Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Nejproslulejší „český“ hostinský ve Vídni: Češi Budvar podceňují

Schweizerhaus je pravděpodobně nejslavnější vídeňská hospoda, kterou lze nalézt ve většině turistických průvodců. Už po desetiletí je neodmyslitelně spjatá s Budějovickým Budvarem a rodinou Kolariků, původem z jižních Čech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L66u63k18á66š 83H21l92o78u75c27a48l 6622370921854

vloni jsem tam byl poprvé a bylo to vážně fajn, pivo výborné, atmosféra pod kaštany super. pivo za necelých 5€ je zcela adekvátní cena.

0/0
10.7.2017 21:08

Z16d30e94n57ě83k 71M84a55n55d72í27k 4279266723813

Mám podobnou osobní zkušenost. Hospoda dělá pivo a pivo dělá hospodu, byť je tak rozlehlá jako ta vídeňská. Budvar tam umí prodávat, což je prostě další bonus, protože i tohle dobré pivo, jakým to budějcké je, potřebuje. Jinak skvělý rozhovor ostříleného a znalého "hostinského".

+1/0
23.7.2017 9:51

V21a20š14e20k 49Ř11í23h78a 2713643818202

Prvně je třeba si připomenout že kvalita se neskrývá za kvantitou prodaných piv.

Ale naopak. Rád zjišťuji, že se do Čech dostal rozvoj malých regionálních pivovarů, které daleko lépe drží skutečnou kvalitu piva.

Sám občas do mnichova jezdím a pokud se mi na tamních zahrádkách něco líbí tak fakt, že na zahrádce je 5 různých pivovarů, které nemají potřebu ostatní vyštípávat pryč.

Ostatně ono to není jen o počtu míst, ale i o organizaci číšníků, kteří jsou schopni využít kapacity na více jak 100%. A možná také o hostech, kterým nevadí že sedí s cizí partou u jednoho stolu. Prostě se rádi družně poznávají. V Čechách je to něco nemyslitelného. Tady prostě není možné sednou si k většímu stolu a čekat, že si někdo přisedne. To vás dříve číšník vyhodí. Co kdyby se někdo začal bavit mimo vyznačené teritorium.

0/−1
10.7.2017 20:55

J46o53z43e48f 36S44t15a82s93k11o58v83a98n 2809173629926

V období dnešných europív je pre mňa Budvar č.1.Ešte že sa množia drobné pivovary s kvalitným pivkom,takže vybrať je z čoho.Česko podľa mňa naďalej ostáva na prvom mieste v kvalite a sortimente piva.R^R^R^

0/0
10.7.2017 19:55

R66o92b76i16n 92Ž16i37ž57k27a 2538834916516

Důvody proč u nás Budvar není v prémii je dvojí: u nás je na pozic "toho lepšího" historicky Plzeň a vedle ní není moc místo. A druhý je ten, že u nás toho piva pijeme víc. Obecně totiž platí, že čím víc má člověka "napito", tím víc preferuje hořkost před sladkostí (čest výjimkám). Takže se naši jižní sousedé přes ten Budvar prostě ještě nestihli propít :-)

+3/0
10.7.2017 12:51

M32i91c11h60a48e12l 21M33e89n82s21i88k 8871196610292

Pověst Prazdroje - ku štěstí jeho výrobce, ale v žádném případě ne pivařů - přetrvává i dnes, když už se dá pít jen přes zaťaté zuby:-(

Jen díky tomuto zvláštnímu jevu se může stát, že vedle něj "není moc místo".

0/−1
10.7.2017 17:19

K20r68y92š60t84o15f 70L15a14n52í46k 1159890185905

Musi mit nejake horsi pripojeni, kdyz jim trva tak dlouho vydat doklad. Ono taky zkasirovat 50 lidi po jednom zabere chvili casu i bez EET.

+1/0
10.7.2017 10:52

L31u89k52a77s 65N82e48m42e15c 7509690752204

Budvar miluju, bohužel u mě způsobuje ve 100% bolest hlavy, stačí mi 4 kousky ... ale holt vím, že bez růžové pilulky to druhý den nepůjde.

0/0
10.7.2017 10:20

K65r26y15š95t75o38f 16L84a89n41í65k 1279300945555

Kdyz si tech kusu date 10, nebude vas nic bolet, protoze po probuzeni tam bude jeste nejaky dojezd :)

0/0
10.7.2017 10:54

L95u64k15a42s 81N90e88m98e44c 7419950462714

to si dávám ... ale pořád to samý

0/0
10.7.2017 11:57

P35a86v19e24l 38Ž60e49r87n46í50č39e61k 9122162406572

Absolutně souhlasím, kromě toho, že mě bolí skutečně bolí hlava už po dvou půllitrech. Chuťově pro mě super, ale něco mi tam zkrátka neštymuje a jak mě hlava nebolívá, tak po Budvaru spolehlivě.

0/0
10.7.2017 22:46

O86n60d44ř86e91j 46K50n45í37ž93e28k 7758267705644

Snad jen k tomu Budvaru: pokud se zvýší jeho cena, bude z něho už jen vývozní artikl. Ve svém okolí moc pivařů "budvaráků" neznám. I já sám mám raději hořká piva.

+4/0
10.7.2017 10:19

A78n91t44o58n12í32n 50K87a69d55l67e58c 7235757796781

Výborný rozhovor !!! Škoda, že takhle zajímavé věc i nemáte i v jiných rubrikách...

+4/0
10.7.2017 10:09

N84o58r50b57e79r60t 59Š78t88ú46r 7731860435417

V byrokracii jsme Rakousko dohnali a příští Babišova vláda nás posune do trháku. EET a kontrolní hlášení sotva pokryjí náklady na vlastní byrokratický aparát.

Jenže voliči, kterým stačí kobliha a poslouchají zloděje, který řve že všetci kradnú to nikdy nepochopí. Nebo pochopí, až bude pozdě.

+14/−1
10.7.2017 9:54

J73i70r75i 84D59o69m66i56n37i35k 1451718731400

jejich problém. Chytrý a skutečně pracovitý člověk, ne jen o práci žvanící ve frontě na všelijaké dávky, si porad za každého režimu

0/−1
10.7.2017 10:06

P34a86v36e69l 56Š24e42d26ý 2758226832285

A hlavně dotyční nechápou, že hlavně na to doplatí zase a jen oni. My budeme muset zvýšit ceny a ti co mají málo budou mít ještě méně

+1/0
10.7.2017 10:40
Foto

L42u64k68á65š 57Z63á53v38o80d95s81k37ý 9251209221

nejdůležitější pasáž z článku je na konci. o EET a byrokratizaci státu. Tesat do kamene. Jdeme bohužel naprosto stejným směrem, jako adolescent, co si sám musí nabít hubu, aby pochopil, že tohle není cesta a kterého ani ostatních špatné zkušenosti, neodradí...:-/

+22/0
10.7.2017 9:39

J38i30r24i 22D18o85m28i54n12i19k 1141398291970

Bde ještě dlouho trvat, kdy a jestli vůbec někdo dostane rozum a tyhle nesmysly zase zruší. Nepřináší to nikomu nic. Ani státu, ani hospodským a ani zákazníkům

+6/0
10.7.2017 9:42

K57r94y63š11t41o36f 12L87a71n76í81k 1279450595375

Blby je, ze politici si to bud nemysli, nebo to nechteji priznat. Pak mohou v jinych zemich rikat, ze to jinde maji takze to zavedeme taky. Kdyby rakusaci rekli, ze to nema ocekavany efekt a at to nedelame, mozna by si to Babis rozmyslel. Ale mi to prijde, ze i kdyz se vyspelejsi staty spali, stejne budou chtit, at si tu drzku nabiji i ty ostatni, ktere se snazi se jim ekonomicky vyrovnat.

+1/−1
10.7.2017 10:28

M14i98c53h45a12e14l 94M60e10n75s41i24k 8191666560532

"Češi Budvar nepodceňují", pane hostinský. Prostě jim asi nechutná.

Ale poté, co jsem ochutnal rakouské pivo, jeho tamní "prémiové postavení" docela chápu ;-D

+4/−5
10.7.2017 9:34

K33a34r39e33l 11F28r36a82n82ě19k 3498583467395

Jsem Plzeňák a Budvar si dám raději než Prazdroj.;-)

+2/0
10.7.2017 9:56

M89i50c67h26a96e20l 59M93e26n92s61i43k 8621346100222

No,

nikde jsem nenapsal, že Prazdroj je menší břečka.

Viz výše.

0/0
10.7.2017 17:21

A91l31e25š 33M58o91r16b35i35c85e71r 2699612915641

Koukám, že v byrokracii a nesmyslných "opatřeních" jsme už předstihli takové premianty, jako Rakousko, které nás v tomto už musí dohánět. Ach jo.

:-( Rv

+2/−1
10.7.2017 9:33

J45i23r69i 84D89o55m92i69n45i93k 1381178451700

Nemyslím si to. Pan Kolarik mimo jiné říká, že EET tam platí o rok déle a k němu tam mají X dalších byrokratických opatření. A tento trend je všude v evropě. Bohužel. Znám hostinského v Italii a ten říká, že tam se dnes nevyplatí mít větší hospodu. Buď maličkou vysloveně rodinnou, kde nemáte žádné zaměstnance, jen rodinné příslušníky a nebo je lepší nechta se zaměstnat, jako zaměstnanec.

Jsem docela rád, že jsem před časem prodal své podíly ve dvou restaurcích, dnešní majitelé mají x krát více starostí než jsme mívali my.

+4/0
10.7.2017 9:41

M67i64l12a82n 70V27o28t43a23v80a 5964446421902

Bolehlav? Myslíte takové to "klišé", které papouškují lidé, kteří to ani nikdy neochutnali, další část, která ho zkusila před dvaceti lety, když jim bylo patnáct a tak zůstali u těch dětských piv, co nemají pořádné volty.

+1/−1
10.7.2017 9:31

K21r47y88š41t33o38f 25L29a92n48í19k 1669980615785

Taky to nechapu. Budvar je jiz vic nez 30 let moje nejoblibenejsi pivo ze znamych znacek a hlava me z nej neboli. Na rozdil treba od Radegastu (coz me mrzi, protoze ten mi taky docela chutna).

0/0
10.7.2017 10:11

P38a29v84e69l 63Ž67e30r69n86í90č74e46k 9112982876862

Psal jsem to již výše, mě hlava po Budvaru bolí vždy a spolehlivě. Zřejmě je tam pro mě něco špatného, nevím co to je a štve mě to, protože mi Budvar hodně chutná.

0/0
10.7.2017 22:48

P55e22t11r 58K97o14č96í 4820174543472

Viděl jsem o této vyhlášené restauraci dokument a je to opravdu mazec. Ráno se tam pípa spustí a večer se vypne. Je to jeden velký nekončící potok piva. Výčepní si ani nestačí utřít nudli u nosu. Respekt těm, co to vybudovali. R^

+7/0
10.7.2017 9:23

J71i62r72i 13D27o66m64i84n61i22k 1731778321890

A hlavně těm, kteří tam makají. neviděl jsem tam nkdy postávajícího číšníka, to byl jeden velký kolotoč a výčepáci , kterých je vždy na směnu několik musí mít večer kolena a nohy na odpis......

+2/0
10.7.2017 9:29

M77i11l49a58n 91V24o29t15a60v63a 5534966131802

lepší než dokument je to vidět na živo. A ty kolena co tam dělají. Fantazie

0/0
10.7.2017 9:32

J33i31r11i 62D18o29m58i17n24i87k 1561798461240

Málo lidí například ví, že je před tím, než jdou na gril, nakládají a pak velmi krátce vaří v pivu. A to jim dává tu nedostižnou chuť

+2/0
10.7.2017 9:34

P35e74t80r 44K77o67č29í 4130564343242

To zajisté bezpochyby, ale v tom dokumentu je pustili tzv. pod pokličku a ukázali i zázemí, kam se běžný člověk nedostane v průběhu celé šichty

0/0
10.7.2017 10:02

J40i27r66i 11D18o58m30i62n83i60k 1391218211690

To je pravda. Co vím od toho kuchaře, tak se tam maká už od třech od rána a například jen u tanků s pivem tam dělají 3 lidi a za celý den nevylezou ven na sluníčko. Kuchařů je tam cca 15 na směnu, o víkendech i více, práce u venkovních grilů musí bát, jako prace v pekle (doslova) a číšníci ? Ano, vydělají si, ale za jakou cenu ? To není práce na více, než jednu sezonu...

O pomocných pracech, úklidu, řípravě atd. nemluvě

0/0
10.7.2017 10:11

T13o41m70a86s 61T11u22m76a 4152780856825

Budvar neni špatný pivo, ale daleko víc mi chutnají piva z minipivovarů a z těch velkých třeba Bernard rozhodně mnohem lepší

0/0
10.7.2017 9:19

J19i28r44i 60D30o74m75i47n76i11k 1901158151380

Co zákazník, to jiná chuť. Mě osobně z těch "běžných" piv v poslední době docela chutná Rychtář. Ale jsou jiná. Nicméně, piva v minipivovarech jsou dobrá, ale i am to musí umět sládek uvařit a výčekák natočit. I v minipivovarech narazíte na vyslovený patok. A nebo naopak na skvělé pivo. Nedávno jsem třeba narail na zelené pivo Klášter, točené, a moc jsem si pochutnal:-)

+4/0
10.7.2017 9:26

K36r26y62š63t95o62f 68L74a74n35í58k 1259940335125

U me je ted jednicka Koutske. Taky Kocour je dobry. Kazdopadne kamarad, ktery ma hospodu a strida tam tuhle produkci mi rikal, ze z nekterych znacek dost kolisa kvalita, takze je uz nechce objednavat.

+1/0
10.7.2017 10:17

J63i22r86i 24D35o49m11i28n32i39k 1641458731910

Určitě proto, že jsem nikdy nebyl vysloveně pivař neumím ocenit to které pivo. Navíc každému chutná něco jiného. Když už si pivo dám, tak mám rád tmavé a nejlépe kvasnicové u nějakého minipivovaru, z těch velkých pvovarů mi nejvíce chutná Guiness. Ale na chuti a kvalitě obsahu pullitru má nejméně poloviční podíl ten, kdo piv točí a to, jak se o něj stará.

Jinak u Kolarika je krásně, jeho grilovaná kolena a domácí rohlíky jsou nedostižné, stejně, jako křen, terý si aké dělají sami. Ale pracova tam, to musí být v sezoně doslova očistec. Znal jsem jednoho kuchaře, co to ty tř měsíce vydržel a i dyž si na peníze slůvkem nepostěžoval, tak ta rachota byla podle něj až příliš velká. A to samé platí o českých pinglech. Ale jinak tam občas zajedu rád, vím, co mne čeká a že nebudu nijak zklamaný a i proto tam i na rakouské poměry vyšší ceny, než jinde opravdu neřeším

+4/0
10.7.2017 9:19

J11i49ř64í 80K33o73d95ý24d51e82k 7330230446533

Přesně to jsem si říkal také. Vyšší ceny, ale ten koncert, to je k nezaplacení. Pivo po dopití do tří, čtyř minut, na koleno se čekalo 15 min, číšník neskutečně profesionální (Čech). Na stoly se čekalo klidně 20 min.

+3/0
10.7.2017 9:36

K18r11y14š79t51o45f 23L88a14n90í78k 1879350975395

Toho Guinesse si ale musite dat v Irsku, ani v Anglii neni tak dobry, natoz u nas, tady mi prijde jako napul redeny vodou. Mne v Irsku vice chutnal Murphys, byl jeste vyraznejsi nez Guiness.

0/0
10.7.2017 10:21

I33v40a26n 94S81t72e85c93h 8441707597150

Chcete se nechat zajít chuť na Budvar? Skočte si do Prahy do hospody U medvídků.

Zde točený budvar je prázdný, vodový, vhodný snad pouze pro cizince. Pěna zmizí do 10 vteřin po postavení na stůl. Nebyl jsem tam sám a všichni jsme se shodli, že pivo tam slabé úrovně jsme již dlouho nepili a šli jsme si spravit chuť vedle na plzeň.

+2/0
10.7.2017 9:19

I48v69a14n 90S22t15e56c19h 8301347847920

Překlep: tam = tak

0/0
10.7.2017 9:25

A38l78e21š 45M73o11r44b47i97c84e27r 2519162285611

To není vizitka piva, ale mizerné hospody.

+4/0
10.7.2017 9:35

M79a32r17t69i18n 91B39r73u28h98a 6980668822773

Schweizerhaus .. doporucuju. Nejlepsi koleno, ktere jsem kdy jedl. Podnik naprosto uzasny! Budvar jsem jako Plzenak kousal, ale na druhou stranu, takovou cepici mi nenacepovali nikde v Cechach. Sedela tam az do vypiti, zadny vetracek.

+1/0
10.7.2017 9:11

L87u18b97o55m33í66r 13K61a49m30e42n36s21k17ý 3630528623846

koleno ve Schweizerhaus, tradiční vídeňská atrakce, kterou tam člověk nemůže vynechat :)

0/0
10.7.2017 9:17

O93n52d76ř85e23j 63H75ů11l97k14a 5922463733448

A co ta čepice na těch pulitrech? Pivo točené na dvakrát až x krát. Osobně uznávám jen čepování na hladinku.

0/−4
10.7.2017 8:57

J61i69r19i 75D28o94m82i60n58i28k 1811868371810

Pak toho o čepování piva moc nevíte...

+3/0
10.7.2017 9:10

M80a31r19t75i45n 24B72r39u11h12a 6940448782323

Hladinka je pro vomajdy. Znalec si dava šnyt!

+1/0
10.7.2017 9:12
Foto

I67v97a67n 13K55o96p73t51a 5977872331677

Je na českém pivu něco vice tradicniho nez ta čepice po natočeni?

+2/0
10.7.2017 9:23

M11a42r93t57i13n 35B35r93u29h75a 6940268102583

Točí se volant u auta .. pivo se čepuje.

+1/−3
10.7.2017 9:48

V71á31c67l17a80v 83Š25u59l92i59s59t77a 9404407170398

Jako Budejcak musim priznat, ze me po Budvaru hlava take boli. Po Plzni ne. Ale asi to bude tim, ze nejsme zvykly, kolegove, co ho piji denne zadne problemy nemaji.

0/0
10.7.2017 8:56







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.