Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Velký šunkový podvod. Italské prosciutto bylo roky z dánských prasat

Italové jsou rozhořčeni. Proslulí výrobci sušené italské šunky San Daniele a Parma používali místo italských prasat jiná, geneticky odlišná prasata, která vyšlechtili chovatelé v Dánsku. Italové, kteří jsou na původ a kvalitu svých potravin velmi citliví, to zjistili pravděpodobně až po letech konzumace. O to větší je teď jejich rozhořčení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K90a29r54e20l 62D95r24d60a 6244542687

Pročítám italská média. Farmáři si stěžují, že to odnesli. Na vině je přitom trh a specifická "italská" chuť. ;-) Dánský Duroc jde na porážku o měsíc dřív, proto je levnější a maso je libovější. Šunka se pak lépe prodává a obchodní řetězce a následně masny žádaly libové vepřové a lépe za něj platily. Což donutilo farmáře přejít na dánského Duroca. Italský duroc přirůstá pomaleji, maso je víc prorostlé, to umožňuje delší zrání šunky. Ale rozhoduje zákazník, co raději sáhne po libové šunce.

Ostatně, jde o balíčky plátků ze supermarketu. Tady prorostlá šunka neboduje a je považována zákazníky za méně kvalitní.

Chybou bylo, že zemědělci nežádali změnu předpisů pro ochranné známky, ale pravidla obcházeli a potvrzovali kvalitu masa. Masokombináty i obchodníci o tom věděli. Dělo se to se vzájemným souhlasem a na vyžádání obchodu. Nyní ovšem některé masokombináty vyžadují od farmářů zpětné slevy na již dodané maso.

A celé to korunuje hláška, že se dánský Duroc užívá od roku 2014 a nikdo si dosud nestěžoval na kvalitu. Až nyní je z toho "národní katastrofa" protože to podráží kvalitu italských chráněných produktů. ;-)

+1/0
16.5.2018 13:24

D84a13n96i90e92l 52A98d58a35m 2307120771263

410 € za jednu kýtu? To je cca 10 000 Kč. To se mi tedy nezdá...

chovatelé prodali přibližně 220 tisíc kusů šunkových kýt v hodnotě 90 milionů eur

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/italie-prosciutto-crudo-sunka-podvod-san-daniele-parma-pgl-/eko-zahranicni.aspx?c=A180515_102834_eko-zahranicni_div#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main

0/0
16.5.2018 9:30

R23a55d39i41m 42P73o92l84á45š22e92k 9776383939129

Mě by zajímalo, jak se popasovali s tím, že dánský Duroc má mít maso libovější, tudíž s menším procentem tuku. Tyhlety trvanlivé šunky, aspoň jak tomu rozumím já, jsou totiž založeny na tom, že voda z libové části té kýty se nasolením a zpracováním z velké části odpaří, maso se tak částečně zkoncentruje a zbývající "prostor" v mase je zaujmut tukem z tukové složky té kýty coby konzervace a zvýrazňovač chuti šunky.

Neboli prosciutto z dánského Duroca by mělo mít nižší trvanlivost a horší chuť než originál prosciutto z italských prasat.

0/0
16.5.2018 4:29

K16a68r79e72l 30D17r51d65a 6534442157

Podle mě řeší běžné komerční balení na plátky v plastovém obalu ze supermarketu. Kde kvalita a "zrání" až tak nerozhoduje.

0/0
16.5.2018 13:09

R93a94d90i92m 74P88o51l37á95š16e66k 9826273499619

Nebo možná celé šunky kupované v supermarketu.

Kde jsou ty doby, kde kýtu zavěsili pod střechu, ideálně doškovou nebo aspoň šindelovou a ona jim tam vydržela třeba přes celé léto. To pak šunka prorostlá tučným byla nezbytná, ta libová by na jaře, jak se oteplí trochu víc nad nulou, rychle zplesnivěla nebo shnila.

0/0
16.5.2018 17:53

M82a48r90e14k 23J63a58n96e52č65k50a 1387566193711

To je jako u nás u velké části potravin s nápisem eko a bio ;-D

+1/0
15.5.2018 23:44

T89o85m96á37š 79T96a93t52í47č13e36k 5100972940498

A co se stane s těma 300 tisícama pršutů?

0/0
15.5.2018 21:07

M85i61l33a68n 33V12o74l49e31k 5509453976479

To je trh. Nejdřív prosadí složitá pravidla, aby se zbavili konkurence a pak je sami nedodržují, aby měli větší zisky. Bylo, je a bude.

+5/0
15.5.2018 20:18

K36a33m60i94l28a 34T26a79t84í88č69k64o88v95á 9523108856622

To mi připomíná, jak v Prostřenu (když jsem ho kdysi dááávno ještě sledovala) uvařila jedna dotyčná z konzerv a pytlíků a ostatní spolustolovníci, kteří se prsili, jací jsou znalci a gurmeti, se mohli rozplynout nad tou báječnou a vyváženou chutí jejích domácích jídel ;-D. Nikdo to nepoznal, ale rozuměli tomu všichni......

0/0
15.5.2018 19:43

O59n12d13ř78e87j 14L87o84š68o24t46h 2742864435980

Jenže v Prostřenu jsou většinou exoti, kteří vaří z pytlíku a maximálně se snaží předvádět v TV, že umí taky vařit z čerstvých surovin, výjimky se najdou.

+1/0
15.5.2018 20:14

R56a25d23i52m 41P81o73l77á68š10e72k 9626133449169

Já to vidím tak, že jedna skupina producentů ve snaze zabrat celý trh, prosadila politickým lobováním monopol na ten určitý výrobek, tady to byli producenti těch příslušných plemen prasat. Ten chtěli obsadit, nasadit monopolní vysoké ceny a pěkně se na tom napakovat. Tady konkrétně se chtěli napakovat jednak producenti těch plemen prasat, jednak producenti prosciutta.

A producenti jiného plemena prasat jim to pokazili, když dokázali produkovat levněji a rychleji onu výchozí surovinu, ty vepřové kýty.

0/0
15.5.2018 19:41

K31a48r44e86l 84D94r44d56a 6444552167

Koukám jak se šlechtí prasata. Plemena se v čase proměňují. Patrně by stačilo dát požadavek na změnu povolených plemen a je to OK.

Co mě dostalo, prase musí být flegmatik. Pokud při porážce projde stresem, je maso zkažené. Viz veselé obrázky ze zabijačky, jak se uprchlé prase honí po dvorku... Tak to je přímo kulinářská soda.

Plemeno Duroc je vyhlášené flegmatickou povahou. Prasátka odejdou na věčnost s klidem a jde pak i z tohoto důvodu o nejkvalitnější vepřové. Jak je plemeno povahově nestálé, dost často dochází ke ztrátě kvality masa. Ale kdo je schopen tohle řešit nad šiškou Vysočiny?

Co mě dostalo, jsou plemena, co se chovala na hnůj, ne na maso. ;-)

0/0
15.5.2018 19:36

R43a64d11i43m 20P12o35l65á41š79e39k 9576543809859

Která plemena to jsou?

0/0
16.5.2018 4:21

K33a43r78e25l 51D83r50d61a 6924962407

Poland China. Jak výstižné, osud polského vepřového v Číně. ;-)

To by se v Česku nestalo. ;-)))

0/0
16.5.2018 11:48

P98e57t13r 21Š67t77r95á34f48e18l75d34a 9894694361470

Škoda, že Babišův plátek nepíše také o podvodných praktikách jeho firem.

0/0
15.5.2018 19:36

L12e35o90p89o89l15d 98P70r10o77k29e14š 8319914127

Stejně půlka Evropy , žere separáty a koňský kopyta v mletých pochoutkách s exotickými názvy a pozná prd. Kdo v životě nejedl domácí čerstvé maso tak nic nepozná. Mleté oči v paštikách byly už za komunistů a všichni vzpomínají , jak byly dobré..

0/0
15.5.2018 19:13

M17a46r78i12á76n 61B30e22d61n60á29r42i76k 9571191870558

Je to jako když si tady koupím Českou šunku vyrobenou v Polsku z prasat z Ukrajiny. Akorát místní koukají hlavně na cenu a ne jestli je to pravda. Italové jsou v tomto ohledu jiní. Tradice i přes mrtvoly

+1/0
15.5.2018 18:49

P24e45t47r 36P12o16s50p93í58š41i21l 4888584916126

Hamižný kapitalismus zase jednou ukázal svou skutečnou tvář a uštědřil políček všem, kteří věří, že za vysokou cenou se skrývá mimořádná kvalita.

+1/−2
15.5.2018 18:48

A55n15n67a 87J20a67v58o85r81s23k39á 8382695714316

takže to takový rozdíl v chuti nebude, jen v ceně:-P

+3/−1
15.5.2018 18:45

P23e90t89r 73D88l84o53u75h15ý 5397389174284

Každopádně je vidět, že je celá parmská šunka tak trochu "podvod" (berte s nadsázkou), zkrátka, že lze udělat šunku stejných kvalit (nebo aspoň takovou, že nikdo nepozná rozdíl) i z jiných vepříků a výrazně levněji.

0/0
15.5.2018 18:45

M30i18c32h12a68l 26R86e70j88z30e76k 5866647595651

To je asi vsude. I velka vina z Bordeaux se jiste daji napodobit fejky a rozdil pozna jen par jedincu a to jeste treba az za 30let.

0/0
15.5.2018 19:06

M22i71r76o80s31l36a28v 29H98a84n12z27l11í39č62e58k 5811594403641

Zaráží a udivuje mne, že se neozvala veřejně nějaká kuchařská hvězda, nebo degustátor, udělovatel Michelinských hvězd a td. - prostě odborník přes chuťové pohárky. Oni to asi nepoznali a nepřišli na to, takže asi to zas nebudou takoví odborníci a pak věřte jejich potlachům v televizních kuchařkách a odborným kecům.

+2/0
15.5.2018 18:39

J72a89k36u69b 52K84a60m33i70n23s85k34y 9348876620423

Nebude to tim, ze tihle kuchari berou veci od spise drobnych dodavatelu a maji nad tim kontrolu?

0/0
16.5.2018 8:05

J61a57k85u90b 12S88ú33k27e66n98í85k 1418360709

Klamání spotřebitele. To ano. Ale jestli to nikdo nepoznal, tak to asi nebude taková tragédie.

0/0
15.5.2018 18:35

P94a37v33e94l 91C31h45v17a37l46i75n93a 3581844970761

O jakém podvodu autor píše? To, že bylo vyráběno z dánských prasat, neznamená, že je prosciutto podvod. Podvod by to byl, kdyby ho vyráběli dánové. Ale asi to není tak jednoduché, že, vážení dánové? My také vaříme česká jídla z amerických brambor. Tak si tedy autore trhni nohou. Děkujeme za senzaci.

0/−4
15.5.2018 18:28

M91i23c75h29a96l 33R73e48j62z82e66k 5186137525981

Podvod to samozrejme je o tom zadna. To je jako kdyz budes vyrabet moravske vino z madarskych hroznu.

+2/0
15.5.2018 18:34

P28a96v98e27l 58C10h39v94a41l96i53n29a 3491254180401

Nebo české, švestkové knedlíky z bosenských švestek, že, pane Rejzek?

+1/0
15.5.2018 18:39

M47a29r88i17á71n 64B17e73d70n63á84r41i18k 9641361130848

To je stejný podvod, už to nejsou originální české knedlíky, ale jen dle jejich receptury.

0/0
15.5.2018 18:44

M47i57c95h59a66l 49R76e61j27z44e32k 5526147345331

No to se docela mylis. Nektere produkty proste musi dodrzet originalitu puvodu a to ceske svestkove knedliky liste ne. U vina na to pamatuje treva vinarsky zakon. Predpokladam, ze i v italii maji jakasi pravidla na sunku.

+1/0
15.5.2018 19:03

P54a52v28e88l 24C44h36v62a89l34i56n93a 3251974850751

Dík za mínus pane Bednárik. Na nějaký názor asi nemusíme čekat.

0/0
15.5.2018 18:36

M69a49r44i11á67n 21B79e79d78n21á55r54i30k 9841301660398

Jedu v MHD, napsat to není pár sekund, překlepům by asi nikdo nerozuměl

0/0
15.5.2018 18:45

M61a86r65i45á47n 88B49e20d93n16á34r20i54k 9601621410678

No tak se to pokuste stejně vysvětit Italům, takovou Sicílí jakou Vám předvedou si nesmíte ani představit. Italové si zakládají na tradici výroby potravin a vše berou smrtelně vážně. To se těžko popisuje. Je to jako Gran Padano. Je jen z mléka Italských krav. Pokud kráva od jinud, UT to není Padano, ale třeba Moravia. Prostě originál musí být vyroben jen z původních surovin a původní technologií, vše musí být tak jako před 100 lety. Když není, už to není originál.

0/0
15.5.2018 18:42

V61á13c68l32a64v 43P71ě47n19k12a88v81a 5422143139882

vy mate nejaky problem s chapanim paneho textu? tak to jeste 2x prelousknete a snad pak pochopite, ze ten vas text je jenom blabol

0/0
15.5.2018 19:42

P64e62t21r 30F40i31a60l93a 3904735141556

Už se můžeme těšit na dobrou šunku v akcích, i když z dánských vepříků

0/0
15.5.2018 18:25

E69r34i60k 91A22r62n32o27l96d 8173957529926

Chcel by som vidieť tých čo sa druhým chválili akú šunku si oni doprajú a ešte lepšie, ak sa aj chválili v rozpoznani rozdielu medzi ital prosciutto a inými.

0/0
15.5.2018 18:19

J96a38n 86J60a38r61o11š 3303306899973

Smutné!!! Holt fejky, kam se podíváš. I já jsem několikrát "naletěl". Docela to s...

0/0
15.5.2018 18:12

J51a21k37u39b 51C74e41c90h 5387268778843

lidí je mnoho.

0/0
15.5.2018 17:39

P51e95t68r 78N81o85v91o57t66n67y 1361420921

Plemeno není vhodné k výrobě parmské šunky. A oni ji z toho dva roky dělali a nikdo nic nepoznal. :-)

+11/0
15.5.2018 17:36

V72á42c61l21a12v 34L48a44d61a 6502113354913

A co když jim už, po těch letech, přestala původní šunka chutnat? :D

0/0
15.5.2018 17:25

R74a31d75i15m 24Š75o28l52c 1445645695814

Já mám rád zase z Lidlu šunku Pata negra. Sice na Slovensku ji pod tímto názvem mají a tady, nevím proč, ne.

0/0
15.5.2018 17:24

J29a44k38u41b 40S83ú83k93e46n78í42k 1788780359

Maji, jen ne v Lidlu.

https://www.spanelskasunka.cz/cs/6-pata-negra

0/0
15.5.2018 18:38

E90r38i50k 88L55e66v53i88n20s69k81ý 8601534603235

Doufam, ze u nas inspekce hlida, ze separat dodavaji pouze uznavani separatisti.

+5/0
15.5.2018 17:11

T50o37m76á91š 39S82l89i20n12t30á65k 2271402552953

V itálii je skandál kvuli jinému druhu plemene. U nás se roky ví, že máme šizené potraviny bůhví odkud a nikdo nepanikaří. Holt máme co sami chceme :-)

+3/0
15.5.2018 17:09

M88i95c35h87a84l 88R12e55j18z13e37k 5396347675591

A ktere jsou treba sizene?

0/0
15.5.2018 18:35

M79a40r32t79i95n 50H64a86n49z52a11l 8288479679885

Treba asi vsechny konzervy :-))

0/0
16.5.2018 4:42

Ř48e22h43o23ř 80K84r35á64l75í33č47e81k 5677881119528

Tam řeší jestli šunka pochází z italských nebo dánských prasat. To u nás jestli sůl v tom polském drůbežím separátu je kuchyňská nebo posypová :-P

+5/0
15.5.2018 17:07

J65a51n 52Č50e35r93n60ý 8590550334191

Tak hlavně, že pohoršeným znalcům šmakovalo.

+5/0
15.5.2018 16:58

M84i44c82h70a63l 87R29e63j24z95e20k 5866737535741

To je proste tak, kdyz nekdo bere potravinu za vic nez je. Za jakysi symbol a odrudu. Je to proste jako by delal moravsky vinar vino ze slovenskych nebo madarskych hroznu a vydaval je za moravske a nedejboze i s puvodem vzniku. Pak by treba z hektaru byli schopni udelat 100tis litru Palavy. Btw nedelam si iluze o tom ze tomu tak nekdy neni.

0/0
15.5.2018 16:45

E56r55i57k 67L95e97v48i10n45s75k94ý 8261624533615

Ono to "potravinove vlastenectvi" ma sve duvody - podporu domacich chovatelu, vinaru a vubec podnikatelu, kteri se staraji o zamestnanost v regionu i o udrzbu pudy, krajiny a vubec. Takze chapu, ze to italsti spotrebitele berou trochu jako vlastizradu, kdyz si plati za sva plemena prasat a nekdo jim importuje cizi, vyslechtena jinde. To je jako s odrudami jablek - kdyz chci vyrobit poctivy cider, tak musim najit starou zahradu se starymi odrudami, ktere uz dnes nikdo nepestuje, protoze se to nevyplati a u nas to "potravinove vlastenectvi" davno vymytily obchodni retezce se svymi levnymi ... vite cim.

+2/0
15.5.2018 17:00

P83a67v56e75l 50S30t91a62v82j93a48n34í85k 6568545647781

To není ani tak problém řetězců, ale výrobců a spotřebitelů. Jedni to kupují a druzí jim to vyrobí. Pan téměř premiér je na takové pančování expert. V Kostelci vyrobí klidně i špekáčky pro vegetariány. Přitom kvalitních lokálních potravin je dost, jen to chce být trochu ve střehu, nekupovat zboží v akcích a hlavně ne v diskontech.

0/0
15.5.2018 19:06







Najdete na iDNES.cz