Diskuse k článku

V Japonsku je spropitné tabu, v Americe se dává až čtvrtina navíc

Dát v restauraci „dýško“ je věda. Zvyky se totiž liší zemi od země. Různá je nejen výše spropitného, ale i to, kdy, komu a proč ho dávat. Podle amerického výzkumu platí, že čím víc extrovertní obyvatelé, tím víc se v jejich zemi dává spropitné, a to nejen v restauracích, ale i poskytovatelům jiných služeb.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R11a64d34i84m 81T22o64b70i54á70š 2633512974846

když je cérka servírka šikovná tak diškreci dostane...!!!!!! torbě bych nic nedal...!!!!!!

0/0
29.11.2017 14:22

M10o28j53m20í64r 80S89k16á52l88a 2110912726

Restaurace PADOWETZ má dole na účtence text "SERVIS NENI ZAHRNUT V CENE"

Akorát si nejsem jistý, jestli jim to k něčemu je - přece jenom žijeme v [>-], že...:-P

0/0
28.11.2017 16:04

P21e18t58r 11N98i50v52n96i26c69k65ý 3462964635267

U nás je spropitné nesmysl. Mzdu dostanou takovou, jakou si domluví se zaměstnavatelem. Jeztli se jim to zdá málo, ať si vyjednají více nebo si najdou něco lepšího. Zákazník navíc není od toho, aby motivoval zaměstnance. Od toho tam je jejich šéf.

Nicméně, kdo chce, ať dává dary. Nic proti tomu nemám. Lidé různě přispívají i na charity, takže proč ne.

0/−2
28.11.2017 9:26

J29a23n 72M65a22z14u10r80e13k 8545364757849

Do restaurací chodím dosti výjimečně - hlavně na oběd. Ne ani tak z toho důvodu, že bych tam musel uvažovat nad spropitným, ale protože tam všechno táááák dlóóóóuho trvá. Než si vás číšník všimne, než přijde konečně zpátky a zeptá se, co jste si vybrali, pak než to přinese, než to odnese a pak schválně čeká, jestli budu platit. Při běžném obědě je to tak na hodinu, někdy na hodinu a půl. Já na to prostě NECHCI čekat a pak koukat do uraženýho obličeje, že za to nedostal nic navíc. Dalším dnešním fenoménem je taky opovrživé odfrknutí, když chci účtenku. Fakt na to nemám náladu a obdivuji ostatní, že to dobrovolně podstupuji. Když jsem v Praze, tak chodím zásadně do různých jídelen, které kupodivu v poslední době celkem vznikají. Člověk si tam ve frontě vybere, co chce, zaplatí u kasy bez tuzéra a jde si to sníst. Pak žádný čekání a jde.

Jedna historka - když jsem v Letňanech odlaďoval síť, tak jsem si došel na oběd do Globusu. Bylo celkem plno, tak jsem si sednul k jednomu pánovi. Pokecali jsme si a při řeči mi sdělil, že je taxikář a že také nemá čas na hospodu. Že tady je to celkem jedlé a hlavně zaplatí, sní a odejde...

Něco jiného je, když jde člověk s přítelkyní na večeři. Jenže to mu pak čekání až zase tak nevadí. Tam už fakt rozhoduje, jak je člověk spokojen...

+2/−1
27.11.2017 21:08

V93l21a44d82a88n 48Č53e62r95n69ý 8642106543876

Říká Vám něco polední menu? Dnes už v každé restauraci...

+2/0
27.11.2017 21:19

J83a57n 87M72a67z26u72r86e38k 8255454797689

A to přinesou dřív? Zatím jsem se s tím nesetkal... Asi nějaká novinka.

+1/−6
27.11.2017 21:32

K21a36r55e56l 71M73o67k12r14y34k 3816578573

tak polední menu zase přinesou většinou do 10 minut i dříve to zas nedělejte,že jste přilétl z marsu a účtenky dávají normálně teď když běží EET tak to platí dvojnásob!

+3/0
27.11.2017 22:00

L19u62d32ě53k 18N64ě66m25e25c 8323250811686

Ono je to spíš tak, že pán neví, jak to chodí a dělá ramena.

+2/0
27.11.2017 22:05

V59l21a17d81a29n 47Č19e79r42n36ý 8502236913356

Ano, představte si, že jídlo pro polední menu je předem navařeno, ihned po objednání jídla vám donesou polévku a okamžitě, jakmile ji dojíte, přistane vám na stole hlavní jídlo.

+1/0
27.11.2017 22:27

M86o85j79m33í15r 25H20l16o20u63š84e17k 1797226538944

V hodne hospodach jsem si vsiml, ze tak nejak automaticky pocitaji, ze se jdete najist a tu polevku vam mrsknou pod nos, sotva sedate na zidli. :) Obcas mam chut na neco ze staleho listku, tak jim musim rikat, ze menickovou polevku nechci. :)

+1/0
28.11.2017 0:57

P13a40v73e12l 24P56l93e31v15a 2447474764766

Americký systém je neslušný a urážlivý - po večeři jsme dali nějaké dýško jako zaokrouhlení ceny. Spokojeně jsme vyšli z restaurace a najednou za námi vyběhl číšník, že jsme dali málo a že musíme dát více a to minimálně už nevím kolik. Byl to trapas pro nás i pro okolí, ale byl naprosto neodbytný, tak jsme přidali. Díval se na nás jako na naprosté zločince, něco mumlal, ale nechali nás odejít. Tak tohle je ta svobodná a obdivovaná Amerika??? Amerika je naprostá pakárna, kde je vše na vnější pohled krásné, svobodné a dokonalé, ale zkuste vybočit, nebo něco neplnit a jste vyloučeni ze společnosti a jste vyvrhelové. Děkuji nechci, mnohokrát jsme si říkali "Zlatá klasická Evropa". Ale i ta, díky vlivu Ameriky postupně mizí...

+2/−7
27.11.2017 20:38

O36n81d40ř25e39j 79Š38i45n98d19l65e57r 2527108536965

Za nějaké výraznější vybočení ze sociálně-kulturních norem vás sepsují skoro všude včetně ČR. Jde o to, že v USA těm čišníkům platí fakt fest málo a vy v zásadě sprotpitným dorovnáváte jejich plat na něco alespoň trochu normálního.

Ten čišník se vás měl správně zeptat co bylo tak strašně v nepořádku anebo pochopit že jste cizinci a vysvětlit vám, že vyšší spropitné je skoro součást ceny jídla. Nechoval úplně správně.

+5/0
27.11.2017 20:46

M22a66r95t35i46n 32R20u48z88i20c39k91a 1572278706767

Tak predevsim, ze zpropitneho se odviji znacna cast platu, v USA bezne je spropitne cca 15-20%, pokud jste spokojeni, tak i vice... Kdyz date mene, mohou to vzit i osobne, ze jste byly nespokojeni, kdyz date jen 10% coz je hruba nespokojenost s obsluhou, se vas uz muzou ptat co udelali spatne a proc jste dali tak malo, a opravdu nekdo, kdo se o vas dobre postaral se muze citit dost urazene... Nekde vam spropitne - to minimum, rovnou i nauctuji k uctu a davate nad jeho ramec.

Mel by se samozrejne zachovat slusne, urcite by nemel za nekym bezet...

U nas treba kdyz jste nespokojeni nedate nic, tam 10%,...

+1/0
28.11.2017 2:51

P42a39v82l80a 53L90i50s42k25o59v13a 9309176534715

Tak to urcite...Uz vidim, jak v USA nejakej cisnik za Vama bezi a na ulici macha uctenkou pred nosem a dozaduje se vyssiho spropitneho;-D

+2/−2
28.11.2017 2:05

K55a50r33e92l 77H50o50d39u13r 7711913359286

Jak dlouho jste byla v USA? Já jsem tam takovou věc viděl. A bylo to přesně z důvodu co píší pánové výš. Fixní plat číšníka je opravdu většinou hluboce pod minimální mzdou, ale díky spropitnému si přijdou většinou na velmi pěkné peníze, které se dostanou většinou nad úroveň třeba kuchařů. Takže pokud celý večer obsluhují třeba jednu společnost, která nenechá dost, tak spláčou nad výdělkem.

+2/0
28.11.2017 8:01

A50n45t86o80n48i88n 25K22a27d71l52c30e25k 9632209861286

Pokud Americe nerozumite, proc tam chodite na vecere?!

+1/0
28.11.2017 20:01

O88n40d45ř47e83j 51Š33i34n91d35l90e10r 2787188616645

Tak zase ten americký styl je docela sprosťárna, rozumný plat má zaměstnancům nabízet zaměstnavatel a ne zákazník...

+10/−1
27.11.2017 20:19

M31a90r78t71i31n 81R28u38z59i38c77k80a 1712618866407

USA je v tomhle dost svobodna, proste svym vykonem a sluzbami si vydelas, je to i nejlepsi ohodnoceni zamestnance, tedy zakaznikem... Ma to spis vyhody nez nevyhody, stejne tak muzete byt prijat nebo vyhozen ze dne na den...

Ale i v USA se plati v restauracich plat cisnikum...

+3/0
28.11.2017 2:55

K51a84r82e61l 89H80o66d93u62r 7561553629336

Naprosto souhlasím. A zase z tohoto důvodu jsou všichni číšníci slušní od začátku, protože hrají o svůj plat. Není to jako tady, kdy vám mrskne něco na stůl a je jim to fuk.

+2/0
28.11.2017 8:03

H22o47n62z90a 65N92o71v41á24k 7954167211167

Na Novém Zélandu se dává 10% spropitné?? To jsou mi novinky. Tady nikdy nikdo nikde spropitné nedává. Možná jen v těch úplně nejturističtějších místech kde jim to cizinci cpou protože jsou tak zvyklí odjinud. Ale lidi co tu žijou dýško nedávají / nečekají. Fakt ;)

+2/0
27.11.2017 20:16

L87u54d72ě52k 61N40ě48m60e57c 8933350101736

Nejhorší je, když jste v nějakém podniku spokojený, necháte tam slušné dýško a když tam přijdete znovu jako do prověřené restaurace, tak se tváří, jako když smrdíte.

+2/0
27.11.2017 19:55

M50a34r84t18i73n 36B65a14r46t90e25k 5887161681243

Možná že smrdíte ;-)

+3/0
27.11.2017 20:15

L98u37d87ě75k 49N83ě91m21e30c 8203940251236

Už jsem se bál, že se s touto geniální replikou žádný inteligent neozve.

+2/−1
27.11.2017 22:04
Foto

P72e64t52r 36Č89u90n51d46e56r16l31í79k 5555111508631

nejčastěji dávám dýžko proto, že jsem línej čekat na vrácení, obsluha v ČR je většinou neutrální, přinese, odnese, neurazí nenadchne... občas ale člověk narazí na mimořádně ochotnou obsluhu a to je pak radost platit! Dýžko chápu jako výraz poděkování zákazníků při obsluze nad rámec standardu, ostatně číšník je zaměstnavatelem placený právě za ten standard, tj. to, že objednávku přijme a jídlo přinese, jinak by to nebyl číšník...

0/0
27.11.2017 19:35

T57o62m54á71š 34J61e30č16n59ý 6593891578236

Nevěřím na zpropitné. -pan Růžový, Gauneři

0/0
27.11.2017 19:05

J63i97r78i 20B51i41l81i47n87a 5978240267

Ja davam u nas v Kanade 15 - 20%. Stalo se me ale parkrat ze jsem narazil na neochotneho lempla a v tom pripade jsem nedal pochopitelne nic. To se bere vicemene urazka, ale jsou pripady kdy nic jineho nezbyva.

+1/0
27.11.2017 19:00

M76i51c30h65a94e93l 81G51o57t72z 5564508533

V Japonsku jsem to musel vyzkoušet. Dal jsem spropitné na kase při odchodu a asi 300 metrů od restaurace nás pronásledovala obsluha s penězmi v dlaních, aby jsme si je vzali. Víckrát jsme to již nezkoušeli ;-)

+13/0
27.11.2017 18:54

M88a21r44t46i76n 40V10o93j33á91č17e52k 9693137691676

mám podobnou zkušenost a to jsem si jen kupoval nějakou limču ve stánku a to jsem ani neřešil ,zkrátka jsem to bezmyšlenkovitě zaokroulil asi o 5senů nebo jak se ty halíře jmenují ,ta paní se skoro urazila

0/0
27.11.2017 19:00

D25a69n 64P39o54s56p19i98s49i63l 3659188166654

Neco podobneho sem taky zazil na zacatku meho pobytu v Japonsku. V roce 1983 prijely na navstevu me sestry z CS(S)R. V Yokohama sme si samozrejme museli vzit taxik z pristavu na nadrazi. Sestry mely dost objemne kufry ktere ridic taxiku musel dost pracne cpat do kufru auta. Pri prijezdu na nadrazi sem mu zaplatil a pak mu davam i dysko, ale ridic to skoro zurive odmital a samozrejme nevzal. Kdyz sem sestram, ktere byly zvykle na jine moresy z Ceskoslovenska rekl, ze ridic dysko resolutne odmitl, tak na ne sly mrákoty;-) V Japonsku existuje ale jedna vyjimka z pravidla "zadne dysko" a to je pri pobytu v japonske tradicni "nocovne" ryokan, tam se dame, ktera roztahuje spaci rohoze dysko dava.

0/0
20.12.2017 19:44

J90i50r38i 66B61i29l47i11n20a 5678230327

V Thajsku je to podobne. Krome restauraci pro turisty, pochopitelne. Tam uz si zvykli.......

+2/0
27.11.2017 19:01

F53r58a22n23t35i89š21e82k 41K12i91n20g 7973410110

Jestli to není třeba tím, že by se pak cítili, že jsou vám něco dlužni a proto jim to není příjemné.

0/0
27.11.2017 20:26

M44a95r22t74i91n 86V67o11j66á24č12e51k 9493307231586

ne prý ne jak mě bylo vysvětleno tak oni mají jasný vztah udělám práci za to dostanu zaplaceno a konec

0/0
29.11.2017 17:11

E95l25a 32Č13u59l85í36k38o74v95á 5327337876581

Dýško dám ráda, pokud je za co. Když se mi opravdu někdo věnuje a vidím, že chce, abych se měla dobře a třeba se vrátila (ať už jde o restauraci nebo třeba o kosmetiku, tak dám klidně i víc. Když mě ale obsluhuje pokecaná a otrávená obsluha, tak smůla. Na dýškách nic špatného nevidím, každý jeho výši může ovlivnit. :-)

+1/0
27.11.2017 18:54

R27o68m29a28n 12D14o96r92s31k44ý 1846574550978

Taky se mi dávání peněz navíc moc nelíbí, ale dávám spropitné všude, kde figurují peníze. Někde něco platím a okamžitě zaokrouhluji na desetikoruny v případě večerek a obchodu. V případě hospod a restaurací dávám 10% a když výsledek vypadá nejapně, dookrouhlim nahoru či dolů na desetikoruny. (Platit 200kou a nechat si po 10% spropitného ještě nechat vrátit třeba desetikorunu, tak to jí tam raději nechám) A je to na personálu znát. Úsměv, pozdrav, zkrátka Vás poznají....

0/0
27.11.2017 18:53

T33o48m70á61š 27T52a94t93í74č38e51k 5580692830988

Odflinknutej článek. Třeba to někdo neví, tak v USA je "spropitné" vlastně mzda pro obsluhu. Ve Francii je to podobně, někde na lístek napíšou jen, že se ceny rozumí bez obsluhy, a rozmysli se sám, většinou ale píšou, že je povinných 15 nebo 20 % za obsluhu - až nadto je to "spropitné".

V ČR je těch řekněme slabých 10 % celkem v pořádku, protože přece víme, že pinkli a pinklice jsou placený mizerně, protože se vychází z toho, že plat bude tvořit půlku příjmu, tu druhou dýška.

+2/0
27.11.2017 18:51

J95i64r43k22a 17N95o42v31á31k 6282195615139

ale já nechci ve službách řešit, kolik bere ten který instalatér, číšník nebo řezník.

já chci zaplatit inzerovanou cenu a mzdu ať si zaměstnanci řeší se zaměstnavatelem. nakonec, já to jako zaměstnanec dělám stejně.

nemám samozřejmě nic proti daru, když někdo chce, ať klidně dá, jen se mi nelíbí, když se z toho dělá nějaká morální povinnost.

+8/0
27.11.2017 18:56

R93o87m28a12n 40Č37e15c36h34u69r15a 6452629337939

Když to nechceš řešit, tak to neřeš...

+1/−1
27.11.2017 19:43

T76o53m43á23š 92T35a78t50í44č47e12k 5890272490438

Viz níže ve vláknu pod Mirkem.

0/0
27.11.2017 20:22

K18a90r91e98l 85M20o48k28r42y77k 3726708933

spropitné není nikde povinné ani v usa či francii,dát ho prostě nemusíš v takové francii je mnohde už obsluha zahrnuta v ceně jako zvláštní položka!

+1/0
27.11.2017 18:56

T38o76m54á71š 48T39a54t74í74č47e19k 5680192760678

V obou zemích to záleží na tom, co stojí na jídelním lístku nebo někde u vchodu. V USA některé restaurace udávají hotovou cenu a napíšou, že (většinou) 20 nebo 25 % pro obsluhu je v ceně zahrnuto.

0/0
27.11.2017 20:26

M91i34r24e18k 84G36a96j53e70r 5331176809370

Takze u nas je to spropitne take casti mzdy pro obsluhu. Jen je to u nas mensi cast.

0/0
27.11.2017 18:58

T34o11m44á30š 63T84a22t66í92č39e50k 5860932680428

To chápu, ale jiný kraj, jiný mrav. My víme, že když nedáme nic, že obsluha přesto dostane nějaký plat. V USA lidi ví, že těmi 20 - 25 % platí tu obsluhu, a taky s tím dokážou žít.

0/0
27.11.2017 20:21

T52o81m40á76š 42T80a35t18í62č63e84k 5670412330828

To patřlo o kousek výš.

0/0
27.11.2017 20:22

T48o41m57á27š 49T73a12t88í14č33e63k 5100972930738

A, teď jsem se dostal k odpovědi: Ano, dá se to tak říct. Asi proto je 20 % jako běžný dýško už moc.

0/0
27.11.2017 20:29

O30l90d67r63i10c87h 92M39a47k55o97v91e80c 5656788276

Pracoval jsem mnoho let v USA jako barman a dyzka tvorily 90% platu. Samozrejme se s platem 2$ na hodinu prezit neda... Ted pracuji jako lyzarsky instruktor ve Francii a dyzka tvori tak 50% prijmu... Takze zalezi co kde a jak, ale nazory typu "dyzka nedavam" me jako cloveka ktery na nich v podstate zavisi, zvedaji ze zidle...

+1/−7
27.11.2017 18:46

M80i43r20e90k 19G39a76j28e68r 5491926359520

Mne by se take libilo dostavat 50% prijmu bez toho, ze bych ho musel zdanit. Ale presto zustavam sedet na zidli.

+11/−1
27.11.2017 18:49

J78i79r37k23a 88N42o93v98á76k 6322945545119

tak pokud stojíte na straně příjemce, tak je to samozřejmě pochopitelné :-)

+3/0
27.11.2017 18:49

K20a70r50e80l 31M32o35k16r82y66k 3876138633

nevím proč by měl někdo dorovnávat tvůj plat ..

+7/−3
27.11.2017 18:52

R90o24m48a94n 59D94o67r86s68k75ý 1706784900328

A proč jste nastupoval někam, kde nabízejí plat s kterým se nedá vyžít? Nebylo to náhodou tím, že jste věděl, že na dýškách si vydelate těch 90% a pěkný ožralý baby na konci šichty k tomu??

+6/0
27.11.2017 18:58

O83l27d13r20i24c45h 18M28a15k77o86v28e69c 5986468956

Ve finale se clovek dostasne prave na ty penize, ktere by za tu dannou praci mely byt... Je to jen uhel pohledu... Mzda v techto profesich je nastavena tak, ze se s dyskem pocita.. Jinak by tu praci nikdo nedelal. Je potreba se na to divat trochu celosvetove, a ne jen z ceske restaurace/hospody...

0/−1
27.11.2017 20:24



Najdete na iDNES.cz