Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Potraviny jsou přesolené, ukázal test. Uzeniny i snídaňové cereálie

Snažíte se vyhýbat slánce, jak jen můžete? I tak možná denně sníte až třikrát víc soli, než doktoři doporučují. Většinu si přinesete domů v potravinách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M96a90r75e60k 65T48e42t79u50r 9489184966

Uzené je slané, protože se potírá uzenářskou solí. Udírnu to nevidělo ani na obrázku.:-P

0/0
9.5.2017 8:42

D69a68v57i54d 25P12e86t19r 7810466290245

Škoda, že se zrušily normy z let před 1989, tehdy byly baše potraviny mnohem kvalitnější i než tehdejší v Německu, jen je Ti naši neuměli zabalit, aby to pěkně vypadalo.

+2/0
15.3.2017 5:11

M20a58r29t33i57n 88R17u77z50i48c19k73a 1842678616757

Nemuzu souhlasit, nemecke potraviny, alespon ty co se k nam dostali, byly mnohem kvalitnejsi a zaroven mnohem bezpecnejsi, zvlaste hygienicky...

To co je faktem, ze u nas jsme neumeli vyrabet a ani jsme nedovazeli ruzna dochucovadla a nepouzivali se, take je pravda, ze jsme o 25 let dal a tak i na zapade sla kvalita dolu a to nemluvim o odpadu co se dela pro vychodni trhy...

Co se tyce soli, tak ta s tim moc nesouvisi, ale je pravdou, ze se dnes soli neskutecne, lide jsou dokonce na to i zvykly...

0/0
29.4.2017 23:12

J14a27k61u15b 45H68l24a21v90a69t29a 7238443648206

Nejlepší je dělat si vše sám ze základních potravin. Dneska nelze ničemu věřit, hlavně kvalitě potravin!!

+5/0
14.3.2017 11:56

P81e92t23r 45J33a32r31o31š 2244601175707

A vsechno si pestovat sam. Dum si stavet sam, auto si postavit sam, slepak si vyoperovat sam, ...

Dneska se totiz neda verit ani tem zakladnim potravinam

https://www.novinky.cz/domaci/308131-jedovaty-herbicid-v-sobe-melo-sest-z-deseti-testovanych-cechu.html

+4/0
14.3.2017 12:09

D91a28v18i45d 50P26e28t56r15ž42e12l62a 2146224593190

Jednoduchá matematika. U dětí tvoří voda 80% tělesné hmotnosti u starého člověka 40%. A můžete hádat, čím je voda nahrazena...

0/0
14.3.2017 10:57

Z45d97e47n57ě36k 13J54o63n12á74š 9481409796940

pivem?

+5/0
14.3.2017 11:02

L40i83b31o18r 16M50o98u51č20k76a 1928477915342

soli? ;-D

0/0
14.3.2017 11:37

D86a79v43i70d 27P18e71t14r24ž18e33l43a 2906154903860

Jojo, sloučeninami na bázi solí v buňkách...

0/−1
14.3.2017 11:44

J23a53n 18N74o62v16á32k 7305904508127

jak starý je ten člověk? Pár měsíců po smrti na suchém místě by mohl těch 40% dosáhnout.

+2/0
14.3.2017 17:00

Z94d97e94n47e58k 20P16i70r77ů86ž67e95k 9184769317217

;-D ..další Iniciativa....Za chvíli se budu bát vystrčit nos z baráku ;-D

0/0
14.3.2017 10:35

A26d92a96m 27H65u60r15t85a 2161332477250

To má být nějaká novinka? Kupovanou uzeninu dám do pusy párkrát do roka. Pořád nechápu ty řady u pultu s uzeninami. Možná proto máme taky prvenství v rakovině tlustého střeva. A co se týče těch snídaňových mixů, které se dle obalu snaží tvářit děsně zdravě...Nic než cukr, sůl, aromata, ochucovadla...Není nad obyčejné vločky. Přitom jsou nejlevnější.

+4/0
14.3.2017 10:10

P22e27t37r 48F95i26a30l12a 9293206373953

Chtěl jsem dát plus, než jsem dočetl k vločkám. Nic proti nim, ale že by nad ně nebylo?

Problém je v tom, že průmyslově vyrábené výrobky jsou přesolené ... a také přeslazené.

+3/0
14.3.2017 10:15

P94e83t25r 45J65a50r78o53š 2384101185737

Muj deda nekouril, alkohol pil prilezitostne. Sportovec telem i dusi. V lete kolo, v zime lyze. Zeleninu veskerou z vlastni zahrady vic jak 3x za den. O uzeninach tvrdil ze maji skodlivost peti cigaret a do pusy vzal vzacne. Zemrel na rakovinu tlusteho streva, po rakovine zaludku.

Muzete se snazit zit jak poustevnik Skolastyk, a stejne vam to bude prd platny.

Nejdulezitejsi je prozit zivot spokojene.

+3/0
14.3.2017 12:14

T56o14m76á42š 44L41i72s13k82a 6330619744504

Podle VŠCHT a testu uzenin, které prováděli tuším, u salámu vysočina nesplnil deklarovaný a mizernou vyhláškou daný obsah masa výrobek Kosteleckých uzenin jistého slovenského agenta Bureše a kupodivu tento salám byl zároveň nejslanější.

Jinak řečeno, když vyrábíte a na trh dodáváte svinstvo tak ho musíte osolit, aby se to vůbec podařilo prodat a o tom to je. Dokud tu budou padělatelé potravin jako soudruh Babiš a dokud budou mít podporu , lidí jejich svinstva budou kupovat budou je tito solit, oni bohatnout a vy co ta svinstva konzumujete chudnout a zhoršovat si zdraví.

Ale já vím fšici kradnů a ANO bude lépe. Zkrátka kde není z hůry dáno nelze čekat přemýšlení. Přesoleným koblihám zdar.

+11/0
14.3.2017 9:57
Foto

I68v69o 79P14e90t24e73r86k88a 4686295207119

Viz http://blog.aktualne.cz/blogy/margit-slimakova.php?itemid=28786 devátý bod. :-P

Tím neříkám, že tyto vysoce průmyslově zpracované potraviny jsou dobré pro zdraví, v soli jako takové však ta nezdravost nespočívá.

0/−1
14.3.2017 9:50

L90u87k81á74š 42A72d97a48m87e52c 6720969510767

Nejčastější příčinou vysokého krevního tlaku v ČR je nadměrná konzumace soli, respektive přesněji nadměrná konzumace průmyslově vyráběných potravin s vysokým obsahem sodíku a naopak deficit hořčíku a draslíku. Toto přímo vede k vzniku hypertenze a závažným problémům s elasticitou cév.

Mám známého, který to v 70 dotáhl k těžké cukrovce, přišel o nohu , má x násobný bypass ucpávají se mu cévy a přitom solí tak, že by se mu vyplatili vlastní solné doly , nejoblíbenější jídlo, solný roztok, kterému říká polévka a pak brambory se solí vysvětlit se mu to nedá tak to jeho rodin zkusila přes doktora , když byl v nemocnici obrátili se na primáře co s tím, on se usmál a pozval je na prohlídku oddělení před pokojem se mrkl kolik pacientů tam je s a pan primář provedl názornou ukázku prošli oddělení a u 7 z 10 pacientů, kteří měli stejný nebo podobný problém se solí ve stolku zabavili soukromou slánku

+8/0
14.3.2017 9:48

Z92d63e68n90ě11k 91J82o90n98á20š 9831589946270

Sůl tedy funguje prostě jako droga?

0/0
14.3.2017 9:50

P59a82v27e87l 72N25á31r70o22ž93n51ý 1865413766702

Spíše jde o to, že chuťové buňky snadno otupí a dotyční musí zvednout dávku proto, aby dosáhli stejného efektu chutě jako normální nebo oni dříve. Jistá podobnost tu s drogami tedy vlastně je. ;-D

+1/0
14.3.2017 10:02

E30v91a 61J27i27n31d20r94o15v60á 3284103979147

Solím hodně, přesto mám nízký tlak.

0/0
15.3.2017 11:15

M89a74r32e87k 49T52e69t91u88r 9789634136

A co zvěr v zimě - ta líže sůl a ani to nezapíjí.

0/0
9.5.2017 8:46

E77d42a 96S77t16á50r95e59k 6316484622656

Udivuje mne, jak různí experti objevují to, co je již dávno zjevné. Potraviny jsou plné nejrůznějších svinstev, která v nich jsou jen proto, aby výrobci ušetřili. Bohužel základním prohřeškem je to, že jsou potraviny přeslazené a přesolené, jenže to je jasné každému, kdo sleduje složení. Tak nevím kde byli tito experti doteď schováni.

+3/0
14.3.2017 9:41

T42o98m41á61š 17K91u67c64h12a69ř 3237891608211

Jsem bohužel právě ve stavu, že téměř na jakoukoli běžnou potravinu (pečivo, uzeniny, sýry - asi s výjimkou mozarelly ) se podívám, tak mozek i žaludek už se vzpírá ji kvůli slanosti přijmout. 90% potravin v marketu mě tedy odpuzuje, jako by to bylo něco zdechlého, jedovatého, přesoleného, nebo sladké potraviny i pití jsou zase sladké příliš, cítím jak tělu dodávám příliš koncentrované jedy i energii (je to pouze pocit, nijak se tím nezabývám). Jenže brokolice, salát, tvaroh a jogurt a kukuřičný polystyren jsou tak pro slepice, to mě to rozhodně neuspokojuje, ani si nemíním vyrábět vše sám. Takže vlastně nevím co jíst a neodpuzuje mě už snad jen pivo a alkohol. :-/

0/0
14.3.2017 9:25
Foto

I18v87o 31P77e31t68e37r47k67a 4166275727629

V podstatě nemáte jinou možnost než si vařit sám. Ze základních potravin.

+1/0
14.3.2017 9:55

Z49d93e57n18ě40k 53J82o35n82á19š 9691599376710

Začněte si vařit, zkuste německé recepty na Eintopf napříkald. Je to jednoduché, chutné a uvaříte toho hodně, takže to máte na vícekrát. Jinak vás chápu, já už prakticky nakupuju potraviny jenom v zahraničí, což stojí peníze čas a mnohdy to taky není úplně podle mých představ. Jinak z Brokolice se dá udělat výborná polévka. Vývary jsou taky super a maso od řezníka si taky koupíte dobré.

0/0
14.3.2017 10:05

P70a45v23e39l 36N64á26r88o83ž50n42ý 1275843436722

Je to jednoduché, v ČR ale vlastně v celé EU se již dávno nevyrábí kvalitní potraviny, jen chemické svinstvo, které nemá žádnou chuť a tak se chuť musí dodávat uměle a sůl je jedna z základních nositelů chuti jak slané tak zvýrazňující jiné chutě.

Dole jsem dával složení současného rohlíku produkované pekárnami soudruha Babiše je v něm až 32 složek, původní rohlík z roku 1975 měl 5 složek , později 7 ;-D

+6/−2
14.3.2017 9:20

T70o93m92á10š 73S93e11d61l75á65k 3808301672357

Sůl je jedna ze základních ochucovadel a v tom problém nevidím. Spíše vidím problém v používání zvýrazňovačů chuti, protože tam se potom podvádí. Není potom výjimka, např. že si koupíte smažené rybí prsty, které obsahují jen 13% rybího masa, zbytek je náhražka alias Tricatel. ;-D

+2/0
14.3.2017 9:45

P62e47t67r 60F19i98a74l95a 9693146423353

Sůl je stejný problém jako ta dochucovadla!

+1/0
14.3.2017 9:59

T84o76m67á34š 88S20e64d49l48á45k 3978651442707

Sůl je problém jen ve větším množství. Např. v profesionálních kuchařských normách jsou povoleny jen základní koření, sůl, cukr. To znamená, žádné směsi, zvýrazňovače chutí, žádná chemie, uměle sladidla atd.

0/0
14.3.2017 10:12

P95e50t21r 77F60i97a45l68a 9263256793793

No a o tom velkém množství je právě řeč.

0/0
14.3.2017 10:13

T27o81m63á70š 28S96e40d69l61á74k 3758971962567

Škodlivé ve větším množství je prakticky vše. Otrávit se můžete i čistou vodou. Měli by se spíše zabývat tím, co je škodlivé už v malém množství.

0/0
14.3.2017 10:20

Z40d57e69n23ě97k 31J61o52n64á14š 9981289916630

Soli se konzumuje skutečně hodně. Více, než je zdravé. To, že se konzumují další věci, je faktem taky, ale prostě někdy se začít musí a nelze napsat článek o tom, co vše je špatně. Měl by tisíce stran a kdo by to četl?

0/0
14.3.2017 10:25

P74e86t41r 98F17i73a40l84a 9313666813373

Ach jo, v každém výrobku je o něco víc soli, než má být.... a málokdo sní jen jeden rohlík denně nebo jen jeden jogurt apod., takže v celkovém výsledku dostaneme do těla zbytečně velké množství soli.

0/0
14.3.2017 10:33

T47o46m40á35š 88S45e11d61l10á88k 3378681542657

Moře je slané a přesto v něm žije velké množství živočichů, rostlin a to i včetně savců. Moře může obsahovat až 42 gramů soli na litr. Jediná výjimka je mrtvé moře. Tam však té soli je téměř 10krát více, ale i tak tam žijí mikroorganizmy. Jinak myslet si, že když potraviny nebudou obsahovat sůl, že budou zdravé, je naivní. Budou se na potravinách ve větší míře vytvářet botulotoxiny a při požití větší dávky Vám už nikdo nepomůže.

+3/−4
14.3.2017 9:14

P80a95v29e21l 16N24á96r21o77ž96n10ý 1885663976482

Voda je mokrá a přesto tam žije velké množství živočichů, navrhuji nějakého Sedláka strčit na hodinku pod vodu , uvidíme jak se mi tam povede. Vaše logika je fakt odzbrojující.

+8/−2
14.3.2017 9:16

O66n27d83r91a 41P49a34ř15í27z72e72k 7391559615232

Je známo, že sůl "zvyšuje chutnost" potravin. I když se snažím nesolit či solit minimálně, tak se tomu nevyhneme.

+1/0
14.3.2017 9:12

Z85d52e71n48ě28k 73J13o34n46á69š 9301329496280

Stačí solit méně... je to o zvyku

+2/0
14.3.2017 9:13

O57n90d45r22a 93P12a49ř70í51z70e73k 7491569935162

Nesolím téměř vůbec, ale sůl je téměř všude. A bez soli to také nejde.

+1/−1
14.3.2017 9:16

O87n50d33r80a 32P45a85ř13í23z36e10k 7471529805662

Jinak se vyhýbám cukru, palmovému tuku, používám řepkový olej, snažím se jíst žitné pečivo, ovoce, zeleninu...tlusté maso nejím., tavené sýry také... proč se máme bát jíst?

0/0
14.3.2017 9:24

P93e78t13r 81H77e53l25l48e19r 5493286834124

Je zajímavý, jak se nám tu rozšířil mýtus o palmovém oleji (o ztužených tucích nemluvím). To, že výroba silně ničí životní prostředí, je pravda, ale jinak patří k těm nejzdravějším.

0/0
14.3.2017 11:35

T10o95m57á10š 63S77e51d63l42á81k 3258461352547

Moře je slané a přesto v něm žije velké množství živočichů, rostlin a to i včetně savců. Moře může obsahovat až 42 gramů soli na litr. Jediná výjimka je mrtvé moře. Tam však té soli je téměř 10krát více, ale i tak tam žijí mikroorganizmy. Jinak myslet si, že když potraviny nebudou obsahovat sůl, je naivní. Budou se na potravinách ve větší míře vytvářet botulotoxiny a při požití větší dávky Vám už nikdo nepomůže.;-)

0/−1
14.3.2017 9:11

Z58d19e79n74ě49k 32J97o88n16á54š 9771899336190

Lidi nejsou mořské ryby. Nikdo neříká přestat solit, ale přestat tolik solit.

+3/0
14.3.2017 9:13

T95o18m42á22š 94S66e28d20l35á13k 3898511272887

Jenže, když si dnes něco koupíte, tak už to není ani chutné, zvláště masné výrobky a přesto se stále řeší snižování soli v potravinách.

0/0
14.3.2017 9:23

Z52d24e70n10ě62k 17J89o92n60á39š 9481189626770

proto už v čechách potraviny prakticky nekupuju

0/0
14.3.2017 9:49

D96e67n93i18s 10H60u40m33l 4842175145236

Král Já I. to měl v hlavně srovnané, dokud mu jí nevymyla lobbistka solného průmyslu Maruška.

+1/0
14.3.2017 9:09

O59n90d89r69a 48P45a42ř56í71z27e12k 7621299325562

Kdo si hraje, nezlobí.

0/0
14.3.2017 9:13

M88a28r48t60i65n 28R19u57z57i15c31k57a 1192888906837

Ano, naposto souhlasim, a chtelo by to odkaz na clanek o zvysenem vyskytu ledvinoveho selhani...

Sul je vsude, i ve sladkostech,...

Totez je ivelke mnozstvi sladidel, cukru, dochucovadel,...

Pokud chceme mit zdravejsi spolecnost, tak je nutne toto zmenit, bohuzel, lide i kuchari jsou na to tak zvykli, ze soli hodne i doma a kuchari v restauracich,...

Prakticky nemuzeme vychtnat chut jidla, ale jen prichut pres veskera dochucovadla vc. soli nebo ani necitime sladkou chut ovoce ani zeleniny...

+6/0
14.3.2017 8:20

M46i25k55u12l75á43š 68L48é77v68y 5272455504951

Zase jen bu-bu-bu. Můj otec solil jak divý, i na mne to bylo moc a já si tedy rád přisolím. A přesto se dožil 96 let a neumřel na selhání ledvin, nýbrž na starobu.

Všiml jsem si takový módní trend, čím "zdravější" jídla, tím méně jsou chutná. Člověk se z nich téměř nenají. Tato doba dělá ze zdraví takovou modlu, řekl bych - i když samozřejmě je zdraví důležité.

+1/−7
14.3.2017 8:39

Z76d15e47n40ě17k 76J94o87n65á61š 9931729796220

to je spíše tím, že máte od soli a dochucovadel zcela zničené nebo otupené chuťové buňky. Když chvíli vydržíte, chuť se zpravidla vrátí a budou vám chutnat i obyčejné věci bez soli a dochucovadel.

+3/0
14.3.2017 9:11

S90t39a20n97i62s38l20a77v 81S17r11b86a 4515144918264

ráno dávali v české rozhlasu reportáž o tom, jak firmy-výrobce naopak strádají, trpí a tratí peníze na tom, jak je chudáky stát nutí snižovat obsah solí, tujků a cukrů. tak vlastně ani nevím, co kdo chce. stát nejdříve nařídí aspoň ve školách méně těchto látek, pak veřejnoprávní rozhlas naopak kritizuje stát za to, že škodí výrobcům, a pak zase médeia jako toto vrací všechno zpátky. takový kocourkov.

+4/0
14.3.2017 8:00







Najdete na iDNES.cz