Diskuse k článku

Test nakládaných feferonek: Uspěly kulaté papričky, hubené lusky jsou tuhé

Někdo je miluje, jiný by je nevzal do pusy, aby mu náhodou nevzplála. MF DNES otestovala nakládané papričky, u nichž výrobci varují před ďábelskou chutí. Které z nich pálí nejvíc? A jsou i nejchutnější?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M13i53l63o96š 58D61v61o55ř71á39k 8295347716881

Laky - že ses nenechal vyfotit? :- )

0/0
5.9.2017 13:31
Foto

M53a72r40u72š73k31a 18S25t43e16r16n97o67v95á 3330650942476

POZOR! Srdečně zvu nejen pražské gurmány na 2. ročník CHILLI FESTu, kde můžete vše níže diskutované ochutnat, a mnohem víc!!

Koná se 30. září od 10h na Smíchovské náplavce. Těším se, můžeme si tam dát plechovou pusu ;-D

+1/0
5.9.2017 13:05

K97a64r41e50l 69D12r76d58a 6154522847

Jalapenos doma jíme na kila. Ale kamarád mi poslal bílé papriky co pěstuje na Slovensku. To byl hukot. Jen netuším jak rozlišit sladké od pálivých. Jako že bych někdy koupil ty někdy ty. Ale obchod to nerozlišuje a pro běžné zákazníky jsou všude jen sladké. Problém nakoupit "pálivou českou papriku". ;-)

+1/0
5.9.2017 9:49

Š35á61r14k31a 20M85a56t39y75á15š23o44v87á 1201575892599

stačí si přivonět k ešpičc eté papriky,pálivá voní palčivě..sladká skoro nevoní....

+1/0
5.9.2017 11:03

K92a64r31e15l 44D80r35d17a 6574132137

OK, tak kde ji koupit? Z bílých jsem měl poslední roky všechny sladké.

0/0
5.9.2017 12:54

R38a94d25e25k 64R39a18i53d12a 5767572209

Na jalapenos jsem závislý. S kolegou si je kupujeme v několikalitrových plechovkách.

0/0
14.11.2017 10:33

K75a35r28e42l 84D29r53d40a 6214212267

Největší bomba je pro mě geneticky přešlechtěná obyčejná červená dlouhá paprika z hypermarketu. Sladká, nepálivá, chuťově příjemná... Po ní se dusím, mám svědivou vyrážku na rukách a celkově je můj zdravotní kolaps zralý na sanitku. Za pouhých 29 Kč balíček v akci. ;-D

0/0
5.9.2017 9:41

Š64á49r31k78a 89M80a77t24y62á81š53o11v79á 1891975792579

Ramiro?

0/0
5.9.2017 11:03

K12a13r87e82l 45D54r54d78a 6254482507

Nejspíš ano. Z paprik jen ta. Vyhýbám se jí. Koukám na diskuse, nejsem sám.

Vypadl na mě článek z UK, že Ramiro je na trhu 20 let. Zda jde o genetické modifikace nevidím. Ale odrůda má zajistit celoroční nabídku papriky na trhu.

0/0
5.9.2017 12:53

J87o13s71e90f 26K78r59a74l 3437593274727

V obchodech se běžně neobjevují papričky pro plechové držky na to jsou speciálky (eshopy, prodejny, restaurace) nebo vlastní domácí sklizeň. Cílová skupina zákazníků má práh citlivosti na pálivost proklatě nízko a podle toho pak vypadá nabídka. :-D Je pravda, že nemá cenu kupovat zavařované tenkostěnné papričky, které pálí pak velmi slabě nebo vůbec (kozí rohy značené jako pálivé jsou často černou skříňkou a opak je pravdou), ale jen ty tlustostěnné. Teď mám otevřený Efko feferony celé (chutnají mi), předtím nakrájené jalapenos (ujdou) od toho co maže kříže. :-D

0/0
5.9.2017 9:39

M33i62l93a37n 32S34e47d52l85á48ř 7956385188333

viz níže Efko Ďábelské feferony. Pálí, ale pořád ještě registrujete chuť. ;-D

0/0
5.9.2017 9:43

K43a29r94e75l 98V74a42c37h36u59t 9203612839113

Chutě: = sladká, slaná, kyselá, hořká a ... ? .... (pálivá přece není "chuť", pálivost je pocit - píše se to v článku, způsobuje jí látka, která aktivuje receptory bolesti, spíš tedy ji lze přirovnat k horku či chladu - a tak vlastně u jednotlivců spíš záleží na tom, jaké ty receptory mají, zda dovedou více či méně citlivě reagovat na ty dodané dráždivé podněty) ... Ještěže se pálivému u nás obvykle dá vyhnout! ;-)R^

0/0
5.9.2017 8:52

J39a32n 45S97o83u40k63u30p 1504274326545

Dobrá léčba šokem je jet někam, kde se tomu pálivému vyhnout zrovna moc nedá.

0/0
5.9.2017 9:16

M76a94r63t48i17n 43K82o92ž45í39n 1785676591510

Ještě chuť umami.

0/0
5.9.2017 16:27
Foto

M40i95r35o44s27l69a49v 46S22t63e12i96n53e76r 4680222780776

Ajimoto, pod tím názvem se u Asiatů na ten glutamát doptáte. Nahradí vám velkou část soli, takže proti vysokému krevnímu tlaku vhodné.

Pověsti, že škodí, jsou jenom pověsti, vědecké studie prokázaly neškodnost.

Ostatně v Maggi je toho hodně, ale za drahé peníze, když uvážíte, co v něm je.

0/0
16.9.2017 9:16

D53a54n 96R46o72z86s52í75v78a89l 3650102520774

Feferonky? Proti mé odrůdě trinidad moruga scorpion, sladká paprika. ;-D

+1/0
5.9.2017 8:28

J47i42ř10í 67F93r15o98l61e14c 7405824102457

No ono je to sladka paprika i vuci podstatne slabsimu kalibru...

0/0
5.9.2017 9:02

M21a76r11t27i73n 77P90e50t65ř63í72k 4512439851721

Pěstování extrémně pálivých papriček člověka časem přejde. Stejně jako mě ;-) Normálně se to jíst nedá, při vaření se to blbě dávkuje a když člověk dospěje, tak zjistí, že dělat "haura" a la "plechová huba" nemá zapotřebí ;-D

Tak nějak rozumně konzumní papričky končí u Habaner; pálivější záležitosti jsou už skutečně jen pro fajnšmekry, případně pro lidi mající zálibu ve výrobě past a "majdiček"...

+2/0
5.9.2017 10:16

R65e42n49é 51Š63r42ů86t16e44k 8558235576698

Máte pravdu předsedo. Dříve jsme se také honili, kdo sní víc SHU, včetně extraktů, ale pak si člověk řekne proč? Habanero je ideál, H. Lemon laskomina. :-)

0/0
6.9.2017 11:27
Foto

P54r59e69m89y21s58l 77K37y33s14e85l32a32k 5645873394599

Mají pravdu kluci ušatý. U nás opravdu dobré feferony nelze téměř sehnat. Nejlepší je udělat vlastní.

+2/−1
5.9.2017 8:17

J95i58ř64í 28F92r47o72l68e69c 7275334702657

WOCH ma moc dobre...

0/0
5.9.2017 8:25

E71l59i30š31k94a 15K92u82č39e83r17o44v42á 7379622283413

za mě nejlepší kozí rohy Efko. Křupavé, pálivé jen trošku.

+1/0
5.9.2017 7:43

K77a97r75e83l 58V63a92c51h60u22t 9963302519413

Též si myslím, že míra pálivosti neodpovídá síle chuti ... ;-)

0/0
5.9.2017 8:44
Foto

M53i66r66o42s35l12a11v 68S81t46e76i66n73e56r 4820592190196

Já si zase řecké středně ostré a nerozvařené zelené špičaté feferóny vozím u Německa. Samozřemě mají být pálivé, ale ne tak, že nic jiného nepoznáte. Německý Lidl má dvoje- jedny skoro bez pálivosti, ty druhé, označené jako "pikantní" jsou tak akorát.

Nejlepší kvalita, ale drahé, jsou značky Kattus. U německého Penny jsou nejlepší papričky Jalapeňos. V ČR jsem Jalapeňos zatím neviděl, ani v Globusu.

0/0
5.9.2017 7:07

M50a37r48t35i93n 81K22o94ž36í78n 1435926941610

Zavřené Jalapeňos mají všude, často i ve velkých sklenicích i ve formě řezů, co si vyberete.

+2/0
5.9.2017 7:40

M87a51r62t77i75n 94K36o25ž40í18n 1255396171910

Zavařené

0/0
5.9.2017 7:50

Š89á45r68k10a 13M87a79t23y91á28š71o83v29á 1391755312349

mexický týden v Lidlu....

0/0
5.9.2017 11:05
Foto

J88a50r25o77s31l92a14v 83B24e81ň34o 2966407197630

Nemusim sa kasať pred kolegami, koľko toho v ústach zdržím. Čili má byť o dochutení jedla, nie o zabití chute. Mne doma bohato postačuje Scotch bonnet vypestovaná v črepníku. Má medzi 100tisíc až 400tisíc SHU.

+4/0
5.9.2017 6:55

J73a30n 15S89o20u42k88u17p 1804744596445

Do guláše přidávám nagy a b pohodě. Dávám jich tolik, že to sní každý a chuti to pomůže.

+1/0
5.9.2017 7:16

J16i90ř74í 95F48r19o82l35e87c 7915244672527

No tak to musi byt hodne malo, aby to snedl kazdy...nekdo nemuze palive skoro vubec :-)

+1/0
5.9.2017 8:26

J63a26n 88S15o54u25k61u19p 1174204976345

No, to záleží. Můj guláš je vždycky pálivý v nějaké míře, občas je dost těžké odhadnout, jak to bude vypadat v závěru. Z nag guláš snědli lidi ostrým nepolíbení, kteří prostě akorát řekli "..pikantní" a dali to, potom jsem vařil guláš z kashmiri chilli a jedl jsem to sám ;-D (ujela mi ruka) ono to není jen o paprice samotné, ale i o tom, jak se chutě doplní. Ty nagy, habanerka, bonnety, dá se tam najít určitá rovnováha, protože ty papriky jsou krom pálivosti taky chuťově velmi výrazné a když se s nimi dělá citlivě, tak se dá vytěžit chuť a přitom je jídlo tak akorát i pro lidi, kteří si na pálivé nepotrpí.

+2/0
5.9.2017 9:13

J84i20ř90í 10F43r43o12l71e58c 7975914482857

"Téměř domácí produkce firmy World of Chilli se může legislativní povinnosti vyhnout." Proc ?

+1/0
5.9.2017 6:52

J84i87ř56í 82K75o81s16i47n47a 1562264106119

Protože před učínností zákona o povinném uvádění výživových hodnot vyšla vyhláška, která stanoví, pokud výrobce potravin zaměstává v potravinářském provozu maximálně 10 lidí + jeho obrat neprevýší 20 milionů za rok, nemusí nic značit. Také vyrábíme a než se k nám tato informace dostala, zaplatili jsme 35tis za test chilli omáček, zcela zbytečně :-) Pokud chcete kvalitní nakládaná Jalapeňa, doporučím Jalapeno Podvodnice R^

+1/0
5.9.2017 9:55

J36i58ř97í 34F97r80o75l71e63c 7975914352547

Díky za doplnění.

0/0
5.9.2017 11:52
Foto

M58a21r95u92š65k33a 49S28t68e37r14n36o41v37á 3910850462636

Děda říkával, že správná paprička pálí třikrát - když jde dovnitř, když jde ven a když si na ni vzpomeneš.

+11/0
5.9.2017 6:07

J74i98ř41í 17F53r73o33l10e21c 7715244312887

Jenze uplne to nejhorsi paleni-pokud je tedy vetsi kus a poradne-je po poziti v zaludku.

0/0
5.9.2017 6:54

Z64d56e30n33ě94k 51H53r89u92b59ý 9814668302

Chutnější než Carolína Reaper je Moruga. A ikdyž už neni nejpálivější, já jí tak stále beru.

A zavařeniny v obchodech? Nenatrefil jsem zatím na opravdu pálivou směs nebo papriku. Nejlepší by bylo, aby výtobci uváděli, kolik je tam kapsacinu.

+9/0
5.9.2017 5:50
Foto

M92a97r65u53š83k84a 26S44t26e36r22n50o66v31á 3680650222776

Ha, Vy budete ta plechová dršťka!

+4/0
5.9.2017 6:48

M14a47r48t49i78n 20P13e95t44ř91í72k 4812489581491

OT: to indické přísloví, co máte v "podpisu", je v originále směrované na ženy... ale chápu, že se jim to nelíbí ;-);-D

0/0
5.9.2017 9:27

Z32d80e35n43ě67k 86H38r14u53b47ý 9304188812

To zase ne. Habaněro je na hraně poživatelnosti, Moruga je daleko za. Z ní se ukrojí 2×3 mm a pět minut se nedá ani mluvit.

0/0
5.9.2017 9:47

M37a29r83t34i80n 81P77e28t81ř52í28k 4542499861491

Zkuste "Ďábelské feferony" 212ml od firmy Efko. Myslím, že budete příjemně překvapen ;-)

0/0
5.9.2017 9:26

M34i71l44a86n 62S10e44d50l43á31ř 7536895758433

Ty mají svou úroveň. R^ Znalci a fajnšmekři by sice řekli, že to nic není, ale pro běžnýho člověka jsou docela ostrý.

0/0
5.9.2017 9:40

M93a11r58t12i30n 68P25e17t47ř11í66k 4802309501371

Jop, z průmyslové produkce mi přijdou asi nejlepší (z těch, co jsem chutnal). Jinak ještě mohu doporučit velice povedenou (chuťově) středně pálivou směsku z Maďarska s názvem "Erös Pista", případně silnější variantu "Haragos Pista". Ta chuť je myslím celkem unikátní a do gulášků je to tutovka ;-)R^

+1/0
5.9.2017 9:51

Z16d87e27n10ě87k 79H81r12u42b54ý 9804928772

Dĕkuji, zkusím.

0/0
5.9.2017 9:42

J50i13ř36í 90K12o84s86i50n69a 1522284286349

To by bylo klamání spotřebitele, protože hodnota SHU je proměnlivá, každý plod papriky pálí jinak, nelze to paušalizovat. Lidé se mylně domnívají, že paprika má svou tabulkovou hodnotu pálivosti, ale to je pouze hodnota z testu, který byl proveden na vzorku nějakým způsobem pěstvaných papriček. A testovat každou šarži je finanančí sebevražda.

0/0
5.9.2017 10:01
Foto

P26e33t43r 30Š81r78a92i23e36r 9423352892867

Jako obvykle jsme se v tomto takzvaném "testu" nedozvěděli z výsledků nic konkrétního...:-P

+15/0
5.9.2017 5:42

Z62d22e97n26ě57k 49H74r46u66b44ý 9734748782

Ale dozvĕdĕl. Že je nejlepší, si zavařit nebo usušit sám. I paprika z květináče za oknem dovede v igelitovém sáčku "propálit"díru.

+9/0
5.9.2017 5:58
Foto

M45a63r85u46š45k98a 80S63t62e57r68n21o71v11á 3980640232696

Kulaté, ne šišaté.

0/0
5.9.2017 6:49

K10a10m25i32l 73P51y52t93e78l52a 8862590881689

Ne? No já jsem se dozvěděl, že mám příště hledat slovenskou produkci. Dokonce jsou tam i jména.

0/0
5.9.2017 8:11

P54a13v43e38l 37H89e96k 8367186323981

Chuťově moruga nic moc, ale pal má dobrej.

0/0
5.9.2017 8:44

Najdete na iDNES.cz