Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Potraviny jsou přesolené, ukázal test. Uzeniny i snídaňové cereálie

Snažíte se vyhýbat slánce, jak jen můžete? I tak možná denně sníte až třikrát víc soli, než doktoři doporučují. Většinu si přinesete domů v potravinách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M77a64r11e27k 41T68e62t43u75r 9349754426

Uzené je slané, protože se potírá uzenářskou solí. Udírnu to nevidělo ani na obrázku.:-P

0/0
9.5.2017 8:42

D83a20v56i47d 16P64e78t22r 7280476560585

Škoda, že se zrušily normy z let před 1989, tehdy byly baše potraviny mnohem kvalitnější i než tehdejší v Německu, jen je Ti naši neuměli zabalit, aby to pěkně vypadalo.

+2/0
15.3.2017 5:11

M85a53r82t93i53n 65R55u31z54i49c86k31a 1602198916107

Nemuzu souhlasit, nemecke potraviny, alespon ty co se k nam dostali, byly mnohem kvalitnejsi a zaroven mnohem bezpecnejsi, zvlaste hygienicky...

To co je faktem, ze u nas jsme neumeli vyrabet a ani jsme nedovazeli ruzna dochucovadla a nepouzivali se, take je pravda, ze jsme o 25 let dal a tak i na zapade sla kvalita dolu a to nemluvim o odpadu co se dela pro vychodni trhy...

Co se tyce soli, tak ta s tim moc nesouvisi, ale je pravdou, ze se dnes soli neskutecne, lide jsou dokonce na to i zvykly...

0/0
29.4.2017 23:12

J18a37k28u71b 80H93l53a37v85a80t54a 7818643298966

Nejlepší je dělat si vše sám ze základních potravin. Dneska nelze ničemu věřit, hlavně kvalitě potravin!!

+5/0
14.3.2017 11:56

P59e26t53r 67J55a25r79o49š 2324681295217

A vsechno si pestovat sam. Dum si stavet sam, auto si postavit sam, slepak si vyoperovat sam, ...

Dneska se totiz neda verit ani tem zakladnim potravinam

https://www.novinky.cz/domaci/308131-jedovaty-herbicid-v-sobe-melo-sest-z-deseti-testovanych-cechu.html

+4/0
14.3.2017 12:09

D38a70v68i26d 54P54e86t21r19ž20e37l86a 2156584383650

Jednoduchá matematika. U dětí tvoří voda 80% tělesné hmotnosti u starého člověka 40%. A můžete hádat, čím je voda nahrazena...

0/0
14.3.2017 10:57

Z66d84e11n48ě88k 29J89o71n43á64š 9331549926570

pivem?

+5/0
14.3.2017 11:02

L78i48b22o73r 41M98o25u22č38k36a 1208427845492

soli? ;-D

0/0
14.3.2017 11:37

D16a26v80i50d 65P50e82t64r82ž28e72l48a 2516774533200

Jojo, sloučeninami na bázi solí v buňkách...

0/−1
14.3.2017 11:44

J88a62n 66N26o62v57á47k 7925844968667

jak starý je ten člověk? Pár měsíců po smrti na suchém místě by mohl těch 40% dosáhnout.

+2/0
14.3.2017 17:00

Z51d71e71n21e78k 85P15i32r37ů48ž52e14k 9374169957837

;-D ..další Iniciativa....Za chvíli se budu bát vystrčit nos z baráku ;-D

0/0
14.3.2017 10:35

A38d55a68m 59H72u43r84t25a 2301792277320

To má být nějaká novinka? Kupovanou uzeninu dám do pusy párkrát do roka. Pořád nechápu ty řady u pultu s uzeninami. Možná proto máme taky prvenství v rakovině tlustého střeva. A co se týče těch snídaňových mixů, které se dle obalu snaží tvářit děsně zdravě...Nic než cukr, sůl, aromata, ochucovadla...Není nad obyčejné vločky. Přitom jsou nejlevnější.

+4/0
14.3.2017 10:10

P52e68t43r 57F79i53a25l23a 9213556603693

Chtěl jsem dát plus, než jsem dočetl k vločkám. Nic proti nim, ale že by nad ně nebylo?

Problém je v tom, že průmyslově vyrábené výrobky jsou přesolené ... a také přeslazené.

+3/0
14.3.2017 10:15

P64e72t30r 82J50a19r62o88š 2554611635637

Muj deda nekouril, alkohol pil prilezitostne. Sportovec telem i dusi. V lete kolo, v zime lyze. Zeleninu veskerou z vlastni zahrady vic jak 3x za den. O uzeninach tvrdil ze maji skodlivost peti cigaret a do pusy vzal vzacne. Zemrel na rakovinu tlusteho streva, po rakovine zaludku.

Muzete se snazit zit jak poustevnik Skolastyk, a stejne vam to bude prd platny.

Nejdulezitejsi je prozit zivot spokojene.

+3/0
14.3.2017 12:14

T38o37m17á77š 38L86i94s57k16a 6860109834784

Podle VŠCHT a testu uzenin, které prováděli tuším, u salámu vysočina nesplnil deklarovaný a mizernou vyhláškou daný obsah masa výrobek Kosteleckých uzenin jistého slovenského agenta Bureše a kupodivu tento salám byl zároveň nejslanější.

Jinak řečeno, když vyrábíte a na trh dodáváte svinstvo tak ho musíte osolit, aby se to vůbec podařilo prodat a o tom to je. Dokud tu budou padělatelé potravin jako soudruh Babiš a dokud budou mít podporu , lidí jejich svinstva budou kupovat budou je tito solit, oni bohatnout a vy co ta svinstva konzumujete chudnout a zhoršovat si zdraví.

Ale já vím fšici kradnů a ANO bude lépe. Zkrátka kde není z hůry dáno nelze čekat přemýšlení. Přesoleným koblihám zdar.

+11/0
14.3.2017 9:57
Foto

I19v55o 56P61e79t69e26r98k18a 4886185707639

Viz http://blog.aktualne.cz/blogy/margit-slimakova.php?itemid=28786 devátý bod. :-P

Tím neříkám, že tyto vysoce průmyslově zpracované potraviny jsou dobré pro zdraví, v soli jako takové však ta nezdravost nespočívá.

0/−1
14.3.2017 9:50

L42u79k70á64š 43A95d17a78m92e51c 6250189450827

Nejčastější příčinou vysokého krevního tlaku v ČR je nadměrná konzumace soli, respektive přesněji nadměrná konzumace průmyslově vyráběných potravin s vysokým obsahem sodíku a naopak deficit hořčíku a draslíku. Toto přímo vede k vzniku hypertenze a závažným problémům s elasticitou cév.

Mám známého, který to v 70 dotáhl k těžké cukrovce, přišel o nohu , má x násobný bypass ucpávají se mu cévy a přitom solí tak, že by se mu vyplatili vlastní solné doly , nejoblíbenější jídlo, solný roztok, kterému říká polévka a pak brambory se solí vysvětlit se mu to nedá tak to jeho rodin zkusila přes doktora , když byl v nemocnici obrátili se na primáře co s tím, on se usmál a pozval je na prohlídku oddělení před pokojem se mrkl kolik pacientů tam je s a pan primář provedl názornou ukázku prošli oddělení a u 7 z 10 pacientů, kteří měli stejný nebo podobný problém se solí ve stolku zabavili soukromou slánku

+8/0
14.3.2017 9:48

Z68d64e21n58ě85k 30J97o70n98á16š 9421939806920

Sůl tedy funguje prostě jako droga?

0/0
14.3.2017 9:50

P47a39v29e27l 68N66á32r62o77ž45n31ý 1655863716392

Spíše jde o to, že chuťové buňky snadno otupí a dotyční musí zvednout dávku proto, aby dosáhli stejného efektu chutě jako normální nebo oni dříve. Jistá podobnost tu s drogami tedy vlastně je. ;-D

+1/0
14.3.2017 10:02

E62v14a 45J71i34n43d39r52o77v59á 3834423449187

Solím hodně, přesto mám nízký tlak.

0/0
15.3.2017 11:15

M70a57r10e12k 35T85e55t22u95r 9899754256

A co zvěr v zimě - ta líže sůl a ani to nezapíjí.

0/0
9.5.2017 8:46

E45d12a 43S22t64á63r20e98k 6686524372576

Udivuje mne, jak různí experti objevují to, co je již dávno zjevné. Potraviny jsou plné nejrůznějších svinstev, která v nich jsou jen proto, aby výrobci ušetřili. Bohužel základním prohřeškem je to, že jsou potraviny přeslazené a přesolené, jenže to je jasné každému, kdo sleduje složení. Tak nevím kde byli tito experti doteď schováni.

+3/0
14.3.2017 9:41

T19o68m13á98š 75K49u19c82h88a27ř 3687731728651

Jsem bohužel právě ve stavu, že téměř na jakoukoli běžnou potravinu (pečivo, uzeniny, sýry - asi s výjimkou mozarelly ) se podívám, tak mozek i žaludek už se vzpírá ji kvůli slanosti přijmout. 90% potravin v marketu mě tedy odpuzuje, jako by to bylo něco zdechlého, jedovatého, přesoleného, nebo sladké potraviny i pití jsou zase sladké příliš, cítím jak tělu dodávám příliš koncentrované jedy i energii (je to pouze pocit, nijak se tím nezabývám). Jenže brokolice, salát, tvaroh a jogurt a kukuřičný polystyren jsou tak pro slepice, to mě to rozhodně neuspokojuje, ani si nemíním vyrábět vše sám. Takže vlastně nevím co jíst a neodpuzuje mě už snad jen pivo a alkohol. :-/

0/0
14.3.2017 9:25
Foto

I84v45o 53P17e91t49e80r58k28a 4926505437469

V podstatě nemáte jinou možnost než si vařit sám. Ze základních potravin.

+1/0
14.3.2017 9:55

Z29d78e33n19ě11k 15J72o54n26á26š 9511229296490

Začněte si vařit, zkuste německé recepty na Eintopf napříkald. Je to jednoduché, chutné a uvaříte toho hodně, takže to máte na vícekrát. Jinak vás chápu, já už prakticky nakupuju potraviny jenom v zahraničí, což stojí peníze čas a mnohdy to taky není úplně podle mých představ. Jinak z Brokolice se dá udělat výborná polévka. Vývary jsou taky super a maso od řezníka si taky koupíte dobré.

0/0
14.3.2017 10:05

P65a41v56e83l 74N48á90r97o35ž63n24ý 1455443176372

Je to jednoduché, v ČR ale vlastně v celé EU se již dávno nevyrábí kvalitní potraviny, jen chemické svinstvo, které nemá žádnou chuť a tak se chuť musí dodávat uměle a sůl je jedna z základních nositelů chuti jak slané tak zvýrazňující jiné chutě.

Dole jsem dával složení současného rohlíku produkované pekárnami soudruha Babiše je v něm až 32 složek, původní rohlík z roku 1975 měl 5 složek , později 7 ;-D

+6/−2
14.3.2017 9:20

T19o84m15á35š 16S72e63d20l93á58k 3718671912397

Sůl je jedna ze základních ochucovadel a v tom problém nevidím. Spíše vidím problém v používání zvýrazňovačů chuti, protože tam se potom podvádí. Není potom výjimka, např. že si koupíte smažené rybí prsty, které obsahují jen 13% rybího masa, zbytek je náhražka alias Tricatel. ;-D

+2/0
14.3.2017 9:45

P28e36t64r 79F29i40a91l85a 9463666683973

Sůl je stejný problém jako ta dochucovadla!

+1/0
14.3.2017 9:59

T37o79m97á55š 86S68e38d46l88á17k 3668171932437

Sůl je problém jen ve větším množství. Např. v profesionálních kuchařských normách jsou povoleny jen základní koření, sůl, cukr. To znamená, žádné směsi, zvýrazňovače chutí, žádná chemie, uměle sladidla atd.

0/0
14.3.2017 10:12

P92e77t45r 89F25i75a32l16a 9943446873793

No a o tom velkém množství je právě řeč.

0/0
14.3.2017 10:13

T64o87m95á27š 97S67e68d46l73á35k 3408941132847

Škodlivé ve větším množství je prakticky vše. Otrávit se můžete i čistou vodou. Měli by se spíše zabývat tím, co je škodlivé už v malém množství.

0/0
14.3.2017 10:20

Z98d62e91n38ě29k 97J71o35n96á98š 9171119756520

Soli se konzumuje skutečně hodně. Více, než je zdravé. To, že se konzumují další věci, je faktem taky, ale prostě někdy se začít musí a nelze napsat článek o tom, co vše je špatně. Měl by tisíce stran a kdo by to četl?

0/0
14.3.2017 10:25

P31e14t72r 12F20i98a87l73a 9583926883673

Ach jo, v každém výrobku je o něco víc soli, než má být.... a málokdo sní jen jeden rohlík denně nebo jen jeden jogurt apod., takže v celkovém výsledku dostaneme do těla zbytečně velké množství soli.

0/0
14.3.2017 10:33

T49o34m95á28š 52S15e93d21l89á33k 3528131152677

Moře je slané a přesto v něm žije velké množství živočichů, rostlin a to i včetně savců. Moře může obsahovat až 42 gramů soli na litr. Jediná výjimka je mrtvé moře. Tam však té soli je téměř 10krát více, ale i tak tam žijí mikroorganizmy. Jinak myslet si, že když potraviny nebudou obsahovat sůl, že budou zdravé, je naivní. Budou se na potravinách ve větší míře vytvářet botulotoxiny a při požití větší dávky Vám už nikdo nepomůže.

+3/−4
14.3.2017 9:14

P81a91v62e98l 28N89á66r91o93ž52n30ý 1665913916852

Voda je mokrá a přesto tam žije velké množství živočichů, navrhuji nějakého Sedláka strčit na hodinku pod vodu , uvidíme jak se mi tam povede. Vaše logika je fakt odzbrojující.

+8/−2
14.3.2017 9:16

O20n88d43r45a 39P39a32ř10í10z79e64k 7941809405402

Je známo, že sůl "zvyšuje chutnost" potravin. I když se snažím nesolit či solit minimálně, tak se tomu nevyhneme.

+1/0
14.3.2017 9:12

Z80d30e98n14ě40k 15J80o95n93á70š 9771819426120

Stačí solit méně... je to o zvyku

+2/0
14.3.2017 9:13

O75n32d48r12a 29P14a23ř63í68z69e37k 7521699615982

Nesolím téměř vůbec, ale sůl je téměř všude. A bez soli to také nejde.

+1/−1
14.3.2017 9:16

O47n35d70r20a 62P21a49ř45í91z87e54k 7141189475512

Jinak se vyhýbám cukru, palmovému tuku, používám řepkový olej, snažím se jíst žitné pečivo, ovoce, zeleninu...tlusté maso nejím., tavené sýry také... proč se máme bát jíst?

0/0
14.3.2017 9:24

P68e60t49r 67H96e13l42l56e78r 5213366664664

Je zajímavý, jak se nám tu rozšířil mýtus o palmovém oleji (o ztužených tucích nemluvím). To, že výroba silně ničí životní prostředí, je pravda, ale jinak patří k těm nejzdravějším.

0/0
14.3.2017 11:35

T40o43m13á61š 21S43e94d32l51á20k 3318491642827

Moře je slané a přesto v něm žije velké množství živočichů, rostlin a to i včetně savců. Moře může obsahovat až 42 gramů soli na litr. Jediná výjimka je mrtvé moře. Tam však té soli je téměř 10krát více, ale i tak tam žijí mikroorganizmy. Jinak myslet si, že když potraviny nebudou obsahovat sůl, je naivní. Budou se na potravinách ve větší míře vytvářet botulotoxiny a při požití větší dávky Vám už nikdo nepomůže.;-)

0/−1
14.3.2017 9:11

Z12d19e40n58ě18k 54J31o28n68á90š 9291939116440

Lidi nejsou mořské ryby. Nikdo neříká přestat solit, ale přestat tolik solit.

+3/0
14.3.2017 9:13

T92o24m41á50š 84S81e78d61l53á51k 3518951142557

Jenže, když si dnes něco koupíte, tak už to není ani chutné, zvláště masné výrobky a přesto se stále řeší snižování soli v potravinách.

0/0
14.3.2017 9:23

Z45d18e38n45ě57k 48J59o53n68á79š 9761579216180

proto už v čechách potraviny prakticky nekupuju

0/0
14.3.2017 9:49

D25e44n69i90s 48H92u87m58l 4952885975796

Král Já I. to měl v hlavně srovnané, dokud mu jí nevymyla lobbistka solného průmyslu Maruška.

+1/0
14.3.2017 9:09

O10n33d56r86a 17P65a58ř27í71z32e82k 7891589535952

Kdo si hraje, nezlobí.

0/0
14.3.2017 9:13

M43a69r71t70i17n 33R67u53z37i17c80k14a 1642628566597

Ano, naposto souhlasim, a chtelo by to odkaz na clanek o zvysenem vyskytu ledvinoveho selhani...

Sul je vsude, i ve sladkostech,...

Totez je ivelke mnozstvi sladidel, cukru, dochucovadel,...

Pokud chceme mit zdravejsi spolecnost, tak je nutne toto zmenit, bohuzel, lide i kuchari jsou na to tak zvykli, ze soli hodne i doma a kuchari v restauracich,...

Prakticky nemuzeme vychtnat chut jidla, ale jen prichut pres veskera dochucovadla vc. soli nebo ani necitime sladkou chut ovoce ani zeleniny...

+6/0
14.3.2017 8:20

M42i56k58u67l58á30š 22L91é69v91y 5622905524211

Zase jen bu-bu-bu. Můj otec solil jak divý, i na mne to bylo moc a já si tedy rád přisolím. A přesto se dožil 96 let a neumřel na selhání ledvin, nýbrž na starobu.

Všiml jsem si takový módní trend, čím "zdravější" jídla, tím méně jsou chutná. Člověk se z nich téměř nenají. Tato doba dělá ze zdraví takovou modlu, řekl bych - i když samozřejmě je zdraví důležité.

+1/−7
14.3.2017 8:39

Z86d11e89n49ě91k 25J35o26n37á71š 9751659136590

to je spíše tím, že máte od soli a dochucovadel zcela zničené nebo otupené chuťové buňky. Když chvíli vydržíte, chuť se zpravidla vrátí a budou vám chutnat i obyčejné věci bez soli a dochucovadel.

+3/0
14.3.2017 9:11

S10t83a53n61i19s75l32a57v 12S94r37b83a 4495594778474

ráno dávali v české rozhlasu reportáž o tom, jak firmy-výrobce naopak strádají, trpí a tratí peníze na tom, jak je chudáky stát nutí snižovat obsah solí, tujků a cukrů. tak vlastně ani nevím, co kdo chce. stát nejdříve nařídí aspoň ve školách méně těchto látek, pak veřejnoprávní rozhlas naopak kritizuje stát za to, že škodí výrobcům, a pak zase médeia jako toto vrací všechno zpátky. takový kocourkov.

+4/0
14.3.2017 8:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.