Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Síť pražských barů vyzývá zákazníky, ať nešetří na spropitném

Iniciativa #milujemevino kolem pražských vinných barů Vinograf vyzývá k diskusi o odměnách hostů pro personál restaurací. Číšníkům i kuchařům se často zkrátily fixní příjmy a hostů chodí méně. Částečně kompenzovat to může spropitné, ale podle spolumajitele barů Jana Horešovského je v Česku nižší než v zahraničí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

tipy se dávají za skvělý servis, jestli pan majitel "sítě" málo platí svým lidem za práci, tak, ať buď zdraží a slušně je zaplatí nebo si na podnikání vybodne. Házet to na hosty je dost mimozní

1 0
možnosti

"povinné spropitné" mi přijde jako čistý protimluv. Je naprosto v pořádku, je-li počítáno jako součást ceny, protože v takovém případě jde čistě o cenu služby, žádný dárek navíc.

Stejně tak mi přijde nebetyčná drzost výzva majitele, aby hosté kompenzovali výpadek příjmů personálu právě spropitným a přiznám se, že najít na účtence doporučenou výši spropitného, jsem ve velkém pokušení nedat nic. Péče o blaho personálu je v první řadě na majiteli a spropitné je něco navíc personálu za výborné služby. Něco jako dárek člověka člověku. Z toho by erár neměl mít vůbec nic.

1 0
možnosti

to mi pripomina pripad z Benatek. Vysli jsme si s manzelkou do restaurace na brehu Grand Canalu pri moste Rialto na specialni veceri na zakonceni nasi prvni spolecne cesty do Evropy v 2001. Srpen,rvsude spousty turisty, restaurace plna a cisnici meli prilezitost odhadovat hosty podle pohledu, kdo asi da vysoke dysko a "zaslouzi" vyssi pozornost. S mou australskou manzelkou jsme sedeli u delsiho stolu spolu s britskym parem, na druhem konci stolu Americanka s asi 10 letou dcerou, kterou ucila jak jist v restauraci.

To je prave ta potiz s Americany. Protoze jsou od nich zvykli davat automaticky vysoke dysko, kazi to pro Evropany, Australany, Novozelandany a ruzne asijske narody, kdyz ruzne podniky ocekavaji od nich totez.

Pan vrchni obskakoval Americanku asi jako vosa zmrzlinu, zatimco nas vesele ignoroval. Hlavni jidlo i ucet jsme museli urgovat. Restaurace uctovala couvert a na menu bylo mrnavouckym pismem natisteno uplne dole, ze ucet dostane automatickou prirazku 10% "service" = dysko.

Mnoho zakazniku si toho nevsimlo a davali dysko navic - jako to malem udelala britska dvojice, dokud jsme ji na to neupozornili.

Protoze obsluha byla nic moc, samozrejme jsme nic navic nepridali a vedle toho na uctenku (platili jsme kartou) napsali slovne konecnou sumu. Bylo to tehdy doporucovano, aby si nepoctive podniky dodatecne nezvysovaly vysi uctu, protoze ucet a karta se donasely ke kase dovnitr mimo dohled hosti.

Pan vrchni zrudnul v tvari a vypenil, ze tohle se u nich nedela, ale ja to odmitnul preskrtnout.

Prinesl mi zpatky kartu a hodil ji vztekle na stul, strvrzenka zadna. Tak jsem ho o ni pozadal. "Nevim kde je, asi v kosi" zasycel. Pozadal jsem slusne, aby ji laskave prinesl. Musel a byla skutecne zmackana.

Po ceste jsem napsal recenzi na Trip Advisor, aby potencialni dalsi hoste vedeli, co lze v te restauraci ocekavat.

0 0
možnosti

stedre spropitne je americky zlozvyk, protoze u nich nejsou zamestnanci pohostinskych podniku podle zakona opravneni dostavat od zamestnavatele normalni minimalni mzdu a jsou nuceni si privydelavat doslova skemranim o spropitne.

V nekterych podnicich je na menu uveden pozadavek az 25% uctu pridat jako spropitne. Ruzne podniky maji % spropitneho uvedena jako povinne a 15% je minimum.

Je to samozrejme majitel podniku, kdo usetri nejen na platech zamestnancu, ale take na danich, protoze to umele snizuje obrat, kdyz zamestnanci jsou placeni mene a 15 az 25 % jejich platu je hrazeno ze spropitneho.

0 0
možnosti

dodavam, ze v jednom podniku v Rime jsme dali prvni vecer 10% dysko za velmi dobrou obsluhu a kdyz jsme tam prisli podruhe, cisnik si nas pamatoval i co radi pijeme. Umistil nas na lepsi stul a opravdu se nam venoval, dokonce zaridil manzelce i desert, ktery nebyl na menu.

Dali jsme mu 20% dysko a zastavili se pri odchodu u vedouciho- majitele, kde jsme naseho cisnika radne vychvalili.

0 0
možnosti

Spropitné je prachsprosté žebrání. Kdo neumí provozovat hospodu bez něj, tak ať jde dělat něco užitečnějšího, práce je všude dost.

2 1
možnosti

ha, konečně aspoň jeden závistivec. Spropitné je naprosto dobrovolný nástroj hosta odměnit dobré služby. A za sebe mám radost, že když ho dám hotově, umaštěná Alena si na ty peníze nesáhne.

1 0
možnosti

Upřímně - tento zvyk je mi dost proti srsti. Nikdy to totiž neodhadnete správně:

Buď je člověk škrt, nebo nabob, který se předvádí, hodí na stůl bankovku („to je dobrý“) a blahosklonně čeká na ponížené „děkuji“.

A hlavně: Dýško je v podstatě odměna za nějakou službu navíc, za ochotu, úsměv, nějaký bonus, za vstřícné - ale nikoli servilní - jednání - NE?

Ale proč mám AUTOMATICKY platit o 15% víc někomu, kdo se tváří, jako by ho bolely zuby - za to, že mi přinese JÍDLO? Všichni číšníci vám potvrdí, že když je muž s „novou“ ženou – tak dává trojnásobné dýško ve srovnání s tím, který je sám. Když je s manželkou, nedává skoro nic...

Vrchol trapnosti je nápis "TIP IS NOT INCLUDED" na současných elektronických účtenkách.Čtěte: „Účtujeme vám 500, ale rádi bychom od vás automaticky dostali 550“. Marketingový tip: Kdyby někdo otevřel restauraci s názvem „BEZ DÝŠKA“ – tak tam bude mít narváno...!

1 0
možnosti

Já bych s tou výzvou byl opatrný, taky můžou přijít o hosty, kterých zrovna moc není.

2 0
možnosti

Sem byl manželce kupovat auto, borec na mě v autosalónu vybafl : 486 tisíc, tak mu vopáčím dej ́te to za 550 ;-D

2 0
možnosti

Přehospodováno, převinárnováno...

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

To si děláte legraci. Mobilní operátor naúčtoval Američanovi tři miliony

19. dubna 2024  13:20

Nemilého překvapení se po návratu do Spojených států dočkat muž z Floridy, který se loni v létě...

Každý je vítěz. Hra pomáhá nakrmit chudé Bangladéšany a baví sociální sítě

19. dubna 2024

Obyvatele Bangladéše trápí vysoké ceny potravin, které si kvůli inflaci nemohou dovolit. Přesto...

Letiště v Česku odbavila o třetinu víc pasažérů. Většinu z nich z Ruzyně

19. dubna 2024  11:13

Letiště v Česku loni odbavila téměř 15 milionů cestujících, meziročně zhruba o 29 procent více, ale...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024,  aktualizováno 

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!