Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Máselná krize nakopla margaríny, prodeje rostou navzdory zdražení

Vysoké ceny másla vyhnaly část spotřebitelů zpět ­margarínům, které v posledních letech zažívaly pomalý, ale setrvalý pád. Vyplývá to z údajů společnosti Nielsen. Od loňského do letošního září se v obchodních řetězcích prodalo másla o šestnáct procent méně než loni, jeho rostlinných náhražek naopak o devět procent více.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

G12e75o79r85g 37K55o57m47b80e71r34e45c 9954631906941

Dnes v Zitave v Kauflandu maslo za 40 korun. No neber to. ;-)

0/0
2.11.2017 21:04

P36a93v89e21l 23C68h36a50m57r96á28d 4637870129685

Proč ty tuky jíte?

0/0
1.11.2017 21:41

M25i46l44a50n 22P92o12l53á36k 5754626825592

Já udělal doma tajny průzkum...koupil jsem tajně maslo a dal do ledničky úplně dopředu....a za celý týden se ho nikdo nedotkl....jenom ja když jsem byl po odpolední a nechtěl nic ohřívat...tak nechápu tu histerii okolo..

+1/0
1.11.2017 10:55

J31i33r21k46a 68M53a74s21a33ř63í60k 8283812669738

mam to podobne... nepecu, takze jedno maslo mi vydrzi i 3 tydny :-) pouzivam na vareni nebo na chleba...

+1/0
1.11.2017 11:04

Z67d54e78n65ě34k 89W94o82l70f 9871510107285

Ani zadarmo

+1/0
1.11.2017 10:55

K36a37r62e60l 15N26a45s60t59o19u22p89i45l 3600841260681

Ikdyby máslo stálo desetkrát tolik, tak mi kunerol nesmí do baráku....

+5/0
1.11.2017 10:53

Z54d28e44n98ě56k 19K38o92r64f 8346598447693

Maselna krize nakopla margariny...Kam? Do zadku? Jazykova urooven novinaru z Idnesu dosahla sveho dna...

0/0
1.11.2017 10:50

D46u49š26a47n 58M71a57č43e81k 6300162634556

á, denní porce článků o másle ;-D, jinak margarín k nám nesmí přes práh baráku ;-)

+4/0
1.11.2017 10:28

J63i43r15k49a 72M35a37s51a53ř52í52k 8183972449968

vsak taky retezcum o nic jineho ani neslo, nez vyskladnit neprodejny hnusny margarin, ktery posledni dobou kupovali jen opravdovi fandove hnusne stravy...

+1/0
1.11.2017 10:28

T35o54m81a75s 24P19i92l73n41y 9723129515432

Jak rika Pohlreich:"Lepsi lzicka medu nez kybl hnoje." Takze si radsi koupim 250g masla za 50 Kcnez pul kila margarinu za stejnou cenu.

+16/0
1.11.2017 9:12

G47e48o63r87g 44K23o14m88b29e38r95e18c 9904261936411

R^

0/0
1.11.2017 9:13

J28a13n 60D45ě12t61á16k 3169967707806

R^

0/0
1.11.2017 9:28

M32a69r12t96i39n 87B88e86r64a18n 6389145196241

Tak doufám, že jste tak "vybíravý" i u nákupu masa, sýrů, těstovin, pečiva, vajíček, ...

+1/−1
1.11.2017 9:31

J68i38r46k89a 58M29a77s73a70ř80í36k 8103882369418

to jako ze vy si zcela bezne, jako kupujete nahrazku masla - margarin, kupujete nahrazky masa, syru, testovin, peciva, vajicek, atd... ? To vas opravdu dost lituji...

+4/0
1.11.2017 10:29

M50a92r17t22i52n 12B90e88r50a17n 6319355186641

Ano, náhražka masa je průměrná uzenina v obchodech, náhražka pečiva je pečivo z rostliných tuků (většina), náhrada ementálu je eidam atp.

Dle Vaší logiky...

0/0
1.11.2017 12:26

J37i19r87k91a 16M65a70s57a85ř28í95k 8203512439128

Moje logika? vzdyt ja jen reagoval na vas nesmyslny prispevek :-) uzenina neni nahrazka masa, ale vyrobek z nej. eidam neni nahrazka ementalu, ale Edamu, svycarskeho syru. mate v tom gulas :-) a pecivo z rostlinych tuku neni az tak nahrazka peciva, to je furt pecivo, ale pri jeho vyrobe je pouzita nahrazka masla, to je ten margarin ;-) Je dobre si asi ujasnit pojmy a dojmy ;-)

+1/−1
1.11.2017 12:46

D18u13š56a47n 92M57a94č85e11k 6280352274316

;-(ano, je to fuška, ale vybírám, je to poznat i na zdravotním stavu ;-)

+1/0
1.11.2017 10:30

J25i64r49k64a 50M64a82s87a29ř43í27k 8783542329958

není to fuška, dělám to taky... zitny chleb z pekarny, kvalitní syry mají dneska uz i v suspermarketech, maso od znameho. Testoviny prakticky nejim, vajicka mam svoje :-))) jen clovek nesmi byt liny :-)

+2/0
1.11.2017 10:37

M96a70r19t10i81n 85B93e68r37a77n 6239785356901

Tak super, snad to tak dělá každý kritik margarinu...

0/0
1.11.2017 12:27

Š62á73r84k50a 16M17a31t77y41á37š62o23v67á 1901335112259

bych se teda dvěma vejcema nechlubila....;-)

0/0
1.11.2017 12:36

J96i59r34k75a 11M45a48s33a62ř87í86k 8363842249738

proc ne, stoji za to :-P

+1/0
1.11.2017 12:46

P29a24v44e92l 20R70u32s 9538648699170

No, drahé máslo? Kdysi jsem měl 11 Kčs hrubého za hodinu dřiny. Máslo v tu dobu stálo 10 Kčs (červené). "Modré" bylo za 8 Kčs.

+6/0
1.11.2017 9:00

P95e41t90r 61V91o52ž39e27n87í13l34e54k 1238500315

dřiny za socialismu ? 8-o

+1/0
1.11.2017 10:42

Š61á29r79k46a 62M67a17t47y77á73š79o61v78á 1701425892269

jj, někdo byl za socíku zaměstnán a někdo pracoval...rozdíl byl enormní...

+2/0
1.11.2017 12:37

P79a68v54e85l 40R19u57s 9698488819890

Pane Voženílku, za socialismu jsem dřel. A nebyl jsem sám.

+1/0
1.11.2017 14:54

P29e15t73r 22V40o90ž90e84n90í95l61e69k 1288670205

mou vědět co jste dělal za práci?

0/0
2.11.2017 10:08

P10e23t81r 96A36n70d32r64ý98s37e19k 9223141596417

Důvodem pro používání másla jsou pouze chuťové preference, ze zdravotního hlediska je kvalitní margarín jednoznačně lepší. Obavy z používání margarínů vznikly před 20 lety, kdy se margaríny ztužovaly hydrogenací, při čemž vznikaly trans-nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro člověka velmi nebezpečné. Dnešní margaríny ovšem vznikají jinou technologií (frakcionace), při které trans-nenasycené mastné kyseliny nevznikají. Další nezdravou složkou tuků jsou nasycené mastné kyseliny, máslo jich má dle výrobce 50-60 g/100 g másla zatímco margarín pouze 10-20 g/100 g margarínu, což je 3-6 krát méně než máslo. Trans-nenasycené mastné kyseliny a nasycené mastné kyseliny jsou v organismu zodpovědné za rostoucí hladinu LDL cholesterolu, který je jedním z faktorů rozvoje aterosklérozy (kornatění a ucpávání cév). Nikomu máslo neberu, při střídmé spotřebě škodlivé není, ale nemůžu se smířit s tím argumentem, že máslo je zdravější než margarín, to jednoznačně není pravda.

+6/−8
1.11.2017 8:48

G64e71o48r11g 73K64o42m88b70e92r79e45c 9374561616111

maslo bylo, je a vzdy bude zdravejsi nez umele stuzeny pokrmovy tuk. A ty vase rozbory si strcte za klobouk. Tisice generaci lide pouzivali maslo a najednou je skodlive? ;-D

+9/0
1.11.2017 9:12

P43e85t27r 37A60n42d76r58ý35s29e77k 9633101366417

Vždycky bylo, jenže v dobách, kdy lidé umírali ve 40 letech na infekční nemoci, tak se nestihli kardiovaskulárních nemocí dožít. V dnešní době době jsou největším zabijákem kardiovaskulární onemocnění (umírá na ně polovina populace). Jedním z významných rizik kardiovaskulárních onemocnění je zvýšený LDL cholesterol, který je zvyšován nasycenými mastnými kyseliny, které se nachází mimo jiné v másle ve velkém množství. Ale jak už jsme psal - pří střídmé konzumaci máslo není žádná hrůza, ale odmítám ty tvrzení, že máslo je zdravější než margarín. To je nesmysl. Navíc, spousta lidí říká "umělé margaríny" a "přírodní máslo" - máslo je dnes ale vyráběné taky průmyslově. Od automatizovaného dojení, přes pasterizaci mléka až po samotné výrobní procesy. Myslet si, že dnešní máslo je přírodní produkt, kde podojíme kravičku a někde v dřevěném kýblíčku za svitu sluníčka na zelené louce ušleháme metličkou krásné přírodní máslo, je naivní.

+7/−1
1.11.2017 9:23

P58e30t28r 57A60n94d62r34ý31s38e29k 9113601976247

Je nutné taky rozlišovat dvě věci. 1. Levný uměle ztužený tuk 2. Kvalitní moderní margarín. Uměle ztužené tuky, které se dávají do různých polev, to je skutečně velké zlo, protože se stále ztužují starou metodou, kdy vznikají trans-nenasycené mastné kyseliny. Moderní margaríny ale vznikají jinou metodou a jejich kvalita je úplně někde jinde. Levný ztužený tuk není to stejné co kvalitní margarín.

+4/−2
1.11.2017 9:27

J70i62r64k50a 91M84a52s26a64ř15í46k 8283332199648

upřímně nevidím nic zdraveho na tom si mazat na chleba ztuzený olej. Je to neprirozené a mazgarín byl používán jako náhražka másla pri jeho nedostatku zejména za války. Je mi jedno ktera metoda je pouzita, margarin je hnus at takovy nebo makovy... kdyz vam ale chutná, klidne si ho papejte :-)

Samozrejme ze maslo skodlive neni, stejne jako se driv rikalo ze jsou skodliva vajicka... to jsou proste PR kraviny... Pokud nepolknete denne 2kg masla a pak se jen cely zivot nevalite u telky, je maslo neskodna zalezitost... kdyz jite maslo, vejce, maso,proste cokoliv a k tomu provozujete aktivne sport cca 6-12 hod týdně, je to vse naprosto v pořádku. Kardiovasculární choroby zacaly až ve chvíli, kdy lide prestali pracovat na poli a jiné tezké práce a zacali se flakat... tuk se usazuje v tepnach a ty kornateji... je to zivotnim stylem bez pohybu... margarin vas nezachrani :-D :-D :-D

+3/0
1.11.2017 10:35

B15a56r22b71o60r86a 76J60a97n76e21č57k96o35v98á 9434612871

nj jenze jake procento populace opravdu cvici/ sportuje nejmene hodinu denne nebo dokonce 12 hodin tydne, jak uvadite?

+1/0
1.11.2017 11:20

J85i53r91k93a 58M53a81s12a27ř74í64k 8953462499318

Je mi to celkem jedno, ja ano. Ale tim jsem chtel jen rict, ze od kardiovascularnich nemoci nikoho nespasi to, ze bude konzumovat margarin :-) Ty jsou totiz způsobeny tim, ze lide nic nedelaji :-) klidne at si jedi maslo, sadlo, piji litry oleje..

0/0
1.11.2017 11:24

P42e27t56r 78A58n49d73r10ý57s47e41k 9493841356227

Mate pravdu ze KV onemocneni maji multifaktotialni etiologii, krome cholesterolu se na jejich vzniku podili rovnez vysoky tlak, cukrovka, obezita, genetika a taky vami zminovana nizka pohybova aktivita. Samozrejme, ze pokud mate tolik pohybu, kolik tvrdite, tak je to chvalyhodne a vase riziko KV onemocneni je vyznamne nizsi, zdrava strava je ovsem taky vyznamnym faktorem. Mate pravdu, ze ve stridmem mnozstvi maslo nikoho nezabije. To uz tady ale dvakrat zminoval a sam to uznavam. Jde mi ale o to tvrzeni, ktere tady na diskusi spousta lidi siri a to, ze margarin je ze zdravotniho hlediska horsi nez maslo. Potreti rikam, ze cilem mych prispevku tady je toto poprit. Kvalitni margarin je ze zdravotniho hlediska jednoznacne lepsi nez maslo. Nemusi vam chutnat, to je subjektivni a tento argument beru. Kdyz nekdo rekne: Mam rad maslo, nezalezi mi na tom, jestli je zdrave nebo nezdrave, jim ho protoze mi chutna - tak proti takovemu tvrzeni nemam co dodat. Pokud se ale nekdo ohani tim, ze neji margarin, protoze je to jedovata sracka a ruzne dalsi nesmysly, tak proti tomu se musim ohradit. Taky je pravda, ze pokud zijete zdravy zivot, sportujete, nekourite, nemate nadvahu a stridme maslem, tak vam nic nehrozi. Rizikove faktory se mezi sebou nasobi, cim jich je vic, tim hur. Pokud nemate zvyseny cholesterol, nevidim ve stridme konzumaci masla problem. Nerikejte ale, ze je maslo zdravejsi nez margarin, protoze to neni pravda.

+1/0
1.11.2017 11:50

P97e25t84r 20A44n77d64r39ý41s90e96k 9173731406497

Psal jsem to z mobilu, nektera slova se trochu pomotala, za to se omlouvam, smysl snad pochopit jde.

+1/0
1.11.2017 11:52

D58a95n41a 97P10o70l24a80n88e71c38k16á 3606535737285

Jenže tisíce generací se nepřejídalo ostatními tuky, maso měli akorát v neděli a máslo taky nejedli každý den. K tomu se daleko víc hýbali a většina i poměrně těžce pracovala. Takže všechno je to o množství.

0/0
1.11.2017 10:39

J69i13ř12í 88P54a60u67l 3836915107352

Ano, ty tisíce generací trpělo spíše nouzí a hladem než přebytkem, jako my v dnešní době blahobytu. A hlavně, jak píše P. Andrýsek, oni se věku, kdy začínají dnešní civilizační choroby nestihli dožít.

+1/0
1.11.2017 10:50

D58a71n84a 18P34o50l61a15n42e49c24k20á 3406195527565

Přesně tak. Byli i kmeti, ale nebylo jich zdaleka tolik. I té stařence z Babičky Boženy Němcové bylo kolem šedesátky a popisovali ji jako milou stařenku. Moje kamarádky v tomhle věku jezdí na kole a chodí cvičit pilátes. :-)

+1/0
1.11.2017 10:54

G14e82o33r90g 21K71o87m94b27e28r79e80c 9744141406711

my praprarodice se dozili osmdesatky , prarodice taky, rodice taky a ja mam taky dobre naslapnuto a vzdy se uprednostnovalo maslo, na vareni dost veprove sadlo a zadny margariny, etc. Nebudu tvrdit ze se nepouzivaly vubec obcas doma taky byla kostka ale to byl spis vyjimka. Jenze na vsi se taky tvrde makalo to znamena pohyb. Lidi se driv zrovna tak dozivali vysokych veku ale nebylo jich tolik jak dnes. Ale k cemu je spouste lidem dobry ze se doziji osmdesati a vice ale musite kolem nich skakat od rana do vecera a jejich hlavni strava je 3x denne hrst prasku? To musi byt uzasne dozivat nekde na LDNce. Hlavne ze se dozijem vysokeho veku, ale za jakou cenu? Neni lepsi lehnout v sedmdesati do postele a rano nevstat nez dalsich deset let se nechat obskakovat bud pribuznymi nebo nekde v nejakem zarizeni a modlit se aby mi vcas utreli zadek?

+1/0
1.11.2017 11:28

J50i97ř39í 72P63a30u76l 3106285147582

"Neni lepsi lehnout v sedmdesati do postele a rano nevstat nez dalsich deset let se nechat obskakovat bud pribuznymi nebo nekde v nejakem zarizeni a modlit se aby mi vcas utreli zadek?"

Až vám bude 69 let (nevím kolik je vám teď), tak si na to vzpomeňte. A můžete tomu pomoci, abyste to dodržel. :-)

+1/0
1.11.2017 11:46

G17e38o93r58g 42K50o77m44b91e80r37e47c 9634531656381

budte v klidu ;-)

0/0
1.11.2017 12:24

J53i75ř56í 73P69a97u25l 3796675547312

Já jsem. ;-)

0/0
1.11.2017 14:26

P78e13t63r 29A41n13d43r93ý46s84e77k 9113451816337

Máte asi dobrou genetickou výbavu, ale jak říkáte, zdraví je multifaktoriální záležitost. Já netvrdím, že někdo kdo jí máslo nebo sádlo nemůže dlouho žít. Můžete mít člověka, co žije na vesnici na čistém vzduchu, nestresuje se, hodně se hýbe, nekouří, není obézní a jí máslo. Pak můžete mít člověka, který žije v průmyslovém městě jako je třeba Ostrava, je to kuřák, je obézní, sport sleduje maximálně v televizi a chleba si maže margarínem. V takovém případě celkové riziko jednoznačně hůře dopadá na toho druhého přestože jí margarín. Životní styl je nutné vnímat v celém kontextu na čemž jsme se tady se všemi asi shodli. Máslo vs. margarín je jen jeden z mnoha střípků do této velké mozaiky, která se jmenuje zdravý životní styl.

+1/0
1.11.2017 12:37

J12a34n 86D53ě73t43á19k 3549297357576

Samé lži.Rv

+1/−1
1.11.2017 9:30

P15e42t36r 69A48n36d62r46ý23s24e59k 9763931536267

Pane Dětáku, tak zkuste nějak argumentovat a přesvědčit mě o tom, že nemám pravdu. Tuto problematiku jsem studoval na vysoké škole, tak trochu vím, o čem mluvím. Pokud ale nevěříte mě, tak prostudujte následující odkazy:

http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/publikace/2014_SCS_Tuky_WEB_NEW.pdf

https://www.vitalia.cz/clanky/margarin-se-prestal-vyrabet-metodou-ztuzovani/

http://style.hnonline.sk/gastro/1044494-igor-bukovsky-podrobil-maslo-a-mlieko-ostrej-kritike-nie-su-zdraviu-prospesne-je-to-mytus

+5/0
1.11.2017 9:44

G68e86o36r17g 93K33o71m45b21e71r16e33c 9444761596771

reknu to jednim slovem, chujovina. Realita vsedniho dne je totiz uplne jina.

Tohle vse je na dlouhou debatu.

To samy kdyz dnes 1/3 tvrdi jak je idealni podlahovy topeni. Statisice let jsme behali bosi po studene zemi a vono to je ted spatne? 8-o

Zrovna tak s jidlem, co se drive jedlo? to co se vypestovalo a nebo bylo v blizkem okoli. Lide se uz pred 500 lety dozivali normalne 70 let.

Dulezita je zdrava a vyvazena strava a dostatecny pohyb. To je alfa a omega vseho.

+1/0
1.11.2017 11:46

P16e23t97r 76A72n54d19r32ý41s87e31k 9313551186797

VTady ta vaše argumentace mi přijde taková jako když propagátorky domácích porodů argumentují, že dříve se rodilo taky doma a nemocnice nebyly. Na to je nutné ovšem říct, že tehdy byla novorozenecká úmrtnost 20-30%, dneska je 5 promile.

Se zdravou vyváženou stravou a pohybem máte samozřejmě pravdu. To ovšem není důvod nepodrobit tuto naši stravu výzkumu a nezjistit, které složky potravy za co můžou a co způsobují.

+1/0
1.11.2017 12:44

T69o84m85á17š 12M59o94r63a21v93č70í29k 3467136593125

Jako laika mě zajímá v čem p. Andrýsek lže?

+1/0
1.11.2017 10:07

A67l16e11n61a 10R31i97s17o46v55á 4486850729765

Albert má máslo ve víkendové akci, tak se těším na článek a fotky té bitky;-D

+4/0
1.11.2017 8:45

D63a65n50a 85P30o26l42a26n63e24c94k28á 3366565367515

Zlevněno z 56 na 54?;-D

0/0
1.11.2017 10:42







Najdete na iDNES.cz