Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Doba levných energií je u konce, elektřina podraží o tisícovky ročně

  1:00
Domácnosti i firmy se musejí připravit, že za elektřinu budou platit výrazně více než dosud. Kdo si vytápí rodinný domek elektřinou, zaplatí za letošek o tři až čtyři tisíce více než loni. Zhruba o tisícovku víc si budou muset připravit i lidé, kteří používají elektřinu k běžné spotřebě v bytech.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Energetický kvíz

Co víte o výrobě elektřiny?

A napřesrok budou účty ještě vyšší. Většina dodavatelů během léta upravila své ceníky směrem nahoru, někteří z nich výrazně. Na vině zdražování je prudký a setrvalý růst cen elektřiny na velkoobchodním trhu. 

Minulý týden překročila na burze cena za jednu megawatthodinu 50 eur a dál roste. Začátkem loňského roku přitom stejné množství stálo 30 eur, a to se zdaleka nejednalo o nejnižší ceny.

Tarify Pražské energetiky uvedené v tabulce platí od 1. 7., firma od 1. 9. ceny znovu zvýší.

To už dodavatelé do cen pro zákazníky promítnout musejí. „Záleží jen na jejich strategii, v jakých etapách a v jakém načasování ke zdražení přistoupí. Obvykle se zdražuje postupně a jen část produktů,“ říká Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

Většina obchodníků nakupuje komoditu postupně, vyšší ceny na burze se proto v tarifech pro zákazníky ukážou se zpožděním. Navíc silová elektřina, která odráží dění na burze, se do celkových plateb promítá necelou polovinou. Druhá složka, regulované platby, zdražuje pomaleji a celkový nárůst brzdí.

Jak vyměnit dodavatele?

  • Od liberalizace trhu, tedy již zhruba deset let, mohou lidé změnit dodavatele elektřiny (či plynu). Loni přešlo přes 350 tisíc odběratelů a ­dosavadní vývoj naznačuje, že letos by se toto číslo mohlo přiblížit půl milionu.
  • Změna dodavatele není nijak složitá. Při výběru pomohou kalkulátory na stránkách ERÚ či na tzb-info.cz. Odborníci radí nekoukat pouze na cenu, ale prostudovat také dodatečné podmínky. Například, zda jde o smlouvu na dobu určitou, či neurčitou. A za jakých podmínek dochází k automatickému prodloužení.
  • V případě smluv na dobu neurčitou trvá výpovědní lhůta tři měsíce. Mimo to lze odstoupit od smlouvy v ­případě zvýšení ceny komodity či změny podmínek. Formality, které jsou se změnou dodavatele spojeny, obvykle vyřídí na základě plné moci nový dodavatel.
  • Je třeba si dát pozor na různé triky, kdy se někteří dodavatelé snaží obejít možnost odstoupit od smlouvy v zákonné lhůtě. Jde třeba o koupi či pronájem LED žárovek. Když si to rozmyslíte, napálí smluvní pokutu v řádu tisíců korun.
  • Pokud váš dodavatel zkrachuje, máte několik dní na výběr nového. Když to nestihnete, budete automaticky převedeni na dodavatele poslední instance, který účtuje ceny stanovené ERÚ. Pak máte dalších šest měsíců na výběr nového dodavatele. Pokud ani to nestihnete, půjde o černý odběr.

K většímu zdražení letos přistoupili zejména menší obchodníci, kteří drželi v předchozích letech při srovnání s dominantními dodavateli nižší ceny. Zatímco například ČEZ či E.ON letos zdražily v průměru do pěti procent, u některých menších dodavatelů mohou klienti zaplatit i o desetinu víc než v předchozím období.

Během léta zvedli ceny dodavatelé jako Centropol, firmy ze skupiny Bohemia Energy, Armex či MND. Už dříve měnil ceny například Amper Market. Někteří dodavatelé se přitom snaží zdražení „zamaskovat“. Nabízejí svým klientům přechod na novou tarifní řadu nebo se je hrozbou výraznějšího zdražení snaží k sobě připoutat na delší dobu.

Oslovení obchodníci i analytici čekají, že velkoobchodní ceny elektřiny v dalších měsících dále porostou. Pro výraznější pokles k loňským cenám podle nich není v současnosti prostor.

„Na trhu je však velký tlak na marže, takže dodavatelé na zákazníky zdražení v celé míře rozhodně nepřenášejí. A cena elektřiny, kterou domácnosti platí, je v porovnání se západní Evropou relativně nízká,“ říká mluvčí společnosti Centropol Aleš Pospíšil.

Vzestup cen na burzách má v posledních dvou letech stejné příčiny. Je to kombinace silné poptávky s vysokými cenami uhlí. Ceny v poslední době odrážejí také skokové zdražení cen povolenky na vypouštění škodlivých emisí, která nyní stojí přes 20 eur, dvakrát víc než v lednu.

„Povolenky jsou velmi nestabilní komoditou, kde nabídku a poptávku tvoří politická rozhodnutí. Trh po letech váhání dospěl k názoru, že schválené reformy v EU budou hnát ceny povolenek ještě výše,“ říká Gavor.

Panika není namístě

Panika, že ceny elektřiny brzy překročí hranici 60 eur za megawatthodinu, je však podle něj předčasná. „Spíše bych věřil v korekci či aspoň zpomalení růstu ve zbytku roku,“ říká Gavor.

Spočítejte si úsporu energií a vyberte nejvýhodnějšího dodavatele.

Nynější růst cen povolenek vyhovuje podle analytika J&T Michala Šnobra hlavně Německu. „Němci radikálně míchají karty v evropské energetice. Po jaderných zdrojích chtějí postupně uzavřít i uhelné elektrárny. A vysoká cena povolenky jim vyhovuje, protože umožňuje za tržních podmínek přechod na výrobu elektřiny ze zemního plynu,“ říká Šnobr. 

Podle Hany Novotné z Bohemia Energy je vedle povolenek za růstem cen také vlna veder napříč Evropou, během níž stoupla spotřeba elektřiny kvůli klimatizacím a zároveň klesla výroba z větrných elektráren.

„Počítáme, že růst spotových cen by se měl zastavit s přicházejícím ochlazením. A pokud se obnoví výroba větrných elektráren (tradičně na podzim fouká více než v létě), pominul by jeden z faktorů – i když méně významný – nynějších vysokých cen,“ vysvětluje Novotná.

Fixování ceny je výhodné

V současné situaci může být pro zákazníky výhodné kývnout na dlouhodobé smlouvy a předem si zafixovat cenu na několik let dopředu. „Obchodník nakoupí pro klienta elektřinu dopředu, takže cenu, kterou bude klient během zafixovaného období platit, neovlivní ani stoupající cena komodity na burzách. Právě smlouvy s víceletou fixací se v aktuální situaci ukazují jako dobré opatření na růst cen,“ říká mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

Zároveň platí, že u většiny dodavatelů jsou nyní fixní produkty levnější než smlouvy na dobu neurčitou. Navíc srovnání ceníků ukazuje, že lidé dostanou tím levnější elektřinu, na čím delší dobu se uvážou. Většina obchodníků nabízí pevné ceny na jeden, dva či tři roky, někteří i na delší dobu.

„Pokud spotřebitelé preferují jistotu a záruku cenové stability, doporučujeme sjednat si smlouvu na dobu určitou s fixní cenou. Výhodu budou mít za předpokladu, že se cena na trhu bude i nadále zvyšovat. Pokud by poklesla, nemusí být fixace výhodná. V případě, že cena již pouze poroste, po uplynutí doby fixace se již vyšší ceně nevyhnou,“ dodává Novotná.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit

25. dubna 2024  14:19

Sucho a neúroda vyhnaly loni ceny olivového oleje na rekordní úrovně. Ve Španělsku, které je jeho...

Česko díky členství v EU zbohatlo. Poláci z něj ale vytěžili víc, říká analýza

25. dubna 2024  11:38

Za dvacet let od vstupu Česka do EU se podařilo zvýšit životní úroveň vyjádřenou v HDP na obyvatele...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Ovocnářům hrozí bankroty. Mrazy ceny určitě ovlivní, hlavně jablek, říká jejich šéf

25. dubna 2024  8:44,  aktualizováno  10:58

Pěstitelům ovoce hrozí kvůli mrazům bankroty, říká předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...