Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zázrak irské potravinářské technologie. Slanina bez konzervantů, éček i dusitanů

Irský výrobce potravin Finnebrogue tvrdí, že jeho Naked Bacon (Nahá slanina) neobsahuje žádné konzervační látky, dusitany, éčka ani alergeny. Odborníci výrobek považují za pozoruhodný úspěch potravinářské technologie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M71a46r97t12i20n 58Ž64e97l60i89n83s49k92ý 9718679499302

Irský výrobce potravin Finnebrogue tvrdí, že jeho Naked Bacon (Nahá slanina) neobsahuje žádné konzervační látky, dusitany, éčka ani alergeny. Odborníci výrobek považují za pozoruhodný úspěch potravinářské technologie.

...

„To je další důkaz toho, že britský potravinářský průmysl posiluje,“ řekl Elliott.

:-)

0/0
30.12.2017 16:55

M78a87r83t81i86n 61B15a11r81t10e98k 5897301541343

Británie není Anglie. Severní Irsko, kde ta firma sídlí, je součástí Británie.

0/0
31.12.2017 11:35

M69a94r71t37i25n 42Ž24e65l11i93n59s16k21ý 9678949799192

https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_Brit%C3%A1nie_(ostrov)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Spojen%C3%A9_kr%C3%A1lovstv%C3%AD_Velk%C3%A9_Brit%C3%A1nie_a_Irska

0/0
31.12.2017 15:23

O98n69d66ř19e93j 93K84r83y91š10t38o57f 6653171

600 000 migrantů na dávkách - pro ty co nečetli-

Nyní přichází účtování - je konec roku - a mě opravdu mrzí, že se o tom vyúčtování nepíše více. Pravda je taková, že v Německu je dnes asi šest set tisíc imigrantů na plných sociálních dávkách, systému zvaném Hartz IV. Oproti loňskému roku takových přibylo o čtvrt milionu. Naopak - pracuje pouhých dvě stě tisíc imigrantů, to jest třikrát méně než těch,kteří berou dávky vydělané německými občany. Informovala o tom řada německých medií, já cituji Welt.

Vítací politika prostě selhala, čísla z reality ukazují, že jsme si sem nepustili milion lidí zajímajících se o práci, ale že přišel skoro milion líných flákačů, které musí živit Evropané. Nás xenofoby to nepřekvapuje, čekali jsme to. Ale dočkáme se nějaké reakce na ta otřesná čísla i od někoho ze sluníčkového tábora?

+2/−2
30.12.2017 12:23

O39n45d59ř78e97j 10K39r33y87š64t32o82f 6863361

uf sorry jiná diskuze

+1/0
30.12.2017 12:25

R55a93d43i85m 30P88o90l60á86š24e75k 9116853529329

Hm, nevím, doma jsme na uzení masa a špeku odjakživa používali jen sůl. Nikdy žádný dusičnan ani dusitan. A trvanlivost byla vždy dostatečná a maso bylo uvnitř uzeného nebo klobásky téměř vždy pěkně červené.

+2/0
30.12.2017 9:25

R41o85m18a44n 86S29t69o60n87e96k 1789793749811

takže jste používal konzervant a Ečko :-)

0/0
30.12.2017 9:46

P12e86t20r 16N57o38v97o66t51n36y 1761260781

Takže jen fenoly, formaldehyd a polycyklické aromatické uhlovodíky. Mňam. Ale uzené je žrádlo. :-)

+1/0
30.12.2017 11:00

J58i45ř13í 95T24e86p10r 4557780245475

..........Světová zdravotnická organizace v roce 2015 zjistila, že zpracované maso, včetně slaniny, je karcinogenní...........

-------------------

Co nám oznámí soudruzi příště? Oni prostě hledají tak dlouho, až přeci něco najdou.

Jak by mě bez nich bylo dobře. Nebudil bych se hrůzou, že třeba zítra vydají prohlášení, že i spánek je zdraví škodlivý.

0/−3
30.12.2017 7:48

J10a17n 84V43á54c88l51a19v26í77k 3842376641939

Nejlepší by bylo vědcům tyhle negativní zprávy zakázat.

0/0
30.12.2017 11:13

O37n23d34ř73e43j 80K67r70y49š21t25o84f 6103641

Ach jo -

ty dusitany se tam udělají přírodní cestou i když to osolíte kuchyňskou solí--NaCl - čím déle nasolené tím více -

.Dusitanová solící směs se dává z důvodů úspory času

-jinak konečný obsah dusitanů ve výrobku pokud solíte na stejno(%)

je srovnatelný ať solíte směsí nebo kuchyňskou solí.

0/−2
30.12.2017 3:43

R91a74d36i32m 72P71o16l50á53š64e22k 9626833679989

pro zajímavost,z čeho tam ty dusičnany vzniknou?

+1/0
30.12.2017 9:16

O11n72d17ř47e12j 85K72r74y80š44t42o79f 6393661

Pleteš si hodinky a holinky - - vzniknou tam dusitany.!!!!

0/0
30.12.2017 11:53

M72i27c69h87a86l 26J51u51r61s63a 1916861856681

Dusitany, v uzeninách jsou dusitany!! Dusičnany jsou v zelenině. ;-€

0/0
30.12.2017 0:52

M69a61r80t96i10n 70K48o47ž17í46n 1975776291980

Vesměs se používá na nakládání masa dusitan sodný, ale používá se i dusičnan draselný.

+1/0
30.12.2017 1:00

O54n86d40ř91e76j 83K79r46y51š73t96o50f 6573591

Je to směs - NaNo3 je zastoupen pouze 0,2-3% 98% je NaCL zbytek dextróza a trocha škrobu.

0/0
30.12.2017 3:47

R21o53m55a24n 10Č13e15c29h63u45r78a 6682289357209

E252

0/0
30.12.2017 1:19
Foto

B32o89h18u96m52i96l 73P33r98o20c12h88á32z19k17a 9982589224870

Každé maso je karcinogenní...

+2/0
30.12.2017 0:13

I36g63o90r 82G77o25t92t34w33a93l22d 6187648540361

Mě by zajímalo to ovoce a koření ze Středozemního moře. Nejspíš nějaké převratné slanomilné podvodní odrůdy.

0/0
29.12.2017 23:50

P29e82t88e53r 15H61u46s29z55á13r 5968247815195

V Madarsku bezne kupuji slaninu a klobasy, ktere obsahuji jenom sul(ne rychlosul,tj dusicnan sodny a dusitan sodny, ale obycejny chlorid sodny NaCl), pepr,papriku a cesnek. Zadne umele konzervanty (tim je ona kuchynska sul), zadna barviva. Barva techto uzenin vypada prirozene, trvanlivost prijatelna......

+12/0
29.12.2017 22:13

M55a45r30t55i39n 97K55o41ž16í40n 1805586711490

Takže to má šedou barvu?

+1/0
29.12.2017 23:22

D38o86r12a 46V43e95s89e33l20á 2140163369883

Proč by to mělo mít šedou barvu? Klobásky zcela běžně obsahují pravou maďarskou červenou papriku, No a domácí uzené masíčko bez rychlosoli sic nevypadá jako reklama na lak na nehty pro Barbínu, ale ta vůůůně, ta chuťťťť ...

+2/0
30.12.2017 0:56

M44a45r78t79i10n 20K25o77ž58í91n 1615356551800

Zkoušel jsem obě metody a chutná to jinak, preferuju dát do láku Pragandu. Navíc to se solí vypadá dost nevábně, co se barvy týče, především šunka. Uzeným se necpu od rána do večera, takže si myslím, že to až tak neškodí.

+1/0
30.12.2017 1:03

D86o75r58a 71V56e89s96e89l67á 2110593809853

Cikánská pečeně z obchodu taky nevypadá extra růžově, přesto ji lidi kupují. Zcela určitě je to věc názoru a hlavně chuťových buněk :))

My nakládáme do klasické soli a česneku, ale je to spousta práce, hlídání, otáčení, kontrol ... Výsledek však stojí za to!

Šunku neděláme (nemáme tak obrovskou udírnu), tak nedokážu posoudit.

Nemám nastudováno, ale myslím si, že se mluví o tom, že tělo umí trávit/zpracovat/využít jen kuchyňskou sůl (NaCl). Rychlosůl má s tou kuch. společného jenom tolik, že chutná slaně. Tady mé chemické znalosti končí :))

0/0
30.12.2017 1:35

M29a32r35t25i48n 13K19o21ž94í37n 1595806471560

Rychlosůl je složením tak 95% kuchyňské soli, 0.3% dusitanu sodného a ten zbytek jsou nějaké sacharidy.

0/0
30.12.2017 2:48

P71a79v93e50l 21K86u24c12h56t61a 4426591457914

Firma je z Belfastu - divil jsem se, že "Britové posilují ..." Ale je to Northern Ireland nikoliv Irsko.

+1/0
29.12.2017 21:08

R53o76m77a30n 29S33t94o54n32e75k 1229313469681

já si osobně nedokážu představit maso bez soli, na druhou stranu určitě bych to zkusil jak to chutná když tam není sůl

0/0
29.12.2017 20:53

P91a48v97e90l 18K43u34c20h73t60a 4486931707264

Jak říkal v pohádce Sůl nad zlato Werich - vařit se solí není umění ...:-)

+1/0
29.12.2017 21:09
Foto

L74e73n82k88a 66M27a67t28o58u38š61k23o60v27á 9570287376889

Jakmile jídlo neobsahuje špatná éčka, většinou mi to nechutná ;-)

+6/−1
29.12.2017 19:59

F50i55l20i17p 62V51r51a12c66o42v13s27k81ý 8340627781780

je to jen o tom, zkusit to bez nich, zničená chuť se Vám vrátí...

0/0
31.12.2017 5:35

L57u92c33i64a28n 11P72a88p69a38z93i81a17n 5624547321585

To mi hlavu nebere, ale v Rumunsku, Maďarsku, Srbsku, Bulharsku či Makedonii zcela běžný postup, žádný zázrak, standard, který ničí monopoly ze západu, kteří se snaží švindlovat a dělat jídla pro prasata a nabízet je lidem.

+3/−4
29.12.2017 19:53

J53i25ř16í 67M21a40c46e64k 3605345244411

Monopoly ze západu? U slaniny jde o různé výrobky (viz diskuze níže), ale například v Německu mají různé buřty a párky podstatně méně éček než u nás (u nás tam cpou chemii mimo jiné „aby to bylo pěkně růžové“, v Německu u stánku dostanete běžně šedý buřt.)

0/0
29.12.2017 19:58

M56a36r60t80i47n 98R34u14z34i31c54k46a 1272918226577

Ano, cim dal na vychod, tim barevnejsi,... rusove treba nic sedivyho nekoupi... A mam takovy pocit, ze proste vychodni blok je bran stale jako vychodni blok a podle toho se chovaji jak zahranicni, ale tak i cesti vyrobci, kteri na zapad dodavaji kvalitnejsi zbozi nez na vychod...

Ale nedelejme si iluze, ze dvoji kvalita je jen vychod a zapad, ona je dvoji kvalita i mezi ceskymi vyrobci, treba konzervovane jahody od Hame, pro Globus bez broucku, pro jine dodavatele napr. Albert s broucky...

0/0
29.12.2017 20:28

D29o59r79a 57V93e32s80e46l72á 2210463619853

...ano, ale ty "šedé buřty" neobsahují červenou papriku, kterou vítáme v uzeninách hlavně my, žijící na východ od německých hranic :))

0/0
30.12.2017 1:15

K98a67m75i57l 57P22y11t42e11l69a 8632300281349

Papriku jsem v buřtu fakt ještě neviděl. Klobása nebo buřt, všechno jedno evidentně.

0/0
30.12.2017 9:10

R31a70d68i49m 28P28o88l45á11š53e66k 9466333549249

Protože cena suroviny, dobrého masa je v Německu i u nás stejná, ale mzdová úroveň 3x vyšší.

Levný párek kilo za 80 Kč u nás je v Německu levný párek v přepočtu za 250 Kč kilo. A za 250 kč za kilo se už vyplatí dávat do toho párku skutečné maso a ne barvivy obarvený a umělými chutěmi uchucený glutamát.

Separát se potom lůogicky vyváží k nám, ať už surový nebo zpracovaný, protože unás se prodá.

0/0
30.12.2017 9:21

I18v35a61n 72M27a34r62e77k 6884698792

"Zázrak" ? Něco takového vyrobí na Valašsku v pohodě v každé chalupě, a nkdo přitom nezvolá . . ."Zázrak" . 8-o

+14/−2
29.12.2017 19:46

J20i25ř28í 88M26a37c75e97k 3595755134711

Na Valašsku se vyrábí česká slanina (ta se u nás prodává běžně bez éček), v Irsku se vyrábí něco jako „anglická slanina“, která je v našich obchodech vždy prošpikovaná několika škodlivými éčky.

0/0
29.12.2017 19:53

D27e43n96i63s 66H31u90m20l 4882565285916

ona taky "anglická slanina", co se prodává v ČR vypadá poněkud jinak, než slanina prodávaná v Anglii (hlavně co do obsahu masa)

+1/0
29.12.2017 20:09

R43o11m57a10n 98S67t91o79n79e48k 1179733269211

to jako že anglická slanina má 150% masa a česká 70 % ?

0/−1
29.12.2017 20:57
Foto

B37o38h70u34m94i47l 15P63r43o38c29h70á95z55k96a 9582909634950

Na to, že nejspíš používáte internet, jste dost mimo. Je tak těžké pochopit, že slanina, kterou pokládáme za slaninu, je v podstatě špek, zatímco slanina v UK, USA a IRL (a vocamcaď je opravdu nejlepší) se produkuje trochu jinak???

+2/−1
30.12.2017 0:19

M36a55r24t79i74n 98K90o82ž33í90n 1785356331460

A to čemu říkají například Tyroláci špek zase my za špek nepovažujeme, protože je to celkem libové.

0/0
30.12.2017 3:14

R55o93m61a49n 63S60t79o86n79e66k 1289793379711

na valašku se nepoužívá sůl 8-o

+1/0
29.12.2017 20:55

M46i81l30a57n 53V76o89t65a22v58a 5944356141632

ale prd. Každej druhej tam rve minimálně rychlosůl. A navíc motáte hrušky s jabkama... Domácí výrobu pro vlastní potřebu s velkovýrobou pro obchod.

+1/0
29.12.2017 23:23

M80a71r64t13i95n 33K50o61ž45í19n 1375136251480

Znáte nějakou spolehlivější ochranu před botulotoxinem, než je rychlosůl, tedy dusitan sodný?

+1/0
29.12.2017 23:54
Foto

B74o57h61u93m70i28l 46P50r70o30c81h56á55z89k80a 9132539374550

jo. znám. spotřebovat co nejdříf

0/−1
30.12.2017 1:59

M25a15r17t12i24n 83K14o31ž83í46n 1215306491600

Což jde proti tomu že udíme, abychom maso konzervovali a déle vydrželo...

+1/0
30.12.2017 2:49

R50a89d64i96m 10P63o84l27á40š11e43k 9306483769599

Hm, dříve na Valašsku a jinde na venkově, pokud nebyly mrazničky, se v zimě vyuzené maso, klobásky a špek věšel na háky pod střechou. A vydrželo to tam přes celé léto a bez botulotoxinu. Akorát na podzim se to muselo trochu déle vařit, ale to pak zrovna pasovalo třeba s fazolemi.

Akorát bylo třeba maso poctive naložit a nechat tam tak dlouho, až měsíc, až se sůl dostala do celého kusu. Včetně až za větší kosti, pokud to bylo s kostmi.

0/0
30.12.2017 9:32

M80i42l64a98n 57V10o43t67a54v46a 5204666961622

no když už, tak třeba tepelná úprava a jinak pokud si chcete hrát na chemika, tak si trochu nastudujte tento alibistický důvod masného průmyslu, zdali to nemá přirozenější řešení

0/0
30.12.2017 9:57

P13e58t10r 41N95o14v98o25t15n53y 1721690971

Sůl, česnek, kouř.

0/0
30.12.2017 11:43







Najdete na iDNES.cz