Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu
Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

P16e58t17r 39T82y28č45k58a 6915932529192

Pokud je BIO pomeranč které se vypěstuje v USA tam se zabalí každý zvlášť do fólie, letecky se přepraví do ČR a tady se prodává za 80 korun, tak to kupovat nebude a s BIO to nemá nic společného.

+24/0
doporučit
30.7.2017 16:31

M78i36r27e41k 47G71a75j11e57r 5201396719260

"Ministerstvo zemědělství plánuje, že do roku 2020 by se měly biopotraviny na celkové spotřebě podílet třemi procenty." - Nemelo by se spis ministerstvo zabyvat tim, jak chranit zemedelskou pudu pred jeji likvidaci, nez se zabyvat socialistickym planovanim?

+23/−1
doporučit
30.7.2017 16:30

D97e82n35i53s 51H86u13m91l 4382575105166

Biopotraviny brzdí inteligence zákazníků, kteří tenhle marketing ignorují. R^

+33/−4
doporučit
30.7.2017 16:03

L15u76k57á73š 87K85m93e20n67t 5599507374400

Bio je často velmi drahé a často jen proto, že to má ve jméně Bio. Navíc samotný fakt, že je to Bio produkt ještě neznamená nějak vyšší kvalitu. Stačí se podívat na celou řadu problémů Alnatury, kdy jsou jejich Bio produkty často plné plísní.

Ano Bio má výhodu, že tam není chemie a přístup k pěstování je jiný. Proto si třeba raději pár korun připlatím za dvojkové vejce, i když obsahově se moc nebudou lišit od trojkových. Nechci ale podporovat klecový chov, když vejce z chovu na podestýlce stojí jen o pár korun víc. Bio znamená odlišný chov, pěstování, i odlišný postup zpracování. Proto pak tyto produkty mohou mít lepší výživové hodnoty. Ale na druhou stranu mají kratší trvanlivost a často tam roste něco škodlivého, typicky plísně, které by běžné zpracování s Ečky jinak zabilo. Plus bohužel jsme v ČR, takže lidé často neví, zda té značce Bio opravdu mohou věřit. Už tu byly případy, kdy lidé podváděli například na farmářských trzích, jen proto, že na to mohli dát vyšší cenovku.

Takže osobně se nedivím, že se na to lidé dívají skepticky. Ono totiž Bio automaticky neznamená, že je to pro nás lepší. A navíc marže našich obchodníků to výrazně prodražují. Stačí se podívat například, co stojí dětská výživa v Bio kvalitě v Německu a co u nás, typicky Hipp je u nás 2x dražší, jak v Německu.

+11/0
doporučit
30.7.2017 16:29

K61a96r87e20l 37K95r28p45a23t83a 5454205154503

Takže se budou bio potraviny "ekologicky" dovážet z jakési Tramtárie a Člověk v tísni z toho bude mít podíl na zisku.

Už tedy vím, čemu se vyhnout a co nekupovat.

+12/−2
doporučit
30.7.2017 16:59

J16i48r27i 50D77o27m35i41n93i27k 1361688341450

BIO a EKO jsou jen jeden velký podvod. Ano jsem skeptik a nijak mi to nevadí. Mám dostatek peněz na to, abych si koupil jakékoliv potraviny v různé kvalitě ale na nálepky EKO a BIO jsem již alergický.

+7/−1
doporučit
30.7.2017 19:23

J60i57ř47i41n96a 23M88a89n24d80á10t61o80v69á 9907918210625

Žádný vědec, lékař, biolog ... dosud nebyl schopen potvrdit jakýkoliv pozitivní přínos bio potravin pro lidský organismus. Naopak reálně praktikující zemědělci, včetně absolventů České zemědělské univerzity v Praze mi potvrdili, že vypěstovat u nás něco tzv. BIO je sci-fi, fantasy a pohádka dohromady. Bylo by to moc hezké, hezky by se to poslouchalo, ale je to naprosto nereálné.

+7/−1
doporučit
30.7.2017 17:55

J82a44r86o70m50í18r 71Š19t15o29h12a69n83s67l 5704829834652

Mě třeba celozrnná mouka nechutná (snesu výrobky kde jí je max 25%), špalda nebo pohanka jsou úplně mimo moje chuťové spektrum.

On je hlavní problém, že nenecháte lidi se rozhodnout a pořád jim cpete, jak dělají špatné rozhodnutí...komu to chutná ať si to jí, ale nepokoušejte se mě přemlouvat, že když mě to nechutná, že jsem špatný člověk.

Mimochodem moto "Pro Bio, první český výrobce biopotravin"...to jako vážně, miliony lidí si doma produkují "bio" potraviny. Tisíce farmářů produkují bio produkty, aniž by je zajímlo, že můžou mít nálepku bio.

+5/0
doporučit
30.7.2017 17:22

J45a14n 22K91r60p26e33c 5466493264452

hned v prvnim odstavci (odpovedi) je hodne demagogie. to ze je neco BIO jeste neznamena, ze je to automaticky lespi nez neBIO. ono to dost casto muze byt prave naopak. ne chutove, ale i kvalitativne ale i co se tyce nebezpecnych latek. je rozdil mezi kvalitni a nekvalitni potravinou. je pravdou ze toto lidi mnohdy nechapou. ale mezi kvalitni a BIO potravinou prakticky neni mozne poznat rozdil, a pokud ano, tak BIO tady naopak muze dost zaostavat. jedine kde urcite BIO vitezi, je v porovnani s nekvalitni potravinou. nedavno byly v testu masla, nejdrazsi BIO maslo skoncilo hoooodne vzadu za jinymi beznymi masly. to pak tu cenu muze obhajovat jeste 3x tak delsim rozhovorem ale bude to jen dalsi lesteni uz tak dost nalestenych prdu.

+6/−1
doporučit
30.7.2017 17:58

J64a49n 12O16n72d85ř88e57j 6889178384690

Prostě člověk který zbohatl nad blbostí lidí a neuvěřitelně ho štve, že trvalo dvacet let, než se z ničeho stal boom.Osobně jsem na bio alergický, ty veci mi jednak nechutnají, navíc jsou předražené (mluvím o potravinách z biozemědělství tzn. místo granulí/substrátu s živinama atp. sypou cosi co má být hrozně eko, ale pořád jsou to granule či substrát namísto trávy pro krávy aj.) a hlavní důvod jest ten, že jsem asi jeden z mála lidí kteří většinu toho jejich bio znají už od pradávna, přijde mi normální jíst spoustu věcí které se dneska prodávají 100g za 300 Kč (různá semínka aj.) a dělá se z toho obrovské halo, přitom hodnota dvou kil je zanedbatelná a lidi jsou natolik poblázněný, že kupují předraženou značku když o obchod vedle si objednají 100x tolik za 10x menší cenu.

+8/−3
doporučit
30.7.2017 17:30

P87e17t68r 86B53u96r41i89a97n 2853350556

Zase jeden, co mezi řádky lidi poučuje o tom, jak jsou sami hloupí a nevědí, co je pro ně vlastně dobré.

Poprvé jsem se s takovou jednou setkal v TV v 90.letech. Tvrdila mi, jaký jsem primitiv, když nevím, jak dobré a zdravé jsou mořské řasy tisíce chutí.

Poté každý cestovatel, co před kamerou chroupe housenku, nebo mravence a u toho vyluzuje slastné zvuky ne nepodobné orgasmu.

Tihle by si předně měli uvědomit, že ne nevědomost a zaostalost v myšlení brzdí lidi v pojídání těchto pikantností, nýbrž ten prostý fakt, že český člověk raději zařízne do ovaru pochybného původu místo do vepřové panenky biopašíka krmeného biobrambůrkem třikrát ručně sázeným ve stínu Beskydských hor za úplňku. Je to praktičtější a plní to účel stejně. Na ostatní se může biovytrousit.

+8/−4
doporučit
30.7.2017 17:17

V17l50a90d83i69m47í14r 68F55i72b50i78g10e63r 5204811811344

Česání třešní je otrava to je pravda, ale česat je potřeba i ty NE-BIO třešně tam je práce stejná a ty jsou mnohem levnějí, nevím jestli jsou tedy sladší nebo červenější ale práce kolem je cca stejně.

+4/0
doporučit
30.7.2017 19:29
Foto

J93a57n 17V43a34l83a90l39í78k 6486179350476

Važený pane Tintěro

Kyselé deště snížily pH v půdě do té míry, že se zvýšilo rozpouštění přirozeně se vyskytujících minerálů (resp. se zvýšilo uvolňování minerálů z vazeb na půdní částice), které potom začaly pod vlivemzemské gravitace „unikat“ se zasakující se dešťovou vodou do hlubších půdních vrstev. O úniku je na místě mluvit proto, že minerály se tak dostaly mimodosah kořenů rostlin, které člověk využívá ke své obživě.

Vzniklý deficit minerálů v půdě má fatální dopad na biologickou hodnotu konzumované zeleniny, obilovin, luštěnin a dalších potravních zdrojů minerálů a vitamínů, na nichž je člověk odnepaměti závislý. Podstatnou část biologické hodnoty kulturních rostlin tvořil jejich obsah vitamínů. Ale bezminerálů nemohou žádné rostliny vitamíny vytvořit. Je při tom jedno,zkoumáme-li obsah vitamínů v jednotlivých druzích zeleniny a brambor, nebo v obilovinách, luštěninách,či obyčejné trávě.

+4/0
doporučit
30.7.2017 19:05

S77e24i55d97l 32P94e14t86r 1511131695234

Ještě před 75 lety bylo v zemědělství zaměstnáno u nás skoro 50% lidí a 15-20% obyvatel mělo potravinovou nouzi.

Spolu s ostatními obory došlo k obrovskému růstu produktivity a dnes stačí 2,4% na "uživení" zbytku společnosti kdy hlady rozhodně zde nikdo netrpí.

BIOmánie je pouze módní trend cílený na střední a vyšší vrstvu, která už "neví roupama co dělat", analogie s el. auty a jinými výstřelky se nabízí ...

+5/−2
doporučit
31.7.2017 8:53

J24i66ř88í 85P89o85s59p18í72š91i76l 2489727257

Není to tak dávno, když se takové okurky nebo rajčata vysely, nebo vysázely a docela nepotřebovaly zvláštní péči. Někdy také pršelo a chemie nebyla tak potřeba. Dnes je potřeba stříkat skoro všechno, aby se něco urodilo. A zavlažovat a zavlažovat. Všechno je přešlechtěné, prší sporadicky a konkrétně například takové okurky se bez postřiků a závlahy prakticky nedají pěstovat. A vůbec atmosféra je notně znečistěná a nejen lidé, ale i ty rostliny dýchají znečistěný vzduch. Kdy se dá mluvit o BIO kvalitě? Snad tak při pěstování ve sterilním skleníku se řízenou atmosférou, kam by nějaká nákaza nepronikla. To BIO asi znamená, že se to stříká v noci, aby to nikdo neviděl!

+6/−4
doporučit
30.7.2017 17:06

P17e92t40r 67B64á60č30a 8355716645545

Nechcete si to svoje bio, eko apod. uz strcit za klobouk?

+4/−2
doporučit
30.7.2017 20:17

V65i86l86é76m 47N51o54v46o29t20n26ý 7116534886629

Biopotraviny brzdí snadno dostupné a ověřitelné informace.

+2/0
doporučit
30.7.2017 22:08

Z56d26e73n84ě46k 16K34r17a86u21s 9566830472180

kdyz se ty bio potraviny pestujou tam kde se jeste v 60 letech praskovalo ddt nebo jak se to menovalo tak je to uplne jedno bio je jen znacka prodavame draze ale rozdil nenajdete, zvlast kdyz 1/5 lidi na farmarskych trzich nakoupi ovoce a zeleninu v lidlu v akci a pak to rpodava jako svoje bio

+2/0
doporučit
30.7.2017 17:14

P92e87t94r 34K40o33v98a72ř40í35k 1501323129527

"Stejně tak by si mohli dopřát biopotraviny a naučit se vnímat chuť a kvalitu."

Co je to za nesmysl? Pěstuji ovoce a zeleninu doma (nerad to používám, ale dle zdejších termitů tedy v "bio kvalitě"), a žádný rozdíl v chuti není. Jediný rozdíl v chuti oproti mimosezónnímu ovoci je v tom, že to se trhá nezralé a vozí z větší dálky, takže má chuť mizernou. Nicméně chuť kupovaného ovoce a zeleniny v sezóně je shodná s mojí vypěstovanou na zahradě. Takže to je od pána lež.

Druhá věc, kterou nikdo nezmiňuje - místo krásných řečiček o úžasné chuti a kvalitě by bylo přesvědčivější uvést vědecká fakta, tj. jak nebio potraviny ničí zdraví lidí, o koli % víc chorob způsobují a o kolik let sníží věk člověka? Neuvádí se to proto, protože by se ukázalo, že vliv bio/nebio je zanedbatelný a nemá smysl ho v tomto kontextu vůbec řešit.

+2/−1
doporučit
31.7.2017 7:47

M15a90r90t86i77n 11V13o13k61a85s 9282488409793

Ono to bude také tím, že propagace byla o tom, že BIO je nutně "lepší". Bohužel mám osobní zkušenost, že konvečně vyprodukované potraviny mohou být o dost lepší než ty BIO. A samozřejmě také naopak. Evidentně nejde jen o režim v jakém je něco vypěstováno. BIO vajíčka třeba nekupuji vůbec - jejich cena je tak vysoká, že málokdy bývají čerstvá, takže zde jsou lepší vajíčka od nosnic z volného výběhu. Úplnou hrůzou jsou pak některé BIO výrobky privátních značek - tam člověk ani neví, kde byly suroviny vypěstovány. A takovýchhle věcí je bohužel na trhu víc než dost.

+1/0
doporučit
30.7.2017 23:12

P64e89t66r16a 37H36e31l31i76k22a65r63o83v84a 9478444237144

Tak třeba v biokuřeti rozdíl je - chemický rozbor jsem teda nedělala, ale minimálně chuťově a konzistenčně je to rozdíl velký - normální kuře je takové blátivé konzistence, biokuře má mnohem pevnější maso, skutečně jako svaly, a i chuť výraznější.

+1/0
doporučit
30.7.2017 22:05

P80e12t95r 30N69o16v45á14k 8895369180

rozbor bio organických lží:

-

Is Organic Food Worth the Cost? R^

www.youtube.com/watch?v=2Y5bGpWNYKc

-

na "bio" produkci je potřeba daleko více půdy na úkor přírody 8-o

+1/0
doporučit
30.7.2017 21:19

J15a91n 92D28u72d75í44k 8823251737267

Když koupím mrkev od místního farmáře, je to taky BIO, protože vím, že chemický postřik je u něj až poslední možnost.

+1/0
doporučit
30.7.2017 19:42

L82í69d23a 73V22š47e29t27e23č51k14o43v58á 5770133449306

Mně se líbí, že chce aby si lidí sáhli na prasátka))

To si jako myslí , ze lidí v životě neviděli prase?

+1/0
doporučit
30.7.2017 19:25

A59d69a32m 45D93o22b70š29í71k 5446205195128

Je mi lito kam to v cesku doslo a co si o BIO lide mysli ale BIO tzv. ekologicke zemedelstvi vypada ve Svycarsku takhle. Jednou rocne je povinna inspekce, co ctyri roky se provadi kontrola a rozbor pudy, nesmi se pouzivat v zadnem pripade chemicke postriky, regulatory rustu, hnojiva. V tzv. Suissebilanz se kazdorocne kontroluje podil vlastnich hnojiv, podil fosforu a dusiku, cizi hnojiva nesmi byt pouzita z delsi vzdalenosti nez 30km. Chovy musi byt s vybehem(az na alpy), dostatecny odstup kotcu, limit. prevoz zvirat. Min 7% vsech ploch musi byt remizky, extenzivni louky ( podpora hmizu, div. zvere, vod). Je to prisne a kontroluje se uplne vsechno, Svycari produkuji 60% vlastnich potravin, 99,9% mleka a hoveziho masa. Podil Bio v nejvetsich obchodech Migros 1/4 vsech produktu, COOP 1/2. A cenove diky silnemu trhu je to skoro stejne jako konvenci zemedelstvi.

+1/0
doporučit
30.7.2017 18:19







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.