Diskuse k článku

Zpátky ke kořenům a využít hrozny dvakrát. Vinaři zpracovávají i slupky

Mladé víno z letošního ročníku už je na stolech. Úroda z vinohradů se ale pořád zpracovává. Vinaři totiž vymýšlejí stále nové způsoby, jak hrozny využít do posledních zbytků. I matoliny – tedy vylisované slupky hroznů – jsou pro ně cennou surovinou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V69l96a27s38t53i71m63i67l 37H66a26l58b34i73c41h 8363705366938

Ze slupek dělají Slováci terkelicu.

0/0
23.11.2017 18:12

M36i85l63o17š 46R48u35f64e25r 3279225832646

Známý dělá druhák a jak to turistům chutná :))

+1/0
23.11.2017 17:52

J49a39n 94C37h34o20b64o63t 5973678349907

Z hroznových zrníček se dělá i módní superantioxidant OPC...to by bylo, aby to nešlo i z českých zrníček...

0/0
23.11.2017 13:24

R42a80d32i29m 42P57o32l57á86š79e89k 9156883809889

Výtlačky z hroznů by měly jít , po patřičném zpracování, podrcení lisových koláčů a jejich nasycení nějakým kvasným roztokem , prohnat mléčným kvašením na siláž a potom zkrmit třeba kravám. Pár procentní přídavek do krmné směsi by neměl být problém.

0/0
23.11.2017 11:37

R28o16b48e49r25t 82B60a18l93a77b13á12n 9602703402

To je dobrej článek. Nenudí. Akorát nevím , proč se mi při jeho čtení vybavilo "Už to funguje na té konvi, konev šetří vodou".

0/0
23.11.2017 9:18

Š37t27ě39p26á13n 67R13y45b81á68ř 9895355772698

Cože? To, v čem je nejvíc zemědělské chemie, chtějí zpracovávat jako něco jiného než nebezpečný odpad? Tvl! Známý vinař mi říkal, že pokud to není z bio produkce, tak nemám pít ani červené víno, které svoji barvu získává právě macerací matolinového klobouku, že v tom je nejvíc chemie.

0/−5
23.11.2017 9:10

M48a89r48t52i31n 45K57r58u28t19ý 1188801719375

Váš známý dozajista biovinař je, že jo? Je to totiž jejich velmi oblíbená mantra. Najděte si, čím vůbec a kdy je možno vinice stříkat a zjistíte, že do těch bobulí se toho fakt moc nedostane.

Vůbec neřeším protestovanost, kterou musí všechna slušná vína projít. Nemluvě tedy o tom, že přes to všechno je u nás spousta vinařů, kteří vůbec nestříkajíc, přestože nejsou bio.

+3/0
23.11.2017 9:15

M50i39l54a70n 85P56o51k72o75r71n77y 3310255708666

To bys s takovou nemohl skoro nic.

0/0
23.11.2017 9:16

M79i35c56h82a48e54l87a 64P58l39a34n81á 2783987293187

Jsou odrůdy, které se nestříkají vůbec.

0/0
23.11.2017 12:51

H31y94n74e93k 52Z23d28e48n31ě27k 4752249751744

...Usušené matoliny jsou však velmi hořké, téměř nepoživatelné. Ve hře je například možnost vyrobit z nich prášek, který by se využíval jako nástavba potravin – třeba jako přídavek do pečiva...

A to fakt myslíte vážně? 8-o

+2/0
23.11.2017 9:03

T98o30m85á91š 47H83o60r97á32k 8820625736959

U téhle části článku jsem si vzpomněl na nějakou knihu o životě v obleženém Leningradě, kde popisovali, co všechno se tam rvalo jako nástavba chleba. Teď o tom nedávno někdo psal i na blogu.

+1/0
23.11.2017 9:12

M41i61l73e72n73a 55K63l55o35u49č76k24o65v17á 2186610316782

Proč mám někdy pocit, že pijeme "druháky"? A neni to víno za 60 korun za flašku.

0/−1
23.11.2017 8:50

M72a88r83t39i14n 95K86r61u45t56ý 1328711919405

kupujete špatné víno, nic víc bych za tím nehledal.

+4/0
23.11.2017 9:10

O77d27s85t86r57a53n12ě67n21ý 28U73ž80i19v76a80t75e52l

Uživatel požádal o vymazání
0/0
23.11.2017 9:58

R46a11d13i88m 84P21o12l57á77š85e22k 9206163339639

Jižní Morava je okrajová oblast. Většinu odrůd vína musí vinař po odkvětu a nasazení hroznů probrat. Neboli odhadnout, jaké bude od června po září počasí a jak jsou ty jeho keře na vinici dobré a nechat jen takové množství nejlepších hroznů, aby na těch jeho keřích dozrály kvalitní.

Když jich probere moc, tak má sice kvalitní víno, ale málo a prodělá.

Když jich probere málo, tak má sice hodně hroznů, ale víno je z nich hnusné. Musí buď nakoupit kvalitní hodně cukernaté hrozny třeba v Maďarsku nebo Rumunsku a těmi to dorovnat, to dělají spíš velká vinařství nebo vyrobit patoky a prodávat je jako víno. Přídavek cukru v moštu se totiž dá poznat v laboratoři a stejně to u nekvalitních hroznů zas tak moc nepomůže, jsou tam špatně i jiné látky.

+1/0
23.11.2017 11:30

O56l45d46ř48i30c30h 14S76c75h15n76a64b65l 4333857190795

Je dobré využívat vše co příroda nabízí, naši předkové to uměli a pokud v dnešní době se k tomu někdo vrací je to chvályhodné, ukazuje to na to, že pořád jsou lidé kteří myslí na přírodu. Nechápu některé lidi, kteří si postaví krásný venkovský dům a na zahradě mají překrásný pěstěný trávník, který posečený dávají do biokontejnéru a pak draze kupují zeminu do truhlíků místo aby si založili kompost. Na zahradách dříve byl trávník plný květů, létali včely a motýli a příroda byla bohatá a živá. Není to psaní o využití zbytku hroznů, ale týká se to našeho budoucího života. Promiňte.

+2/0
23.11.2017 8:45

R68a14d85i69m 87P51o91l16á82š39e78k 9676893579159

A pokud na zahradě po původních majitelích nechají třeba jabloně, nechají jablka spadnout na zem a zhnít.

0/0
23.11.2017 11:32

J94i19ř33í 73J40a42n55d31e42r34a 3373834183563

Jak, že se druháky nevyrábí? A jak je možné, že dá koupit "víno" v lahvi za 49 Kč?

Druháky nedělají jen poctivci, ti ostatní určitě ano...

+1/0
23.11.2017 8:41

P46e33t90r 76U41t50ě11k46a92l 9680938538

Druháky se nedělají?

Tak co to prodávají v supermarketech?

+4/−1
23.11.2017 8:40

A42r47n90o34š19t 85S56t71á68r55e98k 4212770475234

Jak, nebyla hnojiva? Hnůj, mrva, kobylince... nic? X krát jsem to s otcem ve vinohradě zaorával...

A pokud jde o matolinu.. že by někdy dělal druhák, nepamatuju. Matolina se se rozhodila po prázdných záhonech na zahradě a zaryla. Jak už tady psali, s nástupem hydraulických lisů už v ní toho moc ke kvašení nezbylo.

+1/0
23.11.2017 8:13

K82a53r45e60l 66N83e58d46o15p87i90l 7588176139584

No jo, že spipek se už po desetiletí vyrabi tradiční víno pro Pražáky.

Proto se prumerny Pražák vyhýbá všemu z Moravy obrovským obloukem.

0/0
23.11.2017 8:07

J25a64n 79P86a10v18e39l 8183252508366

Průměrný možná. Stačí nakoupit v dobré vinotéce a člověk nakoupí dobré moravské víno aniž by měl jakékoliv znalosti. A za dobrou cenu

+2/0
23.11.2017 8:12

M46a86r90t34i78n 97K92r36u28t91ý 1578171369695

podle vašeho stylu psaní jste typický "průměrný" Pražák: nezvládající pravopis, nafoukaný na nic, nasazující na Moravu. Takový člověk si nic jiného než šunt nezaslouží, protože to stejně nepozná. Akorát ho místo Moraváka napálí Francouz za několikanásobek ceny.

+5/0
23.11.2017 9:13

T82o11m85á45š 27V37o49t67r20o39u44b41e90k 1470150534454

vymýšlí již vymyšlené... tipuji z peněz z dotací EU

+1/−4
23.11.2017 7:37

M30i20r40o47s70l55a80v 18Š91u64l79c 1840654670568

Jasně že vypálit....mooooc dobré;-)

+9/0
23.11.2017 6:37

B52ě27l26a 16H52o71r96á22k85o77v76á 1608882479170

Co to vymejšlej jako nově? Staletí se to nechá prokvasit a vypálit.

+13/0
23.11.2017 6:19

F54r31a73n56t36i95š95e31k 21Č54e15r37v35e71n69k82a 8538706862

Terkelica nebyl problém na starých lisech - kvalitní odstopkovač a pneumatický nebo dokonce hydraulický lis a zůstanou jenom slupky, které už toho cukru k prokvašení moc nemají

+4/0
23.11.2017 7:47

R88a73d31i97m 10P73o33l97á53š68e93k 9936903699849

Však na kvalitní pálenku nemusí být nutně jen cukr z hroznů.

Když může Jelínek dělat pálenku ze švestek a hrušek tak, že prvý destilát zdvojnásobí přídavkerm potravinářského lihu a z něho potom druhou destilací dostane "ovocnou pálenku" , tak je možné udělat vinnou pálenku i z kvasu z vinných slupek a řepného cukru. Zvláště když ty viné slupky ještě enzymaticky dál rozloží, aby byly tekutejší.

0/0
23.11.2017 11:42

J20a57r20o18s41l60a56v 94Š14i60m47á43č70e49k 6254947329888

Obnovit "výrobu" v nuselském pivovaře a posílat sem třeťáky. My už tu v rozsáhlých ležáckých sklepích z toho namícháme Prasklý výběr a pod.

0/0
23.11.2017 11:10

J11o57s43e33f 32Č73e82r13v97e51n62i27c60k23ý 9679504611213

Jedině vypálit terkelicu.

+2/0
23.11.2017 6:16

J71i45ř39í 36F41r78o26l46e61c 7395614572377

No, ono i trocha druhaku je dobra, na namichani burcaku, dolevku atd...

+1/0
23.11.2017 7:19



Najdete na iDNES.cz