Diskuse k článku

Velký šunkový podvod. Italské prosciutto bylo roky z dánských prasat

Italové jsou rozhořčeni. Proslulí výrobci sušené italské šunky San Daniele a Parma používali místo italských prasat jiná, geneticky odlišná prasata, která vyšlechtili chovatelé v Dánsku. Italové, kteří jsou na původ a kvalitu svých potravin velmi citliví, to zjistili pravděpodobně až po letech konzumace. O to větší je teď jejich rozhořčení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K62a66r29e35l 43D30r68d67a 6604312197

Pročítám italská média. Farmáři si stěžují, že to odnesli. Na vině je přitom trh a specifická "italská" chuť. ;-) Dánský Duroc jde na porážku o měsíc dřív, proto je levnější a maso je libovější. Šunka se pak lépe prodává a obchodní řetězce a následně masny žádaly libové vepřové a lépe za něj platily. Což donutilo farmáře přejít na dánského Duroca. Italský duroc přirůstá pomaleji, maso je víc prorostlé, to umožňuje delší zrání šunky. Ale rozhoduje zákazník, co raději sáhne po libové šunce.

Ostatně, jde o balíčky plátků ze supermarketu. Tady prorostlá šunka neboduje a je považována zákazníky za méně kvalitní.

Chybou bylo, že zemědělci nežádali změnu předpisů pro ochranné známky, ale pravidla obcházeli a potvrzovali kvalitu masa. Masokombináty i obchodníci o tom věděli. Dělo se to se vzájemným souhlasem a na vyžádání obchodu. Nyní ovšem některé masokombináty vyžadují od farmářů zpětné slevy na již dodané maso.

A celé to korunuje hláška, že se dánský Duroc užívá od roku 2014 a nikdo si dosud nestěžoval na kvalitu. Až nyní je z toho "národní katastrofa" protože to podráží kvalitu italských chráněných produktů. ;-)

+1/0
16.5.2018 13:24

D44a53n77i86e16l 67A91d42a98m 2807140491313

410 € za jednu kýtu? To je cca 10 000 Kč. To se mi tedy nezdá...

chovatelé prodali přibližně 220 tisíc kusů šunkových kýt v hodnotě 90 milionů eur

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/italie-prosciutto-crudo-sunka-podvod-san-daniele-parma-pgl-/eko-zahranicni.aspx?c=A180515_102834_eko-zahranicni_div#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main

0/0
16.5.2018 9:30

R92a36d64i21m 81P68o42l49á65š36e44k 9676923769679

Mě by zajímalo, jak se popasovali s tím, že dánský Duroc má mít maso libovější, tudíž s menším procentem tuku. Tyhlety trvanlivé šunky, aspoň jak tomu rozumím já, jsou totiž založeny na tom, že voda z libové části té kýty se nasolením a zpracováním z velké části odpaří, maso se tak částečně zkoncentruje a zbývající "prostor" v mase je zaujmut tukem z tukové složky té kýty coby konzervace a zvýrazňovač chuti šunky.

Neboli prosciutto z dánského Duroca by mělo mít nižší trvanlivost a horší chuť než originál prosciutto z italských prasat.

0/0
16.5.2018 4:29

K43a27r51e41l 17D88r55d29a 6974832677

Podle mě řeší běžné komerční balení na plátky v plastovém obalu ze supermarketu. Kde kvalita a "zrání" až tak nerozhoduje.

0/0
16.5.2018 13:09

R74a30d75i84m 43P58o26l96á42š17e65k 9576853909889

Nebo možná celé šunky kupované v supermarketu.

Kde jsou ty doby, kde kýtu zavěsili pod střechu, ideálně doškovou nebo aspoň šindelovou a ona jim tam vydržela třeba přes celé léto. To pak šunka prorostlá tučným byla nezbytná, ta libová by na jaře, jak se oteplí trochu víc nad nulou, rychle zplesnivěla nebo shnila.

0/0
16.5.2018 17:53

M68a78r27e42k 29J22a90n34e97č81k39a 1717426413471

To je jako u nás u velké části potravin s nápisem eko a bio ;-D

+1/0
15.5.2018 23:44

T16o66m36á23š 93T21a73t80í91č84e50k 5940442600778

A co se stane s těma 300 tisícama pršutů?

0/0
15.5.2018 21:07

M68i64l50a28n 30V75o12l64e64k 5549833956779

To je trh. Nejdřív prosadí složitá pravidla, aby se zbavili konkurence a pak je sami nedodržují, aby měli větší zisky. Bylo, je a bude.

+5/0
15.5.2018 20:18

K12a14m86i83l64a 94T10a98t31í71č96k76o94v97á 9343578776262

To mi připomíná, jak v Prostřenu (když jsem ho kdysi dááávno ještě sledovala) uvařila jedna dotyčná z konzerv a pytlíků a ostatní spolustolovníci, kteří se prsili, jací jsou znalci a gurmeti, se mohli rozplynout nad tou báječnou a vyváženou chutí jejích domácích jídel ;-D. Nikdo to nepoznal, ale rozuměli tomu všichni......

0/0
15.5.2018 19:43

O55n72d30ř22e73j 31L23o21š70o14t12h 2702684205250

Jenže v Prostřenu jsou většinou exoti, kteří vaří z pytlíku a maximálně se snaží předvádět v TV, že umí taky vařit z čerstvých surovin, výjimky se najdou.

+1/0
15.5.2018 20:14

R95a77d86i96m 66P40o49l59á78š47e92k 9526503349779

Já to vidím tak, že jedna skupina producentů ve snaze zabrat celý trh, prosadila politickým lobováním monopol na ten určitý výrobek, tady to byli producenti těch příslušných plemen prasat. Ten chtěli obsadit, nasadit monopolní vysoké ceny a pěkně se na tom napakovat. Tady konkrétně se chtěli napakovat jednak producenti těch plemen prasat, jednak producenti prosciutta.

A producenti jiného plemena prasat jim to pokazili, když dokázali produkovat levněji a rychleji onu výchozí surovinu, ty vepřové kýty.

0/0
15.5.2018 19:41

K76a16r85e37l 37D32r56d89a 6404652697

Koukám jak se šlechtí prasata. Plemena se v čase proměňují. Patrně by stačilo dát požadavek na změnu povolených plemen a je to OK.

Co mě dostalo, prase musí být flegmatik. Pokud při porážce projde stresem, je maso zkažené. Viz veselé obrázky ze zabijačky, jak se uprchlé prase honí po dvorku... Tak to je přímo kulinářská soda.

Plemeno Duroc je vyhlášené flegmatickou povahou. Prasátka odejdou na věčnost s klidem a jde pak i z tohoto důvodu o nejkvalitnější vepřové. Jak je plemeno povahově nestálé, dost často dochází ke ztrátě kvality masa. Ale kdo je schopen tohle řešit nad šiškou Vysočiny?

Co mě dostalo, jsou plemena, co se chovala na hnůj, ne na maso. ;-)

0/0
15.5.2018 19:36

R52a33d95i95m 59P13o86l60á98š29e47k 9596213859169

Která plemena to jsou?

0/0
16.5.2018 4:21

K22a51r73e79l 77D71r86d91a 6364942847

Poland China. Jak výstižné, osud polského vepřového v Číně. ;-)

To by se v Česku nestalo. ;-)))

0/0
16.5.2018 11:48

P40e82t91r 48Š87t55r41á95f86e25l63d81a 9874894651890

Škoda, že Babišův plátek nepíše také o podvodných praktikách jeho firem.

0/0
15.5.2018 19:36

L35e57o39p55o73l51d 30P19r15o25k60e87š 8979654417

Stejně půlka Evropy , žere separáty a koňský kopyta v mletých pochoutkách s exotickými názvy a pozná prd. Kdo v životě nejedl domácí čerstvé maso tak nic nepozná. Mleté oči v paštikách byly už za komunistů a všichni vzpomínají , jak byly dobré..

0/0
15.5.2018 19:13

M68a11r73i72á13n 67B60e41d90n28á25r97i90k 9581681840898

Je to jako když si tady koupím Českou šunku vyrobenou v Polsku z prasat z Ukrajiny. Akorát místní koukají hlavně na cenu a ne jestli je to pravda. Italové jsou v tomto ohledu jiní. Tradice i přes mrtvoly

+1/0
15.5.2018 18:49

P21e81t60r 43P96o49s21p87í61š82i43l 4718944536976

Hamižný kapitalismus zase jednou ukázal svou skutečnou tvář a uštědřil políček všem, kteří věří, že za vysokou cenou se skrývá mimořádná kvalita.

+1/−2
15.5.2018 18:48

A31n82n93a 80J24a26v61o31r74s26k47á 8372575534386

takže to takový rozdíl v chuti nebude, jen v ceně:-P

+3/−1
15.5.2018 18:45

P60e45t39r 69D75l25o14u96h71ý 5607629834514

Každopádně je vidět, že je celá parmská šunka tak trochu "podvod" (berte s nadsázkou), zkrátka, že lze udělat šunku stejných kvalit (nebo aspoň takovou, že nikdo nepozná rozdíl) i z jiných vepříků a výrazně levněji.

0/0
15.5.2018 18:45

M84i27c69h94a74l 27R76e17j63z87e70k 5726597605851

To je asi vsude. I velka vina z Bordeaux se jiste daji napodobit fejky a rozdil pozna jen par jedincu a to jeste treba az za 30let.

0/0
15.5.2018 19:06

M27i58r22o62s44l32a32v 96H41a35n77z81l26í85č32e29k 5601414203451

Zaráží a udivuje mne, že se neozvala veřejně nějaká kuchařská hvězda, nebo degustátor, udělovatel Michelinských hvězd a td. - prostě odborník přes chuťové pohárky. Oni to asi nepoznali a nepřišli na to, takže asi to zas nebudou takoví odborníci a pak věřte jejich potlachům v televizních kuchařkách a odborným kecům.

+2/0
15.5.2018 18:39

J57a55k52u61b 40K75a31m95i57n68s95k25y 9648276780223

Nebude to tim, ze tihle kuchari berou veci od spise drobnych dodavatelu a maji nad tim kontrolu?

0/0
16.5.2018 8:05

J48a10k49u28b 62S29ú37k69e95n44í60k 1308400679

Klamání spotřebitele. To ano. Ale jestli to nikdo nepoznal, tak to asi nebude taková tragédie.

0/0
15.5.2018 18:35

P19a40v49e24l 38C70h15v59a31l68i11n35a 3481724380611

O jakém podvodu autor píše? To, že bylo vyráběno z dánských prasat, neznamená, že je prosciutto podvod. Podvod by to byl, kdyby ho vyráběli dánové. Ale asi to není tak jednoduché, že, vážení dánové? My také vaříme česká jídla z amerických brambor. Tak si tedy autore trhni nohou. Děkujeme za senzaci.

0/−4
15.5.2018 18:28

M27i97c16h19a79l 60R91e90j82z37e28k 5826657945251

Podvod to samozrejme je o tom zadna. To je jako kdyz budes vyrabet moravske vino z madarskych hroznu.

+2/0
15.5.2018 18:34

P10a64v88e58l 64C75h49v87a17l16i88n77a 3801264360791

Nebo české, švestkové knedlíky z bosenských švestek, že, pane Rejzek?

+1/0
15.5.2018 18:39

M63a40r44i27á61n 23B31e86d57n48á57r41i11k 9521321930368

To je stejný podvod, už to nejsou originální české knedlíky, ale jen dle jejich receptury.

0/0
15.5.2018 18:44

M52i11c70h59a24l 72R84e77j19z98e12k 5896827215741

No to se docela mylis. Nektere produkty proste musi dodrzet originalitu puvodu a to ceske svestkove knedliky liste ne. U vina na to pamatuje treva vinarsky zakon. Predpokladam, ze i v italii maji jakasi pravidla na sunku.

+1/0
15.5.2018 19:03

P55a56v64e51l 30C77h62v85a43l11i10n26a 3281174860641

Dík za mínus pane Bednárik. Na nějaký názor asi nemusíme čekat.

0/0
15.5.2018 18:36

M83a94r50i37á25n 65B30e48d67n58á48r51i24k 9281961730368

Jedu v MHD, napsat to není pár sekund, překlepům by asi nikdo nerozuměl

0/0
15.5.2018 18:45

M81a85r53i86á80n 72B58e88d24n36á57r24i55k 9661701320438

No tak se to pokuste stejně vysvětit Italům, takovou Sicílí jakou Vám předvedou si nesmíte ani představit. Italové si zakládají na tradici výroby potravin a vše berou smrtelně vážně. To se těžko popisuje. Je to jako Gran Padano. Je jen z mléka Italských krav. Pokud kráva od jinud, UT to není Padano, ale třeba Moravia. Prostě originál musí být vyroben jen z původních surovin a původní technologií, vše musí být tak jako před 100 lety. Když není, už to není originál.

0/0
15.5.2018 18:42

V28á94c42l82a58v 88P36ě25n83k70a38v21a 5702253149352

vy mate nejaky problem s chapanim paneho textu? tak to jeste 2x prelousknete a snad pak pochopite, ze ten vas text je jenom blabol

0/0
15.5.2018 19:42

P89e45t30r 42F76i12a32l91a 3474115391726

Už se můžeme těšit na dobrou šunku v akcích, i když z dánských vepříků

0/0
15.5.2018 18:25

E21r91i77k 28A80r98n11o41l52d 8333957279716

Chcel by som vidieť tých čo sa druhým chválili akú šunku si oni doprajú a ešte lepšie, ak sa aj chválili v rozpoznani rozdielu medzi ital prosciutto a inými.

0/0
15.5.2018 18:19

J95a11n 30J77a52r21o52š 3873656309493

Smutné!!! Holt fejky, kam se podíváš. I já jsem několikrát "naletěl". Docela to s...

0/0
15.5.2018 18:12

J89a65k25u71b 49C45e56c59h 5637898728783

lidí je mnoho.

0/0
15.5.2018 17:39

P59e91t89r 25N12o92v46o21t33n24y 1151160301

Plemeno není vhodné k výrobě parmské šunky. A oni ji z toho dva roky dělali a nikdo nic nepoznal. :-)

+11/0
15.5.2018 17:36

V69á57c27l29a46v 54L70a38d38a 6242833394903

A co když jim už, po těch letech, přestala původní šunka chutnat? :D

0/0
15.5.2018 17:25

R17a75d46i63m 80Š33o32l69c 1855625955494

Já mám rád zase z Lidlu šunku Pata negra. Sice na Slovensku ji pod tímto názvem mají a tady, nevím proč, ne.

0/0
15.5.2018 17:24

J93a29k18u25b 74S60ú19k50e77n75í98k 1418430539

Maji, jen ne v Lidlu.

https://www.spanelskasunka.cz/cs/6-pata-negra

0/0
15.5.2018 18:38

E27r17i31k 62L75e41v72i11n39s45k86ý 8591344813975

Doufam, ze u nas inspekce hlida, ze separat dodavaji pouze uznavani separatisti.

+5/0
15.5.2018 17:11

T11o82m93á31š 78S51l35i62n22t62á62k 2731872232413

V itálii je skandál kvuli jinému druhu plemene. U nás se roky ví, že máme šizené potraviny bůhví odkud a nikdo nepanikaří. Holt máme co sami chceme :-)

+3/0
15.5.2018 17:09

M76i14c30h36a15l 24R48e32j86z63e76k 5916887725381

A ktere jsou treba sizene?

0/0
15.5.2018 18:35

M25a36r36t52i76n 91H15a20n63z12a91l 8548199109225

Treba asi vsechny konzervy :-))

0/0
16.5.2018 4:42

Ř66e84h87o96ř 67K81r39á96l76í83č61e60k 5177661129588

Tam řeší jestli šunka pochází z italských nebo dánských prasat. To u nás jestli sůl v tom polském drůbežím separátu je kuchyňská nebo posypová :-P

+5/0
15.5.2018 17:07

J45a88n 82Č47e36r46n44ý 8450490704921

Tak hlavně, že pohoršeným znalcům šmakovalo.

+5/0
15.5.2018 16:58

M65i34c23h69a39l 32R74e96j90z14e91k 5146567845381

To je proste tak, kdyz nekdo bere potravinu za vic nez je. Za jakysi symbol a odrudu. Je to proste jako by delal moravsky vinar vino ze slovenskych nebo madarskych hroznu a vydaval je za moravske a nedejboze i s puvodem vzniku. Pak by treba z hektaru byli schopni udelat 100tis litru Palavy. Btw nedelam si iluze o tom ze tomu tak nekdy neni.

0/0
15.5.2018 16:45

E59r67i25k 41L96e53v61i52n55s65k35ý 8611844293495

Ono to "potravinove vlastenectvi" ma sve duvody - podporu domacich chovatelu, vinaru a vubec podnikatelu, kteri se staraji o zamestnanost v regionu i o udrzbu pudy, krajiny a vubec. Takze chapu, ze to italsti spotrebitele berou trochu jako vlastizradu, kdyz si plati za sva plemena prasat a nekdo jim importuje cizi, vyslechtena jinde. To je jako s odrudami jablek - kdyz chci vyrobit poctivy cider, tak musim najit starou zahradu se starymi odrudami, ktere uz dnes nikdo nepestuje, protoze se to nevyplati a u nas to "potravinove vlastenectvi" davno vymytily obchodni retezce se svymi levnymi ... vite cim.

+2/0
15.5.2018 17:00

P52a57v95e87l 73S72t62a24v31j37a41n69í20k 6548535837361

To není ani tak problém řetězců, ale výrobců a spotřebitelů. Jedni to kupují a druzí jim to vyrobí. Pan téměř premiér je na takové pančování expert. V Kostelci vyrobí klidně i špekáčky pro vegetariány. Přitom kvalitních lokálních potravin je dost, jen to chce být trochu ve střehu, nekupovat zboží v akcích a hlavně ne v diskontech.

0/0
15.5.2018 19:06

Najdete na iDNES.cz