Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zdá se vám Gambrinus jiný než dřív? Sedíte ve špatné hospodě, říká sládek

Jedním z nejdéle sloužících sládků v Česku je Zdeněk Polák. Ten už 42 let vaří v pivovaru Plzeňský Prazdroj nejprodávanější české pivo Gambrinus. Sládek, který se věnuje i takzvané škole čepování, uvařil za svůj život přes 500 miliard půllitrů piva. To se blíží objemu dvou Boleveckých rybníků, kam se Plzeňané chodí rekreovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B51o89h63u11m59i70l 33S32t22e54j35s13k98a72l 4736387793236

Dnes již velmi ohraná písnička pana Berky a celého plzeňského pivovaru: "Pivovar pivo vyrábí, hospodský ho dělá" aneb za špatnou kvalitu piva může jen a jen hospodský. Šǩoda že sami neuznají že to pivo je oproti konkurenci, zejména minipivovarů, opravdu jen tuctová desítka bez charakteru. Sám Gambrinus občas zkusím, převážně na akcích kde není na čepu nic jiného, ale to pivo do mě prostě neleze a nedokázal bych ho pít celý večer. Teď mám před sebou zvětralou PETku Plasy 10° Vašnosta a musím říct že i tenhle PETkový větrák je pro mě zážitek narozdíl od G. Ještě že hospody u nás přecházejí z G na jiná piva, naše hospoda točí Bernarda a to je sakra jiná liga na to že to je taky velkopivovar. Můj kolega z práce říká o Gambrinusu: Kekel všech pekel, já bych tak radikální nebyl, ale to pivo prostě není dobré.

0/0
22.11.2017 21:16

M73i76r98e25k 83V58o23j58á19č81e46k 8434904844137

každý pivo je lepší než gambrinus, chce to jenom zkusit menší pivovary a najít si ty svoje

0/0
22.11.2017 15:41

A28n54t20o70n75i91n 41B98l84a28z39e13k 4678302197421

Stejne nevim, proc bych si daval desitku, kdyz si muzu dat plnotucnou dvanactku.R^

0/0
22.11.2017 14:06
Foto

P94a35v84e58l 64Z86í38t26e86k 3112446857

Zaujala mne debata o tom, jak se může dostat vůně vajíček do piva. Jeden z pisatelů by za objasnění dokonce navrhl Nobelovu cenu. Vysvětlím, i když neočekávám odměnu milion švédských korun:-) Všeobecně platí, že v boxu s pivem by neměly být skladovány potraviny, hlavně zelenina, mrkev, celer, brambory. Proč? Samozřejmě odér vajíček se nemůže dostat do sudu s pivem! Ze sudu do půllitru ale vede ještě dlouhá cesta, ne všechny armatury jsou vždy těsné a ne vždy je v potrubí přetlak. Ne všichni hostinští tlačí pivo inertním plynem. A tak se může stát, když používají kompresor, že tlačí pivo také výfukovými plyny nebo vzduchem ze světlíku činžovního domu.... Určitě každý se mnou bude také souhlasit, že sklep s pivem má být čistý, vymalovaný, nesmí být plesnivý. Proto, aby vůně plísně neovlivnila vůni čepovaného piva. Přesto se často stává, že z piva cítím korek nebo hlínu, jako když se přesazují na jaře muškáty a vždy je to tím, že hostinský spolu s pivem ve sklepě či boxu skladuje něco, co tam nepatří. V nejlepších pivnicích do boxu, kde se skladují nápoje, nesmí vůbec vkročit kuchař.

+8/0
22.11.2017 13:23

M74i18l62o44š 52K66r64u81m88p 2354617684

ta měrná jednotka "Bolevecký rybník" je pro lepší představu čtenářů? Těch rybníků je tam 10 a každý jinak velký!

0/0
22.11.2017 12:06

M62i15l32o33š 52K59r38u40m79p 2784777234

500 miliard půllitrů = 500 * 1 000 000 000 * 0,5 = 250 000 000 000 litrů = 250 000 000 m3

plocha Boleveckých rybníků (wiki) 88 ha = 88 x 100m x 100m = 880 000 m2

průměrná hloubka rybníka (výška) = objem / plocha = 284 m

To teda byli ti zakladatelé rybníků pořádní machři!!!

0/0
22.11.2017 12:09

P81e51t17r 92N68o60v16o88t63n25y 1211820831

Je to blbost, jak jsem psal níže - je to spíš objem nádrže Slapy. A za 42 let fakt tolik neuvařil, aspoň ne v ČR. 1200 piv na osobu se tady nevypije, natož jen gambrinusu.

0/0
22.11.2017 12:19

P67e74t88r 38D69l13o68u38h35ý 3685621812788

"500 miliard půllitrů...". Tady někdo neumí počítat. V celé ČR se loni vyrobilo 20,5 mil. hektolitrů piva a nealko piva dohromady, nejvíce v historii. Za 42 let by to dělalo 42 * 20 500 000 * 100 * 2 = 172 miliard půllitrů. Reálně méně, protože počítám s historickým rekordem. A tento sládek uvařil ještě 3x více? Zajímavé. :-)

0/0
22.11.2017 11:30

P21a43v25e79l 32V64i73l88d51o98m47e28c 2674982128970

Prosím berte v úvahu, že článek vznikl po noční směně.-)

0/0
22.11.2017 11:35

P43e69t37r 47N54o55v36o50t28n54y 1171620771

V nějaké špatné hospodě.

0/0
22.11.2017 12:26

P32a64v90e76l 63V93i61l39d14o71m19e22c 2784442198240

Hodně lidí hodnotí Gambáč podle láhvového co pijí doma za 8 Kč v akci. Ale nepasterizovaná dobře ošetřená desítka je velmi dobré pití. Opravdu záleží na hospodě. I v Plzni není v každé hospodě dobrá. Když jedu na kole tak si jí dávám v Dolní Bělé kde se s pivem mazlí a udělají parádní hladinku. Tam si fakt pošmáknu.

+3/−1
22.11.2017 11:23

J49a27n 14C31e20p66e69k 1604826440

Tak v tom případě je špatných skoro 99% hospod co točí Gambáč. :)

+2/0
22.11.2017 10:13

Z51d16e76n34e75k 37P33i69r95ů91ž83e49k 9444439207307

Naprostý souhlas. Taky nechápu, proč si hospodští zasedli na Gambáč ;-D Pít se ale opravdu nedá. A jaká to byla za bolševika lahoda i z lahve.

+2/0
22.11.2017 11:18

I78v74a74n 18S50t82e27c38h 8491207967470

Kdo se chce naposledy v životě napít Gambrinusu, tak jako já, ať se staví v Praze U Medvídků. Od té doby se tomuto pivu zdaleka vyhýbám. Tak nechutné a amatérsky natočené pivo snad nikde jinde v republice neuvidíte. Nechte tu hospodu Němcům, těm to asi vůbec nevadí.

0/0
22.11.2017 11:39

M38a15r60e69k 66D95i34v11i55l68e30k 5121448541671

Gambrinus U Medvídků? Tam mají Budvar nebo pivo z vlastního minipivovaru

+1/0
22.11.2017 14:48

I90v79a30n 21S46t70e31c35h 8491617647750

Sorry, poplet jsem to s Budvarem, omlouvám se Gambrinusu

0/0
22.11.2017 14:55

Z41d68e83n91ě20k 93M30a85n94d46í21k 4399816503633

Všeho moc škodí 8-o Splést si gambrinus s Budvarem jinak totiž snad ani nelze. Už proto, že Budvar je prostě řemeslně vařené pivo, byť z velkého pivovaru.

0/0
28.11.2017 21:47

T82o50m73á61š 80H62o25r92á93k 8510255556589

Jsou i horší piva. Pro mě je nejhorší Staropramen...

+7/−1
22.11.2017 10:09

P83a48v32e94l 74M97a60t93o14u53š70e75k 4698740704

Je to rozmanitá zajímavá práce, protože to vařím dle původních receptur jako to dělali předci. Jo teda vaří to počítač, pak jde vzorek do laborky a tam mi řeknou, ať ještě lžičku chmele dosypu. Ale jinak furt stejná krásná řemeslná práce a jsem fakt potřeba...

0/0
22.11.2017 9:54

K95a58r44e26l 10N59o90v52o98t96n81y 2351665179120

Gambac desitka se fakt pit neda. Dvanactka jeste jde... Ale stejne si dam radsi treba desitku z Chotebore ci Koutu na Sumave, a nebo z Lobce - ty jsou lepsi, nez vetsina 11tek i 12tek, i nez lecktere specialy.

+6/0
22.11.2017 9:30

P39e94t11r 35T43e78r89m62e55r 4431277676171

Jinačí je Gambač z Plzně a jinačí co se dělá v Nošovicích, tam ještě dělak radegastu i Kozla

+1/−1
22.11.2017 9:24

J51o22s66e76f 18H53o27r33n75i53k 8587987489

Pijete špatný nápoj. To zhoršení je naprosto evidentní. Ty převozy z Naďarska, kde se vyrábí, tomu asi nesvědčí.

0/−3
22.11.2017 9:21

V32á32c45l82a55v 60M95r31á28z 9131684676456

v Maďarsku ani Naďarsku se fakt nevyrábí.

0/0
22.11.2017 9:32

A74n94t33o10n47i19n 95B45l19a80z39e73k 4828542497351

Vyrabi to Nada v Nadarsku.

0/0
22.11.2017 14:08

J30a50k83u11b 67B34o40h62o17n20ě94k 8315346959617

Ano, on to možná vaří pořád stejně, ale všichni okolo se v posledních letech hodně zlepšili, takže kdo chvíli stál, již stojí opodál

+2/0
22.11.2017 9:17

P70a54v89e50l 57J65a40r77o63š 5755487846223

Ačkoliv piva z průmyslových pivovarů piji jen, když není zbytí, musím uznat, že ta nepasterizovaná desítka je celkem pitelná. Zbytek produkce však nestojí za zmínku.

+3/0
22.11.2017 9:13

L49u47k45á78š 66M56a45r58e28d42a 6241344217318

"Někteří pivaři si stěžují, že Gambrinus je v poslední době horší."

-"Ale já ho dělám stále stejně."

"Takže v pivu je i prostor pro vaši invenci?"

-"Je to tak. Stále ovlivňuji chuťové vlastnosti."

Spis nez rozhovor je to takovy mentalni posudek....

+2/0
22.11.2017 9:12

J42a22n 78Z43á37t97u85r17e49c86k92ý 9773793407982

Tak ten kentus snad uz nepije nikdo, kdo ma moznost napit se neceho z alespon prumerneho minipivovaru.

+2/0
22.11.2017 9:02

K35a44r36e56l 75S86t68r35ž82a81n85o59v81s13k97ý 1548915395

Pro mě je nejlepší pivo to, o kterém pivař řekne, že je výborné nebo hnusné. Nejhorší je takové to neutrální, které vypije kde kdo. A jedním z nich je právě Gambrinus.

+2/0
22.11.2017 8:57

P33e25t53r 52N53o15v72o42t16n19ý 9471929590175

Pak prisli s tim, ze mistonotevrenych spilek budou CKT. Ja na to, ze to nejde. Ale jde to. Pak zase prisli s tim, ze se uvari silnejsi kmenova varka a pak se doredi vodou a dosyti CO2. Ja na to ze to nejde. Ale jde to. Pak prisli s tim, ze ZPC je moc drahy a ze pouzijeme radsi jihoafricke nebo cinske chmely. Ja na to, ze to nejde. Ale jde to. Nakonec asi pujde uplne vsechno.

+8/0
22.11.2017 8:50
Foto

P57e64t50r 62J82a34r84o85š 6153642121

Projde vsechno, co konzument zkousne. A kdyz to nezkousne, vratime to zpet a vyjedeme s kampani, ze varime nove opet podle tradicni receptury.

0/0
22.11.2017 9:12
Foto

P55e68t71r 12J34a62r36o21š 6733812851

Nikdo mi nenamluvi, ze se pri vareni piva nic nezmenilo. Uz jen to, ze se vari jak na Morave, tak v Cechach. Kazdy z tech pivovaru ma jinou vodu a urcite i jineho sladka. A pak urcite take jine suroviny. Pokud se nepletu, tak chmelnic u nas rapidne ubylo, zatimco objem prokudce pivovaru prudce narostl - viz tento clanek a ctyri varny vs jedna. To znamena ze i chmel zrejem i musi nutne pochazet odjinud, nez tomu bylo drive. Stejne tak i dalsi suroviny.

+3/0
22.11.2017 8:40

M17a95r21t21i12n 33K42o62ž62í49n 1755766221870

Chmel se nahrazuje do prvního chmelení chmelovým extraktem.

0/0
22.11.2017 8:41
Foto

P53e89t95r 36J87a70r41o29š 6663662981

A chmelovy extrakt pochazi odkud?

0/0
22.11.2017 8:43

M17a40r59t49i74n 90K34o53ž31í53n 1755796961260

U nás se používá německý, čínský, americký a kdo ví jaký. České odrůdy jsou natolik prémiové a ve světě ceněné, že se patrně u nás extrakt nevyrábí.

0/0
22.11.2017 8:47
Foto

P88e74t93r 62J78a22r16o18š 6623572851

Pak lze, kdyz tvrdi, ze vari 40 let stejne pivo.

0/0
22.11.2017 8:50

M24a32r30t90i89n 79K17o50ž78í82n 1655756631550

Ten extrakt používají od určité velikosti pivovaru úplně všichni a co vím tak určitě víc jak třicet let.

0/0
22.11.2017 8:51
Foto

P19e26t36r 46J96a28r45o73š 6813222891

Dost pochybuji, ze by se pred 89 dovazel extrakt ze zapadu.

0/0
22.11.2017 8:56

M44a12r77t91i14n 53K61o46ž43í65n 1385766671170

Tak se dovážel třeba z Číny, z NDR, z Polska. Tam všude se chmel pěstuje.

0/0
22.11.2017 8:58
Foto

P31e55t88r 16J46a81r34o25š 6783222461

Mozne to je, ale pochybuji o tom.

0/0
22.11.2017 9:04

Z52d62e53n41ě58k 76W35e11r54n25h97a93r59t 6437805872828

No, on se spíš náš chmel vyvážel do všech těch zmiňovaných zemí. Někde jsem četl, že v osmdesátých letech jsme v chmelu byli nejen soběstační, ale ještě jsme hodně vyváželi. Do Nošovic se vozily pytle s chmelem, žádné granule. Osobně jsem je vykládal z vagonů... ;-)

0/0
22.11.2017 9:05

P58e12t56r 78N92o80v67o51t76n66ý 9601669100385

Vodu vyresi upravna vody. Chmeli se samozrejme jinak.

+1/0
22.11.2017 8:52
Foto

P64e95t67r 88J73a49r10o89š 6133842451

To je asi tak stejne jako umela kuze a prava kuze.

0/0
22.11.2017 8:57

M19a39r94t54i44n 89K48o86ž73í81n 1975346621930

Vodu upravuje kde kdo. Z tvrdé vody se vaří opravdu špatně, navíc to ničí technologii. Stejně tak dusičnanů je ve většině vody spousta.

0/0
22.11.2017 9:02
Foto

P60e95t61r 64J95a66r58o76š 6583462371

Treba vajicka rtakly dost nici pivo :)))) Proc ne jina voda.

0/0
22.11.2017 9:05

P59e15t25r 91N25o69v37o17t77n12y 1761820161

"přes 500 miliard půllitrů piva. To se blíží objemu dvou Boleveckých rybníků," někde vám chybí nebo přebývají nuly? To je spíš objem v.d. Slapy. Nebo Lipna.

+1/0
22.11.2017 8:37

P67e36t65r 22M65e47j26z19l93í16k 8758244461950

Hlavně že pan sládek taktně zamlčel, že se Gambrinus vaří i ve Velkých Popovicích a v Radegastu, a přestože se firma dušuje, že chemicky dosáhla přesně stejného složení vody, jako je ta v Plzni, pravda je, že to pivo chutná jinak. Svalovat všechno na hospodské je ubohé:-/

+3/0
22.11.2017 8:35

M52a87r82t54i43n 37K94o66ž41í11n 1585236751810

To dělají všechny velké pivovary. Je to levnější, než to vozit napříč republikou.

0/0
22.11.2017 8:36

P42e47t33r 32M88e82j61z28l83í52k 8198314801250

To nerozporuju. Ale ať nám potom sládkové nekrmí uši žvásty.

+1/0
22.11.2017 8:38

B92o67h97u81m30i62l 60S91t41e15j34s94k32a22l 4926377263976

a taky ještě na Slovensku v Šariši

0/0
22.11.2017 21:21







Najdete na iDNES.cz