Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pivo nemá kdo vařit. Kvůli rozmachu malých pivovarů je málo sládků

Překotný rozmach minipivovarů v Česku způsobil problém. Chybí sládkové. Když už se nějaký na trhu objeví, nemá často dostatek zkušeností a praxi. Odborníci varují, že se to může odrazit na kvalitě piva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M54a58r86e28k 52P52a70v26l63í64k 4683605706821

;-D mně se líbí ten český underground...prý zlaté minipivovary...proto se ve velkém kupují známé značky...spousta piv z mini pivovarů je daleko, daleko horší kvality..dnes si každý myslí, že umí vařit pivo...

0/0
10.12.2017 9:59

L85a51d95i14s60l52a78v 24P69í86s24a81ř58í32k 9863101943976

Nač takový pláč. Kvalitní sládek dělá kvalitní pivo. Když nebude pivo k pití, pít se nebude a ten pivovar může jít. Jo a europivo je moc dobré na umývání bot.

+1/0
8.12.2017 16:46
Foto

I27m28r93i91c20h 19S44u13c64h63a35r68s48k98ý 8196713475951

Nedostatek sládků nemůže nic změnit na hnusu s názvem výčepní euro pivo kde místo alkoholu s přírodního kvašení dolívají líh....:-P:-P:-PRv

Naopak malé pivovary bojují proti velkým korporacím, které si myslí, že čech bude pít vše....;-€

0/−2
8.12.2017 11:45
Foto

K81a48r79e34l 69P92l16a17c14h81ý 6646556434149

No, to by se někomu opravdu vyplatilo, dolévat líh. To by prodělal boty za pár dní.

A ono to hlavně není ani tak o alkoholu, ale třeba o tom, aby nebylo pivo kalné, aby bylo nasycené a pěnilo.

0/0
9.12.2017 8:36

J42a80n 59U75l83m 7680329116212

Minipivovarům fandím, je to zas něco jiného než europiva, bohužel ne úplně všechno z jich se dá pít

+4/0
8.12.2017 11:43
Foto

K50a42r44e20l 15P33l87a22c20h32ý 6776386564119

Právě v těch minipivovarech jsou často sládci "z leknutí", co o tom houby vědí, osou oborem úplně někde jinde (třeba ekonomové), ale pořídili si pivovar, jelikož se na tom vydělá. Vaří za ně počítačem řízená varna (tam pouze navolí recept a nasypou množství surovin, co se jim ukáže na displeji), a potom říkají kvasné nádobě "spilka", což je totéž, jako říkat výhni kovárna (kvasná nádoba je v provozu spilka, jako je výheň v kovárně).

+1/0
9.12.2017 8:42

A44n78t24o66n49í25n 38S94e60b80e70r23a 7153938760899

Však minipivovat není o tom, že chrlí jedno tabulkově stejné pivo za druhým.

Tam se s tím počítá, že bude to pivo vždy trochu jiné.

+2/0
8.12.2017 9:49

Z87b30y96š79e56k 32H57l51i72n72k92a 3761403660303

"Petr Menšík z Pivovaru Svijany je přesvědčen, že tato situace způsobuje úpadek pivovarského řemesla a projevuje se na nestálosti kvality piva."

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/sladci-pivovary-skoly-minipivovary-pivo-f1k-/ekonomika.aspx?c=A171207_203035_ekonomika_fka

No a? Jaký úpadek? Někteří se naučí vařit lepší pivo, než produkují velkopivovary. Někteří zaniknou. Já naopak vidím dobrý potenciál pro budoucnost a chápu to jako začátek rozkvětu pivovarnictví.

+8/0
8.12.2017 9:05

J93a19n 13K30u29b82í33č52e86k 3544111268161

je dobře že vzniká konkurence. hospody nabízí různá piva z minipivovarů a ty jsou o mnoho lepší než rychlo eurokvašky typu Géčko, starobahno, staropraneny atd atd...však oni se to sládkové naučí:-) že je chut piva nestálá? vždycky byla. naopak díky moderním tehnologiím bych řekl že je sledovatelnost kvality v průběhu varního procesu lepší a lepší...tak jaképak řeči pana menšíka ze svijan, jenž pivo dopuje izoextraktem a ještě si jej obhajuje, že do čekého piva patří. kde by jej v minulosti asi vzali?

+2/0
8.12.2017 8:49

H24a53n52u27š 98H14o37r11á47k 9681804466973

Njn, velkej pivovar ovladlo oddeleni kvality, ktery tvrdi, ze pokazdy to musi chutnat uplne stejne(i kdyz treba nic moc). Jenze ja, konzument, jsem ochoten tolerovat drobny odchylky v chuti, hlavne kdyz je to dobry. Takze imho je to prave "vysoka kvalita" co zabiji velky pivovary, zatimco zminovany "upadek remesla" me vubec nevadi.

+6/0
8.12.2017 8:44
Foto

K66a44r90e73l 64P32l67a13c39h55ý 6846106664869

Spíše než oddělení kvality, ovládly velké pivovary oddělení prodeje.

+1/0
9.12.2017 8:45

J66i10ř24í 56J13u45ř13i50c55a 2668773331

Ano, Svijanům šel před pár lety asi taky sládek do důchodu, protože ten pokles kvality je obrovský.

+3/0
8.12.2017 8:40

R87a49d30e88k 80C12o82u60f12a85l 1543298207202

Kdo to psal : ".....před lety byly sládkové na trhu....."? Aha - Trdlo!

0/0
8.12.2017 8:34

J52i50ř91í 85J48u86ř53i29c37a 2438593111

Už jsem mu psal, jedna chyba se u autora snese, ale kde je korekce?

+1/0
8.12.2017 8:38

P79a32v51e63l 97Ř86a33p18e65k 7882796519155

Za tohle si velké pivovary mohou samy. Kdyby nevařily eurohumus, tak by nebyla taková poptávka po malých pivovarech. Já myslím, že současná situace je v pořádku. Je to logický a tržní vývoj.

+14/0
8.12.2017 8:03

P63e20t85r 84N83o49v21o70t58n25ý 9921409120255

Takze abychom SI shrnuli mensika: cukr, tetrahop, HGB. Ten ma zrovna tak co kafrat.

+7/0
8.12.2017 8:00

J85a47r48o62s76l69a53v 67Š32m58e32j62d12a 8652219329290

Konec pivovarské velmoci v přímém přenosu.........

0/0
8.12.2017 7:55

P42a36v95e68l 44Ř47a64p26e57k 7742276399215

Ten už nastal dávno, kdy to tady začal skupovat Heineken nebo Afričané. Současná situace je naopak nadějí k návratu ke kvalitě.

+9/0
8.12.2017 8:04

R80o14b81e92r91t 15B49a13l41a12b52á86n 9502413262

Větší pivovary jsou vykrytý a u garážníků holt určitý riziko musíš předpokládat. Tyhle nanopivovary stejně sládka na plnej úvazek nejsou ochotný platit.

0/0
8.12.2017 7:54

M60a90r87t17i56n 59P81r17o82k82o58p 6506797270395

Mali pivovar taky pivovar. A ty garážové jsou kutilové .

0/0
8.12.2017 7:53

P14e37t20r 57Š40o92u51r31e61k 5380383365361

vždy jsem preferoval Svijany , ale poslední dobou se opravdu vyrovnají v kvalitě průmyslovým pivovarům , zlaté minipivovary R^

+17/0
8.12.2017 7:47

J85i91t36k42a 93J77a74n25ý57r66o47v32á 6728573320216

Zrovna Svijany.

Když začínali brali jsme jenom je. Potom najednou ze dne na den to bylo jiné a nám přestalo chutnat. Už je nebereme. Hledáme značky, kde se nedoslazuje černé aspartamem a nepoužívají se chmelové produkty. Už je jich málo a časem to budou používat všichni. Bohužel.

+18/0
8.12.2017 7:43

P84e32t66r 53M90a32g35a56t 8465146161

tak ono chmelove produkty jsou i granule... a ty dává 99% pivovarů, to označení je určeno legislativou

+1/0
8.12.2017 9:56

R13o60b94e65r34t 97H53o77m55o56l72k57a 2520842442351

Pivo bez chmelu? Máte zvláštní chutě...

+1/0
8.12.2017 16:12

P61e94t10e73r 54K28n57a13p15e27c 7516135288485

O kvalite piva nech rozhodnu sami zakaznici..preco by niekto po skole nemohol navarit dobre pivo?urcite skusenosti su obrovske plus ale zas nazvat to upadkom je blbost

0/0
8.12.2017 6:32
Foto

V45l19a68d30i38m21í51r 62Š86ť36a17s32t34n66ý 1161756205803

Každý rozumný sládek vám řekne, že není až takové umění uvařit dobré pivo, ale umět ho vařit opakovaně. A tam jsou asi ty zkušenosti, protože kvalita surovin se mění a vařit z toho pivo kontinuálně stejné znamená neustále laborovat s množstvím, ať už je technologický postup jakýkoliv.

+7/0
8.12.2017 6:37

P42e79t49e21r 20K52n21a13p86e50c 7476765938475

Mate pravda.zopakovat dobry recept je ozaj narocne,hlzvne pri malych varkach.Ono zas chutove rozdiely najdete aj u velkych. Napr budvar ktory dava cely chmel...

0/0
8.12.2017 6:42
Foto

V59l14a52d53i19m16í74r 75Š14ť32a82s57t20n67ý 1901496805803

Nejstálejší je Staropramen, je pořád stejně hnusnej.

+45/−1
8.12.2017 6:27

R59o44m37a18n 67K13r39a28t18o28c68h40v59í10l 6856697546394

Těch minipivovarů je už moc, jejich břečky se kolikrát nedají pít.

+1/−18
8.12.2017 6:20

D29a55v70i66d 36P32r72i73e45č15k29o 7375544758822

Tak v tom případě je Staropramen a Gambrinus minipivovar.

+13/−2
8.12.2017 7:07

T55o36m23á65š 10V69e25r44n51e12r 1455574947135

Tak nám sdělte co pijete?

0/0
8.12.2017 12:00

J24i27ř59í 66J15a79n35o50t40a 2879655503

Podle mého okolí by to neměl být problém - každý kdo se na mě podívá pije víno

0/0
8.12.2017 5:53

L40i79b65o53r 72F23i48l12á15k 2331124239281

...a káže pivo.

+1/0
8.12.2017 6:16

J26a62n 55N11o51v90á80k 6694384

Chápu to správně, že dle článku má být pivo vždy stejné, nezávisle na ročníku... já se bavím vínem a tato představa mě tedy celkem děsí.

0/0
8.12.2017 5:51
Foto

T86o19m26á23š 36Z26e25m49á56n86e24k 2687804582935

I ze skvělé odrůdy a špičkové sklizně můžete vyrobit krabicák. A o tom samém je vaření piva. Různé várky se vždycky budou mírně lišit.

+2/0
8.12.2017 5:58

O20d32s79t14r32a89n74ě25n53ý 43U12ž65i17v34a76t42e64l

Uživatel požádal o vymazání
0/0
8.12.2017 21:09

Z97d48e98n94ě25k 85N13o32v88o78t16n85ý 7738708399485

To je asi příjemná zpráva, ta konzumace v ČR je velmi vysoká a kvalita velmi špatná.

0/0
8.12.2017 5:48

K85a29r92e96l 69V47a57c82h86u35t 9473212719803

Řešil bych jen české pivovary, jen české firmy. Zahraniční vlastníci se k našim lidem chovají jako k méněcenným,vysoké nároky, vysoké plány, špatné finanční ocenění - tohle se táhne napříč všemi obory - tak ať se nediví, když jim tito lidé utíkají k tuzemským firmám, třeba tam hledají právě to vlídnější a lidštější zacházení. ;-)

+1/0
8.12.2017 5:40

K46a89r78e89l 91V48a92c94h70u33t 9843882459853

Tento postup je sice obtížný a zdlouhavý - ale asi je to jediná možná cesta k nápravě té zpackané privatizace, kdy došlo k levnému rozprodeji skoro všeho.

0/0
8.12.2017 5:44

D52a35n74a 37K26o91c45i93á38n55o44v15á 2513388569668

Znárodnit, zredukovat, zakázat? Nebo co ten článek chce sdělit?

+9/0
8.12.2017 5:39
Foto

P12e26t95r 51P66r44o15c36h80á59z57k92a 3802986112984

Na to co některé vaří není třeba sládek, ale spíše chemik. Dneska každý kdo má v zadku otvor si myslí, že může dělat cokoliv, třeba vařit pivo. :-)

+9/−1
8.12.2017 5:30

K24a72r93e50l 48V94a84c95h53u30t 9973422959633

Jistěže. ;-) A kromě toho, velké pivovary vlastní v naprosté většině zahraniční vlastníci - tak ať si svého sládka dovezou. No ne?

0/−1
8.12.2017 5:35

P91a58v89e29l 93L37e31š43t69i55n83s18k91ý 7208655642443

Protoze i sladek je clovek,ktery chce aby ho bavila a naplnovala...a minipivovary jim k tomu davaji skvelou prilezitost.Takze nadpis by mel snit uplne jinak...a hlavne vic rypat do managementu...protoze kdyz se vsude vari z granuli a demivody,tak tech moznosti na vyrazne odliseni chute od konkurence moc neni :(

+2/0
8.12.2017 5:22

J79o62s62e15f 49K39r41b93e18c 3757566563801

Petr Menšík ze Svijan píše o úpadku pivovarského řemesla. A ten o tom musí něco vědět. Máz 11 složení: voda, slad, chmel, chmelové extrakty, CUKR!!!

+34/0
8.12.2017 1:58

A47l60e15š 82V26a61j38g88a50r 6212789299446

Tak cukr aby to mělo volty... Měl by to dělat rozštěpený škrob ale proč tomu nepomoct cukrem.

0/0
8.12.2017 5:50
Foto

T71o17m78á48š 11Z87e60m19á42n77e61k 2827394952845

Protože pak to není pivo.

+2/−1
8.12.2017 6:00

D78a64n94i37e34l 93N97. 37P36o54k59o59r81n27ý 6287336725641

A co tedy? Pán je z Bavorska (a ani tam RHG není nutně dodržován)

0/0
8.12.2017 7:50

D38a59n21i58e45l 68N77. 17P79o59k98o94r49n48ý 6107556595531

Kruci! Na konci mi chybí otazník, pardon

0/0
8.12.2017 7:51

T36o10m64á49š 44V81a84v49e73r61k16a 7591810942434

Díky přidanému cukru je to tlamolep, ale dokážu si představit, že to někomu chutná. Mě teda ne.

0/0
8.12.2017 8:42
Foto

P64e16t32e29r 49F15e82j78f88a34r 8301297556949

A čo by tak v procese kvasenia mali kvasinky požierať? Fruktóza, maltóza, jedným slovom cukor. Ten sa kvasením mení na alkohol a následne pri sekundárnom kvasení spôsobuje natlakovanie fľaše. Bez cukru pri kvasení pivo nedosiahne tú správnu voltáž.

0/0
8.12.2017 8:39







Najdete na iDNES.cz