Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Potraviny jsou přesolené, ukázal test. Uzeniny i snídaňové cereálie

Snažíte se vyhýbat slánce, jak jen můžete? I tak možná denně sníte až třikrát víc soli, než doktoři doporučují. Většinu si přinesete domů v potravinách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M97a44r10e80k 41T74e70t64u72r 9269114206

Uzené je slané, protože se potírá uzenářskou solí. Udírnu to nevidělo ani na obrázku.:-P

0/0
9.5.2017 8:42

D48a42v75i60d 25P83e51t86r 7400296360375

Škoda, že se zrušily normy z let před 1989, tehdy byly baše potraviny mnohem kvalitnější i než tehdejší v Německu, jen je Ti naši neuměli zabalit, aby to pěkně vypadalo.

+2/0
15.3.2017 5:11

M58a88r83t20i12n 75R89u15z84i27c54k14a 1172498396847

Nemuzu souhlasit, nemecke potraviny, alespon ty co se k nam dostali, byly mnohem kvalitnejsi a zaroven mnohem bezpecnejsi, zvlaste hygienicky...

To co je faktem, ze u nas jsme neumeli vyrabet a ani jsme nedovazeli ruzna dochucovadla a nepouzivali se, take je pravda, ze jsme o 25 let dal a tak i na zapade sla kvalita dolu a to nemluvim o odpadu co se dela pro vychodni trhy...

Co se tyce soli, tak ta s tim moc nesouvisi, ale je pravdou, ze se dnes soli neskutecne, lide jsou dokonce na to i zvykly...

0/0
29.4.2017 23:12

J90a50k11u96b 78H52l23a70v55a52t81a 7488193958346

Nejlepší je dělat si vše sám ze základních potravin. Dneska nelze ničemu věřit, hlavně kvalitě potravin!!

+5/0
14.3.2017 11:56

P77e18t71r 31J51a90r59o61š 2954361955357

A vsechno si pestovat sam. Dum si stavet sam, auto si postavit sam, slepak si vyoperovat sam, ...

Dneska se totiz neda verit ani tem zakladnim potravinam

https://www.novinky.cz/domaci/308131-jedovaty-herbicid-v-sobe-melo-sest-z-deseti-testovanych-cechu.html

+4/0
14.3.2017 12:09

D30a86v71i53d 74P53e65t94r89ž27e38l57a 2166754223630

Jednoduchá matematika. U dětí tvoří voda 80% tělesné hmotnosti u starého člověka 40%. A můžete hádat, čím je voda nahrazena...

0/0
14.3.2017 10:57

Z59d93e51n94ě87k 91J76o94n44á27š 9861939416870

pivem?

+5/0
14.3.2017 11:02

L15i69b82o26r 91M82o83u97č16k93a 1538107445592

soli? ;-D

0/0
14.3.2017 11:37

D79a23v25i75d 77P95e12t12r84ž10e46l38a 2206754193570

Jojo, sloučeninami na bázi solí v buňkách...

0/−1
14.3.2017 11:44

J66a70n 63N11o22v67á74k 7885824398787

jak starý je ten člověk? Pár měsíců po smrti na suchém místě by mohl těch 40% dosáhnout.

+2/0
14.3.2017 17:00

Z61d87e57n51e87k 56P26i25r30ů11ž21e26k 9444859127847

;-D ..další Iniciativa....Za chvíli se budu bát vystrčit nos z baráku ;-D

0/0
14.3.2017 10:35

A82d79a63m 72H17u88r58t37a 2811452437470

To má být nějaká novinka? Kupovanou uzeninu dám do pusy párkrát do roka. Pořád nechápu ty řady u pultu s uzeninami. Možná proto máme taky prvenství v rakovině tlustého střeva. A co se týče těch snídaňových mixů, které se dle obalu snaží tvářit děsně zdravě...Nic než cukr, sůl, aromata, ochucovadla...Není nad obyčejné vločky. Přitom jsou nejlevnější.

+4/0
14.3.2017 10:10

P21e48t36r 92F48i26a49l24a 9373576573803

Chtěl jsem dát plus, než jsem dočetl k vločkám. Nic proti nim, ale že by nad ně nebylo?

Problém je v tom, že průmyslově vyrábené výrobky jsou přesolené ... a také přeslazené.

+3/0
14.3.2017 10:15

P92e60t87r 55J55a54r29o25š 2204821915187

Muj deda nekouril, alkohol pil prilezitostne. Sportovec telem i dusi. V lete kolo, v zime lyze. Zeleninu veskerou z vlastni zahrady vic jak 3x za den. O uzeninach tvrdil ze maji skodlivost peti cigaret a do pusy vzal vzacne. Zemrel na rakovinu tlusteho streva, po rakovine zaludku.

Muzete se snazit zit jak poustevnik Skolastyk, a stejne vam to bude prd platny.

Nejdulezitejsi je prozit zivot spokojene.

+3/0
14.3.2017 12:14

T28o65m71á71š 39L29i69s51k23a 6780149814744

Podle VŠCHT a testu uzenin, které prováděli tuším, u salámu vysočina nesplnil deklarovaný a mizernou vyhláškou daný obsah masa výrobek Kosteleckých uzenin jistého slovenského agenta Bureše a kupodivu tento salám byl zároveň nejslanější.

Jinak řečeno, když vyrábíte a na trh dodáváte svinstvo tak ho musíte osolit, aby se to vůbec podařilo prodat a o tom to je. Dokud tu budou padělatelé potravin jako soudruh Babiš a dokud budou mít podporu , lidí jejich svinstva budou kupovat budou je tito solit, oni bohatnout a vy co ta svinstva konzumujete chudnout a zhoršovat si zdraví.

Ale já vím fšici kradnů a ANO bude lépe. Zkrátka kde není z hůry dáno nelze čekat přemýšlení. Přesoleným koblihám zdar.

+11/0
14.3.2017 9:57
Foto

I27v77o 27P45e86t57e34r31k82a 4786565107129

Viz http://blog.aktualne.cz/blogy/margit-slimakova.php?itemid=28786 devátý bod. :-P

Tím neříkám, že tyto vysoce průmyslově zpracované potraviny jsou dobré pro zdraví, v soli jako takové však ta nezdravost nespočívá.

0/−1
14.3.2017 9:50

L81u36k26á27š 36A38d56a27m73e81c 6540779840177

Nejčastější příčinou vysokého krevního tlaku v ČR je nadměrná konzumace soli, respektive přesněji nadměrná konzumace průmyslově vyráběných potravin s vysokým obsahem sodíku a naopak deficit hořčíku a draslíku. Toto přímo vede k vzniku hypertenze a závažným problémům s elasticitou cév.

Mám známého, který to v 70 dotáhl k těžké cukrovce, přišel o nohu , má x násobný bypass ucpávají se mu cévy a přitom solí tak, že by se mu vyplatili vlastní solné doly , nejoblíbenější jídlo, solný roztok, kterému říká polévka a pak brambory se solí vysvětlit se mu to nedá tak to jeho rodin zkusila přes doktora , když byl v nemocnici obrátili se na primáře co s tím, on se usmál a pozval je na prohlídku oddělení před pokojem se mrkl kolik pacientů tam je s a pan primář provedl názornou ukázku prošli oddělení a u 7 z 10 pacientů, kteří měli stejný nebo podobný problém se solí ve stolku zabavili soukromou slánku

+8/0
14.3.2017 9:48

Z87d16e66n24ě56k 16J79o37n76á11š 9781329346660

Sůl tedy funguje prostě jako droga?

0/0
14.3.2017 9:50

P86a45v86e25l 70N36á47r42o35ž94n51ý 1755343566522

Spíše jde o to, že chuťové buňky snadno otupí a dotyční musí zvednout dávku proto, aby dosáhli stejného efektu chutě jako normální nebo oni dříve. Jistá podobnost tu s drogami tedy vlastně je. ;-D

+1/0
14.3.2017 10:02

E94v72a 67J11i49n46d25r25o64v98á 3934313539597

Solím hodně, přesto mám nízký tlak.

0/0
15.3.2017 11:15

M25a48r13e13k 88T40e38t94u39r 9169584686

A co zvěr v zimě - ta líže sůl a ani to nezapíjí.

0/0
9.5.2017 8:46

E55d80a 70S71t80á80r33e83k 6806384202316

Udivuje mne, jak různí experti objevují to, co je již dávno zjevné. Potraviny jsou plné nejrůznějších svinstev, která v nich jsou jen proto, aby výrobci ušetřili. Bohužel základním prohřeškem je to, že jsou potraviny přeslazené a přesolené, jenže to je jasné každému, kdo sleduje složení. Tak nevím kde byli tito experti doteď schováni.

+3/0
14.3.2017 9:41

T83o30m70á29š 31K25u76c14h92a81ř 3197561488711

Jsem bohužel právě ve stavu, že téměř na jakoukoli běžnou potravinu (pečivo, uzeniny, sýry - asi s výjimkou mozarelly ) se podívám, tak mozek i žaludek už se vzpírá ji kvůli slanosti přijmout. 90% potravin v marketu mě tedy odpuzuje, jako by to bylo něco zdechlého, jedovatého, přesoleného, nebo sladké potraviny i pití jsou zase sladké příliš, cítím jak tělu dodávám příliš koncentrované jedy i energii (je to pouze pocit, nijak se tím nezabývám). Jenže brokolice, salát, tvaroh a jogurt a kukuřičný polystyren jsou tak pro slepice, to mě to rozhodně neuspokojuje, ani si nemíním vyrábět vše sám. Takže vlastně nevím co jíst a neodpuzuje mě už snad jen pivo a alkohol. :-/

0/0
14.3.2017 9:25
Foto

I45v25o 23P10e42t61e52r80k89a 4446545917289

V podstatě nemáte jinou možnost než si vařit sám. Ze základních potravin.

+1/0
14.3.2017 9:55

Z22d97e68n78ě85k 37J81o28n67á68š 9191729236390

Začněte si vařit, zkuste německé recepty na Eintopf napříkald. Je to jednoduché, chutné a uvaříte toho hodně, takže to máte na vícekrát. Jinak vás chápu, já už prakticky nakupuju potraviny jenom v zahraničí, což stojí peníze čas a mnohdy to taky není úplně podle mých představ. Jinak z Brokolice se dá udělat výborná polévka. Vývary jsou taky super a maso od řezníka si taky koupíte dobré.

0/0
14.3.2017 10:05

P54a74v72e70l 23N33á18r45o17ž69n79ý 1945583776132

Je to jednoduché, v ČR ale vlastně v celé EU se již dávno nevyrábí kvalitní potraviny, jen chemické svinstvo, které nemá žádnou chuť a tak se chuť musí dodávat uměle a sůl je jedna z základních nositelů chuti jak slané tak zvýrazňující jiné chutě.

Dole jsem dával složení současného rohlíku produkované pekárnami soudruha Babiše je v něm až 32 složek, původní rohlík z roku 1975 měl 5 složek , později 7 ;-D

+6/−2
14.3.2017 9:20

T39o36m73á38š 95S63e15d33l12á33k 3298651532767

Sůl je jedna ze základních ochucovadel a v tom problém nevidím. Spíše vidím problém v používání zvýrazňovačů chuti, protože tam se potom podvádí. Není potom výjimka, např. že si koupíte smažené rybí prsty, které obsahují jen 13% rybího masa, zbytek je náhražka alias Tricatel. ;-D

+2/0
14.3.2017 9:45

P55e14t37r 28F32i97a15l27a 9723406683203

Sůl je stejný problém jako ta dochucovadla!

+1/0
14.3.2017 9:59

T76o89m98á98š 89S78e14d24l37á42k 3448431272747

Sůl je problém jen ve větším množství. Např. v profesionálních kuchařských normách jsou povoleny jen základní koření, sůl, cukr. To znamená, žádné směsi, zvýrazňovače chutí, žádná chemie, uměle sladidla atd.

0/0
14.3.2017 10:12

P48e51t70r 47F93i67a63l67a 9603656523763

No a o tom velkém množství je právě řeč.

0/0
14.3.2017 10:13

T36o79m97á22š 63S42e69d85l85á24k 3348131422507

Škodlivé ve větším množství je prakticky vše. Otrávit se můžete i čistou vodou. Měli by se spíše zabývat tím, co je škodlivé už v malém množství.

0/0
14.3.2017 10:20

Z61d38e49n23ě68k 92J11o56n58á63š 9561359466110

Soli se konzumuje skutečně hodně. Více, než je zdravé. To, že se konzumují další věci, je faktem taky, ale prostě někdy se začít musí a nelze napsat článek o tom, co vše je špatně. Měl by tisíce stran a kdo by to četl?

0/0
14.3.2017 10:25

P55e19t39r 42F55i23a51l33a 9253256783123

Ach jo, v každém výrobku je o něco víc soli, než má být.... a málokdo sní jen jeden rohlík denně nebo jen jeden jogurt apod., takže v celkovém výsledku dostaneme do těla zbytečně velké množství soli.

0/0
14.3.2017 10:33

T72o41m88á33š 26S66e14d53l15á35k 3278471952587

Moře je slané a přesto v něm žije velké množství živočichů, rostlin a to i včetně savců. Moře může obsahovat až 42 gramů soli na litr. Jediná výjimka je mrtvé moře. Tam však té soli je téměř 10krát více, ale i tak tam žijí mikroorganizmy. Jinak myslet si, že když potraviny nebudou obsahovat sůl, že budou zdravé, je naivní. Budou se na potravinách ve větší míře vytvářet botulotoxiny a při požití větší dávky Vám už nikdo nepomůže.

+3/−4
14.3.2017 9:14

P74a78v31e44l 65N37á95r68o39ž75n84ý 1905563286972

Voda je mokrá a přesto tam žije velké množství živočichů, navrhuji nějakého Sedláka strčit na hodinku pod vodu , uvidíme jak se mi tam povede. Vaše logika je fakt odzbrojující.

+8/−2
14.3.2017 9:16

O37n22d34r44a 66P29a68ř67í34z46e88k 7301919945302

Je známo, že sůl "zvyšuje chutnost" potravin. I když se snažím nesolit či solit minimálně, tak se tomu nevyhneme.

+1/0
14.3.2017 9:12

Z90d90e46n95ě47k 72J12o80n58á50š 9151149116220

Stačí solit méně... je to o zvyku

+2/0
14.3.2017 9:13

O48n34d20r85a 55P77a22ř92í12z39e39k 7151219955972

Nesolím téměř vůbec, ale sůl je téměř všude. A bez soli to také nejde.

+1/−1
14.3.2017 9:16

O76n16d13r73a 19P83a92ř54í59z79e34k 7351419745922

Jinak se vyhýbám cukru, palmovému tuku, používám řepkový olej, snažím se jíst žitné pečivo, ovoce, zeleninu...tlusté maso nejím., tavené sýry také... proč se máme bát jíst?

0/0
14.3.2017 9:24

P60e25t67r 54H85e21l78l44e46r 5273176964874

Je zajímavý, jak se nám tu rozšířil mýtus o palmovém oleji (o ztužených tucích nemluvím). To, že výroba silně ničí životní prostředí, je pravda, ale jinak patří k těm nejzdravějším.

0/0
14.3.2017 11:35

T16o66m41á61š 16S82e81d44l11á39k 3918371542797

Moře je slané a přesto v něm žije velké množství živočichů, rostlin a to i včetně savců. Moře může obsahovat až 42 gramů soli na litr. Jediná výjimka je mrtvé moře. Tam však té soli je téměř 10krát více, ale i tak tam žijí mikroorganizmy. Jinak myslet si, že když potraviny nebudou obsahovat sůl, je naivní. Budou se na potravinách ve větší míře vytvářet botulotoxiny a při požití větší dávky Vám už nikdo nepomůže.;-)

0/−1
14.3.2017 9:11

Z59d15e30n51ě80k 28J19o77n23á47š 9651209856970

Lidi nejsou mořské ryby. Nikdo neříká přestat solit, ale přestat tolik solit.

+3/0
14.3.2017 9:13

T70o66m56á11š 85S15e47d92l48á72k 3298581922587

Jenže, když si dnes něco koupíte, tak už to není ani chutné, zvláště masné výrobky a přesto se stále řeší snižování soli v potravinách.

0/0
14.3.2017 9:23

Z59d84e74n27ě40k 41J28o39n26á74š 9361789786380

proto už v čechách potraviny prakticky nekupuju

0/0
14.3.2017 9:49

D52e92n95i94s 95H83u72m44l 4822905505496

Král Já I. to měl v hlavně srovnané, dokud mu jí nevymyla lobbistka solného průmyslu Maruška.

+1/0
14.3.2017 9:09

O41n66d65r57a 32P31a34ř60í28z38e72k 7481789535782

Kdo si hraje, nezlobí.

0/0
14.3.2017 9:13

M41a50r80t73i17n 35R19u49z54i75c33k61a 1192848246127

Ano, naposto souhlasim, a chtelo by to odkaz na clanek o zvysenem vyskytu ledvinoveho selhani...

Sul je vsude, i ve sladkostech,...

Totez je ivelke mnozstvi sladidel, cukru, dochucovadel,...

Pokud chceme mit zdravejsi spolecnost, tak je nutne toto zmenit, bohuzel, lide i kuchari jsou na to tak zvykli, ze soli hodne i doma a kuchari v restauracich,...

Prakticky nemuzeme vychtnat chut jidla, ale jen prichut pres veskera dochucovadla vc. soli nebo ani necitime sladkou chut ovoce ani zeleniny...

+6/0
14.3.2017 8:20

M83i75k90u10l61á72š 67L51é15v54y 5282205244301

Zase jen bu-bu-bu. Můj otec solil jak divý, i na mne to bylo moc a já si tedy rád přisolím. A přesto se dožil 96 let a neumřel na selhání ledvin, nýbrž na starobu.

Všiml jsem si takový módní trend, čím "zdravější" jídla, tím méně jsou chutná. Člověk se z nich téměř nenají. Tato doba dělá ze zdraví takovou modlu, řekl bych - i když samozřejmě je zdraví důležité.

+1/−7
14.3.2017 8:39

Z57d25e52n14ě41k 93J11o26n43á23š 9321269216800

to je spíše tím, že máte od soli a dochucovadel zcela zničené nebo otupené chuťové buňky. Když chvíli vydržíte, chuť se zpravidla vrátí a budou vám chutnat i obyčejné věci bez soli a dochucovadel.

+3/0
14.3.2017 9:11

S98t69a25n74i13s35l87a71v 87S53r26b67a 4815394688614

ráno dávali v české rozhlasu reportáž o tom, jak firmy-výrobce naopak strádají, trpí a tratí peníze na tom, jak je chudáky stát nutí snižovat obsah solí, tujků a cukrů. tak vlastně ani nevím, co kdo chce. stát nejdříve nařídí aspoň ve školách méně těchto látek, pak veřejnoprávní rozhlas naopak kritizuje stát za to, že škodí výrobcům, a pak zase médeia jako toto vrací všechno zpátky. takový kocourkov.

+4/0
14.3.2017 8:00







Najdete na iDNES.cz