Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ekozemědělci: naše produkty chce málokdo

  9:54aktualizováno  9:54
Ekologickým zemědělcům v Plzeňském kraji ztěžují život přísné předpisy a nedostatek finančních prostředků. Kdo by si myslel, že ekofarmu najde v každé druhé vesnici, mýlí se. Po bioproduktech totiž v tuzemsku není dostatečná poptávka.

Klesající poptávka po hovězím postihuje i ekozemědělce | foto: Lukáš TáborskýMF DNES

Václav Beránek z Klatovska chová skot. Jak ovšem tvrdí, neví, kde jeho zvířata nakonec skončí. Ekologicky chovaný dobytek totiž většinou končí na jatkách mezi zvířaty z normálních chovů.

"Udělat si vlastní jatka je finančně velmi náročné. Veterinární správa klade vůči nám přísné nároky. V současné době prodávám zvířata překupníkům, kteří je vozí na normální jatka," říká Václav Beránek. Ten vidí řešení ve vytvoření odbytového družstva, které by se specializovalo na výkup zvířat z biochovů.

V podobné situaci je i Zdena Bílková z Klatovska, která se svým manželem chová ovce. "Chtěli jsme si udělat vlastní jatka, ale nejsme schopni splnit přísné hygienické podmínky," konstatuje Bílková.

Stejně jako Václav Beránek vidí i Zdena Bílková řešení ve sdružení chovatelů. "V zemi není o skopové maso zájem. Proto vyvážíme ovce hlavně do Německa. Tam je ale dokrmí běžným způsobem, takže naše snažení přichází nazmar," dodává Bílková.

Dobytek ekozemědělců je tedy ekologicky chován, končí však na jatkách spolu se zvířaty normálních chovatelů.

Lidé se odklání od hovězího, i když je bio
Pro biomaso totiž podle názoru ekozemědělců není v zemi odbyt. "Lidé nejsou příliš zvyklí jíst hovězí maso jako takové. Jeho příprava je totiž časově náročnější než třeba u kuřete. Popularitě hovězího nepřispěla ani nemoc šílených krav," říká Beránek.

V Plzeňském kraji však chybí především ekologičtí pěstitelé zeleniny, ovoce a luštěnin. Roman Kepka z Třemošné se ekologickému zemědělství věnoval, už ale skončil. "O naše produkty nebyl zájem," říká Kepka.

A kdo by si chtěl v kraji koupit ovčí nebo kozí sýr přímo na některé z farem, nepochodí. Zpracování ovčího a kozího mléka se tu téměř nikdo nevěnuje.

Produkty ekologického zemědělství si mohou lidé koupit ve specializovaných obchodech se zdravou výživou. Některý sortiment biopotravin nabízejí i supermarkety a hypermarkety.

Chovat jeleny? Žádný problém
Jednou z cest jak vydělat v zemědělství je koupit si třeba pštrosy nebo jeleny. Na Plzeňsku je už několik takových farem. Ale jejich majitelé shodně říkají, že na zbohatnutí tohle podnikání rozhodně není.

"Na chov jelenů nedostáváme, na rozdíl od jiných zvířat, žádné dotace od státu. Co si nevyděláme, to nemáme. Věříme, že časem se situace třeba zlepší a chov začne více vydělávat," doufá Milan Eseny ze společnosti IC Agro, která má jelení farmu v Hlavňovicích u Sušice.

Farma je dnes rozhodně lákadlem mnohých turistů. Vždyť kde jinde člověk uvidí pohromadě desítky či spíše stovky jelenů, kteří často stávají u oplocení při silnici. U Hlavňovic to možné je. Zvířat tam mají na čtyři stovky.

A podobné je to třeba u Koutu na Šumavě na Domažlicku. I tam jsou jeleni k vidění na farmě. "Je to můj koníček," říká jejich chovatel.

Škodí zejména pytláci
Jméno však zveřejnit nechce. Proč? "Čím méně lidí o farmě ví, tím lépe," vysvětluje své obavy, ke kterým má důvod. "Před pár lety mi všechna zvířata někdo vypustil. Začínal jsem od nuly," vzpomíná chovatel.

A podobné zkušenosti mají i v Hlavňovicích. "Před časem jsme přišli o pět jelenů, které nám zabili pytláci. Uřízli jim jen hlavy a těla nechali volně ležet. Šlo jim jen o trofeje," domnívá se Milan Eseny z hlavňovické farmy.

Na rozdíl od chovatele v Koutě na Šumavě však problémy s návratem zvířat do ohrady v Hlavňovicích nemají. "Jsou zvyklá na potravu, kterou pravidelně dostávají. Když utečou, tak se z lesa vracejí zase brzy zpátky," směje se Milan Eseny.

Autoři: ,


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Vláda kývla na rozpočet a schodek čtyřicet miliard, vzrostou penze i platy

Prezident Miloš Zeman dorazil na středeční jednání vlády Andreje Babiše, která...

Klíčový zákon roku, návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun, schválila menšinová vláda ANO a...

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Najdete na iDNES.cz