Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Řetězce ukously pekárnám část trhu, pekaři proto zřizují vlastní prodejny

Příchod zmrazeného a rozpékaného pečiva před pár lety znamenal pro tradiční středně velké a malé pekárny tvrdou ránu. Kvůli možnosti řetězců dopékat pečivo přímo na prodejně přišly podle odhadů Svazu pekařů a cukrářů až o čtvrtinu odbytu. Pekárny však našly možnost, jak si výpadek vynahradit. Místo dodávek do řetězců stále častěji otvírají vlastní prodejny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M65a57r80e19k 34J52a12n51e75č12k80a 1637126163361

Dneska koupit chutný chleba v marketu je možné pouze v případě, že tam dodává menší pekárna. Chleba z velkovýroben je neskutečně nechutný a na druhý den zcela nepoživatelný.

+2/0
19.6.2017 17:46

J68o95s16e87f 94M54i33k35e87l 2808680346742

Je tomu přesně naopak. Nejlepší chleba (bavíme se o nějakém "obyčejném" chlebu) pochází ze "starých, klasických" velkopekáren, na druhém místě jsou řetězce, a nejhorší chleba pochází z malých pekáren. Pokud si vzpomínám, tak ke stejnému zjištění kdysi dospěl i časopis dTest. Výjimky jsou samozřejmě možné.

0/0
20.6.2017 14:33

A56l16e18n30a 19B74a81l39á48k38o41v94á 5712568925914

Neví někdo proč se balený chleba prodává pouze krájený?

+1/0
19.6.2017 14:33

J20a21r98o91m84í28r 61K37r42á26l 4580219334549

Aby se dříve kazil ? ;-)

+1/0
19.6.2017 15:10

J31o53s82e76f 75M29i95k72e43l 2928400546382

Já bych řekl, že to nějak souvisí s čerstvostí.

0/0
20.6.2017 14:39

P56a77v55e98l 81J76á42n 94B70u57v34a81l71a 6879550919768

Pekař Bláha z Liberce - to je frajer! Pravda: několik let musel zatnou zuby, nabrousit kolo a nohy. [>-] Ale dnes: Má vše, co potřebuje. Pravda pouze v Liberci. Ale stojí - stálo to ( dlouho jsem tam nebyl) za to! Akorát chleba jsem si ještě u něj nekoupil.

Jinak: snídaně, obědy, svačiny v LBC: U Bláhy!!! V

+1/0
19.6.2017 11:41

P57e32t27r 24H82o20r51s87k79ý 9265723238486

Přiznám se, mě to rozmrazené a čerstvě rozpečené prostě chutná. :) Prosím o rituální umínusování.. :)

+4/−1
19.6.2017 10:39

J65o98s54e72f 32L79a64m69p59a 2394563225357

Mě taky ,ale když ten mínus chcete:-)

+1/0
19.6.2017 10:40

I82v35a 52Z93i57k17e26š50o26v81á 2321214428936

Jo tak koupit a hned sníst, tak to ještě ujde. Ale koupit třeba ráno a chtít jíst večer, to už se sebezapřením a druhý den? To už není ani k žrádlu. A víte, kolik přídavných látek v tom je? Takový poctivý chleba od pekaře - koupený v pátek a ještě v pondělí si na něm v pohodě pochutnám. A bez různých "vylepšení".

0/−1
19.6.2017 22:23

E45v57a 92J95i25n32d56r18o67v82á 3264253339227

Souhlas, ovšem pouze opravdu čerstvé.

0/0
22.6.2017 9:22

J21o87s71e87f 66L70a83m68p62a 2364323255157

Hlavně ,že přišli s celoevropským průměrem za 1 kg chleba. na průměr celoevropských mezd se to u nás ,ale nevztahuje co?;-D

+3/0
19.6.2017 10:37

J31i25ř82í 71J49e21z47d69i33n12s46k59ý 8958132353269

Lide ve mestech nechodi k pekarum z jednoducheho principu, nakoupi naprosto vse v supermarketu.

Kdo chce, tak samozrejme jde k pekari, reznikovi, zelinari, na trhy na syry atp.

+1/0
19.6.2017 10:25

I83v21a40n 91S92t37e14c93h 8591337747330

Zaměstnaná žena, která má hodinu mezi koncem práce a začátkem přípravy večeře, si těžko může dovolit obíhat 5 různých krámů v okruhu 2 kilometrů. Je proto odkázaná na jeden supermarket, případně je občas vystřídá a do jednodruhových krámů zavítá maximálně 1x za týden.

+1/0
19.6.2017 11:36

I61v87a 40Z68i92k17e50š85o52v98á 2541744218746

Ale ale,, blábol na blábol. Ve městech dneska pekař není žádná vzácnost. Jsem zaměstnaná a na pekaře si minimálně ob den čas najdu - mám ho za rohem. Ono totiž to poctivé pečivo od pekaře v pohodě 2 dny vydrží - na rozdíl od toho supermarketovýho. A k řezníkovi se taky nemusím denně, mám ledničku. Když to vemu suma sumárum, do supermaketu chodím tak 2x do měsíce akorát pro to, co v pekárně, u řezníka, na trhu a u bučícího auta nekoupím. Naopak chodím méně často nakupovat a trvá mi to i kratší dobu, než když jsem tzv. drobný nákup kupovala pravidelně v supermarketu. A kvalita? Ta je nesrovnatelná.

0/0
19.6.2017 22:39

P50e63t69r 51H17a73m79ž42í45k 7521213832223

Jsem s hrůzou zjistil, že chleba z Penamu se zkládá asi z 20-ti věcí (chemikálie, arabská guma...) :-/ Jinak i Globus v Praze, který dříve pekl kvalitní chleba se výrazně zhoršil. Chléb je moučný, horší chuti a rozpadá se. Naštěstí mám možnost kupovat kváskový chléb z Cvrčovické pekárny.

+1/0
19.6.2017 10:08
Foto

M38a87r78t76a 88D87o71u46b71r23a15v89o12v95á 4830394405217

Globus v Praze opravuje (modernizuje) pekárnu už několik měsíců, naposledy jsem se tam byla ptát cca před týdnem a prý snad ještě měsíc máme vydržet.

0/0
19.6.2017 10:44

J84o27s80e61f 62M40i89k81e67l 2598800546942

Je zajímavé, že když jsem já zmínil v příspěvku fu P.nam, tak mi příspěvek nebyl otištěn. Bez tohoto názvu to prošlo.:-/

0/0
20.6.2017 14:49

P26e81t32r 37B57r64o30d77a 2842338128

Naštěstí mám v dosahu malou pekárnu i řezníka. Babišovy dobroty tedy kupovat nemusím....

+5/0
19.6.2017 9:30

I14v90a 56Z45i26k70e83š58o15v21á 2981984948576

Přesně, a ta kvalita a chuť! To se nedá vůbec srovnávat! Pečivo nebo uzeniny ze super hyper opravdu jen jako poslední nouzovka a pro maso raději sáhnu do mrazáku.

0/0
19.6.2017 22:45

M35a25g45d98a15l14e86n89a 67H20r73o30n72o56v81s75k90á 3170412574589

Ze zmrazeného upečené pečivo nekupuju. Takže třeba v Kauflandu nelze až na obyčejné rohlíky, které nekupuju tak nebo tak, koupit nic.

+2/0
19.6.2017 9:10

P58a49v42e45l 50S87t95a95v88j14a81n33í41k 6108385147411

V Kaufladnu jsem nebyl 4 roky, právě proto, že jsem vyjel se skoro prázdným vozíkem. Ztráta času. Pečivo nekupuju, chleba si upeču v troubě.

0/0
19.6.2017 9:25

R85o27b97e27r10t 87H34o51m50o20l12k32a 2440182912631

Nevím odkud jste, ale zrovna rohlíky z Kauflandů v Praze se nedají jíst ani když je tam čerstvě nasypávají, to je fakt největší humus. Vzhledem i chutí absolutní propadák...

0/0
19.6.2017 12:50
Foto

M98i75c66h95a65l 69N62a97j93m71a30n 7699473496240

Jenže ono je to těžké. Většina lidí jde po nízké ceně a koupí radši menší a méně chutný rohlík za 1,9 Kč v supermarketu, než trošku větší a hlavně chutnější za 3,5 Kč u pekaře.

+3/0
19.6.2017 8:52

J81a47r86o74m54í39r 60K41r48á54l 4210979474849

A pak půlku vyhodí, protože se už nedá jíst. A to se vyplatí ! ;-D

+1/0
19.6.2017 9:04

J93a66n 68C73h40o77d10u61r46a 1452299573443

spíš se jim nechce chodit do více obchodů a pak stát zase frontu u kasy

+1/0
19.6.2017 10:37

J28o16s25e13f 81M12i70k87e50l 2968300276182

Neřekl bych, že ten z toho supermarketu je téměř 2x větší a 2x chutnější.

0/0
20.6.2017 14:52

J69o25s35e56f 20M57i64š60k18o77v63s10k72ý 9188451801848

Správná cesta, už několik let kupujeme výhradně v pekařstvích a ne v řetězcích. My máme v oblibě "Pekařství Šumava", ale zajdeme i jinam.

0/0
19.6.2017 8:46

P49e38t35r 80L26a22n42g39e17r 6255445240162

Já nakupuji pečivo v pekárně, která je součástí domu, kde vlastním byt. Skvělé pečivo, nejen klasické housky, rohlíky, chléb, ale také asi cca třicet druhů dalšího pečiva se sladkou nebo slanou náplní. Druhy se obměnují.

Ovšem není každá malá pekárna stejné kvality. Jsou i takové, kde nemají dostatečný obrat a prodávají i odleželé kousky. V tom případě raději rozpékané než staré.

0/0
19.6.2017 8:38

P25e71t52r 23M68a40r46e20č87e18k 1983791669968

Snad se to jednou zase vrátí. Místní pekárny a řeznictví. A lidé budou opět podporovat sami sebe navzájem. A ne nějaké cizácké řetězce.

+1/−1
19.6.2017 8:35

A48d81a39m 61B51e68r21n80a87r82d 3874987223246

Ty polotovary k dopečení se nejspíš dělají taky někde v pekárnách. Nevyrábí je na prodejně.

0/0
19.6.2017 8:32

P80e49t48r 26N93ě70m48e38c 4295932762507

ty z 90% vyrábí pár obrovských fabrik po Evropě, proto bageta (rozpékaná) chutná naprosto stejně u nás jako např. v Holandsku

+1/0
19.6.2017 8:44

J48a38n49a 26S80t45e55h44l90í68k43o14v61á 2649550590716

R^ každý komu záleží na chuti si stejně pečivo kupuje u pekaře..

+3/0
19.6.2017 8:30

J35a84r51o46s96l73a37v 59K40o49ž13i75c10h 2538197676732

Mně přijde Kabát fajn a Ječmínek hnusný

+2/0
19.6.2017 8:27

J28a72r51m47i66l16a 62P66í79c89h80o14v21á 5412167914773

Je třeba si uvědomit, že pečení z mražených polotovarů bylo reakcí na pečivo, které zbylo na prodejně do dalšího dne. Málokterý zákazník chtěl včerejší chleba, ten se vracel pekárně, ta by měla ztráty, tak milý chleba rozmočila a dala do nové várky.

Viz: http://www.magazinzdravi.cz/cesky-chleb-schazi-na-ubyte

Pokud se peče ze zmrazených polotovarů, peče si prodejna přesně podle své spotřeby. Řekla bych, že i pečivo ze zmrazeného polotovaru má vyšší kvalitu než to, co nám tady před zavedením krámských pekáren předváděla pekárenská velkovýroba.

+9/0
19.6.2017 8:27

A56d68a90m 98B11e41r75n88a31r15d 3154407243676

Pokud nebylo několikrát rozmrazeno a následně zase zmrazeno.

+1/−1
19.6.2017 8:31

V89l93a93d89i37s86l30a86v 28Ž44i83d40e92k 3478770360

To nejde u rozpekaného pečiva.

0/0
19.6.2017 8:33

J38i71ř69í 17M74a61c97e82k 3285705204711

Rozmrazované pečivo nekupuji – ani ne tak proto, že je rozmrazované, ale hlavně proto, že není uvedeno složení a v rozmrazovaném pečivu předpokládám více éček. Kdyby pekaři uváděli složení i u nebaleného pečiva, jak je to stanoveno např. v Německu, našel by člověk kvalitní pečivo snadněji.

+1/0
19.6.2017 8:23

V77l83a57d60i49s74l22a24v 26Ž47i26d63e90k 3368800710

Víc "éček" tam nemusí být. I normalní chleba lze bez úhony zmrazit. Jde prakticky jen o mouku, vodu a kypřidlo.

+1/0
19.6.2017 8:35

M63a26g10d81a50l53e77n76a 67H54r60o25n42o94v17s18k25á 3200242504599

Nemusí, ale je. On už předpoklad, že jde vlastně o polotovar určuje způsob přípravy, a ten s éčky a dalšími additivy, která v dobrém chlébu nemají co dělat, počítá.:-/

+2/0
19.6.2017 9:14

P36e79t53r 72H65l21a21v34í53k 3526827355272

Pekařům samozřejmě fandím...všechno má ale své "ale". Vzpomínám na automaty s mlékem. Nejdříve obrovský boom ...farmáři se předháněli v nabídkách. Ale pak zjistili, že prvotní zájem opadnul a hlavně, že k výnosům mají i náklady. A dnes mlékomat aby člověk pohledal. Stejně tak pekaři...fajn mám vyšší výnos ale k tomu musím provozovat prodejnu, platit lidi, světlo, teplo atd.

+1/0
19.6.2017 8:10

Z20d64e53ň19k89a 36V40e78s82e80l29á 8619985837510

Na automatech na mléko se "podepsal" hlavně tehdejší hlavní hygienik svými výroky. ;-€ Rv

0/0
19.6.2017 13:31

P54a75t26r66i31k 13E89g30e37r 2778860669651

Když jsem navštívil v Chorvatsku ve městě Biograd na Moru diskont Lidl byl jsem překvapen, že pečivo mají ve volném samoobslužném prodeji. Těšilo mě, že rohlík tam stál 1 kn protože na pláži z pekárny byl za 4 kn. Jinak jsem pro otevření pekáren volný prodej pečiva se mi nelíbí.

+1/0
19.6.2017 8:04

P43e11t17r 41H16r77a95b53á70k 6100347242290

Bacha na to, že i v malých prodejnách prodávají rozpékané pečivo. Zjistil jsem, že u nás v takových 4 prodejnách, kde si jako hrají na malou pekárnu, tak pak mají u mnoha pečiva uvedeno milimetrovým písmem "ze zmrazeného polotovaru". V jedné tohle neměli a tak jsem se zeptal - tohle je čerstvé, nebo ze zmrazeného polotovaru?. Paní zřejmě nevěděla, zda nejsem z nějaké kontroly, tak nejprve ze zmraz.. a pak se opravila...ne čerstvé samozřejmě. To byla docela chybička. Takže bacha na to. A podle všeho se tyto podvody dějí i na farmářských trzích.

+8/0
19.6.2017 7:58

R56a95d72e52k 13S22ý36k81o44r96a 9177191609871

Kdo si umí kvalitu najít, ten si ji najde a kdo ne, ten se spokojí s Babišem :-)

+2/−1
19.6.2017 8:21

P61a63v88e61l 57Z53a22j27í46č28e54k 8664770736220

Nakupoval jsem v male pekarne ktera ma prodejnu. Ale trvalo mi nez jsem si ji nasel protoze pecivo bylo jedina vec od babise kterou jsem kupoval. Kazdopadne rohliky I chleba tam meli lepsi I kdyz o kousek drazsi.

+2/0
19.6.2017 7:55

O11l15d25ř41i17c83h 43S34c63h35n83a53b38l 4613657190345

Na to jednoduchá odpověď. Kdo neřeší kvalitu ten kupuje rozpékané pečivo, které po schládnutí je téměř nepouživatelné. Bílé pečivo kupuji ve stánku soukromého pekaře a chléb si pečeme sami, vydrží pět dní, aniž by plesnivět a chutná jako ten který jsem jedl ve svém mládí u babičky, kváskový s kmínem, semínky slunečnice a dýně.

+2/−1
19.6.2017 7:49

P96e27t17r 91N17ě20m71e65c 4755442772367

to moc dobrej chleba nepečete, když vám vydrží 5 dní :), dobrej chleba je pryč max. druhej den (většinou ten samej, co se upeče)

0/0
19.6.2017 8:19

P33a58v55e58l 18C32h95a11m92r28á80d 4767300649975

Ten kdo čte složení ví, že pečivo je dnes chemie více, než potravina. A jeden nejmenovaný řetězec s planetou, má ve složení pečiva dokonce 30 látek, včetně kukuřičné mouky v rohlících, je to ještě rohlík?

+7/0
19.6.2017 7:37

M32i68r68e88k 84T61u44r41e79č56e14k 4193972140692

Kdyz zacala povinnost oznacovat cerstve pecivo a rozpekane pecivo, tak to bylo oznacene a hned jsem si toho vsiml. Ale jiz delsi dobu jsem same oko a same ucho a zadne oznaceni nevidim, ani drobnym pismem.

0/0
19.6.2017 7:17

P51e18t97r 55N37ě11m34e97c 4785522432227

Rozpékáné pečivo je na 90% označeno.

+2/0
19.6.2017 7:27







Najdete na iDNES.cz