Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Používat mražené jídlo neuvedené v menu je nyní v Itálii trestné

Skladovat v restauraci mražené jídlo se rovná podvodu, pokud v menu není výslovně uvedeno, že jídlo není čerstvé. Rozhodl o tom italský vrchní soud. Jak napsal list The Times, úřady chtějí tímto způsobem zakročit proti restauracím, které prodávají jídla z mražených produktů, jako by byla připravená z dražších, čerstvých surovin.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J70a59n 10D86l66o14u82h95ý 8536580893120

většina hospod dělá ze zmrazených surovin. To by tam musel mít napsaný každý...

0/0
31.7.2017 11:32

J21o43s79e70f 37K95a66r25f96í84k 7522345366820

Né většina ale VŠECHNY!

Neznám kuchyň ve který by neměli mrazák;-)

0/0
31.7.2017 11:36

J68a18n 86D78l66o52u90h23ý 8246480303750

Nechtěl jsem použít slovo všechy, možná by se někdo ozval, že ONI ne! ;-D

0/0
31.7.2017 13:51

J81o30s61e32f 23K37a52r24f46í17k 7302185906270

Už vidím jak na každou porci hranolek kuchař nejprve oškrábe a nakrájí brambory;-D

A třeba takový mořská ryba, to musí být ňamka, čerstvý, zrovna vytažené z moře a nezmazená;-)

Jo a co takové koření, to řerstvé krom bilinek není nikdy, takže taky špatně? A když to bude v konzervě, tak je to OK?

.

Né vážně, co některé restaurace jsou schopné podat na talíř, to je fakt hrůza, ale dělat na všechno extra nařízení? Už tak jsou některé předpisy neskutečně "úchylné:

.

btw - víte, že takový tatarák se ze zákona v restauracích NESMÍ podávat?

....Je nepřípustné podávat ke konzumaci tepelně neopracované syrové maso (např. tatarské bifteky a pokrmy obdobného charakteru)....

Hygienický předpis sv. 84/1987 č. 72)

+1/0
31.7.2017 11:07

V25í62t 65K85o16u75b59a 6826440734188

To by v Čr polovina restaurací zkrachovala.

Minulý týden jsme na Lipně v 5-ti lidech přišli do hospody s desítkou nápisů domácí česká kuchyně a to co jsme dostali na talíř bylo šílené. Vše z mražených polotovarů, oschlé a doslova hnusné. To že to stálo v průměru okolo 150,- Kč je už na jiné vyprávění.

O EET jsme si mohli nakonec nechat taky jenom zdát.

+2/0
31.7.2017 8:53

J74o91s46e20f 96K28a40r49f60í23k 7452635736700

A proč zkrachovala?

Jako že když ke stejnému blafu jako vždycky dají cedulku že to není z čerstvého, tak tam lidi najednou přestanou hromadně chodit?;-)

+1/0
31.7.2017 11:30

P25e80t22r 46K61n87ě77b86o48r37t 3371570

Vždyť to je nejvetší dobrota. Něco zmraženého rozmrazit a ohřát v mikrovlnce. To je jen pro gurmány.

0/0
30.7.2017 19:28

J38o42s53e26f 97K84a86r23f48í45k 7162135496870

btw - když dostanete jeden den jídlo co vám chutná a druhý den to úplně samé s tím, že není čerstvé, tak vám najednou nebude chutnat a bude to hnus?;-)

+1/0
31.7.2017 11:31
Foto

J88a67n 40V13a78l98a90l25í89k 6936479460826

p. Černý napsal: Vam je jedno zda je ryba cerstva a nebo mrazena??

Tak čtěte...

https://www.bonfood.cz/jsou-chlazene-ryby-cerstve

0/0
30.7.2017 18:59

R85a40d86e52k 19T81o49č89i97l 8952441259603

Ale kde je ta hranice? Třeba zelenina do polávek (hrášek apod) je mražené.

+1/0
30.7.2017 18:21

J75o60z31e79f74a 18N96o72v98a20k56o45v57a 7386655230514

No a co? Nikdo to nezakazuje, jenom se to uvede v jidelnicku.. A ne jako se mi stalo v hotelu v Trebici, ze jsem si objednala rajčata s mozzarellou a bazalkou, a svete div se, bazalka byla formou suseneho koreni...

0/0
30.7.2017 23:15

R59o77m60a12n 11S82t60o91n96e31k 1989973899711

tak na tohle bych v běžné české restauraci neměl odvahu :-)

+1/0
31.7.2017 1:59

J94i86ř28í 33S40t92e20j29s39k49a19l 8852299408163

A proč by to nemělo být uvedeno? U pečiva je to už pár let a žíly to nikomu nezrhá. A víte, na čem jste.

+1/−1
30.7.2017 18:17

M61i53l82o76š 56D46v66o64ř57á74k 8765697866761

v italii je ve skutecnosti uz takovy komunismus, ze se divim, ze si je andrej nebere jako priklad.

mistni bohaci jezdeji v obycejnych alfach a sva ferrari si navzajem ukazuji leda na obrazcich, protoze diky mistnim bonzackym zakonum je bud prodali nebo schovali do okolnich statu

0/0
30.7.2017 17:39

K86r96y73š18t48o61f 57L38a14n34í29k 1409390475205

souhlas, do mrazaku patri sklenice na pivo.

+1/0
30.7.2017 16:46

M91a24r62c30e85l44a 76B25í31l43á 4357380322709

Když už jsme u byrokracie v restauracích, tak v USA mne zaujalo, že restaurace mají na dveřích hodnocení z hygieny. Sama se rozhodnu, zda vstoupím, byť je hodnocení slabší. U nás kontrola buď projde, nebo to zavřou.

0/0
30.7.2017 15:55

F57e63r33d33í51n52a52n44d 77Z80i77l58c33h48e58r 7566250162286

Celkem s tím souhlasím,ale vsadil bych jeden důchod, že ti ,co by tady v diskuzi trestali nebo rovnou popravovali za mražené jídlo byli v restauraci jednou za dvacet let a to ještě u Mac Donalda a ti samí nejvíc bojovali za nekuřácké restaurace do kterých ani teď po zákazu stejně nechodí.Hlavně bejt chytrej(á) a případně někoho nabonzovat.

+2/0
30.7.2017 15:47

K53a65t59e24ř48i11n42a 19S80l51a73v22í32k34o67v56á 6703955170863

Tak stačí napsat, že jídlo není čerstvé a jsou v pohodě, ne ?

0/0
30.7.2017 15:46

J94a67n 56D46l80o51u36h21ý 8376660743280

čerstvé být může, akorát ze zmrazených surovin.

0/0
31.7.2017 11:34

P28e19t78r 14B97á49č83a 8325196425715

Kazdej druhej tady leze do upatlanych hospod s menickem za 69kc, ale desne by uvitali zakon na mrazene jidlo viz anketa ;-D

+5/0
30.7.2017 15:37

P91e13t68r 55K33r65e91j87z60e17k 7299336

tak třeba tam nevidí souvislost mezi těmi 69 kč a jídlem z mražáku.;-D

+2/0
30.7.2017 17:22

M85i18l23o42š 95D73v30o80ř23á76k 8555937236551

jsou zvykly, ze budou za tech 69,- dostavat toho svyho pangase cerstve vylovenyho! :- )

+2/0
30.7.2017 17:40

R62o57m31a21n 84S76t61o94n64e42k 1229953139551

čerstvě vyloveného z mrazáku ;-D;-D;-D

0/0
30.7.2017 23:00

J45o78z23e20f98a 85N92o95v83a16k86o57v88a 7616575250574

jj, pangas a la losos, a protoze se nam to cele do jidelnicku nevejde, nechame jenom "losos"

0/0
30.7.2017 23:19

K73a41t77e12ř43i66n48a 32F51e71n89c53l80o30v98á 8703737458443

Mražení je jeden z nejlepších způsobů konzervace potravin. V tom problém nevidím. Otázkou do pranice je, co a proč by měli v restauraci zamražovat.

Horší je, když restaurace vaří z polotovarů a vydává to za čerstvé nebo domácí.

Jen nechápu, proč to tolik vadí Čechům...s ohledem na to, jak se většina stravuje :-)

+2/0
30.7.2017 15:26

J63a44n93a 37B61o65u73l24o34v36á 7870106471491

Ještě za komunistů jsem byla na brigádě v hospodě ve Východním Německu. Ve volných chvílích jsme tam my brigádníci čistili a připravovali sezonní zeleninu jako například zelené fazolky na zimu. Měli tam dva velké mrazáky a každé léto je zaplnili předpřipravenou zeleninou, protože brigádníky tam měli jen o prázdninách.

0/0
30.7.2017 16:36

Š47t63e34f52a11n 22F74r87i56č23a 7132528133856

Něco jiného je mražený polotovar, vyrobený ve velkém někde ve fabrice, a něco jiného je hlubokozmazená hotovka, vyrobená pár dní předem z čerstvých surovin přímo v dané restauraci. Ten druhý případ mi nevadí, protože aby restaurace mohla nabízet široký sortiment, tak to vyžaduje i tento způsob přípravy jídel. Samozřejmě, kdo snese jídlo za 700 Kč a více, tak prosím, pak může požadovat jen z čerstvých surovin.

+3/0
30.7.2017 15:12

T86o86m24á25š 22L60u23d78v14í25k 5460698513246

Pokud potrebujete "siroky sortiment", pak prosim. Cerstve jidlo z cerstvych surovin vsak nemusi stat 700 Kc a vice.

+2/0
30.7.2017 15:18

P94a63v70e51l 14K95u81c44h45t31a 4436321877554

Pohlreich vždy říká - restauracím s moc širokým jídelňákem nechodit. A ví proč.

+1/0
30.7.2017 15:55

P47a23v58e22l 69K38u46c49h72t83a 4346871707674

opravuji - se vyhnout

0/0
30.7.2017 15:56

R59i19c16h41a69r59d 92V92a52c60e48k 5161148512508

A zítra bude povinnost uvést na jídelním lístku že kuchař je patlal a připálí, co může. Pouze u kuchaře s michelinskou hvězdou to uvedeno nebude.

+1/0
30.7.2017 15:10

M92i81l89o72š 66D41v90o65ř33á98k 8225767546891

anebo kuchar s certifikatem z agrofertu, ze vari jen z "prvotridnich potravin"

+1/−2
30.7.2017 17:41

J86i27ř26í 35H23o84r36á24k 9118615371

Nejlepší je, když ti donesou za 45 Kč hnusnou polévku z pytlíku a na jídelním lístku se to tváří jako čerstvý vývar...10 let na tvrdo je málo!

+3/−1
30.7.2017 15:06

J62a53n 70D97l73o63u34h93ý 8986790113440

ale nebylo to mražené... ;-D

0/0
31.7.2017 11:35

A13l36e68š 52M81á42c56h82a48l 1139648428321

kdyby radši udělali nařízení, že všude musí být složení potravin stejného názvu stejné... a ne, že my máme drůbeží separát a za hranicí mají vepřové maso

+2/−1
30.7.2017 14:52

P80e89t66r 24P77e79t37r 6443142878303

A proc to neni u nas? Hlavne, ze supermarkety musi uvadet "rozmrazeno" ale restaurace muze delat zradlo klidne z prasku a prodavat to jako cerstve

+1/−1
30.7.2017 14:50
Foto

M67a58r44t87i82n 55K20a84l81v11o31d86a 8266838422681

Proč tedy NENAŘÍDIT, uvádějte, že je to z čestvých surovin? A jak můžu vědět, že mi dodavatel prodá opravdu prodá čerstvou surovinu? Protože to tam napíše?

0/0
30.7.2017 14:49

T14o54m24á50š 15L64u51d82v43í37k 5840118303166

Jestli vam dodavatel lze, vymente ho. ;)

0/0
30.7.2017 15:19

R79i98c47h48a84r32d 96V68a98c91e91k 5791598302588

Další zbytečný zákon. Kdo dělá hranolky z brambor, tak si to může uvést dobrovolně na lístek. Stejně tak ten, kdo připravuje čerstvou rybu. Dokonce si tam může dobrovolně uvést, že ryba žila v pramenité vodě pod pravidelnou veterinární kontrolou a nepochází z umělého chovu.

A pokud někdo podvádí a u zmraženého uvede čerstvé, tak toho ať stíhají.

+5/−4
30.7.2017 14:11

M13a49r39c45e21l32a 88B89í46l24á 4127170612549

pod veterinární kontrolou ve volné přírodě, to je vtipné

+3/0
30.7.2017 14:14

J54i70ř18í 63K74o30c32u48r77e98k 6195704455548

Nevěřil bych tuňákovi, který žil v pramenité vodě....

+2/0
30.7.2017 14:14

J31i57ř35í 14K30o34c39u86r54e65k 6195834895198

Ale dovolím si malé rýpnutí: Chtělo by to povinnost pro velké pivovary, aby na etiketu uvedly, zda byla použita technologie HGB. Co myslíte, zlepší se tím chuť piva?

0/0
30.7.2017 14:06

M10a33r81t25i44n 23K54o31ž83í25n 1845986351640

Záleží na tom, jak tu technologii použijete. Někdy to poznat může být, někdy ne.

0/0
30.7.2017 14:59

J71a40n 35Z49a85b43a67b88a 8884964858374

U mnoha ingredience zmrazení nevadí. Daleko horší je používání všech možných "polotovarů " a smakulad... A těch by se to netýkalo. Na druhou stranu by p ten jidelni listek vypad hrozne...

+1/0
30.7.2017 14:05

J24i67ř25í 51K54o90c40u23r47e54k 6265934365318

Holt si před objednáním prostudujete složení. Časem i mnohostránkové, varující mimo jiné před tím, že jablka obsahují fruktózu a točená limča obashuje E290 a E941*. A hned bude hospodský nařčen z travičství, že používá éčka namísto přírodních bublinek.

*) oxid uhličitý a dusík, obchodní název Biogon. ;-D

+2/0
30.7.2017 14:13

J10o10s73e20f 29Š30o97l74t25e23s 8404688960563

Koukám, příznivců přísnosti a pravidel na všechno přibývá.

+6/−2
30.7.2017 13:50

J50i21ř44í 84J38e17z98d85i15n41s69k92ý 8688222273279

Tam kde to má smysl, proč ne?

+3/−3
30.7.2017 13:54

J24o41s23e64f 42Š67o25l77t76e64s 8384498510123

Když ono to ve vyspělé občanské společnosti smysl nemá. A přijde mi, že ČR byla donedávna jedna z nejsvobodnějších zemí, ale někomu to zřejmě vadí a chce to změnit.

+8/−2
30.7.2017 13:56

J21i85ř92í 82K71o35c19u41r64e28k 6325234935418

Pokud poznáte rozdíl mezi čerstvým a mraženým, tak tam podruhé nechoďte. Hlasování nohama vcelku funguje.

+3/−1
30.7.2017 13:57

P49e36t61r 84P56e97t98r 6983542428233

Am podvodniku a lharu tez ;-)

0/0
30.7.2017 14:59







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.