Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nejproslulejší „český“ hostinský ve Vídni: Češi Budvar podceňují

Schweizerhaus je pravděpodobně nejslavnější vídeňská hospoda, kterou lze nalézt ve většině turistických průvodců. Už po desetiletí je neodmyslitelně spjatá s Budějovickým Budvarem a rodinou Kolariků, původem z jižních Čech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L89u84k40á97š 53H56l60o11u11c38a48l 6412600261954

vloni jsem tam byl poprvé a bylo to vážně fajn, pivo výborné, atmosféra pod kaštany super. pivo za necelých 5€ je zcela adekvátní cena.

0/0
10.7.2017 21:08

Z61d82e60n90ě66k 65M57a54n52d22í17k 4759836973603

Mám podobnou osobní zkušenost. Hospoda dělá pivo a pivo dělá hospodu, byť je tak rozlehlá jako ta vídeňská. Budvar tam umí prodávat, což je prostě další bonus, protože i tohle dobré pivo, jakým to budějcké je, potřebuje. Jinak skvělý rozhovor ostříleného a znalého "hostinského".

+1/0
23.7.2017 9:51

V51a20š53e64k 44Ř76í33h30a 2983703188502

Prvně je třeba si připomenout že kvalita se neskrývá za kvantitou prodaných piv.

Ale naopak. Rád zjišťuji, že se do Čech dostal rozvoj malých regionálních pivovarů, které daleko lépe drží skutečnou kvalitu piva.

Sám občas do mnichova jezdím a pokud se mi na tamních zahrádkách něco líbí tak fakt, že na zahrádce je 5 různých pivovarů, které nemají potřebu ostatní vyštípávat pryč.

Ostatně ono to není jen o počtu míst, ale i o organizaci číšníků, kteří jsou schopni využít kapacity na více jak 100%. A možná také o hostech, kterým nevadí že sedí s cizí partou u jednoho stolu. Prostě se rádi družně poznávají. V Čechách je to něco nemyslitelného. Tady prostě není možné sednou si k většímu stolu a čekat, že si někdo přisedne. To vás dříve číšník vyhodí. Co kdyby se někdo začal bavit mimo vyznačené teritorium.

0/−1
10.7.2017 20:55

J20o62z19e21f 15S76t21a55s18k74o60v40a88n 2459413289906

V období dnešných europív je pre mňa Budvar č.1.Ešte že sa množia drobné pivovary s kvalitným pivkom,takže vybrať je z čoho.Česko podľa mňa naďalej ostáva na prvom mieste v kvalite a sortimente piva.R^R^R^

0/0
10.7.2017 19:55

R76o71b62i49n 58Ž28i94ž75k25a 2488714406826

Důvody proč u nás Budvar není v prémii je dvojí: u nás je na pozic "toho lepšího" historicky Plzeň a vedle ní není moc místo. A druhý je ten, že u nás toho piva pijeme víc. Obecně totiž platí, že čím víc má člověka "napito", tím víc preferuje hořkost před sladkostí (čest výjimkám). Takže se naši jižní sousedé přes ten Budvar prostě ještě nestihli propít :-)

+3/0
10.7.2017 12:51

M88i82c26h54a94e44l 40M17e39n64s38i88k 8851906790632

Pověst Prazdroje - ku štěstí jeho výrobce, ale v žádném případě ne pivařů - přetrvává i dnes, když už se dá pít jen přes zaťaté zuby:-(

Jen díky tomuto zvláštnímu jevu se může stát, že vedle něj "není moc místo".

0/−1
10.7.2017 17:19

K29r12y58š42t52o36f 18L67a90n91í66k 1429950655145

Musi mit nejake horsi pripojeni, kdyz jim trva tak dlouho vydat doklad. Ono taky zkasirovat 50 lidi po jednom zabere chvili casu i bez EET.

+1/0
10.7.2017 10:52

L79u72k28a91s 44N84e93m10e11c 7209600212434

Budvar miluju, bohužel u mě způsobuje ve 100% bolest hlavy, stačí mi 4 kousky ... ale holt vím, že bez růžové pilulky to druhý den nepůjde.

0/0
10.7.2017 10:20

K72r63y67š47t40o56f 22L89a39n87í55k 1809240345625

Kdyz si tech kusu date 10, nebude vas nic bolet, protoze po probuzeni tam bude jeste nejaky dojezd :)

0/0
10.7.2017 10:54

L37u12k44a50s 34N84e65m69e93c 7559940692284

to si dávám ... ale pořád to samý

0/0
10.7.2017 11:57

P11a47v81e40l 92Ž44e13r33n54í35č84e82k 9752742916262

Absolutně souhlasím, kromě toho, že mě bolí skutečně bolí hlava už po dvou půllitrech. Chuťově pro mě super, ale něco mi tam zkrátka neštymuje a jak mě hlava nebolívá, tak po Budvaru spolehlivě.

0/0
10.7.2017 22:46

O47n76d19ř32e65j 97K66n69í35ž36e76k 7128697215524

Snad jen k tomu Budvaru: pokud se zvýší jeho cena, bude z něho už jen vývozní artikl. Ve svém okolí moc pivařů "budvaráků" neznám. I já sám mám raději hořká piva.

+4/0
10.7.2017 10:19

A70n38t21o51n57í56n 61K45a21d11l18e12c 7265617736591

Výborný rozhovor !!! Škoda, že takhle zajímavé věc i nemáte i v jiných rubrikách...

+4/0
10.7.2017 10:09

N92o48r32b26e45r72t 13Š30t43ú77r 7551140265427

V byrokracii jsme Rakousko dohnali a příští Babišova vláda nás posune do trháku. EET a kontrolní hlášení sotva pokryjí náklady na vlastní byrokratický aparát.

Jenže voliči, kterým stačí kobliha a poslouchají zloděje, který řve že všetci kradnú to nikdy nepochopí. Nebo pochopí, až bude pozdě.

+14/−1
10.7.2017 9:54

J42i21r11i 63D56o70m34i26n45i63k 1121648181230

jejich problém. Chytrý a skutečně pracovitý člověk, ne jen o práci žvanící ve frontě na všelijaké dávky, si porad za každého režimu

0/−1
10.7.2017 10:06

P63a80v15e94l 74Š43e37d79ý 2528746792665

A hlavně dotyční nechápou, že hlavně na to doplatí zase a jen oni. My budeme muset zvýšit ceny a ti co mají málo budou mít ještě méně

+1/0
10.7.2017 10:40
Foto

L17u76k73á11š 51Z45á12v77o88d16s47k69ý 9891499421

nejdůležitější pasáž z článku je na konci. o EET a byrokratizaci státu. Tesat do kamene. Jdeme bohužel naprosto stejným směrem, jako adolescent, co si sám musí nabít hubu, aby pochopil, že tohle není cesta a kterého ani ostatních špatné zkušenosti, neodradí...:-/

+22/0
10.7.2017 9:39

J57i84r30i 60D37o58m49i48n38i81k 1791708871620

Bde ještě dlouho trvat, kdy a jestli vůbec někdo dostane rozum a tyhle nesmysly zase zruší. Nepřináší to nikomu nic. Ani státu, ani hospodským a ani zákazníkům

+6/0
10.7.2017 9:42

K88r46y31š96t48o92f 59L24a92n28í98k 1869290175255

Blby je, ze politici si to bud nemysli, nebo to nechteji priznat. Pak mohou v jinych zemich rikat, ze to jinde maji takze to zavedeme taky. Kdyby rakusaci rekli, ze to nema ocekavany efekt a at to nedelame, mozna by si to Babis rozmyslel. Ale mi to prijde, ze i kdyz se vyspelejsi staty spali, stejne budou chtit, at si tu drzku nabiji i ty ostatni, ktere se snazi se jim ekonomicky vyrovnat.

+1/−1
10.7.2017 10:28

M21i24c54h42a85e52l 58M91e47n30s27i67k 8481906310802

"Češi Budvar nepodceňují", pane hostinský. Prostě jim asi nechutná.

Ale poté, co jsem ochutnal rakouské pivo, jeho tamní "prémiové postavení" docela chápu ;-D

+4/−5
10.7.2017 9:34

K57a49r87e51l 83F50r30a95n89ě27k 3638663317735

Jsem Plzeňák a Budvar si dám raději než Prazdroj.;-)

+2/0
10.7.2017 9:56

M17i50c33h37a23e36l 47M84e44n13s96i98k 8111796790542

No,

nikde jsem nenapsal, že Prazdroj je menší břečka.

Viz výše.

0/0
10.7.2017 17:21

A67l92e22š 70M58o97r77b33i74c89e27r 2649242315851

Koukám, že v byrokracii a nesmyslných "opatřeních" jsme už předstihli takové premianty, jako Rakousko, které nás v tomto už musí dohánět. Ach jo.

:-( Rv

+2/−1
10.7.2017 9:33

J37i27r39i 79D92o40m34i64n83i95k 1221468901520

Nemyslím si to. Pan Kolarik mimo jiné říká, že EET tam platí o rok déle a k němu tam mají X dalších byrokratických opatření. A tento trend je všude v evropě. Bohužel. Znám hostinského v Italii a ten říká, že tam se dnes nevyplatí mít větší hospodu. Buď maličkou vysloveně rodinnou, kde nemáte žádné zaměstnance, jen rodinné příslušníky a nebo je lepší nechta se zaměstnat, jako zaměstnanec.

Jsem docela rád, že jsem před časem prodal své podíly ve dvou restaurcích, dnešní majitelé mají x krát více starostí než jsme mívali my.

+4/0
10.7.2017 9:41

M82i69l50a51n 31V34o51t95a72v75a 5394276571472

Bolehlav? Myslíte takové to "klišé", které papouškují lidé, kteří to ani nikdy neochutnali, další část, která ho zkusila před dvaceti lety, když jim bylo patnáct a tak zůstali u těch dětských piv, co nemají pořádné volty.

+1/−1
10.7.2017 9:31

K95r70y32š62t58o74f 79L68a30n85í49k 1299130195255

Taky to nechapu. Budvar je jiz vic nez 30 let moje nejoblibenejsi pivo ze znamych znacek a hlava me z nej neboli. Na rozdil treba od Radegastu (coz me mrzi, protoze ten mi taky docela chutna).

0/0
10.7.2017 10:11

P57a21v16e34l 50Ž14e49r74n43í89č78e89k 9642502106622

Psal jsem to již výše, mě hlava po Budvaru bolí vždy a spolehlivě. Zřejmě je tam pro mě něco špatného, nevím co to je a štve mě to, protože mi Budvar hodně chutná.

0/0
10.7.2017 22:48

P44e91t38r 92K60o42č62í 4700214823612

Viděl jsem o této vyhlášené restauraci dokument a je to opravdu mazec. Ráno se tam pípa spustí a večer se vypne. Je to jeden velký nekončící potok piva. Výčepní si ani nestačí utřít nudli u nosu. Respekt těm, co to vybudovali. R^

+7/0
10.7.2017 9:23

J83i10r31i 28D24o35m47i60n68i14k 1751528971300

A hlavně těm, kteří tam makají. neviděl jsem tam nkdy postávajícího číšníka, to byl jeden velký kolotoč a výčepáci , kterých je vždy na směnu několik musí mít večer kolena a nohy na odpis......

+2/0
10.7.2017 9:29

M37i42l82a67n 20V38o68t67a51v57a 5904196581822

lepší než dokument je to vidět na živo. A ty kolena co tam dělají. Fantazie

0/0
10.7.2017 9:32

J93i50r94i 51D87o30m48i53n25i75k 1531528141810

Málo lidí například ví, že je před tím, než jdou na gril, nakládají a pak velmi krátce vaří v pivu. A to jim dává tu nedostižnou chuť

+2/0
10.7.2017 9:34

P94e85t90r 93K17o64č27í 4580944603812

To zajisté bezpochyby, ale v tom dokumentu je pustili tzv. pod pokličku a ukázali i zázemí, kam se běžný člověk nedostane v průběhu celé šichty

0/0
10.7.2017 10:02

J24i93r42i 52D39o18m65i52n52i19k 1721628861320

To je pravda. Co vím od toho kuchaře, tak se tam maká už od třech od rána a například jen u tanků s pivem tam dělají 3 lidi a za celý den nevylezou ven na sluníčko. Kuchařů je tam cca 15 na směnu, o víkendech i více, práce u venkovních grilů musí bát, jako prace v pekle (doslova) a číšníci ? Ano, vydělají si, ale za jakou cenu ? To není práce na více, než jednu sezonu...

O pomocných pracech, úklidu, řípravě atd. nemluvě

0/0
10.7.2017 10:11

T58o75m22a66s 39T25u15m56a 4722800596625

Budvar neni špatný pivo, ale daleko víc mi chutnají piva z minipivovarů a z těch velkých třeba Bernard rozhodně mnohem lepší

0/0
10.7.2017 9:19

J83i54r40i 33D98o89m23i36n93i87k 1951238161200

Co zákazník, to jiná chuť. Mě osobně z těch "běžných" piv v poslední době docela chutná Rychtář. Ale jsou jiná. Nicméně, piva v minipivovarech jsou dobrá, ale i am to musí umět sládek uvařit a výčekák natočit. I v minipivovarech narazíte na vyslovený patok. A nebo naopak na skvělé pivo. Nedávno jsem třeba narail na zelené pivo Klášter, točené, a moc jsem si pochutnal:-)

+4/0
10.7.2017 9:26

K11r98y93š18t42o97f 68L45a40n52í60k 1299780545355

U me je ted jednicka Koutske. Taky Kocour je dobry. Kazdopadne kamarad, ktery ma hospodu a strida tam tuhle produkci mi rikal, ze z nekterych znacek dost kolisa kvalita, takze je uz nechce objednavat.

+1/0
10.7.2017 10:17

J51i22r81i 88D55o63m34i28n52i29k 1591358921430

Určitě proto, že jsem nikdy nebyl vysloveně pivař neumím ocenit to které pivo. Navíc každému chutná něco jiného. Když už si pivo dám, tak mám rád tmavé a nejlépe kvasnicové u nějakého minipivovaru, z těch velkých pvovarů mi nejvíce chutná Guiness. Ale na chuti a kvalitě obsahu pullitru má nejméně poloviční podíl ten, kdo piv točí a to, jak se o něj stará.

Jinak u Kolarika je krásně, jeho grilovaná kolena a domácí rohlíky jsou nedostižné, stejně, jako křen, terý si aké dělají sami. Ale pracova tam, to musí být v sezoně doslova očistec. Znal jsem jednoho kuchaře, co to ty tř měsíce vydržel a i dyž si na peníze slůvkem nepostěžoval, tak ta rachota byla podle něj až příliš velká. A to samé platí o českých pinglech. Ale jinak tam občas zajedu rád, vím, co mne čeká a že nebudu nijak zklamaný a i proto tam i na rakouské poměry vyšší ceny, než jinde opravdu neřeším

+4/0
10.7.2017 9:19

J61i62ř15í 56K38o26d20ý47d39e82k 7890270526123

Přesně to jsem si říkal také. Vyšší ceny, ale ten koncert, to je k nezaplacení. Pivo po dopití do tří, čtyř minut, na koleno se čekalo 15 min, číšník neskutečně profesionální (Čech). Na stoly se čekalo klidně 20 min.

+3/0
10.7.2017 9:36

K78r14y30š44t86o84f 81L16a16n66í52k 1849810555745

Toho Guinesse si ale musite dat v Irsku, ani v Anglii neni tak dobry, natoz u nas, tady mi prijde jako napul redeny vodou. Mne v Irsku vice chutnal Murphys, byl jeste vyraznejsi nez Guiness.

0/0
10.7.2017 10:21

I57v17a15n 35S82t77e46c14h 8901627437860

Chcete se nechat zajít chuť na Budvar? Skočte si do Prahy do hospody U medvídků.

Zde točený budvar je prázdný, vodový, vhodný snad pouze pro cizince. Pěna zmizí do 10 vteřin po postavení na stůl. Nebyl jsem tam sám a všichni jsme se shodli, že pivo tam slabé úrovně jsme již dlouho nepili a šli jsme si spravit chuť vedle na plzeň.

+2/0
10.7.2017 9:19

I21v38a90n 71S13t60e54c23h 8321837717500

Překlep: tam = tak

0/0
10.7.2017 9:25

A20l37e54š 94M62o70r55b69i45c89e32r 2769642445731

To není vizitka piva, ale mizerné hospody.

+4/0
10.7.2017 9:35

M64a74r23t67i11n 10B72r52u24h44a 6630908392673

Schweizerhaus .. doporucuju. Nejlepsi koleno, ktere jsem kdy jedl. Podnik naprosto uzasny! Budvar jsem jako Plzenak kousal, ale na druhou stranu, takovou cepici mi nenacepovali nikde v Cechach. Sedela tam az do vypiti, zadny vetracek.

+1/0
10.7.2017 9:11

L33u89b84o65m94í97r 37K82a83m42e44n92s97k96ý 3880618363376

koleno ve Schweizerhaus, tradiční vídeňská atrakce, kterou tam člověk nemůže vynechat :)

0/0
10.7.2017 9:17

O38n95d79ř10e64j 82H71ů76l66k22a 5202413703418

A co ta čepice na těch pulitrech? Pivo točené na dvakrát až x krát. Osobně uznávám jen čepování na hladinku.

0/−4
10.7.2017 8:57

J86i45r54i 14D65o81m66i16n90i80k 1411778741120

Pak toho o čepování piva moc nevíte...

+3/0
10.7.2017 9:10

M13a83r90t86i17n 34B94r58u67h67a 6160238882373

Hladinka je pro vomajdy. Znalec si dava šnyt!

+1/0
10.7.2017 9:12
Foto

I84v27a50n 22K11o57p56t52a 5917322781697

Je na českém pivu něco vice tradicniho nez ta čepice po natočeni?

+2/0
10.7.2017 9:23

M30a47r24t48i32n 89B79r68u92h75a 6350138162743

Točí se volant u auta .. pivo se čepuje.

+1/−3
10.7.2017 9:48

V81á28c76l48a90v 76Š53u80l88i49s67t40a 9304277590208

Jako Budejcak musim priznat, ze me po Budvaru hlava take boli. Po Plzni ne. Ale asi to bude tim, ze nejsme zvykly, kolegove, co ho piji denne zadne problemy nemaji.

0/0
10.7.2017 8:56







Najdete na iDNES.cz