Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Řetězce ukously pekárnám část trhu, pekaři proto zřizují vlastní prodejny

Příchod zmrazeného a rozpékaného pečiva před pár lety znamenal pro tradiční středně velké a malé pekárny tvrdou ránu. Kvůli možnosti řetězců dopékat pečivo přímo na prodejně přišly podle odhadů Svazu pekařů a cukrářů až o čtvrtinu odbytu. Pekárny však našly možnost, jak si výpadek vynahradit. Místo dodávek do řetězců stále častěji otvírají vlastní prodejny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M63a41r33e85k 34J76a79n74e22č78k55a 1107346253951

Dneska koupit chutný chleba v marketu je možné pouze v případě, že tam dodává menší pekárna. Chleba z velkovýroben je neskutečně nechutný a na druhý den zcela nepoživatelný.

+2/0
19.6.2017 17:46

J78o27s12e37f 93M96i97k84e42l 2318810256202

Je tomu přesně naopak. Nejlepší chleba (bavíme se o nějakém "obyčejném" chlebu) pochází ze "starých, klasických" velkopekáren, na druhém místě jsou řetězce, a nejhorší chleba pochází z malých pekáren. Pokud si vzpomínám, tak ke stejnému zjištění kdysi dospěl i časopis dTest. Výjimky jsou samozřejmě možné.

0/0
20.6.2017 14:33

A48l91e34n48a 66B26a12l87á38k91o88v73á 5482808795304

Neví někdo proč se balený chleba prodává pouze krájený?

+1/0
19.6.2017 14:33

J34a51r79o87m11í69r 20K29r92á89l 4790649554909

Aby se dříve kazil ? ;-)

+1/0
19.6.2017 15:10

J64o52s61e69f 35M30i53k17e43l 2188220176502

Já bych řekl, že to nějak souvisí s čerstvostí.

0/0
20.6.2017 14:39

P34a22v62e54l 25J28á63n 17B78u12v36a18l78a 6809150559758

Pekař Bláha z Liberce - to je frajer! Pravda: několik let musel zatnou zuby, nabrousit kolo a nohy. [>-] Ale dnes: Má vše, co potřebuje. Pravda pouze v Liberci. Ale stojí - stálo to ( dlouho jsem tam nebyl) za to! Akorát chleba jsem si ještě u něj nekoupil.

Jinak: snídaně, obědy, svačiny v LBC: U Bláhy!!! V

+1/0
19.6.2017 11:41

P45e47t42r 47H37o46r22s78k54ý 9595753278186

Přiznám se, mě to rozmrazené a čerstvě rozpečené prostě chutná. :) Prosím o rituální umínusování.. :)

+4/−1
19.6.2017 10:39

J70o75s93e29f 85L16a39m44p64a 2464903825847

Mě taky ,ale když ten mínus chcete:-)

+1/0
19.6.2017 10:40

I49v34a 60Z56i48k48e61š66o72v73á 2731134968756

Jo tak koupit a hned sníst, tak to ještě ujde. Ale koupit třeba ráno a chtít jíst večer, to už se sebezapřením a druhý den? To už není ani k žrádlu. A víte, kolik přídavných látek v tom je? Takový poctivý chleba od pekaře - koupený v pátek a ještě v pondělí si na něm v pohodě pochutnám. A bez různých "vylepšení".

0/−1
19.6.2017 22:23

E50v75a 69J67i86n89d70r40o59v24á 3594943979257

Souhlas, ovšem pouze opravdu čerstvé.

0/0
22.6.2017 9:22

J41o80s11e50f 63L51a95m86p27a 2974203375647

Hlavně ,že přišli s celoevropským průměrem za 1 kg chleba. na průměr celoevropských mezd se to u nás ,ale nevztahuje co?;-D

+3/0
19.6.2017 10:37

J50i97ř11í 29J25e87z40d87i67n93s77k13ý 8918242183749

Lide ve mestech nechodi k pekarum z jednoducheho principu, nakoupi naprosto vse v supermarketu.

Kdo chce, tak samozrejme jde k pekari, reznikovi, zelinari, na trhy na syry atp.

+1/0
19.6.2017 10:25

I46v96a53n 50S45t34e90c72h 8331487547780

Zaměstnaná žena, která má hodinu mezi koncem práce a začátkem přípravy večeře, si těžko může dovolit obíhat 5 různých krámů v okruhu 2 kilometrů. Je proto odkázaná na jeden supermarket, případně je občas vystřídá a do jednodruhových krámů zavítá maximálně 1x za týden.

+1/0
19.6.2017 11:36

I62v57a 71Z56i59k34e29š42o57v94á 2431164668366

Ale ale,, blábol na blábol. Ve městech dneska pekař není žádná vzácnost. Jsem zaměstnaná a na pekaře si minimálně ob den čas najdu - mám ho za rohem. Ono totiž to poctivé pečivo od pekaře v pohodě 2 dny vydrží - na rozdíl od toho supermarketovýho. A k řezníkovi se taky nemusím denně, mám ledničku. Když to vemu suma sumárum, do supermaketu chodím tak 2x do měsíce akorát pro to, co v pekárně, u řezníka, na trhu a u bučícího auta nekoupím. Naopak chodím méně často nakupovat a trvá mi to i kratší dobu, než když jsem tzv. drobný nákup kupovala pravidelně v supermarketu. A kvalita? Ta je nesrovnatelná.

0/0
19.6.2017 22:39

P72e86t33r 47H70a37m86ž22í80k 7101663852293

Jsem s hrůzou zjistil, že chleba z Penamu se zkládá asi z 20-ti věcí (chemikálie, arabská guma...) :-/ Jinak i Globus v Praze, který dříve pekl kvalitní chleba se výrazně zhoršil. Chléb je moučný, horší chuti a rozpadá se. Naštěstí mám možnost kupovat kváskový chléb z Cvrčovické pekárny.

+1/0
19.6.2017 10:08

M25a16r38t95a 76D43o61u34b19r32a30v52o66v93á 4750264505637

Globus v Praze opravuje (modernizuje) pekárnu už několik měsíců, naposledy jsem se tam byla ptát cca před týdnem a prý snad ještě měsíc máme vydržet.

0/0
19.6.2017 10:44

J30o13s20e63f 12M89i19k97e27l 2698830426602

Je zajímavé, že když jsem já zmínil v příspěvku fu P.nam, tak mi příspěvek nebyl otištěn. Bez tohoto názvu to prošlo.:-/

0/0
20.6.2017 14:49

P40e78t61r 89B49r96o51d96a 2732768168

Naštěstí mám v dosahu malou pekárnu i řezníka. Babišovy dobroty tedy kupovat nemusím....

+5/0
19.6.2017 9:30

I96v49a 46Z91i73k82e79š53o46v33á 2681694938486

Přesně, a ta kvalita a chuť! To se nedá vůbec srovnávat! Pečivo nebo uzeniny ze super hyper opravdu jen jako poslední nouzovka a pro maso raději sáhnu do mrazáku.

0/0
19.6.2017 22:45

M33a39g88d67a54l45e27n30a 13H71r24o51n52o70v98s87k49á 3550352144669

Ze zmrazeného upečené pečivo nekupuju. Takže třeba v Kauflandu nelze až na obyčejné rohlíky, které nekupuju tak nebo tak, koupit nic.

+2/0
19.6.2017 9:10

P62a52v27e34l 43S89t39a95v36j70a19n66í51k 6268675617381

V Kaufladnu jsem nebyl 4 roky, právě proto, že jsem vyjel se skoro prázdným vozíkem. Ztráta času. Pečivo nekupuju, chleba si upeču v troubě.

0/0
19.6.2017 9:25

R28o41b88e76r46t 74H76o32m40o18l54k57a 2830232442891

Nevím odkud jste, ale zrovna rohlíky z Kauflandů v Praze se nedají jíst ani když je tam čerstvě nasypávají, to je fakt největší humus. Vzhledem i chutí absolutní propadák...

0/0
19.6.2017 12:50
Foto

M81i70c85h70a43l 21N54a86j33m75a10n 7159833106540

Jenže ono je to těžké. Většina lidí jde po nízké ceně a koupí radši menší a méně chutný rohlík za 1,9 Kč v supermarketu, než trošku větší a hlavně chutnější za 3,5 Kč u pekaře.

+3/0
19.6.2017 8:52

J41a35r20o37m93í25r 88K25r77á50l 4110139814849

A pak půlku vyhodí, protože se už nedá jíst. A to se vyplatí ! ;-D

+1/0
19.6.2017 9:04

J47a52n 57C73h75o68d54u80r90a 1942179853113

spíš se jim nechce chodit do více obchodů a pak stát zase frontu u kasy

+1/0
19.6.2017 10:37

J52o69s73e71f 47M39i62k23e32l 2728850506742

Neřekl bych, že ten z toho supermarketu je téměř 2x větší a 2x chutnější.

0/0
20.6.2017 14:52

J92o54s17e30f 41M18i72š12k85o32v52s40k18ý 9418981591448

Správná cesta, už několik let kupujeme výhradně v pekařstvích a ne v řetězcích. My máme v oblibě "Pekařství Šumava", ale zajdeme i jinam.

0/0
19.6.2017 8:46

P25e30t17r 23L45a55n13g77e63r 6725285700252

Já nakupuji pečivo v pekárně, která je součástí domu, kde vlastním byt. Skvělé pečivo, nejen klasické housky, rohlíky, chléb, ale také asi cca třicet druhů dalšího pečiva se sladkou nebo slanou náplní. Druhy se obměnují.

Ovšem není každá malá pekárna stejné kvality. Jsou i takové, kde nemají dostatečný obrat a prodávají i odleželé kousky. V tom případě raději rozpékané než staré.

0/0
19.6.2017 8:38

P79e71t33r 11M75a10r73e69č62e97k 1223971669478

Snad se to jednou zase vrátí. Místní pekárny a řeznictví. A lidé budou opět podporovat sami sebe navzájem. A ne nějaké cizácké řetězce.

+1/−1
19.6.2017 8:35

A31d41a39m 97B62e62r87n56a65r42d 3614567983136

Ty polotovary k dopečení se nejspíš dělají taky někde v pekárnách. Nevyrábí je na prodejně.

0/0
19.6.2017 8:32

P51e77t44r 54N40ě70m51e80c 4165172642987

ty z 90% vyrábí pár obrovských fabrik po Evropě, proto bageta (rozpékaná) chutná naprosto stejně u nás jako např. v Holandsku

+1/0
19.6.2017 8:44

J85a73n61a 31S93t24e78h17l81í46k34o74v65á 2179370320156

R^ každý komu záleží na chuti si stejně pečivo kupuje u pekaře..

+3/0
19.6.2017 8:30

J90a48r29o10s69l28a84v 63K67o66ž95i94c50h 2358317426622

Mně přijde Kabát fajn a Ječmínek hnusný

+2/0
19.6.2017 8:27

J76a24r93m44i47l46a 76P90í31c15h53o69v88á 5332427294743

Je třeba si uvědomit, že pečení z mražených polotovarů bylo reakcí na pečivo, které zbylo na prodejně do dalšího dne. Málokterý zákazník chtěl včerejší chleba, ten se vracel pekárně, ta by měla ztráty, tak milý chleba rozmočila a dala do nové várky.

Viz: http://www.magazinzdravi.cz/cesky-chleb-schazi-na-ubyte

Pokud se peče ze zmrazených polotovarů, peče si prodejna přesně podle své spotřeby. Řekla bych, že i pečivo ze zmrazeného polotovaru má vyšší kvalitu než to, co nám tady před zavedením krámských pekáren předváděla pekárenská velkovýroba.

+9/0
19.6.2017 8:27

A25d67a45m 97B25e55r76n66a36r57d 3824227403216

Pokud nebylo několikrát rozmrazeno a následně zase zmrazeno.

+1/−1
19.6.2017 8:31

V12l41a12d40i22s38l70a52v 12Ž52i19d47e22k 3408920780

To nejde u rozpekaného pečiva.

0/0
19.6.2017 8:33

J43i62ř75í 75M20a63c96e64k 3605685264761

Rozmrazované pečivo nekupuji – ani ne tak proto, že je rozmrazované, ale hlavně proto, že není uvedeno složení a v rozmrazovaném pečivu předpokládám více éček. Kdyby pekaři uváděli složení i u nebaleného pečiva, jak je to stanoveno např. v Německu, našel by člověk kvalitní pečivo snadněji.

+1/0
19.6.2017 8:23

V21l88a93d78i90s93l51a38v 85Ž91i29d90e13k 3718640920

Víc "éček" tam nemusí být. I normalní chleba lze bez úhony zmrazit. Jde prakticky jen o mouku, vodu a kypřidlo.

+1/0
19.6.2017 8:35

M88a77g42d46a72l57e23n30a 46H63r10o47n43o47v78s53k21á 3930412234579

Nemusí, ale je. On už předpoklad, že jde vlastně o polotovar určuje způsob přípravy, a ten s éčky a dalšími additivy, která v dobrém chlébu nemají co dělat, počítá.:-/

+2/0
19.6.2017 9:14

P39e56t27r 88H64l91a50v42í84k 3726477975142

Pekařům samozřejmě fandím...všechno má ale své "ale". Vzpomínám na automaty s mlékem. Nejdříve obrovský boom ...farmáři se předháněli v nabídkách. Ale pak zjistili, že prvotní zájem opadnul a hlavně, že k výnosům mají i náklady. A dnes mlékomat aby člověk pohledal. Stejně tak pekaři...fajn mám vyšší výnos ale k tomu musím provozovat prodejnu, platit lidi, světlo, teplo atd.

+1/0
19.6.2017 8:10

Z74d82e35ň79k13a 62V74e72s42e36l92á 8139935487230

Na automatech na mléko se "podepsal" hlavně tehdejší hlavní hygienik svými výroky. ;-€ Rv

0/0
19.6.2017 13:31

P75a78t18r40i50k 44E58g31e24r 2568180649711

Když jsem navštívil v Chorvatsku ve městě Biograd na Moru diskont Lidl byl jsem překvapen, že pečivo mají ve volném samoobslužném prodeji. Těšilo mě, že rohlík tam stál 1 kn protože na pláži z pekárny byl za 4 kn. Jinak jsem pro otevření pekáren volný prodej pečiva se mi nelíbí.

+1/0
19.6.2017 8:04

P86e60t90r 62H48r39a71b95á28k 6400897772480

Bacha na to, že i v malých prodejnách prodávají rozpékané pečivo. Zjistil jsem, že u nás v takových 4 prodejnách, kde si jako hrají na malou pekárnu, tak pak mají u mnoha pečiva uvedeno milimetrovým písmem "ze zmrazeného polotovaru". V jedné tohle neměli a tak jsem se zeptal - tohle je čerstvé, nebo ze zmrazeného polotovaru?. Paní zřejmě nevěděla, zda nejsem z nějaké kontroly, tak nejprve ze zmraz.. a pak se opravila...ne čerstvé samozřejmě. To byla docela chybička. Takže bacha na to. A podle všeho se tyto podvody dějí i na farmářských trzích.

+8/0
19.6.2017 7:58

R83a96d29e34k 85S69ý53k37o66r15a 9637171579691

Kdo si umí kvalitu najít, ten si ji najde a kdo ne, ten se spokojí s Babišem :-)

+2/−1
19.6.2017 8:21

P25a61v20e33l 93Z96a12j85í80č45e40k 8634640756260

Nakupoval jsem v male pekarne ktera ma prodejnu. Ale trvalo mi nez jsem si ji nasel protoze pecivo bylo jedina vec od babise kterou jsem kupoval. Kazdopadne rohliky I chleba tam meli lepsi I kdyz o kousek drazsi.

+2/0
19.6.2017 7:55

O56l48d27ř61i12c59h 61S11c89h70n47a21b43l 4303557360545

Na to jednoduchá odpověď. Kdo neřeší kvalitu ten kupuje rozpékané pečivo, které po schládnutí je téměř nepouživatelné. Bílé pečivo kupuji ve stánku soukromého pekaře a chléb si pečeme sami, vydrží pět dní, aniž by plesnivět a chutná jako ten který jsem jedl ve svém mládí u babičky, kváskový s kmínem, semínky slunečnice a dýně.

+2/−1
19.6.2017 7:49

P90e69t56r 44N18ě17m95e79c 4455972262837

to moc dobrej chleba nepečete, když vám vydrží 5 dní :), dobrej chleba je pryč max. druhej den (většinou ten samej, co se upeče)

0/0
19.6.2017 8:19

P92a31v15e76l 21C19h66a45m55r54á19d 4637590299615

Ten kdo čte složení ví, že pečivo je dnes chemie více, než potravina. A jeden nejmenovaný řetězec s planetou, má ve složení pečiva dokonce 30 látek, včetně kukuřičné mouky v rohlících, je to ještě rohlík?

+7/0
19.6.2017 7:37

M56i85r68e64k 34T18u84r72e93č29e81k 4483402310802

Kdyz zacala povinnost oznacovat cerstve pecivo a rozpekane pecivo, tak to bylo oznacene a hned jsem si toho vsiml. Ale jiz delsi dobu jsem same oko a same ucho a zadne oznaceni nevidim, ani drobnym pismem.

0/0
19.6.2017 7:17

P66e60t44r 26N96ě48m41e44c 4325202882907

Rozpékáné pečivo je na 90% označeno.

+2/0
19.6.2017 7:27







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.