Jean-Claude Juncker na summitu Evropské unie v Bruselu (23. června 2017)

Jean-Claude Juncker na summitu Evropské unie v Bruselu (23. června 2017) | foto: Reuters

Dvojí kvalita potravin v EU není nevýznamný problém, připustil Juncker

  • 81
Evropská komise nepovažuje problém dvojí kvality potravin za nevýznamný, řekl ve čtvrtek její předseda Jean-Claude Juncker. Na společné tiskové konferenci se slovenským premiérem Robertem Ficem v Bruselu dodal, že komise bude této otázce „věnovat plnou pozornost“. Novou legislativu, která by měla dvojí kvalitě potravin zabránit, v tuto chvíli nepředpokládá.

Země visegrádské čtyřky (V4), tedy Slovensko, Česko, Polsko a Maďarsko, kritizují praxi, kdy jsou na jednotlivé trhy v rámci unie dodávány produkty pod stejným názvem, ale s odlišným obsahem. Zesilují tlak na Evropskou komisi, aby tomu zabránila zavedením kontrolních mechanismů. Fico dnes v Bruselu jednal jménem skupiny V4.

PŘEHLEDNĚ: Které výrobky jsou v Česku šizené a které lepší než v Německu

Fico uvedl, že je pro něj nejpodstatnější, že komise existenci problému uznala a hodlá jednat. Dodal, že mu nezáleží na tom, jakým způsobem ho bude řešit, tedy pravděpodobně bez zavádění nových pravidel. „Je mi jedno, jestli je kočka černá nebo bílá, hlavně že chytá myši,“ odpověděl na otázku novinářů, zda není zklamaný z toho, že mu předseda EK nepřislíbil novou legislativu.

Předseda slovenské vlády také věří, že v „nějakém rozumném čase“ se tyto praktiky vytratí, i když patrně zcela nevymizí. Odmítl také označování problému za „směšné“.

Rozdíly v kvalitě výrobků, které se prodávají ve stejném obalu, prokázala studie zadaná českým ministerstvem zemědělství. Premiéři Česka, Slovenska, Maďarska a Polska pak na nedávném jednání v Budapešti přijali společné prohlášení, ve kterém požadovali, aby komise problém aktivně řešila.

Ústav konzervace potravin VŠCHT Praha porovnával kvalitu stejných výrobků...