Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Finanční úřad využije nový nástroj k doměřování daní. Data z EET

  11:21aktualizováno  11:21
Data z EET budou mít další využití. Finanční úřad je bude v následujících letech používat k detailnějšímu doměřování daní podnikatelům, kteří buď neodevzdají účetnictví nebo v něm budou mít rozpory, které znemožní spočítání daně, píše pondělní Právo.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

V těchto případech finanční úřad daně dopočítává pomocí tzv. pomůcek. Ty doposud tvořily informace, které finanční úřad získával tak, že porovnal podobné daňové subjekty, a třeba podle oboru podnikání a velikosti odhadl, jaký měla kontrolovaná firma obrat, a kolik zhruba stát pokrátila na daních – a doměřil je.

Nyní bude mít stát k tomuto účelu k dispozici přesná data z EET. Napsal to v pondělí deník Právo.

Novinku minulý týden potvrdil na Fóru věřitelů ředitel odboru Strategie daňové politiky ministerstva financí Zděnek Hrdlička. „Je třeba si uvědomit, že když někdo neodvádí daně, tak to dluží nám všem ostatním, a my jsme jeho věřiteli,“ prohlásil Hrdlička a dodal, že podle Českého statistického úřadu jsou tržby ročně kráceny o přibližně 170 miliard korun.

EET by státu v letošním roce mělo přinést více než pět miliard korun. Ministerstvo financí spočítalo, že díky němu od začátku roku do konce září získalo jen z restaurací, penzionů a obchodů 3,2 miliardy korun. Kdyby se restauracím nesnížila sazba DPH z 21 na 15 procent, mohlo to být podle Hrdličky ještě více. „Restaurační byznys ale nebyl zvyklý, že by měl odvádět daně, tak jako jisté zhojení byla sazba restauracím snížena,“ dodal Hrdlička.

Podnikatelé považují kroky státu za šikanu. Stěžují si, že dříve byli schopni řešit daně sami, teď už na to ale nemají odvahu, protože daňový zákon je příliš složitý. Navíc, v případě i malého zpoždění uděluje finanční úřad vysoké pokuty bez možnosti odvolání. 

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Najdete na iDNES.cz