Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Šumava je stále nejoblíbenější, Češi ale objevují i chléb z kvásku

Klasický pšeničnožitný chléb je mezi českými zákazníky dlouhodobě nejprodávanější. Roste také obliba zdravějších druhů pečiva nebo specializovaných pekařských produktů od lokálních výrobců. Vyplývá to z dat zveřejněných Svazem pekařů a cukrářů v ČR.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M14i66c34h11a81l 34M44i48l45l52e96r 9316262669162

"pečivo inspirované americkým stylem života jako hamburgerové bulky, hotdog žemle nebo toastový chléb"Rv

Zajimave, jak v Cesku jde chlebova "moda" mezi mladymi prave opacne nez u protinozcu, u vsech generaci, obzvlast mlade a stredni.

U nas naopak je cim dal tim vic v oblibe chleba tradicniho evropskeho stylu - kvaskovy: zitny, zitno-psenicny se zrny nebo bez nich, z bile mouky ci celozrnne, nebo jihoevropsky bily psenicny.

Ty americke "zemle" nebo tradicni "toastovy" chleba po anglicku uz zdaleka neleti jako driv. Zemle na "hot dogs" bagetoveho stylu jsou oblibenejsi nez ty tradicni.

Toastovy chleba byl drive generacemi oblibeny, protoze jiny nebyl. Pak prijela vlna evropskych imigrantu v 50. - 60.letech a samozrejme chteli mit chleba, na jaky byli zvykli.

Mezi nimi byli cesti pekari, v Melbourne predevsim Polak a Havlin. K nim se jezdilo pres mesto pro cesky chleba jeste v 70. letech. Havlin si zalozil masovou vyrobu evropskeho chleba, obzvlast zitno-psenicneho, v tradicnich dlouhych bochnicich, predkrajeny, prodavany pod znackou Atlantic v samoskach. Zprvu kupovala stredo evropska klientela, ale pak se rozsirilo na Aussiky.

Zdaleka nebyl tak dobry jako dnesni cerstvy evropsky, ale neskonale lepsi nez toastovy.

Vedle ceskych pekaru take Nemci, Polaci, Rakusaci, Francouzi, stredomorske a balkanske narody. Naucili jsme Aussiky jak chutna poradny chleba.;-)

0/0
9.5.2018 7:45

E33v19a 27T33r87o34j63a72n44o43v30á 4249418382259

Já mám ráda chleba z Vacova na Šumavě:-).

+1/0
2.5.2018 13:01

P29e80t37r 44Š58k75o96d33a 5607140464720

Fuj, jenom ne Šumavu, vždyť je to kyselý. Výborný chleba má Globus, ale jinak je to celkem jedno, dobrý se najde všude, kde je nějaké pekařství. Trvanlivost není problém, dobrý chleba 2 dny vydrží a déle netřeba. Když snad ano, existuje mrazák.

+2/−2
1.5.2018 23:18

V81á81c24l65a23v 36Š59u65b76r80t 9987343618497

Já bych i kupoval něco jiného, než Šumavu, ale nic tak skvělého jsem na těch ostatních běžně prodávaných chlebech nenašel. Mmch, právě ta Šumava je jedna z mála, která nezplesniví ani za týden.

+1/−2
1.5.2018 21:42
Foto

M93i89r66o60s20l13a20v 30S33t25e92i81n18e39r 4360852660286

Však to bude chemicky ošetřeno. Lidl a Penny ovšem na svých pekárnách dopékají mražený polotovar, některé jejich výrobky trumfnou kvalitou i většinu pekařství.

Dvoukilové chleby jsou vhodné pro velkou rodinu.

Pro domácnost se dvěma osobami je vhodná velikost půl- až třičtvrtě kila, má být do dvou dnů skonzumovaná. Dále je stále oblíbenější špalda a režná mouka, tmavší chléb (nebarvený, ale z přírodní tmavé mouky) je nejenom trvanlivější, ale má i intenzivnější chuť a výraznou kůrku. Pravým opakem je pak italský chléb, bílý, řádně vykynutý a křupavý. Ten se hodí výborně jako příloha k salátům nebo rybám.

Takový nakynutý bílý chléb má málo kalorií, proto je oblíben jako součást mediteránské diety- rýží plněné vinné listy, grilované lilky, kysaná zelenina (karisik tursu) velké fazole v rajské omáčce , bulgur a pečené sardinky, abych vyjmenoval své oblíbené potraviny. Bílý chléb je ale už po několika hodinách nanic.

0/0
7.5.2018 16:37

M50i60c81h89a29l 76M17i86l80l71e47r 9476802129812

jo, to byly doby kdy chleba musel vydrzet tyden. Dnes nemusi.

My davame prednost cerstvemu chlebu alespon kazdy druhy den -mnam! - nejradeji kvaskovy psenicny celozrnny.

0/0
8.5.2018 11:31

M18a81r16t65i98n 93S43k62á61l57a 8974727418288

Upřímně nemůžu Šumavu ani cítit, jedl jsem to x let za komančů, pak x let po revoluci a dneska v krámu kupuju "cokoliv, jen ne Šumavu". U nás v Plzni byl léta nejlepší chleba z pece (U Seberů), škoda že se musel vystěhovat. Kučera taky není úplně špatný a tuším Bayer taky. Celkově je ale největší problém s trvanlivostí, chtělo by to vymyslet chleba, který bude čerstvý i za čtyři dny. Je fuk, jestli mám domácí nebo "průmyslový", jestli je v papíru, utěrce nebo igelitu. Asi to nemá řešení.

+1/0
1.5.2018 19:28

M29a38r90t24i79n 83S10k67á13l69a 8884537338318

Zapomněl jsem dodat, že ten chléb z pece stál asi dvojnásobek toho, co stojí běžný chleba a stejně mu mohli lidi ruce utrhat. Nepodceňujme národ. I chleba za 60-80 Kč si bez problémů najde tisíce zákazníků, pokud bude kvalitní a dlouho vydrží.

+1/0
1.5.2018 19:31

L47u81k85á44š 90Š98m98a57h30e29l 2667334172974

Ty kritiky Šumavy bych poslal na měsíc do Anglie nebo Irska, ať si tam hledají nějaký dobrý chleba. V marketu jich tam mají spoustu druhů, ale všechny jsou jak tousťák křížený s vekou.

+5/−1
1.5.2018 16:49

M30i41l31a14n 75N68ě60m43e56c 1325110276816

Strašit Anglií není těžké, ale furt to nevysvětluje, kam zmizel kvalitní chleba odtud, kde kdysi býval k sehnání :)

+2/0
1.5.2018 17:03
Foto

M50i77r45o75s55l70a21v 25S78t71e63i80n41e28r 4710182700576

Opravdu kvalitní, ale drahý chléb vyrábí pekařství Hopfister v Mnichově, má po Bavorsku dost filiálek. Tam dostanete stejnou kvalitu, jakou pekla moje teta na statku v Ondřejově u Pejřimova za války.

Zkuste různé chleby a pečivo u českého Lidla, já jsem tam našel i stejné druhy, jako v Bavorsku, ovšem ne všechny. V Blatné se jedna paní dala do pečení kváskového chleba, docela se jí daří a není o moc dražší, než ta Šumava. Je to hned za obchodním domem Labuť, ale ten chléb bývá brzy vyprodaný.

0/0
7.5.2018 16:45
Foto

M55i76r12o46s70l48a84v 77S63t69e14i35n62e42r 4720262580786

Po únorovém puči 1948 byli řemeslníci, tudíž i pekaři, prohlášeni za nepřátelskou kapitalistickou třídu. 1989 byla republika přes 40 roků bez řemeslníků, peklo se výhradně ve velkém a podle jiných receptur.

Zaměstnancům bylo srdečně jedno, zda ten chléb někdo koupí a sní, jejich plat na kvalitě chleba nezávisel.

Řemeslník si svoji pověst sakra hlídal. Návrat řemeslníků je složitý- staří mistři jsou už na vymření, ve fabrice se pekař naučil péct jenom strojní chléb.

Kvasový chléb musí kynout dva dny, aby měl potřebnou kvalitu- na to ve fabrice nemají čas. Dobrý chléb je ale základ kvality života v Čechách.

0/0
7.5.2018 16:57

M84i53c21h62a94l 82M50i69l67l32e43r 9506882349842

u nas dostava samoska Coles predpeceny chleba od francouzskeho pekare Laurenta, kvaskovy, kynuty u pekare 30 hodin. Jen to pak dopecou v jejich pekarne primo na miste.

Vyborny chleba - bily kvaskovy Pane di casa - "domaci" s kurkou posypanou celozrnnou smesi, nebo hladky bily kvaskovy, tzv. Viden. Krasna kurka a vnitrek hebky, vlacny, ne suchy. Udrzi si vlhkost 2-3 dny.

Take delaji prima veky francouzskeho stylu ze stejneho testa.

0/0
8.5.2018 11:46

M74i54c50h79a13l 16M96i90l76l16e51r 9206522189302

kupuj primo u pekare.

Nikdo, kdo ma rad chleba, nekupuje toastovy chleba ze samosek.

0/0
8.5.2018 11:33

M18i24c68h92a33l 27P45l92e80š28t95i11l 2805611435

Nejlepší, co znám, je z pekárny v Držkově.

Pozor, neplést s tzv. "držkovským chlebem" prodávaným v řetězcích, ten je ze zmrzlého polotovaru a není poživatelný.

0/0
1.5.2018 16:05

T23i80b78o49r 87V87i31z46v54a71r86y 9614434563535

No já bych si klidně koupil bochník na celý týden, ale to by to muselo vydržet pár dní k jídlu.

+2/0
1.5.2018 15:53

V71á96c60l46a24v 28Š80u94b11r67t 9387613698607

Tak on ten chleba i vydrží, ale to mě je právě podezřelé, když nechce tvrdnout (asi nějaké chem. přísady).

0/0
1.5.2018 21:49

O17n15d26ř39e43j 91M69a41j13e29r 7417859774248

všechny chleby co se dělají ve velkém jsou směsi, všechny ty fit chleby, bez éček, zdravé, semínkové apod. vč. kvasového. KVasové chleby co se dělají ve velkém, tak je tam sušený kvas tzn. sušená žitná mouka s vodou, malé množství aby se napsalo kvasový. Do chlebů a pečiva se stále často přidává až 5% starého pečiva. Doporučuji začít dělat chleba doma, je to jednoduché, až to vyladíte a budete mít třeba roční kvásek, poznáte rozdíl, chleba nizky nezplesniví, ani po roce, bude tvrdý, vyschlý, ale bez plísně. Uděláte si jej bez chemie, budete mít třeba tvrdší kůrku, budete si jej muset krájet, ale budete vědět co jíte. Můžete pak používat třeba máčené zrno a ten chleba posunout kvalitou o další 3 levely výš. Pro zajímavost chleby dietologa Havlíčka se vyrábí jako hotové směsi ve firmě v Budejovicích, je to jen drahý podvod na lidi. Rozpékané chleby ani nebudu hodnotit.

+3/0
1.5.2018 15:03

J30a45n 65V11a45n37d56r97o49v43e46c 9243426848765

Obyčejný chleba kupují hlavně důchodci, protože je nejlacinější. Rozhodně ne proto, že by byl nejoblíbenější. Kdyby stály všechny druhy chleba stejně, to by se pak poznalo, který je oblíbený.

+1/−1
1.5.2018 15:02

M81a59r36t61i84n 47N65e70r32m10u63t 4829400938414

Já kupuji obyč. chleba, protože mě nejvíc chutná. Záleží ale odkud je, některé (velké) obchody berou hnusný. A do důchodu mám ještě daleko

+1/0
2.5.2018 15:59

M15i37l50a65n 73V65o12l36e25k 5419143186659

Za týden spotřebuje rodina bochník chleba bez problémů. Jestli tedy dochází k plýtvání, tak jedině proto, že ten chleba týden nevydrží. (Dřív si v hospodářství běžně pekli jednou týdně svůj chleba.)

+7/0
1.5.2018 15:01

P81a91v28l59a 84K63u30č69e15r34o91v76á 5647731433

a já peču domácí kváskový a rodina už nic jiného nechce, a to přitom dřív jedli jen rohlíky

+2/0
1.5.2018 14:50

T11o81m54á25š 13S18e38d18l72á75k 3208211792327

Nejlepší chleba je Penam od Babiše kmínový s klasickým kváskem a ne nějaký Šumava z prášku.Rv Jak to ti lidi mohou vůbec žr.....

+1/−2
1.5.2018 14:36

O20n29d80ř38e10j 87M39a80j14e97r 7757739704988

věřte že ten Penam je též prášek, to jsou směsi které se sypou po 50kg pytlích do mýchaček. A kvásek? U velikých pekáren co dodávají do řetezců napříč republikou samozřejmě neexistuje kvásek, je tam sušený, tedy jen trochu žitné mouky s vodou co se vyrobí v ohromném množství, usuší . pak se toho trochu do chleba přidá aby se mohlo psát kvasový. Dost těchto velikých pekáren přidává až 5% starého pečiva do nového, to je také mnohdy důvod proč ten chleba třeba po týdnu zplesnivý. Kvalitní chleba nikdy nezplesnivý, ani po 10 letech, ale totálne ztvrdne.

+1/0
1.5.2018 14:57

M13i58l88a19n 90V67o35l43e86k 5879143576539

Ten sušený kvásek se mi moc nezdá, jedině snad kvůli automatickému dávkování. Jinak by to byla zbytečná operace, která prodražuje a zpomaluje výrobu.

0/0
1.5.2018 15:04

T83o54m82á73š 51S50e47d93l14á21k 3478631842137

Já si nechal vyjet složení a je dost rozdílné, pokud je chleba z prážku a nebo s kváskem. I chuť je jiná. A zplesnivět může každý chleba, záleží na vlhkosti a přístupu vzduchu.

+2/0
1.5.2018 15:17

D29a76n55a 48K39o46c38i14á24n85o11v30á 2213968769428

Kupuji chleba podle vůně. Když nevoní, nekoupím. A voní málokterý. Nejlepší chleba, který jsem kdy jedla pekli v Žatci. Dávno tomu.

0/0
1.5.2018 14:34

P91e33t52r 43Ř55i35h31á34k 9344326337158

takovy bavorsky selsky chleba, pecen jak kolo od vozu taky není spatny :) jen ta cena :) ale tak zase na jejich platy :).

0/0
1.5.2018 14:26

S98v47a51t55a15v64a 15D65u40r49a73n20o25v78á 3409959714311

ale prodaji vam i ctvrtku ci osminku ;)

0/0
1.5.2018 16:08

P38e49t26r 70Ř28i24h20á50k 9574926557318

to jo, to jo :). nakraji, daji do sacku :) takze dicky halfte, schneiden zweit beutel bitte :)

0/0
1.5.2018 17:03

P24e16t23e32r 15K76n44a54p24e56c 7916215128525

Viete co je vobec kvasok?to je zmes kvasiniek a laktobacilov...drozdie su ciste kvasinky.

0/0
1.5.2018 14:23

P58e42t28e75r 94K34n61a12p93e82c 7876385288375

Pre pana adamca

0/0
1.5.2018 14:24

T44o64m16á21š 20R18e34k66t96o91r 1738634617269

"Mezi pekařské „hity“ patří i výrobky s chia semínky či produkty označené „bez E“"

Vzhledem k tomu že Ečko je i oxid uhličitý E290 , ocet E260 atd. mi to přijde jako dost blbost.

+11/0
1.5.2018 14:05

P17a81v57e15l 68S75l64a77d32o80v97n31í69k 6217223397446

Nekupují se však již celé bochníky, ale jejich dělené části či chleby o menšíhmotnosti 500 – 800 gramů,“ uvádí svaz v tiskové zprávě.

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/chleb-pecivo-umava-chia-pekarna-dmd-/ekonomika.aspx?c=A180501_094001_ekonomika_mato

O důvod více, opět zmenšit hmotnost při současném zachování ceny. Jenže už ty současné, celé malé cca půlkilové bochníky, se nevyplatí kupovat. Je to jen kůrka a obsah skoro žádný.

+1/−8
1.5.2018 13:57

J75a57n 17Ř20e59z49n79í11č92e27k 3901451353120

Jestli mně někdy v cizině něco hodně chybělo, byla to právě ta Šumava. Narazíte i na podobné chleby, ale není to ono.

+6/−4
1.5.2018 13:43

M71i44c94h22a35l 82T69i51m71k66o 3413354234875

Přesně stejná zkušenost....co jsem byl v Anglii, tak mi všechny chleby připomínaly spíš jako veky a nic jako šumavu jsem v normálních supermarketech nenašel....a jeste se mi divili, že si nemůžu vybrat, když mají tolik druhů chleba a přitom byly všechny stejne, jen se trošku lišily tím, jakým zrním je posypali.

+3/0
1.5.2018 14:32

I48v23a54n66a 57P96r15o54v16a56z41n76í14k74o58v72á 3424957772652

Vážený redaktore/ko je POMOUČENÝ, ten váš patvar pomoučněný není ani v pravidlech českého pravopisu.

+1/−3
1.5.2018 13:41

V34o25k10o13u61n 16V16l44a53d27i24m66i22r 8532148469778

To ale na chuti nic nemeni. Horsi by bylo, kdyby tam ta pismenka byla naskladana jinak. Ale asi by to neproslo cenzurou.

0/0
1.5.2018 13:43

M77i15l35a27n 37N47ě80m57e77c 1935910976336

Poučeným?

0/0
1.5.2018 13:46

M44i56l56a39n 24C96h54a62l95u89p98a 7194626387263

Leda tak z krizového vývoje.;-D

+1/0
1.5.2018 13:48

V20o91k31o54u36n 63V28l72a39d40i95m76i28r 8552828229238

Nene, je k tomu potreba rozepnout poklopec.

0/0
1.5.2018 15:30

R45o29m82a67n 19Č82e39c17h90u24r80a 6242369187749

Ale je v SSJČ, to už tě uspokojí? ;-D

0/0
1.5.2018 15:25

P19a63v46e85l 71B47í70n69a 1263835262973

Jedno s druhým... Lid by rád jedl levně, ale skutečný chléb s vysokým podílem žita, kvašený čistě zákvasem potřebuje hlavně čas. Odměnou je chleba chutný, hutný sám o sobě výživný, s prostředím kyselým, pro plísně nepřátelským, takže vydrží v pohodě i týden. Žito navíc lépe váže vodu, takže tak rychle nevyschne. Chléb tradičně kvašený je daleko lépe stravitelný, než lisovaná brusná hmota z regálů. Jeden z mnoha bonusů je pak vynikající chuť a nízký glykemický index. Dobrý chléb člověka zasytí na dlouhou dobu, aniž by bylo potřeba na krajíček naskládat půl obsahu lednice. Taková sprostá věc ovšem není pro Pěnam a podobné koncerny, které mají podchyceno vše od chemie na hnojení, vypěstování surovin, přes vytvoření produktu jedlé zdravotně nezávadné pěny, až po její prodej ekonomicky výhodná. Pokud nemáte kliku na malou pekárničku srdcařů, či nezaexperimentujete sami, máte smůlu.

+22/0
1.5.2018 13:25

M27i29l35a17n 23N76ě84m72e43c 1555580116186

No právě. Hlavně že jsme ouřadem uchráněni pomazánkového másla a tuzemského rumu, ale na tzv. pekaře nikdo nemá.

+4/0
1.5.2018 13:33

P91e47t45e49r 46K57n13a32p31e67c 7646185958505

Ludia vsade pindaju ze ake hnusy kupuju v obchode len ak by som si za poctivy chlieb vypytal 3e tak by to nikto nekupil..proces kvaskoveho chleba trva aj 24hod a preto ta cena. My doma pecieme 12 rokov a stoji to zato..

+3/−1
1.5.2018 13:42

M75i74l58a66n 82N91ě84m21e87c 1655170676476

No vidíte, já bych ho za 3e koupil.

+8/0
1.5.2018 13:45

L51u44b40o62š 14Z45a76o79r10a35l 3300782350239

Pane Němec, kolik vás takových je? Skutečnost je taková, že v obchodě kde běžně prodávám 20 ks. chleba každý den, když dám slevu 0,80 kč., tak jich prodávám 200 ks., při slevě na rohlíku v jednom nejmenovaném marketu Kaufland o 0,10, jsou lidé ochotni si kupovat místo 10 rohlíků i 100 (co s tím dělají, by mě vážně zajímalo), to je skutečný vzorek nakupujících.

+1/−1
1.5.2018 13:56

M74i94l60a70n 97N26ě36m19e97c 1835880746186

Tak jsem asi vedle, no. Ale kdybych mohl dát o pár pětek víc za chleba, co chutná jako chleba, a vydrží mi navíc klidně týden, jdu do toho hned.

+4/0
1.5.2018 14:02

V33o79k59o79u41n 78V20l61a87d90i15m59i71r 8282698749488

No vidite a ja kupuju jen chleba König Ludwig, pul kila za €2,10, protoze ten chutna. normalne snime dva ty bochnicky za tyden. Jednou jsme ho pulku zapomeli doma a odjeli na tyden k detem. a on byl po tydnu sice trochu tuzsi, ale porad jeste dobry a jedly.

A pekar mi prozradil ze je ze zitne a spaldove mouky.

0/0
1.5.2018 15:33

P38e86t56e78r 19K25n36a94p18e51c 7206415458555

Nech vas takych viac..potom sa oplati veci robit poctivo. A mozno potom by vyhynuli aj spekecky za 60kc/KG

0/0
1.5.2018 14:26







Najdete na iDNES.cz