Diskuse k článku

Quinoa, kiwicha nebo camu camu. Superpotravinám hrozí zhoršení kvality

Pro řadu lidí znějí názvy jako camu camu, kiwicha, nebo calafate pořád hodně exoticky, ovšem původní obyvatelstvo od vrcholků And po hlubiny amazonské džungle tyto potraviny dobře znají. A oblíbené složky zdravé výživy už si během posledních let získaly mezinárodní popularitu. Je ovšem otázkou, zda se nebude jejich kvalita v budoucnu zhoršovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J42o27s55e80f 14L24e55b83d23u72š51k51a 4152733343745

Malinko nepřesná informace. Kiwicha není laskavec ocasatý, původní kiwicha je Amaranthus hypochondriacus, který má vzpřímené květy, je obzvláště vhodný pro pěstování v suchých a tropických oblastech a také v místech s vysokou nadmořskou výškou. Jako zemědělská odrůda je veden pod názvem - Amarant k237. Kdežto Laskavec ocasatý anebo orobinec rudý je Amaranthus caudatus, pochází z Mexika a Guatemaly, kde se využívá jako obilí nebo listová zelenina, velice dobře roste v suchch oblastech, má květy visící dolů a proto se používá i u nás jako okrasná rostlina. Nemá tak dobré výnosy semen jako jiné druhy. V Mexiku se na ulicích běžně prodávají pufovaná zrna amarantu jako křupky. Obecně jedna rostlina vyprodukuje 200-500 tisíc semen čočkovitého tvaru s průměrem 1-2 mm a hmotností 0,2 až 1,1 mg. Droboučká semínka amarantu mají mírně nahořklou ořechovou chuť. Velkou předností této rostliny je, že produkuje velké množství semen, je odolná vůči škůdcům a extrémním klimatickým podmínkám, sklizeň a posklizňová úprava zrna je velmi náročná. Problémem při pěstování laskavce na zrno je nerovnoměrné dozrá- vání. Amarantové zrno obsahuje v sušině 15,5% bílkovin, 7,6% tuků, 64,5% sacharidů, 17,7% vlákniny, 3,2% popela a 0,06% tříslovin, má i dostatečné zastoupení minerálních látek, především železa a vápníku, dále také fosforu, draslíku a zinku. Obsahuje i některé vitaminy B komplexu, vitamin C a E. Ze zelených části rostlin amarantu získávají proteinové extrakty o velmi vysoké nutriční hodnotě. Hlavními proteiny jsou albuminy, které jsou zapojeny do různých biologických funkcí, a globuliny, které slouží jako zásobní proteiny. Bílkovinné frakce amarantu se skládají z 56% albuminů a globulinů, 3,3% protaminů a 22% glutelinů. Hlavní globuliny amarantu jsou 11S typ globulin a vysoce polymerovaný globulin definovaný jako globulin-P. K nejvíce zastoupeným aminokyselinám v laskavci se řadí leucin, asi 5,3 g/16g N a lysin kolem 5 g/16gN.

0/0
5.4.2018 14:46

J32o85s85e19f 76L24e35b27d59u23š77k27a 4642143823935

Obsahuje také leucin, ten je vhodný pro sportovce, zvyšuje schopnost svalu ukládat energii a snižuje zvýšenou hladinu krevního cukru. Dále amarantový tuk obsahuje v převážné míře nenasycené mastné kyseliny (kyseliny linolová, olejová a α-linolenová kyselina), které příznivě ovlivňují zdravotní stav. Kyselina linolová je nejvíce zastoupenou nenasycenou mastnou kyselinou v listech amarantu a její obsah činí 43-44%. Semena amarantu obsahují 38-48% kyseliny linolové. Kyselina linolová je vícenenasycená mastná kyselina, kterou si lidský organismus neumí sám vytvořit a patří tudíž mezi esenciální složky výživy, které musí být v dostatečném množství přiváděny potravou.

0/0
5.4.2018 14:47

L73u61k17á77š 15M92a16r95e79d42a 6431754767498

Jojo a az ukousnou dalsi sousto dosud zdrave casti planety a lid se bude ptat co nas superpotravina vlastne stala, prijde gigant a rekne ze tu je megasuperpotravina....

0/0
5.4.2018 11:46

M66i51l40o98š 16B53r70a40d63í27k 3906379307898

Najdou superpotravinu někde v panenské přírodě a pak se diví, kam se poděly ty její zázračné účinky, když si ji vzali pod křídlo potravinářské giganty.

+7/0
5.4.2018 9:46

Najdete na iDNES.cz