Diskuse k článku

Pivo nemá kdo vařit. Kvůli rozmachu malých pivovarů je málo sládků

Překotný rozmach minipivovarů v Česku způsobil problém. Chybí sládkové. Když už se nějaký na trhu objeví, nemá často dostatek zkušeností a praxi. Odborníci varují, že se to může odrazit na kvalitě piva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M39a14r75e39k 52P17a41v39l14í98k 4343595776741

;-D mně se líbí ten český underground...prý zlaté minipivovary...proto se ve velkém kupují známé značky...spousta piv z mini pivovarů je daleko, daleko horší kvality..dnes si každý myslí, že umí vařit pivo...

0/0
10.12.2017 9:59

L69a80d52i40s38l79a98v 66P79í91s56a88ř94í25k 9193671373966

Nač takový pláč. Kvalitní sládek dělá kvalitní pivo. Když nebude pivo k pití, pít se nebude a ten pivovar může jít. Jo a europivo je moc dobré na umývání bot.

+1/0
8.12.2017 16:46

I36m57r21i92c57h 45S84u44c48h28a22r54s25k88ý 8356523785501

Nedostatek sládků nemůže nic změnit na hnusu s názvem výčepní euro pivo kde místo alkoholu s přírodního kvašení dolívají líh....:-P:-P:-PRv

Naopak malé pivovary bojují proti velkým korporacím, které si myslí, že čech bude pít vše....;-€

0/−2
8.12.2017 11:45
Foto

K57a24r35e39l 85P72l33a82c81h63ý 6226256294469

No, to by se někomu opravdu vyplatilo, dolévat líh. To by prodělal boty za pár dní.

A ono to hlavně není ani tak o alkoholu, ale třeba o tom, aby nebylo pivo kalné, aby bylo nasycené a pěnilo.

0/0
9.12.2017 8:36

J70a36n 33U29l63m 7760339176552

Minipivovarům fandím, je to zas něco jiného než europiva, bohužel ne úplně všechno z jich se dá pít

+4/0
8.12.2017 11:43
Foto

K93a40r79e53l 35P76l67a62c51h46ý 6686206224719

Právě v těch minipivovarech jsou často sládci "z leknutí", co o tom houby vědí, osou oborem úplně někde jinde (třeba ekonomové), ale pořídili si pivovar, jelikož se na tom vydělá. Vaří za ně počítačem řízená varna (tam pouze navolí recept a nasypou množství surovin, co se jim ukáže na displeji), a potom říkají kvasné nádobě "spilka", což je totéž, jako říkat výhni kovárna (kvasná nádoba je v provozu spilka, jako je výheň v kovárně).

+1/0
9.12.2017 8:42

A95n71t48o68n73í62n 30S32e33b98e74r82a 7873648160889

Však minipivovat není o tom, že chrlí jedno tabulkově stejné pivo za druhým.

Tam se s tím počítá, že bude to pivo vždy trochu jiné.

+2/0
8.12.2017 9:49

Z11b27y49š68e40k 98H15l28i97n15k23a 3111693770593

"Petr Menšík z Pivovaru Svijany je přesvědčen, že tato situace způsobuje úpadek pivovarského řemesla a projevuje se na nestálosti kvality piva."

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/sladci-pivovary-skoly-minipivovary-pivo-f1k-/ekonomika.aspx?c=A171207_203035_ekonomika_fka

No a? Jaký úpadek? Někteří se naučí vařit lepší pivo, než produkují velkopivovary. Někteří zaniknou. Já naopak vidím dobrý potenciál pro budoucnost a chápu to jako začátek rozkvětu pivovarnictví.

+8/0
8.12.2017 9:05

J36a57n 63K37u56b25í18č58e54k 3354701178801

je dobře že vzniká konkurence. hospody nabízí různá piva z minipivovarů a ty jsou o mnoho lepší než rychlo eurokvašky typu Géčko, starobahno, staropraneny atd atd...však oni se to sládkové naučí:-) že je chut piva nestálá? vždycky byla. naopak díky moderním tehnologiím bych řekl že je sledovatelnost kvality v průběhu varního procesu lepší a lepší...tak jaképak řeči pana menšíka ze svijan, jenž pivo dopuje izoextraktem a ještě si jej obhajuje, že do čekého piva patří. kde by jej v minulosti asi vzali?

+2/0
8.12.2017 8:49

H78a51n87u13š 55H62o45r51á69k 9531404956663

Njn, velkej pivovar ovladlo oddeleni kvality, ktery tvrdi, ze pokazdy to musi chutnat uplne stejne(i kdyz treba nic moc). Jenze ja, konzument, jsem ochoten tolerovat drobny odchylky v chuti, hlavne kdyz je to dobry. Takze imho je to prave "vysoka kvalita" co zabiji velky pivovary, zatimco zminovany "upadek remesla" me vubec nevadi.

+6/0
8.12.2017 8:44
Foto

K29a69r68e49l 28P61l54a48c48h35ý 6336376584729

Spíše než oddělení kvality, ovládly velké pivovary oddělení prodeje.

+1/0
9.12.2017 8:45

J92i68ř94í 43J69u90ř33i49c56a 2278203541

Ano, Svijanům šel před pár lety asi taky sládek do důchodu, protože ten pokles kvality je obrovský.

+3/0
8.12.2017 8:40

R17a42d17e65k 14C33o40u89f94a47l 1883148167192

Kdo to psal : ".....před lety byly sládkové na trhu....."? Aha - Trdlo!

0/0
8.12.2017 8:34

J61i41ř40í 26J64u74ř96i88c51a 2828743201

Už jsem mu psal, jedna chyba se u autora snese, ale kde je korekce?

+1/0
8.12.2017 8:38

P70a15v42e79l 23Ř51a38p72e54k 7222406819305

Za tohle si velké pivovary mohou samy. Kdyby nevařily eurohumus, tak by nebyla taková poptávka po malých pivovarech. Já myslím, že současná situace je v pořádku. Je to logický a tržní vývoj.

+14/0
8.12.2017 8:03

P10e96t67r 76N54o78v89o36t59n38ý 9901189390615

Takze abychom SI shrnuli mensika: cukr, tetrahop, HGB. Ten ma zrovna tak co kafrat.

+7/0
8.12.2017 8:00

J45a57r27o89s34l90a93v 61Š35m57e25j33d47a 8752439639490

Konec pivovarské velmoci v přímém přenosu.........

0/0
8.12.2017 7:55

P11a57v94e63l 76Ř38a21p95e14k 7842826209755

Ten už nastal dávno, kdy to tady začal skupovat Heineken nebo Afričané. Současná situace je naopak nadějí k návratu ke kvalitě.

+9/0
8.12.2017 8:04

R50o70b82e88r92t 24B36a31l16a89b36á48n 9712203612

Větší pivovary jsou vykrytý a u garážníků holt určitý riziko musíš předpokládat. Tyhle nanopivovary stejně sládka na plnej úvazek nejsou ochotný platit.

0/0
8.12.2017 7:54

M31a40r23t92i95n 88P89r59o44k97o67p 6286157920295

Mali pivovar taky pivovar. A ty garážové jsou kutilové .

0/0
8.12.2017 7:53

P15e20t50r 59Š16o53u49r58e81k 5280363275941

vždy jsem preferoval Svijany , ale poslední dobou se opravdu vyrovnají v kvalitě průmyslovým pivovarům , zlaté minipivovary R^

+17/0
8.12.2017 7:47

J66i67t25k15a 28J58a74n73ý70r89o24v85á 6608203480896

Zrovna Svijany.

Když začínali brali jsme jenom je. Potom najednou ze dne na den to bylo jiné a nám přestalo chutnat. Už je nebereme. Hledáme značky, kde se nedoslazuje černé aspartamem a nepoužívají se chmelové produkty. Už je jich málo a časem to budou používat všichni. Bohužel.

+18/0
8.12.2017 7:43

P35e95t31r 38M85a84g26a96t 8225136181

tak ono chmelove produkty jsou i granule... a ty dává 99% pivovarů, to označení je určeno legislativou

+1/0
8.12.2017 9:56

R80o80b41e73r68t 71H94o91m75o81l61k10a 2550282552441

Pivo bez chmelu? Máte zvláštní chutě...

+1/0
8.12.2017 16:12

P29e35t72e55r 42K11n67a56p32e15c 7886185818515

O kvalite piva nech rozhodnu sami zakaznici..preco by niekto po skole nemohol navarit dobre pivo?urcite skusenosti su obrovske plus ale zas nazvat to upadkom je blbost

0/0
8.12.2017 6:32
Foto

V93l91a39d25i55m23í65r 27Š72ť17a72s94t74n19ý 1391496955703

Každý rozumný sládek vám řekne, že není až takové umění uvařit dobré pivo, ale umět ho vařit opakovaně. A tam jsou asi ty zkušenosti, protože kvalita surovin se mění a vařit z toho pivo kontinuálně stejné znamená neustále laborovat s množstvím, ať už je technologický postup jakýkoliv.

+7/0
8.12.2017 6:37

P48e57t75e79r 23K83n51a63p82e85c 7206335648675

Mate pravda.zopakovat dobry recept je ozaj narocne,hlzvne pri malych varkach.Ono zas chutove rozdiely najdete aj u velkych. Napr budvar ktory dava cely chmel...

0/0
8.12.2017 6:42
Foto

V85l15a33d63i15m14í79r 58Š89ť24a37s59t82n36ý 1391786785423

Nejstálejší je Staropramen, je pořád stejně hnusnej.

+45/−1
8.12.2017 6:27

R55o56m54a65n 74K24r78a54t72o90c40h78v17í49l 6526147186694

Těch minipivovarů je už moc, jejich břečky se kolikrát nedají pít.

+1/−18
8.12.2017 6:20

D85a74v44i91d 89P88r67i60e51č62k10o 7245334148172

Tak v tom případě je Staropramen a Gambrinus minipivovar.

+13/−2
8.12.2017 7:07

T76o77m17á23š 29V40e19r84n59e40r 1875284207165

Tak nám sdělte co pijete?

0/0
8.12.2017 12:00

J87i16ř78í 28J68a91n13o97t62a 2659645973

Podle mého okolí by to neměl být problém - každý kdo se na mě podívá pije víno

0/0
8.12.2017 5:53

L23i71b25o54r 58F66i36l71á40k 2701454909881

...a káže pivo.

+1/0
8.12.2017 6:16

J39a76n 89N83o61v12á69k 6564534

Chápu to správně, že dle článku má být pivo vždy stejné, nezávisle na ročníku... já se bavím vínem a tato představa mě tedy celkem děsí.

0/0
8.12.2017 5:51
Foto

T63o55m31á95š 64Z21e13m78á24n51e57k 2307264462685

I ze skvělé odrůdy a špičkové sklizně můžete vyrobit krabicák. A o tom samém je vaření piva. Různé várky se vždycky budou mírně lišit.

+2/0
8.12.2017 5:58

O15d81s30t91r47a75n26ě70n86ý 38U39ž25i22v23a11t62e93l

Uživatel požádal o vymazání
0/0
8.12.2017 21:09

Z50d69e18n69ě32k 61N12o24v68o60t56n92ý 7428678239395

To je asi příjemná zpráva, ta konzumace v ČR je velmi vysoká a kvalita velmi špatná.

0/0
8.12.2017 5:48

K30a78r79e80l 77V19a76c47h83u43t 9673352949893

Řešil bych jen české pivovary, jen české firmy. Zahraniční vlastníci se k našim lidem chovají jako k méněcenným,vysoké nároky, vysoké plány, špatné finanční ocenění - tohle se táhne napříč všemi obory - tak ať se nediví, když jim tito lidé utíkají k tuzemským firmám, třeba tam hledají právě to vlídnější a lidštější zacházení. ;-)

+1/0
8.12.2017 5:40

K65a23r87e62l 79V56a38c98h81u29t 9283762789253

Tento postup je sice obtížný a zdlouhavý - ale asi je to jediná možná cesta k nápravě té zpackané privatizace, kdy došlo k levnému rozprodeji skoro všeho.

0/0
8.12.2017 5:44

D68a77n53a 70K25o84c91i43á31n81o26v41á 2913698849878

Znárodnit, zredukovat, zakázat? Nebo co ten článek chce sdělit?

+9/0
8.12.2017 5:39
Foto

P93e76t29r 77P94r43o14c78h87á65z11k30a 3962596622114

Na to co některé vaří není třeba sládek, ale spíše chemik. Dneska každý kdo má v zadku otvor si myslí, že může dělat cokoliv, třeba vařit pivo. :-)

+9/−1
8.12.2017 5:30

K39a61r77e16l 89V95a19c19h97u32t 9903162469473

Jistěže. ;-) A kromě toho, velké pivovary vlastní v naprosté většině zahraniční vlastníci - tak ať si svého sládka dovezou. No ne?

0/−1
8.12.2017 5:35

P63a67v24e92l 35L50e57š11t30i35n72s74k82ý 7588835702453

Protoze i sladek je clovek,ktery chce aby ho bavila a naplnovala...a minipivovary jim k tomu davaji skvelou prilezitost.Takze nadpis by mel snit uplne jinak...a hlavne vic rypat do managementu...protoze kdyz se vsude vari z granuli a demivody,tak tech moznosti na vyrazne odliseni chute od konkurence moc neni :(

+2/0
8.12.2017 5:22

J71o29s25e12f 39K90r77b97e96c 3677196783711

Petr Menšík ze Svijan píše o úpadku pivovarského řemesla. A ten o tom musí něco vědět. Máz 11 složení: voda, slad, chmel, chmelové extrakty, CUKR!!!

+34/0
8.12.2017 1:58

A51l97e42š 50V12a42j16g13a33r 6212529389416

Tak cukr aby to mělo volty... Měl by to dělat rozštěpený škrob ale proč tomu nepomoct cukrem.

0/0
8.12.2017 5:50
Foto

T52o42m24á23š 59Z35e37m85á29n85e31k 2447344762455

Protože pak to není pivo.

+2/−1
8.12.2017 6:00

D93a38n82i47e31l 57N83. 74P41o41k56o50r63n41ý 6477186715731

A co tedy? Pán je z Bavorska (a ani tam RHG není nutně dodržován)

0/0
8.12.2017 7:50

D97a48n45i82e82l 17N83. 50P85o31k21o20r15n76ý 6657696195941

Kruci! Na konci mi chybí otazník, pardon

0/0
8.12.2017 7:51

T38o15m16á82š 67V66a82v80e12r84k73a 7531810772594

Díky přidanému cukru je to tlamolep, ale dokážu si představit, že to někomu chutná. Mě teda ne.

0/0
8.12.2017 8:42
Foto

P70e35t37e10r 20F54e74j63f80a71r 8611627316369

A čo by tak v procese kvasenia mali kvasinky požierať? Fruktóza, maltóza, jedným slovom cukor. Ten sa kvasením mení na alkohol a následne pri sekundárnom kvasení spôsobuje natlakovanie fľaše. Bez cukru pri kvasení pivo nedosiahne tú správnu voltáž.

0/0
8.12.2017 8:39



Najdete na iDNES.cz