Je to tak: čeští konzumenti nepatří mezi milovníky sektu. Možná je to i zásluhou toho, že ke skutečně špičkovým sektům se dostaneme jen málokdy; jsou dost drahé a v běžných obchodech na ně ani nenarazíme.
A ty levnější od českých výrobců jsou často sázkou do loterie - někdy vynikající, jindy se nedají pít.
Je to škoda. Šumivá vína mají své kouzlo, jaké žádné jiné víno nemá, a právem jsou ve světě považována za vrchol vinařského umění.
Od všech ostatních vín se liší tím, že mají bublinky, všechna ale rozhodně stejná nejsou. Když má víno po otevření velké bublinky, které ze sklenice velmi rychle vyprchají, je to s největší pravděpodobností víno dosycené oxidem uhličitým (dříve se nazývalo perlivé).
Většinou se vyrábí z podřadného vína, které se silně osladí (cukr zakryje nedostatky v chuti) a nasytí oxidem uhličitým.
Kvalitní sekt získává své drobné bublinky úplně jiným způsobem - dalším kvašením již hotového vína. Do lahví s hotovým vínem se přidá takzvaný tirážní likér, směs vína, cukru a speciálních kvasinek, které začnou okamžitě přeměňovat cukr na alkohol a oxid uhličitý. Ten nemůže unikat jako při prvním kvašení, protože lahev je pevně uzavřena korkovou zátkou.
Když kvasinky odvedou svou práci, klesají ke dnu. Právě ony dávají sektu typickou svěží kvasnou chuť (odborníci jí říkají autolýzová) a vůni po sušenkách (biskvitovou). Ještě než odejde lahev do obchodu, musí se z ní odstranit odumřelé kvasinky.
U šampaňského se to provádí velmi složitou, a proto i nákladnou metodou. Kal se postupně setřásává do hrdla lahví zasazených dnem vzhůru do zvláštních stojanů, to se později zmrazí, lahev se otevře a zmrzlý sediment jednoduše vyletí ven. Lahev se doplní směsí vína a cukru, takzvaným dozážním likérem, a opět uzavře korkem. Této metodě se říká tradiční nebo klasická, označovat ji jako "šampaňská" je už dnes v celém světě zakázáno.
Pokud je na etiketě uvedeno "kvašeno v lahvi", může jít o takzvanou transferní metodu: víno kvasí sice v lahvi, ale pak se přelije do tanku, kde se odfiltrují kaly a víno se pod tlakem plní do lahví.
Existuje ještě další metoda, takzvaná Charmatova nebo tanková, kdy víno kvasí přímo v obrovských uzavřených tancích. Podle způsobu výroby se pak liší i ceny vín.