Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dobré jídlo za dvě eura? To nejde, říká Zdeněk Pohlreich

  12:18aktualizováno  12:18
V pořadu Ano, šéfe! radí kuchařům, jak vařit. Používá při tom slova jako břídil či humus, popřípadě někoho vyzve, aby si vyndal hlavu ze zadku. Když mu nechutná, dělá pěkné grimasy. Skvěle zaplnil díru na televizním trhu, drsňák tady chyběl.

Zdeněk Pohlreich | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Sám vaří v restauraci, kam si průměrný člověk nemůže zajít na oběd pětkrát do týdne; jídlo tam stojí okolo tří stovek.

"Holt je to tak, že na restaurace každý nemá. Já jsem také měl období, kdy jsem na ně neměl. Tak jsem tam nešel," říká Zdeněk Pohlreich. Tvrdí, že dobré jídlo za šedesát korun uvařit nejde.

"Co tak asi můžete chtít za dvě eura? Jak to může vypadat? Třeba vám to může chutnat, ale můj názor je, že za dvě eura se kvalitní jídlo udělat nedá," tvrdí Zdeněk Pohlreich.

"Lidé si už zvykli na evropské ceny za všechno ostatní. Za auta, energie, elektroniku. Ale v restauracích jim připadají zvláštní, tam chtějí jíst za jejich zlomek. Já si myslím, že když dostanete v restauraci najíst za šedesát korun, tak dokonce ani nemáte nárok se rozčilovat, že to bylo špatné," dodává.

Podle jeho názoru je lepší vařit doma, než hledat levné hospody. "V Česku platí, že restaurace rovná se hospoda. Všichni chodí do hospody. Jít se najíst do restaurace je poměrně nová věc, dobrých restaurací tady moc nebylo," míní.

"Spousta lidí to podvědomě vnímá tak, že se je restaurace snaží okrást. Mám dokonce pocit, že si řada Čechů myslí, že mají nějaké takové právo se v restauraci levně najíst. Že jídlo, které stojí větší peníze, je něco nemravného."

KDO JE ZDENĚK POHLREICH

Šéfoval několika pražským prestižním restauracím. Stačí, když se v kruzích těch, kteří jsou o sobě přesvědčeni, že rozumějí jídlu, řekne: Pohlreichova líčka.

Tento příběh jej totiž vystihuje snad nejlépe. Jako jediný začal v luxusní restauraci připravovat hovězí líčka. Maso dosud vyhazované jako odpad, v lepším případě psí žrádlo. Pohlreich si vzpomněl, že dřív toto maso jedli jen řezníci, protože zákazníci o ně nestáli. Začal je servírovat jako pochoutku. Pravda, byl to risk, jenže pak se k němu začalo chodit na líčka, rozumíte, nebo vy jste snad ještě nejedli líčka od Pohlreicha?

Pak Prima hledala muže do show podle vzoru britského pořadu Noční můry kuchyní, v němž řádí Gordon Ramsay, uznávaný kuchař proslulý drsnými výrazy. No a protože Zdeněk Pohlreich je rovněž uznávaný a ostřejšími výrazy nešetří, byl ideální typ.

Dá se v restauraci dobře najíst za šedesát korun?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 6. dubna 2009. Anketa je uzavřena.

NE 7226

ANO 3525





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Vánoční prémie budou, hlásí třetina firem. Většinou rozdají peníze

Výborná ekonomická kondice domácích podniků se před Vánocemi propíše i do kolonky mimořádné odměny na výplatních páskách. Třetina firem má už teď jasno, že je...  celý článek

Na trh vstupuje další stravenka, digitální Benefitka.
E-stravenka Benefitka chce rozbít trh s poukazy. Restaurace nic nestojí

Na trh zaměstnaneckých benefitů ve středu vstoupil nový hráč. Nadnárodní společnost Neeco nabídla elektronickou stravenku, v podobě platební karty. S tou lze...  celý článek

Václav Vachta, šéf sítě zdravotnických zařízení EUC.
Největší síť poliklinik EUC nakupuje v Ostravě. Letos utrží 2,5 miliardy

Jeden z největších soukromých hráčů ve zdravotnickém byznysu, skupina EUC, přikupuje devatenáctou polikliniku. Cenu za ostravské zařízení Mephacentrum...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.