Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zpátky ke kořenům a využít hrozny dvakrát. Vinaři zpracovávají i slupky

Mladé víno z letošního ročníku už je na stolech. Úroda z vinohradů se ale pořád zpracovává. Vinaři totiž vymýšlejí stále nové způsoby, jak hrozny využít do posledních zbytků. I matoliny – tedy vylisované slupky hroznů – jsou pro ně cennou surovinou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V72l51a48s73t55i70m58i76l 69H18a46l25b89i93c87h 8553175436268

Ze slupek dělají Slováci terkelicu.

0/0
23.11.2017 18:12

M23i65l50o92š 79R46u69f70e38r 3409985872306

Známý dělá druhák a jak to turistům chutná :))

+1/0
23.11.2017 17:52

J50a84n 29C34h31o40b56o52t 5243498429787

Z hroznových zrníček se dělá i módní superantioxidant OPC...to by bylo, aby to nešlo i z českých zrníček...

0/0
23.11.2017 13:24

R68a31d21i10m 50P42o51l92á51š39e57k 9326583689379

Výtlačky z hroznů by měly jít , po patřičném zpracování, podrcení lisových koláčů a jejich nasycení nějakým kvasným roztokem , prohnat mléčným kvašením na siláž a potom zkrmit třeba kravám. Pár procentní přídavek do krmné směsi by neměl být problém.

0/0
23.11.2017 11:37

R84o10b30e45r69t 30B26a73l15a73b62á33n 9762853722

To je dobrej článek. Nenudí. Akorát nevím , proč se mi při jeho čtení vybavilo "Už to funguje na té konvi, konev šetří vodou".

0/0
23.11.2017 9:18

Š97t26ě17p23á20n 24R57y69b87á96ř 9575935782218

Cože? To, v čem je nejvíc zemědělské chemie, chtějí zpracovávat jako něco jiného než nebezpečný odpad? Tvl! Známý vinař mi říkal, že pokud to není z bio produkce, tak nemám pít ani červené víno, které svoji barvu získává právě macerací matolinového klobouku, že v tom je nejvíc chemie.

0/−5
23.11.2017 9:10

M36a95r75t62i13n 71K52r93u13t71ý 1588521579165

Váš známý dozajista biovinař je, že jo? Je to totiž jejich velmi oblíbená mantra. Najděte si, čím vůbec a kdy je možno vinice stříkat a zjistíte, že do těch bobulí se toho fakt moc nedostane.

Vůbec neřeším protestovanost, kterou musí všechna slušná vína projít. Nemluvě tedy o tom, že přes to všechno je u nás spousta vinařů, kteří vůbec nestříkajíc, přestože nejsou bio.

+3/0
23.11.2017 9:15

M35i86l19a74n 16P77o40k41o24r44n57y 3220375408416

To bys s takovou nemohl skoro nic.

0/0
23.11.2017 9:16

M48i21c35h47a62e77l77a 85P69l73a24n30á 2143227453647

Jsou odrůdy, které se nestříkají vůbec.

0/0
23.11.2017 12:51

H67y65n51e44k 10Z87d82e86n10ě79k 4932819401154

...Usušené matoliny jsou však velmi hořké, téměř nepoživatelné. Ve hře je například možnost vyrobit z nich prášek, který by se využíval jako nástavba potravin – třeba jako přídavek do pečiva...

A to fakt myslíte vážně? 8-o

+2/0
23.11.2017 9:03

T89o44m22á61š 64H59o32r15á94k 8380575106489

U téhle části článku jsem si vzpomněl na nějakou knihu o životě v obleženém Leningradě, kde popisovali, co všechno se tam rvalo jako nástavba chleba. Teď o tom nedávno někdo psal i na blogu.

+1/0
23.11.2017 9:12

M11i91l57e36n29a 78K79l88o56u84č94k41o59v38á 2476460816822

Proč mám někdy pocit, že pijeme "druháky"? A neni to víno za 60 korun za flašku.

0/−1
23.11.2017 8:50

M95a55r64t82i79n 18K51r57u84t41ý 1628701239865

kupujete špatné víno, nic víc bych za tím nehledal.

+4/0
23.11.2017 9:10

O98d49s80t94r51a52n74ě13n60ý 25U43ž58i26v30a14t31e83l

Uživatel požádal o vymazání
0/0
23.11.2017 9:58

R67a22d54i61m 54P82o27l22á49š84e71k 9926473369849

Jižní Morava je okrajová oblast. Většinu odrůd vína musí vinař po odkvětu a nasazení hroznů probrat. Neboli odhadnout, jaké bude od června po září počasí a jak jsou ty jeho keře na vinici dobré a nechat jen takové množství nejlepších hroznů, aby na těch jeho keřích dozrály kvalitní.

Když jich probere moc, tak má sice kvalitní víno, ale málo a prodělá.

Když jich probere málo, tak má sice hodně hroznů, ale víno je z nich hnusné. Musí buď nakoupit kvalitní hodně cukernaté hrozny třeba v Maďarsku nebo Rumunsku a těmi to dorovnat, to dělají spíš velká vinařství nebo vyrobit patoky a prodávat je jako víno. Přídavek cukru v moštu se totiž dá poznat v laboratoři a stejně to u nekvalitních hroznů zas tak moc nepomůže, jsou tam špatně i jiné látky.

+1/0
23.11.2017 11:30

O71l18d41ř20i56c52h 94S39c18h92n94a49b49l 4303907310525

Je dobré využívat vše co příroda nabízí, naši předkové to uměli a pokud v dnešní době se k tomu někdo vrací je to chvályhodné, ukazuje to na to, že pořád jsou lidé kteří myslí na přírodu. Nechápu některé lidi, kteří si postaví krásný venkovský dům a na zahradě mají překrásný pěstěný trávník, který posečený dávají do biokontejnéru a pak draze kupují zeminu do truhlíků místo aby si založili kompost. Na zahradách dříve byl trávník plný květů, létali včely a motýli a příroda byla bohatá a živá. Není to psaní o využití zbytku hroznů, ale týká se to našeho budoucího života. Promiňte.

+2/0
23.11.2017 8:45

R62a56d94i57m 67P35o54l65á63š82e11k 9676133199229

A pokud na zahradě po původních majitelích nechají třeba jabloně, nechají jablka spadnout na zem a zhnít.

0/0
23.11.2017 11:32

J88i57ř85í 17J88a92n73d41e72r82a 3463684593433

Jak, že se druháky nevyrábí? A jak je možné, že dá koupit "víno" v lahvi za 49 Kč?

Druháky nedělají jen poctivci, ti ostatní určitě ano...

+1/0
23.11.2017 8:41

P76e90t57r 63U28t39ě89k40a36l 9140828868

Druháky se nedělají?

Tak co to prodávají v supermarketech?

+4/−1
23.11.2017 8:40

A54r92n69o92š70t 14S82t81á60r91e44k 4832410585884

Jak, nebyla hnojiva? Hnůj, mrva, kobylince... nic? X krát jsem to s otcem ve vinohradě zaorával...

A pokud jde o matolinu.. že by někdy dělal druhák, nepamatuju. Matolina se se rozhodila po prázdných záhonech na zahradě a zaryla. Jak už tady psali, s nástupem hydraulických lisů už v ní toho moc ke kvašení nezbylo.

+1/0
23.11.2017 8:13

K25a32r74e31l 66N93e31d85o91p52i14l 7838786319574

No jo, že spipek se už po desetiletí vyrabi tradiční víno pro Pražáky.

Proto se prumerny Pražák vyhýbá všemu z Moravy obrovským obloukem.

0/0
23.11.2017 8:07

J30a81n 33P11a48v80e71l 8783212418846

Průměrný možná. Stačí nakoupit v dobré vinotéce a člověk nakoupí dobré moravské víno aniž by měl jakékoliv znalosti. A za dobrou cenu

+2/0
23.11.2017 8:12

M76a82r84t55i73n 31K68r50u74t18ý 1618821269915

podle vašeho stylu psaní jste typický "průměrný" Pražák: nezvládající pravopis, nafoukaný na nic, nasazující na Moravu. Takový člověk si nic jiného než šunt nezaslouží, protože to stejně nepozná. Akorát ho místo Moraváka napálí Francouz za několikanásobek ceny.

+5/0
23.11.2017 9:13

T32o16m76á49š 66V29o14t60r12o70u62b59e40k 1200180534524

vymýšlí již vymyšlené... tipuji z peněz z dotací EU

+1/−4
23.11.2017 7:37

M62i88r80o26s48l11a45v 78Š81u25l37c 1550494670978

Jasně že vypálit....mooooc dobré;-)

+9/0
23.11.2017 6:37

B17ě19l26a 73H93o39r53á22k79o25v79á 1238922249900

Co to vymejšlej jako nově? Staletí se to nechá prokvasit a vypálit.

+13/0
23.11.2017 6:19

F58r42a30n65t98i93š44e74k 82Č14e41r70v83e14n76k14a 8628136632

Terkelica nebyl problém na starých lisech - kvalitní odstopkovač a pneumatický nebo dokonce hydraulický lis a zůstanou jenom slupky, které už toho cukru k prokvašení moc nemají

+4/0
23.11.2017 7:47

R52a31d93i43m 59P23o18l76á11š10e67k 9876523639909

Však na kvalitní pálenku nemusí být nutně jen cukr z hroznů.

Když může Jelínek dělat pálenku ze švestek a hrušek tak, že prvý destilát zdvojnásobí přídavkerm potravinářského lihu a z něho potom druhou destilací dostane "ovocnou pálenku" , tak je možné udělat vinnou pálenku i z kvasu z vinných slupek a řepného cukru. Zvláště když ty viné slupky ještě enzymaticky dál rozloží, aby byly tekutejší.

0/0
23.11.2017 11:42

J65a94r35o82s68l14a71v 43Š42i69m61á67č69e17k 6124217279198

Obnovit "výrobu" v nuselském pivovaře a posílat sem třeťáky. My už tu v rozsáhlých ležáckých sklepích z toho namícháme Prasklý výběr a pod.

0/0
23.11.2017 11:10

J38o71s68e64f 97Č70e52r90v27e42n74i25c26k87ý 9169914481813

Jedině vypálit terkelicu.

+2/0
23.11.2017 6:16

J78i78ř44í 59F79r86o61l73e96c 7545484682977

No, ono i trocha druhaku je dobra, na namichani burcaku, dolevku atd...

+1/0
23.11.2017 7:19







Najdete na iDNES.cz