Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu
Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

J36i13r96k34a 85H44o75n10c80ů 2954774471348

Milí, zlatí, chleba, který není z kvásku, není chleba. Jenomže když ono se šidí a falšuje všechno, tak proč ne chleba.

+32/0
doporučit
1.5.2018 12:17

P25a97v49e16l 90B19í58n69a 1403465192813

Jedno s druhým... Lid by rád jedl levně, ale skutečný chléb s vysokým podílem žita, kvašený čistě zákvasem potřebuje hlavně čas. Odměnou je chleba chutný, hutný sám o sobě výživný, s prostředím kyselým, pro plísně nepřátelským, takže vydrží v pohodě i týden. Žito navíc lépe váže vodu, takže tak rychle nevyschne. Chléb tradičně kvašený je daleko lépe stravitelný, než lisovaná brusná hmota z regálů. Jeden z mnoha bonusů je pak vynikající chuť a nízký glykemický index. Dobrý chléb člověka zasytí na dlouhou dobu, aniž by bylo potřeba na krajíček naskládat půl obsahu lednice. Taková sprostá věc ovšem není pro Pěnam a podobné koncerny, které mají podchyceno vše od chemie na hnojení, vypěstování surovin, přes vytvoření produktu jedlé zdravotně nezávadné pěny, až po její prodej ekonomicky výhodná. Pokud nemáte kliku na malou pekárničku srdcařů, či nezaexperimentujete sami, máte smůlu.

+22/0
doporučit
1.5.2018 13:25

L68u44k77á78š 53A24d18a77m94e82c 3467463960377

Kdo hledá opravdový chleba, tak by neměl hledat kváskový chléb, ale chléb BEZ DROŽDÍ. Opravdový kváskový chleba je totiž nakypřený pouze kváskem. Podle mých zkušeností je ovšem drtivá většina "kváskových" chlebů na trhu kypřena droždím, kvásek se do těsta přidává, aby si to mohli napsat na ceduli a nelhali.

Přítomnost droždí poznáte snadno. Kváskový chléb by měl v igeliťáku vydržet alespoň týden, aniž by zpesnivěl. Jakmile je v těstě jenom špetka droždí, plesniví velice rychle.

+23/−1
doporučit
1.5.2018 11:47

P71e12t66r 14B11á19č49a 8885776175665

Sumava se kupuje pac je nejlevnejsi, ne ze by to byla nejaka hitparada.

+25/−3
doporučit
1.5.2018 12:07

T55o78m83á94š 15R94e65k86t52o27r 1108964317369

"Mezi pekařské „hity“ patří i výrobky s chia semínky či produkty označené „bez E“"

Vzhledem k tomu že Ečko je i oxid uhličitý E290 , ocet E260 atd. mi to přijde jako dost blbost.

+11/0
doporučit
1.5.2018 14:05
Foto

J81a69k69u38b 42S60o12b19o63t47k56a 6124368457986

Já bych tak nenadával na pekaře. Kupujete chleby obvykle v marketech. A tam kupodivu běžný bochník už asi 10-12 let drží cenu oscilující mezi 25-30Kč. Za tu dobu zdražilo úplně vše a silně pochybuji, že řetězce budou dobrovolně platit pekárnám víc. Takže když se musíte vejít do velkoobchodní ceny kolem 15Kč, těžko ten chleba bude kvalitní.

Šumava je prostě marketový chleba a proto bude chutnat strašně. Kupte si přímo v pekárně chleba který nemusí být kalkulovaný aby se dal prodat v hypermarketu a pochutnáte si.

+13/−1
doporučit
1.5.2018 12:23

R41o78s65t69i22s97l45a34v 82C88a86h80a 6583547207701

Objevuji??? Driv byl hlavne takovy. Vydrzel v poho tyden. Dnes uz skoro neni. To, co se vydava za chleba, vydezi maximalne tri dny. Jeho jedina vyhoda je, ze nenadyma. Pak uz jsou jen nevyhody.

+11/−1
doporučit
1.5.2018 11:54

P14e45t76r 29T49i79n60k45a 7561639453257

Chléb Šumava mám na stejné hodnotové příčce jako jsou špekáčky od Babiše, nikdy bych tento odpad nechtěl ani zadarmo.

+16/−4
doporučit
1.5.2018 12:45
Foto

J45a48k13u68b 30S86o20b47o43t36k18a 6374468457856

Šumava se jíst nedá + za dva dny zplesniví a většina ho jde do koše. To kupujeme jen, když není zbytí.

Naštěstí u nás ve Žďáře má řadu prodejen menší pekárna, která má parádní nabídku žitného, dýňového a slunečnicového chleba. Navíc za super cenu kolem 30,- a vyhazujeme jen nepatrné procento, když se na něj zapomene.

+11/−2
doporučit
1.5.2018 12:12

M48i54l79a52n 64V52o75l51e65k 5589263596619

Za týden spotřebuje rodina bochník chleba bez problémů. Jestli tedy dochází k plýtvání, tak jedině proto, že ten chleba týden nevydrží. (Dřív si v hospodářství běžně pekli jednou týdně svůj chleba.)

+7/0
doporučit
1.5.2018 15:01

P28e30t23e57r 61K29n87a44p85e27c 7596715438715

Viete co je drozdie?to je su kvasinky..a co je kvasok?to je zmes kvasiniek a laktobacilov..ak zmes nema svoj cas na kysnutie tak sa bakterie nevytvoria dostatocne mnozstvo kyselin ako octiva..mliecna a tym je chlieb nachylnejsi na plesne..

+6/0
doporučit
1.5.2018 13:18

L37u76k36á48š 81Š13m93a21h89e75l 2207804712694

Ty kritiky Šumavy bych poslal na měsíc do Anglie nebo Irska, ať si tam hledají nějaký dobrý chleba. V marketu jich tam mají spoustu druhů, ale všechny jsou jak tousťák křížený s vekou.

+5/−1
doporučit
1.5.2018 16:49

R95u46d19o14l37f 58S29v23o23b59o74d26a 4579500611377

Dobrý je i Podmáslový.

+5/−1
doporučit
1.5.2018 11:36

J29a80n 30Ř79e48z73n39í19č43e55k 3661161393460

Jestli mně někdy v cizině něco hodně chybělo, byla to právě ta Šumava. Narazíte i na podobné chleby, ale není to ono.

+6/−4
doporučit
1.5.2018 13:43

O47n80d57ř27e48j 48M17a55j43e84r 7527239634758

všechny chleby co se dělají ve velkém jsou směsi, všechny ty fit chleby, bez éček, zdravé, semínkové apod. vč. kvasového. KVasové chleby co se dělají ve velkém, tak je tam sušený kvas tzn. sušená žitná mouka s vodou, malé množství aby se napsalo kvasový. Do chlebů a pečiva se stále často přidává až 5% starého pečiva. Doporučuji začít dělat chleba doma, je to jednoduché, až to vyladíte a budete mít třeba roční kvásek, poznáte rozdíl, chleba nizky nezplesniví, ani po roce, bude tvrdý, vyschlý, ale bez plísně. Uděláte si jej bez chemie, budete mít třeba tvrdší kůrku, budete si jej muset krájet, ale budete vědět co jíte. Můžete pak používat třeba máčené zrno a ten chleba posunout kvalitou o další 3 levely výš. Pro zajímavost chleby dietologa Havlíčka se vyrábí jako hotové směsi ve firmě v Budejovicích, je to jen drahý podvod na lidi. Rozpékané chleby ani nebudu hodnotit.

+3/0
doporučit
1.5.2018 15:03

F73r64a55n52t58i62s55e38k 60L90i30s32k17a 8985691803908

Ja teda chleba moc nejim, ale kdyz si chci pochutnat, dam si cerstvou sumavu se sadlem a cibuli. Druhy den uz mi tolik nechutna, to je fakt.

+3/0
doporučit
1.5.2018 12:57

V22o83k75o22u93n 68V39l12a22d29i72m46i45r 8372348209628

Ono je to uplne jedno jak se ten chleba jmenuje, ale jakykoliv z tech velkopekaren je temer nepozivatelny.

Bohuzel v teto zemi pekari vymizeli, takze koupit dobry chleba je opravdu problem.

Resim to bud dovozem z Oberpfalz, bebo si pecu vlastni. cast testa vzdy dam do sklenicky a v lednici uchovavam ten kvasek do priste.

+3/−2
doporučit
1.5.2018 12:20

T45i77b10o23r 56V75i90z18v30a65r95y 9254414183855

No já bych si klidně koupil bochník na celý týden, ale to by to muselo vydržet pár dní k jídlu.

+2/0
doporučit
1.5.2018 15:53

P62a92v40l39a 86K62u78č94e26r50o45v43á 5817911253

a já peču domácí kváskový a rodina už nic jiného nechce, a to přitom dřív jedli jen rohlíky

+2/0
doporučit
1.5.2018 14:50

L63u95k21á53š 62J90a79n76d64a 2178840140

Šumava dřív bývala celkem dobrý chléb, ovšem dnes to bývá měkké a nepoživatelné cosi, co tvarem připomíná chléb. Ale když to lidi kupují ve velkém, tak asi není důvod nic měnit.

Mně nejvíce chutná hostivařský pecen, ten bývá krásně propečený a křupavý, chuťově taky dobrý. Špatné nejsou ani ty kváskové a samozřejmě i chleby od lokálních pekařů, kteří nejedou na kvantitu.

+2/0
doporučit
1.5.2018 13:08

J73o13s42e85f 80U20l86m83a51n 8960940328985

Když jsem někde v zahraničí, tak mi vždy chybí český chléb. Mají tam sice spoustu různých druhů toustových a některé jsou i dobré, ale brzy se toho člověk přejí.

+2/0
doporučit
1.5.2018 12:43

P66e81t83r 72Š21k41o18d25a 5157110104140

Fuj, jenom ne Šumavu, vždyť je to kyselý. Výborný chleba má Globus, ale jinak je to celkem jedno, dobrý se najde všude, kde je nějaké pekařství. Trvanlivost není problém, dobrý chleba 2 dny vydrží a déle netřeba. Když snad ano, existuje mrazák.

+2/−2
doporučit
1.5.2018 23:18

E87v54a 93T81r26o74j31a12n58o15v91á 4829638642329

Já mám ráda chleba z Vacova na Šumavě:-).

+1/0
doporučit
2.5.2018 13:01

M18a72r66t10i87n 54S95k18á95l14a 8534747758878

Upřímně nemůžu Šumavu ani cítit, jedl jsem to x let za komančů, pak x let po revoluci a dneska v krámu kupuju "cokoliv, jen ne Šumavu". U nás v Plzni byl léta nejlepší chleba z pece (U Seberů), škoda že se musel vystěhovat. Kučera taky není úplně špatný a tuším Bayer taky. Celkově je ale největší problém s trvanlivostí, chtělo by to vymyslet chleba, který bude čerstvý i za čtyři dny. Je fuk, jestli mám domácí nebo "průmyslový", jestli je v papíru, utěrce nebo igelitu. Asi to nemá řešení.

+1/0
doporučit
1.5.2018 19:28

M67i11l41a81n 92N65ě91m11e35c 1315720306506

Tak. A teď chci klacek zvíci aspoň tak násady od krumpáče a libovolného pekaře k ruce. Protože to, co vy podvodníci prodáváte jako chleba, se už dobrých dvacet let nedá žrát, ať si foukáte, jak si foukáte.

+1/0
doporučit
1.5.2018 12:19







Najdete na iDNES.cz