Diskuse k článku

Giganti požírají výrobce řemeslných piv. Čeká to i české minipivovary?

Ve světě je to trend. Velké průmyslové pivovary si razí cestu ke speciálním pivům tím, že přebírají malé minipivovary. V Česku se to zatím neděje. Ale i zde občas zaznívají obavy, že velcí požerou malé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z26d76e35n98ě36k 70M92a12n81d11í11k 4209626823953

Toho titulku se úplně děsím, protože mezi řemeslné pivovary se řadí i Budějovický Budvar. Záměrně, protože fakt, že je velký, ještě neznamená, že by zapomněl řemeslo nebo nepostupoval podle řemeslných pravidel. V tom se od průmyslových pivovarů dosti odlišuje.

0/0
31.10.2017 22:03

J29a77r27o80s93l22a85v 41P18o86r36t 7189197859475

Babišovci jsou všude , jen u nás se tomu divíme ..

0/0
20.10.2017 17:19

A92l97e47š 81V13a50j81g22a92r 6662619749346

To si klidný...U nás je to jasně naopak.Megapivovary vytlačí z hospod vlastně uvařené pivo z kvalitního sladu a chmele.

+3/−1
20.10.2017 16:42

M38a54r13i70a85n 72P30e42š37t82a 6348168408448

No spousta lidí chce levné pivo. Není možné vyrábět v malém pivovaru s efektivitou velkovýroby. Když nakupujete 50.000t sladu, tak dostanete lepší cenu než za 30t pro malý pivovar, technologie je úspornější, automatizovaná. Pracuje tam pár kontrolorů procesu, údržbářů.

Europivovar to může prodávat za 7Kč desítku, u minipivovaru to bude min 20Kč.

0/−1
20.10.2017 17:10

K26r22y98š62t83o25f 43L17a12n71í80k 1789550465655

ale nebude

+2/0
20.10.2017 17:36

R33i23c41h47a60r13d 63M82i64c31h45a64l15o64w25s23k74i 1721159645986

Já tedy neznám nikoho, kdo by chtěl levné pivo, prakticky všichni chtějí kvalitní pivo. Samozřejmě nemluvím o průtokových ohřívačích.

+4/−1
20.10.2017 17:44

M93a14r77i58a89n 30P52e40š89t17a 6278828758148

U nás na vsi skoro všichni chlastají doma. Nakoupí levný pivo v akci a do hospody jdou jen výjimečně - přestože pivo je dobré (ale stojí 24-34Kč) a dobře vaří. Hospodu živí pár místních podnikatelů, kteří si rádi užijí za těžce vydělané peníze.

+2/0
20.10.2017 17:49

R68a91d68i78m 41T62o38b43i40á47š 2593382524856

levné pivo chlemtají akorát bezďáci...jinak ho ještě možná kupují zahrádkáři aby ho nalili do pastí na plzáky...

0/−1
20.10.2017 19:43

M58a15r15t49i81n 65K39o19ž62í87n 1695816201520

V ČR se vyrobí kolem 80% piva ve velkých pivovarech. Tudíž nejen bezďáci lemtají levné pivo (počítám do této škatulky i produkty Plzeňských pivovarů).

0/0
21.10.2017 0:37

J73a24n 27B81a38r60t56u30š16k93a 7736121701593

Ve světě možná, ale český pivař si vybírá!

Myslím pravého pivaře, ne násosky co pijí jevná "no name" piva.... ;-D

+3/0
20.10.2017 16:30

R72o39b97e61r77t 65S80l84a11v77i11k 1204737595395

Budvar vozí nepasterizovaný kroužkový ležák do Prátru a to je dál než, za komínem.

0/0
20.10.2017 16:25

M79a18r59t51i85n 68K26o30ž77í10n 1915396381980

Bohužel je to pořád Budvar. Dělají se u nás podstatně lepší piva.

0/−2
20.10.2017 16:29

K21r75y78š94t78o45f 32L89a18n13í54k 1709880225495

z velkych patri k tem lepsim.

+4/0
20.10.2017 16:39

M79a28r85i96a90n 35P84e24š59t84a 6898558198298

To možná vozí, v chlazeném tanku.

0/0
20.10.2017 17:04

V60l85a35s52t84a 88S12v31o24b94o23d16a 4899989554

Je tragedie když takové méně hodnotné pivo Kozel se prodává v ZOO Praha ,kde má monopol za 38.50Kč za půlitr do kelímku . To už je pod hranu.

+1/−1
20.10.2017 16:23

R96a24d79i14m 80T96o81b15i42á47š 2733362614296

správně je - za hranou...i na těch různých hudebních fesťácích a pivních slavnostech na pívu přímo kradou...!!!!!!

+1/0
20.10.2017 19:52

M20i87c88h23a69e56l 27M29e28n13s32i47k 8581136900822

Titulek by se dal napsat i stručněji a nekorektněji:

"Výrobci scanek požírají výrobce piva".

Pomodleme se dnes večer nad svým škopkem, ať to české PIVOvary nečeká.

+2/−1
20.10.2017 16:16

J83a44k84u67b 62F69e20i51f38a32r 7789799926159

Ve výsledku jde o to, jak bude pivo chutnat.

Mít za sebou většího bratra je jistě výhoda, avšak zvýšit výstav bez vlivu na chuť a kvalitu není úplně jednoduché a rozhodně ne vždy se to podaří.

+6/0
20.10.2017 16:12

O50n92d66ř49e77j 46V84a47l77e46š 3364227908687

Pan z Molson Coors zmiňuje Ostravar. Jejich tzv. speciály jsou poměrně pitelné ovšem taky žádný zázrak. Jejich klasická piva jsou europatok.

+1/0
20.10.2017 16:09

M56i97c83h58a90l 24N42o39v84a73k 7449696947821

pokud pivar maleho pivovaru odmitne znacku dal kupovat pokud za ni bude gigant, pak se to realne dit nebude .... pokud je mu to jedno, stane se to .... takze rozhodnou pivari :D

0/0
20.10.2017 16:04

Z11b65y43n51ě82k 22M56e44z64e38r86a 7171817736

Např. Svijany patří už léta Číňanům. Vlastně od doby, kdy mi přestaly chutnat. Náhoda? nemyslím si...

+10/−1
20.10.2017 15:51

M90a50r82t83i21n 45K91o78ž39í10n 1705236171620

Svijany patří tuším od roku 2010 liberecké společnosti LIF Trade. Spolu s pivovary Rohozec a Primátor Náchod.

+1/0
20.10.2017 16:03

J81a74k42u75b 88F63e76i80f91a70r 7189569496219

Svijany mi také přestaly chutnat, ale spíš je za tím změna technologie než vlastníka.

Čínský je Lobkowitz.

+4/0
20.10.2017 16:13

M43a55r70t82i42n 67K47o43ž90í59n 1585586901310

Je za tím především prudké zvyšování výstavu a s tím spojené nešvary, aby to dokázali vyprodukovat. Tedy surogace cukrem, či isoglukózou, používání HGB ve větší míře než je zdrávo a s tím spojený tetrahop, vyšší teploty kvašení, kratší doby ležení.

+3/0
20.10.2017 16:28

R36o42b80e69r14t 92S62l88a94v20i28k 1274967205575

Svijanūm jsem naletěl před 2 měsíci. Jejich máz je odpornej hořkej patok.

+1/−1
20.10.2017 16:27

M22a75r64i95a79n 44P82e38š86t80a 6488258478838

Je třeba si uvědomit, že malé pivovary dělají piva, která nejsou trvanlivá a tudíž se dají prodat jen okolo komína, max. dovézt tak 100km. Je nutné je skladovat v chladu - nepřetržitě.

Na druhou stranu tato piva jsou chutnější, protože nejsou filtrována a pasterizována, či jinak upravována (nejsou umrtveny všechny mikroorganismy, jsou živá). Distribuce těchto piv je problematická, pokud je nezničíte konzervací. Tudíž by se velkofirmy musely zajímat o prodej v malých oblastech, což je nesmysl. Malé pivovary budou mít vždy prostor ve svém okolí, kde lidi chtějí něco jiného a lepšího než tuctová průmyslová piva (a to je všude).

Pivovar 100tis. hl je už průmyslový a nemůže nabídnout (omezeně ano), to co nabízí malé pivovary. Nejsou to nějaká speciální piva, či atypická (může je vyrobit kdokoliv), ale piva živá!

+13/0
20.10.2017 15:13

P82a27v40e72l 54B54í59n88a 1483525562583

Tak to hlavně neříkejte Babišovi, nebo nás po rozbité masné a pekárenské výrobě čeká i totální úpadek piva.

+5/−3
20.10.2017 15:12

M54a60r60i64a24n 70P37e84š78t83a 6928628208858

To se tedy nebojím. PIvovarů je hodně a nadšenců ještě víc.

+1/0
20.10.2017 15:13

P52a13v92e87l 64B77í24n14a 1223915862543

Na ty se pěkně klekne...

0/0
21.10.2017 13:01

J51o65s97e32f 36V21a49l31a 9890313773323

i bavorske pivovary se snazi nemit stalou nudnou nabidku a nekolikrat za rok nabidnou kratkodobe rozsireni sortimentu - spodni kvaseni (breznak), bock a dopplebock ("kozel" => 5% alkoholu). A jde o velke pivovary typu Paulaner nebo Hacker-Pschorr. U Budvaru vidim pouze 10-12-free cely rok.

0/0
20.10.2017 14:57

M66a77r86i61a14n 97P33e77š62t68a 6118558958598

No každý má své místo. Velkopivovary mohou vyrobit jakákoliv piva, ale přínos malých pivovarů je to, že nabízejí piva přírodní, bez konzervace. To velký pivovar nemůže, protože by se to v sámošce všechno do týdne zkazilo.

+3/0
20.10.2017 15:15

M86i77r43o49s48l67a77v 68S28t70r86a56c56h80o22t87a 9953309348701

Ale pivo se nijak nekonzervuje, respektive zátkou a držením v chladu a temnu. Máte namysli asi nefiltrovaná piva, která mají velmi krátkou dobu použití.

Já sám jsem velkým přiznivcem minipivovarů, ale měli bychom se držet korektních informací.

0/−1
20.10.2017 15:32

M31a85r89i61a10n 23P67e19š90t82a 6638518368768

Konzervuje se filtrací a pasterizací. Bez toho si neudrží stabilitu. Informace je naprosto přesná.

0/0
20.10.2017 15:37

M34i70r86o49s82l19a53v 96S59t25r74a57c50h52o64t73a 9713799308341

jo jasný, to je pravda, ale to je standardní postup jako třeba u mléka. Z toho původního přispěvku to vyznívalo, jako že se tam přidává nějaký konzervant, ale ošetřování pasterizací neřeším.

0/−1
20.10.2017 15:47

M37a10r86i81a49n 34P10e67š77t44a 6168448308798

Teoreticky by se mohl přidat i konzervant, ale to snad ještě ne.

0/0
20.10.2017 17:03

M56a51r11t56i47n 25K26o34ž36í73n 1865516721250

U piva ve velkých pivovarech se prodlužuje trvanlivost buď pasterizací a nebo mikrofiltrací (neplést s klasickou filtrací).

0/0
20.10.2017 15:37

M53a27r21t82i30n 11K49o33ž83í15n 1985576191840

Před tím jde obvykle ještě přes stabilizační filtr, kde z piva PVPP vychytává polyfenoly.

0/0
20.10.2017 15:39

M29a24r19i39a37n 70P94e23š72t24a 6428158178138

Většinou uplatňují standardní filtraci, která odstraní jakýkoliv zákal a velkou většinu kvasnic. Zbytek se dorazí pasterizací. Mikrofiltrace je taky metoda, ale je méně používaná.

0/0
20.10.2017 15:42

M73a22r93t96i61n 83K24o59ž33í32n 1245286391330

Velké pivovary na ni přecházejí takříkajíc ve velkém :-)

0/0
20.10.2017 15:43

M67a94r56t88i15n 40K14o21ž64í56n 1245126301400

Standardní filtrace musí odstranit všechny kvasinky. Jinak nedává smysl.

0/0
20.10.2017 15:48

K53r95y50š24t92o46f 59L70a20n11í95k 1359700685905

Krouzkovany Budvar je vynikajici, tak proc na tom něco menit.

0/0
20.10.2017 15:32

M85a25r18i40a71n 54P76e67š53t10a 6768978618578

No bylo by dobré vědět, zda je filtrovaný a pasterizovaný. Jinak nemá smysl tam ty kvasnice přidávat, protože je tyto procesy odstraní/zničí.

0/0
20.10.2017 15:40

K47r82y58š63t82o15f 36L81a98n35í92k 1729960845545

ja myslel, ze je pridavaji az při staceni do sudu.

0/0
20.10.2017 15:54

V91l79a69d45i30m78í41r 16V70á57v84r76a 9387954247268

Je to přesně tak, výroba kroužkovaného proběhne stejně jako běžného ležáku, tedy projde pasterizací a filtrací. A při stáčení do sudů se teprve přidá nová kultura kvasnic.

0/0
20.10.2017 17:34

M47a97r23i72a28n 47P70e86š62t64a 6138258828468

No nemá moc smysl přidávat do pasterizovaného piva kvasnice. To nemusejí pasterizovat - jde totiž o to zahubit vše v pivu, včetně kvasnic. No ale možné to je.

0/0
20.10.2017 17:56

V97l57a91d22i60m30í16r 61V40á77v16r76a 9867154967388

Oni je tam přidají až po pasterizaci, v tom je ten fígl. :-) Tedy nejprve pasterizace a pak nové kvasnice. Proto má krátkou trvanlivost a musí se skladovat za určitých podmínek před čepováním..

0/0
20.10.2017 18:30

Najdete na iDNES.cz