Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Majitel nového minipivovaru zatím nestíhá vařit ani pro své kamarády

  8:00aktualizováno  8:00
V Dolních Ředicích na Holicku v těchto dnech začíná fungovat nový malý pivovar. Do vaření dvou druhů piva značky Mordýř se pustil Libor Melich se svými kamarády. Rádi by letos uvařili až 500 hektolitrů. Zájem zatím o nový mok je.

Libor Melich kontroluje ve svém pivovaru v Dolních Ředicích první výsledky své práce. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Minulý týden začaly "dozrávat" první hektolitry piva Mordýř. Na provozu malého pivovaru na kraji vesnice to je hned znát. Začínají chodit první zákazníci a také "exkurze" z řad kamarádů, majitelů pivovaru.

"No máme teď hodně práce, navíc je tady neskutečný nepořádek. Jen co se rozkřiklo, že už máme uvařeno, tak se dveře netrhnou. Zatím nestačíme uspokojit ani nároky našich známých. Spíše bychom ale potřebovali, aby přišel někdo na brigádu," směje se Libor Melich, který má v popisu práce dohlížet na výrobu Mordýře.

Proč se vlastně pivo jmenuje Mordýř?
Není to tak, že bychom tady někoho mordovali. Jde vlastně o lokální název, protože v Ředicích je rybník, který se právě tak jmenuje. Chtěli jsme tak ukázat, kam patříme, odkud jsme.

Jak vznikne nápad na otevření soukromého pivovaru?
Já jsem z oboru, pivovarnictví jsem vystudoval. A tak i dříve jsem si vařil pivo jen tak v hrnci doma v garáži. Pak mě kontaktovali dva kamarádi, kteří na tom byli podobně a řekli jsme si, že místo tří malých hrnců můžeme zkusit jeden velký. Tak vlastně vznikl náš pivovar.

Jak složité je pivovar spustit?
První přípravy jsme zahájili už v září. Vše jsme stavěli spíše svépomocí. Zhruba v polovině května jsme začali vařit, takže nyní máme první hotové pivo. Práce je ale stále hodně. Například nyní řeším špatně vytisknuté etikety. Pořád se něco děje.

Jak dlouho trvá, než se pivo uvaří?
Jeden den vaříte, týden pak pivo kvasí a měsíc zraje. Hotovo je tedy za nějakých pět šest týdnů.

Jak drahé je postavit pivovar?
Když budeme řešit čistě jen samotné zařízení na výrobu, tak jsou dva přístupy. Buď si koupíte vše hotové a to vás pak vyjde zhruba na čtyři miliony, ale máte jistotu, že bude vše dokonale fungovat. Nebo si to začnete stavět sami a to pak výrazně ušetříte. Ovšem taky musíte počítat s tím, že pořád něco opravujete a dolaďujete.

Jaká piva vaříte?
My sice máme nějaké představy, co bychom rádi vařili, ale musíme reflektovat, co pije národ. Ovšem desítku jsme třeba vařit nechtěli, takže jsme teď na léto zatím vsadili na takovou lepší světlou jedenáctku.

Vyrobili jsme také polotmavé a v plánu máme výrobu speciálních piv třeba na Vánoce, která však budou silnější. V rámci osvěty pak chceme také uvařit piva z aromatických chmelů. Uvidíme, jaký o ně bude zájem.

Už se třeba zajímáte o to, že byste dodávali do nějakých restaurací v okolí?
No zatím nedokážeme uspokojit ani všechny lidi, kteří si přijdou koupit pivo přímo k nám. Nějakou síť ale musíme vybudovat. Až nebude léto, tak to s prodejem bude určitě složitější.

Vlastní hospodu s vaším pivem neplánujete?
Zatím ne. Je s tím poměrně dost práce a také běhání po úřadech. Zatím budeme prodávat jen v PET lahvích a samozřejmě jsou k mání i sudy třeba na zahradní párty.

Kolik piva byste chtěli za rok vyrobit?
Plánujeme tak zhruba 500 hektolitrů. Zatím podle prvních týdnů se zdá, že bychom to měli zvládnout. Samozřejmě také záleží na poptávce mezi lidmi.

Budete to mít jako hlavní zaměstnání, nebo spíše jako vedlejšák?
Tak zatím si všichni své místo držíme. Pravda ale je, že kdyby se prodej dobře rozjel, tak by to asi někdo musel vzít na plný úvazek. To se uvidí. Teď pivo děláme ve čtyřech lidech a všichni to máme jako vedlejšák.



Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Další z rubriky

Učíme pít naše pivo Chorvaty i Němce, říká ředitel pivovaru Svijany

Ředitel pivovaru Svijany Roman Havlík

Export ze Svijan v posledních letech silně roste. Avšak plné ruce práce má pivovar také se sháněním nových lidí....

Dodavatelé energií příliš riskovali, některým hrozí krach

Ilustrační snímek

Dodavatelé energií dlouhou dobu spoléhali na to, že elektřina jen zlevňuje. Jenže před dvěma lety se situace na...

Hrdá končí ve vedení české CEFC. Z představenstva odešla z vlastní vůle

Marcela Hrdá

Po dvou a půl letech skončila ve vedení české společnosti CEFC Group (Europe) Company čínské skupiny CEFC China...

Najdete na iDNES.cz