Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

R81o25m54a72n 27Š17e15s68t21á65k 5694579703833

Dávám spropitné pouze v restauracích. Když jsem spokojený, dám 5–10 %. Když je obsluha protivná, nechám si klidně vrátit do koruny.

+44/0
doporučit
27.11.2017 16:05

M73a93r12e74k 44T26ů16m61a 4322198276282

Záleží na spokojenosti a aktuální náladě. Občas dám klidně i přes 10%, jindy třeba zase nic.

+40/0
doporučit
27.11.2017 15:44

R36a59d20e86k 50S90c22h78n54a47u83b98e68l77t 2115656646273

Dávám cca 10%, když jsem opilý tak 20-30%.

+40/−1
doporučit
27.11.2017 15:36

J78a24n 28P34i21r54a48s 1213565336746

Ono je to i tím že třeba v USA většina výplaty personálu je právě založena na tom kolik dostanou spropitné. U nás to ale neberu jako samozřejmost. Dávám navíc podle toho jak se personál chová a jaký je servis. Když jsem spokojen dávám cca 10%. Když nejsem moc spokojen nechám si vrátit do koruny přesně.

+32/0
doporučit
27.11.2017 16:34

M30a91t45ě54j 98Ž79a54l57o34u24d77e44k 3902384359196

U nás na rohu ve vecerce jsem měl nákup za 48. Dal jsem 50, řekl to si nechte a paní Vietnamka na me hrozne divně koukala a nechapala. Já ji ale česky zvyky naučím a když to nepůjde po dobrým tak ji to dysko budu nechávat po zlým

+31/0
doporučit
27.11.2017 16:13

V13í16t 65P24r50č95í15k 9398130984110

Anketa mi příliš neumožňuje hlasovat podle skutečnosti. Kyby tam byla odpověď "Ano, kolem deseti procent útraty, když jsem opravdu spokojený", plně by odpovídala pravdě.

Stejně tak by seděla odpověď "Ano, zaokrouhluji na desetikoruny nahoru, když nejsem nespokojený".

A do třetice, pokud by byla možnost "Nikdy, pokud jsem nespokojený", byla by to taky pravda.:-)

+25/0
doporučit
27.11.2017 16:36

J48i65r47k39a 44N87o14v33á55k 6482535695979

Přiznávám, že je mi bližší ten japonský model, než ten americký.

Osobně v práci nic takového nedostávám ani nepožaduji, a rád bych, kdyby ostatní ve svých zaměstnáních postupovali obdobně, alespoň pokud jde o mě.

Tak nějak se domnívám, že spokojenost zákazníka je prostě standard, za který by se nemělo priplacet.

+25/−1
doporučit
27.11.2017 17:18

J55a18n 39N12o10v78á36k 6954844

Nejvíc jsem dal 100 %. ... Nemohl jsem se rozhodnout, co si dám. Koukal jsem stále do jideláku a nic mě tam nelákalo. Spousta dobrot, ale žádný favorit. Chvilku mě z dálky pozoroval číšník, pak se přišel zeptat jestli budu dnes pít víno, že by, že mi rád nějaké představil... víno bylo fantastické. A on pak říká: "Nechte dnes výběr pokrmu na mně. Domluvím se s šéfkuchařem a připravíme vám večeři k vašemu dnešnímu vínu". .. Tak jo. Už ani nevím co to bylo, le vymysleli nějakou kombinaci co ani neměli na lístku. Bylo to moc příjemné takhle strávit večer. Rád jsem mu poděkoval.

+16/0
doporučit
27.11.2017 17:09

O44n45d15ř89e18j 34H33r85u15b51o98š 7786157900855

Te s velkyma "ocima" dam vzdycky o neco vetsi :-P

+15/0
doporučit
27.11.2017 16:20

M84i43c56h86a14e79l 70G58o45t67z 5684418653

V Japonsku jsem to musel vyzkoušet. Dal jsem spropitné na kase při odchodu a asi 300 metrů od restaurace nás pronásledovala obsluha s penězmi v dlaních, aby jsme si je vzali. Víckrát jsme to již nezkoušeli ;-)

+13/0
doporučit
27.11.2017 18:54

J12a38r33o71s15l62a30v 12S33y54c78h79r10a 7683424125691

Jsem ochoten nechat i dost slušné díško. Útrata 400,- nechám i 500,-. To když jsem se vším opravdu maximálně spokojený. Jídlo, prostředí, jednání obsluhy, pozornost a diskrétnost obsluhy.

Ale také se stalo, že jsem si nechal vysázet vše pěkně do koruny. To když bylo všechno to, co jsem vyjmenoval totálně negativní a já byl pořádně na.....ý. Navíc - v takovém podniku už mě nikdo nikdy neuvidí.

Automatické spropitné je blbost. Je logické, aby spropitné něco vyjadřovalo. Pak bude mít i pro daný podnik, v tomto případě třeba restauraci, pro obsluhu jakousi vypovídající hodnotu.

+11/0
doporučit
27.11.2017 18:45

V28e50r26o52n27i66k32a 49V90o15l73h85e68j31n49o91v66á 9820762273369

Dýškem vyjadřuju, jak jsem byla spokojená s obsluhou. Když se číšník snaží mi vyjít vstříc, má snahu poradit apod., dám dýško ráda, klidně i vyšší. Když všechno dlouho trvá, všechno je problém a číšník se tváří otráveně, nedostane ani korunu. Ostatně do takové hospody už pravděpodobně v životě nepůjdu.

+11/0
doporučit
27.11.2017 18:32

P72e52t70r 83J61a87n76e17č14e21k 3388568740484

dysko davam, ale je mi to proti srsti..., nevim proc je to tak nastavene, me taky neda nikdo korunu navic...a nejvic me stvou ty kecy na soc. sitich cisniku, ze jim nekdo neda dysko a blabla.., proc jako? Delaji pro me neco navic, nebo jen svou praci....

+17/−3
doporučit
27.11.2017 17:42

D28a25n23i84e70l 11P32a24n57e56k 6252631322380

Tzv dýško se má zasloužit. V USA se číšník opravdu otáčí a stará se o zákazníky. Netvrdím, že zde ne. Ale to co jsem v USA zažíval dnes a denně v jakékoliv restauraci kterou jsem navštívil jsem u nás zažil jen párkrát. Když mi už od pohledu otrávenej číšník - číšnice přináší jídelák nebo mě nechá skoro 10min čekat než si mě všimne takové si dýško fakt nezaslouží. Ale je fajn najít u nás podniky kde se naopak snaží a je vidět, že je práce baví. Pak nechám rád i 20%

+10/0
doporučit
27.11.2017 18:18

J86a42n84a 64N83o42v55á96k55o68v65á 6787549413854

Může mi někdo vysvětlit, proč se dává v restauracích spropitné? Chápu, když mi přijede opravář na pračku v neděli večer. Nebo když mi přivezou televizi a řidič mi ji (ač by musel) vynese do 2. patra. Ale proč dávat v poledne v restauraci spropitné, kdyš si dám guláš a pivo, tomu fakt nerozumím.

+21/−6
doporučit
27.11.2017 17:08

J93a44n 38Š92e81s31t75á53k 3978169269144

Taky je dobrý, když i číšník má fazónu, jednou mě kamarád Aldo vzal do skvělé restaurace v Itálii, Brescia, zaplatil, a nechal i slušný dýško. Pak se ještě zeptal, co mám rád za drink, a tak jsem podotkl Fernet Branca alla Menta a Aldo objednal tedy celou flašku, a asi půl jsme jí vypili. Když jsme odcházeli a Aldi to chtěl platit, tak mu číšník řekl - Lei scherza? - čili žertujete? takže ani náhodou, jednou dostal pořádný dýško a tak prostě udělal sám gesto v tom, že nebyl nenapapanej:-)

+9/0
doporučit
27.11.2017 18:38

O58n93d23ř67e96j 64Š47i29n71d35l72e72r 2427928306695

Tak zase ten americký styl je docela sprosťárna, rozumný plat má zaměstnancům nabízet zaměstnavatel a ne zákazník...

+10/−1
doporučit
27.11.2017 20:19

M53a29r91e55k 89S37a62j21d86a 2695500166208

Ale jenom v jedne zemi na svete chteli dysko evidovat pres EET R^;-D

+8/0
doporučit
27.11.2017 17:49

J87i86n58d66ř38i96c13h 41Š10k67o23p16e22k 4245671710655

"Fenomén spropitného dlouho fascinuje ekonomy: platit něco navíc, když člověk nemusí, jde přece proti jeho zájmům a ekonomické ..."

No mě zase na ekonomech fascinuje na nepochopitelná víra v ruku trhu, když vlastně nikde na světě neexistuje ;-D;-D

+7/0
doporučit
27.11.2017 17:37

M60a88r11t16i98n 77P23l69a23t30i40l 9121803371248

Spropitné v Kanadě a USA za každou prkotinu je na makovici. Člověk si tam objedná cestu autobusem a na konci cesty obejde vedoucí autobusu lidi, ať přispějou řidiči. Některé restaurace spropitné účtují automaticky a člověk musí být ve střehu, aby tam nakonec nedal 30-40% navíc.

+7/−1
doporučit
27.11.2017 15:44

J40a18n 82V48a23š15á13t95k26o 7371537603789

Vzhledem k tomu, že po zavedení EET všichni zdražili o 10 až 20% (přitom se DPH snížilo), tak jenom zaokruhluji ze slušnosti.

+6/−2
doporučit
27.11.2017 16:38

J48a77n 23M93a49z30u18r60e15k 8145874187459

Do restaurací chodím dosti výjimečně - hlavně na oběd. Ne ani tak z toho důvodu, že bych tam musel uvažovat nad spropitným, ale protože tam všechno táááák dlóóóóuho trvá. Než si vás číšník všimne, než přijde konečně zpátky a zeptá se, co jste si vybrali, pak než to přinese, než to odnese a pak schválně čeká, jestli budu platit. Při běžném obědě je to tak na hodinu, někdy na hodinu a půl. Já na to prostě NECHCI čekat a pak koukat do uraženýho obličeje, že za to nedostal nic navíc. Dalším dnešním fenoménem je taky opovrživé odfrknutí, když chci účtenku. Fakt na to nemám náladu a obdivuji ostatní, že to dobrovolně podstupuji. Když jsem v Praze, tak chodím zásadně do různých jídelen, které kupodivu v poslední době celkem vznikají. Člověk si tam ve frontě vybere, co chce, zaplatí u kasy bez tuzéra a jde si to sníst. Pak žádný čekání a jde.

Jedna historka - když jsem v Letňanech odlaďoval síť, tak jsem si došel na oběd do Globusu. Bylo celkem plno, tak jsem si sednul k jednomu pánovi. Pokecali jsme si a při řeči mi sdělil, že je taxikář a že také nemá čas na hospodu. Že tady je to celkem jedlé a hlavně zaplatí, sní a odejde...

Něco jiného je, když jde člověk s přítelkyní na večeři. Jenže to mu pak čekání až zase tak nevadí. Tam už fakt rozhoduje, jak je člověk spokojen...

+2/0
doporučit
27.11.2017 21:08

H96o24n75z71a 39N28o40v97á74k 7134407291577

Na Novém Zélandu se dává 10% spropitné?? To jsou mi novinky. Tady nikdy nikdo nikde spropitné nedává. Možná jen v těch úplně nejturističtějších místech kde jim to cizinci cpou protože jsou tak zvyklí odjinud. Ale lidi co tu žijou dýško nedávají / nečekají. Fakt ;)

+2/0
doporučit
27.11.2017 20:16

L60u57d92ě83k 77N55ě27m44e31c 8453170451616

Nejhorší je, když jste v nějakém podniku spokojený, necháte tam slušné dýško a když tam přijdete znovu jako do prověřené restaurace, tak se tváří, jako když smrdíte.

+2/0
doporučit
27.11.2017 19:55

T59o28m62á35š 14T94a40t77í18č88e30k 5540972340308

Odflinknutej článek. Třeba to někdo neví, tak v USA je "spropitné" vlastně mzda pro obsluhu. Ve Francii je to podobně, někde na lístek napíšou jen, že se ceny rozumí bez obsluhy, a rozmysli se sám, většinou ale píšou, že je povinných 15 nebo 20 % za obsluhu - až nadto je to "spropitné".

V ČR je těch řekněme slabých 10 % celkem v pořádku, protože přece víme, že pinkli a pinklice jsou placený mizerně, protože se vychází z toho, že plat bude tvořit půlku příjmu, tu druhou dýška.

+2/0
doporučit
27.11.2017 18:51







Najdete na iDNES.cz