Diskuse k článku

Pivo při degustaci musím spolknout, ochutnávám od rána, říká kontrolorka

Výroba piva je tak trochu alchymie, ale výsledek by měl být vždy stejný. Proto je třeba ho neustále kontrolovat a na konci degustovat. „Pravidelně ochutnáváme anonymní vzorky, ve kterých jsou cizí příchutě, abychom odhalili, kdyby se do piva dostalo něco, co tam nemá být,“ říká Dana Hriczová z pivovaru Gambrinus.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

F47i15l68i47p 85H43a41v70l89í56k 4502824518871

Škoda, že zde moudrý člověk si myslí, že 12 se Počítá od %alkoholu...

0/−1
23.7.2018 15:33

B65o60h61u97m53i63l 48S49t31e94j50s60k91a53l 4676607733886

Jééžiši další článek o Gambrinusu, každou chvíli je tu nový článek z Plzně. Já chápu že výstav Gambrinusu se o proti minulým létům rapidně snížil, ale stupidními reklamními články si opravdu nepomůžete. Co takhle zase začít vařit poctivě? Ne to už opravdu nepůjde, Gambrinus si v minulých letech pořádně nadělal do vlastních gatí, které už nikdo nikdy nevypere. A výstav klesá a klesá a klesá, dobře vám tak!

0/0
23.7.2018 8:35

J94a12n 42N54á11d12v85o46r16n77í16k 7393798845407

Zdroj toho poklesu? Odkud čerpáte?

+1/0
23.7.2018 12:15

M40a15r65i87a58n 68P95e72š96t83a 6738958358508

Ty laboratoře tam mají ne proto, aby pivo bylo co nejlepší, ale proto, aby ho vyrobili co nejlevněji a vy jste nic nepoznali. Takže to chutnají proto, aby věděli zda to s přímícháváním cukru, ředěním vodou a pumpováním CO2 nepřehnali, případně aby špatné várky smíchali s těmi dobrými, abyste měli vždy pocit stejného europiva.

0/−4
22.7.2018 17:47

M87a12r39i82a61n 86P49e54š20t59a 6598218178568

Tak asi ne, když myslíte...

0/0
23.7.2018 15:38

J69a43n 90Z24a65j29a60c 2479115719242

Ne, opravdu ne. Tu údajnou surogaci jste schopen nějak dokázat?

0/0
23.7.2018 22:30

P29e98t39r 44Č69e36r15m60á94k 9288745759560

Vtipné že paní degustátorka na jedné straně poměrně dbá na exaktní laboratorní práci a pak na konci použije výraz plzeňská dvanáctka i když právě ona sama musí nejlépe vědet že to je jedenáctka ;-)

0/−2
22.7.2018 16:28

J27a97n 90N85á93d16v38o47r61n48í12k 7633918585407

11,8 je spíše dvanáctka.

0/0
23.7.2018 12:16

P15e89t49r 11Č67e67r41m86á20k 9208505339540

Není žádné spíše, podle platné legislativy je to zcela jasná jedenáctka, mnoho pivovarů piva s podobným epm označilo za “poctivou” jedenáctku, ale nikdy ne dvanáctku, to zkrátka nelze.

0/0
23.7.2018 14:58

J59a22n 38Z93a66j43a95c 2669375749522

To jo, to bylo dost hloupé. Mohla použít jakýkoli dostupný opis - chápu, že to nemůže říct naplno, ale otevřeně lhát...

0/0
23.7.2018 22:34

K94a43r76e67l 60N36o79v77o76t73n54y 2141775739180

Oznacovat "Pilsner Urquel" jako dvanactku je spis zalezitost zvyku. Na zaklade objektivnich technickych parametru je to spis jedenactka.

+5/−1
22.7.2018 13:32

J88o84s21e80f 74V53o82s83i86c48k19y 4173967576623

Prave ze podle technickych parametru je to 12% pivo! Tzn. 88% vody a 12% pevnych prisad. Alkohol do toho netahejte, vy objektive !

+1/0
22.7.2018 14:08

M73a77r24t95i15n 33V89o73j35á82č39e71k 9553797141176

nejste uplne presny nekde o tom byl rozbor a PU je pivo na hrane takova vice 11 ale ne uplne 12

0/−1
22.7.2018 14:58

J59a30n 57Z54a20j55a56c 2989985229592

Zhruba 11,8° Plato, vy "odborníku". Důvod je jednoduchý - daň se platí z každého celého stupně.

+2/0
22.7.2018 15:15

M88a28r50i29a82n 29P24e10š76t89a 6808688848978

No ještě druhý je důvod, že na 11,8 potřebují méně sladu než na skutečnou 12ku. Je to ale jak říkáte, je to o penězích.

0/0
22.7.2018 17:49

J21a84n 96Z45a80j36a13c 2819415599862

Surovinově je ten rozdíl minimální. Neříkám, že při jejich výstavu to není vidět, ale opravdu jde hlavně o tu daň. Je to ušetřených 32 Kč na hektolitru.

0/0
23.7.2018 22:33

Z48b13y51š27e30k 25H96l91i73n10k54a 3841633550513

Stupňovitost neudávají pevné přísady, ale % cukru v mladině.

+1/−1
22.7.2018 16:18

L40u79d37ě27k 78R60á72j55e98c70k58ý 7628277840554

"Stupňovitost je mnohdy označována zkratkou EPM, což znamená extrakt původní mladiny. Z toho je možné odvodit, že se jedná o obsah všech extraktivních látek v mladině před kvašením, tedy především cukrů a to zkvasitelných (glukosa, maltosa)."

Tedy jde hlavně o cukry, ale nejen o ně - jde opravdu o všechny látky z mladiny.

0/0
23.7.2018 12:19

Z16b85y90š41e43k 26H72l81i55n73k83a 3751203970653

V mladině je ještě hromada různých enzymů, bílkovin, vitamínů a minerálů, které v tomto zahrnuty nejsou a které zčásti zůstanou jako kal v kvasné kádi. Z pohledu zákona o spotřební dani jsou počítány jen zkvasitelné cukry - tedy to, z čeho vzniká alkohol. Tedy dvanáctka má 12% (zákon zaokrouhluje desetiny pro účely daně směrem dolů) cukrů v mladině a dle toho se pak odvede spotřební daň. Před zakvašením se měří právě cukernatost mladiny. Technicky by dnes ani nebylo možné měřit úplně vše rozpuštěné v mladině, aniž byste musel mít nákladnou laboratoř.

+1/0
23.7.2018 12:34

J98a43n 88Z38a95j32a54c 2249795359752

Prd, celníky zajímá výhradně cukr. Bílkoviny vám nikdo měřit nebude.

+1/0
23.7.2018 22:36

P56e52t56r 71Č61e79r17m27á92k 9678925319220

Ne spíše ale zcela jasně. R^

0/0
22.7.2018 16:31

P67e97t80r 52S94z84a61p57p42a70n24o72s 8875887334613

Nic proti Vaší práci, ale docela Vás lituji polykat pivo bez přidané hodnoty. Právě to jiné co hlídáte, je to proč mám rád piva z minipivovarů.:-)

+3/0
22.7.2018 13:07

M71a20r16t66i69n 29M35i83k22o13l68á92š14e97k 7150220763

No, myslím, že ta desítka Gambáč bude chutnat v pivovaru malinko lépe...

+2/0
22.7.2018 13:35

Z13b38y34š73e71k 84H50l24i97n20k84a 3561873900273

Však píše, že má nejraději čerstvé pivo. Což je pivo optimálně ze zracího tanku, těsně před stočením. A takové pivo je opravdu lepší než to, které je následně stočeno do sudů a někam dovezeno. Přeprava také pivu moc neprospívá.

+1/0
22.7.2018 16:21

M93a41r95i82a24n 54P64e47š71t95a 6408908258688

Hlavně pivo nepasterované a nefiltrované.

+2/0
22.7.2018 17:50

T52o43m65á11š 95H83o59r97á86k 8980345646529

Gambrinus dejme tomu, ale jak dlouho má životnost třeba ochutnavač ve Staropramenu? Já bych to nedal ani do konce první směny.

+11/−2
22.7.2018 11:49

Z70b19y49š36e33k 22H50l97i72n11k32a 3961313470893

;-D ;-DR^

0/0
22.7.2018 11:56

Z61b76y41š93e35k 55H55l75i29n54k90a 3171663950533

Ochutnávače buďto nemají, nebo jsou ochutnávači zcela bez chuti. :-)

0/0
22.7.2018 11:57

L95i57b59o12r 93F37i31l68á16k 2782736692796

Tam je ochutnavač na kontrolu dvou parametrů. Přežije, nepřežije.

+4/−1
22.7.2018 12:35

J42i42ř14í 74F45r69o45l19e67c 7395394952257

Staropramen 11 neni spatny. Gambrihnus nebrat.

0/0
22.7.2018 13:17

K43a30r81e41l 14N82o12v28o15t73n47y 2281535619400

Gambac 12 jen nahodou taky v pohode.

Desitka se neda pit skoro zadna (cest vyjimkam, jako je treba Chotebor, Kout na Sumave, Lobec, nebo Krkonossky medved, jejichz desitky jsou vyborne).

0/−1
22.7.2018 13:29

O18n34d25r60e85j 74K43a85l50m26a70n 1960596444372

Kouty jsou naprosto neuvěřitelné. Nikdy bych nepoznal že je to desítka, kdyby mi to neřekli.

+1/0
22.7.2018 16:16

B28o29h16u78m93i11l 86S73t73e89j66s61k36a68l 4666557913176

Kout je jedna z nej desítek v ČR, Gambrinus je oproti němu chcankojdní močka. Jenže na koutské málokde natrefíte, zatímco Gambrinus je mor českých hospod.

+1/−1
23.7.2018 8:43

Z15b11y42š24e78k 20H49l98i44n40k24a 3431853520823

Nedávno jsem pil luxusní šestku z nějakého mikropivovaru.

0/0
22.7.2018 16:22

M76i55l27o22š 74B67r38a30d59í51k 3696289227168

Degustuji víno a je pravda, že pokud má člověk hodnotit třeba sto vzorků, tak nemůže víno polknout, ale musí vzorek vyplivnout, ale pokud je to možné, například když ochutnávám menší počet vzorků, je vždy lépe vzorek vychutnat až do konce, to je i spolknout.

+1/0
22.7.2018 11:14

H26o83n70z78a 89B54e42d93n13á50ř 9956383932660

Pokud mají společné degustátory pro Plzeň a Gambrinus, není divu, že Plzeň šla za poslední roky do kopru.

+2/−1
22.7.2018 10:57

M55i59l40o14š 24B77r58a23d48í42k 3266489757798

Gambrinus je také plzeňské pivo, ale měl jste asi na mysli Staropramen.

0/0
22.7.2018 11:15

L82i72b18o90r 37F92i27l56á52k 2632946962506

Ne, myslel to dobře.

0/0
22.7.2018 11:27

M82i51l75o26š 45B72r71a74d10í20k 3646149437568

Pivo s označením Plzeň se u nás nevyrábí, ale existuje Plzeňský pivovar, který vyrábí celou škálu piv. Od Pilsner Urquel až po Gambrinus a patří pod něj myslím i Kozel a Radegast.

0/0
22.7.2018 11:35

L13i44b37o61r 50F78i62l21á40k 2422146102116

Nevím odkud jste, ale u nás, v Čechách, když se řekne Plzeň, tak každý ví, že se jedná o Pilsner Urquell. No a Gambrinus je Gambrinus. A Kozla a Radka do toho nemíchejte, o tom tady nebyla řeč.

+3/−1
22.7.2018 12:38

M48i97l16o75š 19B26r37a75d70í72k 3266809757138

To nic nemění na tom, že Gambrinus je plzeňské pivo. Jak tomu vy osobně říkáte, to je samozřejmě vaše svobodná volba, ale pokud chci o něčem diskutovat, tak musím vědět o čem a používat přesné výrazy, aby nemohlo dojít k omylu.

+1/0
23.7.2018 8:21

J14a81n 61N52á85d92v45o23r22n25í12k 7533288865707

A to je kde ten kopr? Růst tržeb, růst zisku, lidi to kupujou až se nestačí vyrábět.

0/0
23.7.2018 12:17

M20i42l21a45n 71S33ý75k93o44r55a 1878165797416

Většinou když někdo ochutnává už od rána, tak bývá problém, že to nechce spolknout jeho nejbližší okolí.

0/0
22.7.2018 10:46

L70i21b80o74r 74F57i39l78á88k 2282176642346

Gambrinus není špatnej...Na vymejvání flašek v pivovaru.

+9/−6
22.7.2018 10:38

O84l90d73ř65i97c50h 15O60l39e14š 6443140797

Promiň plus.8-o

0/0
22.7.2018 11:18

Z37b86y27š96e97k 86H64l81i51n13k30a 3771533380413

Já mám také nejraději čerstvé pivo. Každým přelitím a skladováním se pivo kazí. Tak jsem to vyřešil jediným možným přijatelným způsobem: začal jsem si vařit pivo sám. :-)

+4/0
22.7.2018 10:31

L41í53d92a 37V16š97e90t13e69č88k89o65v74á 5800403179456

No a pak existují pivní ignoranti jako já, kterým chutná birel stejně jako desítka.;-D

+2/−1
22.7.2018 10:12

M70i94l29o51š 61B90r29a30d10í52k 3436869527868

Podobně to mají někteří s vínem, nedokáží rozeznat ani bílé od červeného, tím myslím podle chuti.;-D

0/0
22.7.2018 11:17

S53t21a73n28i85s21l17a97v 81P46ř83i56b17y18l 1309898101206

Plivání na plzeňská piva tu už bylo dost. Ještě mi tu chybí glorifikace malých, regionálních pivovarů, co vaří pivo poctivě, s láskou a co ocení ti největší znalci, hlavně tedy čtenáři křišťálovolupového iDnes.

+12/−1
22.7.2018 9:59

M95a84r17t57i19n 88V79o61j72á17č15e54k 9563257261126

tak je to moderni ze...za me radeji plzen nez kyselace jako ipa atd

+1/−1
22.7.2018 10:08



Najdete na iDNES.cz