Slovenští potravinoví inspektoři ve druhém testu koupili stejné potraviny ve Vídni, v Bratislavě a v Senci. Do srovnání zahrnuli celkem 33 různých produktů (celý seznam výrobků najdete zde).
Pouze u šesti testovaných výrobků analýza nezjistila žádné rozdíly. Malé rozdíly inspektoři odhalili u dalších 11 produktů a značné rozdíly až u 16 výrobků. Na Slovensku byly kvalitnější než v Rakousku ze zkoumaných výrobků jen kešu ořechy.
„Máme (v EU) jednotný trh. Vytváříme občany druhé kategorie. Slovenská republika se zasazuje o to, aby takovýto občan neexistoval. Chceme, aby pod stejnou značkou byl stejný obsah,“ řekla slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Na rozdílnou kvalitu potravin prodávaných v Rakousku a na Slovensku poukázal i první test, který před časem uskutečnily slovenské úřady.
Podívejte se, u kterých výrobků našlo slovenské ministerstvo rozdíly: