Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Používat mražené jídlo neuvedené v menu je nyní v Itálii trestné

Skladovat v restauraci mražené jídlo se rovná podvodu, pokud v menu není výslovně uvedeno, že jídlo není čerstvé. Rozhodl o tom italský vrchní soud. Jak napsal list The Times, úřady chtějí tímto způsobem zakročit proti restauracím, které prodávají jídla z mražených produktů, jako by byla připravená z dražších, čerstvých surovin.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J96a66n 30D44l39o41u46h37ý 8226430943510

většina hospod dělá ze zmrazených surovin. To by tam musel mít napsaný každý...

0/0
31.7.2017 11:32

J10o23s33e84f 63K56a58r72f18í91k 7482415776620

Né většina ale VŠECHNY!

Neznám kuchyň ve který by neměli mrazák;-)

0/0
31.7.2017 11:36

J45a20n 37D30l40o90u85h38ý 8376460173170

Nechtěl jsem použít slovo všechy, možná by se někdo ozval, že ONI ne! ;-D

0/0
31.7.2017 13:51

J62o32s35e17f 93K73a78r33f18í44k 7342165916840

Už vidím jak na každou porci hranolek kuchař nejprve oškrábe a nakrájí brambory;-D

A třeba takový mořská ryba, to musí být ňamka, čerstvý, zrovna vytažené z moře a nezmazená;-)

Jo a co takové koření, to řerstvé krom bilinek není nikdy, takže taky špatně? A když to bude v konzervě, tak je to OK?

.

Né vážně, co některé restaurace jsou schopné podat na talíř, to je fakt hrůza, ale dělat na všechno extra nařízení? Už tak jsou některé předpisy neskutečně "úchylné:

.

btw - víte, že takový tatarák se ze zákona v restauracích NESMÍ podávat?

....Je nepřípustné podávat ke konzumaci tepelně neopracované syrové maso (např. tatarské bifteky a pokrmy obdobného charakteru)....

Hygienický předpis sv. 84/1987 č. 72)

+1/0
31.7.2017 11:07

V38í51t 54K72o80u66b86a 6806680374458

To by v Čr polovina restaurací zkrachovala.

Minulý týden jsme na Lipně v 5-ti lidech přišli do hospody s desítkou nápisů domácí česká kuchyně a to co jsme dostali na talíř bylo šílené. Vše z mražených polotovarů, oschlé a doslova hnusné. To že to stálo v průměru okolo 150,- Kč je už na jiné vyprávění.

O EET jsme si mohli nakonec nechat taky jenom zdát.

+2/0
31.7.2017 8:53

J73o12s27e88f 63K12a95r63f32í65k 7712435806540

A proč zkrachovala?

Jako že když ke stejnému blafu jako vždycky dají cedulku že to není z čerstvého, tak tam lidi najednou přestanou hromadně chodit?;-)

+1/0
31.7.2017 11:30

P41e33t24r 39K20n12ě42b56o61r67t 3761920

Vždyť to je nejvetší dobrota. Něco zmraženého rozmrazit a ohřát v mikrovlnce. To je jen pro gurmány.

0/0
30.7.2017 19:28

J12o40s24e31f 34K79a80r44f22í16k 7912525486160

btw - když dostanete jeden den jídlo co vám chutná a druhý den to úplně samé s tím, že není čerstvé, tak vám najednou nebude chutnat a bude to hnus?;-)

+1/0
31.7.2017 11:31
Foto

J88a42n 89V67a49l87a51l75í27k 6446319180346

p. Černý napsal: Vam je jedno zda je ryba cerstva a nebo mrazena??

Tak čtěte...

https://www.bonfood.cz/jsou-chlazene-ryby-cerstve

0/0
30.7.2017 18:59

R56a89d41e77k 12T58o53č10i62l 8172701969943

Ale kde je ta hranice? Třeba zelenina do polávek (hrášek apod) je mražené.

+1/0
30.7.2017 18:21

J50o77z24e26f12a 89N58o38v67a30k49o68v25a 7376855230964

No a co? Nikdo to nezakazuje, jenom se to uvede v jidelnicku.. A ne jako se mi stalo v hotelu v Trebici, ze jsem si objednala rajčata s mozzarellou a bazalkou, a svete div se, bazalka byla formou suseneho koreni...

0/0
30.7.2017 23:15

R34o63m84a91n 39S67t94o71n69e43k 1249593979101

tak na tohle bych v běžné české restauraci neměl odvahu :-)

+1/0
31.7.2017 1:59

J21i64ř89í 44S51t22e19j72s33k22a83l 8772759258753

A proč by to nemělo být uvedeno? U pečiva je to už pár let a žíly to nikomu nezrhá. A víte, na čem jste.

+1/−1
30.7.2017 18:17

M22i98l24o41š 42D67v11o81ř66á63k 8645267916471

v italii je ve skutecnosti uz takovy komunismus, ze se divim, ze si je andrej nebere jako priklad.

mistni bohaci jezdeji v obycejnych alfach a sva ferrari si navzajem ukazuji leda na obrazcich, protoze diky mistnim bonzackym zakonum je bud prodali nebo schovali do okolnich statu

0/0
30.7.2017 17:39

K14r66y98š98t34o76f 97L80a23n36í24k 1969220985935

souhlas, do mrazaku patri sklenice na pivo.

+1/0
30.7.2017 16:46

M57a86r54c84e98l46a 31B39í81l32á 4847450512899

Když už jsme u byrokracie v restauracích, tak v USA mne zaujalo, že restaurace mají na dveřích hodnocení z hygieny. Sama se rozhodnu, zda vstoupím, byť je hodnocení slabší. U nás kontrola buď projde, nebo to zavřou.

0/0
30.7.2017 15:55

F29e19r79d51í71n50a55n30d 22Z59i32l37c18h42e25r 7426180892126

Celkem s tím souhlasím,ale vsadil bych jeden důchod, že ti ,co by tady v diskuzi trestali nebo rovnou popravovali za mražené jídlo byli v restauraci jednou za dvacet let a to ještě u Mac Donalda a ti samí nejvíc bojovali za nekuřácké restaurace do kterých ani teď po zákazu stejně nechodí.Hlavně bejt chytrej(á) a případně někoho nabonzovat.

+2/0
30.7.2017 15:47

K11a52t37e50ř28i79n48a 19S18l21a53v48í77k61o59v83á 6533915220753

Tak stačí napsat, že jídlo není čerstvé a jsou v pohodě, ne ?

0/0
30.7.2017 15:46

J56a14n 37D77l74o43u36h94ý 8746180693710

čerstvé být může, akorát ze zmrazených surovin.

0/0
31.7.2017 11:34

P61e18t42r 57B14á75č70a 8605696495125

Kazdej druhej tady leze do upatlanych hospod s menickem za 69kc, ale desne by uvitali zakon na mrazene jidlo viz anketa ;-D

+5/0
30.7.2017 15:37

P92e71t40r 52K88r97e33j13z87e68k 7229506

tak třeba tam nevidí souvislost mezi těmi 69 kč a jídlem z mražáku.;-D

+2/0
30.7.2017 17:22

M50i68l82o57š 16D14v90o15ř79á43k 8785157506651

jsou zvykly, ze budou za tech 69,- dostavat toho svyho pangase cerstve vylovenyho! :- )

+2/0
30.7.2017 17:40

R83o74m83a29n 59S67t23o55n33e11k 1139813669551

čerstvě vyloveného z mrazáku ;-D;-D;-D

0/0
30.7.2017 23:00

J71o25z96e41f19a 28N44o33v11a87k12o48v29a 7976435190234

jj, pangas a la losos, a protoze se nam to cele do jidelnicku nevejde, nechame jenom "losos"

0/0
30.7.2017 23:19

K34a47t96e92ř52i68n19a 63F70e83n65c92l98o38v55á 8453767588563

Mražení je jeden z nejlepších způsobů konzervace potravin. V tom problém nevidím. Otázkou do pranice je, co a proč by měli v restauraci zamražovat.

Horší je, když restaurace vaří z polotovarů a vydává to za čerstvé nebo domácí.

Jen nechápu, proč to tolik vadí Čechům...s ohledem na to, jak se většina stravuje :-)

+2/0
30.7.2017 15:26

J42a74n32a 83B20o22u58l85o87v50á 7480786321321

Ještě za komunistů jsem byla na brigádě v hospodě ve Východním Německu. Ve volných chvílích jsme tam my brigádníci čistili a připravovali sezonní zeleninu jako například zelené fazolky na zimu. Měli tam dva velké mrazáky a každé léto je zaplnili předpřipravenou zeleninou, protože brigádníky tam měli jen o prázdninách.

0/0
30.7.2017 16:36

Š22t10e43f47a56n 38F16r83i17č70a 7312508793416

Něco jiného je mražený polotovar, vyrobený ve velkém někde ve fabrice, a něco jiného je hlubokozmazená hotovka, vyrobená pár dní předem z čerstvých surovin přímo v dané restauraci. Ten druhý případ mi nevadí, protože aby restaurace mohla nabízet široký sortiment, tak to vyžaduje i tento způsob přípravy jídel. Samozřejmě, kdo snese jídlo za 700 Kč a více, tak prosím, pak může požadovat jen z čerstvých surovin.

+3/0
30.7.2017 15:12

T78o48m76á44š 41L49u20d83v77í12k 5290438953366

Pokud potrebujete "siroky sortiment", pak prosim. Cerstve jidlo z cerstvych surovin vsak nemusi stat 700 Kc a vice.

+2/0
30.7.2017 15:18

P43a40v86e73l 53K44u22c49h15t96a 4976361347294

Pohlreich vždy říká - restauracím s moc širokým jídelňákem nechodit. A ví proč.

+1/0
30.7.2017 15:55

P73a87v45e62l 83K52u11c80h79t26a 4386511897434

opravuji - se vyhnout

0/0
30.7.2017 15:56

R61i66c13h24a87r95d 98V38a68c11e16k 5831148452178

A zítra bude povinnost uvést na jídelním lístku že kuchař je patlal a připálí, co může. Pouze u kuchaře s michelinskou hvězdou to uvedeno nebude.

+1/0
30.7.2017 15:10

M88i69l87o15š 96D44v71o14ř31á17k 8715177686521

anebo kuchar s certifikatem z agrofertu, ze vari jen z "prvotridnich potravin"

+1/−2
30.7.2017 17:41

J51i21ř69í 91H20o67r35á79k 9688835431

Nejlepší je, když ti donesou za 45 Kč hnusnou polévku z pytlíku a na jídelním lístku se to tváří jako čerstvý vývar...10 let na tvrdo je málo!

+3/−1
30.7.2017 15:06

J85a22n 31D42l47o94u56h11ý 8516200253310

ale nebylo to mražené... ;-D

0/0
31.7.2017 11:35

A67l85e97š 54M76á42c36h82a97l 1649658638781

kdyby radši udělali nařízení, že všude musí být složení potravin stejného názvu stejné... a ne, že my máme drůbeží separát a za hranicí mají vepřové maso

+2/−1
30.7.2017 14:52

P97e22t96r 76P63e47t58r 6273232858753

A proc to neni u nas? Hlavne, ze supermarkety musi uvadet "rozmrazeno" ale restaurace muze delat zradlo klidne z prasku a prodavat to jako cerstve

+1/−1
30.7.2017 14:50
Foto

M46a33r61t32i37n 31K55a31l19v72o74d45a 8196258242641

Proč tedy NENAŘÍDIT, uvádějte, že je to z čestvých surovin? A jak můžu vědět, že mi dodavatel prodá opravdu prodá čerstvou surovinu? Protože to tam napíše?

0/0
30.7.2017 14:49

T47o26m57á87š 66L53u98d21v22í57k 5460858563456

Jestli vam dodavatel lze, vymente ho. ;)

0/0
30.7.2017 15:19

R32i55c88h30a89r38d 82V18a69c21e87k 5291398262748

Další zbytečný zákon. Kdo dělá hranolky z brambor, tak si to může uvést dobrovolně na lístek. Stejně tak ten, kdo připravuje čerstvou rybu. Dokonce si tam může dobrovolně uvést, že ryba žila v pramenité vodě pod pravidelnou veterinární kontrolou a nepochází z umělého chovu.

A pokud někdo podvádí a u zmraženého uvede čerstvé, tak toho ať stíhají.

+5/−4
30.7.2017 14:11

M83a75r30c42e38l85a 52B76í76l59á 4317680242169

pod veterinární kontrolou ve volné přírodě, to je vtipné

+3/0
30.7.2017 14:14

J79i43ř87í 76K19o61c61u86r71e39k 6675284245708

Nevěřil bych tuňákovi, který žil v pramenité vodě....

+2/0
30.7.2017 14:14

J68i66ř76í 24K26o12c52u46r57e65k 6265284565708

Ale dovolím si malé rýpnutí: Chtělo by to povinnost pro velké pivovary, aby na etiketu uvedly, zda byla použita technologie HGB. Co myslíte, zlepší se tím chuť piva?

0/0
30.7.2017 14:06

M22a10r56t10i96n 65K91o43ž37í96n 1705126681130

Záleží na tom, jak tu technologii použijete. Někdy to poznat může být, někdy ne.

0/0
30.7.2017 14:59

J41a41n 65Z29a34b89a89b15a 8294634498984

U mnoha ingredience zmrazení nevadí. Daleko horší je používání všech možných "polotovarů " a smakulad... A těch by se to netýkalo. Na druhou stranu by p ten jidelni listek vypad hrozne...

+1/0
30.7.2017 14:05

J45i21ř76í 21K61o92c58u19r50e24k 6735514985678

Holt si před objednáním prostudujete složení. Časem i mnohostránkové, varující mimo jiné před tím, že jablka obsahují fruktózu a točená limča obashuje E290 a E941*. A hned bude hospodský nařčen z travičství, že používá éčka namísto přírodních bublinek.

*) oxid uhličitý a dusík, obchodní název Biogon. ;-D

+2/0
30.7.2017 14:13

J98o55s65e30f 24Š28o45l59t12e29s 8684548260873

Koukám, příznivců přísnosti a pravidel na všechno přibývá.

+6/−2
30.7.2017 13:50

J66i79ř67í 90J80e72z74d12i38n18s43k30ý 8128322913649

Tam kde to má smysl, proč ne?

+3/−3
30.7.2017 13:54

J30o13s36e74f 79Š48o90l55t21e49s 8414468650203

Když ono to ve vyspělé občanské společnosti smysl nemá. A přijde mi, že ČR byla donedávna jedna z nejsvobodnějších zemí, ale někomu to zřejmě vadí a chce to změnit.

+8/−2
30.7.2017 13:56

J90i47ř73í 22K59o48c93u15r95e82k 6785414745968

Pokud poznáte rozdíl mezi čerstvým a mraženým, tak tam podruhé nechoďte. Hlasování nohama vcelku funguje.

+3/−1
30.7.2017 13:57

P38e43t55r 69P57e72t21r 6343342248643

Am podvodniku a lharu tez ;-)

0/0
30.7.2017 14:59







Najdete na iDNES.cz