Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Je libo cukr, nebo stévii? Sladidlo budoucnosti se dere do popředí

Za poslední desetiletí se z málo známé rostliny mnohonásobně sladší než cukr stalo globální odvětví o hodnotě čtyř milionů dolarů (89 milionů Kč). Objevila se všude, od nápojů firmy Coca-Cola až po kečupy Heinz. To není špatný začátek pro produkt, o kterém si mnoho lidí myslí, že má hořkou pachuť. Stévie, kterou lze zpracovat na sladidlo bez kalorií, prorazila jako alternativa cukru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Š86v42e60c 47J47a45r68o28s27l98a21v 8437411409785

My máme stevii každý rok na zahradě a děti nám ji vždy sní :) což je lepší než kokina nicméně mě osobně Stevie nechutná ale asi je to jen tím že jsem zkrátka nauceny a navykly na chuť cukru

0/0
15.9.2017 18:37

M41i64r94a 64L36o79v74e 3364620758434

Stevia je pekne draha, vsechno bude zase pekne predrazene?

0/0
6.9.2017 14:42

M78i66c30h84a54e72l 14K67o68n59e15č52n75ý 6902573389549

Po stévii zůstává v puse a vzadu na patře půlhodinový sladký dozvuk a chutná trochu jinak. Bohužel.:-/

0/0
4.9.2017 21:47

M25i67r90a 79L73o95v21e 3384590788834

Ale na tuto cokoladu se da zvyknout. ;-D

https://www.amazon.com/Lilys-Dark-Chocolate-Stevia-Salt/dp/B01MTJYYFJ/ref=sr_1_2_a_it/146-6271093-0199957?ie=UTF8&qid=1504701139&sr=8-2&keywords=chocolate+candy+with+stevia

0/0
6.9.2017 14:35

J14i65n66d45ř66i47c42h 90M57i86t66t73e73r 6954445581836

Lindt & Sprüngli. Nikoliv Lind & Sprüngli.

0/0
4.9.2017 15:55

L13u82k78a33s 31N27e23m85e53c 7879820542904

Stévie má odpornou pachuť!

0/0
4.9.2017 14:56

R12a24d48i14m 43H10l98a51v86i51n93k94a 3447240224174

stevie je hnusna

0/0
4.9.2017 13:54
Foto

J80i55ř62í 85K52r79a91t77ě64n86a 1981322217777

Já přidal sušenou stévii do sypaného zeleného čaje. Zapomějsem že se to má louhovat jen chvíli. I po hodině byl čaj příjemně sladký

0/0
4.9.2017 13:02

J73a71n 93F30r20ý78d69l 1824788812435

Miloval jsem limonady z pivovaru Černá Hora, zejména Grénu a Koalu. Bohužel tam začali pro blaho spotřebitele přidávat stévii. Nedalo se to pít. Gréna už tuším skončila

+1/0
4.9.2017 13:00

P75e29t90r 18S72c70h47ö45n 7533296352233

Není to "Gréna", ale Grena a pořád se prodává, dtto Koala. Jak. Láhvích, tak čepovaná.

0/0
10.9.2017 17:52

L58a31d31i69s49l55a10v 76T39r18i76s31k11a 4245147420

No, u mojí ženy tedy stévie neprorazila. Na dovolené si koupila mango-pomerančový džus vyrobený ve Španělsku, u kterého si nevšimla na obalu popisky, že se jedná o výrobek se sníženým obsahem cukru (doslazován stévií) a po prvním napití ho odložila se slovy, "fuj, co je to za hnus!". Takže jsem ho dopil já s tím, že jsem akceptoval to, že má sladkohořkou pachuť. Vypil jsem ho, ale dobrovolně bych si ho sám už nekoupil.

Takže stévie vlastně neprorazila ani u mne. :-P

0/0
4.9.2017 12:15

H46e71l11e72n28a 19Č33í87ž82k15o93v49á 9621781912528

Mám to podobně. Stévii jsem ze zvědavosti vyzkoušela před cca pěti roky, nikomu to doma dvakrát nechutnalo, takže se zařadila na seznam poživatin s nálepkou "zajímavé, ale cíleně to vyhledávat nebudeme".

0/0
4.9.2017 12:34
Foto

J22i71ř97í 49K38r24a81t12ě52n35a 1971962897937

Nemohla o být nějakým jiným přídavkem v tom džusu?

0/0
4.9.2017 13:01

K67a37r11e73l 51M55a16z13a35č 3437483646559

Stévie je hnusná, chutná jak umělý sladilo. A mozek potřebuje ke své práci cukr.

+1/−5
4.9.2017 12:12

A16n46d96r46e65a 27N18o38v25á 8634141326895

Sacharidů dostane v běžné stravě tělo dostatek i bez cukru.

+6/0
4.9.2017 12:14

M30i92c21h35a97l 88D46a65d47e88k 8363452458

Indiánky to žvýkají pro její antikoncepční účinky. Já bych s tou stévií byl zdrženlivější. A se slazením ubrat všeobecně.

0/0
4.9.2017 12:09

M56a86t38ě59j 84C82h18l44á14d 3157696805871

Trošku mi tu chybí zmínka o snížení plodnosti u toho nepříliš chutného zázraku... Raději xylitol

0/0
4.9.2017 12:07

A60n78n13a 33V77e82s52e35l23á 3919100441580

Omezili jsme doma cukr a je to . Stévie je odporná . Nechápu proč se to řeší . Hold se člověk nebude cpát sladkým . Stačí čistá voda, káva bez cukru , hořká čokoláda, sladkou buchtu max. jednou za týden . Slazené limonády jsou tabu . Takže co všichni řešíme ?

+15/0
4.9.2017 11:49

A27n88d67r57e70a 11N29o70v31á 8104641786305

je to přesně tak. Trocha normálního (nerafinovaného) cukru jednou za čas nikomu díru do břicha nevypálí. Není třeba hledat náhrady.

+7/0
4.9.2017 11:51

M24a55r93t25i33n 39D47u47f20e42k 3422697158834

Asi řešíme určitou rigiditu a setrvačnost mysli, která po sladké chuti touží?

0/0
4.9.2017 12:01

A20n31d63r86e92a 10N66o92v49á 8854431136495

Jenže, to je přesně ono - když mu ji budete dávat - byť v podobě stévie, tak toužit nepřestane.

+1/0
4.9.2017 12:03

M20a65r59t23i34n 12D63u37f57e20k 3892617618964

No, ale snad nebude tolik ubližovat jako cukr?

+1/0
4.9.2017 12:05

A48n84d55r97e51a 85N90o96v16á 8444161646225

cukr vám v malé míře taky nebude ubližovat. Jistě, pokud vám nejde vyhnout se cukru, tak je to jistě lepší řešení, než prát do sebe kila rafinovaného cukru - ale nesmíte si kupovat to, co je v krámech - tedy vysoce průmyslově zpracovanou stévii - to už vám může ubližovat i více než cukr.

+1/−1
4.9.2017 12:08

H36e73l68e60n21a 82Č29í80ž86k95o18v40á 9151771362988

Ona je asi otázka, co kdo považuje (s ohledem na příjem cukru) za běžný jídelníček (či "nápojníček"). Vždy si u těchto článků musím znovu připomínat, že pro mnoho lidí je běžné pít limonády, sladit čaj nebo kávu, jíst denně cukrovinky... Pro mě je to totiž docela sci-fi, neb na žízeň odjakživa piju vodu nebo minerálku, něco sladkého si dám nejvýš jednou týdně a kávu jsem se nikdy nenaučila sladit -- asi proto, že naši ji také nikdy nesladili, takže mi připadá normální pít ji bez cukru.

+2/0
4.9.2017 12:14

P41e11t34r 95B60o80x47a51n 1441563220524

A co si od toho slibujete?

+1/0
4.9.2017 12:57

H13e30l53e58n22a 74Č89í68ž95k97o17v42á 9801201522768

Od čeho? Od toho, že jím málo slazených věcí? No, celkem nic... Jen prostě nejsem na sladké (a občas se docela obyčejně divím, jak velmi jsou sladké věci zastoupeny v jídelníčku ostatních lidí).

0/0
4.9.2017 13:01

P25e92t73r 59B90o65x15a20n 1201133400884

Aha, tak diky ze to vime.

+1/0
4.9.2017 14:36

H31e33l13e97n39a 25Č60í42ž47k94o65v24á 9191391102338

Pokud vím, na něco jste se ptal, já Vám na to odpověděla... tak co se Vám nelíbí?

0/0
4.9.2017 15:26

M67i53c84h18a14l 32T58u70r96e31c86e97k 6193429556811

Ze by zdravi a stihlou postavu..

+1/0
4.9.2017 14:34

M84a67r44t91i10n 76D26u29f76e14k 3802587778644

Jak nebo čím?

0/0
4.9.2017 13:01

H30e89l41e46n66a 35Č93í35ž66k72o62v16á 9761521272508

Ona to není ani tak "setrvačnost mysli", jako spíše prastará evoluční adaptace. Co bylo v přírodě sladké, nebylo většinou nebezpečné/toxické (na rozdíl např. od věcí s hořkou chutí).

Na "provozní" rovině si myslím, že na sladké chuti a jejím vyhledávání není nic špatného, jen se to zkrátka nesmí přehánět (asi jako se vším).

+4/0
4.9.2017 12:08

A10n91d23r79e56a 73N46o10v56á 8504331176145

sladké navozuje "libé" pocity. Se sladkou chutí je třeba zacházet jako např. s alkoholem - občas, v mírném množství.

+3/0
4.9.2017 12:10

H32o72n80z16a 75P41u54p60á52k 1177610553289

ok, ale zapomněla jste dodat, že s vámi již váš dospělý syn nežije :-P Kdo má malé děti, nemá to tak jednoduché.

0/0
4.9.2017 14:39

M93a80r84i33a33n98a 78K76r22á66s77n30á 7890827887831

"Hold" se nebudete cpát sladkým, a budete mít víc energie na studium mateřského jazyka ;-D

+1/0
4.9.2017 15:16

J94i43n27d88ř12i93c91h 56M39i45t96t65e96r 6924395671616

Holt.

0/0
4.9.2017 15:54
Foto

A61n91d60r76e32a 51Š53r40e90t65r93o59v25á 7921515700658

Stevie je chutove opravdu hnusna, jako sacharin. Myslim, ze cukr nikdy nenahradi, protoze porad existuje dost lidi, kteri nepovazuji cukr za zabijaka a kteri maji postavu i zivotni styl na to, aby si mohli dovolit dat si plnohodnotnou cukrovinku nebo zakusek. Minimalne ve mne bude mit cukr priznivce a stevii bude muj spajz uzavren.

+3/0
4.9.2017 11:49

J19i88ř71í 52Ř34e12h34o54ř 9868368426808

no tak cukr je především téměř nepotřebný, nebo v oné nebezpečné míře rozhodně nepotřebný. Podobné náhražky cukru jsou důležité právě jen pro ty konzumenty ve velkém. Pro lidi co do sebe denně nalejou litr slazené limonády, nebo každý den slupnou nějakou tyčinku či zákusek.

+1/0
4.9.2017 11:56

A83n81d98r26e68a 96N31o22v61á 8534881866965

ne téměř, ale zcela nepotřebný. Akorát je to s nim dobrý :-)

0/0
4.9.2017 11:58

L46u98k41á40š 46P92ř36i10b87y13l 7676241378593

Za vším hledej EU?EU Před pár lety jsem o stévii čel docela odborný článek (přišlo mi) a bylo tam vysvětleno, že sladivých látek je ve stévii několik druhů a v EU je legislaivně určeno minimum obsahu té složky způsobující hořkou chuť. Zjednodušeně: když výrobek ze stévie, tak musí být nahořklý jako stevie. nevím, jestli tím chtěli ochránit cukráře a výrobce jiných sladidel, nedivil bych se... Ale nevím, schválně, jestli to tu někdo fundovaný bude moci objasnit.

0/0
4.9.2017 11:46

Š67t15ě88p95á19n 71F56r19a65n77c90l 8284709394180

Pamatujete si to skoro správně - až na tu "drobnost", že naopak EU stanovila tu normu proto, aby to hořké nebylo :-)

Stévie obsahuje rebaudiosidy A, B, C, D a E, dulkosid a steviosid (dohromady se jim říká steviolové glykosidy). Rebaudiosidy jsou nejsladší, ale je jich tam nejméně. Steviosid je nahořklý a proto tvoří 80-90% glykosidů (aneb Matka příroda je občas pěkná potvora).

Slazení stévií se v novodobé historii rozmohlo nejprve v Japonsku - a tam používali právě sladidlo s vysokým obsahem toho nejsladšího rebaudiosidu A. Když se začala stévie prosazovat v Evropě, začalo se sem dovážet všechno, co na sobě mělo napsáno "stévie" - zejména pak ty méně kvalitní, nahořklé a výrazně levnější výrobky s nízkým obsahem rebaudiosidů. Prostě taková japonská obdoba známého moravského dělení vín na "dá sa - nedá sa - dá sa Pražákovi" :-P No proto EU nakonec stanovila minimální množství rebaudiosidů... takže ač má EU spoustu much, tentokráte nám život spíše osladila.

0/0
4.9.2017 16:37

J21i29ř12í 73Ř16e34h69o92ř 9188928986418

proč ne, ale na dohled už jsou druhotné efekty. Například ekologický. Je tam podobné riziko jako při masovém rozšíření palmového tuku?

+1/0
4.9.2017 11:43

P92e79t24r 83T87y19č39k26a 6325652439272

Cukr se taky pěstuje na polích.

+1/0
4.9.2017 11:44

J40i87ř79í 31Ř50e22h74o63ř 9288878686118

nojo, ale dokážu si představit, že se stévii daří na vypáleném jihoamerickém pralese. Takže tam kde se teď ve velkém kácí kvůli sojovým bobům se bude dvakrát tak rychle kácet, kvůli produkci stévie

0/0
4.9.2017 11:50

J92i18ř12í 88Ř73e96h95o96ř 9768788766948

jako čistě teoreticky, nevím o tom nic. Naproti tomu se té stévii nebude dařit v našich podmínkách, kde se daří cukrové řepě. Jenže po ní naše upadající společnost tloustne a regulace nám jí nedovolí pěstovat tam kde jsou pole ladem. Nebo se na nich pěstuje palivo do motorů a spaloven.

0/0
4.9.2017 11:52

P80e88t81r 88K54a17m52a76n 9125706854358

Mi teda chuťově stévie připomíná umělá sladidla, která mi nechutnají. Takže zdravější pravděpodobně, ale chutnější určitě ne. Takže když už sladím, tak prostě cukrem.

+3/0
4.9.2017 11:43

K13a29r80e42l 39M80a52l33í77k 1303750845298

V napojich jako Kofola je to pekne hnusne...cukr je cukr, i proto se k memu vraci Pepsi

+3/−3
4.9.2017 11:30

M64a28r36t67i66n 47B63e92r97a41n 6679335306561

V Kofole mi chutná. Míň než cukr, ale to je logické, klady umělých sladidel jsou jinde. Takže stevie je ve své kategorii možná nejlepší volbou...

+4/0
4.9.2017 11:35

P74e20t65r 39H17o81c98h68m92a63n 2660256335541

Jaké jsou klady umělých sladidel?

0/−1
4.9.2017 11:47

J97a73n 15P14o61s33p35í79š83i20l 4631174917367

nemá to kalorie?

+2/0
4.9.2017 11:59

P71e60t57r 22H81o15c41h67m47a23n 2930856595711

A to je výhoda v čem?

0/−3
4.9.2017 12:01







Najdete na iDNES.cz