Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Potraviny jsou přesolené, ukázal test. Uzeniny i snídaňové cereálie

Snažíte se vyhýbat slánce, jak jen můžete? I tak možná denně sníte až třikrát víc soli, než doktoři doporučují. Většinu si přinesete domů v potravinách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M31a87r27e91k 56T47e10t39u48r 9479954836

Uzené je slané, protože se potírá uzenářskou solí. Udírnu to nevidělo ani na obrázku.:-P

0/0
9.5.2017 8:42

D32a34v10i54d 49P41e56t57r 7510396630455

Škoda, že se zrušily normy z let před 1989, tehdy byly baše potraviny mnohem kvalitnější i než tehdejší v Německu, jen je Ti naši neuměli zabalit, aby to pěkně vypadalo.

+2/0
15.3.2017 5:11

M86a87r31t85i13n 47R28u21z80i48c83k30a 1342428986757

Nemuzu souhlasit, nemecke potraviny, alespon ty co se k nam dostali, byly mnohem kvalitnejsi a zaroven mnohem bezpecnejsi, zvlaste hygienicky...

To co je faktem, ze u nas jsme neumeli vyrabet a ani jsme nedovazeli ruzna dochucovadla a nepouzivali se, take je pravda, ze jsme o 25 let dal a tak i na zapade sla kvalita dolu a to nemluvim o odpadu co se dela pro vychodni trhy...

Co se tyce soli, tak ta s tim moc nesouvisi, ale je pravdou, ze se dnes soli neskutecne, lide jsou dokonce na to i zvykly...

0/0
29.4.2017 23:12

J66a60k25u11b 64H38l70a60v60a22t13a 7648143518646

Nejlepší je dělat si vše sám ze základních potravin. Dneska nelze ničemu věřit, hlavně kvalitě potravin!!

+5/0
14.3.2017 11:56

P66e51t40r 14J35a61r96o91š 2304351255457

A vsechno si pestovat sam. Dum si stavet sam, auto si postavit sam, slepak si vyoperovat sam, ...

Dneska se totiz neda verit ani tem zakladnim potravinam

https://www.novinky.cz/domaci/308131-jedovaty-herbicid-v-sobe-melo-sest-z-deseti-testovanych-cechu.html

+4/0
14.3.2017 12:09

D48a14v74i22d 49P65e89t96r35ž37e98l16a 2256374693720

Jednoduchá matematika. U dětí tvoří voda 80% tělesné hmotnosti u starého člověka 40%. A můžete hádat, čím je voda nahrazena...

0/0
14.3.2017 10:57

Z98d81e23n69ě25k 80J42o89n30á16š 9471779746390

pivem?

+5/0
14.3.2017 11:02

L89i85b28o89r 66M84o48u71č47k74a 1178257365662

soli? ;-D

0/0
14.3.2017 11:37

D44a24v75i64d 87P97e19t16r64ž98e64l16a 2236544153110

Jojo, sloučeninami na bázi solí v buňkách...

0/−1
14.3.2017 11:44

J87a25n 66N45o51v79á26k 7585514318107

jak starý je ten člověk? Pár měsíců po smrti na suchém místě by mohl těch 40% dosáhnout.

+2/0
14.3.2017 17:00

Z60d17e16n54e87k 23P96i75r53ů51ž58e78k 9644339347867

;-D ..další Iniciativa....Za chvíli se budu bát vystrčit nos z baráku ;-D

0/0
14.3.2017 10:35

A63d83a52m 40H42u70r59t58a 2501792847850

To má být nějaká novinka? Kupovanou uzeninu dám do pusy párkrát do roka. Pořád nechápu ty řady u pultu s uzeninami. Možná proto máme taky prvenství v rakovině tlustého střeva. A co se týče těch snídaňových mixů, které se dle obalu snaží tvářit děsně zdravě...Nic než cukr, sůl, aromata, ochucovadla...Není nad obyčejné vločky. Přitom jsou nejlevnější.

+4/0
14.3.2017 10:10

P28e64t34r 43F87i46a12l10a 9203206503183

Chtěl jsem dát plus, než jsem dočetl k vločkám. Nic proti nim, ale že by nad ně nebylo?

Problém je v tom, že průmyslově vyrábené výrobky jsou přesolené ... a také přeslazené.

+3/0
14.3.2017 10:15

P47e10t63r 52J18a60r42o20š 2634261425157

Muj deda nekouril, alkohol pil prilezitostne. Sportovec telem i dusi. V lete kolo, v zime lyze. Zeleninu veskerou z vlastni zahrady vic jak 3x za den. O uzeninach tvrdil ze maji skodlivost peti cigaret a do pusy vzal vzacne. Zemrel na rakovinu tlusteho streva, po rakovine zaludku.

Muzete se snazit zit jak poustevnik Skolastyk, a stejne vam to bude prd platny.

Nejdulezitejsi je prozit zivot spokojene.

+3/0
14.3.2017 12:14

T21o87m39á11š 57L64i74s13k36a 6770209294184

Podle VŠCHT a testu uzenin, které prováděli tuším, u salámu vysočina nesplnil deklarovaný a mizernou vyhláškou daný obsah masa výrobek Kosteleckých uzenin jistého slovenského agenta Bureše a kupodivu tento salám byl zároveň nejslanější.

Jinak řečeno, když vyrábíte a na trh dodáváte svinstvo tak ho musíte osolit, aby se to vůbec podařilo prodat a o tom to je. Dokud tu budou padělatelé potravin jako soudruh Babiš a dokud budou mít podporu , lidí jejich svinstva budou kupovat budou je tito solit, oni bohatnout a vy co ta svinstva konzumujete chudnout a zhoršovat si zdraví.

Ale já vím fšici kradnů a ANO bude lépe. Zkrátka kde není z hůry dáno nelze čekat přemýšlení. Přesoleným koblihám zdar.

+11/0
14.3.2017 9:57
Foto

I70v42o 61P33e24t76e23r74k15a 4396785277509

Viz http://blog.aktualne.cz/blogy/margit-slimakova.php?itemid=28786 devátý bod. :-P

Tím neříkám, že tyto vysoce průmyslově zpracované potraviny jsou dobré pro zdraví, v soli jako takové však ta nezdravost nespočívá.

0/−1
14.3.2017 9:50

L97u18k68á30š 69A85d59a22m54e57c 6440549440447

Nejčastější příčinou vysokého krevního tlaku v ČR je nadměrná konzumace soli, respektive přesněji nadměrná konzumace průmyslově vyráběných potravin s vysokým obsahem sodíku a naopak deficit hořčíku a draslíku. Toto přímo vede k vzniku hypertenze a závažným problémům s elasticitou cév.

Mám známého, který to v 70 dotáhl k těžké cukrovce, přišel o nohu , má x násobný bypass ucpávají se mu cévy a přitom solí tak, že by se mu vyplatili vlastní solné doly , nejoblíbenější jídlo, solný roztok, kterému říká polévka a pak brambory se solí vysvětlit se mu to nedá tak to jeho rodin zkusila přes doktora , když byl v nemocnici obrátili se na primáře co s tím, on se usmál a pozval je na prohlídku oddělení před pokojem se mrkl kolik pacientů tam je s a pan primář provedl názornou ukázku prošli oddělení a u 7 z 10 pacientů, kteří měli stejný nebo podobný problém se solí ve stolku zabavili soukromou slánku

+8/0
14.3.2017 9:48

Z17d23e40n36ě80k 54J80o75n97á18š 9951869126660

Sůl tedy funguje prostě jako droga?

0/0
14.3.2017 9:50

P10a81v19e21l 59N58á56r16o81ž66n91ý 1605163626232

Spíše jde o to, že chuťové buňky snadno otupí a dotyční musí zvednout dávku proto, aby dosáhli stejného efektu chutě jako normální nebo oni dříve. Jistá podobnost tu s drogami tedy vlastně je. ;-D

+1/0
14.3.2017 10:02

E94v87a 38J34i56n47d75r73o91v67á 3784903299267

Solím hodně, přesto mám nízký tlak.

0/0
15.3.2017 11:15

M27a13r32e31k 32T84e74t84u58r 9569434486

A co zvěr v zimě - ta líže sůl a ani to nezapíjí.

0/0
9.5.2017 8:46

E98d72a 11S75t27á76r22e21k 6106504442526

Udivuje mne, jak různí experti objevují to, co je již dávno zjevné. Potraviny jsou plné nejrůznějších svinstev, která v nich jsou jen proto, aby výrobci ušetřili. Bohužel základním prohřeškem je to, že jsou potraviny přeslazené a přesolené, jenže to je jasné každému, kdo sleduje složení. Tak nevím kde byli tito experti doteď schováni.

+3/0
14.3.2017 9:41

T95o11m84á41š 77K95u19c79h55a25ř 3637941368181

Jsem bohužel právě ve stavu, že téměř na jakoukoli běžnou potravinu (pečivo, uzeniny, sýry - asi s výjimkou mozarelly ) se podívám, tak mozek i žaludek už se vzpírá ji kvůli slanosti přijmout. 90% potravin v marketu mě tedy odpuzuje, jako by to bylo něco zdechlého, jedovatého, přesoleného, nebo sladké potraviny i pití jsou zase sladké příliš, cítím jak tělu dodávám příliš koncentrované jedy i energii (je to pouze pocit, nijak se tím nezabývám). Jenže brokolice, salát, tvaroh a jogurt a kukuřičný polystyren jsou tak pro slepice, to mě to rozhodně neuspokojuje, ani si nemíním vyrábět vše sám. Takže vlastně nevím co jíst a neodpuzuje mě už snad jen pivo a alkohol. :-/

0/0
14.3.2017 9:25
Foto

I60v69o 98P46e41t94e85r56k74a 4736965737899

V podstatě nemáte jinou možnost než si vařit sám. Ze základních potravin.

+1/0
14.3.2017 9:55

Z65d78e28n75ě82k 59J36o29n46á52š 9951879486760

Začněte si vařit, zkuste německé recepty na Eintopf napříkald. Je to jednoduché, chutné a uvaříte toho hodně, takže to máte na vícekrát. Jinak vás chápu, já už prakticky nakupuju potraviny jenom v zahraničí, což stojí peníze čas a mnohdy to taky není úplně podle mých představ. Jinak z Brokolice se dá udělat výborná polévka. Vývary jsou taky super a maso od řezníka si taky koupíte dobré.

0/0
14.3.2017 10:05

P86a32v44e76l 74N67á66r16o22ž73n68ý 1545573946302

Je to jednoduché, v ČR ale vlastně v celé EU se již dávno nevyrábí kvalitní potraviny, jen chemické svinstvo, které nemá žádnou chuť a tak se chuť musí dodávat uměle a sůl je jedna z základních nositelů chuti jak slané tak zvýrazňující jiné chutě.

Dole jsem dával složení současného rohlíku produkované pekárnami soudruha Babiše je v něm až 32 složek, původní rohlík z roku 1975 měl 5 složek , později 7 ;-D

+6/−2
14.3.2017 9:20

T37o86m66á86š 39S39e60d78l41á14k 3688161702177

Sůl je jedna ze základních ochucovadel a v tom problém nevidím. Spíše vidím problém v používání zvýrazňovačů chuti, protože tam se potom podvádí. Není potom výjimka, např. že si koupíte smažené rybí prsty, které obsahují jen 13% rybího masa, zbytek je náhražka alias Tricatel. ;-D

+2/0
14.3.2017 9:45

P72e21t97r 63F17i62a22l96a 9983396173833

Sůl je stejný problém jako ta dochucovadla!

+1/0
14.3.2017 9:59

T53o15m59á30š 35S63e15d91l59á84k 3198571192257

Sůl je problém jen ve větším množství. Např. v profesionálních kuchařských normách jsou povoleny jen základní koření, sůl, cukr. To znamená, žádné směsi, zvýrazňovače chutí, žádná chemie, uměle sladidla atd.

0/0
14.3.2017 10:12

P17e89t40r 18F67i96a59l42a 9113756143473

No a o tom velkém množství je právě řeč.

0/0
14.3.2017 10:13

T93o82m33á37š 57S59e13d85l34á10k 3588161492627

Škodlivé ve větším množství je prakticky vše. Otrávit se můžete i čistou vodou. Měli by se spíše zabývat tím, co je škodlivé už v malém množství.

0/0
14.3.2017 10:20

Z24d20e31n63ě62k 87J48o98n71á80š 9881419416570

Soli se konzumuje skutečně hodně. Více, než je zdravé. To, že se konzumují další věci, je faktem taky, ale prostě někdy se začít musí a nelze napsat článek o tom, co vše je špatně. Měl by tisíce stran a kdo by to četl?

0/0
14.3.2017 10:25

P50e52t39r 54F82i40a80l81a 9643116353153

Ach jo, v každém výrobku je o něco víc soli, než má být.... a málokdo sní jen jeden rohlík denně nebo jen jeden jogurt apod., takže v celkovém výsledku dostaneme do těla zbytečně velké množství soli.

0/0
14.3.2017 10:33

T71o84m24á58š 83S90e54d53l85á37k 3778471862657

Moře je slané a přesto v něm žije velké množství živočichů, rostlin a to i včetně savců. Moře může obsahovat až 42 gramů soli na litr. Jediná výjimka je mrtvé moře. Tam však té soli je téměř 10krát více, ale i tak tam žijí mikroorganizmy. Jinak myslet si, že když potraviny nebudou obsahovat sůl, že budou zdravé, je naivní. Budou se na potravinách ve větší míře vytvářet botulotoxiny a při požití větší dávky Vám už nikdo nepomůže.

+3/−4
14.3.2017 9:14

P47a31v12e44l 95N25á12r61o43ž93n54ý 1745753686792

Voda je mokrá a přesto tam žije velké množství živočichů, navrhuji nějakého Sedláka strčit na hodinku pod vodu , uvidíme jak se mi tam povede. Vaše logika je fakt odzbrojující.

+8/−2
14.3.2017 9:16

O58n19d94r57a 90P13a33ř50í87z89e43k 7871559295712

Je známo, že sůl "zvyšuje chutnost" potravin. I když se snažím nesolit či solit minimálně, tak se tomu nevyhneme.

+1/0
14.3.2017 9:12

Z14d51e88n44ě18k 77J47o67n84á33š 9531389896680

Stačí solit méně... je to o zvyku

+2/0
14.3.2017 9:13

O82n17d31r73a 93P76a41ř30í56z82e42k 7961439225102

Nesolím téměř vůbec, ale sůl je téměř všude. A bez soli to také nejde.

+1/−1
14.3.2017 9:16

O17n69d81r88a 38P52a65ř40í66z89e42k 7891339715142

Jinak se vyhýbám cukru, palmovému tuku, používám řepkový olej, snažím se jíst žitné pečivo, ovoce, zeleninu...tlusté maso nejím., tavené sýry také... proč se máme bát jíst?

0/0
14.3.2017 9:24

P61e23t63r 66H79e67l68l93e78r 5863516574684

Je zajímavý, jak se nám tu rozšířil mýtus o palmovém oleji (o ztužených tucích nemluvím). To, že výroba silně ničí životní prostředí, je pravda, ale jinak patří k těm nejzdravějším.

0/0
14.3.2017 11:35

T56o47m74á65š 46S60e25d50l63á10k 3478131522507

Moře je slané a přesto v něm žije velké množství živočichů, rostlin a to i včetně savců. Moře může obsahovat až 42 gramů soli na litr. Jediná výjimka je mrtvé moře. Tam však té soli je téměř 10krát více, ale i tak tam žijí mikroorganizmy. Jinak myslet si, že když potraviny nebudou obsahovat sůl, je naivní. Budou se na potravinách ve větší míře vytvářet botulotoxiny a při požití větší dávky Vám už nikdo nepomůže.;-)

0/−1
14.3.2017 9:11

Z41d41e13n52ě69k 25J93o69n77á40š 9621539416230

Lidi nejsou mořské ryby. Nikdo neříká přestat solit, ale přestat tolik solit.

+3/0
14.3.2017 9:13

T90o94m46á80š 83S18e91d91l33á94k 3398181312497

Jenže, když si dnes něco koupíte, tak už to není ani chutné, zvláště masné výrobky a přesto se stále řeší snižování soli v potravinách.

0/0
14.3.2017 9:23

Z61d75e59n23ě39k 35J37o89n35á27š 9361629976770

proto už v čechách potraviny prakticky nekupuju

0/0
14.3.2017 9:49

D17e21n21i15s 46H34u54m27l 4282635935596

Král Já I. to měl v hlavně srovnané, dokud mu jí nevymyla lobbistka solného průmyslu Maruška.

+1/0
14.3.2017 9:09

O57n17d45r72a 43P47a75ř42í93z27e26k 7321289145332

Kdo si hraje, nezlobí.

0/0
14.3.2017 9:13

M64a77r20t27i84n 39R84u79z21i89c92k83a 1752328426227

Ano, naposto souhlasim, a chtelo by to odkaz na clanek o zvysenem vyskytu ledvinoveho selhani...

Sul je vsude, i ve sladkostech,...

Totez je ivelke mnozstvi sladidel, cukru, dochucovadel,...

Pokud chceme mit zdravejsi spolecnost, tak je nutne toto zmenit, bohuzel, lide i kuchari jsou na to tak zvykli, ze soli hodne i doma a kuchari v restauracich,...

Prakticky nemuzeme vychtnat chut jidla, ale jen prichut pres veskera dochucovadla vc. soli nebo ani necitime sladkou chut ovoce ani zeleniny...

+6/0
14.3.2017 8:20

M65i62k81u27l90á27š 90L78é60v30y 5142605894881

Zase jen bu-bu-bu. Můj otec solil jak divý, i na mne to bylo moc a já si tedy rád přisolím. A přesto se dožil 96 let a neumřel na selhání ledvin, nýbrž na starobu.

Všiml jsem si takový módní trend, čím "zdravější" jídla, tím méně jsou chutná. Člověk se z nich téměř nenají. Tato doba dělá ze zdraví takovou modlu, řekl bych - i když samozřejmě je zdraví důležité.

+1/−7
14.3.2017 8:39

Z92d10e23n68ě76k 17J11o77n63á74š 9761949546780

to je spíše tím, že máte od soli a dochucovadel zcela zničené nebo otupené chuťové buňky. Když chvíli vydržíte, chuť se zpravidla vrátí a budou vám chutnat i obyčejné věci bez soli a dochucovadel.

+3/0
14.3.2017 9:11

S59t70a52n98i81s61l62a50v 10S22r15b72a 4975584968804

ráno dávali v české rozhlasu reportáž o tom, jak firmy-výrobce naopak strádají, trpí a tratí peníze na tom, jak je chudáky stát nutí snižovat obsah solí, tujků a cukrů. tak vlastně ani nevím, co kdo chce. stát nejdříve nařídí aspoň ve školách méně těchto látek, pak veřejnoprávní rozhlas naopak kritizuje stát za to, že škodí výrobcům, a pak zase médeia jako toto vrací všechno zpátky. takový kocourkov.

+4/0
14.3.2017 8:00







Najdete na iDNES.cz