Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu
Zobrazit příspěvky: Doporučované
Čekáme na více doporučených příspěvků
Všechny podle vláken Všechny podle času

J80o10s78e41f 76L65e55b50d68u61š92k73a 4252943513735

Malinko nepřesná informace. Kiwicha není laskavec ocasatý, původní kiwicha je Amaranthus hypochondriacus, který má vzpřímené květy, je obzvláště vhodný pro pěstování v suchých a tropických oblastech a také v místech s vysokou nadmořskou výškou. Jako zemědělská odrůda je veden pod názvem - Amarant k237. Kdežto Laskavec ocasatý anebo orobinec rudý je Amaranthus caudatus, pochází z Mexika a Guatemaly, kde se využívá jako obilí nebo listová zelenina, velice dobře roste v suchch oblastech, má květy visící dolů a proto se používá i u nás jako okrasná rostlina. Nemá tak dobré výnosy semen jako jiné druhy. V Mexiku se na ulicích běžně prodávají pufovaná zrna amarantu jako křupky. Obecně jedna rostlina vyprodukuje 200-500 tisíc semen čočkovitého tvaru s průměrem 1-2 mm a hmotností 0,2 až 1,1 mg. Droboučká semínka amarantu mají mírně nahořklou ořechovou chuť. Velkou předností této rostliny je, že produkuje velké množství semen, je odolná vůči škůdcům a extrémním klimatickým podmínkám, sklizeň a posklizňová úprava zrna je velmi náročná. Problémem při pěstování laskavce na zrno je nerovnoměrné dozrá- vání. Amarantové zrno obsahuje v sušině 15,5% bílkovin, 7,6% tuků, 64,5% sacharidů, 17,7% vlákniny, 3,2% popela a 0,06% tříslovin, má i dostatečné zastoupení minerálních látek, především železa a vápníku, dále také fosforu, draslíku a zinku. Obsahuje i některé vitaminy B komplexu, vitamin C a E. Ze zelených části rostlin amarantu získávají proteinové extrakty o velmi vysoké nutriční hodnotě. Hlavními proteiny jsou albuminy, které jsou zapojeny do různých biologických funkcí, a globuliny, které slouží jako zásobní proteiny. Bílkovinné frakce amarantu se skládají z 56% albuminů a globulinů, 3,3% protaminů a 22% glutelinů. Hlavní globuliny amarantu jsou 11S typ globulin a vysoce polymerovaný globulin definovaný jako globulin-P. K nejvíce zastoupeným aminokyselinám v laskavci se řadí leucin, asi 5,3 g/16g N a lysin kolem 5 g/16gN.

0/0
doporučit
5.4.2018 14:46

J31o28s62e88f 56L80e13b32d50u47š96k36a 4712683623675

Obsahuje také leucin, ten je vhodný pro sportovce, zvyšuje schopnost svalu ukládat energii a snižuje zvýšenou hladinu krevního cukru. Dále amarantový tuk obsahuje v převážné míře nenasycené mastné kyseliny (kyseliny linolová, olejová a α-linolenová kyselina), které příznivě ovlivňují zdravotní stav. Kyselina linolová je nejvíce zastoupenou nenasycenou mastnou kyselinou v listech amarantu a její obsah činí 43-44%. Semena amarantu obsahují 38-48% kyseliny linolové. Kyselina linolová je vícenenasycená mastná kyselina, kterou si lidský organismus neumí sám vytvořit a patří tudíž mezi esenciální složky výživy, které musí být v dostatečném množství přiváděny potravou.

0/0
doporučit
5.4.2018 14:47

L72u56k79á33š 23M86a92r74e58d57a 6721284327928

Jojo a az ukousnou dalsi sousto dosud zdrave casti planety a lid se bude ptat co nas superpotravina vlastne stala, prijde gigant a rekne ze tu je megasuperpotravina....

0/0
doporučit
5.4.2018 11:46

M45i16l62o36š 26B87r30a48d44í98k 3966559897398

Najdou superpotravinu někde v panenské přírodě a pak se diví, kam se poděly ty její zázračné účinky, když si ji vzali pod křídlo potravinářské giganty.

+7/0
doporučit
5.4.2018 9:46







Najdete na iDNES.cz