Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pivo nemá kdo vařit. Kvůli rozmachu malých pivovarů je málo sládků

Překotný rozmach minipivovarů v Česku způsobil problém. Chybí sládkové. Když už se nějaký na trhu objeví, nemá často dostatek zkušeností a praxi. Odborníci varují, že se to může odrazit na kvalitě piva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M89a87r55e34k 73P28a59v94l73í73k 4623745126511

;-D mně se líbí ten český underground...prý zlaté minipivovary...proto se ve velkém kupují známé značky...spousta piv z mini pivovarů je daleko, daleko horší kvality..dnes si každý myslí, že umí vařit pivo...

0/0
10.12.2017 9:59

L18a35d85i75s52l43a56v 76P43í62s39a40ř72í83k 9433411133476

Nač takový pláč. Kvalitní sládek dělá kvalitní pivo. Když nebude pivo k pití, pít se nebude a ten pivovar může jít. Jo a europivo je moc dobré na umývání bot.

+1/0
8.12.2017 16:46
Foto

I36m47r41i57c38h 77S24u30c61h97a57r63s15k14ý 8216313135431

Nedostatek sládků nemůže nic změnit na hnusu s názvem výčepní euro pivo kde místo alkoholu s přírodního kvašení dolívají líh....:-P:-P:-PRv

Naopak malé pivovary bojují proti velkým korporacím, které si myslí, že čech bude pít vše....;-€

0/−2
8.12.2017 11:45
Foto

K36a43r52e13l 52P23l54a91c93h42ý 6546746604419

No, to by se někomu opravdu vyplatilo, dolévat líh. To by prodělal boty za pár dní.

A ono to hlavně není ani tak o alkoholu, ale třeba o tom, aby nebylo pivo kalné, aby bylo nasycené a pěnilo.

0/0
9.12.2017 8:36

J69a24n 47U63l19m 7600959176602

Minipivovarům fandím, je to zas něco jiného než europiva, bohužel ne úplně všechno z jich se dá pít

+4/0
8.12.2017 11:43
Foto

K31a81r57e28l 78P56l34a28c50h79ý 6106156694939

Právě v těch minipivovarech jsou často sládci "z leknutí", co o tom houby vědí, osou oborem úplně někde jinde (třeba ekonomové), ale pořídili si pivovar, jelikož se na tom vydělá. Vaří za ně počítačem řízená varna (tam pouze navolí recept a nasypou množství surovin, co se jim ukáže na displeji), a potom říkají kvasné nádobě "spilka", což je totéž, jako říkat výhni kovárna (kvasná nádoba je v provozu spilka, jako je výheň v kovárně).

+1/0
9.12.2017 8:42

A32n94t28o12n46í82n 81S75e85b46e26r93a 7893668570219

Však minipivovat není o tom, že chrlí jedno tabulkově stejné pivo za druhým.

Tam se s tím počítá, že bude to pivo vždy trochu jiné.

+2/0
8.12.2017 9:49

Z52b46y29š82e31k 31H93l93i75n44k69a 3231133940603

"Petr Menšík z Pivovaru Svijany je přesvědčen, že tato situace způsobuje úpadek pivovarského řemesla a projevuje se na nestálosti kvality piva."

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/sladci-pivovary-skoly-minipivovary-pivo-f1k-/ekonomika.aspx?c=A171207_203035_ekonomika_fka

No a? Jaký úpadek? Někteří se naučí vařit lepší pivo, než produkují velkopivovary. Někteří zaniknou. Já naopak vidím dobrý potenciál pro budoucnost a chápu to jako začátek rozkvětu pivovarnictví.

+8/0
8.12.2017 9:05

J36a10n 30K25u68b90í57č59e33k 3784551948201

je dobře že vzniká konkurence. hospody nabízí různá piva z minipivovarů a ty jsou o mnoho lepší než rychlo eurokvašky typu Géčko, starobahno, staropraneny atd atd...však oni se to sládkové naučí:-) že je chut piva nestálá? vždycky byla. naopak díky moderním tehnologiím bych řekl že je sledovatelnost kvality v průběhu varního procesu lepší a lepší...tak jaképak řeči pana menšíka ze svijan, jenž pivo dopuje izoextraktem a ještě si jej obhajuje, že do čekého piva patří. kde by jej v minulosti asi vzali?

+2/0
8.12.2017 8:49

H12a83n66u67š 70H38o37r62á85k 9861714106103

Njn, velkej pivovar ovladlo oddeleni kvality, ktery tvrdi, ze pokazdy to musi chutnat uplne stejne(i kdyz treba nic moc). Jenze ja, konzument, jsem ochoten tolerovat drobny odchylky v chuti, hlavne kdyz je to dobry. Takze imho je to prave "vysoka kvalita" co zabiji velky pivovary, zatimco zminovany "upadek remesla" me vubec nevadi.

+6/0
8.12.2017 8:44
Foto

K33a36r11e23l 67P71l89a85c88h93ý 6696506884309

Spíše než oddělení kvality, ovládly velké pivovary oddělení prodeje.

+1/0
9.12.2017 8:45

J93i86ř94í 13J75u35ř82i91c90a 2778113521

Ano, Svijanům šel před pár lety asi taky sládek do důchodu, protože ten pokles kvality je obrovský.

+3/0
8.12.2017 8:40

R73a66d96e50k 22C57o24u67f66a31l 1573208217822

Kdo to psal : ".....před lety byly sládkové na trhu....."? Aha - Trdlo!

0/0
8.12.2017 8:34

J14i34ř22í 89J95u27ř81i18c42a 2748893821

Už jsem mu psal, jedna chyba se u autora snese, ale kde je korekce?

+1/0
8.12.2017 8:38

P95a74v26e41l 44Ř32a22p25e96k 7332876479805

Za tohle si velké pivovary mohou samy. Kdyby nevařily eurohumus, tak by nebyla taková poptávka po malých pivovarech. Já myslím, že současná situace je v pořádku. Je to logický a tržní vývoj.

+14/0
8.12.2017 8:03

P21e35t30r 63N72o38v84o91t91n30ý 9581789110815

Takze abychom SI shrnuli mensika: cukr, tetrahop, HGB. Ten ma zrovna tak co kafrat.

+7/0
8.12.2017 8:00

J83a69r65o33s32l59a38v 61Š49m51e34j86d35a 8962959859800

Konec pivovarské velmoci v přímém přenosu.........

0/0
8.12.2017 7:55

P46a73v18e83l 90Ř61a54p69e45k 7152906139535

Ten už nastal dávno, kdy to tady začal skupovat Heineken nebo Afričané. Současná situace je naopak nadějí k návratu ke kvalitě.

+9/0
8.12.2017 8:04

R67o62b43e50r37t 54B40a98l65a87b51á59n 9852783382

Větší pivovary jsou vykrytý a u garážníků holt určitý riziko musíš předpokládat. Tyhle nanopivovary stejně sládka na plnej úvazek nejsou ochotný platit.

0/0
8.12.2017 7:54

M84a13r86t95i16n 49P22r14o91k96o92p 6186217620855

Mali pivovar taky pivovar. A ty garážové jsou kutilové .

0/0
8.12.2017 7:53

P54e47t58r 95Š82o70u52r83e69k 5500543815791

vždy jsem preferoval Svijany , ale poslední dobou se opravdu vyrovnají v kvalitě průmyslovým pivovarům , zlaté minipivovary R^

+17/0
8.12.2017 7:47

J85i65t34k14a 81J25a83n42ý27r94o95v14á 6558583510536

Zrovna Svijany.

Když začínali brali jsme jenom je. Potom najednou ze dne na den to bylo jiné a nám přestalo chutnat. Už je nebereme. Hledáme značky, kde se nedoslazuje černé aspartamem a nepoužívají se chmelové produkty. Už je jich málo a časem to budou používat všichni. Bohužel.

+18/0
8.12.2017 7:43

P44e45t29r 45M79a42g14a11t 8885946661

tak ono chmelove produkty jsou i granule... a ty dává 99% pivovarů, to označení je určeno legislativou

+1/0
8.12.2017 9:56

R42o29b27e54r61t 67H41o27m35o71l87k36a 2950782532361

Pivo bez chmelu? Máte zvláštní chutě...

+1/0
8.12.2017 16:12

P52e61t91e37r 22K11n39a34p14e34c 7456105538615

O kvalite piva nech rozhodnu sami zakaznici..preco by niekto po skole nemohol navarit dobre pivo?urcite skusenosti su obrovske plus ale zas nazvat to upadkom je blbost

0/0
8.12.2017 6:32
Foto

V33l24a86d57i51m22í10r 49Š43ť45a23s40t25n80ý 1551196335663

Každý rozumný sládek vám řekne, že není až takové umění uvařit dobré pivo, ale umět ho vařit opakovaně. A tam jsou asi ty zkušenosti, protože kvalita surovin se mění a vařit z toho pivo kontinuálně stejné znamená neustále laborovat s množstvím, ať už je technologický postup jakýkoliv.

+7/0
8.12.2017 6:37

P36e15t61e48r 96K66n54a40p88e91c 7496365318405

Mate pravda.zopakovat dobry recept je ozaj narocne,hlzvne pri malych varkach.Ono zas chutove rozdiely najdete aj u velkych. Napr budvar ktory dava cely chmel...

0/0
8.12.2017 6:42
Foto

V73l73a48d72i48m47í36r 40Š36ť12a27s55t24n80ý 1851586775943

Nejstálejší je Staropramen, je pořád stejně hnusnej.

+45/−1
8.12.2017 6:27

R11o77m73a47n 98K83r27a29t13o20c33h17v98í17l 6246827666504

Těch minipivovarů je už moc, jejich břečky se kolikrát nedají pít.

+1/−18
8.12.2017 6:20

D42a82v69i84d 39P94r77i59e30č51k52o 7725544408242

Tak v tom případě je Staropramen a Gambrinus minipivovar.

+13/−2
8.12.2017 7:07

T54o35m52á65š 35V74e63r55n29e43r 1265174297125

Tak nám sdělte co pijete?

0/0
8.12.2017 12:00

J20i41ř41í 23J44a25n94o34t25a 2489785683

Podle mého okolí by to neměl být problém - každý kdo se na mě podívá pije víno

0/0
8.12.2017 5:53

L49i63b74o75r 40F64i91l92á54k 2811704269411

...a káže pivo.

+1/0
8.12.2017 6:16

J75a78n 36N50o50v23á87k 6584564

Chápu to správně, že dle článku má být pivo vždy stejné, nezávisle na ročníku... já se bavím vínem a tato představa mě tedy celkem děsí.

0/0
8.12.2017 5:51
Foto

T20o20m21á58š 19Z25e28m30á19n14e86k 2657354982795

I ze skvělé odrůdy a špičkové sklizně můžete vyrobit krabicák. A o tom samém je vaření piva. Různé várky se vždycky budou mírně lišit.

+2/0
8.12.2017 5:58

O52d13s60t24r35a57n38ě69n24ý 81U68ž45i68v83a73t34e89l

Uživatel požádal o vymazání
0/0
8.12.2017 21:09

Z20d91e53n64ě64k 80N54o76v73o33t71n65ý 7388758509785

To je asi příjemná zpráva, ta konzumace v ČR je velmi vysoká a kvalita velmi špatná.

0/0
8.12.2017 5:48

K55a96r46e62l 72V32a97c80h49u95t 9763502789593

Řešil bych jen české pivovary, jen české firmy. Zahraniční vlastníci se k našim lidem chovají jako k méněcenným,vysoké nároky, vysoké plány, špatné finanční ocenění - tohle se táhne napříč všemi obory - tak ať se nediví, když jim tito lidé utíkají k tuzemským firmám, třeba tam hledají právě to vlídnější a lidštější zacházení. ;-)

+1/0
8.12.2017 5:40

K46a44r78e96l 54V42a55c25h87u32t 9153462619333

Tento postup je sice obtížný a zdlouhavý - ale asi je to jediná možná cesta k nápravě té zpackané privatizace, kdy došlo k levnému rozprodeji skoro všeho.

0/0
8.12.2017 5:44

D65a13n85a 15K28o65c22i85á36n71o26v86á 2923718259678

Znárodnit, zredukovat, zakázat? Nebo co ten článek chce sdělit?

+9/0
8.12.2017 5:39
Foto

P14e14t96r 24P86r37o86c41h30á17z33k40a 3192246562354

Na to co některé vaří není třeba sládek, ale spíše chemik. Dneska každý kdo má v zadku otvor si myslí, že může dělat cokoliv, třeba vařit pivo. :-)

+9/−1
8.12.2017 5:30

K70a74r24e46l 20V70a32c23h46u59t 9173172799673

Jistěže. ;-) A kromě toho, velké pivovary vlastní v naprosté většině zahraniční vlastníci - tak ať si svého sládka dovezou. No ne?

0/−1
8.12.2017 5:35

P48a82v98e29l 27L11e49š46t46i37n26s53k84ý 7208425802753

Protoze i sladek je clovek,ktery chce aby ho bavila a naplnovala...a minipivovary jim k tomu davaji skvelou prilezitost.Takze nadpis by mel snit uplne jinak...a hlavne vic rypat do managementu...protoze kdyz se vsude vari z granuli a demivody,tak tech moznosti na vyrazne odliseni chute od konkurence moc neni :(

+2/0
8.12.2017 5:22

J22o25s89e25f 28K56r77b57e43c 3807836773371

Petr Menšík ze Svijan píše o úpadku pivovarského řemesla. A ten o tom musí něco vědět. Máz 11 složení: voda, slad, chmel, chmelové extrakty, CUKR!!!

+34/0
8.12.2017 1:58

A30l78e61š 62V68a49j40g89a96r 6552859349376

Tak cukr aby to mělo volty... Měl by to dělat rozštěpený škrob ale proč tomu nepomoct cukrem.

0/0
8.12.2017 5:50
Foto

T86o29m65á85š 22Z80e64m82á94n91e88k 2517294362315

Protože pak to není pivo.

+2/−1
8.12.2017 6:00

D71a83n29i64e67l 19N17. 46P91o32k51o91r50n85ý 6247686145901

A co tedy? Pán je z Bavorska (a ani tam RHG není nutně dodržován)

0/0
8.12.2017 7:50

D89a69n58i90e57l 68N13. 22P53o34k86o71r20n48ý 6237196275221

Kruci! Na konci mi chybí otazník, pardon

0/0
8.12.2017 7:51

T36o31m65á28š 78V82a73v62e69r87k24a 7951790322844

Díky přidanému cukru je to tlamolep, ale dokážu si představit, že to někomu chutná. Mě teda ne.

0/0
8.12.2017 8:42
Foto

P60e39t65e71r 79F36e59j61f55a64r 8811597296219

A čo by tak v procese kvasenia mali kvasinky požierať? Fruktóza, maltóza, jedným slovom cukor. Ten sa kvasením mení na alkohol a následne pri sekundárnom kvasení spôsobuje natlakovanie fľaše. Bez cukru pri kvasení pivo nedosiahne tú správnu voltáž.

0/0
8.12.2017 8:39







Najdete na iDNES.cz