Dobrej pub made in CZ

aktualizováno 
Nejkrásněji je tu vsobotu a v neděli odpoledne, kdy do prázdného temného lokálu vnikají klíny světla jak od holandských mistrů.
Nejkrásněji je tu vsobotu a v neděli odpoledne, kdy do prázdného temného lokálu vnikají klíny světla jak od holandských mistrů. Řeč je o sympatické hospodě PASTIČKA v Praze na Vinohradech, dalším kříženci česko-irského ducha. Jednadvacáté století se tu vkusně prolíná s první a druhou republikou. Vždyť je taky ve štítu napsáno "kvelb & pub". Na zdech visí staré smaltované cedule "Mobiloil" nebo "Gemeinde Stranschitz - Obec Stránčice"; pěkný je nápis "Přijmu hocha do učení na zámečnictví" na baru. U vchodu jsou pro změnu k mání programy pražských klubů, ze kterých dejme tomu zjistíte, kdy že v Mecce hrají DJS James & Funky Skunky & Special Guest from Amsterdam DJ Richard & DJ Alvredo. Funky Skunky, hochu zámečníku! Učedník Jan Tleskač by žasnul... "Jídelák" Pastičky, stejně jako portrét hospody na www.pasticka.cz, je prošpikován výrazy typu "sejra", "naloženej hermouš", "česnekovej, bylinkovej, koprovej dresink". Když ale čteme věty jako "Zkrátka u nás nepřijde ani vyznavač míchanejch drinků" nebo "Neodmyslitelnou součástí je jedinečnej Guinness", vypadají hovorové koncovky chtěně a trochu jako kalkul. Možná ne, těžko říci. U plotny prý pracují "mladí, kreativní, ale zkušení kuchaři". V neděli v 17.30 se nicméně číšník omlouval: "Nebudete mi to asi věřit, ale kuchař zaspal. Jestli chvíli počkáte..." A opravdu, v 17.45 mladý kreativec přichází. A po chvíli dodává tak skvělý hermelín v bramboráku, že o nějaké indispozici nemůže být ani řeči. "Hebr", to je pinglovská zkratka hermouše s bramborákem na účtence, na kterou si dělá poznámky. Jinak se účtuje strojově jak v sámošce, ale co se dá dělat... Vaří tu opravdu znamenitě, tedy pokud se dá zkušenost z pěti šesti chodů zobecnit na celé menu. Ale třeba Žebrákova smažená mošna ("šunka, sejra, marinovaný zelí", 120 korun) nebo Robinova trefa ("panenka, slanina, pórek, žampijóny, smetana", 145 korun) neměly chybu. A když objednáte nakládaný hermelín, podpořený ostrou feferonkou, počítejte s tím, že česnek z vás vyvane až někdy na druhý den. Moc dobrá byla i skotská sukýnka neboli palačinky s tvarohem, jahodovou polevou a dalšíma vychytávkama. Přes den mají hotovky za 50-60 korun, ty jsme bohužel neochutnali, ale nic nenaznačuje tomu, že by to měl bejt humus. Na pasticka.cz píšou, že "velkou pozornost věnovali bohatýmu výběru zdravejch zeleninovejch salátů, který jsou obzvláště vhodný k zaplnění žaludku pro vystresovaný typánky". Vystresovanej byl možná ten, kdo to psal - lidi co sedí v lokále, se zdaj bejt v klidu. Pojďme ještě něco říci o interiéru Pastičky, nastraženém v dlouhé polosuterénní místnosti s neprůhlednými okny těsně nad chodníkem. Důležitý je jistě krb, v zimě pravděpodobně funkční. Zadnímu "obýváku" dominuje krásný starý lustr, v okolních nóbl činžácích by se možná ještě takové našly. Stolky jsou šikovně zastrčené do výklenků pod okny, ale tím pádem je u nich krutě málo místa, hlavně na nohy. Pravda, těžko se to dalo vymyslet jinak. Ze stejných důvodů asi chybí i bezbariérový vchod. Pochvalu zaslouží zdejší reprodukovaná hudba. Blues, swing a kvalitní big beat, žádné přiblblé rádio s reklamou. Večer tu bývá po zásluze plno.

PASTIČKA Blanická 25, Praha 2-Vinohrady. Otevřeno: pondělí-pátek 11-asi 01 hod., sobota-neděle 17-asi 01 hod. Patnáct stolů, asi 70 míst k sezení plus bar.

Bernard 12° 22 Kč ***
Bernard polotm. 11° 22 Kč ***
Guinness 48 Kč *****
Kvalita obsluhy ****
Celkový dojem ****

Autor:

Nejčtenější

Hygienické peklo v čínských hotelech. Personál usvědčila skrytá kamera

Na každý povrch dnes existují specializované přípravky, někdy si však poradíte...

Čínské luxusní hotely se musely omluvit poté, co se na sociální síti objevilo video, ve kterém jejich zaměstnanci...

Obchody si akcemi Black Friday utahují smyčku kolem krku, říká odborník

Black Friday

Od pondělí 19. listopadu začnou u některých obchodníků výprodeje na tzv. Černý pátek. Řada e-shopů však ve snaze zvýšit...

Dráhy nevědí, co s historickými vlaky. Prodělávají jim 40 milionů ročně

Lokomotiva řady 750.356 přezdívaná Brejlovec je jednou z těch, kterou chtějí...

Na ministerstvech dopravy a kultury vzniká plán na záchranu parních lokomotiv a dalších historických vozidel, o které...

Cigarety bez dýmu. Firma láká Čechy na zahřívaný tabák, lékařka varuje

Americká společnost Philip Morris představila novou generaci zahřívaných...

Společnost Philip Morris ČR v úterý představila novou generaci zahřívaných cigaret bez kouře iQOS 3. Vedle ní přišla i...

Zemřel majitel výrobce optiky Meopta. Přezdívalo se mu přerovský Baťa

Úspěšný byznysmen Čechoameričan Paul Rausnitz, který v 90. letech zachránil...

V neděli zemřel podnikatel a válečný veterán Paul Rausnitz, který ze dna přivedl ke globálnímu úspěchu výrobce...

Další z rubriky

Češi kupují ve slevě přes polovinu zboží. Sahají víc i po značkách řetězců

Privátní značka Purland.

Češi častěji sahají po značkách potravin vyrobených na objednávku obchodních řetězců nebo těch, které vznikají v rámci...

GLOSA: Při nákupu bez plastu přijdete nejméně o čtyři pětiny věcí

Členové Autonomní skupiny aktivistů proti plastu (ASAPP) polepili v jednom z...

Nakupovat „bez plastu“ jde už dnes. Jen se zákazník musí smířit s tím, že při výběru přijde o dobré čtyři pětiny věcí a...

McDonald’s mění receptury. Pod tlakem trendu zdravé výživy jsou i ostatní

McDonald’s

V USA už nabízí největší fast-foodový řetězec McDonald’s většinu burgerů bez konzervantů. Postupně by měly tyto...

Najdete na iDNES.cz