, ale tohle udělování ocenění mi začíná připadat divné. Je to moc neměnné a třeba Field dostal vloni Michelinskou hvězdu pomalu dříve, než ho pořádně rozběhli. Příjde mi to, jako by někdo z Paříže zavolal někomu z Prahy a zeptal se ho, jak to tady vypadá a ten někdo pochválí své kamarády (i když uznávám, že všechny uvedené restaurace vaří hodně dobře).

+3/0
8.3.2017 9:05

M66a43r73e61k 24K13a81l16i26n92a 3409974765668

Field dostal hvězdu 8 měsíců po otevření... To se někdy stává, pro restauraci ve střední Evropě je to velké vyznamenání... A buďte si jist, že s ohledem na to, jak jsou na náš region komisaři stále extrémně přísní, že tam byli min. 5x a vše muselo být zcela dokonalé...

0/−2
8.3.2017 9:07

J91a17k87o71b 96F82o46r97m93a35n 7239539650

Som najprv čítal...7 blbů :D

+15/0
8.3.2017 6:06

D97a56n57i85e79l 59Ř17e68h83á76č37e36k 5937913391467

To vyjde na stejno... ;-D

+1/0
8.3.2017 7:53

P92e56t63r 39Š92i69r64l 2109456344403

Jak se má z těch malých porcí Manža nadlabnout

+2/0
8.3.2017 6:01

T16o30m44á78š 35K10r58a26u18s 6686456544

5x 5 chodů a je to

0/0
9.3.2017 12:24

D28u26s58a32n 32K20r44i70v88s54k68y 7574425657893

VKalina je silenec. Milujte si ho jak chcete

+2/0
8.3.2017 3:55

P35a14v86e91l 84S43o34b76o62t63k41a 5570104

Dát 3000 za večeři si může dovolit prakticky každý.

Horší je, pokud to musíte násobit pěti (bez manželky a dětí by vám nechutnalo).

Ale už když jsme u těch 3000Kč, tak je to velká výzva - za ty peníze už se dají nakoupit hodně dobré suroviny a i ten čas vám to zaplatí který se u sporáku motáte.

Takže ano, se slečnou nebo obchodním partnerem, udělat dojem, pozvat a zaplatit...

ALE

i tady je velká otázka jestli větší dojem neuděláte když se vám takhle podaří připravit večeři doma.

Pokud nemáte volčové ruce ;-D

+9/0
8.3.2017 2:57

L92u42k22á37š 34Š21l18e21h75o20f42e76r 1343899695279

To se dost pletete, jidla na urovni Fieldu mozna nejaky velmi zrucny domaci kuchar pripravi, ale ani nahodou to nebude financne vyhodnejsi. Uz jen cas straveny shanenim surovin... Ale dojem na slecnu urcite udelate, to ano ;-)

0/0
8.3.2017 8:50

M74a75r31e92k 43K68a90l14i80n52a 3689834905818

Ani je nepřipravíte, nebudete táhnout něco 20 hodin na omáčku, nebudete mít doma vybavení, se kterým by všechny technické postupy šly udělat...

+3/−2
8.3.2017 9:06

P68a68v77e85l 69S94o22b55o29t18k54a 5800244

No a pak se divte, že ty jejich gumy jsou tak drahý.

+8/0
8.3.2017 2:51

J37a75r58o18s18l44a17v 44M87o64u36č17k58a 3737317338529

Jakožto milovník dobrého jídla z toho mám velkou radost. Až příště přijedu do Prahy tak určitě vyzkouším některou z těch Bibo restaurací. V La Bottega jsem už byl.

+1/0
8.3.2017 0:22

A68l49b36e84r38t 72P18ě56n13i98č31k62a 2300118845887

V pár Michelin hvězdných restauracích jsem večeřel, ať už na svoje nebo firemní náklady, kde opravdu nešlo vůbec o peníze. ALE nejlepší jídlo je stejně úplně někde jinde, kam Michelin nikdy nezavítá ;-)

+15/0
7.3.2017 23:51

J86a75n 75N15o92v60á74k 6564744

Př.?

+1/0
8.3.2017 0:57

J33i79ř22í 59Š62v45a47g33r 3958640855416

Doma.

+6/0
8.3.2017 1:37
Foto

M86i52r46o84s10l61a40v 17S23t35e44i35n32e68r 4860542560466

Za mého mládí bývaly vyhláčené restaurace mimo Prahu, na dálkových tazích. Typická hříšná restaurace bývala na Zbraslavi, tamější hostinský měl plný sklad pumpiček a rezervních kol, které dostal místo zaplacení. Jezdívali tam papaláši užívat se svými jinde vdanými sekretářkami.

Zachována je anekdota o panu Kopeckém, který to z Barandova neměl ani moc daleko.

Prý po delším mejdanu přistoupil vrchní s prosbou, aby panstvo zaplatilo, že se mění směna. Kopecký prý zjistil, že si zapomněl vzít peněženku, ale měl báječný nápad: "pane vrchní, přineste nám ještě mísu ústřic a držte mi palec, aby tam byla perla- tou vám ten účet lehko zaplatím".

Jiná slavná restaurace byla na hradecké silnici, tam se servírovalo v kotlíku a jídelní lístek byl plný fantastických názvů- třeba šusterka ševce Potěha nebo podkůvka z kapra Pepy, což mnohé podřadné pajzly napodobovaly.

0/0
8.3.2017 19:53

J74a88n 61N37o63v48á37k 6434534

Já zbožňuji lanýžovou omáčku... a jehněčí kotletky (ano, v tomto pořadí) v La Bottega Bistroteka na Dlouhé v Praze. Pak konfitovanou kachnu se zelím v restauraci Konfit v Brně. Ale vrchol je cheeseburger s chilli navíc v okénku M Burger kousek od Svoboďáku. To je prostě vrchol !!!

+2/−5
7.3.2017 23:40

D20a54n77i33e39l75a 60H77i48l27d20e52b35r24a86n70d37t94o47v31á 4120650401654

Těžko říct, jak to myslíte vy, ale když si vzpomenu na ty vyhladovělé chvilky po půlnoci po mnoha hodinách courání městem, tak ano, míra blaha z cheeseburgru je neporovnatelná s ničím. :-D

+3/0
8.3.2017 8:45

T66o46m97á19š 53T56a69t89í26č50e53k 5760282940728

;-D;-D;-DR^

0/0
8.3.2017 14:24

P56e58t72r 74M12a75l15í37k 2221105501426

Fandím dobrému jídlu a kuchyni, a i se sám se pokouším něco vylepšit doma. Určitě dát 3000,- za večěři/oběd je nadstandard, ale určitě bych to chtěl aspoň zkusit (bohužel do Prahy téměř nejezdím) jen abych si udělal představu, jestli to je opravdu takový rozdíl. A Karpíška jsem sledoval v TV pravidelně, vždy se mi líbil a ten úspěch mu přeji.

0/0
7.3.2017 22:21
Foto

Š78t18ě18p85á40n 78B22i93n94k34o 3206904953456

Ve Fieldu tolik za večeři, nedej bože oběd, rozhodně nedáte, nebojte.

+1/0
7.3.2017 22:23

M91a77r50e95k 35K36a86l45i95n34a 3919224285448

Ve dvou... Ideální skladba pro nás je na osobu 2x předkrm, 1x hlavní chod, 1 x dezert. To už je opulentní hostina za 1500 / os. Lahev vína (dobrého) od 800,-

0/−3
7.3.2017 22:25
Foto

Š82t81ě31p46á38n 93B87i74n92k70o 3556114643846

Přesně tak......

0/0
7.3.2017 22:31

P75e44t42r 13M88a31l47í42k 2231255101686

Možná hloupý dotaz, jsou tam nutné rezervace předem, třeba na ten oběd ?

0/0
7.3.2017 22:27

M65a91r71e22k 60K47a65l93i59n21a 3529874535668

Na večeře aspoň týden dopředu, na oběd je to lepší... Někdy se stane, že když zavoláte, jeden stůl bude volný, třeba na půl druhou... Ale je určitě lepší zavolat...

0/−1
7.3.2017 22:31
Foto

Š50t13ě13p57á35n 79B34i32n60k30o 3896594193386

Na oběd nevím, na večeři určitě. I když si tedy nejsem jistý, že to není "uměle tlačeno". Stalo se nám, že jsme jednou volali na poslední chvíli a samozřejmě "bez šance". Ale vzali si číslo, že kdyby se náhodou něco uvolnilo......... A ono se "uvolnilo", ale když jsme tam večer byli, nemálo stolů bylo volných, takže možná jenom strategie....

0/0
7.3.2017 22:33

M31a37r35e31k 82K30a58l93i62n97a 3909264325898

Ve Fieldu večer bez rezervace určitě ne a neriskoval bych ani poledne, většinou je zcela plno... Restaurace má jen cca 50 míst...

0/−1
7.3.2017 22:36
Foto

Š24t44ě63p95á39n 19B66i74n87k40o 3686214903706

Já vím, jenom popisuju, co se nám stalo....

0/0
7.3.2017 22:41

J86a56r64o46s75l13a79v 32V38a25c80e30k 1372752842716

Tak ve dvou uplně v pohodě. Spíš víc, když si vyberete nějaké překvapení.

0/0
7.3.2017 23:58

M34a69r13e66k 69K94a92l57i49n19a 3979634625468

Karpíšek v TV nevařil, to byl Kašpárek... I Brně, Ostravě, Olomouci, Karlových Varech, Táboře, Mariánských Lázních, Plzni, jsou podniky, které určitě stojí za návštěvu, mám osobní zkušenost... Kam to máte blízko, třeba se Vám nějaký tip bude líbit...

0/−1
7.3.2017 22:24

P90e23t18r 66M32a74l50í35k 2781565851436

Ježíši, pravda Kašpárek. Jsem z Valaška, takže nejblíže Zlín, ValMez, Rožnov, z větších měst Olomouc/Ostrava.

0/0
7.3.2017 22:29

M22a35r80e57k 88K39a97l13i68n44a 3519874145278

V dosahu máte několik skvělých podniků... Fieldu je stylem podobná Entreé v Olomouci - krásný podnik skvělé inovativní jídlo... Pak Miura v Čeladné - neskutečně moderní interpretace valašské kuchyně... V OStravě se super vaří v restauraci Na Hradbách...

+2/0
7.3.2017 22:35

P61e71t87r 35M93a81l68í75k 2771895161286

Díky, naplánuji nákupy v Ostravě/Olomouci (pro ženu, nějaký ten svetřík přetrpím) a pak "pojedeme" po mém ;-D

+1/0
7.3.2017 22:38

M19a61r95e82k 43K33a19l83i60n80a 3329684615188

Pro mě pořadí: 1. Enreé 2. Miura 3. Na Hradbách. Takže radši Olmík...

0/0
7.3.2017 22:40







Najdete na iDNES.cz