Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Inspekce: Špinavé friťáky a přepálené oleje? V každé šesté restauraci

Každá šestá restaurace smaží na nevyhovujícím oleji, zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která v roce 2017 dlouhodobě kontrolovala fritovací oleje v restauracích. V několika případech bylo zjištěno velké znečištění fritéz a filtrů v digestořích. Uvedl to mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P71ř33e64m13y78s14l 67H42r23o55m28a81d89a 2284876598341

Tak je to další způsob šikany malých a protěžování řetězců.

Samostatný restauratér za to dostane pokutu za jeden prohřešek v řádu tisíců. Mekáč dostane tzv. akumulovanou pokutu za desítky prohřešků na různých provozovnách, v řádu desetitisíců. Když to pak propočtete na jeden prohřešek, tak dostane Mekáč desetkrát menší pokutu. No a při přepočtu na obrat, je ta pokuta menší třeba i stonásobně :-/

0/0
13.12.2017 13:09

B44o16h34d88a28n 36M83a16r11e50k 5705746407974

Mekáč hlavně takové problémy nemá. Vlastní hygiena řetězce je mnohem přísnější než ta státní ;-)

0/0
13.12.2017 17:25

K10a20r70e69l 51M57a87r14t12i43n52e77c 6148668906774

Ale to není nic nového, co by přineslo EET.

Před pár lety jsme se v letní sezóně zajeli vykoupat na Slapy a já dostal chuť na smažák v housce.

Takže jsem se odhodlal vystát řádnou frontu u bufíku, a když jsem se konečně po nekonečném čekání dostal až k výdejnímu okénku (které asi záměrně bylo umístěno dost nízko, aby dovnitř člověk neviděl), tak jsem se naklonil a chtěl si objednat.

...ale když jsem uviděl friťák který byl uvnitř, tak jsem byl rád, že jsem rychle stihl odejít a neomdlel, nebo se nepoblinkal z té hrůzy, co jsem tam viděl.

A od té doby jsem si něco smaženého v restauraci, či bufetu už nedal.

Po tom zážitku jedině tak doma.

+3/0
12.12.2017 23:04

J22a65n 73D10v47o78ř70á65k 4823142373297

Zákazníci nemají moc šanci přijít na to, jak to v kuchyni vypadá. Pro majitele je úklid nákladem navíc, ale to to nevadí kuchaři a personálu, že dělají v takových sra..ách? 8-o

+2/0
12.12.2017 21:22

J71a12k26u70b 48K25r29o80u78p56a 5274187768563

No třeba jim to vadí, ale prave proto ze majitel nechce tak často měnit olej, tak s tím nejde nic moc dělat...

0/0
13.12.2017 6:22

R11o31m54a75n 57S79t49o19n72e58k 1189653979611

mnohdy jim to určitě vadí, bohužel většinou má hlavní slovo majitel který se snaží ušetřit každou korunu :-/

0/0
13.12.2017 13:49

A41n10t14o68n52í59n 84K40a40t36z16e64r 8502703956420

Dříve se zavíraly takové provozy a nikdo proti tomu neprotestoval,dnes protestují proti tomuto nšvaru jen zloději a lumpové!!Pokud nebudo pokuty takové,že se bude muset zavřít provoz,tak se nic dít nebude!!Za měsíc můžete přijít znovu a bude to stejný!!!Tak to si někteří představují pohostinství???Smrad z přepáleného oleje se line stovky metrů od oběktu a to jim nevadí,ale vadíto okolojdoucím!!

+1/−1
12.12.2017 19:37

P19a56v91e70l 32D68o44l37n38í78č48e32k 3928523224391

Kdy dříve? Jestli myslíte za komunistů, tak to sotva.

0/0
13.12.2017 7:24

R59o31m29a47n 56S23t49o33n95e26k 1909243489501

dneska by to byla šikana malých podnikatelů

0/0
13.12.2017 13:51

J24i97ř48í 76Š25v98a19g15r 3908180405686

Fuj. A to sem si včera akorát říkal, jaký jsem čuně. Týden jsem nemyl sporák a měsíc nemyl lednici.

Ale na tohle to nemá.

0/0
12.12.2017 19:35

M40i24r79o45s18l47a82v 93L34u90k49á75š93e61k 2427519462353

Trestat a ne málo. Jde o zdraví lidí. Co potom, když někdo onemocní a nedej bože malé dítě. Testy a bez milostně. Všichni vidí prachy, ale ne člověka, dítě a jeho zdraví. Hnus. Ještě že to není někde blízko nás, aby si vyslechly. !!! Ukázka české gastronomie. Jedem by zvracel.

+6/0
12.12.2017 19:24

K52a52r23e88l 38S34l33a54v75í95k 4403494255385

Dělám do vzduchotechniky a v rámci své práce chodím přes kuchyně. To se pak těším domů.

Nicméně jsou i restaurace kde je úroveň a dbají nejen na prostor restaurace ale také na kuchyň a technické zázemí.

Bohužel u některých restaurací (a nejen tam) musím konstatovat, že jak prošlehne plamen do vzduchotechniky tak je s ní konec.

+2/0
12.12.2017 19:04

K39a26r53e18l 19K26r79p82a75t65a 5564885174973

Navrch huj, uvnitř fuj.

Všechno je to z ulice naleštěná výkladní skříň a uvnitř v kuchyni by se jeden zeblil.

+18/0
12.12.2017 18:06

M10a31r46e75k 63Š54e82s86t26á27k 4355511216831

Bez konkrétních podniků úplně zbytečný článek...

+14/0
12.12.2017 18:06

V92á16c97l93a50v 33P47o64u45s87t42k36a 3190721692

Já myslím že jsou sakra konkrétní.

+6/0
12.12.2017 18:15

K46a32r80e44l 26K55r75p74a92t72a 5614835554383

Jen by měli uveřejnit úplně všechny.

+2/0
12.12.2017 18:26

V37á90c82l74a67v 97P82o58u58s93t65k74a 3620651112

Rozhodně.

0/0
12.12.2017 19:37

K86a30r27e73l 24S55l79a12v69í75k 4673474405325

70% je bída a to i takových kde je polední menu za 120,-

+3/0
12.12.2017 19:05

E11w76a 71N62o18v17o60t51n53á 1431142717632

Smažené věci si v restauraci dá jen sebevrah ;-D to je známá věc. Potom se ten přepálený olej prodá firmě ta ho vyčistí a znovu pošle do oběhu. Dobrou chuť.:-/

+3/−2
12.12.2017 18:05

A72n32t49o59n79í22n 18K91a85t40z66e81r 8232813206790

Už jste viděla nějakou takovou firmu,Já teda ne!!!A když tak to jsou závody na spracování olejů všeho druhu!!

+1/0
12.12.2017 19:41

M14i90l40a44n 28P35s92o87h13l98a56v92e36c 3782720399207

Ale no tak - užasný blábol

0/0
13.12.2017 10:26

M83a26r38e46k 36S17u66c27h23á19n90e40k 2951366928789

A přítelkyně se diví, že ji nechci vzít do restaurace na večeři.

+11/0
12.12.2017 18:03

V40á72c39l22a40v 28H54r96a56d70i76l 3234618972581

jediný přijatelný termín na něco smaženého je v 10:00 jako první zákazník .....

0/0
12.12.2017 18:05

J61i92ř52í 13S97o93u50č66e64k 5326777109219

Vy si myslíte, že většina restaurací každé ráno nalívá čerstvý olej?

+16/0
12.12.2017 18:34

V83l96a71d12a30n 10Č57e48r10n98ý 8962526973836

Teď máte svou lakotu čím okecat. ;-)

+5/0
12.12.2017 18:32

V49á79c45l89a14v 61H21r41a78d13i82l 3884798452311

čerstvé hranolky z fritézy, kde předtím usmažili obalenou rybu :-P

+7/0
12.12.2017 18:01

R71i56c18h50a53r85d 71P73ů15ž20a 9410969110228

jistě ten olej nemění jen na protest proti EET :-P

+7/0
12.12.2017 17:45

L91u52k16á54š 95M66a27r84e85d87a 6951584727648

Od doby co zakazali koureni v hospodach, to clovek pozna uz po vstupu, jak je cerstvy fritovaci olej...

+35/0
12.12.2017 17:43
Foto

D91a98v46i20d 76J12a78n36i49k 5446566395624

Presne tak:) Naposled jsem si toho take vsiml. A hlavne druhy den me nesrmdelo obleceni kourem, ale fritovacim olejem. Driv to proste cigaretovy dym prebil:)

+8/0
12.12.2017 18:12
Foto

J17a71n84a 93F30u23s40z65t20e39i82o35v49á 9641546714318

Zakázat fritování!!!

0/−1
12.12.2017 19:13

V62í57t 36S98k18l22e21n93á85ř 2331202230268

mnam mnam ;-D

+4/0
12.12.2017 17:37

M65a20r48k36é63t77a 24N12o11v38á58k33o36v87á 4173377518618

To je humus !!

+8/0
12.12.2017 17:36

I23v80a77n 22K93o81n36o17p63á72s82e35k 7368170550966

Jo, to když někdy cítím co se z těch restaurací line za "vůně"...

+5/0
12.12.2017 17:30

K23o27n24r10a37d 90S92l17a59d55e97k 3507838849322

Říkám to kudy chodím, v restauraci nikdy nic smaženého, nebo maximálně jednou do roka. Nebo si snad myslíte, že mění nebo aspoň cedí olej po každém smažení kdy se tuk přepaluje? Někde se jede na mogulu celý den.

+12/0
12.12.2017 17:25

J86a58r80o57m98í44r 86P97o53p54l36e70r 4593391281134

Den )) měsíce, do výměny fritézy se olej jen dolívá.

+5/0
12.12.2017 17:45

J31i26ř80í 90B92á20r37t60ů 7852894839153

Záleží kolik toho nasmažíte, pokud to máte jen jako doplněk a nedeláte nic obalovaného ve strouhance, tak i týden fritování hranolků by nemusel být problém. Dnešní friťáky mívají studenou zónu, kde zůstávají zbytky a to stačí na konci směny scedit a takový humus jako na fotkách nemůže vzniknout.

+1/0
12.12.2017 18:01

P44e35t38r66i78k 86T59r48a77v35e96l96e78r 1393250560828

Dobrou chut

+9/0
12.12.2017 17:17



Najdete na iDNES.cz